udrch wrote:Ja sam bio imam, 4,5 godina, "sa pola norme", na posao sam išao jednom sedmično, 320 kolimetra u obadva pravca, džemat povratnički, platu neću spominjati, jer sam hvala Allahu bio zadovoljan što sam imao takav džemat, u to vrijeme sam vozao golfa 2 (buraz mi kupio), nekad nisam imao dovoljno ni za gorivo, ostavim ženu i dijete bez marke, a naspem gorivo, ali sam to volio raditi..
Slomio me put i borba sa tim ljudima da se džamija napravi..kad je džamija napravljena od donacija naših ljudi koje smo upoznali tek na proklanjavanju džamije, koji su donirali novac, a džematlije sve radove osim munare uradili tad sam digao ruke od imamskog posla..danas radim lijevi posao, vozam golfa 4, planiram ga uskoro mijenjati, imam već pare, imam stan od 120 kvadrata u kući koju je buraz napravio, ali planiram uskoro kupiti svoj stan, neka se nađe za dijete..plata oko milje, nekad više,nekad manje..niko mi ne govori da sam lopov..
Razlog je bio samo jedan: dođu mi ovakvi ljudi i pričaju kako hodže ne valjaju, sa mnom sjede, znaju u kakvom sam halu, hodže kradu, lopovi, hatme, tevhidi, dženaze i svakojake gluposti..za sve probleme u ovoj zemlji su krivi hodže i džamije..bio sam lopov, a odem na put od 320 kilometara, a krajnica otišla, amortizeri nikakvi, kočnice na izdisaju..jedinu satisfakciju sam imao od džematlija..
Polovina moje generacije ne radi kao hodža, isto se odnosi i na generacije bliske mojoj, a koje znam, uglavnom rade neke lijeve poslove, jer nema mjesta..znam hafize koji nemaju posao, o svršenicima FIN-a da ne govorim..
Pa istjerajte hodže koje ne valjaju, jer ovako tjerate one koji valjaju..
Nisu sve hodže iste, ima jako dobrih ljudi, ali vi njih ne želite vidjeti..primjer glavni imam u Srebrenici, momak iz Gradačca, i on i supuga VSS, ali čovjek odlučio život provesti u najsvetijem gradu u ovoj zemlji..ali njega niko ne vidi, on je nebitan i on je lopov, jer je hodža, mora da mlati pare kad mi ne gledamo..
P.S. ispade da hvalim sebe, ali s obzirom da niko ne zna ko sam, nadam se da mi Uzvišeni neće ovo uvrstiti u oholost..
Ni svi doktori ne primaju mito ali su na tapetu svi i koji primaju i oni koji ne primaju, tako da je ista stvar i sa hodzama. Biti hodza nije mi malo lako, jer si stalno pred ocima javnosti i na sudu javnosti. Plus to nije isto kao sa politikom za koju znamo da je kurva, religija ne nesto drugo. Mada moras priznati da i pored velikog broja imama koji casno obavljaju svoj poziv ima i onih koji taj poziv zlouptrebljavaju.