UDES NA RASKRSNICI

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sinus

#26 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by sinus »

Trebao si prijatelju sam sve uslikati na licu mjesta ako si se mislio žaliti...Tragove kočenja, položaj automobila i svaku sitnicu.

Slikati zbog toga da te ne bi neko zajebao ko ima štelu u policiji, a i zbog žalbe.

Znam slučaj gdje su pokušali jednoj ženi namjestiti da je kriva za udes i na skicama iz policije dosta stvari su nacrtali gdje uopšte nisu bile ( pomjerili ih u korist ovog drugog koji je imao štelu )...Na sreću ona je dobila original slike iz policije preko nekih veza tako da nakon mjeseci vucanja po sudu su je oslobodili, a prijetio joj je zatvor za nešto što nije kriva.

Zbog ovog ako mi se ikada i najmanji udes desi, sam uslikam sve da imam dokaze za svaki slučaj.
aerosa

#27 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by aerosa »

Sve u svemu kriv si kako god okreneš.
Kad sam polagao vozački 96g, na raskrisnici na Marin dvoru mi se desila slična stvar sa komisijom u autu (ali nije bio udes nego oduzimanje prvenstva). Pošto semafora nije bilo, prelazila se raskrsnica "uz povećan oprez" , i vidim lika da je pravo daleko , otprilike gore gdje tramvaj presijeca ulicu kod muzeja. Krenem preko raskrsnice i lik bukvalno proleti iza mene kad sam ja već prošao, ali je to već bilo oduzimanje prvenstva .
I pitam ove likove iz komisije, pa zar nisu vidjeli kako je brzo išao, kad čovjek mi fino pojasni, "jesam, ali si ti trebao sa tim računati pošto on u odnosu na tebe ima prvenstvo prolaza"
Prvo sam se iznervirao maximalano, ali onda skontam da je lik potpuno u pravu, jbg ne možeš šablonski posmatrati cestu bez razmišljanja o tome da ima različitih vozača na njoj.
Najviše što bi ti mogao izganjati je da tražiš sudsko odlučivanje pa da se sudiji "raskukaš" malo i da se pokušaš nagoditi oko kazne, ali u svakom slučaju krivica ostaje na tebi.
Cholina_Lokica

#28 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Cholina_Lokica »

dottore wrote:Zakljucak:
svim zenama za volanom oduzeti vozacku ;-)

evo samo malo pratite po gradu kad zensko vozi; kako vozi, srlja, ne gleda nista, pravi kardinalne greske...

a ti si kriv sto joj oduzeo pravo prvenstva i nisi imao srece sto si naletio na zensko, inace garantujem da bi vecina normalnih vozaca usporila, ako su bili toliko udaljeni...zato hajmo potpisati peticiju da se zenama oduzimaju vozacke :thumbup: :mrgreen:
sha ima driver, ne prepoznah te odmah... :-)
madner

#29 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by madner »

Jos mi nije jasno kako su se stvorile tu.

Ili je ovo sifra za nisam ih vidio :D
atko

#30 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by atko »

ABH017 wrote: ... Šta bi se desilo da mi se auto ugasio na sred raskrsnice? Da li bih poginuo i bio kriv?
Kriv si ... dzaba sto je ona mogla bolje reagovati ... samo malo pipnut kocnicu, otici lijevo i slicno ... ona je imala pravo prvenstva ti si uletio i to je to ...

AKo ti se auto ugasi u toku presjecanja opet si kriv .. ako se ugasi a nema nikoga to je drugo ... onda taj koji naidje poslije mora prilagodit brzinu ulosvima na putu to jest treba se zaustaviti ...
Haris.ba

#31 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Haris.ba »

madner wrote:Jos mi nije jasno kako su se stvorile tu.

Ili je ovo sifra za nisam ih vidio :D
Sjeća se ko opravdanja njemaca za sudare tipa: "bandera se stvorila ispred moga auta..."? :D

Haj ba nek je živa glava. Hebo auto. Sve ćeš ti to pozlatiti. Nedo Bog drugi put, ali onda slikaj i ništa ne potpisuj, osim zapisnika koji dobro iščitaš i svaku stavku sa kojom se ne slažeš tražiš da izmjene, ili dopišu šta ti tvrdiš.
madner

#32 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by madner »

Najbolji su Arapi:

Da ti nisi dosao iz strane zemlje nikad te ne bi mogao udariti, dakle ti si uzrok :D
Meshtar

#33 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Meshtar »

Na toj si ih raskrsnici jednostavno morao vidjeti. Do zavoja na toj strani je bar 50 metara. Dakle radilo se o tvojoj lošoj procjeni. U stvari jednostavno si očekivao da će one malo usporiti, ali nisu i to je to... Njihova je greška što nisu bile opreznije čim su se počele približavati raskrsnici. Ali suština je da si ti bio na mjestu gdje nisi smio biti. Doduše vjerovatno su ti i ovi iza tebe svirali, jer nisi skrenuo u milisekundi i sklonio im se s puta. Tako da su te oni "pogurali" malo u nesreću.

Žao mi je...ali bitno je da su svi bez povreda.
Wind

#34 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Wind »

Pa od kada to policija na licu mjesta odredjuje kaznu?

Ovdje ne mislim na banalne prekrsaje tipa, svjetla, pojas itd. Trebala je ekipa izaci na uvidjaj, napraviti zapisnik i poslati na sud a sudija ce odrediti ko je i koliko kriv. Pa zar nije tako?

Mozda je to samo njihovo misljenje i prijedlog kazne, ili je prekrsaj bio toliko ocit da ste odmah sve zavrsili?

Haj, bar se ne moras ganjat sa papirima, birokratija, guzva u redovima, termini...jos ispadose fini! :D

Salim se.

U svakom slucaju, imas se pravo zaliti, otidiji u svoju osiguravajucu kucu, vidi sta oni kazu na to, a po potrebi mozes angazovati vjestaka saobracajne struke da ti pomogne. Sretno.
Last edited by Wind on 18/05/2010 11:44, edited 1 time in total.
madner

#35 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by madner »

Mozda je podpisao da se slaze sa zapisnikom i da nece uloziti zalbu. Onda nema sta ici sudu ako mu odrede minimalnu kaznu.
atko

#36 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by atko »

Meshtar wrote: U stvari jednostavno si očekivao da će one malo usporiti, ali nisu i to je to...
A sto u mnozini ... jedna je vozila :D

taj "govor tijela" auta zna biti zajeban ... djevojka ipred mene (slucajno je djevojka ... ne aludiram nista majke mi :D ) vozi do zeljeznicke prema tunelu i usporava da skrena prema tarik oli ... i onda je jos dodatno usporila da je lik protumacio kao pustam te i pokuso se ubaciti prema tunelu al u tom momentu ona po gasu i lik je skolski opali po sred njenih vrata ... izlazi vidi mu na faci kriv sam al sam i konj kad pomisli da me pustas :D ... zato gledas u oci vozacu da skonats sta radi ;)
Wind

#37 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Wind »

Nema veze...on je zapisnik morao podpisati a ne sjecam se da tamo ima ikakve stavke odricanja zalbe? Zalbe na sta?

Lose sacinje zapisnik?

Mene su jednom uhvatili na neku foru da sam prosao kroz crveno a nisam pa poslali na sud. Ja uporan, nisam pa nisam, pa sud, pa jedno rociste pa drugo,pa suocenje, pa drotovi pocese nesto da se zapetljavaju...i sudija vidi da to nije ok i ja FREE.

Dakle, ako si ubjedjen u svoj postupak, informisi se dobro o okolnostima i na sud pa ganjaj. Nema ti druge.
maxell_sarajevo

#38 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by maxell_sarajevo »

Ako ti licno mislis da nisi kriv idi na sud i peglaj se sa njima i trazi rekonstrukciju i da se iznesu svi dokazi za i protiv.Na sudu ce te pitati jesi li uzeo prvenstvo ili nisi? jos nesto tragovi kocenja nisu isti za novog Mercedesa i Golfa starog 20god i da odrede pribliznu brzinu na osnovu tragova kocenja opet se ne skida krivica sa tebe jer koliko znam na sudu samo prizanju mjerenje brzine radarima ;-)
johntra

#39 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by johntra »

ne znam je li iko to napisao, ali prema ZOBS-u imate pravo kada skrivite sudar, naravno, onaj koji je bez velikih povreda ili smrtnih slučajeva, da sami priznate krivicu na licu mjesta i u tom slučaju vam policajac može napisati samo kaznu od 50 KM, bez ikakvih drugih troškova, bodova ili zabrana...
tako je meni bio slučaj u Srebreniku, ustvari, ista situacija, ja uzeo prednost liku i napravio sudar...i kad sam pitao drota koliko će mi kazna za ovo doći, kaže on oko pedeset do sto maraka...ja kući odem sretan, kad nakon mjesec dana stiže kazna od tri stoje i mjesec zabrane...pričam to jaranu i on kaže da sam mogao uraditi stvar koju sam opisao na početku posta...pa eto, da znate sada... :sax:
jazzer

#40 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by jazzer »

ABH017 wrote:....(Bile su dvije lijepe djevojke 20-25 godina u štiklama 10-12 cm).
Po ovome sto si napisao, kriv si. Tesko da mozes dokazati suprotno. Ali bar si trebao razmijeniti brojeve telefona pa negdje, uz kaficu, napraviti retrospektivu dodadjaja. Onda bi, mozda, ovaj sudar donio i nesto dobro :-D .

Ne zamjeri na malo zeze :thumbup: .
Dust

#41 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Dust »

Alkotest jeste propust ali postoji i klauzula u zapisniku ''ako lica ucesnici s/n ne daju vidljive znake alkoholisanosti moze se odustati od alkotestiranja''.
... a pitanje za sve strucnjake uviđajce
STA AKO SE RADI O VOZILU NOVIJE PROIZVODNJE KOJE IMA ABS SISTEM KOCENJA, STA CEMO ONDA MJERITI ???????????????
Max Bunker

#42 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Max Bunker »

Dust wrote:Alkotest jeste propust ali postoji i klauzula u zapisniku ''ako lica ucesnici s/n ne daju vidljive znake alkoholisanosti moze se odustati od alkotestiranja''.
... a pitanje za sve strucnjake uviđajce
STA AKO SE RADI O VOZILU NOVIJE PROIZVODNJE KOJE IMA ABS SISTEM KOCENJA, STA CEMO ONDA MJERITI ???????????????
Hoces da kazes da iza vozila koje ima ABS sistem kocenja, ne ostaju tragovi kocenja ?
Cafe Camargue

#43 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Cafe Camargue »

Dust wrote: ... a pitanje za sve strucnjake uviđajce
kažu da ne postoje glupa pitanja :lol: :lol:
ne zamjeri ali, gdje ti je mozak?
DenisSarajevo

#44 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by DenisSarajevo »

Ti si kriv, jedino sto mi je cudno da nisu radili alkotest, to mi nikako nije jasno, jer ako su one bile pod uticajem alkohola one su krive iako si im ti uzeo pravo prvenstva. Vidim samo da se na osnovu tog mozes zaliti al me cudi da policija nije uzela alkotest
Dust

#45 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Dust »

Ne kažem da ne ostaju tragovi kočenja ali ko ce ih izmjeriti tačno imajući u vidu formulu po kojoj se izracunava brzina kretanja vozila ali vi to vec sve znate ?????
Pametnjakovići, stručnjaci.
sLLayer

#46 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by sLLayer »

to ti je da se opametis, sljedeci put kad ti neko presjece put udari ga pa nek on placa a ti se :lol: :lol: :lol:
madner

#47 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by madner »

Dust wrote:Ne kažem da ne ostaju tragovi kočenja ali ko ce ih izmjeriti tačno imajući u vidu formulu po kojoj se izracunava brzina kretanja vozila ali vi to vec sve znate ?????
Budi strucnjak pa nam objasni gdje problem. :D
Op3r4t0r

#48 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by Op3r4t0r »

Iskreno da ti kazem meni je zao sto moras platiti 300 maraka, ja bi volio da moras platiti bar 3 hiljade maraka!

Mrzim vozace koji drugim vozacima ulijecu kako im volja i kad ih neko spuca onda bi se i zalili, milion puta mi se desilo da neki krkan gleda u mene kako idem pravo, vidi da moze uletiti znajuci naravno da ce me natjerati na kocenje i on krkanski ulijece, meni je zao cura sto su se prepale, ali mi je drago sto su te spucale jer mogu samo predpostaviti koliko si puta uletio nekom pribranijem koji ti je pri kocenju psovao mater izbjegavajuci sudar s tobom, konacno te neko spucao na tvoju stetu, zao mi je samo sto je toliko mala jer ne vjerujem da ces se nakon nje opametiti, ali bice jos kazni ;)
madner

#49 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by madner »

Mislim da to vise govori o tebi.
vnm

#50 Re: UDES NA RASKRSNICI

Post by vnm »

Dust wrote:Ne kažem da ne ostaju tragovi kočenja ali ko ce ih izmjeriti tačno imajući u vidu formulu po kojoj se izracunava brzina kretanja vozila ali vi to vec sve znate ?????
izracuna se za vozilo bez ABS-a pa se pomnozi sa nekom standardnom konstantom za ABS...
Post Reply