ISO certifikat?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

donja_crtica

#26 Re: ISO certifikat?

Post by donja_crtica »

Alhemicarkaa wrote:. Smiješno je kakve se korektivne akcije prihvataju - nabavili smo još jedan fax da nam jedan zaposlenik ne mora dići dupe i otići u drugu kancelariju, i svi sretni.,.
:D ovo se zove silovanje certifikata.

U biti to je do auditora, a i do onog koji je prihvatio tu mjeru. U biti mozda i ima smisla, ali ako je sve sredjeno da je do toga doslo, onda ste super :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#27 Re: ISO certifikat?

Post by Toto »

@tatapatak

haj malko popravi ovaj svoj citat u pretjodnom postu pa da se zna kome repliciras
Toto

#28 Re: ISO certifikat?

Post by Toto »

dark side of the moon wrote:Ima li neko da radi u firmi koja primjenjuje ISO certifikat?
Kakva su iskustva? Jesu li komplikovane procedure za dobijanje tog certifikata?
Imam zadatak da ovo malo istrazim pa sam malo trazio na netu ali nema neke konkretne upute ili opisa kako to sve izgleda i sta ustvari znaci taj famozni ISO...

Ja sam cuo da je pravo zeznuto, da se ide u detalje - od protokolisanja svake ponude koju posaljete pa do bazdarenja obicnog metra :shock:
zar te stvarno nije sramota da izjavis da o tom ISO-u nejma nista na internetu..
mozda je ISO neki jalijas koji jos nije posto popularan i izdo novi "projekat"

mozda bi ti prije tog ISE trebo da odradis:
Image

Image
dark side of the moon

#29 Re: ISO certifikat?

Post by dark side of the moon »

Toto wrote:
dark side of the moon wrote:Ima li neko da radi u firmi koja primjenjuje ISO certifikat?
Kakva su iskustva? Jesu li komplikovane procedure za dobijanje tog certifikata?
Imam zadatak da ovo malo istrazim pa sam malo trazio na netu ali nema neke konkretne upute ili opisa kako to sve izgleda i sta ustvari znaci taj famozni ISO...

Ja sam cuo da je pravo zeznuto, da se ide u detalje - od protokolisanja svake ponude koju posaljete pa do bazdarenja obicnog metra :shock:
zar te stvarno nije sramota da izjavis da o tom ISO-u nejma nista na internetu..
mozda je ISO neki jalijas koji jos nije posto popularan i izdo novi "projekat"

mozda bi ti prije tog ISE trebo da odradis:
Image

Image
Malo je podataka koji koji govore konkretno sta to donosi ISO certifikat pa su me zanimala misljenja onih kod kojih se to vec primjenjuje ovdje u BiH, njihova iskustva itd...

hajd odjebi sa teme ba ako nemas nista pametno da kazes
Toto

#30 Re: ISO certifikat?

Post by Toto »

Kad otkucas naslov teme u googletu dobijes 2.5 miliona stranica i ti imas obraz rec nema na iternetu.
Mogo bi ti ostat bes posla ako sefu kazes da si trzio a nejama na intenetu.

Eo ti nesto pametno sa interneta:
i haj razguli na biro rada ako nemas sta pametno da pitas :lol: :lol: :lol:
Discover ISO

Who standards benefit

ISO standards provide technological, economic and societal benefits.

For businesses, the widespread adoption of International Standards means that suppliers can develop and offer products and services meeting specifications that have wide international acceptance in their sectors. Therefore, businesses using International Standards can compete on many more markets around the world.

For innovators of new technologies, International Standards on aspects like terminology, compatibility and safety speed up the dissemination of innovations and their development into manufacturable and marketable products.

For customers, the worldwide compatibility of technology which is achieved when products and services are based on International Standards gives them a broad choice of offers. They also benefit from the effects of competition among suppliers.

For governments, International Standards provide the technological and scientific bases underpinning health, safety and environmental legislation.

For trade officials, International Standards create "a level playing field" for all competitors on those markets. The existence of divergent national or regional standards can create technical barriers to trade. International Standards are the technical means by which political trade agreements can be put into practice.

For developing countries, International Standards that represent an international consensus on the state of the art are an important source of technological know-how. By defining the characteristics that products and services will be expected to meet on export markets, International Standards give developing countries a basis for making the right decisions when investing their scarce resources and thus avoid squandering them.

For consumers, conformity of products and services to International Standards provides assurance about their quality, safety and reliability.

For everyone, International Standards contribute to the quality of life in general by ensuring that the transport, machinery and tools we use are safe.

For the planet we inhabit, International Standards on air, water and soil quality, on emissions of gases and radiation and environmental aspects of products can contribute to efforts to preserve the environment.

The ISO brand

Examples of the benefits standards provide

Standardization of screw threads helps to keep chairs, children's bicycles and aircraft together and solves the repair and maintenance problems caused by a lack of standardization that were once a major headache for manufacturers and product users.

Standards establishing an international consensus on terminology make technology transfer easier and safer. They are an important stage in the advancement of new technologies and dissemination of innovation.

Without the standardized dimensions of freight containers, international trade would be slower and more expensive.

Without the standardization of telephone and banking cards, life would be more complicated.

A lack of standardization may even affect the quality of life itself: for the disabled, for example, when they are barred access to consumer products, public transport and buildings because the dimensions of wheel-chairs and entrances are not standardized.

Standardized symbols provide danger warnings and information across linguistic frontiers.

Consensus on grades of various materials gives a common reference for suppliers and clients in business dealings.

Agreement on a sufficient number of variations of a product to meet most current applications allows economies of scale with cost benefits for both producers and consumers. An example is the standardization of paper sizes.

Standardization of performance or safety requirements of diverse equipment makes sure that users' needs are met while allowing individual manufacturers the freedom to design their own solution on how to meet those needs.

Standardized computer protocols allow products from different vendors to "talk" to each other.

Standardized documents speed up the transit of goods, or identify sensitive or dangerous cargoes that may be handled by people speaking different languages.

Standardization of connections and interfaces of all types ensures the compatibility of equipment of diverse origins and the interoperability of different technologies.

Agreement on test methods allows meaningful comparisons of products, or plays an important part in controlling pollution - whether by noise, vibration or emissions.

Safety standards for machinery protect people at work, at play, at sea... and at the dentist's.

Without the international agreement contained in ISO standards on metric quantities and units, shopping and trade would be haphazard, science would be unscientific and technological development would be handicapped.

For more examples of the many areas of life and work where ISO standards provide technical, economic and social benefits, visit The ISO Café.
Divi ovo:

http://www.iso.org/iso/about/discover-i ... rigins.htm

ISO's name
Why standards matter
What standards do
Who standards benefit
The ISO brand
How to recognize an ISO standard
The scope of ISO's work
Examples of the benefits standards provide
What's different about ISO 9001 and ISO 14001
Why conformity assessment is important
What "international standardization" means
ISO's origins
Who can join ISO
How the ISO system is managed
How the ISO system is financed
How ISO decides to develop a standard
Who develops ISO standards
How ISO standards are developed
ISO's international partners
ISO's regional partners
Toto

#31 Re: ISO certifikat?

Post by Toto »

Alhemicarkaa wrote:@Altsa
Sve to tako lijepo i zajebano zvuci kad se predstavlja. I logično je da je tako, pa neće certifikacijske kuće prodavati certifikat i govoriti ma to je bezze, ali lijepo je imati uokviren certifikat. ISO te tjera da imaš dobru slijedivost i unutrašnju organizaciju firme, i krajnji kupac nema neke koristi od toga. Ako imaš dobro uspostavljen sistem kvaliteta onda ti kažu da trebaš uspostaviti par procedura koji su u stvari šminka. Tako moraš imati poslovnik kvalite-ta u kojem opisuješ svoj sistem i ideš po tačkama standarda i govoriš tita mi tako radim. Tita mi smo uspostavili i dokumentovali sistem. Onda te kao tjera da imaš odgovor svojih kupaca, pa da prema njima unaprijeđuješ sistem. Pa svaki poslodavac to radi, tjera ga konkurencija. Možda je on i super za firme koje nemaju uspostavljen sistem kvaliteta, gdje je pola radnika osvješteno, a drugo pola zabušava, ali u suštini, niko ne može za tebe uspostaviti sistem kvaliteta, niti uraditi tvoj posao. Standard nigdje ne kaže da moraš imati više ljudi, on kaže da se mora znati šta ko radi, može sve biti na jednoj osobi ako to neće narušiti sistem kvaliteta. Prema tome, on neće natjerati poslodavca da zaposli više ljudi ako ih fali, niti će proizvod poboljšati, samo će se dokumentovati sve radnje i odstupanja. Smiješno je kakve se korektivne akcije prihvataju - nabavili smo još jedan fax da nam jedan zaposlenik ne mora dići dupe i otići u drugu kancelariju, i svi sretni. Po meni je to bacanje para, i treba ga uvesti samo ako moraš.
.......
jel ovo ti reketiras one iz standardnog da te zaposle :D ...
tako si ih dobro procitala da bi odmah mogla bit sefica za cijeli Balkan - za fax i copy masine standarde
ovo dole nije slupo 150 svicaraca pa da znas ako ti trebadane za CV
http://www.iso.org/iso/iso_catalogue/ca ... mber=38845
Last edited by Toto on 31/05/2010 04:49, edited 1 time in total.
gradina

#32 Re: ISO certifikat?

Post by gradina »

Moram malo i ja pošto se bavim profesionalno kao menadžer kvaliteta i to zamislite već 20 godina... pa se privatno bavim i konsaltingom pa radim i audite za neke certifikacijske kuće..imam iza sebe već 30 audita kao kupac jer kontrolišem svoje dobavljače a to su vam najteži auditi, pa nekih 60 certifikacisjkih audita, pa preko 150 internih, pa preko 50 uglednih firmi koje već preko 10 godina imaju jedan od certifikata...
i kad sve pročitam, ima tu dosta toga da se kaže da je to bez veze.. ali, sve ste napisali, dokumentovanje, korektivne akcije, politika..... NIKO ne spomenu ciljeve svojih procesa i mjere za poboljšanje!!! To je bit, i zato nije ni čudo što neko reče da konsultant dođe uzme lovu... Normalno da će uzeti lovu kad vi koji ste ga zvali nećete nikada sazant ište je to sistem kvaliteta ako ni konsultant ne zna.. Vjerujte, i ja sam ispočetka mislio da je to samo dokumentacija dok nije izašao ovaj PROCENI model kojega mnogi nisu skontali...... Ciljevi, programi poboljšanja..
I na kraju pročitajte Crosby Kvalitet je besplatan ali nije poklon! U odnosu na realizaciju morate zant ikoliki su vam troškovi nekvaliteta, a da bi to makar malo znali morate imati dobar sistem kvaliteta...
E tome vodi dobar sistem kvaliteta.. Nažalost mi u BiH sve upropastimo pa tako i ovo.. Neke vlade podržavaju sa parama pa se onda to toliko ubrza, pa vam dođe konsultant koji je tek završio faks...a procejan rizika, SWOT analize, FMEA...Sam certifikat i taj papir je ništa ako ne donese nakon izvjesnog vremena NOVAC.... Moja firma je pod stalnim auditima kupaca i taj certifikat je samo POZIV da oni dožu ali ne moraju i raditi sa nama do kse ne uvjere da možemo ispuniti njihove zahtjeve... JUST IN TIME, oni nemaju skaldišta jer dobro planiraju i onda na vrijeme i čekaju naše proizvode....
Neko pomenu da nema kueć koja će oduzeti certifikat, ima, ima.. ali to je kod nas nekako opet.... Kod nas sve može...
Tražite od svoga konsultanta da vam postavi PROCESNI MODEL sa ciljevima procesa, sa mjerama za poboljšanje svakog procesa... zadovljstvo kupaca neko pomenu - pa nije samo tu anketa ima tu još mnogo toga ali se konsultanti zadrže na tome... Edukacije, PLANIRANJE - proces ikojesu mnogi kod nas stavili u drugi plan...
Nek opomenu ISO 14001 - tačno je da je dobrovoljno da firma uvede i ide se sa programima poboljšanja, ali evo imate okolinske dozvole još gore: ko je dobio okolinsku ne mora 5 godina mrdnuti, bez veze... Pa više zagadi jedna autopraonica rijeku no jedna fabrika koja je uvela ISO 14001.. vjerujte, ovi makar imaju uredne separatore a autopraonice ni jednu ja nisam još vidio...
Eto šta koga zanima, ali baš da ne idemo u detalje, jer to b bio besplatan konsalting, tu sam...jer fakat, svima kažem izašao je novi ISO 9001:2008, malo se razlikuje od ISO 9001:2000 ali to je standard koji je napravio revoluciju i tu se mnogi konsultani nisu snašli, nisu shvatili riječ PROCES i MJERENJE PROCESA, pisali su opet procedure a ovaj standard oslobađa firmu pisanjem procedura... Opet u firmama nailazim na procedure kako izaći iz fabrike ili kako se piše izmjena na proceduri što nema ama baš nikakve veze sa procesima...
ISO je potreban, ako je ispravno postavljen imate dobit sa malo uloženih para, ukoliko je rađen po modelu procedura to vam je kao da sada hoćete GOLF II a već imate u proizvodnji VI..
Alhemicarkaa

#33 Re: ISO certifikat?

Post by Alhemicarkaa »

gradina wrote:Nek opomenu ISO 14001 - tačno je da je dobrovoljno da firma uvede i ide se sa programima poboljšanja, ali evo imate okolinske dozvole još gore: ko je dobio okolinsku ne mora 5 godina mrdnuti, bez veze... Pa više zagadi jedna autopraonica rijeku no jedna fabrika koja je uvela ISO 14001.. vjerujte, ovi makar imaju uredne separatore a autopraonice ni jednu ja nisam još vidio...
:-) O Bože, jesi li ti upoznat sa pojmom okolinske dozvole, načina dobivanja i održavanja? Okolinska dozvola nije papir koji ti kaže da radiš sve u skladu sa dobrim prinsipima okoliša, to su uslovi koje moraš ispunjavati i pratiti da bi mogao raditi. To je čitava knjiga, a ne rješenje. Kad dobiješ okolinsku dozvolu tek tada belaj počinje, od propisanih uslova monitoringa zraka, buke, vode otpada i svih drugih aspekata koji imaju ili mogu imati uticaj na okoliš. Nadalje, godišnje se dostavljaju izvještaji o monitoringu i ispunjavanju uslova, sa proračunima, prilozima monitoringa ovlaštene laboratorije, pod stalnom si prismotrom okolišnih inspekcija. I tu nema desilo nam se to, pa predlažemo korektivnu akciju, ako si lupam, u kanalizaciju ispustio vodu koja nije u skladu sa Pravilnikom o graničnim vrijednostima opasnih i štetnih materija za tehnološke otpadne vode prije njihovog ispuštanja u sistem javne kanalizacije odonosno u drugi prijemnik, ti plaćaš kaznu, dok za ISO ti nećeš certifikat izgubiti, važno je da si dokumentovao odstupanje.
Toto wrote:jel ovo ti reketiras one iz standardnog da te zaposle :D ...
tako si ih dobro procitala da bi odmah mogla bit sefica za cijeli Balkan - za fax i copy masine standarde
Hvala lijepo, ne treba, radila bih to samo kad ne bih imala šta drugo raditi. Jer sam mišljenja da nema šanse da jedna osoba može konsultovati i nadgledati sistem kvaliteta i u trafici, i u pogrebnom društvu, i u farmaceutskoj industriji, rudniku ili u bilo kojoj drugoj multinacionalnoj kompaniji i biti stručnjak za sve i svašta. A upravo su to i auditori i konsultanti. Da bi auditor mogao kompetentno auditirati morao bi biti stručnjak za područje kojim se bavi firma koju auditira. Da bi bio stručnjak morao bi se i sam baviti time u nekoj drugoj, konkurentskoj firmi. A ko bi ga onda pustio u svoju firmu? A svjedok sam da jedan te isti auditor auditira i Općinu, i farmaceutsku kompaniju, i betonaru i benzinsku pumpu. :skoljka:
gradina

#34 Re: ISO certifikat?

Post by gradina »

Alhemicarkaa - ovo za okolinsku nisi u pravu.. i ja radim u firmi koja je morala napraviti tu studiju. Mi samo radili samsotalno i na kraju morali popravljati, ali se zarekli da nećemo koristiti usluge ovih profesora koji projekat naplaćuju po 20 000KM.... i na kraju, to jeste knjiga ali pitanje je li mora biti???? je li se baš mora opisati koliko kišnih dana ima recimo Kalesija i na kojoj nadmorskoj visini se nalazi? Da li u blizini imaju neke endemske vrste? Šta će mi to kada autopraonica uništi i ako imaju.... Je li se baš mora opisati da će kamion (ne znam sada koja tačka mislim 7) do prijema proći putem (čudna mi čuda pa neće travom) i da će se postupati sa tim i tim uptama.. šta će nam onda naš sistem ako nećemo samo nabrojati šta imamo, i onda još da se pojača: prolazi kraj protirnice koja je 24 sata pod video nadzorom!!!!! Meni bezveze, a vjeruj da imam nekoliko projekta kod sebe koje su radili baš oni koji na kraju i izdaju okolinsku dozvolu, ali hele nejse, ja imam svoje mišljenje ti svoje... Ja bih više volio da nam ISO 14001 bude vodilja a ne da konstatujemo, da nas vodi ali dobrovoljno kroz programe poboljšanja da ćemo to i to do tada i tada ukloniti.. Pa onda neka monitoring pokaže svoje....
A što se tiče konsaltinga - ja se bavim evo već 15 godina tim poslom i opet moram reagovati, ISO 9001 je univerzalan za sve organizacije, samo je bitno kako ste skontali zahtjeve i kako će auditor prepozanti jeste li uopće dobro postavili (naravno ako i auditor razumije, pogotovu PROCESNI MODEL, opet ponavljam)... Zavod za zapošljavanje, općine, vlade, pojedina ministarstva ... imao sam priliku pa to gledao i od srca se smijao jer su tu konsultanti propisivali kako se radi nabava a Zakon je iznad ISO i kaže fino da se mora ići na javnu nabavku... e sad što su oni uopće propisivali, boga pitaj... i na kraju dođe i auditor i dadne certifiakt..
malo teže je kad radiš za autoindustriju, certifikat je kao dovoljan uslov da kupac dođe, ali kad dođe onda padaju sva opravdanja zašto nešto nije ili ima li korektivna akcija.. .Ja sam imao audite 22 do sada od strane kupaca i to: Mercedes, MSI, FIAT- IVECO, BOSCH, VW, AEG.... i onda nema pitanja može li ovako ili onako.. Ako nemate taj minimum neće raditi sa vama, pa makar imali i cijenu, neće sebi rizika da će mu doći opušak u kutiji ili zaprljana ambalaža.. E to se kod nas dešava nažalost, da je certifikat krajnji cilj.... negdje sam pomenuo Crosby i njegovu knjigu, toplo preporucam kao uvod u nešto više od ISO.. troškovi nekvaliteta... to je cilj....
Može se raditi kao konsultant u različitim branšama, na kraju ja ne moram znati kako se pravi recimo kruh, ali dajem upute kako se postupa kada nešto ne valja.. pa nijedan proces nema da nema neusklađenosti... pa makar to bio ukop mrtvoga ili prodaja cd...a certifikacijske kuće onda pošalju ekpserte, naravno ukoliko ih imaju da provjere kako se baš odvija proces.. tada nema konsultanta, tada vi pričate svoju tehnologiju... Ne znam, kod nas je sve nekako srozano pa i ovo, dođu sa cd-ovima, svoj poslovnik kvaliteta sam vidio u najmanje 90 firmi kojega smo mi prvi u BiH i nabavili nekad 1996.godine... i dan danas isto sve, copy paste, nema duha, trka za rokom, da se ne profula jer vlada neka daje pare.. ali prvo certifikat.. ne kažem da se ne uradi makar nešto ali za jedan ozbiljan sistem potrebno je vremena i odricanja, mjenjanje navika..
Ne znam koliko ste sada u toku ali evo ovaj FSC ili CoC za šumarije i drvoprerađivače, opet naši misle da se to neko igra, da može za dva tri dana.. IKEA - ne može niko raditi ko nema ovaj znak, a to je kontrola lanca sljedivosti do šumarije... Znači, do panja.. i onda se pitaju kako je pala prodaja, kupci zaobilaze BiH a tako lijepe šume imamo.. Neko je krenuo da copy paste i ovdje i par firmi je već ispalo iz igre.. dakle, pustite sistem kvaliteta da ocjenjuju kupci i vasnici jer radi njih je u prvom naletu i rađen sistem, pa tek onda ostali u nizu...
nadam se da ovo neće izazvati reakciju da ću se opet morati javljati poo nekim popravkama ili da moram primejrima potvrđivati neke svoje stavove...
Alhemicarkaa

#35 Re: ISO certifikat?

Post by Alhemicarkaa »

gradina wrote:Alhemicarkaa - ovo za okolinsku nisi u pravu.. i ja radim u firmi koja je morala napraviti tu studiju. Mi samo radili samsotalno i na kraju morali popravljati, ali se zarekli da nećemo koristiti usluge ovih profesora koji projekat naplaćuju po 20 000KM.... i na kraju, to jeste knjiga ali pitanje je li mora biti???? je li se baš mora opisati koliko kišnih dana ima recimo Kalesija i na kojoj nadmorskoj visini se nalazi? Da li u blizini imaju neke endemske vrste? Šta će mi to kada autopraonica uništi i ako imaju.... Je li se baš mora opisati da će kamion (ne znam sada koja tačka mislim 7) do prijema proći putem (čudna mi čuda pa neće travom) i da će se postupati sa tim i tim uptama.. šta će nam onda naš sistem ako nećemo samo nabrojati šta imamo, i onda još da se pojača: prolazi kraj protirnice koja je 24 sata pod video nadzorom!!!!! Meni bezveze, a vjeruj da imam nekoliko projekta kod sebe koje su radili baš oni koji na kraju i izdaju okolinsku dozvolu, ali hele nejse, ja imam svoje mišljenje ti svoje... Ja bih više volio da nam ISO 14001 bude vodilja a ne da konstatujemo, da nas vodi ali dobrovoljno kroz programe poboljšanja da ćemo to i to do tada i tada ukloniti.. Pa onda neka monitoring pokaže svoje....
.
Ti brkaš dva pojma – Integralni plan aktivnosti i okolinsku dozvolu. Integralni plan aktivnosti je to o čemu ti pričaš i to je ZAHTJEV za izdavanje okolinske dozvole – ovo nije moje mišljenje, ovako je zakonom regulisano. Ne znam je li tvoja firma dobila okolinsku dozvolu, po ovome bih zaključila da još nije, jer aktivnosti nakon dobivanja okolinske – znači nakon pisanja Integralnog plana aktivnosti i njegovog prihvatanja od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, su opsežne. Odeš lijepo na stranicu http://www.fmoit.gov.ba/ba/page/28/okol ... ne-dozvole i na dnu ćeš vidjeti masu tabela koje treba ispuniti, od goriva koje koriste dostavna vozila, zbrinjavanja guma, do emisije u zrak. Sve mora biti dokumentovano i slijedivo kad dođe inspekcija. To što ste vi pisali o broju kišnih dana, ne znam stvarno, možda ste ipak trebali angažovati kuću koja to zna raditi. Mi nismo pominjali nikakve kišne dane. O količini oborinskih voda ste možda i morali pisati, jer su te vode onečišćene uljem sa saobračajnih i manipulativnih površina i na taj način se procjenjuje opterečenost.
To što se tebi čine te stvari besmislenim – ne znači i da jesu, set okolinskih zakona je usklađen sa zahtjevima EU i tako se radi u EU, nisu to naši ljudi izmišljali – samo su prepisali.
I koliko sam ja upoznata, ISO 14000 traži da su ispunjeni svi zakonom propisani zahtjevi, prema tome, ne može ISO 14 000 biti vodilja, kad je njima zakon vodilja.
Toto

#36 Re: ISO certifikat?

Post by Toto »

Alhemicarkaa wrote:
Hvala lijepo, ne treba, radila bih to samo kad ne bih imala šta drugo raditi. Jer sam mišljenja da nema šanse da jedna osoba može konsultovati i nadgledati sistem kvaliteta i u trafici, i u pogrebnom društvu, i u farmaceutskoj industriji, rudniku ili u bilo kojoj drugoj multinacionalnoj kompaniji i biti stručnjak za sve i svašta. A upravo su to i auditori i konsultanti. Da bi auditor mogao kompetentno auditirati morao bi biti stručnjak za područje kojim se bavi firma koju auditira. Da bi bio stručnjak morao bi se i sam baviti time u nekoj drugoj, konkurentskoj firmi. A ko bi ga onda pustio u svoju firmu? A svjedok sam da jedan te isti auditor auditira i Općinu, i farmaceutsku kompaniju, i betonaru i benzinsku pumpu. :skoljka:
Tacno je da neko ne moze biti strucnjak za sve i savasta - pa ni ti. ZAmjeras drugima sto i sama radis.
Ako oni nisu komptenti u trafici, u svojoj, u tvoj firmi, na benzijskoj i farmacijai kako si ti onda kompetenta da ides za njima u sve te fabrike i tracas da ni oni ni taj nihov ISO nigdje nisu kompentni.

na koji se to ti standard lozis??? :D :D
gradina

#37 Re: ISO certifikat?

Post by gradina »

Majko moja i ti si izgleda kao i ovi što napraviše filozofiju od ovoga... Ja fino pišem da sam imao urneke od firmi, da ne nabrajam kojih, ali već imaju okolinske dozvole, da je u tim studijama napisano to što je napisano.. Ja radim u jednoj ozbiljnoj firmi gdje ništa nije prepušteno slučaju, a sada da mi malo pričaš o ovome malo o onome.. Ja sam dobio na popravku (a predali prvi 2007. našu studiju) baš ove tačke o kojima ti pišem, gdje su mi dali upute da napišem da KAMION ULAZI U FIRMU ASFALTNOM TRAKOM ... . i to nakon tri i po godine se sjetili!
jedino da ti skeniram pa da te ubjedim..
Ja moram 4 puta mjeriti otpadne vode, a autopraonica do mene ne mora, i kada kažem to inspektorima oni kažu da nije njihova nadležnost! Na pitanje čija je, ne znaju ili neće, jer ako i oni imaju a imaju otpadne vode i to su opasne materije u tim vodama, koje zaobiđu kao neke separatore onda je ovo veliki propust... Lak oje doći u ređen ufirmu i naći nešto što je recimo vidljivo, zašto ne traže one velike, da ne nabrajam - recimo BH Telecom kada vam u komunalnu kantu sruči 150 neonki!!! I vi prijavite a oni sa kantonalnog na federalni nivo kao prebacuju, i onda vam neko konstatuje da su neonke OPASAN OTPAD i da je pazi sad SKRENUTA PAŽNJA BH telecomu da povede računa o ovome.. I dobijete kao običan građanin od vrha federalne inspekcije!!!! U mojoj firmi od 2003. godine zamjenjeno je 836 neonki i samo dvije razbili, normalno uredno zbrinute i plaćene masne pare za to...
Zato ti i pričam, šta će mi Okolinksa kada se neće po programu raditi, šta će mi ISO ako ću gledati samo kako od koje vlade da uzmeme pare, meni je potrebno da to rezultira redom i na kraju da donese korist....
o ISO 14001 mi ne trebaš ništa govoriti, ja radim na tim sistemima i već sam uradio u mnogo jakim firmama i ovaj sistem.. ISO uobziruje zahtjeve zakona, ne smije preko njih, i jedan i drugi su tu kao vanjsku dokumentaciju da se propiše ko i kako prati, a u 14001 da se vidi gdje smo... Oko Zakona ipak ne bih...
Što se tiče kontrole po dobijanju okolinske dozvole misliš da će to ići baš kako je tamo propisano?????
Alhemicarkaa

#38 Re: ISO certifikat?

Post by Alhemicarkaa »

Toto wrote:
Alhemicarkaa wrote:
Tacno je da neko ne moze biti strucnjak za sve i savasta - pa ni ti. ZAmjeras drugima sto i sama radis.
Ako oni nisu komptenti u trafici, u svojoj, u tvoj firmi, na benzijskoj i farmacijai kako si ti onda kompetenta da ides za njima u sve te fabrike i tracas da ni oni ni taj nihov ISO nigdje nisu kompentni.

na koji se to ti standard lozis??? :D :D
Ja se ne ložim na standarde :mrgreen: Volim nestandardne stvari.
Ne bih se složila sa tobom, ja ne radim isto što i oni - ne idem po drugim firmama i ne govorim ljudima kako da uspostave sistem kvaliteta - baš zato što nisam stručnjak u njihovom području. Ja njih mogu kritikovati da ne znaju uraditi posao, to može svako, ali to ne znači da ja to znam uraditi. Svi smo mi kritičari svega i svakoga, i dajemo si za pravo da kritikujemo, a to ne znači da znamo kako uraditi - ima milion primjera, a samo neki od njih su: Bebek super otpjeva neku pjesmu, kad je otpjeva Alen Islamović katastrofalno zvuči, ja to mogu konstatovati, ali ne znači da znam bolje od Alena otpjevati; analgin koji proizvodi Alkaloid mi izaziva mučnine, dok Bosnalijekov ne, to ne znači da ja znam napraviti taj lijek, ali znam da mi ne odgovara, jedan fudbaler fuli penal i ja kažem joj kako je ono mogao fuliti - opet ne znači da bih ja bolje od njega uradila.
Ukratko - ako ti kažem da ne znaš to uraditi - ne znači da ja znam, ali vidim da ne valja.
U konkretnom slučaju, mi u mojoj firmi znamo uspostaviti sistem kvaliteta - konsultanti baš i ne, a vidim po onome što spominje da je pomagao u certifikaciji i zašto ne zna.
gradina wrote:Majko moja i ti si izgleda kao i ovi što napraviše filozofiju od ovoga... Ja fino pišem da sam imao urneke od firmi, da ne nabrajam kojih, ali već imaju okolinske dozvole, da je u tim studijama napisano to što je napisano.. Ja radim u jednoj ozbiljnoj firmi gdje ništa nije prepušteno slučaju, a sada da mi malo pričaš o ovome malo o onome.. Ja sam dobio na popravku (a predali prvi 2007. našu studiju) baš ove tačke o kojima ti pišem, gdje su mi dali upute da napišem da KAMION ULAZI U FIRMU ASFALTNOM TRAKOM ... . i to nakon tri i po godine se sjetili!
jedino da ti skeniram pa da te ubjedim..
Ja moram 4 puta mjeriti otpadne vode, a autopraonica do mene ne mora, i kada kažem to inspektorima oni kažu da nije njihova nadležnost! Na pitanje čija je, ne znaju ili neće, jer ako i oni imaju a imaju otpadne vode i to su opasne materije u tim vodama, koje zaobiđu kao neke separatore onda je ovo veliki propust... Lak oje doći u ređen ufirmu i naći nešto što je recimo vidljivo, zašto ne traže one velike, da ne nabrajam - recimo BH Telecom kada vam u komunalnu kantu sruči 150 neonki!!! I vi prijavite a oni sa kantonalnog na federalni nivo kao prebacuju, i onda vam neko konstatuje da su neonke OPASAN OTPAD i da je pazi sad SKRENUTA PAŽNJA BH telecomu da povede računa o ovome.. I dobijete kao običan građanin od vrha federalne inspekcije!!!! U mojoj firmi od 2003. godine zamjenjeno je 836 neonki i samo dvije razbili, normalno uredno zbrinute i plaćene masne pare za to...
Zato ti i pričam, šta će mi Okolinksa kada se neće po programu raditi, šta će mi ISO ako ću gledati samo kako od koje vlade da uzmeme pare, meni je potrebno da to rezultira redom i na kraju da donese korist....
o ISO 14001 mi ne trebaš ništa govoriti, ja radim na tim sistemima i već sam uradio u mnogo jakim firmama i ovaj sistem.. ISO uobziruje zahtjeve zakona, ne smije preko njih, i jedan i drugi su tu kao vanjsku dokumentaciju da se propiše ko i kako prati, a u 14001 da se vidi gdje smo... Oko Zakona ipak ne bih...
Što se tiče kontrole po dobijanju okolinske dozvole misliš da će to ići baš kako je tamo propisano?????
S boldiranim se slažem - zato i smatram da je ISO trošenje para, ako je to samo potvrda da sam usklađena sa zahtjevima standarda od neke nezavisne kuće i još treba da to platim. A u firmi sistem kvalitete odličan i nikakve koristi od standarda, ni za kupca, ni za proizvođača.
Što se tiče nadležnosti - za autopraonicu su nadležna kantonalna ministarstva, a za vode Agencija za vodno područje rijeke Save. Svjesna sam ja da to kod nas ide sve traljavo i još uvijek ide preko jarana i para, ali kad tad će to zaživjeti (bar se nadam). Od ISO certifikata jedan poslodavac nema koristi, samo mu udara po džepu, od zakonom obaveznih dozvola ima - u najgorem slučaju će izbjeći sankcije, a vrlo je vjerovatno da će imati i neke koristi, da ne elaboriram sve segmente koristi.
I eto, ti sad misli šta hoćeš, ali meni je vrlo logično što su tražili da se kamion kreće asfaltnom površinom, kad pomislim šta sve kamion može ispustiti i iz sebe i da to može otići u tlo ili vodni tok. Ovako će ti usloviti i separator masti i ulja i voda ode čista. No dobro, ja sam sva u toj okolišnoj problematici i Boga mi bi, da se mene pita, kazne bile rigorozne.
gradina

#39 Re: ISO certifikat?

Post by gradina »

Pa eto kako si se razmahala mislio sam sa će oept, dob r osam prošao.... Ali opet ti opravdavaš KAMION IDE ASFALTNIM PUTEN a kroz kapiju koja je pod vide onadzorom 24 sata..... Ili, kada kamion odđe postupa se prijemu robe na jedna od šrpoisanih načina i onda opleti... ako se pokaže da roba ne zadvoljava piše se reklamacija ili kada se uočo kvar na mašini rukovoidlac proizvodnje poziva radnike održavanja (i onda je bilo moje pitanje ,šta ako je angažovan servis za održavanje već odmah kao proces, a ovamo vas pitaju imate li službu održavanja u firmi..... Toliko oko ove okolinske i studije.. autorpaonica je naveden atek tako uzgred jer meni traži da 4 puta mjerim a njemu niko i ne provjerava šta on baca preko tog kao separtora u našu rijeku...
Ne reče ti meni ništa za BH Telecom i nenonke? Je li imaju oni okolinsku dozvolu, ponašaj uli se po Prvilniku o otpadu 09/05 ili koji li već.............
E sad IOS 14001 je doborvoljni ulazak firme usredjivanje stanja i onda kad krenu moraju popisati i Zakone, ak oih več inspekcije ne obilaze... E onda dođeš do problema koje laboratorije, opet ovi .. ali neću više ni o tome...
Najvažniji je audit KUPCA i na kraju probudiće se i ZELENI, al iovi što vole prirodu...
Ja neću reći da li znam ili ne znam raditi kao konsultant, ja znam tj. mislim da znam tumačiti zahjteve standarda jer sam u školovanje potrošio 60000 KM od 1991.godine i to samo na ISO standarde kad mnogi nisu ni znali šta je to... I ta školovanja su bila po njemačkim firmama a ima osam sreću da to sve upoznam i malo radim i u IVECO.... ali da ne tušimo više raju., toliko od mene...
Toto

#40 Re: ISO certifikat?

Post by Toto »

Ja se ne ložim na standarde
Onda se lozis na konsuktatne :D
Ne bih se složila sa tobom, ja ne radim isto što i oni - ne idem po drugim firmama i ne govorim ljudima kako da uspostave sistem kvaliteta
Ides po forumima pa zavitlavas "dummies"

U mojoj firmi uvode ISO, i ono što ti mogu iz prve ruke reći - ako ne morate nemojte. Ne zato što je to sad ubij Bože zeznuto, već, štp iskreno, ne vidim smisao u tome, osim da certifikacijske kuće uzmu pare, bar što se tice ISO 9000 - upravljanje dokumentaci
U konkretnom slučaju, mi u mojoj firmi znamo uspostaviti sistem kvaliteta - konsultanti baš i ne, a vidim po onome što spominje da je pomagao u certifikaciji i zašto ne zna.
[/quote]

Tvrdis da je ISO besmislen i dajes savjete ne znajuci uopste o kakvoj se firmi radi. Valjad ti je svejedno jesu li pekari, grobari apotekari, al ti nije sveijedno kad gosn savjetnik iz pogrebnog drustva udje u tvoju firmu, mirise na formalin a vi miriste na neven i kadulju.

U prvoj recenici odgovaras nekome ko nije na intenetu naso ni sta je ISO a ne ISO 9000. :-) :-)

Tvdis da je ISO besmislen a vi ga uvodite u vasu firmu?
U prvom citatu tvrdis da tvoja fima uvodi ISO pa ste uveli ove iz ISO da vam to rade a u druigoj da sami znate uvesti ISO.
Ako ste vi vec imali dobro razradjene interne standarade -pa se to poklopilo sa ISO-om, ne znaci da ce to isto biti u drugoj firmi. Ako ste vi ugovorili posao sa nekom ljevom firmom - da bi jeftinije prosli, ne znaci da ce i drugi proci tako. Kakve veze ima slucaj vase firme i tvoj slucaj sa ISO-om i bilo kojom drugom firmom.

Zar ovo nece zbuniti nekoga ko prvi put u zivotu cuje za ISO.

ISO i postoji kao etalon da bi se firma upotredila i vidila na cemu je. Ako ispane da ste haman ko ISO onda ne znaci da je ISO los vec da firma moze biti komatibilna sa okruzenjem u kojem ce da djeluje. To ne mora da bude u slucaju ovo multinacionalne korporacije u kojoj pokretac teme radi.

Sva tvoja prica stoji kao trac izmedju profsionalaca koji su ogrezli u ISO a ne kao odgovor nekom ko od tebe prvi put cuje sta je ISO. Cinis medvjedju uslugu svakome ko se prvi put susrece sa ISO-om, a uzme za ozbilno ijedan tvoj "savjet".

Slazem sa se tobom da je u nekim djelatnostima jako bitno da posao uvodjenja sistema standardizacija rade specijalisti. Negdje to ne mogu da rade ni specijalisti bez radnog iskustva. U nekim djelatnostiam se moze desiti da je sistem potpuno istovjetan iako su djelatnosti jako razlicite. Ako je u nekoj mikrokreditnoj organizaciji ili aopteci procedura rada sa klijentima isti kao u pogrebnom drustvu, to ne zanci da treba podcjenjivati mikrokreditase i apotekare ili ismijavati one iz pogrebnog drustva.

U nekim djelatnostima je fax masina radni centar istio kao sivaca masina za Versacija, beneton ili pilotska kabina za pilota. ZA jednom masimom ne mogu sjediti dva radnika, kao sto jedna faks masina ne moze u istom trenutku stampati dva faksa, pa se stvarno moze unaprijediti poslovanje kupovinom jedne ili stotinu novih sivacih masina ili jednog faksa ako postojeci kapaciteti nemaju "protocnost".
E sad: ako ti radis u pogrebnom drustvi pa prmis dva faksa dnevno ne trebas ismijavati ljenost neke tvoje kona - koja ima najbolje noge u mahali- ako radi u firmu koja dnevno prima par stotina faksova. Ne prima ona faksove nego fax masina.

Sta mislis da se vratis na pitanje sa pocetak pa da zaboravis na konsultatne i ostale neznalice pa da objasnijs zato je tvoja fisma sama uspostavljala sistem kvaliteta prije nego se ISO pojavio?? i
Alhemicarkaa

#41 Re: ISO certifikat?

Post by Alhemicarkaa »

Za Gradinu:
Zašto od mene očekuješ da ti kažem ima li BH Telecom OD ili ne, i šta radi sa neonkama? Ja ne readim ni u BH Telekom, ni u FMOIT-u, niti sam okolišni inspektor. I ja tebe mogu isto tako pitati zašto mene polacija kazni kad prođem kroz crveno, a onog kockastog u crnom audiju ne (ružna generalizacija i simplifikacija, ali najbolje razumljiva). Ja tebi mogu reci zašto ja opet ne prolazim kroz crveno - da ne bih ugrozila sebe i druge, a to što neko to ipak radi i to još nekažnjeno, ne znači da ja niti trebam kukati zbog toga, niti se ponašati kao oni što ne plaćaju. To mi nalaže moj moral i poštovala bih i propise i dobru praksu zbog svog čistog obraza. Počisti ispred svoje kuće, ne gledaj u tuđe dvorište.
Što se tiče sigurnosne kamere, ja ne mogu da vjerujem da ti imaš iskustva koliko kažeš da imaš i postavljaš takva pitanja. Mene prvo što su naučili na poslu je da razmišljam kao inspektor - šta bih ja pitala da sam na njegovom mjestu. Inspetor, pogotovu okolišni nema pravo da te pita da pustiš snimak sigurnosne kamere i ti isto tako imaš puno pravo da to odbiješ, zbog toga se i ne možeš pozivati na tu kameru.
Da ja tebe nešto pitam, zašto misliš da je ljudima potreban konsultant (odnosno ti) da bi uveli ISO, i kako prodaješ svoje usluge, ako u isto vrijeme misliš da tebi ne treba konsultant za izradu studije uticaja na okoliš? Ja nisam konsultant, ali po ovome što si ovdje napisao, mislim da je tvojoj firmi itekako trebao konsultant u tom području.

Za Tota:
Tvrdis da je ISO besmislen i dajes savjete ne znajuci uopste o kakvoj se firmi radi. Valjad ti je svejedno jesu li pekari, grobari apotekari, al ti nije sveijedno kad gosn savjetnik iz pogrebnog drustva udje u tvoju firmu, mirise na formalin a vi miriste na neven i kadulju.
O Bože, koje to pogrebno društvo daje usluge konsultiranja o ISO certifikaciji? :lol: Za tvoju informaciju, naš konsultant je jako drag i fin gospodin, i to što ja smatram da je totalno nepotreban trošak angažovati neku treću stranu da ti kaže da li je tvoj sistem kvaliteta dobar ili ne, a da pri tome ne zna ništa o tvom proizvodnom procesu (bilo da nudiš gotov proizvod ili uslugu), ne znači da smatram da je konsultant neki zadrt čovjek.

Zašto je u mojoj firmi uspostavljen sistem kvaliteta prije ISO? Je li ti to mene ozbiljno pitaš? Zato što se radi o firmi sa jako velikim brojem uposlenika koja ne bi mogla funkcionisati da nemamo uspostavljen sistem kvaliteta. Valjda svaka firma uspostavljen neki sistem kvaliteta, koliko je dobar, zavisi od menadžmenta, a menadžment u moj firmi je to doveo skoro do savršenstva (riječi našeg konsultanta :D )

Meni je ova rasprava besmislena, ti meni maltene želiš zabraniti da iznesem svoje mišljenje. Ovo je forum, čovjek je pitao za mišljenje i ja sam iznjela svoje koje je rezultat MOG iskustva. Naravno da su iskustva različita, ali ja na svoje imam puno pravo. Ovo je mišljenje "korisnika" ISO standarda, e sad ako se certifikacijskim kućama ne sviđa, nek razmisle o nekoj korektivnoj akciji, valjda bi i oni trebali imati mišljenje kupca, kao što i od nas zahtjevaju. :D
Toto

#42 Re: ISO certifikat?

Post by Toto »

Alhemicarkaa wrote:

Za Tota:

O Bože, koje to pogrebno društvo daje usluge konsultiranja o ISO certifikaciji? :lol

Ti su pogrebna drustav uvela u pricu pa je valjda za ocekovati da sama sebi i odgovoris :D

Za tvoju informaciju, naš konsultant je jako drag i fin gospodin, i to što ja smatram da je totalno nepotreban trošak angažovati neku treću stranu da ti kaže da li je tvoj sistem kvaliteta dobar ili ne, a da pri tome ne zna ništa o tvom proizvodnom procesu (bilo da nudiš gotov proizvod ili uslugu), ne znači da smatram da je konsultant neki zadrt čovjek.

Fala na korisnim informacijama. Zapamti konsultattovo ime pa kad vam firma bude uvodila becku skolu bontona toplo i strucno ga preporuci managrima firme. Bolje bi vam biko da je dosao kakav pokvareni tabijasus -sto opet nejma nikakve veze sa ISO. :D

Smisao standardizacije se upravo i ogleda u tom da jedan konsultant moze da bude konsultant u vise firmi, ne zato sto poznaje proizvodno-tehnoloske procese tih firmi, nego zato sto poznaje tehnoloski postupak standardizacije.
Pogresno je brkati: sistem standardizacije-sam po sebi; uvodjenje sistema standardizacije; tehnologijem djelatnosti kojom se frima bavi. Takodje je pogresno mijesti "tehnoloski proces" standardizacije sa "tehnoloskim procesom" uvodenja standarda u neku firmu.

Tehnologija i tehnoloski procesi su univerzalni - ne moraju biti cak ni proizvodni- pa ce standardni proces/postupak rada sa klijentima biti isti u "mrtvari", cvjecari, mikrokreditnoj organizaciji itd.

Mikrovalna pecnica je u stvari radar koji se jako mogo koristi u prehrambenoj industrij, ne zato da otkriva ima li (aviona) metalnih opiljaka u rahat lokumu vec zasto sto se radar koristi kao "mikrovalna rerna", sto opet ne znaci da ce putnici u avionu biti "ispeceni", ako oni sa aerodromskog tornja "posalju" radar da otkrije avion. Ovo je primjer gdje se ista "tehnologija" koristi u sasvim razlicite svrhe, pa je gotovo sigurno da neki kaplar radarista nece bahnut u fabriku slatkisa da se bakce standardizacijama.

Autoklav (rerna pod pritiskom) je radni centar koji se koristi: za pasterijaciju u prehrambenoj industriji; za uklanjanje unustrasnjih naprezanja u drvnoj inustriji (da se drvo ne vitoperi); za proizvodnju krila aviona u avio industriji (ako su sklopovi aviona od komppozitnih materijala)., itd. Potpuno isti radni centar sa istovjetnim tehnoloskom procesom se koristi u tri sasvim razlicite industrije. U jednom iz autoklava izlaze konzerve hrane, u drugom koci za vinograde i sperploca, u trecem dijelovi aviona. Sasvim je moguce da u prehrambenu industriju pri uvodjenju standarda u proces proizvodnje hrane dodje neki masinski inzenjer proizvodnog/procesnog smjera, koji je radio u drvnoj inustriji. Tesko da bi mu koji prehrambeni tehnolog moga nac mahanu. Problema bi moglo biti ako je to masinski inzenjer konstruktivnog smjera bez obzira sto se radi o istom fakultetu. Ali to nikako nema veze sa ISO; ne znam zasto toliko insistiras na tome.

Ako bi tehnoloski proces bio kljuc za zaposljavanje konsultanata u certifikacijeske kuce onda bi one trebale zaposljevati par hiljada upislenika.

Zašto je u mojoj firmi uspostavljen sistem kvaliteta prije ISO? Je li ti to mene ozbiljno pitaš?

Nisam te pitao. Nego sam ti sasvim ozboljno predlozio da odgovoris na to pitanje, jer je to pitanje postavio otvarac teme i bilo bi korisnije za samu temu i polemiku.

Zato što se radi o firmi sa jako velikim brojem uposlenika koja ne bi mogla funkcionisati da nemamo uspostavljen sistem kvaliteta.

Ako ti je ovo odgovor na pitanje onda mi je jasno zasto si se posvetila proganjanju sarma i utisaka kod konsulstanata a izbjegavala odgovor o ISO-u. ISO je nesto sasvim drugo od broja zaposlenih i organziacije. Ne znam sta ti znaci ovo sistem kvaliteta posebno u funciji broja radnika. Rols Rojs ima 1000 puta manje zaposlenih od Mercedesa pa nema hiljadu puta manji kvalitet iako proizvodi 10 000 puta manje proizvoda.

Valjda svaka firma uspostavljen neki sistem kvaliteta, koliko je dobar, zavisi od menadžmenta, a menadžment u moj firmi je to doveo skoro do savršenstva (riječi našeg konsultanta :D )

Menadzment je samo jedna od (n) funcija kvaliteta. U komunizmu, administraciji, vojsci itd presudan. Na njivi se pita majka priroda, pod plastenikom agronom. Medadjeri se tek javlaju u obliku nakupaca, trgovaca, berzanskih spekulanata

Meni je ova rasprava besmislena, ti meni maltene želiš zabraniti da iznesem svoje mišljenje.

OD samog pocetka si jako mnogo uticala na sam tok raprava, pa njenu besmislenost preispitaj i kod sebe.

Kako ti ja zabranjujem raspravu?? Niko te nije baniro, opomenu nit sam ja to trzio od modera.

Ovo je forum, čovjek je pitao za mišljenje i ja sam iznjela svoje koje je rezultat MOG iskustva. Naravno da su iskustva različita, ali ja na svoje imam puno pravo.

Kako god ti imas pravo da na forumu iznos svoje misljenje o ISO kao korisnik tako i ostali imaju pravo da iznesu svoje miljenje o tvom misljenju kao korisnici foruma.

Upravo i kritikujem to sto ti sebi dajes za pravo isto ono sto osporavas drugima.

AKo si vec korisnik ISO pisi o ISO standardima. Ako nekog interesuej cost/benefit pisi o tome a ne: "o nekom finom ciki koji nejma pojma".. To i jeste tema. A za svoj obracun sa sertifikacijeskim kucama otvori drugu temu. To ti je i obaveza ako si profesionalni alhemicar.
Ako hoces pisati o koka koli valjda nes pisat o konobaru koji ti je servira.
Alhemicarkaa

#43 Re: ISO certifikat?

Post by Alhemicarkaa »

Kakva su iskustva? Jesu li komplikovane procedure za dobijanje tog certifikata?Imam zadatak da ovo malo istrazim pa sam malo trazio na netu ali nema neke konkretne upute ili opisa kako to sve izgleda i sta ustvari znaci taj famozni ISO...
Ovo je napisao pokretač teme. Obrati pažnju na boldirano, ja sam napisala svoja iskustva sa procesom uvođenja ISO standarda. Ne vidim da sam fulila temu, ako jesam, moderator ili pokretač teme će me usmjeriti na pravi put, ili sankcionisati. Ne vidim da si ti ni jedno ni drugo. Valjda je to u krvi konsultanata, da se mješaju u sve i svašta.
Na jednom od seminara sam pokupila informaciju - uspostavljanje kvaliteta mora krenuti od vrha, i ne dozvolite da vas imenuju za Q-managera a da vam ne daju ovlasti. Toliko o menadžmentu. Neće valjda portir odlučiti uvesti kvalitet - svi će mu reci haj ne tuši. Broj uposlenika je jako bitan za uspostavljanje sistema kvaliteta, lakše ga je uspostaviti u manjoj firmi. Tako i kuće nude ponudu pri konsultaciji - na osnovu broja uposlenih.
Moje mišljenje nećeš promjeniti - sistem kvaliteta je odlična stvar, ISO certifikat, certifikacijske kuće i konsultanti je bacanje para. :run:
gradina

#44 Re: ISO certifikat?

Post by gradina »

Kkao možeš znati sama kada je gotovo za audit??? Mi smo uvodili (mada sada vidi mda smo imali i prije rata 80% uređenog po tadašnjim zahtjevima) od 1996.godine pa nikad... Radimo, radimo - kada nas pita j kada ćete se prijaviti, mi kao neko samoocjenjivanje po FIAT-ovim kriterijumima.. Kada sumiramo - treba nam još statistika.. pa nam treba ovo, pa ono... I onda kao prvi, normalno da smo morali tražiti pomoć od konsultanta da nam kaže je li to dovoljno. Da ne bi se provalili na auditu a bilo je i tada poskupo. I normalno da dođe tip, pregleda i zna koji je to minimum da dobijete certifikat ali to nije dovoljno za kupca što ja ovdje non stop ponavljam... Više od pola današnjih certifikata nije radi kupca! Zato i nemaju težinu.
Ja se ne petljam kao konsultant, ja prenosim svoja iskustva kao menadžer kvaliteta, i kada bi recimo se nekako dogovorili da dođeš u moju firmu, jer tu je sve otvoreno, seminari, posjete fakulteta, srednjih, vlada kantona i federacije... vidjela bi da ne bacam prašinu i da se može.. Naravno da se slažem bez ovlasti koje imam ne bi bilo ni slično.
E onda normalno da svoje iskustvo mogu prenijeti i drugima, bude tu i promašaja ali većinom od organizacije koja sporo ili nikako, i opet ako vlasnik ili direktor te firme ne krene prvi - nema ništa od toga..
Pomoć konsultanta treba ne da vam daje CD ili copy paste, on treba da prepozna zahtjeve standarda kako ste vi skontali i kako primjenjujete, mada su onih 5+1 procedura maltene kod svih iste, ali mjerne tačke nabave ili prodaje ne moraju biti kod svih iste, ili održavanja.... Ja opet oko procesa, tačka 4.1 - ako se tu fula gotovo je, onda konsultant piše procedure i nema procesnog pristupa.. Ja o tome već 5 puta pišem a ti alhemičarka ni da se osvrneš ni jednom na procese i mjerenje, jer ako nema tačaka mjerenja pojedinih procesa kako možemo reći koliko je stabilan naš proces? Kako dati poboljšanja ako ne znamo gdje smo sada...Kako ciljeve naših procesa pronaći u krovnim cilejvima firme??? Gdje smo u politici kvaliteta - ne samo da deklaratvino okačimo Politiku kvaliteta.. Šta je naša uloga u cijelom sistemu, ko nam je interni dobavljač a ko kupac, ne samo eksterni? Šta nam oni zamjeraju u organizaciji?
E tu padaju konsultanti, neće da uvedu PROCESNI ili ne znaju, uradi se tona procedura i uputa (gledao po općinama i ministarstvima, biroima za zapošljavanje, rudnicima, nema kakvih uputstava nema, maltene kako se popunjava prijava za posao-na moje pitanje koliko su imali žalbi ili fulova njihove administracije jer znam da se dešava, samo me gledali!!!).... Pogledaj šaltere BH Telecoma ili Elektra, pitaj šta im je to okačneo na šalter pa ćeš ćuti: Došli iz Sarajeva i rekli to mora tu biti!!!!! Imamo sam priliku da gledam u Policiji jer je kantonalna vlada uvodila, pa okačili i oni Politiku kvaliteta, pa se nisu ni potrudili i kad su je kopirali da bude ravna - vać iskrivljena, pola teksta fali...
Ovo je procesni model ISO 9001:2000 (2008) - nema procedura, ako smo na istom.. Neka pročita vaš konsultant ovo, (ja smije msa svakim u ovu diskusiju) pa neka vam objasni šta će mjeriti u nabavi ili u procesu RAZVOJ DOBAVLJAČA (proces za većinu nešto što ne razumiju, ne samo ocjenjivanje već i edukacija dobavljača i slično..) jer je imate sigruno ako nije bitna nabava imate prodaju ili obrazovanje unutar firme. Šta su vam tu mjeen tačke, ciljevi - pusti sad proceduru ili plan obrazovanja šta ćete mjeriti da budete u narednoj godini jednaki ili bolji ili slabiji ali se onda mora znati zašto).....
Pa eto...
Toto

#45 Re: ISO certifikat?

Post by Toto »

Alhemicarkaa wrote:
Kakva su iskustva? Jesu li komplikovane procedure za dobijanje tog certifikata?Imam zadatak da ovo malo istrazim pa sam malo trazio na netu ali nema neke konkretne upute ili opisa kako to sve izgleda i sta ustvari znaci taj famozni ISO...
Ovo je napisao pokretač teme. Obrati pažnju na boldirano, ja sam napisala svoja iskustva sa procesom uvođenja ISO standarda. Ne vidim da sam fulila temu, ako jesam, moderator ili pokretač teme će me usmjeriti na pravi put, ili sankcionisati. Ne vidim da si ti ni jedno ni drugo. Valjda je to u krvi konsultanata, da se mješaju u sve i svašta.
Na jednom od seminara sam pokupila informaciju - uspostavljanje kvaliteta mora krenuti od vrha, i ne dozvolite da vas imenuju za Q-managera a da vam ne daju ovlasti. Toliko o menadžmentu. Neće valjda portir odlučiti uvesti kvalitet - svi će mu reci haj ne tuši. Broj uposlenika je jako bitan za uspostavljanje sistema kvaliteta, lakše ga je uspostaviti u manjoj firmi. Tako i kuće nude ponudu pri konsultaciji - na osnovu broja uposlenih.
Moje mišljenje nećeš promjeniti - sistem kvaliteta je odlična stvar, ISO certifikat, certifikacijske kuće i konsultanti je bacanje para. :run:
Nema namjeru da mijenjam tvoje misljenje. Pogresno si se ufurala da se tema i forum vrte oko tebe. :D :D :run:

Imam namjeru da citaocima teme kazema da su vecina teza koje promoviras na ovoj temi veoma pausalne i neobjektivne - bez obzira koliko si kurseva prosla.
Sve tvojve ocjene se vrte oko certifikacijskih kuca, menedzmenta, zakletvi "tita mi" i stvari koje nisu upete relevantne za odgovorit na pitanja koja si boldirala.
Certifikacijske procedure su standardizovane i njihova komplikovanost ili jednostavnost najmanje zavise od certifikacijske kuce, konsultanata, managera, firmi koja ih uvode.

Tvrditi da ISO sistem i sistemi kvaliteta postoje samo radi toga da sertifikacijske kuce zgrcu pare" je najobicnije mahalenje nekoga alhemicara, koji uporno tvrdi da zna pravit zlato od olova ili sto bi se po starobosanskom reklo "pitu od govana". :D :D :run:
Na osnovu ovoga sto pises o temi prije bi se reklo da ti bolje ide saljevanje strave vec pravljenje zlata od olova.

Ne znam zasto mi imputiras da sam vezan za sertifikacijske kuce. Postoji ogroman broj profesija cija je sustina u primjeni standarda - gdje ih ima; gdje ih nema: profesija ih stvara. Nama ne trebaju sertifikacijske kuce, konsultatni, manageri. Ni jedan manager ili Q-manager nikada nije stavio potpis na standard kojeg profesije stvaraju dok potpisa sa imenom mojih kolega i mene i danas postoje na mnogim dokumentima koji su standard .... s tim sto standard ne mora biti ISO da bi se primjenjivao.

Standardi su postali prije ISO-a, certifikacijskoh kuca, q-managera, foruma ..... . Mezopotamije je prije 5000 g kultivisala rizu i uvela prve standarde, agronomiju, tehnologiju za pravljenje pilava, pirjana; slicno je sa Pitagorom, Njutnom, Teslom, mimarom hajrudinom, Zlatom Bertl i mnogima cija se imena nikada nece pojaviti na forumima.
Alhemicarkaa

#46 Re: ISO certifikat?

Post by Alhemicarkaa »

gradina wrote:Ovo je procesni model ISO 9001:2000 (2008) - nema procedura, ako smo na istom.. Neka pročita vaš konsultant ovo, (ja smije msa svakim u ovu diskusiju) pa neka vam objasni šta će mjeriti u nabavi ili u procesu RAZVOJ DOBAVLJAČA (proces za većinu nešto što ne razumiju, ne samo ocjenjivanje već i edukacija dobavljača i slično..) jer je imate sigruno ako nije bitna nabava imate prodaju ili obrazovanje unutar firme. Šta su vam tu mjeen tačke, ciljevi - pusti sad proceduru ili plan obrazovanja šta ćete mjeriti da budete u narednoj godini jednaki ili bolji ili slabiji ali se onda mora znati zašto).....
Pa eto...
Elem, svašta ti na prica, ne odgovori mi na moje pitanje, niti se osvrnu na moj zadnji post tebi, što je baš odlika ISO konsultanata, pricas, pricas i na kraju ne kazeš ništa, pojo vuk magarca... Nema veze, procesni pristup imamo, samo se ne zove tako, imali od ranije... :dance:
gradina

#47 Re: ISO certifikat?

Post by gradina »

Baš se pokaza tačno i to stvara ponajviše teškoće u implementaciji i oko ISO uopće:
PROBLEM UPRAVLJANJA KVALTIETOM NIJE U ONOME ŠTO LJUDI NE ZNAJU O KVALITETU, PROBLEM JE U ONOME ŠTO MISLE DA ZNAJU"
Samo alhemičarki da dam odgovor da nisam mogao znati je li se njen zadnji post odnosi na mene ili koga drugoga.. I baš se ovako i odvija u praksi, sada te ne interesuje BH Telecom i navodiš semafor!!! A pričali smo o Okolinskoj i ti si rekla kak oje to rigororzno, a ja pitao je l iBH Telecom ima tu okolinsku? Pa i ako je nema, gdje su inspektori? A kakve sad veze ovo ima sve?? Ima, certifikacija, ISO; okolinska, zakoni .. o svem use pomalo pričalo, pa eto uvodiš ISO i rad isame organiazcije i radi KUPCA.
Očito nisi čitala moj tekst o auditu kupca... Džaba sve i ISO i okolinska ako kupac dođe i kaže: ne zadovoljavate naše uslove!!! Ko će to sve platiti, i ISO, i poreze.... Pa naravno kupac! Kod nas se raja loži da je ISO certifikat potreban za izvoz - nije ba, ali je lijepo imati.. Doduše, ja sam u toj branši gdje nema šanse da možete raditi da nemate ISO 9001:2008, ISO 14001:2004 i ISO/TS 16949:2002 i veoma dobro znam šta je to sve...
A to što je konsultant pohvalio vaš mendžment ćudna mi ćuda, pa neće valjda im reći da ne razumiju ništa a ovi ga još i plaćaju.... Menadžment mora osjetiti je li vrijedi ili ne. I sad opet o konsultantskom radu, mišljenja sam da konsultant ipak mora imati makar 10 godina rada u svojoj firmi kao Q-manager ili bilo na kojem mjestu da je obrađivao podatke, aktivno učestvovao u radu tima, Uprave...
Toto ili ko već reče, bilo 10 ili 10000 ili 500 radnika, ISO je ISO... samo što će duže trajati implementacija u firmi sa većim brojem radnika..
i da ne zaboravim osvrt na izgleda da je meni, oko kamera na portirnici - figurativno... Jer u jednoj studiji profesor konsultant piše, doslovce: transport repromaterijala se vrši kamionom, asfaltnim putem do prijemnog magacina. Prolazi pokraj portirnice koja je pod video nadzorom 24 sata........ Kakve ovo ima veze sa studijom i okolinskom????
E de ti meni ovo komenatriši???!!!! A ti meni, jakako da će ići asfaltom... Da li firma može onda dobiti Okolinsku ako nema video nadzor i nema asfaltiran put do prijemnog skladišta... Kako to lijepo napišu, i onda pošto imama pristup u veilke firme, pogledam . copy paste u svakoj kamion prođe asfaltnim putem, pa Tuzla ima isto tri dana u godini sa tučom (ledom, gradom) kao i Kalesija ili N.Travnik..... I vidiš da meni onda konsultant tog tipa ne treba...
Ja znam svoj posao raditi, znam šta je standard, šta je sistem, šta su ISO... Ali, bolje je da koja i ostane za ako treba replika.....
bhwebbiz

#48 Re: ISO certifikat?

Post by bhwebbiz »

Da dodam nešto ovoj temi što smatram jako bitnim. Trenutno radim na prijedlogu izmjena ISO procedure koju sada krojim nanovo.

Nažalost moram laički reći, ISO standardizacija ak ose provede samo na "papirima" je jedna velika ubleha u realnosti. Jako je teško dovesti sve te procedure da budu ispunjene a da pri tome ne bude ispuštena njihova suština. U realnosti se pretrpaš papirima ili imaš previše radnika koji samo "mlate praznu slamu".

Ali gdje se stvar mjenja.

Kad primjeniš informacione tehnologije. Kad tvoja dokumentacija biva generisana kroz neku bazu podataka. E onda možeš da radiš pravilno a ujedno efikasno.

I tada možeš očekivati uštedu novca. Kad ti računar ispiše sve (agregira, sumira i sl) sve parametre tvoga posla ti tada realno vidiš poboljšanja.

Dakle dok je samo papir imaš standard koji je trošak. Kad je elektronska obradiva forma imaš živ podatak koji pomaže u donošenju konkrente odluke koja će uticati na tvoje poslovanje.
snaga_znanja

#49 Re: ISO certifikat?

Post by snaga_znanja »

Je samo sto po ISO certifikatu Tehnicki sekretar preduzeca mora biti VSS. Pa onda sa mjesta sekretarice gledas neskolovanu zivalj kako radi gluposti. A ti isao u skolu i ne mozes prdnut od starih radnika...

Niti jedan certifikat nije bez veze ali nije to caga za balkanca.
Toto

#50 Re: ISO certifikat?

Post by Toto »

bhwebbiz wrote:Da dodam nešto ovoj temi što smatram jako bitnim. Trenutno radim na prijedlogu izmjena ISO procedure koju sada krojim nanovo.

Nažalost moram laički reći, ISO standardizacija ak ose provede samo na "papirima" je jedna velika ubleha u realnosti. Jako je teško dovesti sve te procedure da budu ispunjene a da pri tome ne bude ispuštena njihova suština. U realnosti se pretrpaš papirima ili imaš previše radnika koji samo "mlate praznu slamu".

Ali gdje se stvar mjenja.

Kad primjeniš informacione tehnologije. Kad tvoja dokumentacija biva generisana kroz neku bazu podataka. E onda možeš da radiš pravilno a ujedno efikasno.

I tada možeš očekivati uštedu novca. Kad ti računar ispiše sve (agregira, sumira i sl) sve parametre tvoga posla ti tada realno vidiš poboljšanja.

Dakle dok je samo papir imaš standard koji je trošak. Kad je elektronska obradiva forma imaš živ podatak koji pomaže u donošenju konkrente odluke koja će uticati na tvoje poslovanje.
Tehnologija jeste najefikasniji i najrentabilniji nacin uvodnja standardizacije, ali je ona samo jedna karika. Isto je i sa IT. Ne treba smetnuti sa uma da covjek filuje, kompjuter sa podatcima. Ako ti je onaj sto unosi podatke u komp ublehas pa ti unese gomilu pogresnih podataka: kompletan informacioni sistem i svaki sistem pa i ISO postaje ubleha.

Praviti igracke za malu raju nekima se ucioni dobar poso. Kad su se docepali specifikacija koje standarde treba da zadovolji dijecija igracka na nekim konkurentnim trzistima okanili su se posla. Evo samo jedan razlog. Bebice svaku igracku odmah stavljaju u usta i zbog toga boja i materijali koji se koriste ne smiju biti toksicni. Milioni kineskih izgracaka i stotine miliona dolara su povuceni sa UsA i EU trzista, jer je boja koju su kinezi koristili bila kancerogena..
ISO standardi su vazili i u EU i u USA ali to nije smetalo trgovcima da ih plasiraju na triste. Na kraju su svu stetu platili "ublehasi", trgovci i proizvodjaci. Nije bitno koja ih je ubleha gonila - neznanje ili pohlepa.

Kinezi iste igracke prodaju po Balkanu, jer nema niko ko analizira hemijskli sastav materijala od kojih se prave igracke. Kontrolu nemamo jer niko nije na papiru napisao da pri uvozu djecijih igracaka mora da se izvrsi kontrola koja je inace definisane ISO. Nema to zapisano ni u papirnoj ni u binarnoj formi i djabe ti silna informatika kad nejmas sistem da sprovodis sistem.
Post Reply