Kojim jezikom pisati u BiH

Post Reply
7cokanja

#26 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by 7cokanja »

"pustopoljina"]
7cokanja wrote:..bezbeli..bezbeli.. :-)
vidiš ta riječ ne postoji u hrvatskom, prevedi]

..bezbeli da cu prevesti.. :razz:
izvini, ali postoji za ovo izraz na CISTOM bosanskom :lol:
[/quote]

..ne smijem, reci ce mi u banovicima "sta's opet ovdje".. :lol: :lol:
DrTony

#27 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by DrTony »

BSn wrote:Ako ciljas na federalno trziste pisi na hrvatskom, jer Bosnjaci koriste uporedo i bosanski i hrvatski i ne prave znacjane razlike, cak i u govor ima dosta rijeci iz hrvatskog, tako da ces cesto cuti da neko govori istovremeno i familija i porodica i obiteljske stvari... Osim ako ne pises strucnu literaturu, onda ti nece kupovati ni dio bh. Hrvata knjige - jer ste poslije rata uveli bruku novih rijeci koje su i onima koji govore hrvatski u BiH nepoznate.

Za RS ti je najbitnije da je na kricama trbojka - ice k'o halva i da je na turskom napisano. :D
P.S. Zasto je ova tema na politici?
Znaci najbolje je da napravim jednu knjigu koja je na hrvatskom jeziku i da to prodajem na trzistu federacije, a za RS da pisem na srpskom jeziku. Ali da li za RS moram pisati na cirilicu ili moze i srpski sa latinicom? Da li ljudi iz Republike Srpske znaju latinicu ili je slovkaju kao sto mi u Hrvatskoj slovkamo cirilicu?

P.S. Tema je na politici zato jer vi koji se bavite politikom najbolje znate stavove ljudi prema jeziku/kulturi/umjetnosti/tradiciji/psovanju...
klixober

#28 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by klixober »

DrTony wrote:
BSn wrote:Ako ciljas na federalno trziste pisi na hrvatskom, jer Bosnjaci koriste uporedo i bosanski i hrvatski i ne prave znacjane razlike, cak i u govor ima dosta rijeci iz hrvatskog, tako da ces cesto cuti da neko govori istovremeno i familija i porodica i obiteljske stvari... Osim ako ne pises strucnu literaturu, onda ti nece kupovati ni dio bh. Hrvata knjige - jer ste poslije rata uveli bruku novih rijeci koje su i onima koji govore hrvatski u BiH nepoznate.

Za RS ti je najbitnije da je na kricama trbojka - ice k'o halva i da je na turskom napisano. :D
Znaci najbolje je da napravim jednu knjigu koja je na hrvatskom jeziku i da to prodajem na trzistu federacije, a za RS da pisem na srpskom jeziku. Ali da li za RS moram pisati na cirilicu ili moze i srpski sa latinicom? Da li ljudi iz Republike Srpske znaju latinicu ili je slovkaju kao sto mi u Hrvatskoj slovkamo cirilicu?

P.S. Tema je na politici zato jer vi koji se bavite politikom najbolje znate stavove ljudi prema jeziku/kulturi/umjetnosti/tradiciji/psovanju...
Ovako,medju nama...
Je li nas zajebavas,ili ozbiljno ?
pustopoljina

#29 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by pustopoljina »

jel' se pika ovo kao isaret, iako je napisano? :D
osa

#30 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by osa »

DrTony wrote:

"mi koji se bavimo politikom", e tony, tony...
black

#31 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by black »

znash kako dzoni reche 'dvostruka krinka na njenom licu chini suvishnom svaku providnost' u ovom sluchaju je, njegovom :oops:
7cokanja

#32 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by 7cokanja »

komeba wrote:
DrTony wrote:

Ovako,medju nama...
Je li nas zajebavas,ili ozbiljno ?
..hahahhhhhhhhhhha..taman rekoh "nec'u vise, idem uzeti avdest"..hahahaahahhaaaaaaaaaaaaaa.. :run:

:sax:
cyprus

#33 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by cyprus »

Piši na svom jeziku, mislim da bi se drugo vjerovatno zvučalo izvještačeno. Ovdje se naprosto osjeti kad neko koristi izraze koji mu nisu svojstveni...

Ali, ja ipak mislim da je ovo sve jedan jezik...
black

#34 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by black »

shto se bezze primate na providnu temu :mrgreen:
Mjesanac

#35 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Mjesanac »

DrTony wrote:Ja sam pisac koji pise razne vrste knjiga i pisem ih na Hrvatskom jeziku. Prodajem ih takodjer u Hrvatskoj. Sto bi bilo kada bi htio prodavati knjige u BiH. Na kojem jeziku je najbolej pisati?

1. Da li da pisem i dalje na hrvatskom ili na bosanskom (ili materinjem ako se tako sluzbeno zove) ili na srpskom jeziku?
2. Da li da pisem na sva tri jezika pa da ljudi biraju prilikom narudjbe koju ce verziju knjige kupiti?
3. Ako imam verziju knjige na srpskom jeziku, da li mogu koristiti latinicu ili da pisem na cirilicu?

Naime, ne znam kako ljudi u BiH reagiraju na knjige pisane drugim jezikom koji je razumljiv, ali nije njihov. Da li ljudi od ljutine nece kupovati moje knjige zato jer su na drugom jeziku pisane ili bosanci i hercegovci ne vode brigu o tome, nego citaju sve na ex.yu jezicima?

Đe si pisac :D
Last edited by Mjesanac on 13/06/2010 22:33, edited 1 time in total.
adnan_hz

#36 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by adnan_hz »

Ja vas nista ne razumijem.. :? :? :?
Mjesanac

#37 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Mjesanac »

adnan_hz wrote:Ja vas nista ne razumijem.. :? :? :?

:D :D :D
senjor

#38 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by senjor »

Milan Martic
ili
Milan Ozuljkic... :D :dance:
Bitte_Halt_ja_ja

#39 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

DrTony wrote:Ja sam pisac koji pise razne vrste knjiga i pisem ih na Hrvatskom jeziku. Prodajem ih takodjer u Hrvatskoj. Sto bi bilo kada bi htio prodavati knjige u BiH. Na kojem jeziku je najbolej pisati?

1. Da li da pisem i dalje na hrvatskom ili na bosanskom (ili materinjem ako se tako sluzbeno zove) ili na srpskom jeziku?
2. Da li da pisem na sva tri jezika pa da ljudi biraju prilikom narudjbe koju ce verziju knjige kupiti?
3. Ako imam verziju knjige na srpskom jeziku, da li mogu koristiti latinicu ili da pisem na cirilicu?

Naime, ne znam kako ljudi u BiH reagiraju na knjige pisane drugim jezikom koji je razumljiv, ali nije njihov. Da li ljudi od ljutine nece kupovati moje knjige zato jer su na drugom jeziku pisane ili bosanci i hercegovci ne vode brigu o tome, nego citaju sve na ex.yu jezicima?

Bez zezanja najbolje na kineskom. To je buducnost. Zna se ona stara poslovica (starija i od samog vremena) "Dok se trojica svadjaju, kinez vec prodao".
sodom

#40 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by sodom »

bezbeli=dabome
@Mizanfil- da si htio čovjeku dati savjet pisao bi latinicom, rijetko koji hrvat iz hr zna ćirilicu jer se u školama ista ne uči! :wink:
HORN1

#41 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by HORN1 »

osa wrote:piši na hrvatskom, ćiriliciom i svi zadovoljni, hrvati jer pišeš na hrvatskom, srbi jer pišeš ćirilicom a bošnjaci jer se srpski i bosanski baš nešto i ne razlikuju...
Razlikuju se ali su su drugi uzeli bosanski jezik za službeni i nazvali ga srbsko hrvatski.
Piši ti na jezioku koji je bio službeni u jugi to je najbliži bosanskom i svi ga razumiju.
Sad u Bosni neki hoće da uvedu neki čudan govor koji bi bio dosta različit od predratnog ali to nema nekog značajnog uspjeha. Čovječe ovim se jezikom razumijemo sa svima na prostorima bivše juge i netreba ga mjenjati sasvim zadovoljava potrebama na ovim prostorima.
Pandaa

#42 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by Pandaa »

Postoji li Bosna i bosanski jezik u njoj? Ako da, zasto se onda izbjegava taj jezik?
Od kada su to hrvatski i srbski ucevniji jezici od bosanskog?

P.S. Stvarno ne vidim logiku da si u Bosni a da neces da pises na bosanskom... :? :-) :roll:
7cokanja

#43 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by 7cokanja »

Pandaa wrote:Postoji li Bosna i bosanski jezik u njoj? Ako da, zasto se onda izbjegava taj jezik?
Od kada su to hrvatski i srbski ucevniji jezici od bosanskog?

P.S. Stvarno ne vidim logiku da si u Bosni a da neces da pises na bosanskom... :? :-) :roll:
.."kineski zastic'eni", oprostic'emo ti, uvozni si, al moram da te napomenem da se ne kaze "srbski" vec "srpski"..nemojte dozvoliti da potpadnete pod cetnicku propagandu i prihvatite njihovo ciljano unistavanje vlastitog jezika, a u velikosrpske, profaschisticke svrhe..oni svjesno unistavaju i vlastiti jezik uvodjenjem pojma "srbski", uvodjenjem pojma "srbska" ili "srpska" (u ovom slucaju je svejedno) drzava..srpska drzava ne postoji, postoji srbijanska drzava, a to je velika razlika..svi stanovnici Republike Srbije su Srbijanci..Srbi su samo Srbijanci Pravoslavne vjeroispovijesti..Srbin ne moze biti druge vjere, a iz jednostavnog razloga jer se oni , tj. Srbi kao narod, deklarisu i poistovjecuju sa pravoslavljem..ne prihvataju druge i drugacije..najdrasticniji je primjer sa Romima, koji su u velikom broju prihvatili i pravoslavlje, ali im se ne dozvoljava biti Srbin, vec ih se i javno omalovazava i pljuje kao nizu rasu..ili, pogledaj na cetnickom zurnalu, zvanom BN tv, kad oni drze vijesti ili neku drugu informativnu emisiju, koja zahtjeva spelovanje samoglasnika ili suglasnika..pogledaj na primjer slovo "B"..u cijelom bivsem SH-HS pravopisu, a koji je kako nacionalisti "srbski", poznatiji kao velikosrbi, vole reci "njihov jezik" ces naci da se samoglasnici speluju samostalno, a suglasnici sa popratnim samoglasnikom..posebno usneni, kao "B" "P" , koji se izgovaraju kao "Be" "Pe" , ili gornje nepcani "T" kao "Te", zatim "S" kao "eS"..sad za svjetsko prvenstvo, za grupu "Be" oni kazu "grupa B" (i popljuju te usput.. :-) )..zato je veoma bitno isticati te prljave nakane, u stvari "specijalni rat" i suprotstavljati se istinom svakoj pojavi legalizacije velikosrpskih ciljeva..ako im se suprotstavis istinom, velikosrbi ce sami sebi postati problem..pogledaj dogadjanja oko istorije sa drugim svjetskim ratom..pogledaj onaj radmanovicev cirkus i blamazu na Tjentistu...svako normalan ce reci samo jedno - idiot..
bierkof

#44 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by bierkof »

Hajde majke ti reci koji si, da ti nikad ne kupim knjigu, hebala te knjiga... :-?
Ovdje ti je sve jasno. Ako si srbin pisi na srpskom, ako si hrvat pisi na hrvatskom, a ako si bosanac pisi na bosanskom.
Ako si bosanac i tjeras sam sebe da pises knjigu na jeziku koji ti nije maternji, okolina ce te momentalno oznaciti kao papka, izdajnika, prodanu dusu, pizdu, a to ti je ovdje nesto najgore sto ti se moze desiti. Biti ces u rangu sa kustom, karajlicem itd....

Jos nesto da ti kazem, ljudi u BiH nisu idioti... Ako je neki pisac iz Srbije ili Hrvatske dobar, ljudi ce ga i ovdje citati bez obzira kojim jezikom pise jer je vazno ono sto je napisano a ne jezik tj. formalnost. A ti ako pokusavas da budes ono sto nisi i forsiras sebe na promjenu jezika, niko te nece shvatati ozbiljno i biti ces ... ustvari neces ni biti.

Evo ti sad prijateljski savjet. Razmisli jos jednom o pisanju te knjige, posto vidim da ni osnovne stvari nisi sam sa sobom rascistio, da li ti zaista imas sta da kazes...
sammo

#45 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by sammo »

pustopoljina wrote:hmmm BICIKL jeste pravilno i na bosanskom i na hrvatskom, a nesto imam osjecaj i na srpskom .
(koleso na slovenskom).
Na slovenskom se kaze KOLO...samo za info....
sammo

#46 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by sammo »

Pisi na hrvatskom i imat ces trziste HR, BIH, CG i dio Srbije. Ako ces pisati na srpskom ( cirilica )...trziste Srbije i RS..a na bosanskom samo BIH, jer ovi drugi sumnjaju u bosanski ( ponosni svaki na svoj jezik ), mada ga svi razumiju...
osa

#47 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by osa »

sodom wrote:bezbeli=dabome
@Mizanfil- da si htio čovjeku dati savjet pisao bi latinicom, rijetko koji hrvat iz hr zna ćirilicu jer se u školama ista ne uči! :wink:
dabome bi bio prijevod na srpski, a na hrvatskom bi to bilo naravno, i onda nek mi netko kaže da nema razlika u jezicima, bezbeli-dabome-naravno, šta je isto.....
sodom

#48 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by sodom »

bezbeli je stara riječ koja se naravno sada ne koristi toliko često, dabome da je isto osa, nema te zavrzlame koju ne možeš raščistiti u 5 minuta :D
p.s
recimo mene nenormalno nervira kada hrvati počnu da "izmišljaju" riječi i tako siluju svoj jezik i narod koji ga koristi samo da bi se razlikovali od drugih lokalnih jezika.
Eto ti samo Ź Ś u cg jeziku... vidi se da i oni hoće u eu pa se furaju na hrvate :lol:

ista se stvar desila i sa bosanskim i sa dvohranama, hloptama... itd, ali to ce se ispraviti dok prođe ova kriza sa "akademskim" građanima i tzv profesorima...
Last edited by sodom on 14/06/2010 09:26, edited 3 times in total.
sammo

#49 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by sammo »

osa wrote:
sodom wrote:bezbeli=dabome
dabome bi bio prijevod na srpski, a na hrvatskom bi to bilo naravno, i onda nek mi netko kaže da nema razlika u jezicima, bezbeli-dabome-naravno, šta je isto.....
Ovaj dabome bi mogao biti i dapace na hrvatskom...
osa

#50 Re: Kojim jezikom pisati u BiH

Post by osa »

sodom wrote:bezbeli je stara riječ koja se naravno sada ne koristi toliko često, dabome da je isto osa, nema te zavrzlame koju ne možeš raščistiti u 5 minuta :D
bezbeli-dabome-naravno -of cuorse, nimalo slično, a opet svi razumijemo, izgleda da je i engleski obična krivotvorina, sve je to bosanski....
Post Reply