Ja znam iz iskustva da su to uglavnom ljudi koji dodju samo na dzumu ili svaki pedeseti namaz,pa se bune zbog drugih nacina klanjanja.Ta pojava nece unijeti razdor osim medju one koji su nasjeli na medijsku podvalu o vehabijama jer zar moze muslimanu smetati nesto sto je od sunneta,nesto sto kako Buhari kaze niko nije ostavljao od ashaba,svi su gotovo dizali ruke u namazu.To nemoze biti razdor,jer da je to razdor nebi sam Poslanik nekad klanjao dizuci ruke,a nekad ne dizuci ruke,sta mislis sto je to radio?Pa i medju ashabima su se podjelili,jedni klanjali ovako,jedni onako....Updated wrote:Ispada da ko god da odgovori na temu - mrzi "vehabije".Kazu da "vehabije" ne postoje, to su samo muslimani. Postojali ili ne, ne mrzim ih, ali...
Mnogi ljudi kazu da im smeta kad neko pored njih u safu "mlatara rukama u nevakat". Remeti im red poteza u namazu na koji su nauceni i koji praktikuju od malih nogu. Te neuobicajene poteze ljudi razumiju kao da im se kaze: "vi ne znate kako se klanja, vas namaz ne valja." Umjesto da namaz smiruje ljude, ova pojava unosi razdor medju dzematlije, koji ocekuju da u dzamiji sretnu ljude slicne sebi.
Hajde da sad malo preformulisemo ovaj dio pitanja:
"1.Ako se slijedi hanefijski mezheb,a klanja se npr po selefijskom,odnosno npr recimo dizu se ruke u 4 situacije,dali je to haram."
Da li je haram u safu namjerno raditi nesto sto ostalim dzematlijama ometa namaz? Nije li farz ocuvati slogu dzemata,i nije li to mnogo prece od podizanja ruku u namazu, makar to i bio sunet?
Ja mislim da je cista glupost reci da takvo klanjanje ometa namaz dzematlijama,ma dali je on mislima o Allahu u toku namazu kako bi trebao biti nebi primjetio ni tenk da prodje ispred njega.Vise ce ometati dzematlije kad mujezin pocne za glasnik zikrom cim zavrsi namaz,i to galami po dzamiji,a ja ovamo jos klanjam i mnogi drugi,i wallahi od kad on pocne uciti nemogu nikako da zavrsim namaz kako treba,sve ponavljam suru npr,jer me prekine i dekocentrise.Ali o tome drugi put