Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Energični leptir

#26 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by Energični leptir »

PRAVI NEMANJIČKI/RAŠKI srbi su pobjegli poslije kosovske bitke pred turcima u smederevsku despotovinu i SAMO SE TAMO NALAZE
Ako bi mogao samo navesti istorijski izvor ove tvrdnje! Zbog čega bi bježali tamo, kada Srbija poslije Kosovske bitke nije bila inkorporirana u Osmansku državu, već je postala vazalna državina koja plaća tribut Bajazitu? Tada još nije bilo nikakve despotovine! Ona nastaje nakon što je Bajazita I kod Angore pobjedio mongolski vojskovođa Timur Lenk i zarobio ga. Tada se Stefan Lazarević vraća preko u Srbiju preko Carigrada, gdje mu vizantijski car dodjeljuje titulu despota. Tako Srbija postaje despotovina početkom 15 vijeka! Opet si pokazao da ne vladaš osnovnom historijskom hronologijom.

PS:

Da je pravolavno stanovništvo, koje je baštinilo epsku tradiciju srpske srednjeovjekovne države bilo naseljavano u osmasnko doba na granice carstva baš i nije baš neko epohalno otkriće.
-medeni-

#27 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by -medeni- »

da malo upotrijebiš mozak sam bi našao odgovor
spominju li s ekakvi srpski vladari u oblasti smedereva PRIJE turaka....nigdje i nikad
samo u oblasti Raške !!
dakle poslije dolaska turaka VEĆINA srpske vlastele pa i one vladajuće je u oblasti smedereva
a da TI NE vladaš materijom pokazuje seljdeće NEOBORIVE ČINJENICE
Tvrko ide u Rašku i Mileševo da se kruniše za kralja i srblja
dok sin kralja Tomaša ide U SMEDEREVO da postane i despot srpski
je li ti šta jasnije
Last edited by -medeni- on 13/07/2010 15:27, edited 1 time in total.
Energični leptir

#28 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

-medeni- wrote:da malo upotrijebiš mozak sam bi našao odgovor
spominju li s ekakvi srpski vladari u oblasti smedereva PRIJE turaka....nigdje i nikad
samo u oblasti Raške !!
dakle poslije dolaska turaka VEĆINA srpske vlastele pa i one vladajuće je u oblasti smedereva
a da TI NE vladaš materijom pokazuje seljdeće NEOBORIVE ČINJENICE
Tvrko ide u Rašku i Mileševo da se kruniše za kralja i srblja
dok kralj Tomaš ide U SMEDEREVO da postane i despot srpski
je li ti šta jasnije
Izvini, gdje ti tu nalaziš dokaz o preseljenju stanovništva?
-medeni-

#29 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by -medeni- »

ma nigdje, otišla je srpska vladajuća i obična vlastela u Smederevo i tamo su s marsovcima, a sin kralja Tomaš postaje marsovski despot
pazi samo ovo, PRIHVATAJU GA ZA DESPOTA "uz složnu volju svih Srba"
Image
Energični leptir

#30 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

ma nigdje, otišla je srpska vladajuća i obična vlastela u Smederevo i tamo su s marsovcima, a sin kralja Tomaš postaje marsovski despot
Gdje tu piše da je SVO srpsko stanovništvo otišlo za vlastelom iz Raške?
serb

#31 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by serb »

Nezbilj wrote: Da bi stanovništvo unutar osmanskih teritorija imalo pravo preseljenja moralo je dobiti status odnosno privilegiju Vlaha tako da je srpski seljak mogao migrirati u Bosnu ukoliko je izjasni kao Vlah. Osmanlije su status Vlaha regulisali posebnim zakonima te su propisivali i određene poreske pogodnosti.

Tako je na primjer tokom 18. - 19. stoljeća naseljen zenički kraj. Tamošnje selo Židovo dobilo je ime po bratstvu Židovića, koje je doselilo iz Polimlja. Selo Tetovo su osnovali vlasi koji su doselili iz Stare Srbije (gornjeg toka
rijeke Ibra). I selo Semetiš su osnovali doseljenici sa Ibra, a nazvano je po ibarskom Semetišu. Tako da je skoro svo pravoslavno stanovništvo zeničkog kraja je crnogorskog i srpskog porijekla. To dokazuju i njihova rodovska imena koja su tipična crnogorska i srpska, kao što su Here, Balorde, Kraljevići, Šarenci, Šakote, Popare. Slične primjere imamo i u drugim djelovima Bosne.
Interesira me ovo za Vlahe. Sami ti Vlasi nisu nista no Srbi, mada bosnjacka i hrvatska istorijska skola to ime namerno koriste ,ako se u tom vremenu moze uopce pricat o nekoj etickoj odredjenosti . Prvo ti Vlasi imaju slovenska imena , cuvaju srpsku tradiciju , jer su doseljeni sa podrucja sredjovekovne Srbije . A da je ta tradicija srpska svedoci i da je skoro cela Bosna , Hrvatska , Slavonija i Dalmacija su na neki nacin obavijeni u srpsku tradiciju . To jest narodne pesme i slicno . A sto se tice Crnogoraca (Srba) u njih ima jedna legeda o kukavicam kao lazarevim kcerima , sto je karakteristicno samo za podrucje Crne Gore.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#32 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by Chmoljo »

Banned user for reason “zabranjeno ponovno registrovanje ranije baniranih korisnika”
» serb

:mrgreen:
-medeni-

#33 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by -medeni- »

Energični leptir wrote:
Gdje tu piše da je SVO srpsko stanovništvo otišlo za vlastelom iz Raške?
opet ne uključuješ mozak
ako kaže uz volju SVIH srba postaje kraljević Stepan Toašević srpski despot,
a otišao je u Smederevo
logično pitanje za tebe GDJE SU TI SVI SRBI
u Australiji možda ??
iako je realno da je VEĆINA srba zdimila u smedervsku despotovinu, a ipak nešto ostalo i u PRVOBITNOJ zemlji
eh, da nisu tada pobjegli srbi pred turcima iz "kolijevke" i TADA ostavili po Kosovu i mošte Svetog Save i manastire ne bi DANAS plakali za Kosovom !!
ali, u drugu ruku trebaju reći VELIKO HVALA i turcima jer su ih "preselili" u gotivnije krajeve na sjever, da nije bilo turaka nikad srbi ne bi vidli Beograda :D ostali bi seljadija u raškoj :oops:
Nezbilj

#34 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by Nezbilj »

serb wrote: Interesira me ovo za Vlahe. Sami ti Vlasi nisu nista no Srbi, mada bosnjacka i hrvatska istorijska skola to ime namerno koriste ,ako se u tom vremenu moze uopce pricat o nekoj etickoj odredjenosti . Prvo ti Vlasi imaju slovenska imena , cuvaju srpsku tradiciju , jer su doseljeni sa podrucja sredjovekovne Srbije . A da je ta tradicija srpska svedoci i da je skoro cela Bosna , Hrvatska , Slavonija i Dalmacija su na neki nacin obavijeni u srpsku tradiciju . To jest narodne pesme i slicno . A sto se tice Crnogoraca (Srba) u njih ima jedna legeda o kukavicam kao lazarevim kcerima , sto je karakteristicno samo za podrucje Crne Gore.
Hrabrene, Vlasi su posebna etnička grupa koja je postepeno slavenizirana i u različitoj mjeri asimilirana u srpski, hrvatski i bošnjački etnicitet. Što se tiče mene ako tako kaže američki istoričar Fine (pročitaj moj citat ovog autora par postova ranije) ja mu vjerujem. Ovog autora Hrvati smatraju prosrpskim zbog knjige: "When ethnicity did not matter in the Balkans" a ti ga eto trpaš u bošnjačko-hrvatsku školu. Ne znam kojoj školi po tebi pripada Ćirković koji u Enciklopediji Jugoslavije kaže: „Dosljedno razlikovanje Vlaha od Srba u izvorima, posljedica je realne odvojenosti Vlaha kao grupe drugačijeg porijekla, načina privređivanja i statusa”. Dakle što se tiče Vlaha a naročito hercegovačkih Vlaha poput Hrabrena-Miloradovića jednostavno nema nikakve sumnje i kao što sam ti već rekao čekam da mi neko citira autora ili izvor koji negira njihovo Vlaško porijeklo. Slavensko odnosno srpsko porijeklo Vlaha je dakle potpuna besmislica.

Pretpostavlam da je tvoja opsesija Vlasima nekakve lične prirode i da se valjda osječaš manje Srbinom ako je tvoje porijeklo Vlaško odnosno neslavensko. Međutim tvoje razmišljanje je u startu besmisleno, jer srpstvo je ideologija, a ne porijeklo. Prema tome ne treba da se sekiraš. Obzirom na tvoju dosljednu posvecenost srpskoj ideologiji i ti si Srbin, isto koliko i sam kraljević Marko :mrgreen:
Arjan_Robben

#35 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by Arjan_Robben »

http://www.megaupload.com/?d=6JLXTSU5

Evo ovdje imati knjigu od dr. John V.A. Fine-a. "Rani srednovijekovni balkan". Kada ovo procitate znacete kako je se balkan slavenizirao i kako su nastali Srbi, Hrvati i Bosanci.

Preporucujem da procitate "the establishement of the serbs and croats." Mnogo ce vam toga jasnije biti.
Energični leptir

#36 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

a otišao je u Smederevo
Je li to sugeriraš da je u Despotovini 15-oga vijeka postojala direktna demokratija ili referendum, pa su svi Srbi glasali za nesretnog Stipana? Pravo odluke imali su samo plemići. Ne postoji historijski izvor koji bi sugerirao da je Raška ostala ispražnjena od prvobitnog stanovništva. Protabider nešto o društvenom uređenju u srednjem vijeku!
-medeni-

#37 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by -medeni- »

Energični leptir wrote:
a otišao je u Smederevo
Je li to sugeriraš da je u Despotovini 15-oga vijeka postojala direktna demokratija ili referendum, pa su svi Srbi glasali za nesretnog Stipana? Pravo odluke imali su samo plemići. Ne postoji historijski izvor koji bi sugerirao da je Raška ostala ispražnjena od prvobitnog stanovništva. Protabider nešto o društvenom uređenju u srednjem vijeku!
nemam ja šta sugerisat, po "standardima srednjovjekovne demokratije" to je TAKO
pitani su i odlučivali vladajuća i s njima pripadajuća vlastela, ostali narod je bio u vazalskom odnosu spram te vlastele
dakle kad Sima kaže SVI srbi misli na tu spomenutu vlastelu koja je zdimila iz Raške u Smederevo
da li je nsšto "običnog" naroda ostalo u Raškoj ? vjerovatno da, zato sam i lijepo rekao da je VEĆINA srpske vlastele i naroda uz nju "preselilo" u smedervsku oblast
to je tako, a druga je stvar što takva istina tebi lično, iz nekih tvojih razloga, ne odgovara :oops:
-medeni-

#38 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by -medeni- »

Arjan_Robben wrote:http://www.megaupload.com/?d=6JLXTSU5

Evo ovdje imati knjigu od dr. John V.A. Fine-a. "Rani srednovijekovni balkan". Kada ovo procitate znacete kako je se balkan slavenizirao i kako su nastali Srbi, Hrvati i Bosanci.

Preporucujem da procitate "the establishement of the serbs and croats." Mnogo ce vam toga jasnije biti.
ko ti je dozvolio da postavljaš link za skidanje knige sa drugog foruma
morao si navesti izvor odakle si UKRAO link
Nezbilj

#39 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by Nezbilj »

-medeni- wrote:

Sto ba napade covjeka. Svima je samo ucinio uslugu sa ovim linkom. Knjiga je vrh i svima je preporučujem. Ja je imam kući u orginalu (bilo kupit u Šahinpašiću). Nego Arijane ima li gdje da se skine The late medieval Balkans - tu nemam u kompletu?
Arjan_Robben

#40 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by Arjan_Robben »

Nezbilj wrote:
-medeni- wrote:

Sto ba napade covjeka. Svima je samo ucinio uslugu sa ovim linkom. Knjiga je vrh i svima je preporučujem. Ja je imam kući u orginalu (bilo kupit u Šahinpašiću). Nego Arijane ima li gdje da se skine The late medieval Balkans - tu nemam u kompletu?
Ja sam ovaj link dobio od @medeni preko privatne poruke. Link za skidanje ove knjige se nalazi na:

http://--- no links ---/v ... a&start=10

Mozda sam trebao staviti i ovaj link da nebude da sam ukrao. Ja sam obadvije knjige uzei u biblioteci (kasni i rani srednji vijek). Ali mislim da je za bosance ipak vaznije da procitaju "early medieval balkans" jer se tu objasnjava kako su nastali srbi, hrvati i bosanci kao narodi. Tada cete vidijeti kolika je to notorna laz sto su Seselj i Tudjman govorili jer je Slavenizacija balkana isla na totalno drugaciji nacin nego sto su oni propagirali.

1)Prvo je balkan naselila bezimena slavenska masa koja se jasno spominje u izvorima iz 6. vijeka i oni se u tim izvorima spominju kao ""Slaveni""
2) A tek posle njih (100 godina posle) se naseljavaju Hrvati (koji pobjeduju Avare i Srbi. A Fine pokazuje kako lingvistici smatraju da su ta Hrvatska i Srpska plemena; prije nego sto su se Slavenizirala zapravo imala Iranski jezik i imena.
3) Tek posle toga se stvaraju narodi Srbi i Hrvati koji su znaci vecinom sastavljeni od Slavena i tek manjim dijelom od Srba i Hrvata. I Fine objasnjava kako su ivorni Srbi i Hrvati bili ustvari vojna aristokracija a ne neki masovni narodi.

Jako zanimljiva knjiga. I jako objektivna posto je je ipak stranac napisao i to jedan koji je diplomirao na Harvardu. Napisana je mnogo prije rata.
Nezbilj

#41 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by Nezbilj »

Arjan_Robben wrote:
Ja sam ovaj link dobio od @medeni preko privatne poruke. Link za skidanje ove knjige se nalazi na:

Mozda sam trebao staviti i ovaj link da nebude da sam ukrao. Ja sam obadvije knjige uzei u biblioteci (kasni i rani srednji vijek). Ali mislim da je za bosance ipak vaznije da procitaju "early medieval balkans" jer se tu objasnjava kako su nastali srbi, hrvati i bosanci kao narodi. Tada cete vidijeti kolika je to notorna laz sto su Seselj i Tudjman govorili jer je Slavenizacija balkana isla na totalno drugaciji nacin nego sto su oni propagirali.

1)Prvo je balkan naselila bezimena slavenska masa koja se jasno spominje u izvorima iz 6. vijeka i oni se u tim izvorima spominju kao ""Slaveni""
2) A tek posle njih (100 godina posle) se naseljavaju Hrvati (koji pobjeduju Avare i Srbi. A Fine pokazuje kako lingvistici smatraju da su ta Hrvatska i Srpska plemena; prije nego sto su se Slavenizirala zapravo imala Iranski jezik i imena.
3) Tek posle toga se stvaraju narodi Srbi i Hrvati koji su znaci vecinom sastavljeni od Slavena i tek manjim dijelom od Srba i Hrvata. I Fine objasnjava kako su ivorni Srbi i Hrvati bili ustvari vojna aristokracija a ne neki masovni narodi.

Jako zanimljiva knjiga. I jako objektivna posto je je ipak stranac napisao i to jedan koji je diplomirao na Harvardu. Napisana je mnogo prije rata.
Aha znaci od medenog se kradu linkovi :mrgreen:
U pravu si ova knjiga je značajna jer je pisao neutralan pisac sa besprekornom akademskom pozadinom što daje puni kredibilitet njegovom detaljnom pregledu perioda seoba. Na žalost autor nije naročitu pažnju mogao posvetiti Bosni obzirom da su izvori koji govore o ovom periodu vrlo šturi međutim ono što je naveo pobija teorije odomaćene kod autora iz našeg susjedstva pogotovo onih starijih. Naravno Fine se u svojim djelima koristi isključivo potvrđenim izvorima tako da navodi iz djelima poput LJPD nije dat naročit prostor kako bi se izbjegle teorije i špekulacije. Knjiga o kasnom srednjevijekovlju daje puno više prostora Bosni i Humu obzirom da ovaj prostor od 12. do 15. vijeka ima veoma značajnu ulogu u regionu.

Međutim kao što si rekao za našu širu javnost je bitno da razumiju neke ključne stvari kao što je pitanje porijekla pri čemu je doseljavanje Slavena odnosno Srba i Hrvata veoma bitno pitanje. Pri tome ne bi trebalo zanemariti niti pitanje sudbine Ilira koje je aktuelizirano nalazima genetskih istraživanja koja ukazuju na značajno prisustvo haplogrupe koje se može pripisivati strom autohtonom stanovništvu naših prostora. Tu je naravno i pitanje srednjevijekovnih Vlaha, međutim osvim ovim temama se već dosta iscrpno diskutovalo. I tako polako dođosmo i do teme iz naslova ove diskusije obzirom da je osmanski period dramatično promijenio srednjevijekovnu demografiju koja je od vremena seoba bila prilično stabilna. Zato mislim da vrijedi posvetiti pažnju i ovom periodu ukoliko želimo doći do prave slike porijekla naroda našeg regiona. Ipak da se ne bi pogrešno razumjeli nema nikakvih vertikala od Ilira preko seoba naroda Srba Hrvata i Bošnjana do danas i današnjih nacionalnih grupa. Istorija se ne može banalizirati i sve ovo je previše kompleksno da bi ga mogli upakovati u popularne okvire.

Nego da se malo vratimo na temu. Mislim da je vrlo zanimljivo pitanje i demografskih promjena dijelova Srbije nakon osmanskog osvajanja u 14. vijeku i potencijalnih uticaja odnosno migracija prema Bosni. Indikativno je da poslije Kosovske bitke Srbi više nikada demografski nisu bili značajnije prisutni na Kosovu i u Raškoj odnosno Sandžaku. Međutim izuzetno je zanimljiva demografska ekspanzija pravoslavaca u Bosni odnosno okolnosti koje su so nje dovele. Sa druge strane katolici kao i muslimani odnosno Bošnjaci u ovom periodu dolaze u demografski podređen položaj..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#42 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by Chmoljo »

Banned user for reason “zabranjeno ponovno registrovanje ranije baniranih korisnika”
» kozara

svi postovi pobrisani... :mrgreen:
-medeni-

#43 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by -medeni- »

Arjan_Robben wrote:

Mozda sam trebao staviti i ovaj link da nebude da sam ukrao. Ja sam obadvije knjige uzei u biblioteci (kasni i rani srednji vijek).
tako je već pošteno
Arjan_Robben wrote: Ali mislim da je za bosance ipak vaznije da procitaju "early medieval balkans" jer se tu objasnjava kako su nastali srbi, hrvati i bosanci kao narodi. Tada cete vidijeti kolika je to notorna laz sto su Seselj i Tudjman govorili jer je Slavenizacija balkana isla na totalno drugaciji nacin nego sto su oni propagirali.

[/quote]

ja o SLAVENSKOJ MASI kao pretcima bošnjana, dakle o slavenima koji se naseljavaju na prostoru Bosne još od Gotske kraljevine 488-555 i Goto-Slavenima iz LJPD, pričam "godinama" čak prije čitanja i Nade a pogotovo ovih knjiga (ti to dobro znaš kao moj stari zannac sa foruma HR) gdje sam upravo o tome trubio njima tamo, ko ne vjeruje neka provjeri, moj nick BOSANČEROS sa skoro 700 postova na temi Povijest BiH podforum povijset

dakle, jednostavno se moram pohvaliti svojom ZDRAVOM LOGIKOM koja mi je rekla te činjenice
inače ono na šta ti poentiraš u samoj knjizi John Fine-a je sljedeće

Image
Energični leptir

#44 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

iako je realno da je VEĆINA srba zdimila u smedervsku despotovinu
Realno po kojem dokumentu? Koji dodkment kaže da je većina Srba u doba despotovine napustila Rašku? Takav dokument ne postoji, što hoće reći da izmišljaš.
-medeni-

#45 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by -medeni- »

sve sam ti rekao
to što ti ne želiš da prihvatiš normalnu logiku i relevantne fakte je tvoj lični problem, i tu ti ja ne mogu pomoći,
možda neko drugi :D
žao mi je ne bi ta je dalje zadržavo, što bi Maca rekao niti trubio, svakom je sve jasno
-medeni-

#46 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by -medeni- »

nego ne odgovori ti meni na važnije pitanje, namjerno preskačeš ono što ti ne odgovara
pitanje je bilo, kako je čudno to što se granice bosanskog pašaluka IDENTIČNO POKLAPAJU (previše dobro da bi bilo slučajno) sa granicama koje su donedavno "pravili" srbi sa SAO Krajinama po HR
ama baš iste granice !!! što pokazuje identičnost naseljenosti vlaha na graničnim područjima bosanskog pašaluka, na koje su ih turci naseljavali da brane granice...kasnije ti vlasi bivaju posrbljeni !!
i čine srbe u HR i BiH :oops:
Energični leptir

#47 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

-medeni- wrote:nego ne odgovori ti meni na važnije pitanje, namjerno preskačeš ono što ti ne odgovara
pitanje je bilo, kako je čudno to što se granice bosanskog pašaluka IDENTIČNO POKLAPAJU (previše dobro da bi bilo slučajno) sa granicama koje su donedavno "pravili" srbi sa SAO Krajinama po HR
ama baš iste granice !!! što pokazuje identičnost naseljenosti vlaha na graničnim područjima bosanskog pašaluka, na koje su ih turci naseljavali da brane granice...kasnije ti vlasi bivaju posrbljeni !!
Za sve koji su čitali Istoriju srpskog naroda u osam tomova, koju je izradila grupa najeminentnijih istoričara znaju kako je pravoslavno stanovništvo pod jurisdikcijom Pećke patrijaršije naselilo ova područja. Osmanlije su ih naseljavale u opustošenim područjima i na granicama, pogotovo lako mobilno stočarsko stanovništvo Neki bi se odmetali pa bi prelazili u službu Habzburgovaca, koji ih u tzv. Vlaškim statutima jasno nazivaju Srbima. S druge strane, ko je čitao Nedima Filipovića taj zna da je ta, kako ti u napadima rasizma voliš reći, "vlahadija", masovno prelazila u islam, prethodno istiskujući starinačko stanovništvo - Bošnjane, te se zapravo radi kako o predacima mnogih danšnjih kako Srba, tako i mnogih današnjih Bošnjaka, koji su islamizirano potomstvo istih tih Vlaha. Nacioalizam uvijek želi stvoriti neku sliku o vječno etnički čistoj naciji, dok su sve zapravo komposti raznolikih etničkih elemenata objedinjenih pod nacionaističkim ideologijama 19. vijeka, koje su pogodovale i dalje pogoduu jedino izrabljivačkim vladajućim elitama. To je možda sablazan rasistima i etničkim čistačima, ali ne i ljudima za koje je svako ljudsko biće vrijedno poštovanja pa mu je, prema tome, svejedno od koga potječe.
Hrast

#48 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by Hrast »

Energični leptir wrote:
-medeni- wrote:nego ne odgovori ti meni na važnije pitanje, namjerno preskačeš ono što ti ne odgovara
Za sve koji su čitali Istoriju srpskog naroda u osam tomova, koju je izradila grupa najeminentnijih istoričara znaju kako je pravoslavno stanovništvo pod jurisdikcijom Pećke patrijaršije naselilo ova područja. Osmanlije su ih naseljavale u opustošenim područjima i na granicama, pogotovo lako mobilno stočarsko stanovništvo Neki bi se odmetali pa bi prelazili u službu Habzburgovaca, koji ih u tzv. Vlaškim statutima jasno nazivaju Srbima. S druge strane, ko je čitao Nedima Filipovića taj zna da je ta, kako ti u napadima rasizma voliš reći, "vlahadija", masovno prelazila u islam, prethodno istiskujući starinačko stanovništvo - Bošnjane, te se zapravo radi kako o predacima mnogih danšnjih kako Srba, tako i mnogih današnjih Bošnjaka, koji su islamizirano potomstvo istih tih Vlaha. Nacioalizam uvijek želi stvoriti neku sliku o vječno etnički čistoj naciji, dok su sve zapravo komposti raznolikih etničkih elemenata objedinjenih pod nacionaističkim ideologijama 19. vijeka, koje su pogodovale i dalje pogoduu jedino izrabljivačkim vladajućim elitama. To je možda sablazan rasistima i etničkim čistačima, ali ne i ljudima za koje je svako ljudsko biće vrijedno poštovanja pa mu je, prema tome, svejedno od koga potječe.
Odlican post, nisam ni vidio. Samo bih dodao jos i to da je dosta tih "Bosnjana" o kojima govoris preslo za katolicizma na islam, dakle nije konvertiralo samo vlasko, pravoslavno stanovnistvo.
Energični leptir

#49 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

"Bosnjana" o kojima govoris preslo za katolicizma na islam,
Naravno!
Arjan_Robben

#50 Re: Demografija Bosne tokom osmanskog perioda

Post by Arjan_Robben »

Moj nana je najvjerovatnije Vlaskog porijekla. Dolazi iz jednog muslimanskog sela za koje mnogi misle da su to "Islamizirani Vlasi" ali i obicaji tih ljudi u tim selima su specificni i prezimena tih ljudi su specificna. John V.A. Fine je se detaljno dotakao "Vlaha" u svojoj knjizi kada opisuje Humsku zemlju. Ali moramo i znati da su Sasi (Saxonci) isto tako "importovani" od strane Tvrtka I i da su zaposleni o novo-otvorenim rudnicima Olova i Srebra. Takodjer je u srednovjekovnoj Bosni bilo nekoliko dubrovackih kolonija npr. u Srebrenici i sredisnjoj Bosni i tamo su zivijeli bogati Dubrovcani koji bi izvozili iz Bosne srebro, Olovo, zeljezo pa cak i u manjim kolicinama ZLATO.

Interesantno je da znamo i detalje oko tih "Dubrovackih kolonija" tako Fine pise da su Dubrovcani bili obavezni da plate 10% od vrijednosti tih sirovina tokom kupovine, na licu mjesta a jos 10% od te vrijednosti (recimo Srebra) su trebali platiti na izlazu iz Bosne na specijalnim granicnim prelazima koja su se nalazila na trgovinskim putevima. A posto su Bosna i Dubrovnik ipak bili ekonomski partneri; ti Dubrovacki trgovci nisu skretali sa zvanicnih trgovackih puteva.A ako bi ipak skrenuli i bili uhvaceni onda bi ih cekale teske kazne.

A o Vlasim Fine kaze da su ti ljudi u Hum-u zivijeli oduvijek ali da su vremenom Slavnenizirani jer na odredjenim stecima se moze vidijeti da su natpisi na Slavenskom jeziku. A isto tako su vremnom ti Vlasi preuzeli slavenska imena. U Humu su oni imali neki svoj kod vladanja. I nakon sto je Bosna zauzela Hum; Srpski i Vlaski plemici su ipak imali veliku autonomiju. Sta kaze Fine o anexaciji Huma od strane bosanske drzave. Kako i kada je Hum (Hercegovina) pripala Bosni i pretstala da bude dio Srpskih zemalja?
In 1326 some of the dispossessed and angry Hum nobles turned against Serbia. For though now, after his victory, Decanski was in a position to take action in Hum, he had done nothing about it; thus the frustrated nobles viewed his faillure to act as support of the Branojevici. These alienated nobles then approached the other strong ruler in the area, Stjepan Kotromanic, the Ban of Bosnia, who in the preceding years had asserted his firm control over the Bosnian lands and made Bosnia into a strong state. Allying himself with strong families from Hum and Dubrovnik, the Ban intervened in Hum, dispatchin two armies thither and anexing most of it. Orbini states that two of the Branivojevic brothers were killed in the fighting. Recent research has securely dated this campaign of annexation to April- June 1326. Bosnia acquired considerably more territory than te Branivojevic holdings, because the Branivocjevic's opponents, who supported the ban in this campaign, submitted to him in the course of it as did various other nobles of Hum who had grasped what the new balance of power in the area was to be. Relations between Bosnia and Serbia were extremely tense in the years that followed....
Ima dosta o tom dogadjaju "preuzimanja Hercegovine" od strane Bosanske drzave. Ali mislim da je ovo najvazniji dio. Ban Stijepan Kotromanic je bio prvi Bosanski vladar koji je, po Fine-u (i vecini drugih istoricara) uspijeo da dobije cvrstu kontrolu nad podrucijama koja su se nalazila "izvan jezgrene Bosne". I ban Kulin je imao formalnu kontrolu nad recimo Solima, Usorom ali ta kontrola nije bas bila cvrsta i zbog toga Fine naziva taj teritorij izvan jezgrene Bosne, za vrijeme Kulina "vecom Bosnom".

Stijepan Kotromanic je dakle, po Fine-u, uspijeo da izgradi po prvi put cvrsci drzavni identitet medju onim Bosanskim zemljama koje su i predhodni banovi drzali.Potom je, kao sto sam ovdje iznad napisao, on sa dvije vojske usao u Hum. A stvarno otimanje Huma od strane Bosne je se desilo izmedju Aprila-Juna 1326. godine. Tamosnji plemici su se podjelili i ocjenili ravnotezu moci. Neki najistaknutiji su "poginuli u borbi" a neki su pobjegli u Srbiju dok su se drugi prikljucili bosanskoj drzavi. Odnosi izmedju Bosne i Srbije su se nakon anexacije Huma znatno pogorsali.

P.S. izgleda na prvi pogled da je Stjepanovo preuzimanje Humske zemlje islo na slican nacin kao i Tvrtkovo preuzimanja dijelova Hrvatske i Dalmacije. Mislim da je ovo bilo uobicajeno u to vrijeme. Ako ste imali jakog vladara; njegovu moc bi osjetli plemici odredjene pokrajine i oni bi se prije same bitke vec vrlo cesto podijelili da bi spasili zivu glavu.

Ono sto nisam znao, a o cemu Fine isto opsirno pise; je to da su dijelovi oko Livna, Duvna, Glamoca isto usli u sastav Bosanske drzave vec za vrijeme Stjepana Kotromanica. Kasnije kada je isti umro bi ti dijelovi samo formalno ponovo bili dio Bosne sve dok nije Tvrtko postao mocan vladar i tada je njegova vojska zajedno sa vojskom njegove majke opet zauzela Livno. Ja sam smatrao do nedavno da je to podrucije tek od Tvrtka uslo u sastav Bosne ali znaci bilo je i prije dio Bosne; tako da znate. :bih:

Ako vas nesto specificno interesuje slobodno pitajte posto danas imam ionako slobodnog vremena i dosta sam toga procitao u ovom odmoru.
Post Reply