Vidim. Hrvati su u manjem entitetu zbrisani sa lica zemlje, a u FBiH su (na entitetskom nivou) nemocni da proguraju bilo sta bez bosnjacke podrske, dok Bosnjaci to mogu bez hrvatske podrske. I to se svakako mora mijenjati. HDZ i Covic moraju odustati od projekta etnicke podjele, moraju se prestati ponasati kao sateliti velikosrpskom faktoru, a zauzvrat treba da traze mehanizam kojim ce se onemoguciti preglasavanje. Moze se recimo traziti stvaranje kantonalnog veta (npr. odluka na nivou FBiH ne moze proci ako nema podrsku bar 7 od 10 kantona), a u zamjenu se moze odustati od projekta etnicke podjele, HDZ moze zabiti noz u ledja Dodiku (HDZ inace ima iskustva sa tim zabijanjem noza u ledja) i okrenuti se suzivotu. Uzmi za primjer uspostavu etnicke televizije na kojoj insistira Covic. On vec ima vise hrvatskih televizija (TVKISS, Hercegovacka TV...), ali je Covicu cilj podjela javnog servisa po etnickom savu, podjela drustva, podjela drzave .... i onda kada se Bosnjaci, koji bi kroz taj projekat etnicke podjele bili ograniceni na cetvrtinu teritorije, brane preglasavanjem, to im se uzima za zlo. Covic treba da ponudi Bosnjacima "deal", odustajanje od etnicke podjele u zamjenu za mehanizam zastite od preglasavanja .... sve dok on Bosnjacima pokusava nametnuti rezervat, nema opravdanje da se buni kada ga se preglasa.
Je l ti zaista vjerujes u ovo boldirano? Namecu im zato sto ti zakoni vise odgovaraju Bosnjackim politicarima, pa i Bosnjackom narodu... Nema tu nikakvog dubljeg cilja. Bosnjaci nemaju nikakav razlog da se plase Hrvata, jer je Hrvata visestruko manje (sa tendencijom da ih bude jos manje), a i politicka moc im je svedena na minimum. Oni ne mogu postat jaci ako im Bosnjaci ne dopuste, tako da su oni u cijeloj prici sporedni igrac. Kakav rezervat covjece? Kako manjinski narod, sa malim djelom teritorije moze nametnuti rezervat vecinskom narodu sa vecim djelom teritorije? Hrvatski politicari se zalazu za BiH bez entiteta ili za BiH podjeljenu na regije. Srbi imaju svoj entitet, Bosnjaci imaju svoj... Ako ce vec ostat entitetska BiH, logicno je da Hrvati zele svoj entitet. Da je ukidanje RS realna opcija, Hrvati bi sigurno bili za unitarnu BiH, ali posto nije, oni zele 'svoj dio zemlje' u kojem ce oni biti glavni. Ti predlazes dobro rjesenje, vjerujem da bi Hrvati pristali, ali ne vjerujem da bi Bosnjaci. Da li se ti slazes sa mnom da nijedna strana nije iskrena i da svako zeli prevarit onog drugog? Da li je to po tebi dobro za ovu drzavu?
Hrvati su vec sada marginalizovani, a svoju situaciju mogu popraviti kroz pobjedu nad velikosrpstvom. Sto se tice jacanja desnice kod Bosnjaka, to je realno ocekivati samo ako bude rastao pritisak na njih. Manijaci poput Muderisa su imali znacajnu ulogu u bosnjackom korpusu, ali kako popusta medjunarodni pritisak na Bosnjake, tako se i razni "muderisi" polako tope kao vampiri na suncu. Potrebno je dakle malo vise "sunca", te zaokret udesno nema cim da bude izazvan.
Ovo podsjeca na prijeratno vrijeme, na vezanje zastava na Zeljinom jugu i mnogim drugim mjestima (si i ti Zeljin Manijak, takav utisak imam)

. Ja mislim da to nije dobro nizakog. Udruzivanje protiv nekog, to nije dobro...
Visok nivo decentralizacije. Potrebno je ojacati kantone i zadrzati nadleznosti koje manji entitet vec ima, ali samo pod jednim uslovom, da se ti kantoni i taj entitet ne tretiraju kao vlasnistvo samo jednog od naroda (nazivom, obiljezjem, praznicima....). Tako Srbi i Hrvati imaju mogucnost da vode politiku kakvu misle da je najbolja za te administrativne jedinice u kojim su brojniji. a Bosnjaci se ne osjecaju ugrozenim jer nema elemenata etnicke podjele. Na primjer, Srbima u manjem entitetu je bitno da su u stanju da kroje ekonomsku politiku tog entiteta jer se ona tice njih i to ne bi trebao da diktira neko iz Sarajeva. Ali tim Srbima ne bi trebalo da bude bitno to kako se zove taj entitet .... pogotovo ako se kroz postojeci naziv, obiljezje i krsne slave kao sluzbene praznike (javnih ustanova) vrsi institucionalnu diskriminaciju.
Iz tvoje tastature na boziji monitor. Vidis kako se ja i ti na kraju slozimo, potpisujem od rijeci do rijeci. Ali... Sa takvim napadackim gardom ne mozes doci do ovakvog rjesenja. Znas, i Srbi su ponosan narod, sigruno ne bi bili spremni na dogovor sa nekim ko ima napadacki stav kao ti. Ti si mila majka kakav je Silajdzic ili Dodik

. Jas cijelo vrijeme trubim da ljudi kao oni ne mogu postic nikakav dogovor. Oni su obicni trovaci, ljudi konfrontacije, a ne dogovora. Iako ni oni nevaljaju, Tihic i Cavic bi mozda mogli odradit ovako nesto. Nijedan nema drzak stav prema onom drugom, pa je samim tim i razgovor konstruktivan. Sta ti mislis o Silajdzicu? Je l sa tim covjekom moguc dogovor?
Covic je napravio "deal" sa Dodikom po kojem bi za kandidata HDZ-a trebali da glasaju Srbi FBiH .... kako je to u redu ako jednog Hrvata podrze Srbi Drvara, a nije u redu da drugog podrze Bosnjaci Sarajeva ? Sva je ta prica prilicno licemjerna, evo spominjes nezadovoljstvo politikom Josipovica i politikom Mesica, ko je njih birao ? Bosnjaci ? Sumnjas li i u njihov hrvatski identitet kao sto sumnjas u Komsicev ?
Je l vidis na kakvo su se ponizenje odlucili Hrvati u svoj svojoj nemoci? Je l mislis da bi se ovako ponizili da se Komsic nece kandidovat za hrvatskog predsjednika? Meni ovo nije dobro. Dobro je moja tetka rekla za Mesica 'on je ko kivi, okolo cupav, unutra zelen'. Muka mi je od njega, malo ustasa, malo partizan... Sramota od covjeka, vjetropir i licemjer. Josipovic je dobro kreno, za razliku od Mesica, posjetio je Hrvate u Hercegovini. Napravio je fantastican gest u nasem parlamentu. Takvi ljudi i nama trebaju, smo sto mi takve nikad nebi podrzali.
Pa neka proslijede slucajeve Jurisic i Ganic Sarajevu ako je to toliko nebitno.
Pa nek se zale sudu u Strazburu ako je ucinjena nepravda... BiH sud je katastrofa od katastrofe. Taj sud nije osudio niti jednog politicara za kriminal,
a svaki je ili kriminalac ili saucesnik ili nijemi posmatrac kriminala. Najbolje bi bilo da te slucajeve preuzme Haski tribunal, pa nek oni donesu postenu presudu. Ne znam da li je sud Srbije postena institucija, ali znam da su osudili na dugorocne robije veliki broj srpski zlocinaca. Nekako ne ide u istu recenicu sa 'velikosrpskom idejom'. Ali, ne vjerujes ni ti da je ta ideja trenutno na vlasti u Srbiji, nisi ti toliko glup... Stvarno ne razumijem iz kojeg razloga non stop potenciras VS

.
BiH nije imala niti ima pretenzije na dijelove Srbije, postavljas nekakav scenario koji nema nikakve veze sa realnim svijetom.
Nedo bog nesto rec protiv Bosnjacki politicara, platu nebi dobio

. Ja te na razno razne nacine navodim na grijeh, ali nema teorije

.
Mi smo dobri, oni nevaljaju.