Cekanje i guzva na granici prema moru

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

zonbirile

#26 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by zonbirile »

Admir_1984 wrote:
zonbirile wrote:[q-------------------------------------

Prije ces do Kamenskog doci jablanica-prozor-duvno-busko jezero-kamensko-trilj. Meni dajdza iz Duvna dodje u Split za manje od sat vremena, a meni do Duvna preko prozora treba sat i 45min bash ono regularne voznje. Malo ljudi zna da se napravio dobar put iz Prozora do Duvna preko Ravnog, mozes komotno prosjek 90km voziti
--------------------------------
elem tebi do Splita nepuna 3h,samo ne reće nam odakle startaš.
Ko kaze nepuna tri sata? Rekao sam da se moze stici za manje od 4 sata. Ja sam u Dvno stizao u prosjeku za 2 sata i 45min, a ako mi iz Duvna treba do Splita sat vremena, znaci neka 3 sata i 45min otprilike

p.s. sad sam vidio gore da sam napisao sat i 45min do Duvna, ne nego 2 sata i 45min[/quote]
-----------------------------------
drago mi je sresti sagovornika koji prizna,isti sam ti takav
zonbirile

#27 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by zonbirile »

Better Man wrote:
neno1974 wrote:Iz Splita do Travnika ides prvo prema Sinju, onda prije Sinja na raskrsnici u Brnazama skreces desno za Kamensko (granicni prijelaz). Poslije toga ides za Livno, Kupres, Bugojno, Donji Vakuf i Travnik. Sto se tice odlaska za Split iz Sarajeva, preko Livna, prednosti u odnosu na (dosadasnje putovanje preko Mostara i Doljana) su sljedece:
1. autoput do Kaknja,
2. put Novi Travnik-Bugojno preko Rostova (zabrana za kamione i kraci put nego preko Komara),
3. ulaz u Split mnogo bolji i brzi nego kada ides Jadranskom magistralom,
4. nema beskrajnih ogranicenja brzine oko Mostara,
5. nema NIKOGA na granicnom prijelazu Kamensko,
6. 20 km kraci put nego preko doljana (ne znam za autoput).

Ne zelim nikoga da ucim pameti, ali to su moji razlozi.

Pozdrav!
--------------------------------------------------------------------
Autoput do Kaknja je duzine 35-36 km, dok je duzina autoputa na koji se ukljucis kod Ploca do Splita 76 km i cjelokupna duzina puta je kraca za 50 kilometara u odnosu da ides magistralom za Split, a gledajuci na tvoj prijedlog preko Travnika, kraci je od njega za 30 km. Dakle, iz Sarajeva se uopce ne isplati ici za Split preko Travnika. Sto se tice guzve na Doljanima, evo 4 godine idem preko Doljana na more i nikad nisam naletio na guzvu i zastoj.
-------------------------------------------------------------------------------------
zavisi i od starta puta,ja godinama krećem u o3h(fatam trajekt) ujutro i put preko Livna je najbrži.U Travnik ne ideš,već preko N.Travnika direktno u Bugojno,onda imaš uspon i tunel na Koprivnici,ali kada siđeš u Kupres to je ko autoput,pogotovu u 5h ujutro.Najvažnije nema suludih ogranićenja i entitetskih drumskih haračlija.Mene jednom u 4h ujutro zaustavili u Jablanici,ja išao 65,a ograničenje 40.I veeeelika prednost nema nikoga na granici,niti gledaju.Šta ti vredi podjednaka dužina,kvalitet puta,kada na Doljanima izgubiš pola sata,i još te turkeljaju.
s@mson

#28 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by s@mson »

Ljudi, hajde malo novih iskustava sa tim oduzimanjem klope na granici..
Gdje gledaju, gdje uzimaju i slicne stvari...
Spremam se lagano, u avgustu putujem sa porodicom pa da znam sta i kako da ponesem...
paprica29

#29 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by paprica29 »

s@mson wrote:Ljudi, hajde malo novih iskustava sa tim oduzimanjem klope na granici..
Spremam se lagano, u avgustu putujem sa porodicom pa da znam sta i kako da ponesem...
gledaju i na granici i poslije granice (dubinska carinska kontrola, tako se predstavljaju). u junu su rovili skoro svako auto, vjerovatno zato jer nije bilo prevelike gužve i čekanja. fino ti kaže da staneš sa strane i svi komplet napustite vozilo, a onda na tenane sve pregleda. meso i alkohol ćeš morati vratiti dublje u državu, pa pokloniti nekome ili baciti, ili tražiti neki drugi granični prelaz, pa okušati sreću
amrica

#30 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by amrica »

paprica29 wrote:
s@mson wrote:Ljudi, hajde malo novih iskustava sa tim oduzimanjem klope na granici..
gledaju i na granici i poslije granice (dubinska carinska kontrola, tako se predstavljaju). u junu su rovili skoro svako auto, vjerovatno zato jer nije bilo prevelike gužve i čekanja. fino ti kaže da staneš sa strane i svi komplet napustite vozilo, a onda na tenane sve pregleda. meso i alkohol ćeš morati vratiti dublje u državu, pa pokloniti nekome ili baciti, ili tražiti neki drugi granični prelaz, pa okušati sreću

Mene su samo pitali imam li mesa i sira, pa sam rekla samo komadic sira sto je bio u frizideru... Zatim imam li cigara...
Inace, stavili su me sa strane, a imala sam gomilu stvari, neke torbe, jednu stolicu i jos nesto na zadnjem sjedistu, sve je ispipao, ali nije otvarao. A gepek pun k'o sipak, na vrhu kese sa nekim sitnicama za kucu jedna jabuka se vrtila, sve je malo dirako, pipkao torbu od laptopa da vidi sta je unutra, ....
Poseban momenat je prazna skoljka od jaja na vrhu, pa kad smo rekli da idemo na pijacu u Metkovicu da kupimo jaja i povrce, pao je osmjeh, hvala i dovidjenja... A stvarno, od kako je pocela kontrola, svaki put u Metkovicu kupimo povrce i jaja, sve domace, svjeze, nije ni skuplje nego ovdje, a kvalitet neuporediv. I domaca jaja. I zena nam obavezno utrpa jos necega viska, par krastavaca, vrzicu persuna...

Inace, bilo je malo mesa, ali zato imaju oni mali frizidercici sa samo jednom plavom "ledarom" i stave se u torbu sa garderobom :D
Suzie Q

#31 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by Suzie Q »

ako će ikome koristiti mogu samo reći da se vožnjom preko Ljubuškog (skretanje u Vitini) preko graničnog prijelaza Orah može bez zastoja i pregleda i problema lagano doći do Vrgorca tj mora, nekad sam koristila i prijelaz preko Gabele, skretanje je bilo prije Doljana mada vjerujem da može i direktno kroz Čapljinu, za izbjegavanje glavnih prijelaza ali zadnjih godina idem na Orah pa nemam pojma kakva je sad situacija.
addy_sa

#32 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by addy_sa »

bio za vikend, iz bojazni da nam ne oduzmu sve na granici saputnicima nisam dao ni sendvič da ponesu..i onda na granici nas niko nije ni pogledao iz oba pravca :-)
EUROBIH

#33 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by EUROBIH »

10 godina prelazim na onom kontejner prelazu u vrgorcu...em bliže, em nema nikoga...u čapljini desno i piči........sarajevo-vrgorac-makarska 4 sata :run: :run:
Ivo Lola

#34 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by Ivo Lola »

a iz tuzle za makarsku kako je najbolje ???
uz jedino ogranicenje da ne zelim da se vozim autoputem (jer nisam nikad kao vozac i sve se bojim da bi nesto zakomplikovo)
a kad smo vec kod toga jel moze neko objasniti kako funkcionise taj sistem naplate na autoputevima u hrvatskoj
starii

#35 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by starii »

Ivo Lola wrote:a iz tuzle za makarsku kako je najbolje ???
uz jedino ogranicenje da ne zelim da se vozim autoputem (jer nisam nikad kao vozac i sve se bojim da bi nesto zakomplikovo)
a kad smo vec kod toga jel moze neko objasniti kako funkcionise taj sistem naplate na autoputevima u hrvatskoj
tuzla-kladanj-olovo-sarajevo-konjic-jablanica-mostar-vinska cesta-vrgorac-makarska..
mislim da je ovo najbrze i da izbjegnes cekanje na granici i pretresanje na doljanima...otprilike ako si malo brzi vozac treba ti 6 sati voznje, max 8 sati voznje, stim da kad ides preko vrgorca malo sporije vozi jer je cesta malo opasna ali nista strasno da se ne ide tim putem...
sto se tice naplate na hrvstkim autoputevima, nista posebno kad dodes do prve kucice pritisnes dugme i izbaci ti karticu, na sljedecoj naplatnoj kucici platis, vise info na www.hak.hr :)
EUROBIH

#36 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by EUROBIH »

tuzla-banovići-vozuća-zavidovići-žepče-zenica-vitez-n.travnik-rostovo-bugojno-kupres-livno-granica -298 km+ 60 km do MAKARSKE ----------izađeš kod donjih brela :run: 5 sati brže vožnje
čuvaj se novopostavljenih strašila od radara poslije kružnog u kupresu i onih što iskaču iz grmlja u livnu :dance: :dance:
nema gužvi.....milima,a autoput ćeš samo omirisat,jer ne plaćaš ništa,jer samo ispod nadvožnjaka autoputa prolaziš

zajebi jablanicu i 8 sati vozikanja sa gužvama kroz dolinu neretve..:lol:
starii

#37 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by starii »

EUROBIH wrote:
tuzla-banovići-vozuća-zavidovići-žepče-zenica-vitez-n.travnik-rostovo-bugojno-kupres-livno-granica -298 km+ 60 km do MAKARSKE ----------izađeš kod donjih brela :run: 5 sati brže vožnje
čuvaj se novopostavljenih strašila od radara poslije kružnog u kupresu i onih što iskaču iz grmlja u livnu :dance: :dance:
nema gužvi.....milima,a autoput ćeš samo omirisat,jer ne plaćaš ništa,jer samo ispod nadvožnjaka autoputa prolaziš

e jesi ga posavjetovao ako nije nikad isao ima da se izgubi pa ce lutati i ode vrijeme
a banovici vozuca zavidovici cesta loša, pazi da ne izvrnes točak :D
LongDong

#38 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by LongDong »

Je li zna neko tačan podatak koliko je dozvoljeno prenijeti tzv. visokotarifne robe? Nas četvoro idemo i planiramo nositi 4 šteke cigara i dvije flaše pića, hoće li nas plaho peglat?
osa

#39 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by osa »

LongDong wrote:Je li zna neko tačan podatak koliko je dozvoljeno prenijeti tzv. visokotarifne robe? Nas četvoro idemo i planiramo nositi 4 šteke cigara i dvije flaše pića, hoće li nas plaho peglat?
neće, sve regularno...
van Basten

#40 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by van Basten »

EUROBIH wrote:

mala korekcija rute : Tuzla - Gračanica - Doboj... dalje sve kako je napisano :thumbup:
red387

#41 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by red387 »

Upravo bio dole, 4.5h od Sa do St.

Put:
Sarajevo
Jablanica
Prozor (odmah na ulazu iznad Konzuma dobro pratiti putokaze i ne skrenuti prema Bugojnu nego prema Rami, Tomislavgradu...)
Rama
Tomislavgrad
Buško Jezero
GP Kamensko (nikakve gužve nema)
Trilj
Sinj
Split

Eto :D
bumboo

#42 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by bumboo »

Prošli vikend sam išla iz Sarajeva u Split, putem preko Rostova, Bugojna, Kupresa, Livna, Kamenskog, Trilja. Nakon 4-5 km od Trilja ima uključenje na auto-put i dođe se do Dugopolja, košta 4 kune auto-put. Od Dugopolja do Splita je tzv. brza cesta od 3 ili 4 trake. Ovaj put mi je super jer nema gužve preko Rostova (na Rostovu ima super motelčić za popit kafu, tu je sad nekakvo etno-selo, dječije igralište itd...) . Na Kamenskom uopće nema gužve i ništa ne pregledavaju, čak ni u pasoš nam nisu udarili pečat. Od Sarajeva do Livna je 3 sata, 3ipo s kafom, a od Livna do Splita 1 sat. Jedina malo ružna dionica je od Bugojna do Kupresa, tzv. Korpivnica, ali ne traje dugo.

Vikendom izbjegavajte granični prijelaz Prisika koji vodi od Livna ili Duvna prema Makarskoj rivijeri jer je prepun lokalne raje koja ide na 1 dan, čeka se u koloni po sat vremena.
s@mson

#43 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by s@mson »

Je li neko isao preko Bosanskog Grahova na prelaz Strmica pa za Knin?
Sad je i ta ruta jedna od opcija...
LFC4EVER

#44 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by LFC4EVER »

s@mson wrote:Je li neko isao preko Bosanskog Grahova na prelaz Strmica pa za Knin?
Sad je i ta ruta jedna od opcija...
Nemaš frke s ovim putem... Na Strmici ama baš nikad nema gužve, a od Strmice do Knina imaš 15-20 min vožnje.

Kad dođeš u Knin, obavezno posjeti Tvrđavu i slap Krčić (izvor Krke), a onda iz Knina - volja ti za Split, volja ti za Šibenik, Vodice, Murter itd.

Od Knina do Splita imaš cca 100 km, a možeš ić il preko Sinja (nešto duži put - sat i 20, sat ipo, ali odlična cesta) ili prema Drnišu pa preko Muća (malo više od sat vremena, ali lošija cesta).
Od Knina do Šibenika imaš 55-60 km, a stigneš dole za nekih 40-45 min (od Drniša do Šibenika cesta je takva da nemaš potrebe puštat gas ispod 120 kmh)... a onda biraj, oš u Primošten, Vodice il na Murter 8-)
Lady Saray

#45 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by Lady Saray »

sta se ustvari smije a sta ne preko granice i koja kolicina (2 osobe u autu)? tacnije zanima me hrana i alkohol
Edin H.

#46 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by Edin H. »

Lady Saray wrote:sta se ustvari smije a sta ne preko granice i koja kolicina (2 osobe u autu)? tacnije zanima me hrana i alkohol
Dobro popijes i pojedes prije nego sto krenes i onda nema problema :oops:
Lady Saray

#47 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by Lady Saray »

Edin H. wrote:
Lady Saray wrote:sta se ustvari smije a sta ne preko granice i koja kolicina (2 osobe u autu)? tacnije zanima me hrana i alkohol
Dobro popijes i pojedes prije nego sto krenes i onda nema problema :oops:
onda je to alkohol za 1 osobu jer druga vozi :oops:

elem zanima me ozbiljan odgovor ako neko zna
osa

#48 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by osa »

šta ćeš nositi, cijene u hrvatskoj i bih su tu negdje, jedino cigarete ponesi, ako trošiš....
Ivo Lola

#49 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by Ivo Lola »

osa wrote:
šta ćeš nositi, cijene u hrvatskoj i bih su tu negdje, jedino cigarete ponesi, ako trošiš....
koji dio hrvatske ti obilazis :)
Lady Saray

#50 Re: Cekanje i guzva na granici prema moru

Post by Lady Saray »

ma nesto ne bih rekla da su iste.. a i uglavnom bi bile konzerve i slatkisi i sokovi... uglavnom :D
Post Reply