"Zlatko je bio na moru" = subjekat, predikat, objekat...kakva tema, kakva rema.
I ove recenice iz knjiga...mora li se citavo djelo nauciti napamet? Ako mora, moraju li se sve lektire nauciti napamet?
I je li ucenje napamet dokaz da je neko nacitan?
nellington wrote:Htjedoh ovo isto napisatiLaCici wrote:Ma ne mogu da vjerujem da ovakve stvari pitaju![]()
Nikad cula, a gramatiku razvaljivala. Ovo su izgleda neke nove izmisljotine u bosanskom jeziku
E vidis tvoj problem je ocigledno sto generaliziras stvari, pa sve ljude stavljas u isti kos. Istina, dosta studenata nema pojma jer su na ko zna koje nacine upisali i zavrsili fakultete. Toga ima na svakom fakultetu, ne samo na ekonomiji. Ali nije u redu da nas, koji smo na posten nacin i na osnovu svog rada zavrsili fakultet, stavljas u tu skupinu. Koliko god da ti je ocigledno muka od nas ekonomista, bez nas ne mozes.atko wrote:Sve bih ja vas matematikom na prijemnom doceko, pardon docekao, pa se ne bi kofrcili ... sad da covjek postavi neki najelementarniji zadacic pola vas sto nosite to dipl ecc ne bi znalo to rjesiti ... E TO JE SRAMOTA ... zaboli mene neka stvar sto cete vi sutra knjizevnim jezikom da nam priopcite kako smo bankrotirali
----------
A za podcjenjivanje se slazem, evo izvinjavam se i odoh editovati post, nije kriv niti jedan fax krivi su oni koji ga pohadjaju
atko wrote:Sve bih ja vas matematikom na prijemnom doceko, pardon docekao, pa se ne bi kofrcili ... sad da covjek postavi neki najelementarniji zadacic pola vas sto nosite to dipl ecc ne bi znalo to rjesiti ... E TO JE SRAMOTA ... zaboli mene neka stvar sto cete vi sutra knjizevnim jezikom da nam priopcite kako smo bankrotirali
----------
A za podcjenjivanje se slazem, evo izvinjavam se i odoh editovati post, nije kriv niti jedan fax krivi su oni koji ga pohadjaju
LaCici wrote:E vidis tvoj problem je ocigledno sto generaliziras stvari, pa sve ljude stavljas u isti kos. Istina, dosta studenata nema pojma jer su na ko zna koje nacine upisali i zavrsili fakultete. Toga ima na svakom fakultetu, ne samo na ekonomiji. Ali nije u redu da nas, koji smo na posten nacin i na osnovu svog rada zavrsili fakultet, stavljas u tu skupinu. Koliko god da ti je ocigledno muka od nas ekonomista, bez nas ne mozes.atko wrote:Sve bih ja vas matematikom na prijemnom doceko, pardon docekao, pa se ne bi kofrcili ... sad da covjek postavi neki najelementarniji zadacic pola vas sto nosite to dipl ecc ne bi znalo to rjesiti ... E TO JE SRAMOTA ... zaboli mene neka stvar sto cete vi sutra knjizevnim jezikom da nam priopcite kako smo bankrotirali
----------
Ko jel ja ... inzenjer softvera i masinstva da izvines ... i cijeli tvoj faks mogu da zamjenim sa par aplikacija a mogu i katanac da napravim da ga zakljucamskyhs0168 wrote:atko wrote:Sve bih ja vas matematikom na prijemnom doceko, pardon docekao, pa se ne bi kofrcili ... sad da covjek postavi neki najelementarniji zadacic pola vas sto nosite to dipl ecc ne bi znalo to rjesiti ... E TO JE SRAMOTA ... zaboli mene neka stvar sto cete vi sutra knjizevnim jezikom da nam priopcite kako smo bankrotirali
----------
Ma ti veze nemas sta pricas... koji si to ti fakultet zavrsio i sta si to u zivotu bolje postigao pa se pravis pametniji?
Hhahah e to prvo ne vjerujem ...ali vjerujem da mozes napraviti katanacatko wrote:Ko jel ja ... inzenjer softvera i masinstva da izvines ... i cijeli tvoj faks mogu da zamjenim sa par aplikacija a mogu i katanac da napravim da ga zakljucamskyhs0168 wrote:atko wrote:Sve bih ja vas matematikom na prijemnom doceko, pardon docekao, pa se ne bi kofrcili ... sad da covjek postavi neki najelementarniji zadacic pola vas sto nosite to dipl ecc ne bi znalo to rjesiti ... E TO JE SRAMOTA ... zaboli mene neka stvar sto cete vi sutra knjizevnim jezikom da nam priopcite kako smo bankrotirali
----------
Ma ti veze nemas sta pricas... koji si to ti fakultet zavrsio i sta si to u zivotu bolje postigao pa se pravis pametniji?
Ja baš obrnuto - vjerujem da vas može zamijeniti sa par aplikacija i tabela, a za katanac možda da, možda neskyhs0168 wrote: Hhahah e to prvo ne vjerujem ...ali vjerujem da mozes napraviti katanac![]()
E u tome i jest problem tvog nacina shvatanja ... ocigledno za tebe katanac je jedan nako seljacki produkt, u kojem btw ima vise nauke nego u tvom faxu, a tvoja ekonomija je ono cool, in, malo se setkas malo kafice ispijas ... mama se ono ponosi pokazuje konama index na kafi ... i sutra ces da cmizdris sto kanton nije otvorio jos 600 mjesta za pripravnike i sto nije IZMISLIO jos toliko radnih mjesta ... za vas sa diplomom ... a mi moramo da dirincimo i prodajemo pamet strancima da bi finansirali ovo malo jada od drzave .... eto u tome je problem ... a ti ako si kliker za ekonomiju sigurno ces je zavrsiti negdje vani u nekoj drzavi koja i posjeduje ekonomiju gdje ekonomist i moze da radi ... a ovdje ces piskarati po exelu al zato imas diplomu a tri masinca motrju da parve katance da bi ti zaradili platu ...skyhs0168 wrote:Hhahah e to prvo ne vjerujem ...ali vjerujem da mozes napraviti katanacatko wrote:Ko jel ja ... inzenjer softvera i masinstva da izvines ... i cijeli tvoj faks mogu da zamjenim sa par aplikacija a mogu i katanac da napravim da ga zakljucamskyhs0168 wrote: Ma ti veze nemas sta pricas... koji si to ti fakultet zavrsio i sta si to u zivotu bolje postigao pa se pravis pametniji?![]()
nellington wrote:Ja baš obrnuto - vjerujem da vas može zamijeniti sa par aplikacija i tabela, a za katanac možda da, možda neskyhs0168 wrote: Hhahah e to prvo ne vjerujem ...ali vjerujem da mozes napraviti katanac![]()
E to sto si reko mozda jeste istina za vecinu studenata, ali ja nebi svrstao sebe u tu grupu.atko wrote:
E u tome i jest problem tvog nacina shvatanja ... ocigledno za tebe katanac je jedan nako seljacki produkt, u kojem btw ima vise nauke nego u tvom faxu, a tvoja ekonomija je ono cool, in, malo se setkas malo kafice ispijas ... mama se ono ponosi pokazuje konama index na kafi ... i sutra ces da cmizdris sto kanton nije otvorio jos 600 mjesta za pripravnike i sto nije IZMISLIO jos toliko radnih mjesta ... za vas sa diplomom ... a mi moramo da dirincimo i prodajemo pamet strancima da bi finansirali ovo malo jada od drzave .... eto u tome je problem ... a ti ako si kliker za ekonomiju sigurno ces je zavrsiti negdje vani u nekoj drzavi koja i posjeduje ekonomiju gdje ekonomist i moze da radi ... a ovdje ces piskarati po exelu al zato imas diplomu a tri masinca motrju da parve katance da bi ti zaradili platu ...
E hvala drug, Sretno i tebi u zivotuatko wrote:@skyhs0168 ... postovi koje dadoh na temu nisu se ni odnosili na tebetako da si se bez potrebe upleo ... usvakom slucaju tebi sretnio sta god da upises ... ali upisi ono u cemu se vidis ... sto kaze jedna poslovcia "budi ono sto jesi al budi"
![]()
Neki dan sam imao "okrsaj" sa jednom ekonomisticom koja nije znala da zakljuci na osnovu razlomka 4/5 da fabrika radi 20% ispod referentne mjere na osnovu koje se i dobije 4/5... to je zalosno ... a reme i teme cemo prezivjet ako ih i ne znamo
Ja sam u Drugoj gimnaziji išao na takmičenja iz matematike, a kasnije sam shvatio da mi ni za šta taj predmet u životu ne treba. Matematiku su nametnuli profesori koji ništa drugo u životu ne znaju, a potrebna je koliko i balistika, tj. balistika je potrebnija. Ako ćeš studirati ETF, možeš je i tamo naučiti, a sve ostalo je ubleha.atko wrote:Sve bih ja vas matematikom na prijemnom doceko, pardon docekao, pa se ne bi kofrcili ... sad da covjek postavi neki najelementarniji zadacic pola vas sto nosite to dipl ecc ne bi znalo to rjesiti ... E TO JE SRAMOTA ... zaboli mene neka stvar sto cete vi sutra knjizevnim jezikom da nam priopcite kako smo bankrotirali
----------
Osim četiri osnovne računske operacije, ništa drugo nam nije potrebno. Tu, naravno, ubrajam i razlomke, ali viška su nam već polinomi, integrali, limesi i ostale gluposti (ukoliko ne studiramo ETF, naravno). Jezik je nešto s čim se čovjek služi 24 sata dnevno, matematikom skoro nikad (osim ove četiri operacije). Baš zato i jesmo u ovakvim govnima, dok mi forsiramo gluposti, u normalnim zemljama ljudi uče 3-4 jezika, informatiku i sl., tj. ono što će im trebati.atko wrote:@Erzsebet ... stvar licne percepcije ... neko ce ti reci da mu nikad sva ta slova sto je ucio uskoli nisu nikad zatreba![]()
nellington wrote:Starac i more je obavezna lektira u većini srednjih škola, samim tim, morao si nekad čuti tu rečenicu(meni se čak čini da je Starac i more i osnovnoškolska lektira!)
pare nisu problem, para nemaShoshana wrote:Joj, ja ovo znam iz svedskog... Kod nas me niko nikada nije tome ucio![]()
Tema je ono cime se recenica zapocinje (dakle ono sto ti je poznato), a rema je nova informacije koju dobivas ostatkom recenice. Nazivi se koriste u savladjivanju tehnike povezivanja teksta u cjelinu.
Dakle u tvom primjeru "Zlatko je bio na moru" Zlatko je tema (jer ocito znas ko je Zlatko) a 'je bio na moru' je rema (nova informacija). Ako bi teks nastavio recenicom "Na moru je naucio plivati" - 'na moru' bi bila tema (nesto sto vec znas) a 'je naucio plivati' bi bila rema (nova informacija).
Eh, sad, kakve sve to veze ima sa ekonomijomprevazilazi moju mastu
atko wrote:@Erzsebet ... stvar licne percepcije ... neko ce ti reci da mu nikad sva ta slova sto je ucio uskoli nisu nikad zatreba![]()
@michio ... pa i u BiH ces se prije upistai na tehnicke fax-ove nego na pravo ili ekonomiju kao redovan student ... u ostalom ne znam da li je to ikakvo mjerilu uopste za bilo sta ... odosmo mi predaleko od teme ... tema je knjizevnost na prijemnom - totalna budalastina ... ok gramatika ... al ako ljudi izadju sa tog faksa a ne znaju elementarne stvari onda mi je svejedno da li ce reci "zajebo" ili "zajebao" sam se u racunu.
Druga stvar svi vi sa drustvenih nauka pokusavate prvo ubjediti sebe pa ostale da ste sami sebi svrha ... NISTE ... mislite da po definici mora da vas ceka radno mjesto jer ste steklui diplomu... sorry ali ne ceka
Ono sto me posebno cudi kod veeelike vecine studenata drustvenih nauka je taj sterilni odnos prema nauci koju studiraju ... ja ne upoznah niti jednog studenta ekonomije koji se zanima za berze, ekonomska kretanja u svijetu, da diskutuje o tome da to prati, DA TO VOLI, da prati vrhunske eksperte iz ekonomije da vidi kuda se krece ta nauka ... itd itd ...
Erzsebet wrote: Osim četiri osnovne računske operacije, ništa drugo nam nije potrebno. Tu, naravno, ubrajam i razlomke, ali viška su nam već polinomi, integrali, limesi i ostale gluposti (ukoliko ne studiramo ETF, naravno). Jezik je nešto s čim se čovjek služi 24 sata dnevno, matematikom skoro nikad (osim ove četiri operacije). Baš zato i jesmo u ovakvim govnima, dok mi forsiramo gluposti, u normalnim zemljama ljudi uče 3-4 jezika, informatiku i sl., tj. ono što će im trebati.
Jest, zato imamo udruzenje diplomiranih ne zaposlenih krim inspektora, armiju nezaposlenih ekonomista, pravnika itd itd ... nije fol u drustvenim naukama, to moze biti vrlo kompleksna materija od koristi... fol je u statusu tih drustvenih nauka u nasem drustvu i shvatanju nasih studenata da se to zavrsava guzovace i da se dobije diploma koja ti automatski garantuje sve ostalo u zivotu ... to je dovelo do devalvaciije drustvenih nauka ...Sir Amel wrote:
Vezano za tvoj dojam o društvenim naukama i ljudima koji ih završe/studiraju, kako ti sam reče gore to je stvar lične percepcije!
Imas puno pravo na takvo misljenje... slobodno kliknes na neku drugu temu ha jametar_drva wrote:offtopic: ne bih da držim ničiju stranu, al atko malo smaraš.
vezano za temu; jel se u rečenici "Zlatko je bio na moru" misli na Lagumdžiju, pošto je on, naime, profesor na ekonomiji?
edit* šema bi bila u rečenici da je Zlatko upoznao Čehinju na moru
pa dosta mi je pomjeranja u stranu zbog nametljivaca poput tebe. ono, nešto bih ja, al eto, ne mogu jer ima neko ko će baljezgat u offtopicu, pa bih ja trebao nać neku alternativu. mislim, koga ba boli kita što si ti frustriran obrazovnim sistemom? ko si ti da ljudima pametuješ šta će studirat? ha jaatko wrote:Imas puno pravo na takvo misljenje... slobodno kliknes na neku drugu temu ha jametar_drva wrote:offtopic: ne bih da držim ničiju stranu, al atko malo smaraš.
vezano za temu; jel se u rečenici "Zlatko je bio na moru" misli na Lagumdžiju, pošto je on, naime, profesor na ekonomiji?
edit* šema bi bila u rečenici da je Zlatko upoznao Čehinju na moru