Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Rasprave o vjerskim temama.
theTruePath

#26 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by theTruePath »

abdulazizsarajevo wrote:jest jest...:) u pravu si druze..

danasnje cure su lude za efendijama...imaju dobra auta...a nemaju autokredit...:) samo kesh!

Sta ces,zao mi je,i ,kod nas je bio jedan student buduci imam dolazio tokom ramazana,mlad,lijep...cure su isle namjerno na teraviju radi njega :lol: :evil: sad je vjerovatno jos pozeljniji jer je imam vec par godina,vjerovatno vozi najnovija auta,i ima zenu koja ga vjerno slusa i sluzi kod kuce dok on okolo po gradu seta i gleda okolo :lol: :D
Last edited by theTruePath on 24/05/2010 15:26, edited 1 time in total.
Azamo

#27 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by Azamo »

abdulazizsarajevo wrote:ne ne imami treba da imaju skupocjena auta i deru narod hatmama i sa dzenazama...jel to rezon??

koliko 20 minuta imamovog prisustva na dzenazi...idi buraz pa pomnozi...pa toliko nema hirurg...

sve bi ja njima podjelio prazne bjele koverte. Svoju profesiju nisu birali kako bi bila najbolje placena u ovakvom drustvu (kao sto na kraju jeste) vec predpostavljam i nadam se iz drugih pobuda i uvjerenja...i na kraju zasto ne bi bili i socijalni slucajevi????

kad imas doktora medicine na birou...zasto ne bi bilo i efendija na birou??? kad nam je na zalost ovakva drzava?!

cilj teme je da se malo zapitaju ljudi gdje i koem daju novac..ima ih koji ne pitaju samo uzimjau i trpaju! opet cast izuzecima...a znam i takve...uvazeni efendija Sulejman Bugari i slicno!

Eh pa ko je nama kriv što nas 85% ne zna učiti Kur'an,i što ne idemo u džamije nikako a kamo li da ih održavamo čistima.To je njihov poso' i imaju potpuno pravo na to.Kad političari uzimaju milione i imaju i ptičijeg mlijeka,zašto ne bi jedan hodža imo' auto od 15 hiljada? I ako hoćeš već infomacije radi,najbolje plaćeni imami u u Krajini,sve im džemat kupi i kuću i auto i šta god zamisle i imaju najljepše Džamije u Bosni.I kažu im ti Hodža znaš šta ti je radit',ti radi svoje a nas ne diraj!!!
Last edited by Azamo on 24/05/2010 15:37, edited 1 time in total.
theTruePath

#28 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by theTruePath »

abdulaziz zasto ne probas budizam? njihovi svestenici nemaju nista osim onog nuznog,jedu jednom na dan i to prije 12.00,odu od kuce do kuce pa sta im ko stavi u tanjir to pojedu

ti zelis nekog poniznog vjerskog vodju,pa bi ti budizam pasao..u islamu toga nema
Haris.ba

#29 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by Haris.ba »

Imame na vrbe. :lol:

pezzar

#30 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by pezzar »

Ne bi se on zvao Imam, da nema. :lol:

Pa nek imaju ljudi, bolje nego da nemaju. Volio bih i ja da svi imaju kao oni, al' sta ces. Ipak su se i skolovali dugo i treba da naplate svoje. Sutra ce neko mene zezati ako budem dobro zaradjivao. Nije u redu.
abdulazizsarajevo

#31 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by abdulazizsarajevo »

hajmo im sergiju skupit...
nek se nadje..:) pa kad im odnesemo da nam kazu sta da cinimo dalje..

bit ce to u redu..
detroit-mercy

#32 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by detroit-mercy »

Imam jednog imama bliskog rodjaka, svrsenik medrese. Znaci SSS (cetiri godine), pun je kao brod. Trenutno voza Audija-novog (u stvari to je bilo zadnje sto je vozio, mozda je promijenio), veoma je vjest na rijecima. Tako da je jedan od onih hodza koji "skida a ne mece", a narod ko stado ovaca leti li leti a on sisa li sisa. Sa njime uci u neku dublju polemicku pricu se ne isplati, jer je ipak njegov nivo rasudjivanja na nivou jednog SSS. Ne znam koliko ga dzemat placa ali znam da zivi kao pasa ( i to od skidanja a ne mecanja), sada cija je krivica/zasluga, njegova jer zna dobro da sisa ili od naroda koji pusta da ga sisa, ne znam. Ali narod je vazda bio ovca, samo sto se u danasnje vrijeme javilo toliko brica da je cudo jedno ( politicar, hodze, doktori, profesori, da ne nabrajam poduza je lista).
theTruePath

#33 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by theTruePath »

Ali narod je vazda bio ovca, samo sto se u danasnje vrijeme javilo toliko brica da je cudo jedno ( politicar, hodze, doktori, profesori, da ne nabrajam poduza je lista).
ali zato su oni ucili i sjedili po citavu noc u kuci,dok su ovi sto se danas zale uzivali,izlazili i na knjigu nisu ni pomisljali :D
theTruePath

#34 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by theTruePath »

pezzar wrote:Ne bi se on zvao Imam, da nema. :lol:

Pa nek imaju ljudi, bolje nego da nemaju. Volio bih i ja da svi imaju kao oni, al' sta ces. Ipak su se i skolovali dugo i treba da naplate svoje. Sutra ce neko mene zezati ako budem dobro zaradjivao. Nije u redu.

slazem se
bijela

#35 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by bijela »

detroit-mercy wrote:Imam jednog imama bliskog rodjaka, svrsenik medrese. Znaci SSS (cetiri godine), pun je kao brod....
pa možda čovjek ima neki izvor novca za koji vi ne znate,
možda je od oca naslijedio njivu, posadio maline od kojih pravi džem pa prodaje. one can never tell. 8-)

inače, nisu hodže sveti ljudi pa da moraju biti čestiti i čedni. ima ih i ovakvih i onakvih, kako u Mushafu piše: ima nas vrsta različitih.
samo što oni imaju početni potencijal da budu bolji, moralniji, empatičniji, itd. neće svaki hodža i iskoristiti taj potencijal.

inače, postavljač teme je na početku pogriješio jer je krenuo sa generalizirajućim stavom. ako ima hodža koji stvarno žive na grbači ljudi (a ponavljam da ne bježim od toga da ima) sigurno je da su takvi manjina.
bosniak.m

#36 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by bosniak.m »

Građanin wrote:Imami bi valjda trebali biti bijeda i socijalni slučajevi. Svaka druga struka može imati dobru plaču i automobil, ali imami ne mogu? Čudan neki rezon i kriterijum? Valjda imami trebaju biti najsiromašniji i primaoci sadake po tebi?

P.S.
Nešto ne poznam doktora,nastavnika,inžinjera ili sl.da čisti i usisava na svome radnome mjestu. Tačno je, doduše, da je zahmet oko džamije sevap, može imam i to ponekada da uradi, ali ima on i prečih poslova!
Mislim da je ovo ključ cijele rasprave!
Ako imaš problema sa lokalnim imamom - idi i reci mu. Problem sigurno nećeš rješiti ovako na forumima. Generaliziraš stvari, recimo, ja poznajem imama koji o svom trošku ide u jedno mjesto u istočnoj Bosni i obavlja dužnosti imama, samo da bi održao povratničko naselje...
Dalje, mnoge stvari koje navodite za imame (plaćanje hatmi i sl.) su više nego očite. Najbolje je da, kad već imami neće slušati, o istim stvarima razgovarate sa narodom; sve dok je narod naivan neko će ga koristiti.
detroit-mercy

#37 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by detroit-mercy »

bosniak.m wrote:
Građanin wrote:Imami bi valjda trebali biti bijeda i socijalni slučajevi. Svaka druga struka može imati dobru plaču i automobil, ali imami ne mogu? Čudan neki rezon i kriterijum? Valjda imami trebaju biti najsiromašniji i primaoci sadake po tebi?

P.S.
Nešto ne poznam doktora,nastavnika,inžinjera ili sl.da čisti i usisava na svome radnome mjestu. Tačno je, doduše, da je zahmet oko džamije sevap, može imam i to ponekada da uradi, ali ima on i prečih poslova!
Mislim da je ovo ključ cijele rasprave!
Ako imaš problema sa lokalnim imamom - idi i reci mu. Problem sigurno nećeš rješiti ovako na forumima. Generaliziraš stvari, recimo, ja poznajem imama koji o svom trošku ide u jedno mjesto u istočnoj Bosni i obavlja dužnosti imama, samo da bi održao povratničko naselje...
Dalje, mnoge stvari koje navodite za imame (plaćanje hatmi i sl.) su više nego očite. Najbolje je da, kad već imami neće slušati, o istim stvarima razgovarate sa narodom; sve dok je narod naivan neko će ga koristiti.
Problem u svemu tome je kada se radi o svestenim licima, oni su oni koji u principu propagiraju neke "norme" (moralne, religijske, i td) i oni sami bi trebali da se pridrzavaju tih normi. Medjutim u danasnje vrijeme, veoma cesto se desava da onaj ko govori o tim normama se jednostavno ne pridrzava tih normi. Kod drugih profesija to se nekako moze i progledati ali kada svestena lica koja btw propagiraju postulate tipa ne lazi, ne kradi, ne ....., olako prelaze preko toga sto poducavaju/ propovjedaju stado/u, to onda bode pojedince u oci.
Mada se sve uglavnom svodi, kao sto sam naveo u gornjem postu, na sisanje stada samo sto brice nose razlicite uniforme i sto ih se je u zadnje vrijeme nakotilo sila jedna.
udrch

#38 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by udrch »

.....
Last edited by udrch on 05/03/2014 21:25, edited 1 time in total.
arzuhal

#39 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by arzuhal »

@udrch :thumbup: :-D
detroit-mercy

#40 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by detroit-mercy »

udrch wrote:Ja sam bio imam, 4,5 godina, "sa pola norme", na posao sam išao jednom sedmično, 320 kolimetra u obadva pravca, džemat povratnički, platu neću spominjati, jer sam hvala Allahu bio zadovoljan što sam imao takav džemat, u to vrijeme sam vozao golfa 2 (buraz mi kupio), nekad nisam imao dovoljno ni za gorivo, ostavim ženu i dijete bez marke, a naspem gorivo, ali sam to volio raditi..
Slomio me put i borba sa tim ljudima da se džamija napravi..kad je džamija napravljena od donacija naših ljudi koje smo upoznali tek na proklanjavanju džamije, koji su donirali novac, a džematlije sve radove osim munare uradili tad sam digao ruke od imamskog posla..danas radim lijevi posao, vozam golfa 4, planiram ga uskoro mijenjati, imam već pare, imam stan od 120 kvadrata u kući koju je buraz napravio, ali planiram uskoro kupiti svoj stan, neka se nađe za dijete..plata oko milje, nekad više,nekad manje..niko mi ne govori da sam lopov..
Razlog je bio samo jedan: dođu mi ovakvi ljudi i pričaju kako hodže ne valjaju, sa mnom sjede, znaju u kakvom sam halu, hodže kradu, lopovi, hatme, tevhidi, dženaze i svakojake gluposti..za sve probleme u ovoj zemlji su krivi hodže i džamije..bio sam lopov, a odem na put od 320 kilometara, a krajnica otišla, amortizeri nikakvi, kočnice na izdisaju..jedinu satisfakciju sam imao od džematlija..
Polovina moje generacije ne radi kao hodža, isto se odnosi i na generacije bliske mojoj, a koje znam, uglavnom rade neke lijeve poslove, jer nema mjesta..znam hafize koji nemaju posao, o svršenicima FIN-a da ne govorim..

Pa istjerajte hodže koje ne valjaju, jer ovako tjerate one koji valjaju..
Nisu sve hodže iste, ima jako dobrih ljudi, ali vi njih ne želite vidjeti..primjer glavni imam u Srebrenici, momak iz Gradačca, i on i supuga VSS, ali čovjek odlučio život provesti u najsvetijem gradu u ovoj zemlji..ali njega niko ne vidi, on je nebitan i on je lopov, jer je hodža, mora da mlati pare kad mi ne gledamo..

P.S. ispade da hvalim sebe, ali s obzirom da niko ne zna ko sam, nadam se da mi Uzvišeni neće ovo uvrstiti u oholost..
Ni svi doktori ne primaju mito ali su na tapetu svi i koji primaju i oni koji ne primaju, tako da je ista stvar i sa hodzama. Biti hodza nije mi malo lako, jer si stalno pred ocima javnosti i na sudu javnosti. Plus to nije isto kao sa politikom za koju znamo da je kurva, religija ne nesto drugo. Mada moras priznati da i pored velikog broja imama koji casno obavljaju svoj poziv ima i onih koji taj poziv zlouptrebljavaju.
bijela

#41 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by bijela »

udrch, stvarno.. hvala ti :-D
udrch

#42 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by udrch »

....
Last edited by udrch on 05/03/2014 21:25, edited 1 time in total.
zijancer

#43 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by zijancer »

ako vas dobro shvatam, ispade da jedan mali procenat ljekara neodgovorno radi svoj posao :)
pa to je za svaku pohvalu :skoljka:
zijancer

#44 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by zijancer »

te ih ne treba kritikovati javno, jer tako stvaramo lošu sliku o onoj ogromnoj većini koja je odgovorna
BSn

#45 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by BSn »

Je li svaki dzemat, tj. svaki hodza, pravi vlastiti cjenovnik za dzenaze? Pitam, jer sam upoznat sa cijenom dzenaze u KS i u jednom drugom gradu. Dodje jefitnije prebaciti se kombijem do tamo i tamo se sahraniti, nego u KS.

Jos malo pa cemo morati k'o drevni Grci stavljati ona dva zlatnika na oci umrlom. Samo sto mi necemo placati skeledziju, nego ove nase otpravnike na drugi svijet.

Sto se tice teme, ne moze se generalizirati. Ja znam imama koji je susta suprotnost od svega napisanog u uvodnom postu. Najvecu mrlju na tu profesiju baca reis sa svojim belim odelom, manirima i ukupno svojom bahatom pojavom. Reis, koji dodje pred Srebrenicane u satore u Sarajevu i stavi na stol kutiju Drine - licemjer na kub.
abdulazizsarajevo

#46 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by abdulazizsarajevo »

vec sam rekao da ne generaliziran...uz ove rijeci...CAST IZUZECIMA:..
mnogi su dosli u sarajevo da budu hodze..tu su pare...a malo ko se odluci da pomogne zivotu i povratku u RS...znam iz vlastitog primjera...

a to nije briga ni reisa CERICA koji je predvodnik ove uleme....ovih hodza koji imaju srecu da im reis namakne poslova pa rade i imaju...
Reisa cerica ne zanima ni Kotorsko...povratnici tamo su manje bitni jer ne znaju da pricaju...draze je reisu klapiti 15 000KM od nacelika obrena..za svoje piramide u centru sarajeva..

o ovakvim imamima govorim...CAST IZUZECIMA kojih naravno i ja znam...

Uglavnom ako ste imam i imate dobre odnose sa efendijom Cericem i napredovat cete..ne smijete se ponasati kao uvazeni IMAM ef. Spahic - Mujke.. kojem skidam kapu!
udrch

#47 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by udrch »

.....
Last edited by udrch on 05/03/2014 21:26, edited 1 time in total.
Rimad

#48 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by Rimad »

abdulazizsarajevo wrote:
dragi moj Rimad ti im daji pa nek imaju jos..:)
Apsolutno se slažem. Ko hoće neka daje. Ja, bogami, dam ponekad i nije mi žao. Halalosum.
:sax:
Haris.ba

#49 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by Haris.ba »

detroit-mercy wrote:Imam jednog imama bliskog rodjaka, svrsenik medrese. Znaci SSS (cetiri godine), pun je kao brod. Trenutno voza Audija-novog (u stvari to je bilo zadnje sto je vozio, mozda je promijenio), veoma je vjest na rijecima. Tako da je jedan od onih hodza koji "skida a ne mece", a narod ko stado ovaca leti li leti a on sisa li sisa.
Je l' u Sarajevu? Džemat prema Doglodima?
udrch wrote: @abdulazizsarajevo - jesi ti platio članarinu, pa da nastavimo..
Znam ja džemate gdje na bajramu bude minimalno 5000 ljudi, a članova ima oko 40. Al' biće bolje. I ne znam zašto uopće se ozbiljno odgovara na ovu temu. Isto je ko da je napisano: doktori su bagra. Kad ne napišeš šta se desilo konkretno(nemoraju imena) ovo se sve pretvori u palamuđenje. Haj da su hodže najveći problem našega društva.

P.S.
Bio nedavno u džamiji u TK. I niže efendija hutbu. I kaže: "Za kraj ostavio sam najsrećniju vijest. Završili smo imamsku kuću"(a 20 godina je bio u podstanarima u susjednom selu, a došao u ovo novo i za 2 godine završena i džamija koje nije bilo nikako). Nije sve do hodža. Ima nešta i do nas.
Bosanac sa dna kace

#50 Re: Posjednovni list vaseg lokalnog Imama

Post by Bosanac sa dna kace »

nije problem imovina imama koji radi u mom dzematu hocu rec ne radi, problem je ljenost, i nedostupnost dzamije nama obicnim vjernicima
a ako treba imenovacu i imame i dzemate!
Haris.ba wrote:

P.S.
Bio nedavno u džamiji u TK. I niže efendija hutbu. I kaže: "Za kraj ostavio sam najsrećniju vijest. Završili smo imamsku kuću"(a 20 godina je bio u podstanarima u susjednom selu, a došao u ovo novo i za 2 godine završena i džamija koje nije bilo nikako). Nije sve do hodža. Ima nešta i do nas.
pa jest do nas je, a opet kad hocemo da nesto promijenimo ne more, jer eto konkretno mnogim dzematima TK ima odbora dje najobrazovanija osoba ima zavrsenu srednju ekonomsku, ostalo sve po 4 razreda osnovne i uz to penzioneri
Post Reply