propadanje EURA i zamjena istog

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

MMM1977

#26 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by MMM1977 »

http://www.sarajevo-x.com/svijet/eu/clanak/100519134

Pa onda neko kaže da smo mi, koji tvdimo da nešto nije baš kako treba, paranoični. :run:
Edin H.

#27 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by Edin H. »

Sad se vise nece isplatiti ici u New York u sverc :(
zonbirile

#28 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by zonbirile »

@A.I
da toj ekipi,proleti 100g ko tren i šta sad,kako sad odigrati.Ima više scenarija,a njima je sve dopušteno,atentat,rat,nuklearni napad,diktatura.
bosanski

#29 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by bosanski »

Slab euro je itekako dobar za evropsku industriju jer podstiče izvoz...Po meni je ovo once in a lifetime rasprodaja eura i divna prilika da se zaradi nešto do Nove Godine.
zonbirile

#30 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by zonbirile »

bosanski wrote:Slab euro je itekako dobar za evropsku industriju jer podstiče izvoz...Po meni je ovo once in a lifetime rasprodaja eura i divna prilika da se zaradi nešto do Nove Godine.
-----------------------------------------------
pojasni na Forex-u,ili u banci gdje je kurs još nepromjenjen.
bosanski

#31 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by bosanski »

zonbirile wrote:
bosanski wrote:Slab euro je itekako dobar za evropsku industriju jer podstiče izvoz...Po meni je ovo once in a lifetime rasprodaja eura i divna prilika da se zaradi nešto do Nove Godine.
-----------------------------------------------
pojasni na Forex-u,ili u banci gdje je kurs još nepromjenjen.
Ma na Forexu, kakva banka. Neki dan pogledam koliki im spread u banci (oko 500 pipsa hebote + 2-3% provizije :-) ).
Halooooo 3% dnevno i instant zarada od 500 pipsa x (konzervatvnih) 100 pa ti računaj
Palavra

#32 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by Palavra »

Problem je u globalnoj svjetskoj krizi koju su napravili Izraelci, a sve sa ciljem da svijet krahira da bi oni mogli ostvariti svoj cilj a to je progon Palestinaca i stvaranje Izraelske drzave na cijelom teritoriju Palestine.
Po nekim pokazateljima bi Amerika mogla dozivjeti sudbinu Grcke. Sto neznaci da ce propasti Izraelski bankari i bogatasi, vec drzavni aparat i sistem, sto ce pomoci Izraelcima da ostvare te svoje pogane ciljeve.
Sudbina Grcke je namijenjena i Evropskoj Uniji, jer euro nemoze opstati sa ovakvim drzavama u svom sastavu. Njemci stalno daju pomoc, dok se Grci kupaju i uzivaju na moru. Iza Grka dolazi Italija, pa Spanija, pa Portugal, pa ce onda lopta otic na istocnu Evropu, Poljska, Madarska, Ceska... pa na skandinaviju...
Sve to bi se moglo sprijeciti da Evropski lideri istinski zele zajednicku Evropu. Ali razlike su ogromne. Na jednoj strani u Njemci i jos neke zemlje, koje zaista zele i vjeruju u ideju zajednicke Evrope, a na drugoj strani su zemlje poput Poljske i drugih koji samo zele pare iz Brisela. Potpuno dva razlicita svijeta...
Euro nece devalvirati poput onih nekadasnjih Ante Markovicevih dinara. Euro ce imati svoju cijenu. Kilo paprika ce i dalje kostati 2 eura, samo ce para u rukama biti sve manje i manje...
A_I_

#33 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by A_I_ »

zonbirile wrote:@A.I
da toj ekipi,proleti 100g ko tren i šta sad,kako sad odigrati.Ima više scenarija,a njima je sve dopušteno,atentat,rat,nuklearni napad,diktatura.
Pa da, naknadno mi je sinulo da su zapravo na Bozic 1913 na prevaru kad su vecina senatora kuci slavili Bozic, progurali uspostavljanje FEDa od strane bankara koji od tada kontrolise $. Ranije te godine takodje na prevaru su donijeli sesnaesti amandman na ustav o direktnom porezu na prihod radnickih plata/prihoda.

Od tada im je postala ustaljena praksa na prevaru donositi zakone sto na Novu godinu i Bozic, sto recimo pod prijetnjom kovertama s antraxom. Famozni fasisticki Patriot Akt izglasan je u 2-3 iza ponoci nakon misterioznih koverti s antraxom poslanih dvojici kljucnih senatora Daschleu i Leahyju koji su pruzali najveci otpor izglasavanju Patriot Akta (da ironija bude veca u koverti je pisalo “Smrt Americi, Smrt Izraelu, Allah je velik” :lol: ).

Ovih mjeseci nekolicina savjesnih senatora i kongresmena pokusavaju:

a) natjerati kongres da naredi reviziju stvarnog stanja americkog zlata u tvrdjavi Fort Knox jer jos od sredine proslog stoljeca tj od Ruzvelta ne zna se ima li uopste vise zlata i,ako ga ima, koliko je ostalo.
b)izglasati zakon o novoj nezavisnoj agenciji koja bi regulisala i sankcionisala kriminalne mahinacije u finansijskom sistemu koje su dovele do ove krize.
Medjutim, kongres, senat i kompletna izvrsna vlast u tolikoj mjeri su potkupljeni i isprepleteni sa korporativnim interesima da revizija ne prolazi niti ce ocito, a regulatornu agenciju vec su najavili da ce smjestiti pod FED :lol:

S obzirom koliko je vlast potkupljena a narod uspavan/zaglupljen, mislim da im za produzenje 'mandata' ne trebaju atentati ratovi itd - a indirektnu diktaturu vec imaju :roll:

http://video.google.com/videoplay?docid ... 3867390173#
http://klix.com/34wmnd7
xyz101

#34 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by xyz101 »

svagdje zavjere, svagdje planovi.
a mi ih sve razotkrili ? :D

nisu oni tako pametni kad smo ih mi tako lako procitali.

koja lucidnost.

euro nece mnogo vise padati ako se ne pojavi neka veca kriza.
neko gore spomenu yen ?? :-)
to samo moze neko reci ko nema pojma o japanskoj ekonomiji.
koja je nesigurnija od americke i evropske zajedno. :-)

u momentu su svi veci igraci zaduzeni.
tako da nema neke vece dominacije jedne valute nad drugom.
sto to znaci ?
pa realno je oceivati manje razlike izmedju tih velikih novcanica ?
ako euro i padne na istoj vrijednosti kao dolar, (ja mislim da bi to bilo idealno i najposetnije za sve) to opet nije velika kriza za evropsku uniju.
jeli ?>
razmislite.

ponavljam da je za mene najidealnije kad bi se euro vezao sa dolaron 1x1.
mO k3

#35 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by mO k3 »

xyz101 wrote:svagdje zavjere, svagdje planovi.

koja lucidnost.

sto to znaci ?
ako euro i padne na istoj vrijednosti kao dolar, (ja mislim da bi to bilo idealno i najposetnije za sve) to opet nije velika kriza za evropsku uniju.
jeli ?>
razmislite.

imas li ti kristalnu kuglu kod kuce??
MMM1977

#36 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by MMM1977 »

xyz101 wrote:svagdje zavjere, svagdje planovi.

koja lucidnost.

sto to znaci ?
jeli ?>
razmislite.

Vidim ekonomija a posebno monetarna politika jača strana :lol: :lol: Vezati USD sa EUR 1:1? Kako bi ti to izveo? Currency Board :lol:

Malo se informiši prije nego nešto napišeš. Ja sam spomenuo YEN, vidi sad ovo:

USD / YPY: -4,85%
EUR / YPY: -14,12%
GBP / YPY: -11,51%

Ovi podaci se odnose na period od zadnjih 12 mjeseci, što je relevantan period za analizu.

Kažeš, veliki igrači zaduženi. Koji? Koliko?

Kina: 283 milijarde USD suficita
Njemačka: 160 milijardi USD suficita
Japan: 141 milijarda USD suficita
...
USD: 417 milijardi USD deficita
Španija: 145 milijardi USD deficita :shock:
Britanija: 105 milijardi USD deficita

Ovo su podaci iz Aprila 2010. a odnose se na 2009.

Sve ima svoj uzrok i posljedicu. Onaj ko radi špekulaciju s novcem bi sigurno odabrao YPY a onaj ko samo prosipa demagogiju on bi tražio Currency Board za EUR :lol:
xyz101

#37 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by xyz101 »

MMM1977 wrote: Japan: 141 milijarda USD suficita...

Sve ima svoj uzrok i posljedicu. Onaj ko radi špekulaciju s novcem bi sigurno odabrao YPY a onaj ko samo prosipa demagogiju on bi tražio Currency Board za EUR :lol:
podaci su ti lazni.
govoris gluposti. i jos tvrdis kao da si siguran.

japanska ekonomija je u krizi vec 15 godina.
oni polako ali sigurno padaju.
izuzetno su nesigurni,, i da, i oni su poslovali u deficitu.
informisi se malo bolje prije nego pljusnes info ovdje.

podaci od prosle godine:
http://www.nytimes.com/2009/02/16/busin ... 16yen.html
a procitaj i ovo:
" Japan's huge government debt, projected to have reached 192.1% of GDP in 2009, and the aging of the population are two major long-run problems "
http://www.theodora.com/wfbcurrent/japa ... onomy.html
ahuseino

#38 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by ahuseino »

... ekipa odobrena glass-owen - om... Willson - om...

Ali to su globalni problemi u equilibriumu... teorije...
Sta se desava u medjuvremenu, na manjem nivou?

Morel' bit' da problemu u Grchkoj koriste svrsi pritiska na valutu?... Koja, tako labava opet nudi popust na robu, servise i labor pa se mozda i lokalna ekonomija pospijesi... :-)

Cini se da se majka Evropa koristi istim trikovima kao Bush&Co. glede valute...

Mozda grijesim :wink:
ahuseino

#39 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by ahuseino »

Ovo once in a lifetime... bi mozda vazilo da je lifetime podebelo duzi od 9 godina...

Ali posto nije, ja bih se drzao trotoara jos neko vrijeme :P

... a nije da mi nije palo na pamet :wink:
xyz101

#40 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by xyz101 »

svjetski kursevi valuta su prilicno izbalansirani.

to jest,, svi koji nesto znace,, nalaze se u velikim dugovima.

ja ne bih karte stavljao ni u jednu pojedinacnu valutu u ovom momentu.
slazem se sa huseinom,, ako vec nisi uronuo u te vode, bolje je da se drzis jos malo po strani.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#41 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by Toto »

MMM1977 wrote:
Vidim ekonomija a posebno monetarna politika jača strana :lol: :lol: Vezati USD sa EUR 1:1? Kako bi ti to izveo? Currency Board :lol:
Kanafom
bosanski

#42 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by bosanski »

ahuseino wrote:

Ovo once in a lifetime... bi mozda vazilo da je lifetime podebelo duzi od 9 godina...

Ali posto nije, ja bih se drzao trotoara jos neko vrijeme :P

... a nije da mi nije palo na pamet :wink:
a vidiš kako se W fino razvija na monthly chart eur/usd? eur je oversold
MMM1977

#43 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by MMM1977 »

xyz101 wrote:

podaci su ti lazni.

podaci od prosle godine:
a procitaj i ovo:
" Japan's huge government debt, projected to have reached 192.1% of GDP in 2009, and the aging of the population are two major long-run problems "
Kao prvo, preskačeš temu. Iz gore navedenog omjera najjačih svjetskih valuta je svakome, ko iole zna šta je procentni račun, jasno da je YPY trenutno najbolja svjetska valuta. Ako ne možeš drugačije da shvatiš uzmi sebi za primjer šta bi bilo da si 100 KM pretvorio u neku od valuta koje su gore navedene prije 12 mjeseci, tačnije, šta bi danas imao.

Govoriš da su svi veliki igrači zaduženi, pod time sam podrazumijevao da se radi o međunarodnom finansijskom tržištu, gdje su podaci koje sam iznio validni. Ti govoriš o nečemu drugom a to je domaća zaduženost što jeste relevantno ali ne utiče u velikoj mjeri na snagu ili slabost valute.

Niko ne spori da je Japan u krizi, kao i cijeli svijet, izuzev Kine, gdje i dalje imamo značajan rast. Ali, Japan je u manjoj krizi nego što je to SAD ili EU i zbog toga i imamo situaciju kakvu imamo.

Ti si u linku dao tekst koji je suviše uopšten, tj. ponovo demagogija. Sve je relativno, pa tako i situacija u nekoj ekonomiji, tako da je teško ocjeniti stanje neke privrede bez uporednih pokazatelja sa drugim privredama.
ahuseino

#44 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by ahuseino »

MMM1977 wrote:
xyz101 wrote:

podaci su ti lazni.

podaci od prosle godine:
a procitaj i ovo:
Kao prvo, preskačeš temu. Iz gore navedenog omjera najjačih svjetskih valuta je svakome, ko iole zna šta je procentni račun, jasno da je YPY trenutno najbolja svjetska valuta. Ako ne možeš drugačije da shvatiš uzmi sebi za primjer šta bi bilo da si 100 KM pretvorio u neku od valuta koje su gore navedene prije 12 mjeseci, tačnije, šta bi danas imao.

Govoriš da su svi veliki igrači zaduženi, pod time sam podrazumijevao da se radi o međunarodnom finansijskom tržištu, gdje su podaci koje sam iznio validni. Ti govoriš o nečemu drugom a to je domaća zaduženost što jeste relevantno ali ne utiče u velikoj mjeri na snagu ili slabost valute.

Niko ne spori da je Japan u krizi, kao i cijeli svijet, izuzev Kine, gdje i dalje imamo značajan rast. Ali, Japan je u manjoj krizi nego što je to SAD ili EU i zbog toga i imamo situaciju kakvu imamo.

Ti si u linku dao tekst koji je suviše uopšten, tj. ponovo demagogija. Sve je relativno, pa tako i situacija u nekoj ekonomiji, tako da je teško ocjeniti stanje neke privrede bez uporednih pokazatelja sa drugim privredama.

Jesi li bas siguran u ovo gore debelo?

Ima li domaca zaduzenost veze sa kredit rejting-om jedne drzave (vlade)?... ima li kredit rejting ista veze sa jacinom njene valute? Jesu li danasnje valute fiat ili gold backed?
Edin H.

#45 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by Edin H. »

Mene interesuje sta vlada Bosne i Hercegovine cini da sprijeci padanje eura koje direktno utice i na vrijednost konvertibilne marke i sta cini da pomogne Grckoj da izadje iz krize :D
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#46 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Imas li to namjeru da kupujes srbijanske dinare. :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#47 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by Toto »

Edin H. wrote:Mene interesuje sta vlada Bosne i Hercegovine cini da sprijeci padanje eura koje direktno utice i na vrijednost konvertibilne marke i sta cini da pomogne Grckoj da izadje iz krize :D
stacemo mi cinit pored balkanskih lidera
eno Srbi spasavaju i Euro i bracu Grke
skargali dinar ispod bosanske marke
jos samo da federalna braca puscu kunu u divljinu
moze BiH zivit od spekulativnog sverca :D
Ocultis_787

#48 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by Ocultis_787 »

da se bogdom raspadne EU pa da se ponovno svatko okrene sebi i neka se svatko razvija prema svojim resursima i mogucnostima. globalizacija je nanijela svakome vise stete nego koristi i ne moze opstati sustav u kojemu svatko grabi samo sebi. to negdje mora puknuti. egoizam je zavladao svijetom,a to nije dobro.
Građanin

#49 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by Građanin »

Mislim da je Njemačka, kao prva sila EU isuviše uložila u euro, da bi dopustila propast ove valute !!!
Eborg

#50 Re: propadanje EURA i zamjena istog

Post by Eborg »

A ja sve gledam hoće li Grčka dati Njemačkoj 12 bodova na Evroviziji. :D
Post Reply