Mercedes E klasa

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Control panel

#26 Re: Mercedes E klasa

Post by Control panel »

jeli se to mercedesi ne kradu pa niko nema informacija?
drndalo

#27 Re: Mercedes E klasa

Post by drndalo »

Sve se krade !

Ako ga budes uzimao, najbolje je da izmajmunises neku kombinaciju mehanike i struje, nezavisno jedno od drugog... Za mehaniku vidi da se vidi da je imas, da komsiluk zna da uvijek otkljucavas npr. zeder ili hudini ili mult-i-lock, plus jos barem jedna skrivena elektricna prekidalica koju ce ti napraviti dobar (pametan) elektricar, koju ti komsije nece s prozora moci vidjeti da je pritskas da zatvoris strujni krug za paljenje...

Vecina tih poslova je podrzana iz komsiluka, prate ljudi navike... Ako se bas namerace, onda ce ga odnijeti slepom, ali tu ne mozes nista... :twisted:

Koliko ja znam, kod ovlastenih servisera interval servisiranje ti je 30.000 km ili 2 godine, sta prvo istekne, pa redovni servis od npr. 700 KM nije preskup, u odnosu na npr. 2x takav servis kod nizih klasa, koje te narucuju 1x godisnje ili 15.000 km... Sto se goriva tice, tesko da ces primijetiti ikakvu razliku, osim ako ne naspes kakvu odron-loziku u njega, na pumpi tipa: "Krstic i sinovi"... Isto gledaj da ne sipas na pumpama koje imaju stare tankove, kao npr. Energopetrol sa neobnovljenim pumpama, jer im je prosjecna starost u BiH >35 godina... Tankovi su im tada zakopani, i jos se koriste... Za to vrijeme, mulj, prljavstina, hrdja se skuplja...
Incub

#28 Re: Mercedes E klasa

Post by Incub »

Sta bi,koja je cijena za ovaj bibi?
Control panel

#29 Re: Mercedes E klasa

Post by Control panel »

drndalo wrote:Sve se krade !

Ako ga budes uzimao, najbolje je da izmajmunises neku kombinaciju mehanike i struje, nezavisno jedno od drugog... Za mehaniku vidi da se vidi da je imas, da komsiluk zna da uvijek otkljucavas npr. zeder ili hudini ili mult-i-lock, plus jos barem jedna skrivena elektricna prekidalica koju ce ti napraviti dobar (pametan) elektricar, koju ti komsije nece s prozora moci vidjeti da je pritskas da zatvoris strujni krug za paljenje...

Vecina tih poslova je podrzana iz komsiluka, prate ljudi navike... Ako se bas namerace, onda ce ga odnijeti slepom, ali tu ne mozes nista... :twisted:

Koliko ja znam, kod ovlastenih servisera interval servisiranje ti je 30.000 km ili 2 godine, sta prvo istekne, pa redovni servis od npr. 700 KM nije preskup, u odnosu na npr. 2x takav servis kod nizih klasa, koje te narucuju 1x godisnje ili 15.000 km... Sto se goriva tice, tesko da ces primijetiti ikakvu razliku, osim ako ne naspes kakvu odron-loziku u njega, na pumpi tipa: "Krstic i sinovi"... Isto gledaj da ne sipas na pumpama koje imaju stare tankove, kao npr. Energopetrol sa neobnovljenim pumpama, jer im je prosjecna starost u BiH >35 godina... Tankovi su im tada zakopani, i jos se koriste... Za to vrijeme, mulj, prljavstina, hrdja se skuplja...
ako ga kupim mislio sam staviti cobru i hudini.
LeKo

#30 Re: Mercedes E klasa

Post by LeKo »

Dajdža mi ima E320 CDI avantgarde 2001.g. automatk. Auto je fakat lijepo i udobno (i brzo), po gradu mu troši oko 11l, otvorena oko 6,5, auto put do 160 oko 10l. Redovni servis je oko 780 KM (ulje i filteri svega i svačega). Do sada (3 godine kod njega) nije imao nikakvih problema. E da, kaže da je sijalica xenon svjetla oko 300 KM (to mu je kaže skupo :D - 2x mijenjao).

Pozdrav i sretno .........
olensoner

#31 Re: Mercedes E klasa

Post by olensoner »

U biti nema nekih sada velikih nedostataka taj auto, jedino pre-face-lift modeli se nisu bas najbolje pokazali sto se tice limarije. Moja preporuka ako ces ganjati dizela uzmi ili 220 CDI ili 320 CDI, 270 CDI ti nebih preporucio, znam da su u ML-u imali dosta problema ti motori. Sto se tice servisa, pored svih tih ovlastenih ti preporucujem i Mercedes servis Becar u Visokom, ljudi 30 godina rade samo Mercedes. Dosta ambasada i stranih organizacija kod njih opravlja i odrzava Mecke :thumbup: .
Control panel

#32 Re: Mercedes E klasa

Post by Control panel »

olensoner wrote:U biti nema nekih sada velikih nedostataka taj auto, jedino pre-face-lift modeli se nisu bas najbolje pokazali sto se tice limarije. Moja preporuka ako ces ganjati dizela uzmi ili 220 CDI ili 320 CDI, 270 CDI ti nebih preporucio, znam da su u ML-u imali dosta problema ti motori. Sto se tice servisa, pored svih tih ovlastenih ti preporucujem i Mercedes servis Becar u Visokom, ljudi 30 godina rade samo Mercedes. Dosta ambasada i stranih organizacija kod njih opravlja i odrzava Mecke :thumbup: .
ovaj je E220 CDI 2003.
Control panel

#33 Re: Mercedes E klasa

Post by Control panel »

LeKo wrote:Dajdža mi ima E320 CDI avantgarde 2001.g. automatk. Auto je fakat lijepo i udobno (i brzo), po gradu mu troši oko 11l, otvorena oko 6,5, auto put do 160 oko 10l. Redovni servis je oko 780 KM (ulje i filteri svega i svačega). Do sada (3 godine kod njega) nije imao nikakvih problema. E da, kaže da je sijalica xenon svjetla oko 300 KM (to mu je kaže skupo :D - 2x mijenjao).

uh bas je skupo, a gdje ga odrzava?
olensoner

#34 Re: Mercedes E klasa

Post by olensoner »

Control panel wrote: ovaj je E220 CDI 2003.
Taj je odlican, nema greske :thumbup:
Control panel

#35 Re: Mercedes E klasa

Post by Control panel »

olensoner wrote:
Control panel wrote: ovaj je E220 CDI 2003.
Taj je odlican, nema greske :thumbup:
automatic, karavan 143 KS :)
CharlesBukowski

#36 Re: Mercedes E klasa

Post by CharlesBukowski »

Control panel wrote:
LeKo wrote:Dajdža mi ima E320 CDI avantgarde 2001.g. automatk. Auto je fakat lijepo i udobno (i brzo), po gradu mu troši oko 11l, otvorena oko 6,5, auto put do 160 oko 10l. Redovni servis je oko 780 KM (ulje i filteri svega i svačega). Do sada (3 godine kod njega) nije imao nikakvih problema. E da, kaže da je sijalica xenon svjetla oko 300 KM (to mu je kaže skupo :D - 2x mijenjao).

uh bas je skupo, a gdje ga odrzava?
Nema sanse da je toliko redovni servis. Mene je izasao oko 400KM - jos sam mijenjao pakne. Nemam sad racun pri ruci, ali sigurno nije 780KM.
Control panel

#37 Re: Mercedes E klasa

Post by Control panel »

CharlesBukowski wrote:
Nema sanse da je toliko redovni servis. Mene je izasao oko 400KM - jos sam mijenjao pakne. Nemam sad racun pri ruci, ali sigurno nije 780KM.
ma i ja nesto kontam pa nisu mu zlatni filteri. hajde reko mozda sto je E 320 pa toliko skupo i ona mu sijalicica 300 KM. bas puno.
CharlesBukowski

#38 Re: Mercedes E klasa

Control panel wrote:
CharlesBukowski wrote:
ma i ja nesto kontam pa nisu mu zlatni filteri. hajde reko mozda sto je E 320 pa toliko skupo i ona mu sijalicica 300 KM. bas puno.
Ma mozes kupiti far za te pare. :) Ako te bas zanima, pokusaj nazvati Lasva Komerc http://lasva-komerc.com/lokali.php i pitaj koliko bi te kostao redovni servis za xy Mercedes. E sad, jedina stvar kod tog redovnog servisa je da pored uobicajenih stvari koje treba zamijeniti, servis ti predlozi da ti zamijeni jos neki dio koji je dotrajao (npr. balans stange, gumice...). U tom slucaju racun raste. Ali, opet je do tebe zelis li dodatne "radove". :)
ARmAn1i

#39 Re: Mercedes E klasa

Post by ARmAn1i »

petardom pocesljan wrote:
Qler wrote:Sto se tice goriva, sve pumpe koje dovoze gorivo iz Ploca su lose. Medju njima i OMV i Petrol. OMV sada ima pravo lose gorivo, to sam cuo iz vise izvora. Trenutno jedino sto valja su Energopetrol, INA, El-Tarik, HIFA, i ako ima jos koja od Madjara da uvozi.
Sto se tice kvaitetnog dizela, trenutno je po meni najbolji Energopetrol Euro5, a to pisem iz licnog iskusva jer preko godinu dana sipam samo to gorivo, a to se potvrdilo iz vise izvora, cak i oni sto sipaju na OMV, jednom nasuto na Energopetrolu i osjetili razliku tj, da auto puno bolje ide ;-)
Da, trenutno najkvalitetnije je na Energopetrolu..
Nedavno je radjeno i testiranje nekih pumpi (OMV, Petrol, El Tarik, Energopetrol) i u prosjeku vozilo je prelazilo vise 20 do 30km sa gorivom Energopetrol pumpe.
Vozilo je Volvo, ne znam koje godiste i koji tip..

I ovaj Mercedes je klasa :) ja sam za :thumbup:
Control panel

#40 Re: Mercedes E klasa

Post by Control panel »

ARmAn1i wrote:
Qler wrote:Sto se tice goriva, sve pumpe koje dovoze gorivo iz Ploca su lose. Medju njima i OMV i Petrol. OMV sada ima pravo lose gorivo, to sam cuo iz vise izvora. Trenutno jedino sto valja su Energopetrol, INA, El-Tarik, HIFA, i ako ima jos koja od Madjara da uvozi.
Sto se tice kvaitetnog dizela, trenutno je po meni najbolji Energopetrol Euro5, a to pisem iz licnog iskusva jer preko godinu dana sipam samo to gorivo, a to se potvrdilo iz vise izvora, cak i oni sto sipaju na OMV, jednom nasuto na Energopetrolu i osjetili razliku tj, da auto puno bolje ide ;-)
Nedavno je radjeno i testiranje nekih pumpi (OMV, Petrol, El Tarik, Energopetrol) i u prosjeku vozilo je prelazilo vise 20 do 30km sa gorivom Energopetrol pumpe.

ma bice najvjerovatnije. doduse gledam i nekog pasata jeftiniji je jedno 4.500 ali je stariji 4 godine ali ne izgkeda lose. jos se dvoumim. hvala na podrsci :wink:
drndalo

#41 Re: Mercedes E klasa

Post by drndalo »

Passat stariji 4 godine od Merca, i jeftiniji samo 4000 ? Ne stedi boga ti na toliko...

Ako je razlika samo tolika, deri Merca 4 godine pa prodaj...

Samo ga prvo pretresi u dobrom servisu koji zna sta treba gledati... Ovlasteni servisi bi morali imati trag svim servisima odradjenim tom autu ikada...
AdnanSA

#42 Re: Mercedes E klasa

Post by AdnanSA »

ARmAn1i wrote:

Ko je testirao gorivo, kada, gdje? Imaš li kakvih više detalja ili neki izvještaj. Ovo mi nije neka kompletna informacija kojoj bi mogao vjerovati.
Control panel

#43 Re: Mercedes E klasa

Post by Control panel »

AdnanSA wrote: Ko je testirao gorivo, kada, gdje? Imaš li kakvih više detalja ili neki izvještaj. Ovo mi nije neka kompletna informacija kojoj bi mogao vjerovati.
bio sam kod jednog majstora da se raspitam o cijenama servisa i dijelovima za e klasu i pitao sam ga o gorivu. kaze da nijedna punmpa u sarajevu ne zadovoljava evropske standarde i da on preporucuje da se na pun rezervoar dizela sipa litar ATF ulja, a zimi litar petroleja.
CharlesBukowski

#44 Re: Mercedes E klasa

bio sam kod jednog majstora da se raspitam o cijenama servisa i dijelovima za e klasu i pitao sam ga o gorivu. kaze da nijedna punmpa u sarajevu ne zadovoljava evropske standarde i da on preporucuje da se na pun rezervoar dizela sipa litar ATF ulja, a zimi litar petroleja.
U Mercedesovom manualu za C klasu pise da se OBAVEZNO ne sipa bilo kakvo ulje u rezervoar. Samo vi slusajte te majstore pa cete im skupo platiti te savjete.
petardom pocesljan

#45 Re: Mercedes E klasa

Post by petardom pocesljan »

CharlesBukowski wrote:
U Mercedesovom manualu za C klasu pise da se OBAVEZNO ne sipa bilo kakvo ulje u rezervoar. Samo vi slusajte te majstore pa cete im skupo platiti te savjete.
Posebno se ni u snu ne treba nasaliti taj koktel sipati u comon rail dizel motore, a da odgovorim za euro 5 na enrgopetrolu iz mog licnog iskustva prelazim par kilometara vise u odnosu na npr OMV dizel, a i kad je pod punim opterecenjem sto podrazumjeva upaljenu klimu auto fino ubrzava, jos sam primjetio da nema skoro nikakvog tamnijeg dima. Sorry za mali OT.
I ako se postavljac teme odluci da uzme ovog merca neka uziva u voznji i bezbiznim kliometrima sto pruza vozilica te klase :)
AdnanSA

#46 Re: Mercedes E klasa

Post by AdnanSA »

CharlesBukowski wrote:
Da mi je samo znati kako su do tog zaključka došli naši majstori da se sipa to ulje u naftu?
Da li su vršili neke testove na motorima, čuli od nekoga, pročitali na netu, pročitali u uputstvu za korištenje automobila, ili tako piše u radioničkom uputstvu od Mercedesa?
Ja mislim da je to neka urbana legenda....
U čitavom Sarajevu nema pet vrhunskih majstora uključujući i ovlaštene servisere.
drndalo

#47 Re: Mercedes E klasa

Post by drndalo »

Tako sto je to nekada bilo tako, pa ko vele, da primjene... :wink: 300D iz '74 i 300D iz 2004, ma isto ti je to, u 5 dkg... :run:

Slicna pamet se desava kod slicnih majstora kad pricaju o plinu, kao "suh" je, pa ne podmazuje ventile... :skoljka:

Kad cujes nesto takvo, bjezi pod izgovorom da ti iskipi mlijeko na klaviru gdje si ga ostavio... :evil:
Control panel

#48 Re: Mercedes E klasa

Post by Control panel »

drndalo wrote:Tako sto je to nekada bilo tako, pa ko vele, da primjene... :wink: 300D iz '74 i 300D iz 2004, ma isto ti je to, u 5 dkg... :run:

Slicna pamet se desava kod slicnih majstora kad pricaju o plinu, kao "suh" je, pa ne podmazuje ventile... :skoljka:

Kad cujes nesto takvo, bjezi pod izgovorom da ti iskipi mlijeko na klaviru gdje si ga ostavio... :evil:
ja nikada nisam ni u jedno auto sipao nikakve aditive i nikada nisam imao problema sa motorom ili diznama.
Optimist

#49 Re: Mercedes E klasa

Post by Optimist »

Bas jucer gledam E klasu, model prije redizajna, sva 4 ruba blatobrana napala hrdja. Bas ne prilici jednom onakvom vozilu.
Qler

#50 Re: Mercedes E klasa

Post by Qler »

Taj prije facelifta je i imao probleme sa hrdjom. Ali ako se auto normalno odrzavalo lako se moglo izbjeci. A to da je 700KM servis, ja mislim da ni u ovlastenom servisu nije toliko. Pa filter klime je oko 15KM. Neki dan ga brat kupio.
Post Reply