Ljetne baste i njihovo sirenje

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#26 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by VjecitiStudent »

Stvarni dusmani ovog grada su ova cetvorica, kafandzije samo koriste priliku.

Image

Image

Image

Image
Last edited by VjecitiStudent on 15/06/2010 10:28, edited 1 time in total.
amrica

#27 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by amrica »

Ovo sa parkom Mirze i Davora je stvarno uzas :sad: :x

A meni je najgora Strosa, ne mozes preci sa jedne strane na drugu, napr. iz Mure u City fashion, nego okolo naokolo, ili skakati ljudima po glavi. Nagurali stolice da ne se moze glista provuci.
VjecitiStudent

#28 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by VjecitiStudent »

Svaki put kad odem u lijepi Dubrovnik kontam, sta bi od ovog lijepog grada Sarajlije uradile: Po Stradunu i parkicima uz zidine se nogom ne bi moglo krociti od silnih stolova, stolica i suncobrana, grad bi na kraju bio opasan tendama, a ne zidinama, jer one zidine su se fakat "ubile" za basti. :D

Srecom, osvajanja su zavrsena jos za vrijeme Kotromanica :D
Obuca9

#29 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by Obuca9 »

Fino treba otići u Kindžetov park, sjesti na klupu i praviti se lud, kad konobar dođe kaže "Izvolite", okreneš glavu i gledaš u Kečine bravurozne spomenike.
VjecitiStudent

#30 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by VjecitiStudent »

Nije Kindzetov i Davorov park jedini tuzni iruzni primjer.
"Muzicki paviljon" u parku Atmejdan je od prvog dana svog postanka najobicnija kafana, niti jedna, jedina 'ziva' nota u njemu nije odsvirana.
A placeno je nasim novcem.
black

#31 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by black »

ponekad se osjecam neprijatno, kao da hodam po manekenskoj pisti sa rogovima jelena na glavi :mrgreen:
"urbani" teferich
respo

#32 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by respo »

hz__semir wrote:Fino treba otići u Kindžetov park, sjesti na klupu i praviti se lud, kad konobar dođe kaže "Izvolite", okreneš glavu i gledaš u Kečine bravurozne spomenike.
to je meni odmah palo na pamet kad sam vidio ovdje za taj park sjednes i kazes sta me usluzujes u javnom parku goni se odakle si dosao
dharma

#33 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by dharma »

Dozvolu sa ljetne baste daje opstina u kojoj se nalazi objekat. Naravno pored dozvole, utvdi se i povrsina koja se smije zauzeti.
E sad druga je stvar sto je mnogo bitnije da se namaknu pare, a nebitno da li je to ruzno, da li smeta svim i slicno. Ja samo cekam kad ce na cestu poceti stavljati stolice i stolove.
Meni najvise smeta pored Strose, ona Vatra. BIo je mozda ima i godinu, cini mi se na sa-x clanak da oni imaju dozvolu za ono, a meni smeta samo tako.
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#34 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by Privatna poruka »

dharma wrote:Dozvolu sa ljetne baste daje opstina u kojoj se nalazi objekat. Naravno pored dozvole, utvdi se i povrsina koja se smije zauzeti.
E sad druga je stvar sto je mnogo bitnije da se namaknu pare, a nebitno da li je to ruzno, da li smeta svim i slicno. Ja samo cekam kad ce na cestu poceti stavljati stolice i stolove.
Meni najvise smeta pored Strose, ona Vatra. BIo je mozda ima i godinu, cini mi se na sa-x clanak da oni imaju dozvolu za ono, a meni smeta samo tako.
Postoji li inspekcija za to ili se raja treba skupiti i doci ondje i sjediti i zajebavati se...

Ko je ovlastio opcinu da uzima gradjanima njihovo? Moze li se odraditi nesto da se izvrsi istrazivanje i da se u javnom glasilu i u svim medijima kaze jasno ko ima dozvolu a ko ne?

Sta recimo sa situacijom sljedecom:

U nekoj basti koja nema dozvolu da bude tu jer je na zajednickoj povrsini u parku recimo i ja pijem pivo, da li mi moze prici policajac i napisati mi kaznu od 200-300 KM zbog konzumiranja alkohola na javnom mjestu. Evo jasan primjer znaci, ako pijem 14m iznad baste u parku Mirze i Davorina, cugam na javnom mjestu i to je protuzakonito a ako sjedim i pijem na mjestu koje (nisam sad siguran ima li ili ne) nema dozvolu to nije javno mjesto :-) .
dharma

#35 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by dharma »

Vjerovatno postoji inspekcija, a sad je pitanje koliko kome smeta. Da bas smeta valjda bi neko do sad otisao do opstine, raspitao se i zahtijevao inspekciju. S druge strane, ako se ne varam, taj park se nalazi skoro pa preko puta opstine Centar, i sigurna sam da su morali vidjeti kako se gospodin rasirio. Iz ovoga se moze zakljuciti ili da imaju dozvolu, ili inspekciju boli briga.
A to za alkohol, nemam pojma. Vjerovatno zavisi od toga treba li policiji para. Ako ima treba, onda ce te zapisati i u tvojoj kuci :D

Evo nesto o tome:
http://www.centar.ba/?jezik=bos&n=1726

Ova je malo starija:

http://www.centar.ba/?jezik=bos&n=1148
Topla voda

#36 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by Topla voda »

nemojte biti ko djeca :D
inspekcija ide u ok kafane,napise izvjestaj da je uredu sve..a ove koje nisu uredu ,daju na kafu i svi dobri.
il ako imaju poseban nalog za neku,ta kafana se prije inspekcije naprasno smanji i zapisnik bude ok.
tako to ide :)
SenSen

#37 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by SenSen »

Tako me ljuti ovo divljastvo :x :x :x

Ja sam fakat mislila da Vatra ima dozvolu, i da su dobili ono mijesto jer je opstina sklonila telefone posto sada svi imaju mobilne?! Inace krivim i vlasnike i narod (tj musterije), to je onaj mentalitet po kojem niko nema odgovornost za nista osim za vlastitu guzicu. Po tome i pretpostavljam da je u Tuzli kafancuga onog kriminalca Tasima puna i dan i noc, sta njih briga sto on trguje ljudima kada se moze fino sjest'. Isto vazi za "lokale" raznoraznih ratnih profitera i asortiranih sociopata.. Kazu da svaki narod dobije vladu koju zasluzuje. Mislim da tu poslovicu treba prosiriti (siriti geddit :D ) da vazi i za druge stvari.
ljeljenca

#38 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by ljeljenca »

pacovi opstinski! stoka kriminalna! onaj becirevic "covjek na evropskom putu" je zaista kreten. samo pogledajte trg oslobodjenja! oni iz nakon kafica dialog samo sto nisu postavili platformu za trazenje nafte!
VjecitiStudent

#39 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by VjecitiStudent »

SenSen wrote:Tako me ljuti ovo divljastvo :x :x :x

Ja sam fakat mislila da Vatra ima dozvolu, i da su dobili ono mijesto jer je opstina sklonila telefone posto sada svi imaju mobilne?! Inace krivim i vlasnike i narod (tj musterije), to je onaj mentalitet po kojem niko nema odgovornost za nista osim za vlastitu guzicu. Po tome i pretpostavljam da je u Tuzli kafancuga onog kriminalca Tasima puna i dan i noc, sta njih briga sto on trguje ljudima kada se moze fino sjest'. Isto vazi za "lokale" raznoraznih ratnih profitera i asortiranih sociopata.. Kazu da svaki narod dobije vladu koju zasluzuje. Mislim da tu poslovicu treba prosiriti (siriti geddit :D ) da vazi i za druge stvari.
Opcine svako postavljanje standa za peticiju, reklamu, itd. tretiraju kao zauzimanje javne povrsine i to zauzimanje onda vrlo pristojno naplacuju.

Nagradno pitanje: Sta mislite, da li ja Vatra platila zauzimanje javne povrsine i preko zime?

Basta Vatre je cijelu zimu prezimila na istom mjestu, mrsko bilo vlasniku da rasklapa drvenariju.
VjecitiStudent

#40 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by VjecitiStudent »

ljeljenca wrote:pacovi opstinski! stoka kriminalna! onaj becirevic "covjek na evropskom putu" je zaista kreten. samo pogledajte trg oslobodjenja! oni iz nakon kafica dialog samo sto nisu postavili platformu za trazenje nafte!
"Na evropskom putu" su zajedno Hadzibajric i Becirevic.
Trg Oslobodjenja je bratski podijeljen izmedju "crvenih" i "zelenih", ispred Svjetlosti reketare "crveni", tj. Centar, a ispred Ekonomije "zeleni", tj. Stari Grad.

Prosle godine je kantonalna inspekcija zacudo bila krenula skidati tende
(tenda = raznobojna skalamerija uglavnom postavljena bez dozvole koja cesto zaklanja neke od najljepsih gradjevina u gradu, a kojoj je glavna namjena do poveca profit vlasnika tokom kisnog i toplog perioda, nekad i permanentno postavljena na javnoj povrsini)
, no onda se isprsio Hadzibajric i zavapio "Ne dam" i ostade sve po starom.
Načelnik neće dozvoliti uklanjanje tendi u ljetnim baštama

01.08.2009

"Općinska i Kantonalna inspekcija obišle su stari dio grada. Pored ozbiljnijih problema, kao što je sve češća bespravna gradnja koju treba spriječiti, Kantonalna inspekcija prvo pokušava riješiti lakše i manje bitne stvari. Evidentirali su oko 100 tendi i vlasnicima poslali obavještenje da ih uklone, jer predstavljaju ruglo. To neću dopustiti, jer tende plaćaju vlasnici, a održavanje je skupo. A, kupuju ih i postavljaju kako bi ugodili građanima. Znam da za svaku tendu treba urbanistička dozvola, ali pitam se šta je inspekcija radila do sada. Te tende stoje godinama, nisu postavljene prije nekoliko dana", rekao je Hadžibajrić za Dnevni Avaz.
Načelnik je dodao da će vlasnicima osigurati dozvole za daljnje korištenje tendi, te da samo trebaju na vrijeme poslati zahtjev.
http://www.starigrad.ba/bs/vijest.php?id=133
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#41 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by PipiDugaDevetka »

Ubilo se za pečenjarske radnje kada maruni i kukuruzi prispiju:
Image
@amrice, tebi ću ostaviti mjesta u uglu da prodaješ kokice u ''kiosku na točkovima''.
:idea: :bih: :-)
Last edited by PipiDugaDevetka on 17/06/2010 15:12, edited 1 time in total.
atko

#42 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by atko »

@PipiDugaDevetka :thumbup: :lol:

Ma da ja ipak mislim da ce Vatra prosiriti zimsku bastu pa ce taj plamicak tamaM biti da malo grije bastu :D
amrica

#43 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by amrica »

PipiDugaDevetka wrote:Ubilo se za pečenjarske radnje kada maruni i kukuruzi prispiju:
Image
@amrice, tebi ću ostaviti mjesta u uglu da prodaješ kokice u ''kiosku na točkovima''.
:idea: :bih: :-)
Mere, komforno, 5 KM kokice od jutros, a 4 KM od juce, sve na ulju samo 7 dana koristenom... :D

Malo off topic, možda vatra zaklanja pogled, ali nesto nisam upratila u zadnje vrijeme one spodobe sto kupuju dionice? I spopadaju svakoga ko udje u Ministarstvo finansija kao ulicni razbojnici. Ministarstvo finansija je kao neki važan cimbenik, a ne mogu otjerati mafiju ispred svog ulaza :roll:
Lekler

#44 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by Lekler »

A i treba nam ovako kad smo dopustili papcima da puste korjene,sta oni znaju ko su pimpek i kindze,pojma oni nemaju,imal' kakva inspekcija da se moze nazvati da ovo uklone.

Bas neku noc komenatrisem sa drugovima kako je iko mogao dopustiti zauzimanje pola Ferhadije od strane "Vatre",nemas gdje proc' ljeti,fakat sramota,sad kad sam vidio ovo nisam mogao vjerovati,sramota
high_volume

#45 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by high_volume »

"VjecitiStudent"
Stvarni dusmani ovog grada su ova cetvorica, kafandzije samo koriste priliku.
Netačno. Ova četvorica su samo izvršioci, sitni miševi.

Opštinska vijeća donose odluke kome se izdaje javni prostor i u koje namjene, ali istovremeno, opštinski vijećnici imaju mogućnost prozivanja i pozivanja na odgovornost one koji toleriraju rad bašti bez dozvole.

Dakle, opštinske službe za privredu i opštinski vijećnici su najveći krivci za narušen i nezakonito uzurpiran javni prostor.
alphonse kauders

#46 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by alphonse kauders »

I have a dream (koji baš i nije toliko nemoguć) "Čitava Ferhadija jedna velika ljetna bašta(sa pritokom Štrosmajerove)", taman da ne razmišlja čovjek u koju kafanu da ide:) Pa kad naša pocrnjela dijaspora to okupira, đe nam je kraj:))
ljeljenca

#47 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by ljeljenca »

ja cu sutra podnijeti zahtjev opstini centar za inspekciju pa cemo vidjeti. obavijestit cu vas!
*mima*

#48 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by *mima* »

ljeljenca wrote:ja cu sutra podnijeti zahtjev opstini centar za inspekciju pa cemo vidjeti. obavijestit cu vas!

Za sta?
sodom

#49 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by sodom »

hoće i on bašču da otvori :D
minjonja

#50 Re: Ljetne baste i njihovo sirenje

Post by minjonja »

hajmo raja ovako: ko god prodje pored ove baste, nek sjedne na klupu. ako dodje konobar, kazete lijepo da nece nista da pijete, nego ste htjeli u park sjesti.
jedva cekam da vidim ovo cudo svojim ocima.
Post Reply