ama tocellisto wrote:ama ljudi, sinestezija, slusa li mene ovdje iko![]()
evo pogledajte tu:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Sinestezija
100% ;D
ama tocellisto wrote:ama ljudi, sinestezija, slusa li mene ovdje iko![]()
evo pogledajte tu:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Sinestezija
ovaj stih mi nije zamjena svojstava cula. ja jos uvijek mislim da je personifikacijaSinestezija se definira kao stilska figura kojom se postiže zamjena svojstava čula. Tako na primjer, boja može da se pomiriše, zvuk može da se vidi i sl. U jednoj od reklama jedan od sudionika izgovara rečenicu Fakat miriše bijelo. Upravo u toj rečenici došlo je do zamjene svojstava čula mirisa i čula vida pa se može pomirisati ono što se u stvarnosti samo vidi.Nadalje, nerijetko se u kolokvijalnom govoru može čuti sintaksema čuje se za izražavanje osobine nečega (ili nekoga) što ima neugodan miris.
jedino ako je pokretac teme i autor teksta pa da moze reci sta je tacnominjonja wrote:
nadam se da ce se pokretac teme na kraju javiti i reci sta je tacno.
nisam autor, to je stih iz pjesme Kotor od Galijerespo wrote:jedino ako je pokretac teme i autor teksta pa da moze reci sta je tacnominjonja wrote:
nadam se da ce se pokretac teme na kraju javiti i reci sta je tacno.
Kotor je star, otprilike 2000 godina.terra_incognita wrote:
i da je imala godina-koliko Kotor vijekova a to je otprilike 15-16
Kad spomenu Slogu, nisam sinoc bio jer sam bio na rostiljadi, pa me interesuje koji bend je sad pjevao?!burek_in_space wrote:Kotor je star, otprilike 2000 godina.terra_incognita wrote:
i da je imala godina-koliko Kotor vijekova a to je otprilike 15-16![]()
Inache, momci u Slozi su jako dobro otprashili ovu pjesmu sinoc.
citat sa wikipedijeburek_in_space wrote:Kotor je star, otprilike 2000 godina.terra_incognita wrote:
i da je imala godina-koliko Kotor vijekova a to je otprilike 15-16![]()
Inache, momci u Slozi su jako dobro otprashili ovu pjesmu sinoc.
Odakle tebi da nije personifikacija samo zato jer se posmatra jedan stih?Agrokoka wrote:
Personifikacija bi vrijedila da gledamo odvojene recenice, "kako prstima sapuces" je za sebe personifikacija i to je tacno, ali gledamo na stih u cjelini. Isto to vrijedi za metaforu.
Dakle dilema je izmedju paradoksa i sinestezije
Zato sto trazim stilsku figuru u cjelini gledanog stiha a ne stilske figure u stihu. Ako analiziramo cijeli stih onda su prisutne dvije personifikacije.NeyDan wrote:Odakle tebi da nije personifikacija samo zato jer se posmatra jedan stih?Agrokoka wrote:
Personifikacija bi vrijedila da gledamo odvojene recenice, "kako prstima sapuces" je za sebe personifikacija i to je tacno, ali gledamo na stih u cjelini. Isto to vrijedi za metaforu.
Dakle dilema je izmedju paradoksa i sinestezije![]()
Mislim da nije paradoks.
Veze nemam ko su, shvati meNeyDan wrote: Kad spomenu Slogu, nisam sinoc bio jer sam bio na rostiljadi, pa me interesuje koji bend je sad pjevao?!
kurty wrote:Ja mislim da je hiperbola...
nek odvadi malo![]()
![]()
![]()
![]()
Raščupana wrote:Neko je već napisao, SINESTEZIJA. Zaključavajte temu, da ne pročitamo još genijalnosti....![]()
Personofikacija...Agrokoka wrote:u ovom stihu
"kako usnama milujes, kako prstima sapuces" ?
a paradoks ?mokosh wrote:Personofikacija...Agrokoka wrote:u ovom stihu
Personifikacija (let. persona = ličnost, facere = činiti; načiniti nešto ljudskim bićem) je stilska figura kojojm se mrtvim stvarima, vegetativnom i animalnom životu te apstraktnim pojmovima pridaju ljudsko osobine. Process kojim se ljudske osobine prenose na mrtve stvari, tj. vegetativni i animalni život i apstraktne pojmove, je metaforičan. Razlika metafore i personifikacije se ogleda u tome što kod metafore postoji zajednička osobina između metafore i pojma na koji ona upućuje, dok kod personofikacije pisac unosi osobinu. Primjer je Dučićeva pjesma Selo: “Tako spava more u nemom blistanju,/ Čempresova šuma bdije…“
Nema govora o sinesteziji...
SINESTEZIJA (< grčki syneisthetis, “suosjet”) – psihički je fenomen koji se sastoji u tome da pri neposrednom čulnom doživljavanju jedan doživljaj spontano izaziva drugi, s drugog čulnog izvora, tako da dolazi do miješanja čulnih utisaka (slušno-vidnih, vidno-dodirnih, mirisno-slušnih i sl.). Javlja se u stanjima pojačane osjetljivosti, kad se “čuju boje” (franc. audition coloree, “slušanje u bojama”), tj. kad se auditivne senzacije (glasovi ili riječi, muzički tonovi, prirodni zvuk) neposredno “prevode” u vizuelne slike: “I kad stari klavir dirneš rukom lakom, biće zvuci crni...” (J. Dučić). Isto tako se mogu “vidjeti mirisi”, “osjećati okus boje” i sl. O tom spontanom vezivanju različitih čulnih predstava svjedoče i mnogi jezički izrazi: tako za zvukove kažemo da su “oštri” ili “reski”, “svijetli” ili “tamni” i sl., za mirise da su “teški” ili “laki”, za boje da su “drečave”, “meke”, “tvrde” i sl. Pojava se tumači funkcionalnom povezanošću različitih osjetilnih područja; doživljava se i u normalnim uvjetima, ali je još izrazitija pod utjecajem nekih droga (na pr. meskalina). Romantički, a naročito simbolistički pjesnici često su težili da izraze takav intenziviran, sinestezijski “pomjeren” i složen doživljaj predmeta. Tako je Baudelaire u pjesmi Saglasnosti govorio o sjedinjavanju “mirisa, boja i zvukova”, naglašavajući da su “neki mirisi ...sočni, blagi kao oboe, zeleni kao trava, – a drugi raskošni, moćni i poročni”. A Arthur Rimbaud je u pjesmi Samoglasnici glasovima pripisivao snažno evokativno djelovanje izrazito vizuelnog karaktera: “ A crno, E bijelo, I crveno, O plavo."
P.S. Definicije preuzete iz Z. Lesic: Teorija knjizevnosti
P.P.S. Nadam se da sam pomogla
kakva crna sinestezija...Agrokoka wrote:znaci potvrdjeno-sinestezija
hvala
pa de nas rijesi dileme i napisi odgovor, znam svak od nas surfati netom i uciniti kratki copy/pastemokosh wrote:kakva crna sinestezija...Agrokoka wrote:znaci potvrdjeno-sinestezija
hvala
Da nacrtam??mokosh wrote:Personifikacija...Agrokoka wrote:u ovom stihu
Personifikacija (let. persona = ličnost, facere = činiti; načiniti nešto ljudskim bićem) je stilska figura kojojm se mrtvim stvarima, vegetativnom i animalnom životu te apstraktnim pojmovima pridaju ljudsko osobine. Process kojim se ljudske osobine prenose na mrtve stvari, tj. vegetativni i animalni život i apstraktne pojmove, je metaforičan. Razlika metafore i personifikacije se ogleda u tome što kod metafore postoji zajednička osobina između metafore i pojma na koji ona upućuje, dok kod personofikacije pisac unosi osobinu. Primjer je Dučićeva pjesma Selo: “Tako spava more u nemom blistanju,/ Čempresova šuma bdije…“
Nema govora o sinesteziji...
SINESTEZIJA (< grčki syneisthetis, “suosjet”) – psihički je fenomen koji se sastoji u tome da pri neposrednom čulnom doživljavanju jedan doživljaj spontano izaziva drugi, s drugog čulnog izvora, tako da dolazi do miješanja čulnih utisaka (slušno-vidnih, vidno-dodirnih, mirisno-slušnih i sl.). Javlja se u stanjima pojačane osjetljivosti, kad se “čuju boje” (franc. audition coloree, “slušanje u bojama”), tj. kad se auditivne senzacije (glasovi ili riječi, muzički tonovi, prirodni zvuk) neposredno “prevode” u vizuelne slike: “I kad stari klavir dirneš rukom lakom, biće zvuci crni...” (J. Dučić). Isto tako se mogu “vidjeti mirisi”, “osjećati okus boje” i sl. O tom spontanom vezivanju različitih čulnih predstava svjedoče i mnogi jezički izrazi: tako za zvukove kažemo da su “oštri” ili “reski”, “svijetli” ili “tamni” i sl., za mirise da su “teški” ili “laki”, za boje da su “drečave”, “meke”, “tvrde” i sl. Pojava se tumači funkcionalnom povezanošću različitih osjetilnih područja; doživljava se i u normalnim uvjetima, ali je još izrazitija pod utjecajem nekih droga (na pr. meskalina). Romantički, a naročito simbolistički pjesnici često su težili da izraze takav intenziviran, sinestezijski “pomjeren” i složen doživljaj predmeta. Tako je Baudelaire u pjesmi Saglasnosti govorio o sjedinjavanju “mirisa, boja i zvukova”, naglašavajući da su “neki mirisi ...sočni, blagi kao oboe, zeleni kao trava, – a drugi raskošni, moćni i poročni”. A Arthur Rimbaud je u pjesmi Samoglasnici glasovima pripisivao snažno evokativno djelovanje izrazito vizuelnog karaktera: “ A crno, E bijelo, I crveno, O plavo."
P.S. Definicije preuzete iz Z. Lesic: Teorija knjizevnosti
P.P.S. Nadam se da sam pomogla