MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Moderator: anex
-
zonbirile
#26 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
treba pokrenuti zahtjev za donošenje Zakona o stečaju fizičkog lica,koje imaju sve zapadne zemlje i koji je kao tekovina važniji i bolji za građane od 100 suludih i nepotrebnih Zakona.Tim se zakonom regulišu prava dužnika i štiti njegov interes i izdržavanih članova porodice,znači društvo u cijelini od lihvarstva banke.
-
HORN1
#27 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
zonbirile wrote:treba pokrenuti zahtjev za donošenje Zakona o stečaju fizičkog lica,koje imaju sve zapadne zemlje i koji je kao tekovina važniji i bolji za građane od 100 suludih i nepotrebnih Zakona.Tim se zakonom regulišu prava dužnika i štiti njegov interes i izdržavanih članova porodice,znači društvo u cijelini od lihvarstva banke.
Nevjerujem sa će to izglasati ovi političari, taj bi zakon išao u zaštitu stanovništva dok nebi direktno štetio banaka pošto banka nemora davati kredit onom kog smatra kreditno nesigurnim.
Međutim takvim zakonom bi se zaštitilo domaće stanovništvo od raznih manipulacija i smanjilo težnju da se izvode manipulacije što bi banke primoralo da da rade čisto bankarski posao bez da stvaraju umjetne krize upumpavajući i ispumpavajući velike količine novca pa sebi takvim načinom ostvarivale ekstra profit.
Možda bi neka od stranaka trebala trebala obećati donošenje tog zakona ako pobijedi na izborima.
- saso mange
#28 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
upucaj se u nogu i nek ti osiguranje otplati 
- Miki123
#29 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Da li je neka banka išla sa actio pauliana u slučaju gdje je očito da je dužnik poklonio svoju imovinu da bi izbjegao da mu je vjerovnik oduzme?
Često čujem da se svijet vodi time, čak i ako ne mognem plaćati rate kredita, samo ću prepisat imovinu na ženu, djecu, ne plaćam poklon i time riješiti svoje probleme
Često čujem da se svijet vodi time, čak i ako ne mognem plaćati rate kredita, samo ću prepisat imovinu na ženu, djecu, ne plaćam poklon i time riješiti svoje probleme
-
amar_tesanj
#30 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Nemoj me pogresno shvatit al samo me nako interesuje ako nemas bas nista nista, gdje si potrosio 20.000,00 KM?nicenice wrote:prija 2 god.podigo sam xxl kredit od 20.000 km. u rajfajzen banci. uredno sam vracao i nakon stosam ostao bez posla,imao sam uplaceno unico osiguranje i oni sumi uplacivali 6 mjeseci rate u iznosu od 370 km.svaku zaradjenu marku sam uplacivao u rate ali u zanje vreme nemam nikakvog posla i sad vec kasnim 1 ratu a nemam odakle da uplatim skolujem 2 djece.na ugovoru od banke nemam ni ziranta ni hipoteke samo administrativnu zabranu na platu al je nemam jer sam na birou i uplatu za osiguranje unico u slucaju smrti invalidnosti dami oni otplate preostali dug. .zemlje nemam na sebi tako da nemam sta ni prodati.ja sam rad da vracam tu kredit al nemam zasad odakle .treba mi savjet sta da radim i dali iko zna iz nekog iskutsva ili prava stame ocekuje u buducnosti posto definitivno nemam od cega uplacivati rate.a vec su me zvali iz rajfajzena banke da izvrsim uplatu.molim bilo kakav komentar ili savjet vezan za ovu temu.hvala
- tranquil
#31 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Rekao je čovjek u drugom postu, renoviranje kuće, zatvaranje drugog kredita i sl.amar_tesanj wrote:Nemoj me pogresno shvatit al samo me nako interesuje ako nemas bas nista nista, gdje si potrosio 20.000,00 KM?nicenice wrote:prija 2 god.podigo sam xxl kredit od 20.000 km. u rajfajzen banci. uredno sam vracao i nakon stosam ostao bez posla,imao sam uplaceno unico osiguranje i oni sumi uplacivali 6 mjeseci rate u iznosu od 370 km.svaku zaradjenu marku sam uplacivao u rate ali u zanje vreme nemam nikakvog posla i sad vec kasnim 1 ratu a nemam odakle da uplatim skolujem 2 djece.na ugovoru od banke nemam ni ziranta ni hipoteke samo administrativnu zabranu na platu al je nemam jer sam na birou i uplatu za osiguranje unico u slucaju smrti invalidnosti dami oni otplate preostali dug. .zemlje nemam na sebi tako da nemam sta ni prodati.ja sam rad da vracam tu kredit al nemam zasad odakle .treba mi savjet sta da radim i dali iko zna iz nekog iskutsva ili prava stame ocekuje u buducnosti posto definitivno nemam od cega uplacivati rate.a vec su me zvali iz rajfajzena banke da izvrsim uplatu.molim bilo kakav komentar ili savjet vezan za ovu temu.hvala
-
amar_tesanj
#32 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Do mene jetranquil wrote:Rekao je čovjek u drugom postu, renoviranje kuće, zatvaranje drugog kredita i sl.amar_tesanj wrote:Nemoj me pogresno shvatit al samo me nako interesuje ako nemas bas nista nista, gdje si potrosio 20.000,00 KM?nicenice wrote:prija 2 god.podigo sam xxl kredit od 20.000 km. u rajfajzen banci. uredno sam vracao i nakon stosam ostao bez posla,imao sam uplaceno unico osiguranje i oni sumi uplacivali 6 mjeseci rate u iznosu od 370 km.svaku zaradjenu marku sam uplacivao u rate ali u zanje vreme nemam nikakvog posla i sad vec kasnim 1 ratu a nemam odakle da uplatim skolujem 2 djece.na ugovoru od banke nemam ni ziranta ni hipoteke samo administrativnu zabranu na platu al je nemam jer sam na birou i uplatu za osiguranje unico u slucaju smrti invalidnosti dami oni otplate preostali dug. .zemlje nemam na sebi tako da nemam sta ni prodati.ja sam rad da vracam tu kredit al nemam zasad odakle .treba mi savjet sta da radim i dali iko zna iz nekog iskutsva ili prava stame ocekuje u buducnosti posto definitivno nemam od cega uplacivati rate.a vec su me zvali iz rajfajzena banke da izvrsim uplatu.molim bilo kakav komentar ili savjet vezan za ovu temu.hvala
- iz dna duše
#33 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
A također reče i ovo naš forumaš @nicenice:tranquil wrote:Rekao je čovjek u drugom postu, renoviranje kuće, zatvaranje drugog kredita i sl.amar_tesanj wrote:Nemoj me pogresno shvatit al samo me nako interesuje ako nemas bas nista nista, gdje si potrosio 20.000,00 KM?nicenice wrote:prija 2 god.podigo sam xxl kredit od 20.000 km. u rajfajzen banci. uredno sam vracao i nakon stosam ostao bez posla,imao sam uplaceno unico osiguranje i oni sumi uplacivali 6 mjeseci rate u iznosu od 370 km.svaku zaradjenu marku sam uplacivao u rate ali u zanje vreme nemam nikakvog posla i sad vec kasnim 1 ratu a nemam odakle da uplatim skolujem 2 djece.na ugovoru od banke nemam ni ziranta ni hipoteke samo administrativnu zabranu na platu al je nemam jer sam na birou i uplatu za osiguranje unico u slucaju smrti invalidnosti dami oni otplate preostali dug. .zemlje nemam na sebi tako da nemam sta ni prodati.ja sam rad da vracam tu kredit al nemam zasad odakle .treba mi savjet sta da radim i dali iko zna iz nekog iskutsva ili prava stame ocekuje u buducnosti posto definitivno nemam od cega uplacivati rate.a vec su me zvali iz rajfajzena banke da izvrsim uplatu.molim bilo kakav komentar ili savjet vezan za ovu temu.hvala
I saznasmo dakle da ima dvoje djece, da je digao kredit od dvadesethiljada, da je potrošio na renoviranje kuće, koju nema, živi kod roditelja....ja ne kontam sta vi tu podrazumjevate ovako stvari stoje sva imovina nepokretna je na roditeljima a i ja sam dodjem kao podstanar kod njih znaci i ove stvari kao na primjer tv ,frizider ,sporet ,,,itd...ito je fakticki njihovo a ja sa njima koristim.tako dane kontam da ako do toga dodje kako mogu uzeti ako nije moje.ali eto nadamse da do toga nece doci.
Da se ti malo ne zezaš sa nama na forumu?
-
nicenice
#34 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
ma ljudi nezezam takva je situacija ito je to.ta imovina naravno ostaje meni ali dok su roditelji zivi njihovoje.nije nista lose ako sam te pare ulozio u kucu mojih roditelja sa kojima zivim.samo me je sva ova situacija zbunila jer neznam kako cese stvari odvijat .sve bih bilo super da uplacivamkoliko kad mogu da se ne vucem po sudu,evo u ponedeljak imam za uplatiti 150 km.pa dok se negdje ne zaradi uplaticu i ostatak.ako banka nebude htjela drugacije.a to stose tice reprogramiranja kredita probao sam medjutim hoce da ponovo potpisujem neke papire ida trazim zirante a ja to nezelim.evo neki dan sam dobio opomenu o kasnjenju jedne rate pa uplaticu pola toliko mogu zasad.imali iko daje cuo ili bio u slicnoj situaciji kao ja daje kasnio par rata a da nije isao na sud.
-
udrch
#35 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Neće te na sud odmah ako si bio uredan, opminjaće te i pritiskati, ali daće ti malo vremena da se snađeš..
Vjeruj da su oni u većem problemu od tebe, oni su ti koji gube novac..
Sabura i potrudi se da nađeš posao što prije..
Vjeruj da su oni u većem problemu od tebe, oni su ti koji gube novac..
Sabura i potrudi se da nađeš posao što prije..
- vjesticanametli
#36 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
ne potpisuj nista oni imaju veci problem od tebe............ti si ipak rekao da zelis vracati cim mognes a vjeruj mi ima ljudi koji kazu jesam uzeo pare i sta sad
necu da vracam tuzite jer znaju kako sporo sve ide
ni slucajno mjenicu i mjenicnu izjavu potpisivati i ne brini se toliko jer je reprogram njima u interesu ali su mudraci i traze dodatne instrumente osiguranja tj. zirante
-
Eshek
#37 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Kralju, ti taj kredit ne možeš vratiti trenutno. Neće ti ni pomoći da posuđuješ od prijatelja i otimaš od djece, da bi platio ratu. Tvoja situacija je superićka, kako drugi stoje. Nemaš imovine, nemaš žiranta...
Do sada su stvari na tvojoj strani, ukoliko ne podlegneš pritisku nekog majmuna, koji je plaćen samo za zivkanje dužnika.
Prestani plaćati rate, to ti samo odgađa problem, ne rješava ga. Ne traži nikakav reprogram. Pusti neka te tuže, dobiti će presudu (ne plaćaj džabe advokata) i ne misli o tome, nego gledaj gdje ćeš kakvog posla naći...stani malo na noge, pripazi porodicu, pa onda razmišljaj kako ćeš izmirivati dug.
Kad dobiju presudu, ne mogu ti bukvalno NIŠTA.
Nipošto, baš nipošto im NE DAJ ŽIRANTA. I nipošto NE POTPISUJ MJENICU.
Do sada su stvari na tvojoj strani, ukoliko ne podlegneš pritisku nekog majmuna, koji je plaćen samo za zivkanje dužnika.
Prestani plaćati rate, to ti samo odgađa problem, ne rješava ga. Ne traži nikakav reprogram. Pusti neka te tuže, dobiti će presudu (ne plaćaj džabe advokata) i ne misli o tome, nego gledaj gdje ćeš kakvog posla naći...stani malo na noge, pripazi porodicu, pa onda razmišljaj kako ćeš izmirivati dug.
Kad dobiju presudu, ne mogu ti bukvalno NIŠTA.
Nipošto, baš nipošto im NE DAJ ŽIRANTA. I nipošto NE POTPISUJ MJENICU.
-
tesla_001
#38 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Ja isto imam problema sa xxl kreditom koji je moj preminuli otac digao. Kredit je osiguran od Uniqa-e, ali vjestacenje je jos u toku. Iz banke mene stalno zovu da vide dokle je doslo sa tim osiguranjem i traze od mene da im ja izmirim nekolko rata sto kasne, jer ce u protivnom to utuziti. Zvali me jucer i dali mi rok do sutra. Rekao sam im da sam nezaposlen i jos nisam proglasen nasljednikom, a niti cu biti za narednih nekolko mjeseci. Neznam zasto mene ovoliko maltretiraju, zasto ne zovu osiguranje, koje je razvuklo evo 6 mjeseci vjestacenje.
Zanima me koga ce oni tuziti u ovakvoj situaciji, preminulog oca ili buduce nasljednike. Dali mozda samo utuzuju dug, pa neka sud odredi ko ce placati. Ko placa kasnije sudske troskove, ako osiguranje kasnije izmiri taj dug, dali cemo mi buduci nasljednici biti osteceni?
Zanima me koga ce oni tuziti u ovakvoj situaciji, preminulog oca ili buduce nasljednike. Dali mozda samo utuzuju dug, pa neka sud odredi ko ce placati. Ko placa kasnije sudske troskove, ako osiguranje kasnije izmiri taj dug, dali cemo mi buduci nasljednici biti osteceni?
- drndalo
#39 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Za pocetak im odgovori da te vise ne zovu i uznemiravaju tim pitanjima, jer ne odlucujes ti o tome koliko ce to drzava razvuci !!! I to im bas onako u brk istresi, koristi rijeci: Bezobrazluk, Sramota, Zelenastvo, Zavrtanje ruku, itd...
Obavezno im naglasi i to da kad su uvodili osiguranje kredita kod Uniqa-e, nisu nista pitali ni tvog pokojnog oca, a ni tebe, pa tako neka i sad direktno uzmu pare od osiguranja, kao sto su onda dali tvom ocu da potpise dodatni papir s kojim se "demokratski" morao saglasiti !
Gdje ti je polisa osiguranja sa svim clanovima koji pisu o pravima, i vise o obavezama...? To nadji i citaj, ako ne znas sam, konsultuj se s nekim ko zna bolje...
Sto si finiji, ljubazniji, tisi, ispadas ranjiviji, pa ce te sve vise *ebavat... Kad pocnes dizati glas, praviti frku, odjednom oni ljubazniji... Slicne stvari se desavaju i na salterima, cim se zalis i pobunis, moze vise nego sto je moglo prije...
Obavezno im naglasi i to da kad su uvodili osiguranje kredita kod Uniqa-e, nisu nista pitali ni tvog pokojnog oca, a ni tebe, pa tako neka i sad direktno uzmu pare od osiguranja, kao sto su onda dali tvom ocu da potpise dodatni papir s kojim se "demokratski" morao saglasiti !
Gdje ti je polisa osiguranja sa svim clanovima koji pisu o pravima, i vise o obavezama...? To nadji i citaj, ako ne znas sam, konsultuj se s nekim ko zna bolje...
Sto si finiji, ljubazniji, tisi, ispadas ranjiviji, pa ce te sve vise *ebavat... Kad pocnes dizati glas, praviti frku, odjednom oni ljubazniji... Slicne stvari se desavaju i na salterima, cim se zalis i pobunis, moze vise nego sto je moglo prije...
-
tesla_001
#40 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Evo danas me opet zvali iz sluzbe za naplatu dugova i pitaju dali sam kontaktirao sa osiguranjem. Osiguranje je od doma zdravlja dobilo kopiju zdravst. kartona, ali neka dijagnoza (koja nema veze sa smrti) iz 2007.g nije citka, pa su navodno poslali zahtjev da se pismeno obrazlozi o cemu je rijec i sad se to treba cekati najmanje jos 10 dana. Ovaj iz banke sto me zvao rece, da vise nemogu cekati, jer je istekao rok, pa ce slucaj predati njihovoj pravnoj sluzbi i oni ce me kontaktirati.
Dakle mislim da je taj rok oko tri mjeseca kad ne placas da ide pravnoj sluzbi. E sada kako ide sa pravnom sluzbom, saznat cu, pa cu napisati ovdje.
Uglavnom od mene pare nece dobiti, jer ih nemam, ustvari imam, ali ih cuvam za tuzbu ukoliko Uniqua proglasi slucaj da nije osiguran, a sve mi se cini da ce tako i biti.
Molim, za informaciju, kome se mogu zaliti za nekorektan rad osiguranja!?
Moj otac dok je dizao kredit (5000km) dobro se osjecao, radio duzi period bez bolovanja. Razbolio se dva mjeseca nakon dizanja kredita i umro 14 mjeseci kasnije od raka limfni zlijezda. Oni sada istrazuju bolest iz 2007. koja je bila godinu dana prije dizanja kredita i nikakve veze sa smrcu. To je bila bolest na srcu (angina pectoris) od koje se uspjesno oporavio.
Sad se bojim da me ne zahebu, namazani su svi, a ako ih moradnem tuziti bit ce mi to veliki troskovi u ovim teskim danima recesije.
Dakle mislim da je taj rok oko tri mjeseca kad ne placas da ide pravnoj sluzbi. E sada kako ide sa pravnom sluzbom, saznat cu, pa cu napisati ovdje.
Uglavnom od mene pare nece dobiti, jer ih nemam, ustvari imam, ali ih cuvam za tuzbu ukoliko Uniqua proglasi slucaj da nije osiguran, a sve mi se cini da ce tako i biti.
Molim, za informaciju, kome se mogu zaliti za nekorektan rad osiguranja!?
Polica od osiguranja je u Uniqi, jer tako stoji u ugovoru, da porodica preminulog preda. Nakon smrti oni vrse medicinsko vjestacenje uzroka smrti i traze kopije svih medicinskih nalaza i zdravstvenog kartona. Imaju neke odredjene stavke koje oni nece osigurati, kao npr. samoubistvo, ako je osiguranik znao da ce umrijeti dok je dizao kredit, ako je poginuo u elementarnim nesrecama i na opasnom poslu, ako je zadobio bolest od koje je umro do 6 mjeseci prije dizanja kredita, ako nije radio na izljecenju bolesti od koje je umro.drndalo wrote:
Moj otac dok je dizao kredit (5000km) dobro se osjecao, radio duzi period bez bolovanja. Razbolio se dva mjeseca nakon dizanja kredita i umro 14 mjeseci kasnije od raka limfni zlijezda. Oni sada istrazuju bolest iz 2007. koja je bila godinu dana prije dizanja kredita i nikakve veze sa smrcu. To je bila bolest na srcu (angina pectoris) od koje se uspjesno oporavio.
Sad se bojim da me ne zahebu, namazani su svi, a ako ih moradnem tuziti bit ce mi to veliki troskovi u ovim teskim danima recesije.
- Maystor
#41 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Zao mi je zbog situacije u kojoj se nalazis i ne mogu ti bas puno pomoci. Taj ces dug morati kad-tad vratiti. Svi ovi sto ti pisu "kralju, ne mogu ti nista" i slicne gluposti ti uopste ne pomazu. Pokusaj se snaci, napraviti neki plan da to otplatis uz odgodu ili na neki drugi nacin u dogovoru s bankom.
-
TheDocToR
#42 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
.
Last edited by TheDocToR on 15/03/2017 10:22, edited 1 time in total.
-
tesla_001
#43 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Moj brat je tako kasnio tri rate, pa su mu onda zaprijetili da ce predmet kredita predati na pravni odjel. Time ce izgubiti stalno pravo na dizanje novih kredita i ako ga tuže, onda nakon presude nece biti u mogucnosti vracati u ratama, vec ce biti dužan vratiti cjelokupni iznos.nicenice wrote:prija 2 god.podigo sam xxl kredit od 20.000 km. u rajfajzen banci. uredno sam vracao i nakon stosam ostao bez posla,imao sam uplaceno unico osiguranje i oni sumi uplacivali 6 mjeseci rate u iznosu od 370 km.svaku zaradjenu marku sam uplacivao u rate ali u zanje vreme nemam nikakvog posla i sad vec kasnim 1 ratu a nemam odakle da uplatim skolujem 2 djece.na ugovoru od banke nemam ni ziranta ni hipoteke samo administrativnu zabranu na platu al je nemam jer sam na birou i uplatu za osiguranje unico u slucaju smrti invalidnosti dami oni otplate preostali dug. .zemlje nemam na sebi tako da nemam sta ni prodati.ja sam rad da vracam tu kredit al nemam zasad odakle .treba mi savjet sta da radim i dali iko zna iz nekog iskutsva ili prava stame ocekuje u buducnosti posto definitivno nemam od cega uplacivati rate.a vec su me zvali iz rajfajzena banke da izvrsim uplatu.molim bilo kakav komentar ili savjet vezan za ovu temu.hvala
Tako da možda nakon presude mogneš se dogovoriti da otplacujes na rate i na to ti udare novu kamatu na iznos koji si dužan sa dosadašnjom kamatom što ce biti daleko više za otplatiti ili da odmah daš u kešu.
Najbolja opcija ti je da svim silama trazis posao i nastaviš to sa placanjem. Ne mogu ti ništa dok ne radis, a kad pocneš raditi sve ces iskihati daleko skuplje.
-
zonbirile
#44 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
samo donošenje zakona o stečaju fizičkog lica može spasiti žirante,ali ko će ga donjeti,kada mufloni su zabavljeni sobom ,a i ne znaju da je to jedna od najvećih tekovinma kapitalizma.
-
mahalas505
#45 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Da neko moze s pravnog aspekta objasniti kako ide ovo oko nasljedjivanja kredita, tj. kad nastupi smrt jednog roditelja? Da li to znaci da je potomak duzan vratiti kredit? Sta je ako se potomak protivi tome i nece da ucestvuje u vracanju kredita, tj. na ostavinskoj raspravi se odrekne citavog nasljedstva?
- Haris.ba
#46 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Ako prihvatiš nasljedstvo kredit će se vraćati iz iznosa nasljedstva. Tj.ako prihvatiš nasljedstvo neće se banka naplatiti i iz tvoje imovine, samo do visine samog nasljedstva. A možeš se odreći nasljedstva. Zavisi koliki je kredit, šta ti je bolje uraditi?mahalas505 wrote:Da neko moze s pravnog aspekta objasniti kako ide ovo oko nasljedjivanja kredita, tj. kad nastupi smrt jednog roditelja? Da li to znaci da je potomak duzan vratiti kredit? Sta je ako se potomak protivi tome i nece da ucestvuje u vracanju kredita, tj. na ostavinskoj raspravi se odrekne citavog nasljedstva?
- Miki123
#47 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Pa to je i logično.Haris.ba wrote:Ako prihvatiš nasljedstvo kredit će se vraćati iz iznosa nasljedstva. Tj.ako prihvatiš nasljedstvo neće se banka naplatiti i iz tvoje imovine, samo do visine samog nasljedstva. A možeš se odreći nasljedstva. Zavisi koliki je kredit, šta ti je bolje uraditi?mahalas505 wrote:Da neko moze s pravnog aspekta objasniti kako ide ovo oko nasljedjivanja kredita, tj. kad nastupi smrt jednog roditelja? Da li to znaci da je potomak duzan vratiti kredit? Sta je ako se potomak protivi tome i nece da ucestvuje u vracanju kredita, tj. na ostavinskoj raspravi se odrekne citavog nasljedstva?
Ja stvarno ne znam kako da banka naplati kredit od ovog što je ostao bez posla, nema jemaca i neće da vraća.
Po njegovim riječima, ne radi, ne mogu se naplatiti iz sredstava plate.
Nema nekretnina uknjiženih na sebi, kao ni pokretnih stvari (automobil recimo).
Nema jemaca pa da banka naplati dug od njih.
Po ovome, čini mi se da je u pitanju neki manji iznos kredita, čim je dat bez ikakvih sredstava obezbjeđenja.
-
nicenice
#48 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
menio nije jasno zasto uznemiravaju ovog momka pa nije on potpisnik kredita.njegov pokojni otac je kadje potpisivao kredit takodje se osigurao od nezaposlenosti,ozljeda i smrti.nigdje se u ugovoru ne spominje ni hipoteka ni nasledstvo kao duzmika znaci on sa tim nema nikakve veze.al usvakom slucaju momak je neduzan tako da bih mu bilo bolje da se ne prihvata nasledstva za svaki slucaj.to sto je unica razvukal oni sada traze dlaku u jajetu da ispitaju sve njegove prijasnje bolesti nebili kako povezali sa smrti,u tom bi se slucaju osiguranje proglasilo nevazecim.a ti dobro pripazi da te tu ne zavrnu moras biti vidra i nedaj nikakve originale ni vezanu za bolest tvoga oca.mozes lako dokazati da nije umro zbog neke bolesti ako znas da je tako.u svakom slucaju u ugovoru se ne spominje naslednik duga,samo unica osiguranje.sretno prijatelju
-
nicenice
#49 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
miki 123 je napisala
Po ovome, čini mi se da je u pitanju neki manji iznos kredita, čim je dat bez ikakvih sredstava obezbjeđenja.[/quote]
nije manji kredit nego xxl kredit od 20 hiljada. a davali su nam lako bez ziranata i hipotekee zato sto smo duze vreme primali platu preko njiha i plata je bila dobra,a takodje i firma stabilna bar u ono vreme.
Po ovome, čini mi se da je u pitanju neki manji iznos kredita, čim je dat bez ikakvih sredstava obezbjeđenja.[/quote]
nije manji kredit nego xxl kredit od 20 hiljada. a davali su nam lako bez ziranata i hipotekee zato sto smo duze vreme primali platu preko njiha i plata je bila dobra,a takodje i firma stabilna bar u ono vreme.
Last edited by nicenice on 27/05/2010 21:42, edited 1 time in total.
-
spokojan
#50 Re: MOLIM SAVJET .PODIGO SAM XXL KREDIT I NEMOGU VRACAT
Ko je posudio pare treba ih vratiti. Ko je bio žirant po kreditu treba i odgovarati za ono za što je garantirao. Samo kod nas ima pojava da se žali dužnike i žirante jer im je kao teško vraćati obaveze po kreditima.
Zamislite samo da vi posudite nekome pare pa vam ne vraća. Biste li žalili tog čovjeka (osim ako je zapao u iznenadne zdravstvene poteškoće)??? Ili biste tražili način da dobijete svoj novac natrag???
Dužnici trebaju i moraju vraćati svoje obaveze ... i moralno etički, a bome i zakonski.
To je realnost.
Zamislite samo da vi posudite nekome pare pa vam ne vraća. Biste li žalili tog čovjeka (osim ako je zapao u iznenadne zdravstvene poteškoće)??? Ili biste tražili način da dobijete svoj novac natrag???
Dužnici trebaju i moraju vraćati svoje obaveze ... i moralno etički, a bome i zakonski.
To je realnost.