Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#26 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
I u Sarajevu je sada po Zakonu 50, pusti priče sa strane bit će ili neće biti. Kad postave znakove 60 ili 70 bit će 60 ili 70...
BTW, da li je iko igdje u Sarajevu vidio znak koji govori da se vozi ulicom sa pravom prvenstva (tzv. baklava) ?
BTW, da li je iko igdje u Sarajevu vidio znak koji govori da se vozi ulicom sa pravom prvenstva (tzv. baklava) ?
-
(ne)forumas
#27 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
pa u zemljama eu ogranicenje u naseljenim mjestima je 50 km/h
http://www.europe.org/speedlimits.html
i to zbog zastite pjesaka i vozaca, odnosno smanjenje brzine povecava mogucnost prezivljavanja u slucaju nesrece... naravno kod nas nema zdravog razuma sto je pokazano i dokazano prethodnim ratom tako da ne treba cuditi da se eto malo isprobavaju auta po gradu pa s vremena na vrijeme treba prozujati 200 km/h glavnom ulicom da te svi vide, a sad nema veze to sto moze nastradati nekakav pjesak ili npr. nevini putnik u taksiju...
http://www.europe.org/speedlimits.html
i to zbog zastite pjesaka i vozaca, odnosno smanjenje brzine povecava mogucnost prezivljavanja u slucaju nesrece... naravno kod nas nema zdravog razuma sto je pokazano i dokazano prethodnim ratom tako da ne treba cuditi da se eto malo isprobavaju auta po gradu pa s vremena na vrijeme treba prozujati 200 km/h glavnom ulicom da te svi vide, a sad nema veze to sto moze nastradati nekakav pjesak ili npr. nevini putnik u taksiju...
- mp3sa
#28 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
Neka ba polako, zna SDP sta radi... Sve za svoje gradjane... 
- chengaba
#29 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
Ova legislativa je približavanje EU, jer je tamo isto 50km/h ograničenje, osim u Poljskoj i Slovačkoj...
Naravno, u EU postoje autoputevi gdje je ograničenje 120km/h, dok kod nas dok dođeš do Zenice ili Mostara imaš dva i po kilometra nenaseljenog mjesta, a ostalo pržiš 50 na sat...

Naravno, u EU postoje autoputevi gdje je ograničenje 120km/h, dok kod nas dok dođeš do Zenice ili Mostara imaš dva i po kilometra nenaseljenog mjesta, a ostalo pržiš 50 na sat...
- amrica
#30 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
kanoute wrote:Pozdrav svima,
svim učesnicima u raspravi želim da skerenem pažnju da se pomenuto ograničenje brzine na 50 kmh NE ODNOSI na GLAVNU GRADSKU SAOBRACAJNICU niti na ulicu PUT ZIVOTA, dakle mnoge dodatne rasprave ovdje su bile bespredmetne, prije svega ispravne informacije,a onda prica...
Koliko sam cula na RSG, na ovim ulicama je ogranicenje 70.
I prvih 7 dana samo opomene, a poslije
- escobar__
#31 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
Normalno kralju, kod nas kad čovjek čita ovakve stvari rek'o bi država sjajna! A to što puta kako treba nemamo nije bitno.chengaba wrote:Ova legislativa je približavanje EU, jer je tamo isto 50km/h ograničenje, osim u Poljskoj i Slovačkoj...
Naravno, u EU postoje autoputevi gdje je ograničenje 120km/h, dok kod nas dok dođeš do Zenice ili Mostara imaš dva i po kilometra nenaseljenog mjesta, a ostalo pržiš 50 na sat...![]()
Bitno je ograničiti brzinu na 50 km/h, k'o i Evropa, je**** im ona mamu seljačku. A tek što to ograničenje "babini sinovi" neće poštovati... To je tek priča za sebe.
- atko
#32 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
Jest ... nedavno sam npr nekolik osedmica boravio u Ljubljani ... kao i svi vozio normalno 60 ... nikad i nigdje nisam muriju vidio ... na zuto svi pozure da prodju ... tolerancija je tu da omoguci bolji tok saopbracaja ... i naravno ima ring ... izadjes i sibas okolo 130 i eto te u drugom djelu grada za cas ... a kod npr M17 prolazi korz naseljeno mjesto(ne)forumas wrote:pa u zemljama eu ogranicenje u naseljenim mjestima je 50 km/h
daleko smo mi od EU zato bolje ne povlaci tu paralelu ... i ne pravite se vise pametni ... zivimo u cirkusu od drzave u kojem ce murija da lovi u mutnom i to je jedino sto meni smeta a i vecini na ovoj temi
-
(ne)forumas
#33 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
postoji izreka "zakoni postoje da bi se krsili"... e sad zamisli ti tako nekog ko 'normalno' vozi 60 km/h da ne do bog izazove nekakav udes... pa jarane bio bi kriv kao da si vozio 380 km/h... to sto su moji stavovi cvrsci a tvoja ubjedjenja veca je samo pokazatelj zbog cega ovo i jeste cirkus od drzave 
atko wrote:Jest ... nedavno sam npr nekolik osedmica boravio u Ljubljani ... kao i svi vozio normalno 60 ... nikad i nigdje nisam muriju vidio ... na zuto svi pozure da prodju ... tolerancija je tu da omoguci bolji tok saopbracaja ... i naravno ima ring ... izadjes i sibas okolo 130 i eto te u drugom djelu grada za cas ... a kod npr M17 prolazi korz naseljeno mjesto(ne)forumas wrote:pa u zemljama eu ogranicenje u naseljenim mjestima je 50 km/hi tu je sad 50 :S ... a iza zbuna drumski razbojnici pardon policajci ko kakvi hajduci :S
daleko smo mi od EU zato bolje ne povlaci tu paralelu ... i ne pravite se vise pametni ... zivimo u cirkusu od drzave u kojem ce murija da lovi u mutnom i to je jedino sto meni smeta a i vecini na ovoj temi
- ranger
#34 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
danas u 11 sati od rtv doma do ilidze znakovi stoje kako stoje sa ogranicenjem 60 
- Jimmy_The_Saint
#35 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
Ljudi, samo ablendovanje. A kroz naselje i ne treba preko 60-70. 
- Alfons Kauders
#36 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
jah... samo sto ja kad krenem iz tuzle do sarajeva... vozim iskljucivo kroz naselje... osim karaule, dijela nisicke i jednog malog kanjoja kod stupara...Jimmy_The_Saint wrote:Ljudi, samo ablendovanje. A kroz naselje i ne treba preko 60-70.
znaci ogranicenje ce mi biti 50 na jedno 110km od ukupno 130km puta...
nemam ja nista protiv da se rokne ogranicenje 50 ili cak 30 u gradu... ali care moj kod nas je naseljeno mjesto selo s dvije i po kuce u kojim ne zivi niko a magistrale se tretiraju kao gradska setalista...
- Qler
#37 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
U pravu si vala za ovo. Gdje god ima stala, naseljeno mjesto.Alfons Kauders wrote:jah... samo sto ja kad krenem iz tuzle do sarajeva... vozim iskljucivo kroz naselje... osim karaule, dijela nisicke i jednog malog kanjoja kod stupara...Jimmy_The_Saint wrote:Ljudi, samo ablendovanje. A kroz naselje i ne treba preko 60-70.
znaci ogranicenje ce mi biti 50 na jedno 110km od ukupno 130km puta...
nemam ja nista protiv da se rokne ogranicenje 50 ili cak 30 u gradu... ali care moj kod nas je naseljeno mjesto selo s dvije i po kuce u kojim ne zivi niko a magistrale se tretiraju kao gradska setalista...
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#38 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
... a sve bespravna gradnja.... 
- atko
#39 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
A ponegdje i saobracajnica nije prosla kroz papire jos uvijekza_sada_bez_dobrog_nicka wrote:... a sve bespravna gradnja....
-
japo-
#40 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
ja platiJo kaznu 30 km jer sam vozio 14,5km/h preko ograničenja, hmH zanima me gdje se može nać zakon o saobraćajnim kaznama jel ima gdje u pdf formatu da se skine, mislim trebalo bi to nije nikakva tajna,
ovo me buni kako piše na portalu nigdje nema do 20 km/h ;
Ukoliko ograničenje brzine prekoračite za 20 do 30 km/h kazna je 50 KM, za 30 do 50 km/h - 100-300 KM, a ako vozite 50 km/h brže od predviđenog, očekujte kaznu od 400 pa do 1.000 KM.
Ukoliko ograničenje brzine prekoračite za 20 do 30 km/h kazna je 50 KM, za 30 do 50 km/h - 100-300 KM, a ako vozite 50 km/h brže od predviđenog, očekujte kaznu od 400 pa do 1.000 KM.
-
japo-
#41 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
javne nabavkeza_sada_bez_dobrog_nicka wrote:Službeni glasnik BiH, br. 48/10 od 14.6.2010.
edit; a odakle pare za nove znakove,
-
sadmird
#42 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
http://www.ipi.ba/dokumenti/Zakon%20o%2 ... 048-10.pdf -> zadnje izmjene (tamo pise da je uvedena kazna od 40KM za 10-20 preko ogranicenja u naselju).japo- wrote:j...jel ima gdje u pdf formatu da se skine...
http://www.mkt.gov.ba/bos/dokumenti/zakoni/?id=277 -> origigi ZOBS (godina proizvodnje 2005.), a tu nema definisana kazna za 10-20 preko ogranicenja u naselju.
Ako si kaznu dobio u naseljenom mjestu prije 22.06.2010. u 00:00, mislim da te nisu imali pravo optuziti ni po kom stavu, clanu, tacki, zapeti ...
- BSn
#43 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
Sta ce ti baklava, kad imas naopaki trokut?za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:I u Sarajevu je sada po Zakonu 50, pusti priče sa strane bit će ili neće biti. Kad postave znakove 60 ili 70 bit će 60 ili 70...
Zato STOP, naopaki trokut i baklava i jesu specificnog izgleda da bi ih moga i sa strane i sa ledja skontati i da nema potrebe za stavljanjem jos jednog znaka (ipak smo drzava u razvoju).
Gori je problem sto je vecina danasnjih vozaca ili zaboravila, ili nikada nije ni znala, da ako ides pravo ne znaci da imas pravo prvenstva, nego prvo pogledas ima li znakova, pa ako nema, onda pustas onog s tvoje desne strane.
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#44 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
Toliko o prvosedmičnom opominjanju. Komesar se ujeo za jezik.
Uostalom, ako ćemo pravo, nigdje se u zakonu ne pominje prvosedmično opominjanje...
Uostalom, ako ćemo pravo, nigdje se u zakonu ne pominje prvosedmično opominjanje...
- kurty
#45 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
drug, ti si ovo podavno vec jednom pitao... Na mnogim mjestima sam vidjeo ove znakove i sljedeci put kad budem u Sa, sve cu ih uslikati i pokazati ih tebi...za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:I u Sarajevu je sada po Zakonu 50, pusti priče sa strane bit će ili neće biti. Kad postave znakove 60 ili 70 bit će 60 ili 70...
Uglavnom, tih znakova ima
- kurty
#46 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
japo- wrote:ja platiJo kaznu 30 km jer sam vozio 14,5km/h preko ograničenja, hmH zanima me gdje se može nać zakon o saobraćajnim kaznama jel ima gdje u pdf formatu da se skine, mislim trebalo bi to nije nikakva tajna,
to do 20 je na policajcu, da ti progleda kroz prste, da te upozori, ili da ti pise kaznu... Ili da mu platis rucak kakav
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#47 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
O tome i govorim, a ako je njemu trokut - meni mora biti baklava - i obratno, jer postoje čak i znakovi koji su samo nacrtani na pravougaonoj tabli ili grupa znakova.BSn wrote: Sta ce ti baklava, kad imas naopaki trokut?
Zato STOP, naopaki trokut i baklava i jesu specificnog izgleda da bi ih moga i sa strane i sa ledja skontati i da nema potrebe za stavljanjem jos jednog znaka (ipak smo drzava u razvoju).
Gori je problem sto je vecina danasnjih vozaca ili zaboravila, ili nikada nije ni znala, da ako ides pravo ne znaci da imas pravo prvenstva, nego prvo pogledas ima li znakova, pa ako nema, onda pustas onog s tvoje desne strane.
Pravilo desno, to niko ne poštuje čak ni policija ne zna šta je to. Primjer, idem Džamijskom i skrećem u Porodice Ribar (oko Trga Heroja) - T raskrsnica i kod Pasaža zaustavlja me drot, što me zaustavlja, kaže uzeo sam prednost onom što je išao pravo. Kažem mu kako nema nikakvog znaka ni STOP ni trokuta, po kojem bih morao pustiti onoga što ide pravo, i pitam ga da li je čuo za desno pravilo? Kad je skontao zajeb onda poče o tome kako je meni nacrtana horizontalna poprečna linija, na šta mu ja kažem da je i onom što ide pravo. I kad je izgubio sve argumente doslovno mi reče KAKO BEZ OBZIRA NE SVE POSTOJI NEKI OBIČAJ, KULTURA, RED. Samo sam ga upitao da je slučajno došlo do sudara, ko bi bio kriv po tom običaju, kulturi i redu, na što mi je odgovorio protupitanjem da li imam svu opremu u vozilu
-
za_sada_bez_dobrog_nicka
#48 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
Vjerujem da ima, ali ja zaista u nekom centralnom dijelu Sarajeva znači od Čaršije pa do Alipašina nisam vidio ni jedan. Možda vozim po navici i ne opbraćam previše pažnju kao što bih na "nepoznatom" terenu, ali zaista ih nema...kurty wrote:drug, ti si ovo podavno vec jednom pitao... Na mnogim mjestima sam vidjeo ove znakove i sljedeci put kad budem u Sa, sve cu ih uslikati i pokazati ih tebi...
Uglavnom, tih znakova ima
- starii
#49 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
22.06.2010. Broj citanja: 345
Od danas na snagu stupa izmjena Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH
Vozači, oprez!
Od danas na snagu stupa izmjena Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, prema kojoj u ulicama na kojima nema prometnih znakova počinje vrijediti ograničenje brzine od 50 kilometara na sat. Ranije je na ulicama bez znakova ograničenje bilo 60 kilometara na sat.
Kazne za prekoračenje brzine, prema novom zakonu, bit će od 50 do 1.000 maraka u zavisnosti je prekoračena dozvoljena brzinu 20 ili 50 kilometara na sat. Osim toga, smanjuje se i broj kaznenih bodova. Ukoliko ih se skupi sedam u godini, morat će se slušati predavanje o sigurnosti u saobraćaju, a za 10 takvih u toku dvije godine ponovo će se polagati vozački ispit.
Direkcija za autoceste naknadno će odrediti koje dionice unutar naseljenih mjesta zadovoljavaju povećanje brzine. S obzirom na to da nije bilo ciljane kampanje prije stupanja zakona za snagu, većina vozača s novim pravilima upoznavat će se također naknadno. (FTV)
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=36675
Od danas na snagu stupa izmjena Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH
Vozači, oprez!
Od danas na snagu stupa izmjena Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, prema kojoj u ulicama na kojima nema prometnih znakova počinje vrijediti ograničenje brzine od 50 kilometara na sat. Ranije je na ulicama bez znakova ograničenje bilo 60 kilometara na sat.
Kazne za prekoračenje brzine, prema novom zakonu, bit će od 50 do 1.000 maraka u zavisnosti je prekoračena dozvoljena brzinu 20 ili 50 kilometara na sat. Osim toga, smanjuje se i broj kaznenih bodova. Ukoliko ih se skupi sedam u godini, morat će se slušati predavanje o sigurnosti u saobraćaju, a za 10 takvih u toku dvije godine ponovo će se polagati vozački ispit.
Direkcija za autoceste naknadno će odrediti koje dionice unutar naseljenih mjesta zadovoljavaju povećanje brzine. S obzirom na to da nije bilo ciljane kampanje prije stupanja zakona za snagu, većina vozača s novim pravilima upoznavat će se također naknadno. (FTV)
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzla ... p?id=36675
- Cholina_Lokica
#50 Re: Novo ogranicenje u saobracaju u SA ...
jedva cekam cepove po gradu