Bojite li se smrti??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Eweleen

#26 Re: Bojite li se smrti??

Post by Eweleen »

dobarloszao wrote:Eh,kada se sjetim da valja umrijeti...a ovako lagodan zivot :mrgreen:
Kada se samo sjetim da valja nekada napustiti ovu zemaljsku kuglu :run: :run:
Ma iskreno,nije mi svejedno,kada nekada pomislim na to...al` sto se mora,nije ni tesko :sad: :-)
ja bi se na tvom mjestu konsultovao sa hodžom

ili popom
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#27 Re: Bojite li se smrti??

Post by stetoskop »

Ma bojim se smrti, svaki dan koji mi prodje žalim za njim. Pogotovo što vjerujem da postoji tamo dalji život, ali šta cu ja tamo, pa cak i u raju. Mislim da je dostadno, sta ce meni rajske ljepote, kad ja nemam tamo šta raditi, necim se baviti i boriti se za uspjeh. Nigdje u svetim knjigama ne piše da tamo imaju mora, bazeni, plaže, kafane, neki sportovi i sl. I u zatvoru je život, ali nije sloboda.

Ima da se tamo ucrvam od dosade!
XEROx

#28 Re: Bojite li se smrti??

Post by XEROx »

Nemam se sta plasiti smrti ako ce biti ona : Legnem navece i ne probudim se ujutru .... Ak ce neko poceti pucati u gradu i "zalutali " metak me pogodi ili tako nesto toga se bojim ...
ljudozder

#29 Re: Bojite li se smrti??

Post by ljudozder »

Ma nije da se bojim, nego onako žao mi, smrt je bezveze, život je lijep :D Kad se sjetim svih tih stvari koje neću imat sa sobom... što život ne traje makar 200 godina da završim bar pola što sam planiro :D
because_of_you

#30 Re: Bojite li se smrti??

Post by because_of_you »

Nema osobe koja se ne boji smrti... To pod broj jedan. :D

A pod broj dva, za one koje čeka Džennet/Raj, u njemu ima ono što ne možemo ni zamisliti od ljepota... To mi uvijek naumpadne kad vidim neka lijepa mjesta (priroda, more, pješčane plaže, vodopadi.....), kako je tek tamo...? :?:
EdoFmjam

#31 Re: Bojite li se smrti??

Post by EdoFmjam »

nije me strah,vjerovatno sto sam mlad pa mislim nece to mene jos :)
arbosan

#32 Re: Bojite li se smrti??

Post by arbosan »

Mene je strah, strah me kako cu umrijeti, to jeste stanje i sta me tamo ceka. Pa kad skontam da jos niko nije mogao prevariti smrt ona uvijek pokuca na vrata iznenada.
jesenjin

#33 Re: Bojite li se smrti??

Post by jesenjin »

dobarloszao wrote:Eh,kada se sjetim da valja umrijeti...a ovako lagodan zivot :mrgreen:
Kada se samo sjetim da valja nekada napustiti ovu zemaljsku kuglu :run: :run:
Ma iskreno,nije mi svejedno,kada nekada pomislim na to...al` sto se mora,nije ni tesko :sad: :-)

Kao sto to pesnik rece: Kad umrem bar sam siguran niko se nece dovuci da mi pljune u lice ... Svi cete mi odjednom biti prijatelji i ko zna kakvo izmisliti priznanje.... Plagatiraju covjekovo ime i prezime po uglovima na malo finijem papiru i svako vas cita cita i cita kao da ste odjednom postali prva vazna izlozba ili premijera u pozoristu....To je smrt !
pshhh

#34 Re: Bojite li se smrti??

Post by pshhh »

Muhammed El-Gazali jedan od najpoznatijih islamskih učenjaka napisao je knjigu:

''Zivot poslije smrti''

Knjigu mozete naci i procitati na linku:

http://hem.bredband.net/svjetlost/Zivot.pdf
uvjek dobar gost

#35 Re: Bojite li se smrti??

Post by uvjek dobar gost »

Ne bojim se nisam ja Zokorlić ili Mustafa....
oridjidji

#36 Re: Bojite li se smrti??

Post by oridjidji »

Kao vjernik, imam opravdan razlog da se bojim smrti, nikada nisi siguran koliko si dobra ili loseg uradio, pa strahujes radi manjka dobra ili radi velicine svoga grijeha, ali ipak mislim da je se ne bojim. Bojim se vise cinjenice da sam u svome zivotu puno toga propustio i bojim se da je moj zivot suvise ispunjen nekim iskustvima koje malo koji 26-godisnjak moze da sabere u zivotu i stojecki podnese, koja su i pozitivna i negativna. Kada s kusnjama gazite kroz zivot od koje ne znate koja je veca, a koja manja, onda vam se zivot gadi, omalovazavate ga i prizivate smrt, a kada vam se vrata srece otvore pozelite da ona traje i na smrt covjek od ushicenja zaboravlja.

Davno sam rekao jednu umotvorinu kojom sam omalovazio covjeka i njegov zivot, ali iako je mnogo gruba, sirova, ona je i iskrena, ima svoj dublji smisao i odise necim pomirljivim sto nas sviju ceka, a to je odise smrcu, moja umotvorina glasi: "Čovjek je vreća govnima koja se prije ili kasnije spusti u zemlju!"
Ova izreka ima namjeru da spusti ljude na nivo kojem pripadaju, a to je ono sto cesto u svome ponasanju prema sebi samima i drugima zaboravljamo, a to je da ćemo svi umrijeti na ovaj ili onaj način i da u svome životu iako imamo drugačije kušnje imamo isti početak i kraj.
Barem meni, smrt neda razloga da se oholim nad drugim i budem nepravedan.
Mis mekinjas

#37 Re: Bojite li se smrti??

Post by Mis mekinjas »

oridjidji wrote:Kao vjernik, imam opravdan razlog da se bojim smrti, nikada nisi siguran koliko si dobra ili loseg uradio, pa strahujes radi manjka dobra ili radi velicine svoga grijeha, ali ipak mislim da je se ne bojim. Bojim se vise cinjenice da sam u svome zivotu puno toga propustio i bojim se da je moj zivot suvise ispunjen nekim iskustvima koje malo koji 26-godisnjak moze da sabere u zivotu i stojecki podnese, koja su i pozitivna i negativna. Kada s kusnjama gazite kroz zivot od koje ne znate koja je veca, a koja manja, onda vam se zivot gadi, omalovazavate ga i prizivate smrt, a kada vam se vrata srece otvore pozelite da ona traje i na smrt covjek od ushicenja zaboravlja.

Davno sam rekao jednu umotvorinu kojom sam omalovazio covjeka i njegov zivot, ali iako je mnogo gruba, sirova, ona je i iskrena, ima svoj dublji smisao i odise necim pomirljivim sto nas sviju ceka, a to je odise smrcu, moja umotvorina glasi: "Čovjek je vreća govnima koja se prije ili kasnije spusti u zemlju!"
Ova izreka ima namjeru da spusti ljude na nivo kojem pripadaju, a to je ono sto cesto u svome ponasanju prema sebi samima i drugima zaboravljamo, a to je da ćemo svi umrijeti na ovaj ili onaj način i da u svome životu iako imamo drugačije kušnje imamo isti početak i kraj.
Šta reče? :shock:
Ovo je tema bojite li se smrti, a ne kako istu opravdati na sudnji dan. :shock: :shock: :? :?
Ateista

#38 Re: Bojite li se smrti??

Post by Ateista »

Sto bi Floydi rekli: :D

"And I am not frightened of dying, any time will do, I
don't mind. Why should I be frightened of dying?
There's no reason for it, you've gotta go sometime."
oridjidji

#39 Re: Bojite li se smrti??

Post by oridjidji »

Raščupana wrote:
oridjidji wrote:Kao vjernik, imam opravdan razlog da se bojim smrti, nikada nisi siguran koliko si dobra ili loseg uradio, pa strahujes radi manjka dobra ili radi velicine svoga grijeha, ali ipak mislim da je se ne bojim. Bojim se vise cinjenice da sam u svome zivotu puno toga propustio i bojim se da je moj zivot suvise ispunjen nekim iskustvima koje malo koji 26-godisnjak moze da sabere u zivotu i stojecki podnese, koja su i pozitivna i negativna. Kada s kusnjama gazite kroz zivot od koje ne znate koja je veca, a koja manja, onda vam se zivot gadi, omalovazavate ga i prizivate smrt, a kada vam se vrata srece otvore pozelite da ona traje i na smrt covjek od ushicenja zaboravlja.

Šta reče? :shock:
Ovo je tema bojite li se smrti, a ne kako istu opravdati na sudnji dan. :shock: :shock: :? :?
Totalno drugačije si razumio moju poruku, niko ne priča o sudnjem danu, već o doživljaju smrti od strane jednog vjernika i kuda ga pomisao na nju vodi u zivotu, dali u pozitivnom ili negativnom smjeru zivota, dali ga pomisao na nju tijera da bude bolji ili gori čovjek i pričam o tome kako u percepciji pojedinih ljudi ona dobija sasvim razlicitu dimenziju i to možeš primjetiti u par rečenica u kojim se neobračam prvim licem, več govorim o čovjeku i njegovom životnom stanju. Da si pratio ono sto sam govorio, dobio bi zaključak, da mene smrt tijera da ljude tretiram jednako bez zrna diskriminacije i oholjenja prema njima i da me tjera da sto pravedniji budem prema njima. To što sam rekao u prethodnom postu je surovo, bezobrazno i istinito, ali nedjeli ljude jer smo upravo po onome što u životu imamo svi isti, a to su pravo na život i da tuđe pravo na njega nediramo, neomalovažavamo i nevrijeđamo.
Kristijana

#40 Re: Bojite li se smrti??

Post by Kristijana »

Kad me uhvati strah od smrti ja se uhvatim mantranja sljedećeg:

Treba otimat' radost danima što bježe
na svijetu mrijeti je lako, živjeti je teže... ( Majakovski )

:)
djana h

#41 Re: Bojite li se smrti??

Post by djana h »

Sad se kao ne bojim smrti,ali neznam kako cu razmisljati ako docekam te neke godine kad je neminovno o tome da mislim.Dok si mlad razmisljas o smrti kao o necemu sto je jako daleko,sto ce se dogoditi nekad,ali ne tako brzo da bi te zabrinulo.
saraj.ba

#42 Re: Bojite li se smrti??

Post by saraj.ba »

Prije sedam godina sam bila na samoj ivici izmedu zivota i smrti i niti jednog trenutka se nisam bojala smrti. Bilo mi je teze gledati mamu i sestru koliko im je tesko nego bukvalno voditi borbu za vlastiti zivot. Hvala dragom Bogu danas sam potpuno zdrava i uopste ne razmisljam o tome.
I jedan mali savjet od nekoga ko je zaista bio u gadnoj situaciji,ne opterecujte se sa tim. Uzivajte u zivotu,i pokusajte ako je to ikako moguce da vas obicne sitnice i gluposti ne izbace i takta. Jer zaista najvece bogatstvo je zdravlje.
Kao sto kaze Mak Dizdar:" Ima jedna modra rijeka
valja nama preko rijeke".
A do tada zdravi mi i veseli bili uzivajte u zivotu,nemamo ih 100 nego samo jedan.
Sarajevski_Marlboro

#43 Re: Bojite li se smrti??

Post by Sarajevski_Marlboro »

Bojim...
...ali ništa manje se ne bojim života i onog što on nosi...
...zapravo...bojim se gubljenja mladosti. :-D :-) :)
peace

#44 Re: Bojite li se smrti??

Post by peace »

Jack Be Nimble wrote:Ne bojim se smrti, ali bojim se/zao mi je onih koje ostavljam iza sebe.
cuj zao ti onih koje ostavljas iza sebe,joj to mi je malo ....
smrt kao smrt nista ljepse od toga...sve je to prolazno
todd_smith

#45 Re: Bojite li se smrti??

Post by todd_smith »

kako te moze biti strah smrti, kada znas da ce se desiti?
thousands of voices

#46 Re: Bojite li se smrti??

Post by thousands of voices »

putovanja da...destinacije ne.
Cyber-harambashica

#47 Re: Bojite li se smrti??

Post by Cyber-harambashica »

Posto ne verujem u boga, ne verujem ni u smrt 8)
Cyber-harambashica

#48 Re: Bojite li se smrti??

jes aj em :-D
respo

#49 Re: Bojite li se smrti??

Post by respo »

sumayya wrote:Nema osobe koja se ne boji smrti... To pod broj jedan. :D

A pod broj dva, za one koje čeka Džennet/Raj, u njemu ima ono što ne možemo ni zamisliti od ljepota... To mi uvijek naumpadne kad vidim neka lijepa mjesta (priroda, more, pješčane plaže, vodopadi.....), kako je tek tamo...? :?:
a zamisli kako je tek u paklu zrce ibiza itd vjerovatno nekoliko puta bolje :D
Cyber-harambashica

#50 Re: Bojite li se smrti??

Ja kad bih znala da ima RAJA

ma

ODMAH BI SE UBILA
Post Reply