esselamu alejkum ili samo selam

Rasprave o vjerskim temama.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Chmoljo »

nema veze gradska raja sa tim, nego ono što se dešavalo devedesetih i dokle nas je to dovelo. i kakvo je stanje svijesti ljudi danas. lično sebe ne smatram boljim čovjekom ako će moj selam nekome zasmetati. upravo suprotno.
theTruePath

#27 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by theTruePath »

sta fali i selam? selam,sta ima,,,,onako iz vidjenja,kada bi oduzio sa selam alejkum sta ima bili bi previse dugo
Vares City

#28 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Vares City »

arzuhal wrote:Es-selamu alejkum, brate Chmoljo
,..I od mene :)
Bitte_Halt_ja_ja

#29 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

tjeranje inata, sve ostalo suplja.

"Ko tjera inat, sa palicom ga pred vratim mojim cekam" Član 271, stav 8 - by divine source
Abu FEED el-Castro

#30 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Abu FEED el-Castro »

Sirite islam, nazivajte selam.
Samo laganini :bih:
XXS

#31 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by XXS »

Abu FEED el-Castro wrote:Sirite islam, nazivajte selam.
Samo laganini :bih:
Samo laganini, ako bog da, jednog dana cete uzet svih 24%.

ps- ta zastava koju si okacio nema nikakvog utemenljenja u Kuranu ili Sunetu NOVOTARIJA
uspravanostani

#32 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by uspravanostani »

Selam alejkum,

Onaj ko prakticira vjeru, naspram onoga koji samo zna o vjeri, jednak je onome ko
zna da zna, naspram onoga koji nezna da nezna.

Prije 7 godina u Londonu je sacinjena statistika sa preko 20 najutjecajnijih vjerskih lidera u
V. Britaniji, a tema je bila koji pozdrav ima najvecu poruku.
16 njih se slozilo da je to: Mir i spas boziji zelim tebi.

Dobar dan nije lose, a i kako da bude dobar kad pada kisa...

Tradicija Bosnjaka i Bosanaca nije ista po ovom pitanju.
Bosanci vole dobar dan a muslimani/bosnjaci nazivaju selam.

Tradicija carsije, konkretni Sarajva je bila Selam alejkum i merhaba
sve dok komunisti nisu dosli, ali, eto selam se ponovo vraca, hvala Bogu.
Ovo pisem kao musliman, bosnjak i bosanac i hercegovac.
Nikad mi nije smetao tudji a posebno vjerski pozdrav, al brate zna se ko sam i sta sam.

Ovaj sto pise razlika je sa carsijskom djecom i onom sa sela, pa pogledaj sve strukture, od vjerskih, politickih i dr.
ko je na vrhu tih atruktura, a poznato je da preko 50% sarajlija jos nezna gdje je Bihac, Mostar, Tuzla itd, a kamo li dalje, a kad odu u Neum ili Makarsku kao da su na mjesecu bili...

Selam znaci MIR, ali upotpunimo ovaj najljepsi pozdrav sa rijecima koje ga cine kpletnim. izvinite za gramativke greske
pisem sa mobilnog:)
Esselamu alejkum.
haqqlberry

#33 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by haqqlberry »

Karmen86 wrote:Eihhh, ma znala sam ja da ce odmah poceti sprdnja na moju konstantaciju, ali htjeli vi to priznati ili ne, istina je. Vazda se vidjelo ko je gradska raja, a ko ne, pa samim time i u tom pozdravu, ima ovdje na forumu dosta gradske raje i vjernika i nevjernika i ateista i ako pogledaju realno i iskreno, priznat će da se zna ko je nazivao na ulici vjerskim pozdravom, a ko svjetskim :wink: . A zna se i ko danas naziva kojim pozdravom :wink:
Biće da si ti ipak malo ksenofobična.
samiraki

#34 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by samiraki »

za chmolju:
jeste sekularna država, ali nisu svi ljudi sekularisti. Za takve je selam, a za one koji su sekularisti, za njih je dobar dan. pa neka odgovori kako ko hoće. to je demokratija, to je sloboda izbora, a ne "suti nemoj da bi se ko uvrijedio". meni je zao sto internet nije bio u vrijeme komunizma i sto ti tada nisi zivio, jer nisi ovu demokratiju baš ufrštuljio.
na kraju krajeva šta se ti uopšte petljaš, ovo je rasprava između onih koji nazivaju selam. dakle, unutar islamska rasprava iako ne mozes pomoci, emoj ni skretati ovu temu.
ako treba, otvorićemo novu raspravu u vezi onoga što ti potenciraš.
Karmen86

#35 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by Karmen86 »

haqqlberry wrote:
Karmen86 wrote:Eihhh, ma znala sam ja da ce odmah poceti sprdnja na moju konstantaciju, ali htjeli vi to priznati ili ne, istina je. Vazda se vidjelo ko je gradska raja, a ko ne, pa samim time i u tom pozdravu, ima ovdje na forumu dosta gradske raje i vjernika i nevjernika i ateista i ako pogledaju realno i iskreno, priznat će da se zna ko je nazivao na ulici vjerskim pozdravom, a ko svjetskim :wink: . A zna se i ko danas naziva kojim pozdravom :wink:
Biće da si ti ipak malo ksenofobična.
Teška je optužba nekoga nazvati ksenofobičnim, nisam sigurna da znaš uopće šta to u svojoj suštini znači pa se tako lako razmećeš takvim izrazima, niti se to može zaključiti iz jednog ili dva posta (u kojima nema ksenofobije već istine) nekog forumaša. :? :-)
vesna3

#36 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by vesna3 »

samiraki wrote:za chmolju:
jeste sekularna država, ali nisu svi ljudi sekularisti. Za takve je selam, a za one koji su sekularisti, za njih je dobar dan. pa neka odgovori kako ko hoće. to je demokratija, to je sloboda izbora, a ne "suti nemoj da bi se ko uvrijedio". meni je zao sto internet nije bio u vrijeme komunizma i sto ti tada nisi zivio, jer nisi ovu demokratiju baš ufrštuljio.
na kraju krajeva šta se ti uopšte petljaš, ovo je rasprava između onih koji nazivaju selam. dakle, unutar islamska rasprava iako ne mozes pomoci, emoj ni skretati ovu temu.
ako treba, otvorićemo novu raspravu u vezi onoga što ti potenciraš.
Odavno veću izvalu nisam pročitala (boldirano) :lol: :lol: :lol:
Da živiš u Čapljini i dijete ti ide u školu tamo i ujutro ih učiteljica pozdravlja sa Hvaljen Isus i Marija, bi li ti smetalo, da li bi se išao buniti u školu i zahtijevao/la Dobar dan 8-) ? Reci iskreno!
Karmen86 ima pravo, zna se kako su na ulici pozdravljala djeca sa sela, a kako iz grada, samo što to neće niko danas da prizna, jer ih, (kao što je meni se čini već neko optužio Karmen) nazivaju ksenofobičnim i slično.
slavemaster

#37 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by slavemaster »

samo da kazem, vezano za manet :D
ja licno sam ga poceo koristit prilikom kucanja SMS poruka kad mi ja falilo slova pa mi allahimanet bilo predugo..skratio sam ga na manet misleci da ce primalac poruke shvatit sustinu toga manet...a po belaju sam to prvo manet poslo neokj djevojci koja je rekla da joj je slatko :lol: i et tako ostade....
slavemaster

#38 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by slavemaster »

vidim postalo moderno rec fina gradska raja....a postoji li fina seoska raja kao takva??
bijela

#39 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by bijela »

:lol:
cyprus

#40 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by cyprus »

Esselamu alejkum hvaljen Isus pomoz Bog i dobar dan :thumbup: :oops:
gurabija78

#41 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by gurabija78 »

samiraki wrote:za gurabiju:
nije poenta samo ove skole nego inače među rajom.

za chmolju: ja djeci kazem i dobar dan, ili jutro ili veče, jer ne mogu ja kao musliman nazivati vjerske pozdrave drugih vjera. Valjda toliko znaš kao moderator za religiju
nisu ti tvoji ucenici raja!
koop

#42 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by koop »

budalastina,

ako je od srca i taj selam je vise nego dovoljan,ili ti ispravan.

Selam, Salom, Mir,...Ovi koje skracivanje uznemirava, profulali su poentu 100%.

Ako si od srca nazvao taj Selam, onda ti on vrijedi necemu, ako nisi, dzaba ti onda ova "kitnja" iza.

Jos nesto, ja sam ubjedjen da bar pola ljudi koji insistiraju na selamu ne znaju niti prijevod niti poentu pozdrava.

Isto kao sto sam nebrojeno puta vidio ljute vjernike kako se dure kad im neko nazove dobar dan ili ne daj boze zdravo/vozdra (k'o da im je opsovao nesto), a odmah potom nazovu merhaba, jer eto kao to je ispravno (kako zdravo, nemoj mi "tiha" komunistickih pozdrava).

Ironija je naravno u tome sto je to merhaba sekularni pozdrav, i znaci manje vise isto kao i zdravo/vozdra/cao/hi/hello...

Stvarno, zar se nema o pametnijem pisati....
arzuhal

#43 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by arzuhal »

cyprus wrote:Esselamu alejkum hvaljen Isus pomoz Bog i dobar dan :thumbup: :oops:
U tebi se, burazeru, zbrkala fina gradska raja, ružna gradska raja, prigradska raja, seoska raja, soc-realizam, Otomanska imperija, Austrougarska monarhija, SHS, globalizacija, dekonstrukcija i pijaca na Otoci....

Inače? :D
gurabija78

#44 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by gurabija78 »

Karmen86 wrote:Htjeli to prihvatiti neki ili ne, nas gradsku djecu su roditelji ucili da se na ulici/skoli/granapu i slično pozdravlja sa Dobar dan. Kad dođeš u kuću svoju, kuću tvoga djeda, bake, dede, nane, pozdravi vjerski ako ste svi vi vjernici i ako je takav običaj u tvojoj kući. Zna se kako se na ulici pozdravlja i u javnim ustanovama i kako je pristojno i kulturno. Meni je razrednica bila časna sestra pa je nikad nisam pozdravila nikako drugačije osim sa dobar dan, kako i doliči, a imam i puno prijatelja koji su uvijek pozdravljali s dobar dan, većinom je to stara gradska raja.
Ipak, na selu su ljudi drugačije odgajani, pa i u kući moje bake i djeda se pozdravljalo sa vjerskim pozdravom, dok je moja mama recimo uvijek svog svekra i svekrvu pozdravljala s dobar dan, kao i mi djeca i nikad se nisu bunili na to, a tata ih je u kući kad bismo došli pozdravio sa vjerskim pozdravom.

Ide mi malo na živce što sad svi ističu jasno i glasno koje su vjere, pa na svakom koraku čuješ selam, pomoz bog, hvaljen Isus i Marija i slično, a lopovluka, prevara, krađa i ubojstava nikad više, a svi lafo veliki vjernici. :-)
:thumbup:
gurabija78

#45 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by gurabija78 »

arzuhal wrote:
cyprus wrote:Esselamu alejkum hvaljen Isus pomoz Bog i dobar dan :thumbup: :oops:
U tebi se, burazeru, zbrkala fina gradska raja, ružna gradska raja, prigradska raja, seoska raja, soc-realizam, Otomanska imperija, Austrougarska monarhija, SHS, globalizacija, dekonstrukcija i pijaca na Otoci....

Inače? :D

a zar to nije upravo slika i prilika BiH danas, i ljepota razlicitosti :lol: :lol: :lol:
nije ovo dzamahirija, ipak!
bijela

#46 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by bijela »

gurabija78 wrote: nije ovo dzamahirija, ipak!
arzuhal

#47 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by arzuhal »

Ljepota različitosti postoji, al' ne znam kako se percipira i to...al' da ima Ljepota zbunjenosti, to je garant...
obelix1

#48 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by obelix1 »

samiraki wrote:esselamu alejkum,
u zadnje vrijeme se poput kuge raširilo skraćivanje islamskog pozdrava samo na selam.Prvo je bilo esselamu alejkum, pa selam alejk a sada samo selam. mnogi ljudi koji su iz neke kurtoazije ili nazor nazivali esselamu alejkum, pa selam alejk, sada su jedva dočekali da ga neko skrati. Ali, što mene zabrinjava je da su i efendije i mnogi vjeroučitelji prihvatili taj trend.
Ne mogu nikako prihvatiti da Islamska zajednica nije svjesna ovog problema, ili da ga ne smatra problemom. ja radim u školi (nije privatna skola), i nazivam selam, ali i dobar dan, i na to sam navikao i djecu i radne kolege, a onda djeca i radne kolege vide nekog vjeroučitelja ili imama koji naziva samo selam i onda to prihvate, jer je to onako COOL. kada ljudima kazem da je to nedovoljno, ljudi traze delil. ko je to rekao?, gdje to piše? i sl. samo reći to je nedovoljno, je šturo, kao kad bi neko kratio aksam namaz na dva rekata,a ja mu samo rekao da je to prekratko. mora biti negdje neki delil da samo selam nije ispravno. Nadam se da Bošnjaci neće napustiti esselamu alejkum i preći samo na selam. Da nas Allah Uzvišeni sačuva toga.
esselamu alejkum
koja budalaština
gurabija78

#49 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by gurabija78 »

arzuhal wrote:Ljepota različitosti postoji, al' ne znam kako se percipira i to...al' da ima Ljepota zbunjenosti, to je garant...
u svoja 4 zida, sa ukucanima, familijom, prijateljima, svojim bliskim krugom ljudi, ima svako pravo da bude i razlicit, i zbunjen, i sta god zeli!
u skoli u kojoj predaje, ili na bilo kojoj drugoj funkciji gdje svojim ponasanjem daje primjer ili prenosi znanje drugima, dok god se BiH zove sekularnom, nema pravo ni na zbunjenost ni na bilo sta drugo sto ispada iz zakonskih okvira. pa tako ni na selam/pomozbog/hvaljenisus/stagod.....
arzuhal

#50 Re: esselamu alejkum ili samo selam

Post by arzuhal »

gurabija78 wrote:
arzuhal wrote:Ljepota različitosti postoji, al' ne znam kako se percipira i to...al' da ima Ljepota zbunjenosti, to je garant...
u svoja 4 zida, sa ukucanima, familijom, prijateljima, svojim bliskim krugom ljudi, ima svako pravo da bude i razlicit, i zbunjen, i sta god zeli!
u skoli u kojoj predaje, ili na bilo kojoj drugoj funkciji gdje svojim ponasanjem daje primjer ili prenosi znanje drugima, dok god se BiH zove sekularnom, nema pravo ni na zbunjenost ni na bilo sta drugo sto ispada iz zakonskih okvira. pa tako ni na selam/pomozbog/hvaljenisus/stagod.....
Ej...neka je mir na tebe :D
Locked