Kako do parkinga "samo za stanare"...
- kockica_kockica
#26 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
Zar nije lakse otici pa se direktno informirati o ovom problemu bambi:)... Ne znam na kojoj je lokaciji tvoja zgrada ali mi smo za parking mjesto molbu pisali Kantonu, koji je spor ali na koncu dobijes odgovor ili moze ili ne moze.... Ima neke veze sa vlasnistvom zemljista koje zelis uzeti kao parking samo za XY... Kao stanari zgrade lijepo napravite molbu, svi se podapisete
i dostavite na pisarnu Kantona 
- Haris.ba
#27 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
Zavisi. Većina parkinga je javna površina, ali može postojati određeni prostor ispred zgrade koji pripada svim stanarima (suvlasništvo ili zajedničko vlasništvo - nije važno toliko). I taj prostor se može ograditi isto tako ko što se mogu na stubištu zaključati vrata.
A ima procedura u općini, zaboravio sam(možda sada ide i preko kantona). Treba otići i pitati(vjerovatno u imovinsko-pravnu službu), izvaditi katastarski list, možda i zk. Pa pišeš neki zahtjev(molbu) - odobre ako im se svidiš i tako. Moguće je i tako ograditi neke parcele za parkiranje.
Najbolje je imati garažu.
I policija dolazi haman u roku odmah kada se prijavi da je neko parkirao ispred garaže. A ako se to ponovi više puta - piše mu kaznu. Ometanje javnog reda i mira. 
A ima procedura u općini, zaboravio sam(možda sada ide i preko kantona). Treba otići i pitati(vjerovatno u imovinsko-pravnu službu), izvaditi katastarski list, možda i zk. Pa pišeš neki zahtjev(molbu) - odobre ako im se svidiš i tako. Moguće je i tako ograditi neke parcele za parkiranje.
Najbolje je imati garažu.
-
bambi:)
#28 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
Hvala vam na uputama

p.s. nekako mi draže provjeriti sa forumašima prvo pa možda još nekom pomognem....a sada znam odakle početi,
hvala još jednom haris.ba i kockica naravno
p.s. nekako mi draže provjeriti sa forumašima prvo pa možda još nekom pomognem....a sada znam odakle početi,
hvala još jednom haris.ba i kockica naravno
- Edin H.
#29 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
Igrate se sa vatrom.
Posto se ocigledno radi o javnoj povrsini i stvari stoje kako vozac objasni, dovescete sebe u situaciju kao u Londonu, gdje mozes dobiti dozvolu od opstine da parkiras ispred zgrade na odredjenim mjestima i u odredjeno vrijeme, ali te zato strahobalno spucaju cifrom za godisnju dozvolu.
Cim se neko toga dosjeti iz opstine to ce se i desiti, jer mogu uzeti lopatom samo sto iscrtaju par linija i postave znakove. Cak se ne moraju ni za rampu zavaliti. A lova dolazi i od stanara koli placaju dozvolu, kao i od kazni za one koji se parkiraju na tim mjestima nedozvoljeno.
E sada ako biste radije placali dozvolu, nego da imate problema naci mjesto za parkiranje onda je OK.
Posto se ocigledno radi o javnoj povrsini i stvari stoje kako vozac objasni, dovescete sebe u situaciju kao u Londonu, gdje mozes dobiti dozvolu od opstine da parkiras ispred zgrade na odredjenim mjestima i u odredjeno vrijeme, ali te zato strahobalno spucaju cifrom za godisnju dozvolu.
Cim se neko toga dosjeti iz opstine to ce se i desiti, jer mogu uzeti lopatom samo sto iscrtaju par linija i postave znakove. Cak se ne moraju ni za rampu zavaliti. A lova dolazi i od stanara koli placaju dozvolu, kao i od kazni za one koji se parkiraju na tim mjestima nedozvoljeno.
E sada ako biste radije placali dozvolu, nego da imate problema naci mjesto za parkiranje onda je OK.
- -Romeo-
#30 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
to onda mora biti i negdje na neki način i upisano, zar ne? i ako je to slučaj podržavam postavljanje svih vrsta rampi.Skyfox wrote:Nisam upucen ali ako je parking napravljen za okolne zgrade u stambenom naselju (u to vrijeme) zasto bi onda parking bio javna povrsina? Druga je prica sto prije nije bilo koga osim stanara da se tu parkira a u medjuvremenu je niknulo 15 kafica ciji gosti koriste taj parking...-Romeo- wrote:za te stvari postoji grunt, ako tamo tako stoji onda je sve ok. no bojim se da to nije tako.Skyfox wrote:Ako su u zgradi svi stanovi privatni onda se vjerovatno to odnosi i na parking ispred ste!
- Cholina_Lokica
#31 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
po nekima ovdje ispade hajd sad svi lagano drzite svoje auto pred svojom zgradom i ne micite ga nigdje drugo, ne idite nigdje sa autom, jer cete u suprotnom parkirati na necije mjesto od stanara 
- -Romeo-
#32 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
čak šta više, u mene mi komšija zaposjeo ulicu, drži nekakvo staro auto koje nikada ne vozi (isto je u raspadnom stanju), i kaže ima pravo jer je to pred njegovim vratima.Dile wrote:po nekima ovdje ispade hajd sad svi lagano drzite svoje auto pred svojom zgradom i ne micite ga nigdje drugo, ne idite nigdje sa autom, jer cete u suprotnom parkirati na necije mjesto od stanara
- le piaf
#33 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
A sta je sa privatnicima koji ispred svog granapa ili kafica stave na parking mjesto praznu gajbu i na taj nacin rezervisu sebi mjesto? Toga ima na svakom koraku, i cini mi se sve vise. 
- -Romeo-
#34 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
pa to su isti ovi sto bi da postavljaju rampe, samo su otisli korak dalje, no ipak je to pred "njihovim vratima", imaju pravo.le piaf wrote:A sta je sa privatnicima koji ispred svog granapa ili kafica stave na parking mjesto praznu gajbu i na taj nacin rezervisu sebi mjesto? Toga ima na svakom koraku, i cini mi se sve vise.
- Haris.ba
#35 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
Ako je registrirano - onda ima pravo.-Romeo- wrote: čak šta više, u mene mi komšija zaposjeo ulicu, drži nekakvo staro auto koje nikada ne vozi (isto je u raspadnom stanju), i kaže ima pravo jer je to pred njegovim vratima.
Ako nije, laganini zovni policiju.
romeo wrote:
za te stvari postoji grunt, ako tamo tako stoji onda je sve ok. no bojim se da to nije tako.
E u tome i jeste problem. Što prije nisi bio vlasnik ni stana, a kamoli da si imao "neko pravo" na parking(izuzeci su uvijek postojali - pa i u besklasnom komunizmu). I to je bilo riješeno skroz drugačije. I još kad se sagleda da nije bilo ni toliko auta - pa ni problem nije bio toliko veliki(mada su ogromni parkinzi i tada pravljeni). I fazon jeste što mnoge stvari u zk ni u katastar nisu upisane. A neke stvari koje jesu - današnja vlast ne priznaje.
- -Romeo-
#36 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
nije registrovanHaris.ba wrote:Ako je registrirano - onda ima pravo.-Romeo- wrote: čak šta više, u mene mi komšija zaposjeo ulicu, drži nekakvo staro auto koje nikada ne vozi (isto je u raspadnom stanju), i kaže ima pravo jer je to pred njegovim vratima.![]()
Ako nije, laganini zovni policiju.
le piaf wrote:
za te stvari postoji grunt, ako tamo tako stoji onda je sve ok. no bojim se da to nije tako.
E u tome i jeste problem. Što prije nisi bio vlasnik ni stana, a kamoli da si imao "neko pravo" na parking(izuzeci su uvijek postojali - pa i u besklasnom komunizmu). I to je bilo riješeno skroz drugačije. I još kad se sagleda da nije bilo ni toliko auta - pa ni problem nije bio toliko veliki(mada su ogromni parkinzi i tada pravljeni). I fazon jeste što mnoge stvari u zk ni u katastar nisu upisane. A neke stvari koje jesu - današnja vlast ne priznaje.
pa ako nisi bio vlasnik stana kako ćeš biti vlasnik parkinga
- respo
#37 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
pitanje za ove sto misle da je sve javna povrsina
sta ako ja zakupim parking mjesto znaci mjesecno placam to mjesto naravno pod uslovom da ne smeta nikome ni na koji nacin
jeli i to ilegalno?
sta ako ja zakupim parking mjesto znaci mjesecno placam to mjesto naravno pod uslovom da ne smeta nikome ni na koji nacin
jeli i to ilegalno?
- -Romeo-
#38 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
respo wrote:pitanje za ove sto misle da je sve javna povrsina
jeli i to ilegalno?
e to je već nešto drugo
zakupi, ko ti brani
- respo
#39 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
pa vjerujem da bi i ovi nesto placali kad zagrade parking ili stave rampu nesto kao pausalno bar
- iceman ze
#40 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
dajem glas ZA za pokretaca teme, a ovima sa dostavnim vozilima i sl. neka fino otidju na selo gdje nemaju zgrada i stanara, i neka razvoze mlijeko mjestanima......
Kod moje zgrade imamo isti problem, gdje je u zadnjih 10 god. otvoreno na desetine kafica, restorana, predstavnistava, ordinacija, ljetnih basti, CD i ostale kreme sastajalista.....
Svi zajedno kuburimo s parkinzima, i nerijetko dodje i do prepirki, svadja......
Moj trenutni lijek je za to, da posjedujemo 2 auta, gdje je uvijek jedno na parkingu.....tako da.....ima, mjesta ko kaze da ga nema....
Kod moje zgrade imamo isti problem, gdje je u zadnjih 10 god. otvoreno na desetine kafica, restorana, predstavnistava, ordinacija, ljetnih basti, CD i ostale kreme sastajalista.....
Moj trenutni lijek je za to, da posjedujemo 2 auta, gdje je uvijek jedno na parkingu.....tako da.....ima, mjesta ko kaze da ga nema....
-
gumifufna
#41 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
Upravo tako.Po ovoj logici i mi sa sela bi trebali traziti jedan parking da nam daju,da imamo kad dodjemo kod hecima.A malo su mi cudni ovi sto su kupili stanove,kad treba popraviti krov na zgradi ili stubiste ,ulazna vrata ili fasadu,e to nije njihovo oni su samo kupili stan.-Romeo- wrote:
nije registrovan![]()
pa ako nisi bio vlasnik stana kako ćeš biti vlasnik parkinga![]()
![]()
, a stan si otkupio ali zato parking nisi, zar ne, u protivnom znao bi da si priložio koju markicu više?
- starii
#42 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
imao takav problem,i postavio manju rampu da blokiram parkiranje ispred zgrade, i tako se pojedinci zalili zvali policiji ali u mom zk izvodku pise da sam pored vlasnistva stana vlasnik i zemljista oko zgrade, a tako i drugim komsijama, pa su ga ovi popušili....helem podrzavam ovu temu 
-
Max Bunker
#43 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
Pa stanarima pripada i zemljiste na kojoj je zgrada podignuta ( one bastice sto se uredjuju ispred nebodera i zgrada, jesu zajednicko vlasnistvo stanara, tj. etazno vlasnistvo ).Skyfox wrote:Ako su u zgradi svi stanovi privatni onda se vjerovatno to odnosi i na parking ispred ste!
Eh sada, dal' parking pripada ili ne vlasnicima stanova, zavisi od situacije do situacije. Kao sto ti je napisao momak vise mene, trebas otici do suda i vidjeti sta pise u zemljisnim knjigama.
Mada, na ovo bih jos dodao da je vecina parkinga javno dobro. Ako zelis da imas parking " samo za stanare" onda otidjite u opcinu i parking uzmite u zakup.
Last edited by Max Bunker on 08/06/2010 23:24, edited 1 time in total.
-
Max Bunker
#44 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
Pa to je zajednicko vlasnistvo ( haustor, hodnici, ulazna vrata, krov itd. ). Trebalo bi da to svi odrzavaju a druga je stvar sto kod nas papak nece da odrzava i placa a hoce da ima sve uredno i novo.gumifufna wrote:Upravo tako.Po ovoj logici i mi sa sela bi trebali traziti jedan parking da nam daju,da imamo kad dodjemo kod hecima.A malo su mi cudni ovi sto su kupili stanove,kad treba popraviti krov na zgradi ili stubiste ,ulazna vrata ili fasadu,e to nije njihovo oni su samo kupili stan.-Romeo- wrote:
nije registrovan![]()
pa ako nisi bio vlasnik stana kako ćeš biti vlasnik parkinga![]()
![]()
, a stan si otkupio ali zato parking nisi, zar ne, u protivnom znao bi da si priložio koju markicu više?
-
k1ks
#45 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
Malo je stara tema,pa da vidim ima li neko da je upoznat sa ovim. Zgrada od 14 stanova ima nekih 5 parking mjesta. Problema je sto na ta ista mjesta parkiraju vozila iya susjednih zgrada. Da li je moguce zakupit jedno od tih mjesta i kome se moze obratiti za to ?
- Sarayman
#46 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
Kod mene ista situacija samo sto je parking dosta veci od tvog. Ako je parking javna povrsina a najvjerovatnije jeste, onda ce ti nadlezna sluzba ponuditi ovisno o zoni kojoj pripada tvoja lokacija, recimo meni na C.Vili 250 KM mjesecno za zakup parking mjesta. Eto majstore, ako pokusas, i ako je situacija sa parkingom ista kao kod mene, znas sta mozes ocekivati. Ministarstvo prometa i komunikacija je bog i batina po ovom pitanju.k1ks wrote:Malo je stara tema,pa da vidim ima li neko da je upoznat sa ovim. Zgrada od 14 stanova ima nekih 5 parking mjesta. Problema je sto na ta ista mjesta parkiraju vozila iya susjednih zgrada. Da li je moguce zakupit jedno od tih mjesta i kome se moze obratiti za to ?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#47 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
Cuj 250 KM...da nije malo previse?
Pa u Tibri Nova Otoka garazno mjesto je 50-80 KM mjesecno.
- Sarayman
#48 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
Ma astronomska cijena i kad sam se pobunio onda je momak, inace sluzbenik ministarstva, rekao hajde vidjecemo da naoravimo malo bolju cijenu. Da je spustio za citavih 100 KM, opet je strasna cifra pa sam odgovorio da nema potrebe vise ni za cim. Inace, desilo se prije 10 godina.Tomahawk11 wrote:Cuj 250 KM...da nije malo previse?
- KB9
#49 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
parkirno mjesto 250, pa mozes nac stan za te pare 
- pussysmoke
#50 Re: Kako do parkinga "samo za stanare"...
.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:55, edited 1 time in total.