Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
just_think

#26 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by just_think »

lilla wrote:
just_think wrote:
Hahah sta se trzate, ne bojte se ovo je samo trzoka bila da vidim jestel zivi. :-D :-D :-D
Ja te s najbojom namjerom pitala kako si, a ti meni 'vako :sad:
Ja sam odlicno :-D i nemojte se trzat. :-D Necemo dalje da ne spamamo temu.
bijela

#27 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by bijela »

@mig - hvala na pisanju :)
nažalost, ne raspolažem nikakvim podacima osim onim koje svako može pronaći na netu, ali vjerujem da je situacija slična, pogotovo kad je riječ o tom začaranom krugu nasilja...
što ustvari znači da je nasilje u porodici samoodrživ kriminal, ne treba mu "poticaj" sa vana, on sam proizvodi nastavljače svoje "filozofije"...

ne znam konkretno šta želim kazati, malo je i pokasno,
ali stvarno ovaj problem osjećam, dotiče me... iako ne znam ni jednu ženu nad kojom se vrši nasilje :roll:
no znam, da evo upravo sada, u 3 sata ujutro, negdje neka žena, blizu ili dalje od moje kuće, u kupatilu briše suze i krv. u tišini. i šutjet će kada sutra svane. a u njoj se ruši svijet. dok se jednog dana skroz ne sruši i ona ostane prazna iznutra.
koji upropašteni život.. godine.. osmijesi....

i imam tu neku misao, prati me.. ako ikada u životu budem bila na poziciji da nešto učinim, ili da mogu uticati na nekoga ko može.. hoću reći, imam u mislima te žene i njihovu djecu i osjećam neku metafizičku odgovornost i patnju.

@ks - hvala na javljanju :)
theTruePath

#28 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by theTruePath »

bijela,mnogi su pokusali pomoci pa su dozivjeli najveci napad od upravo zrtve-zene

upravo rijecima,on je moj muz i ja njega volim bez obzira na sve,nemoj se vise nikada mjesati u nas zivot :shock: i sta onda na to reci
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#29 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by WipeOut »

Nema te religije iza koje se nasilnik moze sakriti i pokusati opravdati.Nema uma normalnog koji moze dopustiti sebi da udara ili na bilo koji nacin maltretira insana slabijeg od sebe.Ali opet,kada pricamo o nasilju i nasilnicima ne svrstavamo ih u normalne zar ne?!Ima nesto u ljudima sto ih tjera da budu dominantinji nad drugima,i svako ima neku svoju metodu,nasilnik uvijek izabere neku,dal batinu,dal psihicko maltretiranje....bilo sta,ali uvijek izabere on sam.Ne daje mu vjera ili zdrav razum opravdanje,ne natjera ga zenino zvocanje,ili plac djece na to...

Jednostavno nema opravdanja...jer se sve na kraju sve postigne dogovorom,a nikad silom.

Iz raznoraznih prica sto gledam obicno na TV vidim da su zene sute i trpe,glume idealan brak,a obicno su im muzevi neki likovi koje svi vole.Kako god okrenes svi glume. A kada zlostavljana osoba napokon skupi hrabrost i ode,svi se cude.A nema potrebe za cudjenjem jer niko ne zna ko je kakav iza zatvorenih vrata.
Eh sad ovo sto spomenuh da gledam na Tv,pa ja i ne vidim dali neko nekoga maltretira,o tome se ne prica,o tome se suti,i u nasem narodu mice s mjesta da se ne bi nama to isto desilo.NAZALOST se suti i sute oni koji bi najvise trebali nesto da kazu.

Tema je odlicna,stvarno to mislim,ali isto tako mislim da nema nikakve fajde da mi o tome raspravljamo.Tu mogu raspravljati osobe koje imaju ovakvih problema.Jer su one jedine koje mogu nesto promijeniti.Jer mogu ja s svojom npr komsinicom suosjecati koliko hocu i mogu joj nuditi pomoc do neba,ali nema nista od toga dok ona sama ne odluci da nesto promijeni i prihvati tu moju/nasu pomoc.

Ne znam uzroke maltretiranja bilo kakve vrste,ali vidim posljedice,vidim psihicki ubijene osobe u pojam,bez snage da nastave dalje,bez snage da pobjegnu od nasilnika.Dali je strah ono sto ih spracava?Ne znam...jer strah moze biti od hiljadu stvari pa kako odabrati onaj koji najvise odgovara ovoj situaciji.

Misljenja sam da je psihicko maltretiranje puno gore od fizickog.Modrica prodje,ruka zaraste,ali oziljci na mozgu sto ostanu...nema te terapije koja ce ih zalijeciti i uciniti nevidljivim...
arte.fakt

#30 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by arte.fakt »

pa mogu reci da smo mi muskarci malo licemjeri , neces cesto cuti neko predavanje ili diskusiju o pravima zena o tom dijelu suneta . imam osjecaj da se drzimo suneta , prakse bozijek poslanika tamo gdje nama odgovara , rijetko ko zeli da proguta i onu "gorku" pilulu koja je u nasim ocima na prvi pogled gorka . ne treba nam bolji primjer nego da slijedimo primjer bozijeg poslanika a.s. , a u njegovoj praksi nije bilo nasilja , udaranja , ostavljanja , ponizavanja i torture . Nazalost u ljudskim srcima sve je manje ljubavi . A gdje nema ljubavi nema ni vjere ...
mig

#31 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 20:23, edited 1 time in total.
WipeOut

#32 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by WipeOut »

mig wrote: „Čim se probudiš udari ženu, ako ti ne znaš zašto, znaće ona“
mig wrote: „Svaka žena ima jedno rebro više i treba da joj se slomije“.
Iako nije nimalo smijesno,morala sam se na ovo nasmijati :roll:
bijela

#33 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by bijela »

mig wrote: Mislim da su retki oni koji nisu pročitali Hoseinijevu knjigu „Hiljadu čudesnih sunaca“ (ovdašnji prevod) koja nam na zaista potresan način prikazuje život u Avganistanu, međuljudske i porodične odnose u toj zemlji, prožete tradicijom, verom i sudarom novih civilizacijskih vrednosti. Proplakala sam od besa, očaja i nemoći čitajući o sudbini tih jadnih žena.
da, pročitala sam :roll:
Što se tiče situacije kod nas, postoji ona izreka: „Čim se probudiš udari ženu, ako ti ne znaš zašto, znaće ona“.

Eh da, sada sam se setila i one: „Svaka žena ima jedno rebro više i treba da joj se slomije“.
:shock: ne znam koja je odvratnija.

jasno mi je da za svako ozdravljenje, poboljšanje stanja, ključna unutrašnja motivacija (@wipeout), međutim, mislim da u ovom slučaju stvari nisu tako jednostavne...
naše društvo, generalno, vapi za edukacijom i konkretnim rješenjima, konkretnom pomoći, tako kada je riječ i ovom problemu. a takva rješenja mogu ponuditi samo neke društvene institucije, prema kojima će žene (koje žele izaći iz kruga nasilja) osjetiti povjerenje i krenuti ka rehabilitaciji.

zbog čega je ova tema na pdf religija - prvenstveno zbog uticaja koje bi mogle imati vjerske zajednice na smanjenje ovog problema. jer, nije rješenje u tome da se svaka žena koja trpi nasilje rehabilituje u sigurnoj kući,
trajno rješenje bi bilo ići ka liječenju svijesti nasilnika.
mislim da u tom domenu vjerske zajednice mogu odigrati značaju ulogu.. kroz propovijedi (hutbe, je li ko kad čuo hutbu - kao propovijed koja je upućena u prvom planu muškarcima - koja direktno osuđuje porodično nasilje ili koja uopšte govori o tom problemu?), neke akcije, tribine itd - u kojima će konkretno, jasno i nedvosmisleno, ukazati na teškoću problema, grijeha koji se čini, sa svim njegovim posljedicama na ovom i budućem svijetu...

jasno mi je, također, da se porodično nasilje dešava u svim društvenim grupama - religijskim i nereligijskim, urbanim i ruralnim, obrazovanim i onim manje, bogatim i siromašnim.. usmjereno prema ženama, ali i prema muškarcima.
ovo o čemu govorim bi možda moglo uticati barem na jedan segment u kojem se javlja PN.
WipeOut

#34 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by WipeOut »

A stvarno,
kako da osoba slomljena tijela,slomljenja duha,ubijena u pojam....nadje razlog/motiv za promjenu situacije?
Kako da osoba koja je izgubila vjeru u ljude (pogotovo ako je bila zlostavljanja od nekog svoga najblizeg) nadje snage da se povjeri instituciji nadleznoj za odredjeni problem?
bijela

#35 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by bijela »

WipeOut wrote:A stvarno,
kako da osoba slomljena tijela,slomljenja duha,ubijena u pojam....nadje razlog/motiv za promjenu situacije?
Kako da osoba koja je izgubila vjeru u ljude (pogotovo ako je bila zlostavljanja od nekog svoga najblizeg) nadje snage da se povjeri instituciji nadleznoj za odredjeni problem?
dobro pitanje, i ne znam stvarno kako. možda kada bi se javio neko ko je bio u kontaktu sa ženom koja je odlučila potražiti pomoć, kako je skupila snage (@mig?)..

jedino opet, što mi naumpada jeste šira društvena inicijativa, otvoren govor o tom problemu, reklamne kampanje koje će na neki način govor o nasilju prikazati kao sasvim normalnu i pozitivnu stvar :roll:

ali, znam da bolesno društvo teško da može generisati neku pozitivnu promjenu,
tj. društvo koje je pretrpilo ogromno nasilje i koje se još uvijek, često, javlja pomijera granicu tolerancije na nasilje -
ako ti neko danas opali čvoku, iz čista mira - tužit ćeš ga, posvađati se..
međutim, u ratnim danima, nećeš je se ni sjećati jer ćeš biti sretan što si taj dan uopšte preživio...
mig

#36 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 20:23, edited 1 time in total.
cikafe

#37 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by cikafe »

Pa ne treba zanemariti da je religija(izmedju jos nekoliko stvari) zacementirala losu poziciju zena u drustvu. Necemo sada govoriti sta pise u Kur'anu, Bibliji, Tori, ja govorim o prakticnoj vjeri i prakticnim vjernicima!

Iako sada zakonski zene nisu diskriminirane, njihovo potcinjavanje je duboko ukorijenjeno u svaku poru drustvenog i privatnog zivota! A zlostavljanje nije problem, zlostavljanje je SIMPTOM! :D
WipeOut

#38 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by WipeOut »

mig wrote: Biljana, 27 godina, nakon još jednog iživljavanja od strane svog supruga, ovako opisuje trenutak svoje odluke ....

Kad sam uvidela da me niko ne prati, sela sam na neku klupicu, koja se tu našla, da razmislim šta dalje i posle duže vremena sam se od srca – nasmejala.
Citajuci ovu njenu pricu,i na kraju ovo....wallahi i ja odahnu
mig

#39 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 20:24, edited 1 time in total.
ljubav_aha

#40 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by ljubav_aha »

arte.fakt wrote:pa mogu reci da smo mi muskarci malo licemjeri , neces cesto cuti neko predavanje ili diskusiju o pravima zena o tom dijelu suneta . imam osjecaj da se drzimo suneta , prakse bozijek poslanika tamo gdje nama odgovara , rijetko ko zeli da proguta i onu "gorku" pilulu koja je u nasim ocima na prvi pogled gorka . ne treba nam bolji primjer nego da slijedimo primjer bozijeg poslanika a.s. , a u njegovoj praksi nije bilo nasilja , udaranja , ostavljanja , ponizavanja i torture . Nazalost u ljudskim srcima sve je manje ljubavi . A gdje nema ljubavi nema ni vjere ...
koji dio je dio koji vama "dogovara" :?:
arte.fakt

#41 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by arte.fakt »

ljubav_aha wrote:
arte.fakt wrote:pa mogu reci da smo mi muskarci malo licemjeri , neces cesto cuti neko predavanje ili diskusiju o pravima zena o tom dijelu suneta . imam osjecaj da se drzimo suneta , prakse bozijek poslanika tamo gdje nama odgovara , rijetko ko zeli da proguta i onu "gorku" pilulu koja je u nasim ocima na prvi pogled gorka . ne treba nam bolji primjer nego da slijedimo primjer bozijeg poslanika a.s. , a u njegovoj praksi nije bilo nasilja , udaranja , ostavljanja , ponizavanja i torture . Nazalost u ljudskim srcima sve je manje ljubavi . A gdje nema ljubavi nema ni vjere ...
koji dio je dio koji vama "dogovara" :?:
pa vise forma a ne sustina ....
zijancer

#42 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by zijancer »

to je ipak stvar odgoja,..ili promisljanja ako nije bilo nekog da te uputi.
tokom cijelog odrastanja slusala sam kako tata objasnjava bratu da se zeni nikada, ali nikada, ne smije ruzna rijec uputiti, jer teska rijec se nikada vise ne moze izbrisati..i da se nikada ne smije podici ruka na nju
narocito je insistirao da naucimo kako se pravilno pije, a pogotovo da se bude oprezan na partijima :mrgreen: odnosno ko ti to pice donosi i da li su ti nesto ubacili unutra dok ne gledas(doduse ove lekcije mi nisu zatrebale)
medutim od svega navedenog, najbitnije mu je bilo da uvijek, ali uvijek, moram imati u novcaniku novac za taxi..ne za sendvic ili bilo sta drugo, vec taxi.
mozda je bilo za ocekivati da je sve ovo trebala mama da uradi, ali ca znam kod nas je tata osjetio potrebu da ovo razjasni :-)
ne znam kako to ide u drugim porodicama?
p.s. mada cesto i prijatelji mogu uticati na neke stavove ili navike, ali vecinom su to savjeti od kojih mi se dize kosa na glavi
bijela

#43 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by bijela »

cikafe wrote:Pa ne treba zanemariti da je religija(izmedju jos nekoliko stvari) zacementirala losu poziciju zena u drustvu. Necemo sada govoriti sta pise u Kur'anu, Bibliji, Tori, ja govorim o prakticnoj vjeri i prakticnim vjernicima!

Iako sada zakonski zene nisu diskriminirane, njihovo potcinjavanje je duboko ukorijenjeno u svaku poru drustvenog i privatnog zivota! A zlostavljanje nije problem, zlostavljanje je SIMPTOM! :D
hvala na maestralnom skretanju pažnje na pravi problem.
možda da opet pročitaš neke komentare statistika koje dokazuju da se nasilje dešava u svim društvenim grupama, sa religijskim predznakom i bez.
bijela

#44 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by bijela »

@mig - hvala što ti nije bilo teško pisati ove duže postove :).
i iako je važno da svaka žena iznutra odluči potražiti pomoć, jako je važno da zna da se ima kome obratiti, a formirati takve institucije koje ulijevaju povjerenje je dužnost društva.
bijela

#45 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by bijela »

zijancer wrote:to je ipak stvar odgoja,..ili promisljanja ako nije bilo nekog da te uputi.
tokom cijelog odrastanja slusala sam kako tata objasnjava bratu da se zeni nikada, ali nikada, ne smije ruzna rijec uputiti, jer teska rijec se nikada vise ne moze izbrisati..i da se nikada ne smije podici ruka na nju
narocito je insistirao da naucimo kako se pravilno pije, a pogotovo da se bude oprezan na partijima :mrgreen: odnosno ko ti to pice donosi i da li su ti nesto ubacili unutra dok ne gledas(doduse ove lekcije mi nisu zatrebale)
medutim od svega navedenog, najbitnije mu je bilo da uvijek, ali uvijek, moram imati u novcaniku novac za taxi..ne za sendvic ili bilo sta drugo, vec taxi.
mozda je bilo za ocekivati da je sve ovo trebala mama da uradi, ali ca znam kod nas je tata osjetio potrebu da ovo razjasni :-)
p.s. mada cesto i prijatelji mogu uticati na neke stavove ili navike, ali vecinom su to savjeti od kojih mi se dize kosa na glavi
ovo je odlično. u velikom broju porodica se sinovi drže kao malo vode na dlanu, naspram kćerki. kada odrastu očekuju istu vrstu beskompromisne pažnje.
i isti princip dođe, kako važi onaj o "krugu nasilja", u kojoj nasilna porodica prozvodi budućeg nasilnika,
tako i, vjerujem, važi i "krug nenasilja". :|
black

#46 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by black »

Monica B. wrote:
Sa Islamskog stanovista licno imam problem sa En-Nisa. 34. odnosno dijelom 'pa ih i udarite'. Ne postoji situacija u kojoj bih to oprostila.
mislim da je do pogresnih prevodjenja ili tumacenja pocesto i bukvalnih, cak i to 'udaranje' kao neka posljednja opcija, i to ne kao nesto pozeljno niti naredjeno, vise se misli na ono njezno da se haman i ne osjeti, sto u nekim tumacenjima se kaze da nije jaci od udarca misvakom (stapic za zube)
pa i sam Poslanik u hadisima kaze, "Kako neko moze udarati svoju zenu kao sto udara kamilu, a onda ocekivati da je zagrli uvece." ili "Ne udarajte Bozije sluskinje."

nazalost puno je krkana koji pogresno tumace svasta nesta pa i odnos prema zenama

Neki čovjek ga je jednom upitao: "Ko zavređuje moju najveću brigu?"
On odgovori: "Tvoja majka."
Čovjek upita: "A ko onda?"
On odgovori: "onda tvoj otac."

Džennet(raj) leži pod majčinim nogama
zijancer

#47 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by zijancer »

bijela wrote:
zijancer wrote:to je ipak stvar odgoja,..ili promisljanja ako nije bilo nekog da te uputi.
ovo je odlično. u velikom broju porodica se sinovi drže kao malo vode na dlanu, naspram kćerki. kada odrastu očekuju istu vrstu beskompromisne pažnje.
i isti princip dođe, kako važi onaj o "krugu nasilja", u kojoj nasilna porodica prozvodi budućeg nasilnika,
tako i, vjerujem, važi i "krug nenasilja". :|
vidi, postoji tu i druga strana medalje.. iako je izricito trazio njeznost prema zeni, i nije nasilan kao osoba,vec ima ''hljeb '' personaliti, isto tako smatra da se ne smije preci preko postupaka nasilnika.
jednom se desilo nesto ruzno nekome od nas troje , ne mogu opisivati detalje, i on je tog lika nasao, i toliko ga je pretukao da ga je potkoljenica bolila dva dana..mama tvrdi da mu je poslije bilo zao, ali nama to nije pokazao
znaci postoji trenutak kada moras odgovoriti na nasilje ..i kome, ali postoje i stvari koje nikada ne smijes uciniti
strongwoman

#48 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by strongwoman »

"
tokom cijelog odrastanja slusala sam kako tata objasnjava bratu da se zeni nikada, ali nikada, ne smije ruzna rijec uputiti, jer teska rijec se nikada vise ne moze izbrisati..

Kada cujem "stvar odgoja" hoce mi nesto biti...

Religija odgoj, da je vjera odgoj.... da je Muhammed a.s. poslan na ovaj svijet samo da bi nam upotpunio ahlak (lijepo ponasanje)...

I samo mi nemojte reci, pa ja evo nisam religiozna, ali imam kucni odgoj... Postavljam pitanje ko te je odgojio? Mama i tata koji takodjer nisu bas nesto religiozni? A ko je njih odgojio? Nana (baka) i dedo - E ONI SU BILI RELIGIOZNI...

Vuce se to sa koljena na koljeno... :D
zijancer

#49 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by zijancer »

ja mislim da je ahlak pitanje srca na pravom mjestu
neki ljudi ga miloscu Bozijom dobiju tamo gdje bi i trebalo biti, a neki moraju štemati
:P
mig

#50 Re: Nasilje u porodici i zloupotreba religije

Post by mig »

.
Last edited by mig on 28/02/2012 20:24, edited 1 time in total.
Post Reply