Zasto ima vise pravaca u Islamu

Rasprave o vjerskim temama.
statix

#26 Re: Zasto ima vise pravaca u Islamu

Post by statix »

iForumashica wrote:Ljudska potreba za grupisanjem i osjecajem pripadnosti. To je naravno pogresno. Islam je jedinstven, savrsen i nema potrebe za modernizacijom ili mijenjanjem. Ljudi koji uzimaju ono sto im pase od svoje religije, a sto im se ne svidja ne praktikuju, po mom' misljenju nisu pravi vjernici.
Cuj pogresno, a ti se prva grupisala, kad si odlucila izabrati jednu od mnogobrojnih religija.
rajvosa033

#27 Re: Zasto ima vise pravaca u Islamu

Post by rajvosa033 »

iForumashica wrote:Islam je jedinstven, savrsen i nema potrebe za modernizacijom ili mijenjanjem..
:thumbup:

Problem je u nama.....recimo bas na ovom forumu vole se popljuvati Selefije(Vehabije) a neuki Bosnjo nezna
da je takozvani Bosanski tradicionalni Islam(Hanefiski Mesheb) 99 % kao Selefiski pravac....
KenCo

#28 Re: Zasto ima vise pravaca u Islamu

Post by KenCo »

iForumashica wrote:Ljudska potreba za grupisanjem i osjecajem pripadnosti. To je naravno pogresno. Islam je jedinstven, savrsen i nema potrebe za modernizacijom ili mijenjanjem. Ljudi koji uzimaju ono sto im pase od svoje religije, a sto im se ne svidja ne praktikuju, po mom' misljenju nisu pravi vjernici.

dobar post, ali nemoj se grijesiti , ne znas ti ko je prvi vjernik,to samo Bog zna
;)

zabranjeno je nama da negiramo nekome da je musliman ako se tako deklarise ;)

ljudi,zasto da se svadjamo, svi smo muslimani,to je najbitnije,zasto se zamarati nekim razlikama,koje svakako ne mozemo promijeniti. ajde da se volimo malo :)
Azamo

#29 Re: Zasto ima vise pravaca u Islamu

Post by Azamo »

sunetullah wrote:Selam alejjkum,

interesovalo bi me vase misljenje o ovoj temi.Uz to se otvara jos mnogo pitanja kao npr.:
Zasto mnogi pripadnici svakog pravca ne podnose pripadnike drugih pravaca.Zar ne pripadaju svi Islamu?

Nadam se da ce diskusija biti veoma interesantna.
U vjeri postoje samo dva pravca:Pravi i krivi trećeg nema.

Pa vjerovatno zato što im nije isti Bog
Mudrac#

#30 Re: Zasto ima vise pravaca u Islamu

Post by Mudrac# »

Koji pravac islama je zastupljen u BiH? I koje su suštinske razlike u te dve grane? :idea:
udrch

#31 Re: Zasto ima vise pravaca u Islamu

Post by udrch »

Mudrac# wrote:Koji pravac islama je zastupljen u BiH? I koje su suštinske razlike u te dve grane? :idea:
Muslimani u Bosni su sunnije, uglavnom hanefijskog mezheba..
Ono što je dobro kod bosanskih muslimana jeste da oni razlike nikad ne doživljavaju preemotivno, uvijek su pokušavali živjeti svoj islam kako su im prestavljali njihovi imami i to i jeste najbolji islam..
Mezhebi su samo tumačenja određenih ljudi koja su kasnije grupisana i izučavana u vjerskim školama..suštinski ne postoje razlike..među sunnijama nema neke bitne razlike, bilo koji pravac da slijediš razlike su samo "kozmetičke", tipa ruke u namazu se vežu ispod pojasa, preko prsa, ne vežu se nikako i sl..
Ono što je jasno definisano Kur'anom i sunnetom niko i ne pokušava da ospori ili da donese neki drugi zaključak..
Razlike su moguće i po pitanjima koja nisu bila aktuelna u vrijeme Objave i čije rješenje se donosi na osnovu slične odredbe, ali bitno ne utiču na ispravnost vjerovanja ili praktikovanja..

Šijje su druga priča..nema ih kod nas..uglavnom su u većini i oni više manje u redu, osim jedne velike greške na kojoj oni insistiraju, a to je da je Bog dodijelio hazreti Aliji imamet i to zasnivaju na jednom sumnjivom hadisu koji po sunnijskim pravilima je apokrifan i ne može se uzeti u razmatranje..
Nadalje bilo kakav imamet ili pravo nekoga da vlada se kosi sa osnovnim propisima Islama..
Šijja ima više pravaca i veliki broj njih se skoro u potpunosti udaljio od suštine, a Allah opet najbolje zna..
Mudrac#

#32 Re: Zasto ima vise pravaca u Islamu

Post by Mudrac# »

Hvala za odgovor.
s_travnik

#33 Re: Zasto ima vise pravaca u Islamu

Post by s_travnik »

interesovalo bi me vase misljenje o ovoj temi.Uz to se otvara jos mnogo pitanja kao npr.:
Zasto mnogi pripadnici svakog pravca ne podnose pripadnike drugih pravaca.Zar ne pripadaju svi Islamu?

Nadam se da ce diskusija biti veoma interesantna.
Podjelili smo se zato što smo zaboravili da u Kuranu pišu ovi ajeti

Vjernici
52. Ova vaša vjera - jedina je prava vjera, a Ja sam Gospodar vaš, pa Me se pričuvajte!"
53. A oni su se u pitanjima vjere svoje podijelili na skupine, svaka stranka radosna onim što ispovijeda,
54. zato ostavi ove u zabludi njihovoj još neko vrijeme!
55. Misle li oni - kad ih imetkom i sinovima pomažemo,
56. da žurimo da im neko dobro učinimo? Nikako, ali oni ne opažaju.

Bizantinci
30. Ti upravi lice svoje vjeri, kao pravi vjernik, djelu Allahovu, prema kojoj je On ljude načinio - ne treba se mijenjati Allahova vjera, ali većina ljudi to ne zna -
31. obraćajući Mu se predano! Bojte se Njega i obavljajte molitvu, i ne budite od onih koji Mu druge ravnim smatraju,
32. od onih koji su vjeru svoju razbili i u stranke se podijelili; svaka stranka zadovoljna onim što ispovijeda.
nijavic

#34 Re: Zasto ima vise pravaca u Islamu

Post by nijavic »

NIN wrote:
poznato mi je to.Mozes li mi razjasniti malo detaljnije kako si to mislio.
Definiraj pojam religije, informiraj se koja joj je stvarna svrha sa socijalnog aspekta, potrazi relevantna (antropoloska) stiva koja se bave njenim nastancima i ima da ti bude mnogo jasnije zasto je to tako.

Pozdrav... :)
drugim rijecima covjek nije znao zasto kisa pada i ismislio religiju... :D a trecim rijecima promasio si temu
cistunac

#35 Re: Zasto ima vise pravaca u Islamu

Post by cistunac »

GOLFER wrote: Evo rodjen u Bosni zivim u Bosni eto prosjecni 'bosanski' musliman, nit me ko ucio niti mi je ko govorio da mrzim i da se svadjam sa muslimanima tih nekih drugih 'pravaca' za mene su svi muslimani prije svega MUSLIMANI i jednostavno tu nema nikakve razlike, vjerujemo u jednog Boga i njegovog poslanika, klanjamo, postimo, zekat dajemo i ako mozemo svi se iz cijelog svijeta kod Kabe skupimo i Hadz obavimo zar je sta drugo bitno... Ako nekad i dodje do polemike mene i nekog drgog muslimana npr sije nije to radi toga sto se moj i njegov 'pravac' ne podnose nego zato sto smo on i ja ljudi, grijesni i zelimo da ispadnemo pametniji i bolji od toga drugog... u sustini to je sve isto tako da ja i ne primjecujem neke razlike...
Upravo tako GOLFER. E kada bi i ostali to prihvatili, sto pjesma kaze ...bilo bi drukcije sve...
Post Reply