Izmjena radijatora centralnog grijanja na Toplane
Moderator: anex
- Capajebo
#26 Re: Izmjena radijatora centralnog grijanja na Toplane
Obavezno obratiti paznju na koji pritisak je bazdaren radijator, to je mozda i najbitnije. Posebno ukoliko zivite u neboderima gdje je pritisak 7-8 bara.
- kokuz_sa
#27 Re: Izmjena radijatora centralnog grijanja na Toplane
Kod nas u sistem vode ide neka hemija koja cirkulise
Ta hemija je pogubna za bilo koje radijatore osim gusanih
Jednostavno ih nagrize i pocnu pustat vodu nakon nekog vremena
Ta hemija je pogubna za bilo koje radijatore osim gusanih
Jednostavno ih nagrize i pocnu pustat vodu nakon nekog vremena
- problemnatravunu
#28 Re: Izmjena radijatora centralnog grijanja na Toplane
Ja sam 2004.postavio aluminijske radijatore Lipovica u stan na Alipašinom, nakon "šupljiranja" sa sarajevskim struĆLJacima uglavnom iz toplana (a na kraju su mi majstori iz toplana to i odradili bez da su išta opominjali
) ,
sam konsultovao majstora iz Hr (prijatelj, koji taj posao radi 20 godina po BiH , Njemačkoj i sada HR) ,
i on je potvrdio da su alu radijatori adekvatna i moderna zamjena za "pregažene", prevaziđene gusane radijatore.
Evo, 2026. je skoro godina , da kucnem u glavu nikakvih problema...
Naši ljudi često misle da je gus jači od aluminija , valjda misle čim je teže kilažom, to mora biti bolje i jače
Na toplane jedino nije preporučljivo postavljati tzv.limene pločaste radijatore
(takođe sam skontao da majstori iz toplana forsiraju gusane , i to polovne , sređene, jer ih oni privatno imaju u ogromnim količinama na zalihama , pa ih valja "utopiti"
, na prethodnoj strani sam pisao 2022. kad je u ženinom nasljeđenom stanu trebalo mijenjati radijatore , tada sam zbog dobre cijene, platio polovne sređene gusane radijatore meštrima iz toplana koji su to sve odradili )
sam konsultovao majstora iz Hr (prijatelj, koji taj posao radi 20 godina po BiH , Njemačkoj i sada HR) ,
i on je potvrdio da su alu radijatori adekvatna i moderna zamjena za "pregažene", prevaziđene gusane radijatore.
Naši ljudi često misle da je gus jači od aluminija , valjda misle čim je teže kilažom, to mora biti bolje i jače
(takođe sam skontao da majstori iz toplana forsiraju gusane , i to polovne , sređene, jer ih oni privatno imaju u ogromnim količinama na zalihama , pa ih valja "utopiti"
-
sahat-kula
#29 Re: Izmjena radijatora centralnog grijanja na Toplane
Valjaju li ovi gusani iz Penny za Toplane https://pennyshop.ba/shop/proizvod/eca- ... 500/129388 ?
Izgleda oni standardni gusani koje svi imamo se mogu kupiti samo polovni.
Izgleda oni standardni gusani koje svi imamo se mogu kupiti samo polovni.
- Billy The Pljuc
#30 Re: Izmjena radijatora centralnog grijanja na Toplane
E jesi ih nahvalio:problemnatravunu wrote: ↑28/12/2025 10:54 Ja sam 2004.postavio aluminijske radijatore Lipovica u stan na Alipašinom, nakon "šupljiranja" sa sarajevskim struĆLJacima uglavnom iz toplana (a na kraju su mi majstori iz toplana to i odradili bez da su išta opominjali) ,
Naši ljudi često misle da je gus jači od aluminija , valjda misle čim je teže kilažom, to mora biti bolje i jače![]()
(takođe sam skontao da majstori iz toplana forsiraju gusane , i to polovne , sređene, jer ih oni privatno imaju u ogromnim količinama na zalihama , pa ih valja "utopiti", na prethodnoj strani sam pisao 2022. kad je u ženinom nasljeđenom stanu trebalo mijenjati radijatore , tada sam zbog dobre cijene, platio polovne sređene gusane radijatore meštrima iz toplana koji su to sve odradili )
https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... aku/620122
Jbga moram ti u kontru, 2008-e zamijenio te što ih hvališ sa polovnim gusanim, do tad se nismo ugrijali a od tad u šorcu i majici svaku zimu provodim u stanu uz kuhinjski prozor vazda otvoren na kant dok se ne krene na spavanje. Ja vjerujem da ima kvalitetnih alu radijatora ali nijedan od njih neće toplotu držati kako to već gus čini i uvijek bih dao prednost i repariranom gusanom radijatoru ispred svakog drugog a o novom da ne pišem.
- problemnatravunu
#31 Re: Izmjena radijatora centralnog grijanja na Toplane
ništa nisam hvalio, samo iznio činjenice za moj slučaj
-
hava123
#32 Re: Izmjena radijatora centralnog grijanja na Toplane
Gusanii su najbolji i naravno da je bolje da majstori iz toplana postave i donesu gusane jer oni tad i garantuju da će sve biti ok. Šta je sigurno sigurno. Nije se zezat sa tim.problemnatravunu wrote: ↑28/12/2025 10:54 Ja sam 2004.postavio aluminijske radijatore Lipovica u stan na Alipašinom, nakon "šupljiranja" sa sarajevskim struĆLJacima uglavnom iz toplana (a na kraju su mi majstori iz toplana to i odradili bez da su išta opominjali) ,
Naši ljudi često misle da je gus jači od aluminija , valjda misle čim je teže kilažom, to mora biti bolje i jače![]()
(takođe sam skontao da majstori iz toplana forsiraju gusane , i to polovne , sređene, jer ih oni privatno imaju u ogromnim količinama na zalihama , pa ih valja "utopiti", na prethodnoj strani sam pisao 2022. kad je u ženinom nasljeđenom stanu trebalo mijenjati radijatore , tada sam zbog dobre cijene, platio polovne sređene gusane radijatore meštrima iz toplana koji su to sve odradili )