Krediti

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Better Man

#26 Re: Krediti

Post by Better Man »

kone wrote:U RB banci ti je kamatna stopa 8 posto ako imas dva ziranta.Moj prijatelj je nedavno podigao kredit kod njih i to 6000 na dvije godine.Mjesecna rata mu je 272 KM.Otidji to RB banke i provjeri kod njih sta ti mogu ponuditi.
Malo povelika rata za tako mali kredit na dvije godine. Ja sam imao u Intesi kredit od 14 hiljada KM na 3 godine i rata mije bila oko 440 KM. Kredit je bio nenamjenski, bez ziranata. naravno otplatio sam ga.
kone

#27 Re: Krediti

Post by kone »

Better Man wrote:
kone wrote:U RB banci ti je kamatna stopa 8 posto ako imas dva ziranta.Moj prijatelj je nedavno podigao kredit kod njih i to 6000 na dvije godine.Mjesecna rata mu je 272 KM.Otidji to RB banke i provjeri kod njih sta ti mogu ponuditi.
Malo povelika rata za tako mali kredit na dvije godine. Ja sam imao u Intesi kredit od 14 hiljada KM na 3 godine i rata mije bila oko 440 KM. Kredit je bio nenamjenski, bez ziranata. naravno otplatio sam ga.
Kako je velika?
272x24=6528
440x36=15840
Mislim da je ok rata kredita,cak stavise....
Better Man

#28 Re: Krediti

Post by Better Man »

kone wrote:
Better Man wrote:
Kako je velika?
272x24=6528
440x36=15840
Ma, vjerovatno mi se na prvi pogled učinilo prevelikom.
HORN1

#29 Re: Krediti

Post by HORN1 »

kone wrote:
Better Man wrote:
Kako je velika?
272x24=6528
440x36=15840
Navedi sve troškove i visinu čisto dobivenog novca novca kad šlatiš i saniraš sve troškove koji su nastali da bi dobio kredit. Mislim da je ovaj kredit od šest hiljada skuplji bar za dva posto od dobivenog kredita.

Kredit je šest hiljada monus obrada minus ostali troškovi , ostane na ruke pet i nešto? 6528 monus dobiveno i imaš vjerovatno da vraćaš bar trinest posto više na gosišnjem nivou.
kone

#30 Re: Krediti

Post by kone »

HORN1 wrote:
kone wrote:
Better Man wrote:U RB banci ti je kamatna stopa 8 posto ako imas dva ziranta.Moj prijatelj je nedavno podigao kredit kod njih i to 6000 na dvije godine.Mjesecna rata mu je 272 KM.Otidji to RB banke i provjeri kod njih sta ti mogu ponuditi.

Navedi sve troškove i visinu čisto dobivenog novca novca kad šlatiš i saniraš sve troškove koji su nastali da bi dobio kredit. Mislim da je ovaj kredit od šest hiljada skuplji bar za dva posto od dobivenog kredita.

Kredit je šest hiljada monus obrada minus ostali troškovi , ostane na ruke pet i nešto? 6528 monus dobiveno i imaš vjerovatno da vraćaš bar trinest posto više na gosišnjem nivou.
Ne znam kolike je troskove imao,ali cu ga sutra vidjeti i pitati ga koliko je dobio na ruke.A to sto spominjes troskove,ne znam,malo mi smijesno ali hajde.......Spominjes ih kao da ih samo ima u toj banci,a u ostalim ih nema :-)
HORN1

#31 Re: Krediti

Post by HORN1 »

kone wrote:
Better Man wrote:U RB banci ti je kamatna stopa 8 posto ako imas dva ziranta.Moj prijatelj je nedavno podigao kredit kod njih i to 6000 na dvije godine.Mjesecna rata mu je 272 KM.Otidji to RB banke i provjeri kod njih sta ti mogu ponuditi.

Ne znam kolike je troskove imao,ali cu ga sutra vidjeti i pitati ga koliko je dobio na ruke.A to sto spominjes troskove,ne znam,malo mi smijesno ali hajde.......Spominjes ih kao da ih samo ima u toj banci,a u ostalim ih nema :-)
[/quote]
[/quote]
Nikako nije smiješno, svugdje postoje troškovi ali mogu biti različiti i tako izazvati značajan procentualni trošak u osnovu na dobiveni kredit.
Nije isto ako je kamata manja a nametnuti skriveni troškovi veći i nakraju kredit sa manjom kamatom dođe dosta skuplji na godišnjem nivou.
Dali ti je isto da netrebaš voditi žirante ili i ti i oni morate gubiti vrijeme da popumite razne formulare.
Moraš li davati hipoteku i koliki su troškovi vezani za davanje hipoteke, naprimjer notarska obrada upis hipoteke u gruntovnicu je bio nekad oko 3000KM, meni je to bilo ludo nisam ni pomišljao ići dalje koliko bi bilo brisanje hipoteke.
Ako su banični troškovi obrada kredita dva posto, nije isto ako je kredit na godinu ili na deset godina, ako je na godinu povećava troškove dosta više nego na deset godina. Uglavnom dobro je saznati sve pre dizanja kredita i biti siguran koliki su troškovi pa se tek tad odlučiti dali uzimati kredit ili ne.
kone

#32 Re: Krediti

Post by kone »

Halo bolan ne bio,kakva crna hipoteka na 6000 itd..Pusti se knjige....Troskovi na ovu sumu su u 20-30KM razlike u svim bankama...Kod njega su troskovi bili 140KM pa ti racunaj procente...Naravno ako ti se da racunati...Iams na stolu ponudu,pa ti uzmi ako hoces..Ako neces,ne moras.Ima ko hoce i idemo dalje..IMas drugu banku,imas MKO,imas lokalne kamatare,pa proberi.A nemoj se ziv bio kaciti za +/-20 KM troskova,bez ikakve potrebe.Covjek je valjda sve izvagao...Na kraju krajeva,podigao je relativno mali kredit i na kratak rok i nema potrebe za tolikom kalkulacijom...
HORN1

#33 Re: Krediti

Post by HORN1 »

kone wrote:Halo bolan ne bio,kakva crna hipoteka na 6000 itd..Pusti se knjige....Troskovi na ovu sumu su u 20-30KM razlike u svim bankama...Kod njega su troskovi bili 140KM pa ti racunaj procente...Naravno ako ti se da racunati...Iams na stolu ponudu,pa ti uzmi ako hoces..Ako neces,ne moras.Ima ko hoce i idemo dalje..IMas drugu banku,imas MKO,imas lokalne kamatare,pa proberi.A nemoj se ziv bio kaciti za +/-20 KM troskova,bez ikakve potrebe.Covjek je valjda sve izvagao...Na kraju krajeva,podigao je relativno mali kredit i na kratak rok i nema potrebe za tolikom kalkulacijom...
Pa neće čitati samo on ovo čitaće i drugi koji će razmišljati i o dosta većim kreditima i o dosta dužem roku, pa zašto da ne pročitaju odmah unaprijed nešto i već imaju neku moguću sliku u glavi. Nemoj se mnogo uzbuđivati nikom neće naštetiti ako bolje razmotri činjenice i saagleda sve varijante. Nikom se neće potrošiti mozak od razmišljanja.
macojack

#34 Re: Krediti

Post by macojack »

Ja imam dobro iskustvo sa bankom Sparkasse. Krediti su povoljni i čini mi se da te ne zaj... kao što je to moguče u ovim vremenima:).

Inaće sam uzeo kredit za kuću u Sloveniji, oni ga zovu Zeleni kredit. Mislim da će biti ovakvih kredita više i više..

bye
HORN1

#35 Re: Krediti

Post by HORN1 »

starii wrote:bolje ti je od gašija pozajmiti niza je kamata :)
Pa koliko banke traže papiriologije i žiranata dosta je bolje od komšije zatražiti kredit uz davanje garancije koja bi zadovoljila davaoca kredita pa i ti i on ste na dobitku izbjegavajući banku i njene nerealne uslove.
Skoro svak ima nekog tko bi mu mogao pozajmiti ako bi odnos bio korektan.

Ovako banke daju štedišama malu kamatu a onima koji uzimaju kredite naplaćuju bar trostruku kamatu uz još kojekakve razne namete i zahtjevajući da zajmoprimac ima dosta bespotrebnih troškova da bi oni bili milion posto sigurni dok onima koji štede nedaju baš neku veliku sigurnost a mogli bi da se njihova matična banka iz zemlje otkud dolaze izjasni i da garancije da će obeštetiti štediše u slučaju nemogućnosti naplate sredstava od banke koja je u njihovom vlasništvu a koja posluje kod nas u BiH. Takva garancija i izjava nikad im ni ne pada napamet već samo od naših osoba traže ogromne garancije pa idu i dotle da im nije dovoljno da u nekim slučajevima imaš sto posto depozita već kažu da bi mogao dati depozit i za buduću kamatu. Valjda misle da smo potpuni debili.
Post Reply