Ljutiti se na Boga
- The Admiral
#26 Re: Ljutiti se na Boga
Moze li mi neko objasniti par pitanja i stav Islama prema njima . . . (Ako neko misli da je ono sto pitam glupo itd zaobidji ne pravi se pametan, smijesan.. ono odjebaus)
Zasto sam ja rodjen musliman a zasto je moj komsija rodjen Katolik ? Da zivimo jos sto godina ja nikad ne bi presao na njegovu vjeru niti bi on na moju, sada.. mozda je to iz ponosa, zbog familije, historije itd itd dosta ljudi nikad nece doc do tog nivoa gdje ce biti dovoljno pametni/edukovani da raspoznaju istinu ili nece razmisljati toliko ozbiljno o tome i koja je religija prava koja nije to moras studirat citav zivot da bi skonto i dosta stvari i srece dolaze tu u igru ovo ono.. Da nije tako svi bi bili jedne vjere da je to tako jednostavno? Znaci interesuje me ovo, recimo da je jedan od nas u pravu (naravno da ja mislim da sam ja i on da je on bla bla) , sada prema vjeri jedan od nas ide u pakao jer nije nasao i slijedio taj pravi put? To nikako ne mogu da razumijem? I zasto pakao postoji? Nema stvari koju ti mozes uradit u ovom zivotu da bi tebe tvoja majka osudila i poslala u pakao da joj je dat izbor? Zasto bi onda Bog to uradio? Jos me interesuje kako to da sam ja ja i ti ti? Ja dobio moje tijelo ti tvoje? Kako dodje do toga? Zasto neko ima sve puno bolje neko puno gore, gdje je pravda tu i sto se tice zdravlja itd itd? I zasto si prisiljen da igras igru i zivis kako ti je odredjeno ako nikad nisi imao sansu da kazes da ili ne? I ako kazes ne ovdje ne pise ti se dobro poslije? Mislim ako ne prakticiras i to sto je naredjeno, niko od nas nije isti a tu moramo bit svi isti radit isto sto je vrlo tesko.. Nisam ateista, nisam depresivan niti nista haha, jednostavno eto interesuju me te neke stvari za koje nemam odgovore. Znaci tu sam s-brda-dola nabrojao neke stvari ako ko obrazovaniji u polju Islama mi moze odgovorit nek se javi ako moze hvala unaprijed.....
Zasto sam ja rodjen musliman a zasto je moj komsija rodjen Katolik ? Da zivimo jos sto godina ja nikad ne bi presao na njegovu vjeru niti bi on na moju, sada.. mozda je to iz ponosa, zbog familije, historije itd itd dosta ljudi nikad nece doc do tog nivoa gdje ce biti dovoljno pametni/edukovani da raspoznaju istinu ili nece razmisljati toliko ozbiljno o tome i koja je religija prava koja nije to moras studirat citav zivot da bi skonto i dosta stvari i srece dolaze tu u igru ovo ono.. Da nije tako svi bi bili jedne vjere da je to tako jednostavno? Znaci interesuje me ovo, recimo da je jedan od nas u pravu (naravno da ja mislim da sam ja i on da je on bla bla) , sada prema vjeri jedan od nas ide u pakao jer nije nasao i slijedio taj pravi put? To nikako ne mogu da razumijem? I zasto pakao postoji? Nema stvari koju ti mozes uradit u ovom zivotu da bi tebe tvoja majka osudila i poslala u pakao da joj je dat izbor? Zasto bi onda Bog to uradio? Jos me interesuje kako to da sam ja ja i ti ti? Ja dobio moje tijelo ti tvoje? Kako dodje do toga? Zasto neko ima sve puno bolje neko puno gore, gdje je pravda tu i sto se tice zdravlja itd itd? I zasto si prisiljen da igras igru i zivis kako ti je odredjeno ako nikad nisi imao sansu da kazes da ili ne? I ako kazes ne ovdje ne pise ti se dobro poslije? Mislim ako ne prakticiras i to sto je naredjeno, niko od nas nije isti a tu moramo bit svi isti radit isto sto je vrlo tesko.. Nisam ateista, nisam depresivan niti nista haha, jednostavno eto interesuju me te neke stvari za koje nemam odgovore. Znaci tu sam s-brda-dola nabrojao neke stvari ako ko obrazovaniji u polju Islama mi moze odgovorit nek se javi ako moze hvala unaprijed.....
-
ahmed19
#27 Re: Ljutiti se na Boga
Forum ti i nije neko mjesto za trazenje takvih odgovora, ali evo, otprilike...
Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, kaže da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Svako dijete se rodi u prirodnoj vjeri islamu, pa ga njegovi roditelji učine Jevrejem, kršćaninom ili vatropoklonikom, kao što životinja daje potpunu životinju, pa da li mislite da može imati nedostatke.” (Muslim, 207/16)
(Islam znaci POKORNOST jednom Jedinom Uzvisenom Bogu -koji NICEMU nije slican, i postovanje Njegovih zakona.)
“Ti upravi lice svoje vjeri, kao pravi vjernik, vjeri, djelu Allahovu, prema kojoj je On ljude načinio, - ne treba da se mijenja Allahova vjera, jer je to prava vjera, ali većina ljudi to ne zna.” (Kur´an, Prevod značenja, Er-Rum, 30)
“Dzinne i ljude sam stvorio samo da Mi robuju.” (Kur´an, Prevod znacenja, Ez-Zarijat,56)
Sustina zivota je robovanje Jednom Bogu, i ne cinjenje nicega sto se protivi Njegovom zakonu.
Pakao. Jednostavno - da njega nema, sta bi bilo sa Karadzica, Mladica, Hitlera, i inih drugih zlocinaca na svijetu?
Da smo svi isti, zivot bi bio monoton, ne bi bilo iskusenja, ni svrhe takvog zivota. Ovako: bogati TREBAJU pomoci siromahu, i za to ce biti nagradjeni. Odgovarat ce za to gdje su svoj novac i imetak potrosili.
Siromah - nema na ovom svijetu, ali nece ni morati odgovarati za to. To je njegova prednost, na Sudnjemu Danu. Tako je i sa zdravljem.
To je onako, ukratko... A Allah najbolje zna.
Nema Boga osim Allaha, a Muhammed s.a.v.s. je Njegov rob i Njegov poslanik.
Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, kaže da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Svako dijete se rodi u prirodnoj vjeri islamu, pa ga njegovi roditelji učine Jevrejem, kršćaninom ili vatropoklonikom, kao što životinja daje potpunu životinju, pa da li mislite da može imati nedostatke.” (Muslim, 207/16)
(Islam znaci POKORNOST jednom Jedinom Uzvisenom Bogu -koji NICEMU nije slican, i postovanje Njegovih zakona.)
“Ti upravi lice svoje vjeri, kao pravi vjernik, vjeri, djelu Allahovu, prema kojoj je On ljude načinio, - ne treba da se mijenja Allahova vjera, jer je to prava vjera, ali većina ljudi to ne zna.” (Kur´an, Prevod značenja, Er-Rum, 30)
“Dzinne i ljude sam stvorio samo da Mi robuju.” (Kur´an, Prevod znacenja, Ez-Zarijat,56)
Sustina zivota je robovanje Jednom Bogu, i ne cinjenje nicega sto se protivi Njegovom zakonu.
Pakao. Jednostavno - da njega nema, sta bi bilo sa Karadzica, Mladica, Hitlera, i inih drugih zlocinaca na svijetu?
Da smo svi isti, zivot bi bio monoton, ne bi bilo iskusenja, ni svrhe takvog zivota. Ovako: bogati TREBAJU pomoci siromahu, i za to ce biti nagradjeni. Odgovarat ce za to gdje su svoj novac i imetak potrosili.
Siromah - nema na ovom svijetu, ali nece ni morati odgovarati za to. To je njegova prednost, na Sudnjemu Danu. Tako je i sa zdravljem.
To je onako, ukratko... A Allah najbolje zna.
Nema Boga osim Allaha, a Muhammed s.a.v.s. je Njegov rob i Njegov poslanik.
- Irish
#28 Re: Ljutiti se na Boga
Evo jedno pitanje u skladu sa prethodnim, koje mi cesto naumpadne pa ako ko ima kakvu teoriju neka odgovori
Allah dz.s. kaze da ce u dzennet uci i Krscani i Jevreji koji ispravno vjeruju, ali vecina njih je kako kaze na krivom putu. Mene sad zanima koji su u gorem, odnosno boljem polozaju: krscani npr. koji nisu jaki vjernici i ne haju puno za vjeru (krscanstvu ali se ipak tu svrstavaju) ili oni koji su bas vjernici?? Ja ne mogu da sudim, Svevisnji samo zna,...ali mi se namece misljenje da ipak ovi "bas vjernici" cine gore, tj. krstenje, sveci, trojstvo itd..(dakle sirk)
I zanima me jos..po ovoj teoriji, nisu li recimo i agnostici (prihvataju mogucnost postojanja Boga) onda u mrvu boljem polozaju od vjernika krscana?? Cini mi se nekako da u tom slucaju cine daleko manji sirk??
Kako gledate na ovo...vase misljenje??
A Allah najbolje zna..
Allah dz.s. kaze da ce u dzennet uci i Krscani i Jevreji koji ispravno vjeruju, ali vecina njih je kako kaze na krivom putu. Mene sad zanima koji su u gorem, odnosno boljem polozaju: krscani npr. koji nisu jaki vjernici i ne haju puno za vjeru (krscanstvu ali se ipak tu svrstavaju) ili oni koji su bas vjernici?? Ja ne mogu da sudim, Svevisnji samo zna,...ali mi se namece misljenje da ipak ovi "bas vjernici" cine gore, tj. krstenje, sveci, trojstvo itd..(dakle sirk)
I zanima me jos..po ovoj teoriji, nisu li recimo i agnostici (prihvataju mogucnost postojanja Boga) onda u mrvu boljem polozaju od vjernika krscana?? Cini mi se nekako da u tom slucaju cine daleko manji sirk??
A Allah najbolje zna..
- NIN
#29 Re: Ljutiti se na Boga
Vidis, oni imaju svoj raj i svoja pravila koja moraju postovati da bi bili nagradjeni ulaskom u njega. Takodjer, po njihovom vjerovanju ono sto muslimani rade je pogresno i uvjereni su da muslimani nemaju sanse da udju u raj u koji oni vjeruju zato sto su na krivom putu. Mozemo spomenuti i to da koncept raja i pakla kakav je opisan u islamu, krscanstvu i judaizmu jeste, moglo bi se reci, prilicno smijesan ako pitamo jednog budistu ili nekoga koji pripada jednoj od istocnjackih religija za njegovo misljenje.Irish wrote:Evo jedno pitanje u skladu sa prethodnim, koje mi cesto naumpadne pa ako ko ima kakvu teoriju neka odgovori![]()
Allah dz.s. kaze da ce u dzennet uci i Krscani i Jevreji koji ispravno vjeruju, ali vecina njih je kako kaze na krivom putu. Mene sad zanima koji su u gorem, odnosno boljem polozaju: krscani npr. koji nisu jaki vjernici i ne haju puno za vjeru (krscanstvu ali se ipak tu svrstavaju) ili oni koji su bas vjernici?? Ja ne mogu da sudim, Svevisnji samo zna,...ali mi se namece misljenje da ipak ovi "bas vjernici" cine gore, tj. krstenje, sveci, trojstvo itd..(dakle sirk)![]()
I zanima me jos..po ovoj teoriji, nisu li recimo i agnostici (prihvataju mogucnost postojanja Boga) onda u mrvu boljem polozaju od vjernika krscana?? Cini mi se nekako da u tom slucaju cine daleko manji sirk??![]()
![]()
A Allah najbolje zna..
I sad, reci nam, kako ti gledas na ovo?
- Irish
#30 Re: Ljutiti se na Boga
Gospon. NIN...
Mislila sam da se podrazumijeva da se odgovor na pitanje treba odnositi na misljenja sa aspekta islama. Iskreno, ne mori me mnogo sta budisti misle o ovome
Mislila sam da se podrazumijeva da se odgovor na pitanje treba odnositi na misljenja sa aspekta islama. Iskreno, ne mori me mnogo sta budisti misle o ovome
- NIN
#31 Re: Ljutiti se na Boga
Bas kao sto i njih ne mori sta misle i kako gledaju muslimani na njihov raj. Doduse, moj fokus je bio na one za koje si i pitala - krscane i jevreje, a ne budiste. Nego, postavih ti kontrapitanje bas iz tog razloga da razmislis o ovome sa malo viseg aspekta jer se tako dosta bolje vidi i tvoja pozicija u svemu tome!Irish wrote:Gospon. NIN...
A samo Jahve, Zeus, Siva, Alah, Tor i Ra znaju najbolje...
- Irish
#32 Re: Ljutiti se na Boga
Greska!!
Nisam pitala krscane i jevreje , nego muslimane...sta oni o tome misle
(vidis da o njima, tj. krscanima i jevrejima pisem u trecem licu mnozine)
Nisam pitala krscane i jevreje , nego muslimane...sta oni o tome misle
- statix
#33 Re: Ljutiti se na Boga
Da se nadovezem na pitanje koje je postavila Irish. Hoce li milijardu i pol kineza u pakao?
- NIN
#34 Re: Ljutiti se na Boga
Eto, sad ja budala.Irish wrote:Greska!!
Nisam pitala krscane i jevreje , nego muslimane...sta oni o tome misle![]()
Znam da nisi pitala njih nego si pitala svoje u vezi njih i to mi je savrseno jasno, sto se da zakljuciti iz moje opaske na tvoj prethodni post:
Nego, jesi li shvatila sta sam zelio reci/pitati?NIN wrote:Doduse, moj fokus je bio na one za koje si i pitala - krscane i jevreje...
- Irish
#35 Re: Ljutiti se na Boga
Ama covjece, nisam postavila pitanje u svrhu rasprave, zanima me misljenje i poneki odgovor....Nisam trazila kontra pitanje
Tebi haman dosadno, pa se naumio sa mnom raspravljati
Sorry, nisam raspolozena ovaj put
Tebi haman dosadno, pa se naumio sa mnom raspravljati
- pustopoljina
#36 Re: Ljutiti se na Boga
nekad mislim isto sto i Ahmmed u prvom postu,a nekad isto sto i moj covjek- ateista...
- statix
#37 Re: Ljutiti se na Boga
Interesantno je to, jer prema takvom shvatanju, prosjecno upucen vjernik zivi sa pretpostavkom da bolest, bol, patnja i siromastvo su prednosti tih ljudi tj. bice prednosti na sudnjem danu. Mozda to objasnjava zasto niko nije zainteresovan da im pomogne, pa imamo Saudiju, Emirate i druge gdje se rasipaju i zive u izobilju, gradeci vjestacke otoke.
A ovim siromasnim drzavicama i jadnom narodu poturaju bajke. Eto, bar za utjehu. 
- NIN
#38 Re: Ljutiti se na Boga
Zaboravljas da je ovo je forum, a forum je mjesto (bilo ono virtualno ili stvarno) gdje imas plaho insana koji razmjenjuju misljenja, kritikuju, dvoje, pitaju, odgovaraju i komentiraju. Tebe zanima misljenje i poneki odgovor na tvoje pitanje, a ne zelis da budes pitana. E, cura, ne more to tako.Irish wrote:Ama covjece, nisam postavila pitanje u svrhu rasprave, zanima me misljenje i poneki odgovor....Nisam trazila kontra pitanje![]()
![]()
Tebi haman dosadno, pa se naumio sa mnom raspravljati![]()
Nego, zao mi je sto izgleda da nisi u stanju shvatiti da sam ti samo htio dati dodatnog materijala za razmisljanje i vjerovatno je da sam bas ovdje krivo procijenio. K tome, nisi uspjela ni pravilno procitati ono sto napisah ili se samo pravis dalabu ne bil' malo izvrdala ono sto nisi trazila - kontrapitanje. Bojim se da stereotipi ponekad djeluju kao itekako utemeljeni.
- Irish
#39 Re: Ljutiti se na Boga
NIN wrote:Zaboravljas da je ovo je forum, a forum je mjesto (bilo ono virtualno ili stvarno) gdje imas plaho insana koji razmjenjuju misljenja, kritikuju, dvoje, pitaju, odgovaraju i komentiraju. Tebe zanima misljenje i poneki odgovor na tvoje pitanje, a ne zelis da budes pitana. E, cura, ne more to tako.Irish wrote:Ama covjece, nisam postavila pitanje u svrhu rasprave, zanima me misljenje i poneki odgovor....Nisam trazila kontra pitanje![]()
![]()
Tebi haman dosadno, pa se naumio sa mnom raspravljati![]()
Nego, zao mi je sto izgleda da nisi u stanju shvatiti da sam ti samo htio dati dodatnog materijala za razmisljanje i vjerovatno je da sam bas ovdje krivo procijenio. K tome, nisi uspjela ni pravilno procitati ono sto napisah ili se samo pravis dalabu ne bil' malo izvrdala ono sto nisi trazila - kontrapitanje. Bojim se da stereotipi ponekad djeluju kao itekako utemeljeni.
Nije da ja ne zelim da budem pitana, ja samo ne zelim na ovo pitanje da ogovorim
KO hoce odgovorit ce, ko nece-nece ni citati ni truditi se
Ljepota od slobode govora i NE govora
- NIN
#40 Re: Ljutiti se na Boga
Ovi prvi svoju poziciju tumace kao alahovo davanje i neki vid nagrade na ovom svijetu dok drugi svoju poziciju tumace kao dusmansku zavjeru, a jako rijetko alahovo (ne)davanje, dok se ipak s druge strane tjese nagradi na onom svijetu, kao uostalom i oni prvi. Treci, koji sve gledaju sa strane, njihove pozicije vecinom tumace opet na sasvim drugaciji i, moglo bi se komotno reci, racionalniji (geopoliticki) nacin, izuzev onih koji se vecinom poistovjecuju sa drugima i manje sa prvima i onih koji i jedne i druge mrze jer ne vjeruju u istog boga kao oni sami.statix wrote:Interesantno je to, jer prema takvom shvatanju, prosjecno upucen vjernik zivi sa pretpostavkom da bolest, bol, patnja i siromastvo su prednosti tih ljudi tj. bice prednosti na sudnjem danu. Mozda to objasnjava zasto niko nije zainteresovan da im pomogne, pa imamo Saudiju, Emirate i druge gdje se rasipaju i zive u izobilju, gradeci vjestacke otoke.A ovim siromasnim drzavicama i jadnom narodu poturaju bajke. Eto, bar za utjehu.
Sve je do tumacenja dok je isto determinirano pozicijom u kojoj si se nasao (i odrastao).
- Zlata M.
#41 Re: Ljutiti se na Boga
NIN wrote:Ovi prvi svoju poziciju tumace kao alahovo davanje i neki vid nagrade na ovom svijetu dok drugi svoju poziciju tumace kao dusmansku zavjeru, a jako rijetko alahovo (ne)davanje, dok se ipak s druge strane tjese nagradi na onom svijetu, kao uostalom i oni prvi. Treci, koji sve gledaju sa strane, njihove pozicije vecinom tumace opet na sasvim drugaciji i, moglo bi se komotno reci, racionalniji (geopoliticki) nacin, izuzev onih koji se vecinom poistovjecuju sa drugima i manje sa prvima i onih koji i jedne i druge mrze jer ne vjeruju u istog boga kao oni sami.statix wrote:Interesantno je to, jer prema takvom shvatanju, prosjecno upucen vjernik zivi sa pretpostavkom da bolest, bol, patnja i siromastvo su prednosti tih ljudi tj. bice prednosti na sudnjem danu. Mozda to objasnjava zasto niko nije zainteresovan da im pomogne, pa imamo Saudiju, Emirate i druge gdje se rasipaju i zive u izobilju, gradeci vjestacke otoke.A ovim siromasnim drzavicama i jadnom narodu poturaju bajke. Eto, bar za utjehu.
Sve je do tumacenja dok je isto determinirano pozicijom u kojoj si se nasao (i odrastao).
...a cetvrti prihvataju. Upitaju se katkad "Boze dragi, sta mi to sad hoces reci, sta to treba da naucim?"...znajuci da, ako uspije prevazici, nikad vise nece biti isti kao prije - nego bolji (citaj : svjesniji).
Blago onima koji to mogu tako...
-
Updated
#42 Re: Ljutiti se na Boga
Sve dok susjedima muslimanu i katoliku (ili pripadnicima nekih drugih religija) budu vaznije stvari u kojim se ne slazu od onih u kojim imaju zajednicki stav, obojica su daleko od Boga. Toliko daleko da je zanemarivo pitanje ko je od njih dvojice blize, odnosno, dalje od Boga.The Admiral wrote:Moze li mi neko objasniti par pitanja i stav Islama prema njima . . . (Ako neko misli da je ono sto pitam glupo itd zaobidji ne pravi se pametan, smijesan.. ono odjebaus)
Ne bi trebalo poistovjecivati pojam vjere i religije. Bog je jedan, samo jedan. On je krajnji cilj vjernika, a religiju shvatam kao uredjen put kojim se moze doci do njega. Puteva ima razlicitih vrsta i kvaliteta, a ne treba zaboravit da se do cilja moze stici i neuredjenom stazom, samo teze. Problem vecine deklarisanih vjernika je u tome sto stoje na putu, umjesto da idu naprijed.
Arapi sto ih spomenu statix su zauzeli najkvalitetniju "autostradu", ukisli su stojeci na njoj i ometaju vidike i prolaz nekim drugim, koji bi mozda i krenuli tom sirokom cestom.
- NIN
#43 Re: Ljutiti se na Boga
Cetvrti su samo varijacije unutar ove tri pozicije.Zlata M. wrote:NIN wrote:Ovi prvi svoju poziciju tumace kao alahovo davanje i neki vid nagrade na ovom svijetu dok drugi svoju poziciju tumace kao dusmansku zavjeru, a jako rijetko alahovo (ne)davanje, dok se ipak s druge strane tjese nagradi na onom svijetu, kao uostalom i oni prvi. Treci, koji sve gledaju sa strane, njihove pozicije vecinom tumace opet na sasvim drugaciji i, moglo bi se komotno reci, racionalniji (geopoliticki) nacin, izuzev onih koji se vecinom poistovjecuju sa drugima i manje sa prvima i onih koji i jedne i druge mrze jer ne vjeruju u istog boga kao oni sami.statix wrote:Interesantno je to, jer prema takvom shvatanju, prosjecno upucen vjernik zivi sa pretpostavkom da bolest, bol, patnja i siromastvo su prednosti tih ljudi tj. bice prednosti na sudnjem danu. Mozda to objasnjava zasto niko nije zainteresovan da im pomogne, pa imamo Saudiju, Emirate i druge gdje se rasipaju i zive u izobilju, gradeci vjestacke otoke.A ovim siromasnim drzavicama i jadnom narodu poturaju bajke. Eto, bar za utjehu.
Sve je do tumacenja dok je isto determinirano pozicijom u kojoj si se nasao (i odrastao).![]()
...a cetvrti prihvataju. Upitaju se katkad "Boze dragi, sta mi to sad hoces reci, sta to treba da naucim?"...znajuci da, ako uspije prevazici, nikad vise nece biti isti kao prije - nego bolji (citaj : svjesniji).
Blago onima koji to mogu tako...
- Zlata M.
#44 Re: Ljutiti se na Boga
...vjerovatno.statix wrote: Hoce li milijardu i pol kineza u pakao?
Sreca pa se ne pita ljude.
- Zlata M.
#45 Re: Ljutiti se na Boga
Fino si ovo rekao.Updated wrote:
Sve dok susjedima muslimanu i katoliku (ili pripadnicima nekih drugih religija) budu vaznije stvari u kojim se ne slazu od onih u kojim imaju zajednicki stav, obojica su daleko od Boga. Toliko daleko da je zanemarivo pitanje ko je od njih dvojice blize, odnosno, dalje od Boga.
Ne bi trebalo poistovjecivati pojam vjere i religije. Bog je jedan, samo jedan. On je krajnji cilj vjernika, a religiju shvatam kao uredjen put kojim se moze doci do njega. Puteva ima razlicitih vrsta i kvaliteta, a ne treba zaboravit da se do cilja moze stici i neuredjenom stazom, samo teze. Problem vecine deklarisanih vjernika je u tome sto stoje na putu, umjesto da idu naprijed.
Teske su to stvari... I niko, stvarno niko od nas nije potpuno "operisan"
...aaaaaaaali...
I zato mi se cini da je ta ljubav prema Bogu dragom najljepsa kad se o njoj cuti. Je l' progovori covjek - je l' gresku napravio... cim ja glasno kazem "...nije rodjen", povrijedih - bez da sam imala namjeru, moga prijatelja krscanina...a on mene iritira kad pocne insistirati na tome da je Bog rodjen...
pa, bas kao u onoj pjesmi :
"Ne vjeruj u moje stihove i rime, kad ti kazem, draga, da te ludo volim.....
.....jer istinska ljubav za rijeci ne zna
ona samo plamti silna, neoprezna
i ne mari, draga, da stihove pise "
...ma, ko bi znao.
- statix
#46 Re: Ljutiti se na Boga
Nije meni interesantno kako dvije navedene sekupine tumace vlastitu poziciju, nego kako gledaju na njihovu medjusobno poziciju. Klasican primjer obostrane koristi. Prvi dobijaju cistu savjest, jer se ne moraju brinuti za takve nepravilnosti i nepravde prisutne u zivotu tj. Bog ima za njih "prave planove". Drugi dobijaju utjehu, pa se lakse nose sa zivotom.Ovi prvi svoju poziciju tumace kao alahovo davanje i neki vid nagrade na ovom svijetu dok drugi svoju poziciju tumace kao dusmansku zavjeru, a jako rijetko alahovo (ne)davanje, dok se ipak s druge strane tjese nagradi na onom svijetu, kao uostalom i oni prvi.
- statix
#47 Re: Ljutiti se na Boga
Savrseno je jasno da hoce, jer pola su ateisti, a pola ljudi koji vjeruju u Tao, Budu i tako to tj. nisu prihvatili Islam.Zlata M. wrote:...vjerovatno.statix wrote: Hoce li milijardu i pol kineza u pakao?![]()
... i to, naravno, misli vecina onih koji nisu Kinezi. Vecina krscana ce anamo glatko poslati muslimane i ostale, a ostali - krscane, muslimane i Kineze.
![]()
- The Admiral
#48 Re: Ljutiti se na Boga
Cuo sam ovo prije. Ne moze dijete krivo biti sto je rodjen gdje je rodjen. Nije biro. Rodjen je u to isto kao svi mi. Rijetko ces upoznat nekog da je promjenio vjeru jer je nasao 'pravi put'.Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, kaže da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Svako dijete se rodi u prirodnoj vjeri islamu, pa ga njegovi roditelji učine Jevrejem, kršćaninom ili vatropoklonikom, kao što životinja daje potpunu životinju, pa da li mislite da može imati nedostatke.” (Muslim, 207/16)
Dobro to, to svaka vjera tvrdi za sebe.“Ti upravi lice svoje vjeri, kao pravi vjernik, vjeri, djelu Allahovu, prema kojoj je On ljude načinio, - ne treba da se mijenja Allahova vjera, jer je to prava vjera, ali većina ljudi to ne zna.” (Kur´an, Prevod značenja, Er-Rum, 30)
Koja je poenta toga. Zasto Bog ne unisti svo zlo na svijetu. I ne mora niko patit ni sada ni kasnije. Svakako niko nije biro da bude rodjen.“Dzinne i ljude sam stvorio samo da Mi robuju.” (Kur´an, Prevod znacenja, Ez-Zarijat,56)
Znao sam osobu koja nikad nije prakticirala Islam. Ta osoba mi je jedna od najdrazih osoba koju sam znao i koju znam u zivotu. Vjera kaze da ce ici u pakao jer nije prakticirala vjeru. Ne zvuci humano a kamoli nesto drugo.
Slazem se, ali ne slazem se sa nepravdom. Neko slijep neko vidi. Neko ima sina neko nema. Neko ima ruke neko nema. ITD (Milion primjera)Ti i ja smo rodjeni muslimani imamo sansu da slijedimo pravi put (nama je pravi put ko nekom drugom njegov). Zar neko ko nije rodjen i ko nije uspio nac taj put koji je nama dat (koji mi mislimo da je pravi kao sto oni misle da je njihov) a njemu nije treba da gori u vatri? Nije humano a kamoli nesto drugo.Da smo svi isti, zivot bi bio monoton, ne bi bilo iskusenja, ni svrhe takvog zivota. Ovako: bogati TREBAJU pomoci siromahu, i za to ce biti nagradjeni. Odgovarat ce za to gdje su svoj novac i imetak potrosili.
Ako mozes elaborirati jos malo na ovo , ili jos neko ako moze nek se ukljuci i da savjet koji mogu koristiti. Hvala unaprijed.
- The Admiral
#49 Re: Ljutiti se na Boga
Slazem se, upravu si. Ne pitam ko je od njih blizi Bogu, ne interesuje me to. Interesuje me poenta nekih stvari koje sam naveo, ako cemo biti realni ja sam rodjen musliman i umrijet cu musliman i isto je sa bla bla posto ljudi, isti slucaj je obrnuto ako si rodjen katolik vjerovatno ces umrijeti katolik, znaci mijenjanje religije se slabo, slabo, desava ako ces gledati u globalu. Znaci zasto je neko zasluzio da bude rodjen musliman a neko katolik, a obe religije kazu da jedan od njih ide u pakao jer nije nasao pravi put, nije prakticirao pravu religiju. Meni nekad izgleda kao da je religija izmisljena od covjeka. Vjera u to da Bog postoji je temelj svakoj religiji.Sve dok susjedima muslimanu i katoliku (ili pripadnicima nekih drugih religija) budu vaznije stvari u kojim se ne slazu od onih u kojim imaju zajednicki stav, obojica su daleko od Boga. Toliko daleko da je zanemarivo pitanje ko je od njih dvojice blize, odnosno, dalje od Boga.
Vjera i relgija su razliciti pojmovi, da razumijem. Sve vece religije tvrde da njihov put je pravi, ako ne vjerujes taj dio svoje religije ispadas nevjernik, Islam mi kaze ako ne prakticiram (klanjam pet puta dnevno, postim itd ) idem u pakao, ako katolik ne otkrije Islam koji je pravi put on ide u pakao, to ne mogu skontat nikako, malo ko uspije da prakticira vjeru a kamoli nesto drugo, a da ne pricam o ljudima koji nisu rodjeni u toj religiji jer ako nisi rodjen na pravom putu vjerovatno nikad neces ni doc na njega nes konvertirat se.., osamdeset peta minuta gubis pet nula eo ti lopta haha, znaci kako je to pravedno, kako zasluzujes da budes stavljen u bolju situaciju, a sto je onaj u goroj stavljen u goru, niko nije imo izbora.. znaci po meni ispada stavljen si gdje jesi jer si stavljen gdje jesi....Ne bi trebalo poistovjecivati pojam vjere i religije. Bog je jedan, samo jedan. On je krajnji cilj vjernika, a religiju shvatam kao uredjen put kojim se moze doci do njega. Puteva ima razlicitih vrsta i kvaliteta, a ne treba zaboravit da se do cilja moze stici i neuredjenom stazom, samo teze. Problem vecine deklarisanih vjernika je u tome sto stoje na putu, umjesto da idu naprijed.
- Zlata M.
#50 Re: Ljutiti se na Boga
jes' !statix wrote:Savrseno je jasno da hoce, jer pola su ateisti, a pola ljudi koji vjeruju u Tao, Budu i tako to tj. nisu prihvatili Islam.Zlata M. wrote:...vjerovatno.statix wrote: Hoce li milijardu i pol kineza u pakao?![]()
... i to, naravno, misli vecina onih koji nisu Kinezi. Vecina krscana ce anamo glatko poslati muslimane i ostale, a ostali - krscane, muslimane i Kineze.
![]()
uostalom, pik ! prva sam pitala...http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 9&start=25