Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

nokia6170

#26 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by nokia6170 »

osa wrote:
nokia6170 wrote:
osa wrote:od svih "zala" koji se mogu naći u medijima, cenzura je najveće zlo, razmislite malo, bolje je znati da postoje "bolesnici" u okolini u kojoj živite i djelujete nego živjeti u zabludi o dobrim i poštenim "susjedima", pa sjetite se samo bliže prošlosti i zabluda koje su uzrokovale isto toliko zla kao i sami zlikovci, barem u smislu da se nije na vrijeme reagiralo na zlo, jer , "sve je bilo idealno"....
pa sad ispade da je bolje pustiti da neko dodje i pobije par ljudi u naselju, da bi mi znali da postoji budala koja ubija ljude u naselju, a ne samo da mislimo i zivimo u zabludi da postoji neka budala spremna da ubije nekoga.

drzava upravo treba da pravovremeno reaguje i sprijeci incidente i prepozna potencijalno zlo u drustvu.

p.s. sto se tice Lesinara, moram priznati da osim sto su zadojeni mitomanskim nacionalizmom i furanjem da zive u Srbiji, nisu pravili veca sranja po drzavi. Na Grbavici su bili skroz fer.

Nisu djeca kriva sto ih odgajaju po chika Rasinim uputama iz 1992. godine.

ja o cenzuri i njenim lošim stranama a ti o ubijanju, blisko nema šta...
hajd osa sta fali ako se i zapuca malo :D
sammo

#27 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by sammo »

Sad ste zapeli za grafite, a bit ove teme se vrti negdje između cenzure i slobode pisanja. U BIH je prilicno "moderno" nacionalno prepucavanje na portalima, zalostno je da neki portali zive od toga...
mrtva kokoš

#28 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by mrtva kokoš »

mozemo mi pricati o sirenju vjerske, rasne, i svakojake mrznje po obdanistima i skolama...
to je mnogo opasnije nego po internetu mada ne treba ni minimalizirati njegov uticaj...
spletom okolnosti imam tetku koja zivi u trebinju i koja je udata za srbina. medjutim i pored toga
sto tamo zivi od pocetka samoga rata, pored toga sto je citav rat provela u "srpskom" trebinju,
pored toga sto je udata za srbina i pored toga sto mali nosi srpsko ime a i prezime prolazi kroz
teror i maltretiranja od strane srpske djece i srpskih odgajatelja u obdanistu nazivajuci ga balijom i kakvim vec
drugim pogrdnim imenima. stoga zamislite 2010 godina djete koje ima samo muslimansku majku a i to ona vec odavno
nije da prolazi kroz sta prolazi. sta tek przivljavaju povratnici i njihova djeca...
treba biti glup i misliti da ce se stanje promjeniti, ja sam vec odavno izgubio nadu u bolje sutra i suzivot...
ne zbog mene samog ja sa tim nemam problema ni pored svakakvih zlocina koji su pretrpjeli meni bliski ljudi i familija
ja nisam naucen da mrzim drugog...
ali zato sam naucio da me drugi mrze i da jasno vidim gdje sve ovo vodi. mogu samo zamisliti tu istu djecu za nekih 15-20 god. koja ce tada biti u mojim godinama u sta ce se sve ona pretvoriti... :sad: :sad:
neka nam je Bog na pomoci kako sa njima tako i sa nama samima...
osa

#29 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by osa »

nokia6170 wrote:
hajd osa sta fali ako se i zapuca malo :D
ma kakvo pucanje, dok je mirovina redovna ja sam za mir...
Last edited by osa on 15/06/2010 11:41, edited 1 time in total.
felipe kajetano

#30 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by felipe kajetano »

Splinter wrote:srpskih odgajatelja u obdanistu nazivajuci ga balijom i kakvim vec
drugim pogrdnim imenima.
De odvadi loma ziv bio :wink:

Ovih stvari medju djecom ima, al' ni izbliza nije tako dramaticno kao sto si napisao....
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#31 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by dr.gog »

felipe kajetano wrote:
Splinter wrote:srpskih odgajatelja u obdanistu nazivajuci ga balijom i kakvim vec
drugim pogrdnim imenima.

Ovih stvari medju djecom ima, al' ni izbliza nije tako dramaticno kao sto si napisao....
Realno rečeno, ni ti ne možeš imati sve informacije iz svake sredine pa da ovo proglasiš preuveličavanjem...
Nekad je dovoljno da se živi u pogrešnoj ulici u jednom gradu, pa da čovjek ima osjećaj da je u čistom apartheidu.

Niko ne zna biti pakostan kao derišta koja rastu na nakaradnom odgoju i mitologiji, nezavisno kojoj...I nikad ne bih poželio biti u koži djeteta koje raste u takvom okruženju, niti majke koja mora dobro da stisne zube da se žali direktoru ili nastavniku za kojeg pola kraja zna da je bio klasični nabrijani nacionalistički kreten u ratu(sa ili bez puške). Otkud znaš šta je u glavi napuhane provincijske učiteljice koja je ratni put svog muža ili brata ubice gledala kao herojski?

Isti ti provincijski intelektualci( i mnogi od njih što su šljegli u gradove) , pedagozi, instruktori, predavači, nose svoje demone prošlosti, vlastitih šovinističkih uvjerenja i svog opranog mozga - pravo u učionice, vjerske učionice, kulturne institucije.

Dijete nabrijano pogrešnim ,ikonografskim odgojem, sjedne za tastaturu jednoga dana i postaje obožavalac Ratka Mladića ili Bin Ladena, ustaške ili četničke filozofije isključivosti, ili neke kvazivjerske demagogije.

Ne sumnjam da znaš na šta liče brljanja mladih iz emigrantskih i izbjegličkih familija, koji iz Toronta, Chicaga ili St.Louisa jedni drugima redovno obećavaju jame, kame, nove Srebrenice, Stupne dolove, Ahmiće ili Sijekovac...

I ja se bojim nekad kad vidim u šta su izrasli klinci koji su 92-e imali 10 godina. Pa međusobno na internetu( a pratim strašno pažljivo baš ono o čemu ovaj topic govori) "razgovaraju" dečki po imenu @koljemsrbe i @ratkomladic, u društvu @ndh forever, dok se kao slučajno ubaci eventualni lik sa par tekbira...

Ponekad mi je uspijevalo da vidim profile FB-a, Myspacea i slično, i ježio sam se.Mladi, lijepi , zdravi i školovani ljudi, kojima na profilima stoje ikone ratnih zločinaca, a istovremeno slušaju progresivnu muziku i furaju se na "moderno i svjetsko"..

Onda takav klinac dođe na jedan sarajevo-x ili drugdje, u društvo nekoliko stotina potpuno različitih ljudi, postira sliku svoga "heroja", traži opravdanje za Kalabićevo ili Ostojićevo mesarsko ratovanje u Podrinju, Francetića proglašava "slavnim legionarom i hrvatskim domoljubom", ili Srbe proglasi- sa svojih 19 godina- stokom...
Vjeruj mi da se više bojim te djece nego nekada jako preciznog snajperiste VRS sa Grbavice sa kojim sam se ganjao 2 godine, a bogOmi sam se itekako bojao :oops: ...
Znam da je snajperista ili vojnik davno zaboravio pušku, pretežno zbog besparice ili bolesti, i da danas većinom niko od nas bivših vojnika nema neku snažnu mržnju u sebi, a da novoizrasla generacija(posebno djeca koja su preživila pokolje, silovanja i maltretiranja) ima u sebi mržnju za deset života.

Ono što gledamo po forumima( a na sreću ovaj je barem koliko toliko imun na te budalaštine zahvaljujući entuzijazmu šake ljudi), je samo vrh ledenog brijega.
petunija

#32 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by petunija »

Mislim da je baš na Sa-x bilo objavljeno kako će se sankcionisati oni koji psuju i vrijeđaju druge po bilo kom osnovu. Možda dva -tri dana nakon te objave je bilo "mirno" tj. lokalne prostačine se nisu javljale, a onda je malo-po malo opet počelo sve po starom. Pitam direktno portal Sa-x: zašto se nije počelo sa kažnjavanjem? Sigurna sam da poslije toga više ne bi bilo komentara kao što su oni zbog kojih je pokrenuta ova tema.
Da ne budem pogrešno shvaćena: nisam za cenzuru, ali jesam za uvođenje kodeksa ponašanja (pisanja).
Inače, ne razumijem kakvu potrebu ima neko da komentariše tuđi komentar? Komentari služe, valjda, da urednici ispitaju mišljenje javnosti o nekoj temi, a ne da izazivaju krvoprolića.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#33 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by pici »

dr.gog wrote:
felipe kajetano wrote:
drugim pogrdnim imenima.

Realno rečeno, ni ti ne možeš imati sve informacije iz svake sredine pa da ovo proglasiš preuveličavanjem...
Nekad je dovoljno da se živi u pogrešnoj ulici u jednom gradu, pa da čovjek ima osjećaj da je u čistom apartheidu.

Niko ne zna biti pakostan kao derišta koja rastu na nakaradnom odgoju i mitologiji, nezavisno kojoj...I nikad ne bih poželio biti u koži djeteta koje raste u takvom okruženju, niti majke koja mora dobro da stisne zube da se žali direktoru ili nastavniku za kojeg pola kraja zna da je bio klasični nabrijani nacionalistički kreten u ratu(sa ili bez puške). Otkud znaš šta je u glavi napuhane provincijske učiteljice koja je ratni put svog muža ili brata ubice gledala kao herojski?

Isti ti provincijski intelektualci( i mnogi od njih što su šljegli u gradove) , pedagozi, instruktori, predavači, nose svoje demone prošlosti, vlastitih šovinističkih uvjerenja i svog opranog mozga - pravo u učionice, vjerske učionice, kulturne institucije.

Dijete nabrijano pogrešnim ,ikonografskim odgojem, sjedne za tastaturu jednoga dana i postaje obožavalac Ratka Mladića ili Bin Ladena, ustaške ili četničke filozofije isključivosti, ili neke kvazivjerske demagogije.

Ne sumnjam da znaš na šta liče brljanja mladih iz emigrantskih i izbjegličkih familija, koji iz Toronta, Chicaga ili St.Louisa jedni drugima redovno obećavaju jame, kame, nove Srebrenice, Stupne dolove, Ahmiće ili Sijekovac...

I ja se bojim nekad kad vidim u šta su izrasli klinci koji su 92-e imali 10 godina. Pa međusobno na internetu( a pratim strašno pažljivo baš ono o čemu ovaj topic govori) "razgovaraju" dečki po imenu @koljemsrbe i @ratkomladic, u društvu @ndh forever, dok se kao slučajno ubaci eventualni lik sa par tekbira...

Ponekad mi je uspijevalo da vidim profile FB-a, Myspacea i slično, i ježio sam se.Mladi, lijepi , zdravi i školovani ljudi, kojima na profilima stoje ikone ratnih zločinaca, a istovremeno slušaju progresivnu muziku i furaju se na "moderno i svjetsko"..

Onda takav klinac dođe na jedan sarajevo-x ili drugdje, u društvo nekoliko stotina potpuno različitih ljudi, postira sliku svoga "heroja", traži opravdanje za Kalabićevo ili Ostojićevo mesarsko ratovanje u Podrinju, Francetića proglašava "slavnim legionarom i hrvatskim domoljubom", ili Srbe proglasi- sa svojih 19 godina- stokom...
Vjeruj mi da se više bojim te djece nego nekada jako preciznog snajperiste VRS sa Grbavice sa kojim sam se ganjao 2 godine, a bogOmi sam se itekako bojao :oops: ...
Znam da je snajperista ili vojnik davno zaboravio pušku, pretežno zbog besparice ili bolesti, i da danas većinom niko od nas bivših vojnika nema neku snažnu mržnju u sebi, a da novoizrasla generacija(posebno djeca koja su preživila pokolje, silovanja i maltretiranja) ima u sebi mržnju za deset života.

Ono što gledamo po forumima( a na sreću ovaj je barem koliko toliko imun na te budalaštine zahvaljujući entuzijazmu šake ljudi), je samo vrh ledenog brijega.
kao i uvjek Dr.GoGec :thumbup: :mrgreen: a ne zamjeri puno fliperu kitajanju on ti je našH dobrica (s malim D) :mrgreen:
dr.gog

#34 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by dr.gog »

Pa nije to džaba Zagor Tenejev najbolji drug :D ..ne zamjeram naravno,nemam razloga 8)
draganbl

#35 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by draganbl »

dr.gog wrote:
felipe kajetano wrote:
drugim pogrdnim imenima.

Htio bih iskoristiti priliku da pitam da li Vi (@dr.gog) imate uticaja na (ne)cenzuru komentara na vijesti koje se objaljuju na SaX forumu, pošto se Vaš stav definitivno ne poklapa sa sadržajem tih komentara koji su, potpuno nekontrolisani, slika i prilika našeg društva. Ili ipak nisu? (nadam se).
felipe kajetano

#36 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

dr.gog wrote: Realno rečeno, ni ti ne možeš imati sve informacije iz svake sredine pa da ovo proglasiš preuveličavanjem...

Jasno da ne mogu imati informacije o svim coskovima i desavanjima u svakom skolskom wc-u u RS-u, al' znam dosta toga jer zivim tu, doduse vjerovatno postoji razlika u atmosferi tih istocnih krajeva gdje zla krv vri vec 60-70 godina, ja pisem iskljucivo na sopstvenom iskustvu i onom sto vidim oko sebe.
Ja kad citam neke postove dobijem utisak da po bolnicama u RS-u naci-doktori sjeku ruke nesrpskoj djeci bez razloga, vaspitacice u vrticima ih tjeraju da uce pravoslavne molitve, a u nocnim satima ulicama patroliraju pripadnici srpskog KKK sa bakljama u rukama i bajonetima u ustima :shock: .To jednostavno nije istina i zato cu uvijek osporiti bilo kakvu generalizaciju te vrste.

Ja zivim u uslovno receno pogranicnom mjestu, u gradu u koji se vratilo dosta nesrba(onih koji su to htjeli), nisam cuo ni za jedan napad na povratnike vec godinama, ta djeca sasvim normalno idu u skole i zive poput svih ostalih, cak dosta djece iz federalnog dijela BiH pohadja nastavu u RS-u, jer je 100 puta kvalitetnija od onog sto se nudi u njihovim selima,pa majku mu boziju ne bi valjda ti roditelji slali djecu u ralje zlikovaca i nacista.

Ova sranja po internet portalima su posebna prica, to je vise klinacko podjebavanje koje ce ispariti sa maturiranjem i sa ulaskom realnih problema u njihov zivot...mislim ko moze shvatiti ozbiljno fb grupe ili komentare na youtubu ispod pjesme Halida Beslica...
Last edited by felipe kajetano on 15/06/2010 13:20, edited 1 time in total.
valterbranisarajevo

#37 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by valterbranisarajevo »

Dobro si ovo dr.Gog.. Ja bih samo dodao da se dobna granica nažalost spušta, pa sada npr na facebooku možemo naći djecu od 12 - 13 godina koja šire mržnju. To mu dođe kao neka virtualna verzija djece rata koju možemo vidjeti u reportažama iz nekih Afričkih zemalja...Katastrofa, Tom balavcu čak ne možeš ni "spucati" krivičnu jer je "krivično neodgovorno dijete"... :(
aman

#38 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by aman »

najgore su tzv. navlakuša-teme koje manipulatori postave neofirno izdaleka...

počne od nevinog pitanja o knjigama... na kraju se upetljamo u razjašnjavanje gramatičko sintaksičkih razlika između balkanskih jezika i dokazivanje postojanja istih... tup! eto diskusije u kojoj balkanci završe "nožžicalogori" diplom.

treba otvoriti četvore oči: značajan procenat takvih tema vode isti pojedinci pod različitim nickovima, valjda im je u cilju kvalitetno se posvađati/napraviti privid da je ta mržnja daleko rasprostranjenija nego što suštinski jeste...
felipe kajetano

#39 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

...
drenmajster

#40 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by drenmajster »

dr.gog wrote:
komeba wrote:Kad bi pravna drzava radila,huskacki portali poput poskoka uopste ne bi postojali.Medutim,odredenim polugama vlasti takvi portali imaju koristi,vjerovatno ih i finansiraju,tako da ne vidim mogucnost da se oni zabrane,sve dok su ovi ljudi na vlasti.
Niko ih ne financira u tom smislu.Ekipe portala zapravo savršeno boli briga za komentare, jer za mentalnu onaniju svojih posjetilaca nemaju odviše vremena.Komentare je nemoguće brisati u realnom vremenu, a opcija odobravanja iz bogznakojeg razloga najčešće ne fercera(ima više različitih problema u vezi sa tim).
Najviše bolesnih komentara dolazi iz drugih zemalja, gdje prednjači SAD, Kanada, zatim Njemačka, pa tek onda Srbija, Hrvatska i BiH.Masa tih fakina tipka iz firmi u kojima rade, sa raznih hotspotova, nešto rijeđe od kuće, a oni najjači redovito koriste pretplaćene proxy-e i slične gluposti.

Jedina dva portala koja iole čiste te morbidarije su nažalost samo u Sarajevu(mislim na BiH).Ostali koriste taj zli cirkus kako bi antireklamom podigli posjećenost, i to je sva i jednostavna istina.Članove portala najčeešće savršeno boli briga za prepucavanja njihovih zadrtih korisnika, sve dok se ne dojavi za ozbiljan problem ili dok vlasniku stranice ne pukne film zbog telefonskih i e-mail žalbi.
svaka cast na komentaru
Razlog?

Glavni komentatori su na nekom portalu baš iz razloga komentarisanja i chatta, a manje zbog pukog čitanja sadržaja.Osim toga, na komentarima su obično likovi koji ne smiju ni da privire na forum jer bi popili bananu u roku vrlo odmah :D .

Još nešto- postoji još jedna klasa morbidnjaka, a to su "uvrijeđeni i zgroženi komentarima" koji redovito prave printscreenove baš onih komentara koji im se gade i čiji su najredovniji čitaoci :-) tj. suučesnici u bolesnoj pi...ariji. Zatim ih kopiraju, postavljau na druge stranice, ili kao onaj nesretnik iz Sarajeva prije neki dan, pokušavaju da prijavljuju zbog vrijeđanja vjere, i to traženjem identiteta, i tužbama protiv "nekoga" u Kanadi :lol: .
Iskreno, ne znam šta je ljudima koji previše ozbiljno shvataju ovaj web-cirkus-mislim na portale, chatove i forume. Pročitaj vijesti, provjeri ih, malo promrvi sa rajom, skini štagod dobro sa linka (ili s nekoga koga upoznaš jel.. :D ), i Bog te veselio...

A ono antisocijalno mrežno silovanje mozga po imenu fejsbuk je sasvim pedeseta priča....
dr.gog

#41 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by dr.gog »

draganbl wrote: Htio bih iskoristiti priliku da pitam da li Vi (@dr.gog) imate uticaja na (ne)cenzuru komentara na vijesti koje se objaljuju na SaX forumu, pošto se Vaš stav definitivno ne poklapa sa sadržajem tih komentara koji su, potpuno nekontrolisani, slika i prilika našeg društva. Ili ipak nisu? (nadam se).
Nemam nikakav utjecaj jer sam obični korisnik ovoga Portala kao i svi ostali, uz nešto malo iskustva u moderaciji unutar forumskog tima, što je sasvim deseta stvar.
Tehničke postavke većine portala su obično takve da moderatori sa foruma nemaju mogućnosti editovanja komentara na portalu, tako da se tim ljudima zaista ne može upućivati zamjerka.Osnovna činjenica je da portal kao radna ekipa, najčešće nema veze sa karakterom i navikama svojih posjetilaca.Zaista je nekada naporno nadzirati komentare, da ne napominjem koliko ta obaveza ometa klasični rad na uredovanju stranice(vijesti, pisanje, opremanje itd..).
Ljudi zaista često nepravedno optužuju timove stranica , jer misle da podstiču ili čak odobravaju šovinističke komentare.Ja garantiram za bar tri naše stranice da to nije tako, bez obzira na kasno noćno divljanje prekooceanskih "patriota" koji redovito zagađuju naše portale nebulozama.

Jedino tehničko rješenje je i skupo, jer sa obzirom na situaciju sa parama, većini portala ne pada na pamet da pojačavaju ekipu sa osobama koje bi samo nadzirale komentare, a za to mjesečno primale nekoliko stotina KM :roll: . To je moje lično mišljenje a za ostalo bi, naravno, bio kompetentan samo neko ko je radnik Sa-x(ili drugog portala) i poznaje dinamiku Portala.

Treća opcija je zabrana komentara, i banovanje i brisanje korisnika, ali ta tema je van ovog topica i pravila foruma.
dr.gog

#42 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by dr.gog »

felipe kajetano wrote: Ova sranja po internet portalima su posebna prica, to je vise klinacko podjebavanje koje ce ispariti sa maturiranjem i sa ulaskom realnih problema u njihov zivot...mislim ko moze shvatiti ozbiljno fb grupe ili komentare na youtubu ispod pjesme Halida Beslica...
Ima ti i ta mjesta..

Prije neki dan sam uživao u Youtube-u klipovima slavnih gitarista. Fakat, čovjek da ne povjeruje da i umjeće sviranja gitare i poštovanje pojedinog muzičara može da bude povod najcrnjih izljeva mržnje i morbidarija na komentarima klipova.

Možda to bolje objasni neko ko poznaje psihologiju( i zna je objasniti na prikladan način)...

Problem je to što klinačko podjebavanje prelazi na iduću generaciju i tako u krug...Prenapuhivanja ima, ima i namjernog spinovanja senzacionalističke vrste(čemu su novine strašno sklone ,kao i portali "dijaspore"), nije sve tako crno -znam jer i ja razgovaram sa "živim" ljudima iz raznih krajeva BiH.

Osim toga, treba i napomenuti jednu malignu činjenicu dobro poznatu svima koji se bave radom na portalima:
Broj najtvrdokornijih i najdosadnijih spammera, raznih web-fašista i forum/portal piskarala zapravo nije veliki, a taj činjenica je sakrivena baš njihovim spamanjem i stalnim komentarisanjem svaki Božiji dan na po tri-četiri stranice što daje utisak masovnosti tim malim fakinima(inače nevještim u direkt razgovoru, što sam se i uvjerio).
Poznajem npr., dva ili slučaja istinskih trolova kojima je maltretiranje web-zajednica i provociranje hobi već godinama( dvojica su u Kanadi, jedan fakin je u Washingtonu, jedan od gurua u Londonu itd..)..Ti ljudi u kolekciji imaju desetine nickova i stotine banova, ali kritike na svoj račun nikad i ni po koju cijenu ne prihvataju što ih svrstava , nažalost, u duševno poremećene osobe.

Još jednom da napomenem: Zaista nije lako kontrolirati sadržaje na interaktivnim platformama tipa Foruma, chatta, Komentara i sl., i to u realnom vremenu, i ostati uvijek priseban, razložan, nepristrasan i prema svima korektan..
hercegovac_pravi

#43 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by hercegovac_pravi »

dr.gog wrote:
draganbl wrote: Htio bih iskoristiti priliku da pitam da li Vi (@dr.gog) imate uticaja na (ne)cenzuru komentara na vijesti koje se objaljuju na SaX forumu, pošto se Vaš stav definitivno ne poklapa sa sadržajem tih komentara koji su, potpuno nekontrolisani, slika i prilika našeg društva. Ili ipak nisu? (nadam se).
Nemam nikakav utjecaj jer sam obični korisnik ovoga Portala kao i svi ostali, uz nešto malo iskustva u moderaciji unutar forumskog tima, što je sasvim deseta stvar.
Tehničke postavke većine portala su obično takve da moderatori sa foruma nemaju mogućnosti editovanja komentara na portalu, tako da se tim ljudima zaista ne može upućivati zamjerka.Osnovna činjenica je da portal kao radna ekipa, najčešće nema veze sa karakterom i navikama svojih posjetilaca.Zaista je nekada naporno nadzirati komentare, da ne napominjem koliko ta obaveza ometa klasični rad na uredovanju stranice(vijesti, pisanje, opremanje itd..).
Ljudi zaista često nepravedno optužuju timove stranica , jer misle da podstiču ili čak odobravaju šovinističke komentare.Ja garantiram za bar tri naše stranice da to nije tako, bez obzira na kasno noćno divljanje prekooceanskih "patriota" koji redovito zagađuju naše portale nebulozama.

Jedino tehničko rješenje je i skupo, jer sa obzirom na situaciju sa parama, većini portala ne pada na pamet da pojačavaju ekipu sa osobama koje bi samo nadzirale komentare, a za to mjesečno primale nekoliko stotina KM :roll: . To je moje lično mišljenje a za ostalo bi, naravno, bio kompetentan samo neko ko je radnik Sa-x(ili drugog portala) i poznaje dinamiku Portala.

Treća opcija je zabrana komentara, i banovanje i brisanje korisnika, ali ta tema je van ovog topica i pravila foruma.
Dr.Gog,
Bez namjere da ulazim u strukturu i razvoj portala, ali ove stvari su veoma lahke za prevazići na tehničkom nivou, naravno.
Rizikujući, :-D da sebi "izbijem koju "markicu iz đžepa" ovaj problem se odprilike ovako riješi.
Sa-x je razvijen/dizajniran koristeći php instruktivni jezik. Dodajte ili "cashe/komponentu" sa nepoželjnim/zabranjenim riječima ili dodajte novi "MySQL table" koji će sadržiti sve riječi koje su nepoželjne na portalu. Naravno, administrator portala će imati mogućnost da doda/oduzme bilo koju kombinaciju simbola/karaktera koja bi se učinila nepristoja/nepoželjna na ovome portalu.
Dodatni modul bi radio na principu "search/compare" funkcije. Dakle, prije već što bi se komentar nekog korisnika portala objavio na frontalnoj stranici, pridodati modul (ili nova funkcija) bi pronašla nepoželjne riječi storirane u "cashe-u" ili u dodatom "MySQL table-u". Bez potrebe da se naglasi, ova operacija bi bila integralni dio portalske mašine i administratova intervencija bi bila minimalna (isto tako administrator ili vlasnik portala bi morao dostaviti listu nepoželjnih riječi koje bi se storirale u "cashe" ili "table"). Ovim tehničkim zahvatom, vlasnik portala ili moderatori portala bi minimizirali interakciju sa portalom a u isto vrijeme kvalitet portala bi znatno porastao. Naime, znam dobar broj ljudi koji su repulsirani portalom i to isključivo zbog pojedinih komentara ostavljenih na portalu (ne na forumu već na portalu).
Pošto ne želim sa izmišljam "toplu vodu", samo želim da znate da su ove komponente koje pominjem već postojeće i dovoljno je da ih potražite na web-u (google it i onda neka admin pogleda da nema kakav "loop" u sebi pošto u današnje vrijeme postoji svakakvih idiota na netu). Ukoliko ih ne možete pronaći ili one koje pronađete ne odgovaraju strukturi portala, osjećajte se slobodno da me kontaktirate na pp. Bit će mi zadovoljstvo da pomognem bez ikakve naknade.
Isto tako možete uvesti funkciju automatskog blokiranja IP adrese. To bi uveliko pomoglo administratoru da ne mora tjerati "klonove" i "trolove". ovo je onako "na brzinu riješenje". Poz.
draganbl

#44 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by draganbl »

hercegovac_pravi wrote:...
Dr.Gog,
Bez namjere da ulazim u strukturu i razvoj portala, ali ove stvari su veoma lahke za prevazići na tehničkom nivou, naravno.
Rizikujući, :-D da sebi "izbijem koju "markicu iz đžepa" ovaj problem se odprilike ovako riješi.
Sa-x je razvijen/dizajniran koristeći php instruktivni jezik. Dodajte ili "cashe/komponentu" sa nepoželjnim/zabranjenim riječima ili dodajte novi "MySQL table" koji će sadržiti sve riječi koje su nepoželjne na portalu. Naravno, administrator portala će imati mogućnost da doda/oduzme bilo koju kombinaciju simbola/karaktera koja bi se učinila nepristoja/nepoželjna na ovome portalu.
Dodatni modul bi radio na principu "search/compare" funkcije. Dakle, prije već što bi se komentar nekog korisnika portala objavio na frontalnoj stranici, pridodati modul (ili nova funkcija) bi pronašla nepoželjne riječi storirane u "cashe-u" ili u dodatom "MySQL table-u". Bez potrebe da se naglasi, ova operacija bi bila integralni dio portalske mašine i administratova intervencija bi bila minimalna (isto tako administrator ili vlasnik portala bi morao dostaviti listu nepoželjnih riječi koje bi se storirale u "cashe" ili "table"). Ovim tehničkim zahvatom, vlasnik portala ili moderatori portala bi minimizirali interakciju sa portalom a u isto vrijeme kvalitet portala bi znatno porastao. Naime, znam dobar broj ljudi koji su repulsirani portalom i to isključivo zbog pojedinih komentara ostavljenih na portalu (ne na forumu već na portalu).
Pošto ne želim sa izmišljam "toplu vodu", samo želim da znate da su ove komponente koje pominjem već postojeće i dovoljno je da ih potražite na web-u (google it i onda neka admin pogleda da nema kakav "loop" u sebi pošto u današnje vrijeme postoji svakakvih idiota na netu). Ukoliko ih ne možete pronaći ili one koje pronađete ne odgovaraju strukturi portala, osjećajte se slobodno da me kontaktirate na pp. Bit će mi zadovoljstvo da pomognem bez ikakve naknade.
Isto tako možete uvesti funkciju automatskog blokiranja IP adrese. To bi uveliko pomoglo administratoru da ne mora tjerati "klonove" i "trolove". ovo je onako "na brzinu riješenje". Poz.
I ja se pridružujem ovom mišljenju.
Sa druge strane, bez obzira na cijenu, koja zasigurno ne bi bila "nekoliko stotina maraka mjesečno" već manje, smatram da je OBAVEZA jednog ozbiljnog portala kakav je SaX da cenzuriše komentare u kojima se propagira mržnja. Znači, taj mjesečni izdatak za plaćanje osobe koja "čisti" komentare, koliki god on bio, se MORA izdvojiti, kao što se mjesečno mora plaćati i novinar i urednik i čistačica.
Abacija

#45 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by Abacija »

richa wrote:
Republika Šumska: Institucije u službi vandalizma

Mala škola huliganstva

http://www.e-novine.com/region/region-b ... nstva.html

Image

Dok Srbija, Hrvatska, pa čak i Federacija BiH muku muče sa navijačkim huliganstvom, u Republici Srpskoj nije poznato da postoje takvi problemi. Sudeći po onome što se može vidjeti u Banjaluci, oni ne samo da postoje, nego se u nekim njenim osnovnim školama huligani institucionalno odgajaju.

Na fasadi osnovne škole „Vuk Karadžić“ u naselju Borik zatičemo grafit u kojem je pokušano na inventivan način spojiti društveno-obrazovni rad i huliganstvo. Ispisani su naziv škole, poznata maksima Vuka Karadžića, ali i autorski pečat počinilaca nedjela. Veličina grafita, obimnost potrebnih radova, ispisivanje imena škole a najviše od svega već dugo trajanje navode na zaključak da je djelo urađeno u saradnji sa menadžmentom škole. Treba spomenuti da je ova škola, izgrađena nakon razornog zemljotresa, poklon SR Makedonije Banjaluci. Prije rata se zvala „Mirko Višnjić“ i bila poznata kao Makedonska.

Image

Nešto slično nalazimo i u naselju Rosulje. Na markantnom zidu Osnovne škole „Aleksa Šantić“ (predratna OŠ „Milan Radman“) takođe je grafit u bojama srpske zastave. Na ovom djelu napisan je naziv naselja, kojeg sa dvije strane ograđuje slika borca neidentifikovane vojske, sa nečim što sliči puščanom bajonetu što izviruje iza njegove glave. Motiv borca mogao bi se povezati sa fudbalskim klubom „Borac“ iz Banjaluke, pa je po svemu sudeći i ovo djelo huligana koji navijaju za ovaj klub. I u ovom slučaju trajanje grafita, njegova veličina i motivi, navode na ideju da je urađen u saradnji sa menadžmentom škole.

Na još nekim banjalučkim osnovnim i srednjim školama, čak i na dječijim vrtićima prisutni su veći ili manji grafiti sa oznakama „Lešinara“, kako se nazivaju navijači „Borca“. Grad koji nije bio u većoj mjeri oskrnavljen navijačkim grafitima u posljednjih otprilike pola decenije praktično je urnisan nedjelima huligana. Neki navijački grafiti sadrže i nacionalističke poruke, a po gradu su nerijetki i oni šovinističke sadržine. Nakon što su mediji iz Federacije BiH pokušali skrenuti pažnju na banjalučke grafite u kojima se prijetilo klanjem hrvatske djece i mladih „balija“, najekstremnije poruke su uklonjene sa zidova. Međutim navijačke poruke nacionalističkog i anti-policijskog sadržaja izgleda nikome ne smetaju. Šta se dešava ako policiji pokušate prijaviti nastajanje grafita, kazao nam je Banjalučanin koji je želio ostati anoniman. Pošto je primijetio da će na fasadi susjedne zgrade usred dana nići grafit jer se zid priprema krečenjem bijele podloge, pokušao je to prijaviti policiji. Dežurni policajac ga je uputio na njegove gradske kolege, jer se navodno radi o problemu iz njihove nadležnosti. Komunalni policajac mu je odgovorio da to sigurno firma koju su oni angažovali „skida“ grafite. Kad mu je građanin odvratio da se radi o lokalnim huliganima koje poznaje rekao je da ih je sigurno ta firma angažovala kao podizvođače. I spustio slušalicu na insistiranje da dođu i provjere da li je tako. Da sve bude još gore, sugrađanin nam je ispričao da je huligane u jeku radova na nastajanju grafita snimila entitetska televizija RTRS, i objavila priču o uništavanju fasada u kulturnoj rubrici „Dnevnika“ kao prvorazredni kulturni događaj! Huligani su promovisani u nacionalne kulturne djelatnike kamerom nacionalnog TV emitera! Saznali smo i da su imali dozvolu predsjednika kućnog savjeta koji je snimljen kako lično nadzire radove. Navijači „Borca“ poznati su kao jedni od prvih koji su imali transparent sa natpisom „nož, žica, Srebrenica“.

Image

Prepuštanje grada huliganima koji nekažnjeno uništavaju zamisli urbanista ilustruje stanje svijesti današnjih Banjalučana, zaposlenika Administrativne službe grada, kao i entitetskih institucija. Ustupanje školskih fasada za egzibicije neobuzdanim navijačima neviđeni je sunovrat pedagogije. Ako se pažljivo pogleda, skoro svaki navijački grafit sadrži suptilno naznačena nacionalna obilježja. Svi su ispisani ćirilicom, na skoro svakom je srpska trobojka, na nekima četiri ocila, a ono što su uradili na osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Boriku je do sada neviđen kičasti spoj nacionalnih motiva i huliganstva. Inovacije u ovim primjerima su sudjelovanje menadžmenta škola i građana u ustupanju prostora huliganima. Za razliku od ostalih škola, u pojedinim banjalučkim osnovnim školama huligani se institucionalno odgajaju. Sadržavanjem nacionalnih oznaka možemo objasniti dozvolu za uništavanje koju „Lešinari“ bez sumnje posjeduju, samo ostaje nejasno kome su poruke upućene. Malobrojnim današnjim banjalučkim nesrbima sigurno su jako dobro poznate upućene poruke, a dakako nisu strane ni bivšim Banjalučanima koji ljeti turistički navraćaju u svoj grad. Osjećaj vječne ugroženosti nacionalnog interesa izgleda vodi počinioce da djeluju preventivno. Nezainteresovanost policije da se suočava sa ovakvim prekršajima, nonšalancija takođe nezainteresovane komunalne policije, nedostatak kritike i osude Banjalučana govore sami za sebe. Često maloljetnim huliganima prepušten je grad na upravljanje, policija ih toleriše, nastavnici ih potiču, sugrađani ih podržavaju ili im se sklanjaju, zastrašujuća je slika današnje Banjaluke. Gospodari grada još od đačkog doba, naučeni na pripadnost organizovanoj grupi, stajanje ispod zastave, službu nacionalnom interesu, prijetnja su svima koji ne pristaju na takav pogled na život. I najpodesnija grupacija za instrumentalizaciju onima koji ga zastupaju. Zapušteno, autistično društvo dosljedno prikazuje svoju stvarnu sliku. Jezivu sliku neprepoznavanja bilo kojeg problema skrivenog iza trobojke.
Ovaj tekst (ko god da ga je pisao) nema veze sa mozgom, citam ga i ne mogu da dodjem sebi kolika kolicina lazi postoji u njemu. U BL ni na jednom grafitu "Lešinara" necete naci ni jednu jedinu poruku gdje se velicaju ratni zlocinci ili bilo kakvu uvredljivu rijec po bilo koj osnovi. Ne vidim nista lose u ovim grafitima i ne znam samo koga ovako nesto moze uvrijediti. Pa i Split je na svakom koraku obojen u boje "Torcide", a isto tako i mnogi drugi gradovi u BIH, Srbiji, Hrvatskoj...
Neko ovdje ne cita sve sto je napisano pa da podebljam.
snaga_znanja

#47 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by snaga_znanja »

Imam ja jedan vrlo jednostavan prijedlog. Da se napravi blog i na njemu dokumentuje svako ko krsi zakon. Lagano Print Screen i objavis izvor i onda nek se SIPA ili policija bavi.

Evidentno je "junacenje" po internetu koje nema veze sa realnoscu. Mozemo i da vidimo klasicno laganje tipa Srpsku decu bacaju Lavovima.

Neko mora poceti. Ja sam uvjek zainteresovan da se takav sljam kvalitetno kazni. Nije bitna nacionalna pripadnost bitan je motiv. Jer ti mali fireri koji cesto sjede ispred monitora u nekim lijepim zapadnim zemljama ugrozavaju zivot koji mi ovdje zivimo.

Davno nekad je bila grupa na facebook-u : "Hocemo rat sa ustasama". Ako to nije klasnicno krsenje zakona onda ja ne znam sta je...
Sezam

#48 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by Sezam »

felipe kajetano wrote:
drugim pogrdnim imenima.

De ti malo ohani sa cobanskim upadicama, kojima eto kao slucajno branis sve sto je genocidno i zlo u tvom blizem okruzenju - sta ces, s kim si takav si ... :evil:
Radovan Papovic

#49 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by Radovan Papovic »

Kakve li ironije: na forumu Sa-x se raspravlja o širenju vjerske, rasne i druge mržnje.

Upravo Sa-x mnogo puta bio je u službi širenja ove mržnje kada administratori i moderatori nisu reagovali na očiglednu mržnju na etničkoj i svakoj drugoj osnovi.

Sjetih se sad čuvenog slučaja Sanje Vlaisavljević protiv koje je baš sa Sa-x pokrenuta snažna medijska hajka a u temi posvećenoj njoj(tema je svojevremeno bila vrlo popularna) ostavljani su najuvredljivji i najbezobrazniji komentari koji su vrijeđali dignitet i dostojanstvo gđe Vlaisavljević. Na to nije reagovano. Jedan od najvećih boraca protiv neofašizma u današnjoj BiH je napradnut na fašistički način a svi su ćutali. Da i to ne bude dovoljno, administrator se svesrdno trudio da pomogne fašistima eliminušići sve koji su jednim komentarom podržali g-đu Vlaisavljević.

Alal vera Sa-x, daleko ćete dogurati.

R.Papović :bih:
Abacija

#50 Re: Širenje vjerske, rasne, svakojake mržnje po forumima

Post by Abacija »

Radovan Papovic wrote:Kakve li ironije: na forumu Sa-x se raspravlja o širenju vjerske, rasne i druge mržnje.

Upravo Sa-x mnogo puta bio je u službi širenja ove mržnje kada administratori i moderatori nisu reagovali na očiglednu mržnju na etničkoj i svakoj drugoj osnovi.

Sjetih se sad čuvenog slučaja Sanje Vlaisavljević protiv koje je baš sa Sa-x pokrenuta snažna medijska hajka a u temi posvećenoj njoj(tema je svojevremeno bila vrlo popularna) ostavljani su najuvredljivji i najbezobrazniji komentari koji su vrijeđali dignitet i dostojanstvo gđe Vlaisavljević. Na to nije reagovano. Jedan od najvećih boraca protiv neofašizma u današnjoj BiH je napradnut na fašistički način a svi su ćutali. Da i to ne bude dovoljno, administrator se svesrdno trudio da pomogne fašistima eliminušići sve koji su jednim komentarom podržali g-đu Vlaisavljević.

Alal vera Sa-x, daleko ćete dogurati.

R.Papović :bih:
To sto sam ja Sanju nazvao narcisom i paranoidnim sizofrenikom nije bilo na nacionalnoj osnovi. To se jednostavno moglo zakljuciti iz analize njenih tekstova. :dance: :mrgreen:
Post Reply