JThomas wrote:ne dajte da vas levate. prijetite sudskim odlučivanjem, promijene priču u sekundi.
naravno ako ste u pravu, ako niste, onda nemojte...
Ne nagovaraj ih bezze, svi će "biti u pravu"
JThomas wrote:ne dajte da vas levate. prijetite sudskim odlučivanjem, promijene priču u sekundi.
naravno ako ste u pravu, ako niste, onda nemojte...
Imam prijatelja koji je isto prosao na treptuce zeleno i kazna 100 KM, 3 kaznena i mjesec dana vozacke ali nije se znao izvuci i opravdati se, dakle daba ovdje pisanje ko je u pravu kad nam vecinom STOKA radi u policiji sa osam razreda osnovne skole i bas ti on naleti tako da ne mozes s njim raspravljati. Isprintate fino zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima i pokazete levatu sve pod članom 51 pa nek nauci, a pola ovih sto su prethodno pisali na temi bi palo na polaganju testova, evo 2 pitanja (slika ispod) koja se doticu ove teme skinuto sa monks.ba.Cyclone986 wrote:ja sam u pola 2 iza pola noci ulazio u raskrsnicu, u obliku slova T...blinkalo mi zeleno i fino skrenem lijevo na semaforu...patrola je bila takodjer s moje lijeve strane na raskrsnici, cekali zeleno, pa da krenu...kad sam se mimoiso s njima nekih 50 metara poslije, lole na zeleno preko pune linije okrenu polukruzni, rotaciju i za mnom...cim sam vidio rotaciju, uredno stanem, drzi nedaj, napisase mi kaznu od 100 maraka za prolazak na crveno, dva kaznena boda i vozacku mi uzeli na mjesec dana...ja par puta fino kazem, niste upravu bla bla, ali dzaba...stoka je to...od tada sam ko kakav debil poceo da usporavam nakon treceg treptaja zalenog...

neko kaze da se pali 2 sek. a neko nakon 5 sekundi crvenog svjetla, ali bitno je da ne slika na zutoiceman ze wrote:zabrana prolaza je i kroz zuto kao i kroz crveno, koliko znam tu nema dileme (izuzev da se nisi mogao bezbjedno zaustaviti - to se dokazuje na sudu, a ne na ulici).
trepcuce zeleno, upozorava vozaca na skoru zabranu prolaza kroz raskrsnicu, nema dileme da ako se ne osjeca sigurnim da prodje, moze lagano spustiti brzinu sa 50 na 40 km/h i i na taj nacin bezbjedno vozaca iza njega upozoriti, da ima namjeru da se zaustavi.
Postoji situacija, kada vozac uoci trepcuce zeleno i naglo pred raskrsnicom koci, sto moze dovesti do saob.nezgode......tu dakle postoji odgovornost njegova, a takodjer i vozaca iza, jer nije drzao odstojanje.....sto hoce reci da obojica mogu zavrsiti sa kaznama.
Koliko je meni poznato, kamera se pali tek na crveno i to ne odmah (slagacu jel to 2 sek. nakon)......barem je tako bilo......sto znaci da nema dileme, ako vas kamera uhvati, da ovo prethodno sigurno niste ispostovali.....sretno....
Sjedio sam nedavno sa jednim poznanikom koji radi u firmi koja je za policiju iplementirala postavku tih kamera ... i on je ucestvovo u nekim od tih poslova ... kaze da kamera reaguje milisekndu poslije paljenja crvenog ... tamo sjedi neki cicica koji pregledava sve snimke ... kamera pravi 6 slika jednu za drugom ... npr vekliki kamion ili zglobni bus moze da zadnjim tockovima prodje kroz crveno i tako neki slicni primjeri ... pa on takve odmah odbacuje jer na sudu padaju automatskiAdy88 wrote:neko kaze da se pali 2 sek. a neko nakon 5 sekundi crvenog svjetla, ali bitno je da ne slika na zutoiceman ze wrote:zabrana prolaza je i kroz zuto kao i kroz crveno, koliko znam tu nema dileme (izuzev da se nisi mogao bezbjedno zaustaviti - to se dokazuje na sudu, a ne na ulici).
trepcuce zeleno, upozorava vozaca na skoru zabranu prolaza kroz raskrsnicu, nema dileme da ako se ne osjeca sigurnim da prodje, moze lagano spustiti brzinu sa 50 na 40 km/h i i na taj nacin bezbjedno vozaca iza njega upozoriti, da ima namjeru da se zaustavi.
Postoji situacija, kada vozac uoci trepcuce zeleno i naglo pred raskrsnicom koci, sto moze dovesti do saob.nezgode......tu dakle postoji odgovornost njegova, a takodjer i vozaca iza, jer nije drzao odstojanje.....sto hoce reci da obojica mogu zavrsiti sa kaznama.
Koliko je meni poznato, kamera se pali tek na crveno i to ne odmah (slagacu jel to 2 sek. nakon)......barem je tako bilo......sto znaci da nema dileme, ako vas kamera uhvati, da ovo prethodno sigurno niste ispostovali.....sretno....
ovo se meni desilo,o ovome sam pricao.ja sam poceo da ih ubjedjujem i na kraju sam presao na fino i dogovorio se za pojas.neces dobro proci ako se budes raspravljao sa njima.ovo sto je zonbrile rekao je tacno,po pjesackom semaforu odredjuju kad si prosao i pucaju kazne ali od sada i ja sudom prijetimCyclone986 wrote:ja sam u pola 2 iza pola noci ulazio u raskrsnicu, u obliku slova T...blinkalo mi zeleno i fino skrenem lijevo na semaforu...patrola je bila takodjer s moje lijeve strane na raskrsnici, cekali zeleno, pa da krenu...kad sam se mimoiso s njima nekih 50 metara poslije, lole na zeleno preko pune linije okrenu polukruzni, rotaciju i za mnom...cim sam vidio rotaciju, uredno stanem, drzi nedaj, napisase mi kaznu od 100 maraka za prolazak na crveno, dva kaznena boda i vozacku mi uzeli na mjesec dana...ja par puta fino kazem, niste upravu bla bla, ali dzaba...stoka je to...od tada sam ko kakav debil poceo da usporavam nakon treceg treptaja zalenog...
striker wrote:Najveći je problem što negdje zeleno trepne dva puta, a negdje pet puta.
nije tacnoministry_ wrote:striker wrote:Najveći je problem što negdje zeleno trepne dva puta, a negdje pet puta.
Nije tačno drug, sva trepću 4 puta barem ova kroz SA kroz koja prolazim
A žuto ništaAzamo wrote:Ja znam samo da je glupost što u Sarajevu postoje još uvijek semafori koji ne trepću nego su na starom sistemu tako da me svaki put trzne.To su semafori kod Hotela Radon Plaza,na raspkrsnici kod Američke ambasada kad hoćeš na Koševo i ima ih još par i pravo me izluđuju,ja čekam da blinka a on odmah na crveno:)
Ona zelena koja trepcu i koja su uvezana u sistem iskljucivo trepcu cetiri puta i nema teoretske mogucnosti da trepcu dva ili pet puta. Operativna specifikacija treptanja koji se koristi nije pisana za svaki semafor posebno, nego naprotiv za sve semafore. Jedino su vremenski intervali za crveno ili zeleno razliciti po potrebi raskrsnice, sto opet nema veze sa dijelom operativne specifikacije koja manipulise sa treptanjem - to je jedinstveno i koristi se jedinstveni vremenski sistem za sve semafore u evropi.respo wrote:nije tacnoministry_ wrote:Nije tačno drug, sva trepću 4 puta barem ova kroz SA kroz koja prolazimstriker wrote:Najveći je problem što negdje zeleno trepne dva puta, a negdje pet puta.
ne mogu da se sjetim tacno gdje ali sam siguran da ne trepti 4 puta
kad se sjetim ili kad prodjem dopisem
saso mange wrote:Trepcuce svjetlo sluzi samo da ti pokaze da pocnes usporavat, posto otkucava 5 puta (striker gdje to ispuca 2x nisam nikad vidio a vozim se jako puno) mozes procjeniti da li da zakocis ili ne. Fazon preuzet iz Amerike ja mislim.MAN-lion's coach wrote:Ovo nije tačno.vozač wrote:ako se zaustaviš na zelenom koje trepće, platićeš kaznu, to je ono što ja znam.
Ja nisam imala takve situacije,govorim u svoje ime.
Zna se šta je trepčuće svjetlo.Skori prestanak prolaza i da se bezbjedno zaustaviš bez da ugrožavaš sebe i ostale učesnike.
Bio je prilog,vezano za stajanje na trepčuće ukoliko skriviš udes onda si kriv.A može se i stati.
Al kad vidim idiote koji su 20 metara od semafora i stanu na prvi otkucaj dodje mi da im bacim ciglu na sofersajbu!
To nije postovanje zakona nego los vozac, isto ko da na autoputu vozis 40 na sat u normalnom autu, ne znaci da si oprezan vozac nego debil.
Mislis na onaj sto drzi zeleno dvije sekunde i cirka 34 stotinkehz__semir wrote:Možda je mislio na onaj most na Ćumuriji, kad ideš pravo prema Estradi, onaj počne blinkati čim se upali zeleno, odblinka dva puta i odmah žuto
Upravo tajČovjek i po' wrote:Mislis na onaj sto drzi zeleno dvije sekunde i cirka 34 stotinkehz__semir wrote:Možda je mislio na onaj most na Ćumuriji, kad ideš pravo prema Estradi, onaj počne blinkati čim se upali zeleno, odblinka dva puta i odmah žuto![]()
![]()
ne moras tako daleko, ovo sam vidjela cak i u beogradu i bas je genijalna ideja. jos fino ako je duze cekanje na crvenom ugasis auto (pise ispod, cuvajte okolinu bla bla). simpa.sonnyaon wrote:Ono sto sada masonvno ugradjuju u USA ( a odlicna je ideja) je counter/brojac na semaforu za pjesake (koje kad prilazi naravno i vozac moze vidjeti) i cim dodje do NULE, ide na zuto-crveno.
To je dosta raje ovdje spasilo jer su ovi hohstapleri i lopovi u vladi stavili kamere na semafore i "fata" i na zuto i na crveno... pa se nekad nadjes u situaciji da ne znas sta da radis... ovako kad imaju brojace onda brate znas kada i koliko je sati.... ha ja!
Ma nije baš na žuto, već kad ne kreneš čim se upali zeleno. Što je i opravdano u ionako zagušenom saobraćaju ti malo mozak odmaraš il' se češeš pa ne gledaš semafor, a ima ljudi kojima se žuri i koji te ne mogu preskočiti.iceman ze wrote:a sta cemo sa polaskom na raskrsnici, barem u SA sam primjetio ako ne krenes na zuto, hoce da te vozaci iza tebe pojedu.....pogotovo neurozni taxisti.....
kad smo kod ovoga, koja je definicija mikro sekunde?iceman ze wrote:ma kakvo zeleno, dakle zuto, vec sirena radi, znam sta pricam.......
ovo sam vidio u ankari, al su turci i od toga napravili dernek, kad je odbrojavanje pred kraj, onda svi počnu turirati dajući pješacima do znanja da "nema milosti" za onoga ko ne pređe ulicu u roku, zadnjih par sekundi nikog od pješaka i nema na cesti, ne pada mu na pamet da zakorači, ludiloalica.k wrote:ne moras tako daleko, ovo sam vidjela cak i u beogradu i bas je genijalna ideja. jos fino ako je duze cekanje na crvenom ugasis auto (pise ispod, cuvajte okolinu bla bla). simpa.sonnyaon wrote:Ono sto sada masonvno ugradjuju u USA ( a odlicna je ideja) je counter/brojac na semaforu za pjesake (koje kad prilazi naravno i vozac moze vidjeti) i cim dodje do NULE, ide na zuto-crveno.
To je dosta raje ovdje spasilo jer su ovi hohstapleri i lopovi u vladi stavili kamere na semafore i "fata" i na zuto i na crveno... pa se nekad nadjes u situaciji da ne znas sta da radis... ovako kad imaju brojace onda brate znas kada i koliko je sati.... ha ja!