jedno pitanje iz gramatike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
seln

#26 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by seln »

A ja sve kontam zasto je drzava u qurcu...a ono, obrazovanje se izvlaci iz guzice. Cuj, rema.... :-)
"Zlatko je bio na moru" = subjekat, predikat, objekat...kakva tema, kakva rema.
I ove recenice iz knjiga...mora li se citavo djelo nauciti napamet? Ako mora, moraju li se sve lektire nauciti napamet?
I je li ucenje napamet dokaz da je neko nacitan?
girl

#27 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by girl »

nellington wrote:
LaCici wrote:Ma ne mogu da vjerujem da ovakve stvari pitaju :?
Nikad cula, a gramatiku razvaljivala. Ovo su izgleda neke nove izmisljotine u bosanskom jeziku
Htjedoh ovo isto napisati :)

isto.
LaCici

#28 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by LaCici »

atko wrote:Sve bih ja vas matematikom na prijemnom doceko, pardon docekao, pa se ne bi kofrcili ... sad da covjek postavi neki najelementarniji zadacic pola vas sto nosite to dipl ecc ne bi znalo to rjesiti ... E TO JE SRAMOTA ... zaboli mene neka stvar sto cete vi sutra knjizevnim jezikom da nam priopcite kako smo bankrotirali ;)

----------
A za podcjenjivanje se slazem, evo izvinjavam se i odoh editovati post, nije kriv niti jedan fax krivi su oni koji ga pohadjaju ;)
E vidis tvoj problem je ocigledno sto generaliziras stvari, pa sve ljude stavljas u isti kos. Istina, dosta studenata nema pojma jer su na ko zna koje nacine upisali i zavrsili fakultete. Toga ima na svakom fakultetu, ne samo na ekonomiji. Ali nije u redu da nas, koji smo na posten nacin i na osnovu svog rada zavrsili fakultet, stavljas u tu skupinu. Koliko god da ti je ocigledno muka od nas ekonomista, bez nas ne mozes. 8)
skyhs0168

#29 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by skyhs0168 »

atko wrote:Sve bih ja vas matematikom na prijemnom doceko, pardon docekao, pa se ne bi kofrcili ... sad da covjek postavi neki najelementarniji zadacic pola vas sto nosite to dipl ecc ne bi znalo to rjesiti ... E TO JE SRAMOTA ... zaboli mene neka stvar sto cete vi sutra knjizevnim jezikom da nam priopcite kako smo bankrotirali ;)

----------
A za podcjenjivanje se slazem, evo izvinjavam se i odoh editovati post, nije kriv niti jedan fax krivi su oni koji ga pohadjaju ;)

Ma ti veze nemas sta pricas... koji si to ti fakultet zavrsio i sta si to u zivotu bolje postigao pa se pravis pametniji?
atko

#30 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by atko »

LaCici wrote:

----------
E vidis tvoj problem je ocigledno sto generaliziras stvari, pa sve ljude stavljas u isti kos. Istina, dosta studenata nema pojma jer su na ko zna koje nacine upisali i zavrsili fakultete. Toga ima na svakom fakultetu, ne samo na ekonomiji. Ali nije u redu da nas, koji smo na posten nacin i na osnovu svog rada zavrsili fakultet, stavljas u tu skupinu. Koliko god da ti je ocigledno muka od nas ekonomista, bez nas ne mozes. 8)

Oj majko dragaaaaa :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: ... ja se izvinjavam vase ekonomsko visocanstvo ali sva dalja rasprava je zavresena ja se predajem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
atko

#31 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by atko »

skyhs0168 wrote:

----------

Ma ti veze nemas sta pricas... koji si to ti fakultet zavrsio i sta si to u zivotu bolje postigao pa se pravis pametniji?
Ko jel ja ... inzenjer softvera i masinstva da izvines ... i cijeli tvoj faks mogu da zamjenim sa par aplikacija a mogu i katanac da napravim da ga zakljucam :lol:
skyhs0168

#32 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by skyhs0168 »

atko wrote:
skyhs0168 wrote:

----------

Ko jel ja ... inzenjer softvera i masinstva da izvines ... i cijeli tvoj faks mogu da zamjenim sa par aplikacija a mogu i katanac da napravim da ga zakljucam :lol:
Hhahah e to prvo ne vjerujem ...ali vjerujem da mozes napraviti katanac :thumbup: :lol:
nellington

#33 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by nellington »

skyhs0168 wrote: Hhahah e to prvo ne vjerujem ...ali vjerujem da mozes napraviti katanac :thumbup: :lol:
Ja baš obrnuto - vjerujem da vas može zamijeniti sa par aplikacija i tabela, a za katanac možda da, možda ne :D
atko

#34 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by atko »

skyhs0168 wrote:
atko wrote:
skyhs0168 wrote: Ma ti veze nemas sta pricas... koji si to ti fakultet zavrsio i sta si to u zivotu bolje postigao pa se pravis pametniji?
Hhahah e to prvo ne vjerujem ...ali vjerujem da mozes napraviti katanac :thumbup: :lol:
E u tome i jest problem tvog nacina shvatanja ... ocigledno za tebe katanac je jedan nako seljacki produkt, u kojem btw ima vise nauke nego u tvom faxu, a tvoja ekonomija je ono cool, in, malo se setkas malo kafice ispijas ... mama se ono ponosi pokazuje konama index na kafi ... i sutra ces da cmizdris sto kanton nije otvorio jos 600 mjesta za pripravnike i sto nije IZMISLIO jos toliko radnih mjesta ... za vas sa diplomom ... a mi moramo da dirincimo i prodajemo pamet strancima da bi finansirali ovo malo jada od drzave .... eto u tome je problem ... a ti ako si kliker za ekonomiju sigurno ces je zavrsiti negdje vani u nekoj drzavi koja i posjeduje ekonomiju gdje ekonomist i moze da radi ... a ovdje ces piskarati po exelu al zato imas diplomu a tri masinca motrju da parve katance da bi ti zaradili platu ...
skyhs0168

#35 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by skyhs0168 »

nellington wrote:
skyhs0168 wrote: Hhahah e to prvo ne vjerujem ...ali vjerujem da mozes napraviti katanac :thumbup: :lol:
Ja baš obrnuto - vjerujem da vas može zamijeniti sa par aplikacija i tabela, a za katanac možda da, možda ne :D
:) Ma zezam se ja, vjerujem da moze napraviti te aplikacije i tabele...ali ako cemo realno treba mu i pristup IT sistemu fakulteta, ali to jedino da je neki teski haker ili da radi za taj fax.
atko

#36 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by atko »

@skyhs0168 ... postovi koje dadoh na temu nisu se ni odnosili na tebe ;) tako da si se bez potrebe upleo ... usvakom slucaju tebi sretnio sta god da upises ... ali upisi ono u cemu se vidis ... sto kaze jedna poslovcia "budi ono sto jesi al budi" ;)

Neki dan sam imao "okrsaj" sa jednom ekonomisticom koja nije znala da zakljuci na osnovu razlomka 4/5 da fabrika radi 20% ispod referentne mjere na osnovu koje se i dobije 4/5 ;) ... to je zalosno ... a reme i teme cemo prezivjet ako ih i ne znamo :wink:
skyhs0168

#37 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by skyhs0168 »

atko wrote:
E u tome i jest problem tvog nacina shvatanja ... ocigledno za tebe katanac je jedan nako seljacki produkt, u kojem btw ima vise nauke nego u tvom faxu, a tvoja ekonomija je ono cool, in, malo se setkas malo kafice ispijas ... mama se ono ponosi pokazuje konama index na kafi ... i sutra ces da cmizdris sto kanton nije otvorio jos 600 mjesta za pripravnike i sto nije IZMISLIO jos toliko radnih mjesta ... za vas sa diplomom ... a mi moramo da dirincimo i prodajemo pamet strancima da bi finansirali ovo malo jada od drzave .... eto u tome je problem ... a ti ako si kliker za ekonomiju sigurno ces je zavrsiti negdje vani u nekoj drzavi koja i posjeduje ekonomiju gdje ekonomist i moze da radi ... a ovdje ces piskarati po exelu al zato imas diplomu a tri masinca motrju da parve katance da bi ti zaradili platu ...
E to sto si reko mozda jeste istina za vecinu studenata, ali ja nebi svrstao sebe u tu grupu.
Ja kao prvo nisam drzavljanin ove drzave i necu "cmizdrit" kantonu za posao. Kao drugo, ako studiram negdje van BiH to nista neznaci da cu imati bolji posao... ja sam cuo za ljude koji su zavrsili Harvard pa nemogu naci posao...
Bitno je koliko cu iskoristiti fakultet koji budem pohadjao i koliko budem se trudio u zivotu i naravno trebam i malo srece imati. Ja sigurno necu provest 3 godine fakulteta u kafanama.
skyhs0168

#38 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by skyhs0168 »

atko wrote:@skyhs0168 ... postovi koje dadoh na temu nisu se ni odnosili na tebe ;) tako da si se bez potrebe upleo ... usvakom slucaju tebi sretnio sta god da upises ... ali upisi ono u cemu se vidis ... sto kaze jedna poslovcia "budi ono sto jesi al budi" ;)

Neki dan sam imao "okrsaj" sa jednom ekonomisticom koja nije znala da zakljuci na osnovu razlomka 4/5 da fabrika radi 20% ispod referentne mjere na osnovu koje se i dobije 4/5 ;) ... to je zalosno ... a reme i teme cemo prezivjet ako ih i ne znamo :wink:
E hvala drug, Sretno i tebi u zivotu :thumbup: :-D
Erzsebet

#39 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by Erzsebet »

----------
Ja sam u Drugoj gimnaziji išao na takmičenja iz matematike, a kasnije sam shvatio da mi ni za šta taj predmet u životu ne treba. Matematiku su nametnuli profesori koji ništa drugo u životu ne znaju, a potrebna je koliko i balistika, tj. balistika je potrebnija. Ako ćeš studirati ETF, možeš je i tamo naučiti, a sve ostalo je ubleha.
michio

#40 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by michio »

Kazu da se u npr. na prvi pogled inzinjerskoj zemlji Finskoj lakse upisati na tehnicki univerzitet nego na pravo i ekonomiju.

Humanisticke i drustvene nauke su ozbiljne stvari.

Nekih uspjesnih prica iz bh privrede i nema pa ne shvatam ta hvalisanja ovim ili onim fakultetom.

Kod nas je kultura od 1945-e da se istice medicina i tehnika dok su u ekonomiji i pravu dovoljni poslusnici rezimu.
atko

#41 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by atko »

@Erzsebet ... stvar licne percepcije ... neko ce ti reci da mu nikad sva ta slova sto je ucio uskoli nisu nikad zatreba :wink:

@michio ... pa i u BiH ces se prije upistai na tehnicke fax-ove nego na pravo ili ekonomiju kao redovan student ... u ostalom ne znam da li je to ikakvo mjerilu uopste za bilo sta ... odosmo mi predaleko od teme ... tema je knjizevnost na prijemnom - totalna budalastina ... ok gramatika ... al ako ljudi izadju sa tog faksa a ne znaju elementarne stvari onda mi je svejedno da li ce reci "zajebo" ili "zajebao" sam se u racunu.

Druga stvar svi vi sa drustvenih nauka pokusavate prvo ubjediti sebe pa ostale da ste sami sebi svrha ... NISTE ... mislite da po definici mora da vas ceka radno mjesto jer ste steklui diplomu... sorry ali ne ceka

Ono sto me posebno cudi kod veeelike vecine studenata drustvenih nauka je taj sterilni odnos prema nauci koju studiraju ... ja ne upoznah niti jednog studenta ekonomije koji se zanima za berze, ekonomska kretanja u svijetu, da diskutuje o tome da to prati, DA TO VOLI, da prati vrhunske eksperte iz ekonomije da vidi kuda se krece ta nauka ... itd itd ...
Erzsebet

#42 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by Erzsebet »

atko wrote:@Erzsebet ... stvar licne percepcije ... neko ce ti reci da mu nikad sva ta slova sto je ucio uskoli nisu nikad zatreba :wink:
Osim četiri osnovne računske operacije, ništa drugo nam nije potrebno. Tu, naravno, ubrajam i razlomke, ali viška su nam već polinomi, integrali, limesi i ostale gluposti (ukoliko ne studiramo ETF, naravno). Jezik je nešto s čim se čovjek služi 24 sata dnevno, matematikom skoro nikad (osim ove četiri operacije). Baš zato i jesmo u ovakvim govnima, dok mi forsiramo gluposti, u normalnim zemljama ljudi uče 3-4 jezika, informatiku i sl., tj. ono što će im trebati.
Sir Amel

#43 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by Sir Amel »

nellington wrote:Starac i more je obavezna lektira u većini srednjih škola, samim tim, morao si nekad čuti tu rečenicu :) (meni se čak čini da je Starac i more i osnovnoškolska lektira!)

Da, ja sam procitao tu knjigu ali pojma nemam da se ta recenica nalazi u toj knjizi, jer je to bilo davno prije nego sam upisivao fakultet. Pored toga nema veze sa studijem ekonomije, jer čitanje knjiga nema veze sa pismenošću. Neko može biti pismen, tj, poznavati gramatiku i da nije procitao (karikiram) niti jednu knjigu.
Nisam upisivao ekonomiju, ali je bezveze da imas test maternjeg jezika, a loš gore književnosti na prijemnom za bilo koji fakultet osim odgovarajućeg smjera na Filozofskom fakultetu.
Doda37

#44 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by Doda37 »

Shoshana wrote:Joj, ja ovo znam iz svedskog... Kod nas me niko nikada nije tome ucio :-)

Tema je ono cime se recenica zapocinje (dakle ono sto ti je poznato), a rema je nova informacije koju dobivas ostatkom recenice. Nazivi se koriste u savladjivanju tehnike povezivanja teksta u cjelinu.

Dakle u tvom primjeru "Zlatko je bio na moru" Zlatko je tema (jer ocito znas ko je Zlatko) a 'je bio na moru' je rema (nova informacija). Ako bi teks nastavio recenicom "Na moru je naucio plivati" - 'na moru' bi bila tema (nesto sto vec znas) a 'je naucio plivati' bi bila rema (nova informacija).

Eh, sad, kakve sve to veze ima sa ekonomijom :shock: prevazilazi moju mastu :oops:
pare nisu problem, para nema :)
Sir Amel

#45 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by Sir Amel »

atko wrote:@Erzsebet ... stvar licne percepcije ... neko ce ti reci da mu nikad sva ta slova sto je ucio uskoli nisu nikad zatreba :wink:

@michio ... pa i u BiH ces se prije upistai na tehnicke fax-ove nego na pravo ili ekonomiju kao redovan student ... u ostalom ne znam da li je to ikakvo mjerilu uopste za bilo sta ... odosmo mi predaleko od teme ... tema je knjizevnost na prijemnom - totalna budalastina ... ok gramatika ... al ako ljudi izadju sa tog faksa a ne znaju elementarne stvari onda mi je svejedno da li ce reci "zajebo" ili "zajebao" sam se u racunu.

Druga stvar svi vi sa drustvenih nauka pokusavate prvo ubjediti sebe pa ostale da ste sami sebi svrha ... NISTE ... mislite da po definici mora da vas ceka radno mjesto jer ste steklui diplomu... sorry ali ne ceka

Ono sto me posebno cudi kod veeelike vecine studenata drustvenih nauka je taj sterilni odnos prema nauci koju studiraju ... ja ne upoznah niti jednog studenta ekonomije koji se zanima za berze, ekonomska kretanja u svijetu, da diskutuje o tome da to prati, DA TO VOLI, da prati vrhunske eksperte iz ekonomije da vidi kuda se krece ta nauka ... itd itd ...

Vezano za tvoj dojam o društvenim naukama i ljudima koji ih završe/studiraju, kako ti sam reče gore to je stvar lične percepcije!
atko

#46 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by atko »

Erzsebet wrote: Osim četiri osnovne računske operacije, ništa drugo nam nije potrebno. Tu, naravno, ubrajam i razlomke, ali viška su nam već polinomi, integrali, limesi i ostale gluposti (ukoliko ne studiramo ETF, naravno). Jezik je nešto s čim se čovjek služi 24 sata dnevno, matematikom skoro nikad (osim ove četiri operacije). Baš zato i jesmo u ovakvim govnima, dok mi forsiramo gluposti, u normalnim zemljama ljudi uče 3-4 jezika, informatiku i sl., tj. ono što će im trebati.

Bingo! ... ljudi uce 3-4 jezika ... da bi se njima koristili u realnim situacijama a ne uce teme i reme, ljudi uce informatiku ... a pogledaj informatiku kod nas ... situacija je katastrofalna na skoro svim fakultetima ... a na drustvenim da ne pricam ... ima skripta od 50-ak pitanja to se nastreba i prodje se informatika ... plafon da negdje i prakticno kliknu u word ili exel :-)
I pored svega toga dodje ti neki ekonomosita koji sve to nezna i kaze haj vazno je da ja znam pravilno recenicu napisati ... naravno da je vazno jos u osnovnoj bilo ... a sad je vazno da znas mnogo vise i mnogo ozbiljnije materije ako se vec busas diplomom dipl ecc
metar_drva

#47 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by metar_drva »

offtopic: ne bih da držim ničiju stranu, al atko malo smaraš.

vezano za temu; jel se u rečenici "Zlatko je bio na moru" misli na Lagumdžiju, pošto je on, naime, profesor na ekonomiji? :D
edit* šema bi bila u rečenici da je Zlatko upoznao Čehinju na moru
atko

#48 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by atko »

Sir Amel wrote:
Vezano za tvoj dojam o društvenim naukama i ljudima koji ih završe/studiraju, kako ti sam reče gore to je stvar lične percepcije!
Jest, zato imamo udruzenje diplomiranih ne zaposlenih krim inspektora, armiju nezaposlenih ekonomista, pravnika itd itd ... nije fol u drustvenim naukama, to moze biti vrlo kompleksna materija od koristi... fol je u statusu tih drustvenih nauka u nasem drustvu i shvatanju nasih studenata da se to zavrsava guzovace i da se dobije diploma koja ti automatski garantuje sve ostalo u zivotu ... to je dovelo do devalvaciije drustvenih nauka ...

Koliko si puta cuo nekog fudbalera, pjevacicu i slicno koji kazu da studiraju usput ekonomiju ... znaci svi misle da je to ono usput uz kaficu zavrsiti ... sto rezultira cifrom od par hiljada studenata na ti fakultetima ... e to je vec pijaca to nemoze biti studij ;)
atko

#49 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by atko »

metar_drva wrote:offtopic: ne bih da držim ničiju stranu, al atko malo smaraš.

vezano za temu; jel se u rečenici "Zlatko je bio na moru" misli na Lagumdžiju, pošto je on, naime, profesor na ekonomiji? :D
Imas puno pravo na takvo misljenje... slobodno kliknes na neku drugu temu ha ja ;)
metar_drva

#50 Re: jedno pitanje iz gramatike

Post by metar_drva »

atko wrote:
metar_drva wrote:offtopic: ne bih da držim ničiju stranu, al atko malo smaraš.

Imas puno pravo na takvo misljenje... slobodno kliknes na neku drugu temu ha ja ;)
pa dosta mi je pomjeranja u stranu zbog nametljivaca poput tebe. ono, nešto bih ja, al eto, ne mogu jer ima neko ko će baljezgat u offtopicu, pa bih ja trebao nać neku alternativu. mislim, koga ba boli kita što si ti frustriran obrazovnim sistemom? ko si ti da ljudima pametuješ šta će studirat? ha ja ;-)
Post Reply