Mit ili istina?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kone

#26 Re: Mit ili istina?

Post by kone »

Blobi wrote:Na osnovu provjerenog iskustva, stat cu iza VW-a. Konkretno, radi se o modelu Passat B6 2.0 TDI 4motion sa skoro pa max. opremom, 2006. godina.

Argumenti zbog kojih sam za VW (konkretno ovaj model):
1) Za oko 3 godine sam presao 170.000km i nikad nisam imao nijednu neugodnu situaciju, nijedan kvar. Prije mozda sedmicu sam promijenio plivajuci zamajac koji se istrosio usljed velike kilometraze. To je jedina investicija u tih 170.000km osim redovne promjene ulja (svako 12.000 km) i jednog velikog servisa. Uskoro ce i drugi. Zamjena plivajuceg zamajca je kostala 1400 KM u ovlastenom servisu.
2) Apsolutno nista na elektronici, tipkama, i sl. stvarima nije pravilo problem, niti ce jer je sve u perfektnom stanju, tj. kao i kad sam ga tek kupio.
3) Nevjerovatno brzo odgovara na gas i ide jako dobro (170 ks, 4motion)
4) Po mom ukusu, skladan klasicni dizajn. Klasicna linija, bez puno glupiranja i krivljenja haube, pragova, itd, itd.

Prostor i neke dodatne finese koje se dobiju u odnosu na ostatale proizvodjace koji ne spadaju u premium segment, a klase su mid-size executive. Tad je bila u opciji (ja sam ova vozila pregledao u salonima) jos Vectra, Hyundai Sonata, Renault Laguna i Peugeot 607 (koji je cini mi se najveci od svih), i tadasnja Skoda Superb.

Evo moja objektivna ocjena za svaki od navedenih modela:

1) Vectra, losiji interijer, neka grozna siva plastika oko sredisnje konzole, sve "kockasto", tvrde tipke i malo prostora na zadnjoj klupi. Zapremina gepeka dobra. Zvuk zatvaranja vrata solidan.

2) Sonata, bezvezna plastika, malo vise prostora na zadnjoj klupi, nelogicno rasporedjene tipke interijera, mlohav i neprecizan mjenjac. Zvuk zatvaranja vrata kritican.

3) Laguna, ovo sam vozio na testnoj voznji. Udoban auto, bez daljnjeg, dobro drzi cestu, ali ima gadan i neprecizan "kamionski" mjenjac. Po mom ukusu, cudan interijer, ali sve u svemu pozitivni utisci. Ovo je bila Laguna sa maksimalnom opremom i 17" felgama sa niskoprofilnim gumama, pa je zbog toga svaka rupa bila moja, a i saht, pa je malo vise lupalo sve unutra.

4) Peugeot 607, najudobniji i najprostraniji od svih testiranih, ali totalno nepregledan i "usporen". Probao sam 2.2 HDI, ima takodjer cudan takt, kamionski, i mjenjac od "po" metra sto me iritiralo. Interijer izgleda lijepo, ali nije bas najbolja zavrsna obrada. Zvuk zatvaranja vrata, nekako lupaju cudno, kao i Laguna. Na njemu su bile 16" felge sa gumama R16/225/65 pa se rupe nisu ni osjetile :D :D. Jako udoban.

5) Skoda Superb, tadasnja verzija 2006. godine, bazirana na Passatu B5, od svih navedenih ima najbolji kvalitet interijera i najmanje skripi (nikako) preko sahtova i rupa. U njoj se ni bubica ne cuje. Ima prilicno fin interijer. Zvuk zatvaranja vrata prilicno zadovoljavajuc. Pretvrda sjedista.

6) Passat, plastika srednja zalost, skripi, moglo je i bolje. Jako lijepo osvjetljenje kabine sa dosta pretinaca. Prilicno tvrd ovjes, ali se u krivinama ponasa fenomenalno. Dosta prostora za noge i dizajn interijera po mom ukusu. Odlican motor i najtisi zvuk zatvaranja vrata.

Peugeot 607 je definitivno najudobniji, ali zobg lijenosti i nepreglednosti ga nisam kupio. Neki su mi savjetovali da probam Avensis, ali je bilo kasno jer sam kupio ovog Passata.

Inace, ovaj Passat je moj PRVI VW.
Svako zna svoje,ali ti mogu reci da je taj tvoj pasat obicne tacke za jednu lagunu.Znam covjeka koji je vozio lagunu,pa kupio takvog pasata iz USA sa full opremom(a znas kakva je full oprema u USA).POsto covjek prelazi jako puno kilometara godisnje kaze da mu je to najveca greska u zivotu(kupovina pasata).Ledja kaze otpadaju od voznje u tom "stroju".I eno ga sad narucio onaj renaultov monovolumen sa 7 sjedista(da me ubijes,ne mogu se sjetiti kako se zove :D )...Tako da se sumira,pasat mozda jest ljepsi,ali laguna je ne udobnija,nego daleko udobnija.......
johntra

#27 Re: Mit ili istina?

Post by johntra »

ja ću samo reći, dok je onih koji pate za VW-om iz raznih razloga, da li je u pitanju maštanje, drkanje, kompleksi, potreba, lafo jeftino održavanje, ja ću uvijek kupovati sebi auto koje volim i koje nije ništa lošije...zato ja u neku ruku i zahvaljujem likovima koji iskeširaju brdo love za prosječno kompaktno autosa znakom VW, a ja prođem bolje od njih za kolju milju manje... :D zato, hvala obožavateljima VW-a...dok je bekana, biće i povale...
Better Man

#28 Re: Mit ili istina?

Post by Better Man »

kone wrote:
Blobi wrote:Na osnovu provjerenog iskustva, stat cu iza VW-a. Konkretno, radi se o modelu Passat B6 2.0 TDI 4motion sa skoro pa max. opremom, 2006. godina.

Argumenti zbog kojih sam za VW (konkretno ovaj model):
1) Za oko 3 godine sam presao 170.000km i nikad nisam imao nijednu neugodnu situaciju, nijedan kvar. Prije mozda sedmicu sam promijenio plivajuci zamajac koji se istrosio usljed velike kilometraze. To je jedina investicija u tih 170.000km osim redovne promjene ulja (svako 12.000 km) i jednog velikog servisa. Uskoro ce i drugi. Zamjena plivajuceg zamajca je kostala 1400 KM u ovlastenom servisu.
2) Apsolutno nista na elektronici, tipkama, i sl. stvarima nije pravilo problem, niti ce jer je sve u perfektnom stanju, tj. kao i kad sam ga tek kupio.
3) Nevjerovatno brzo odgovara na gas i ide jako dobro (170 ks, 4motion)
4) Po mom ukusu, skladan klasicni dizajn. Klasicna linija, bez puno glupiranja i krivljenja haube, pragova, itd, itd.

Prostor i neke dodatne finese koje se dobiju u odnosu na ostatale proizvodjace koji ne spadaju u premium segment, a klase su mid-size executive. Tad je bila u opciji (ja sam ova vozila pregledao u salonima) jos Vectra, Hyundai Sonata, Renault Laguna i Peugeot 607 (koji je cini mi se najveci od svih), i tadasnja Skoda Superb.

Evo moja objektivna ocjena za svaki od navedenih modela:

1) Vectra, losiji interijer, neka grozna siva plastika oko sredisnje konzole, sve "kockasto", tvrde tipke i malo prostora na zadnjoj klupi. Zapremina gepeka dobra. Zvuk zatvaranja vrata solidan.

2) Sonata, bezvezna plastika, malo vise prostora na zadnjoj klupi, nelogicno rasporedjene tipke interijera, mlohav i neprecizan mjenjac. Zvuk zatvaranja vrata kritican.

3) Laguna, ovo sam vozio na testnoj voznji. Udoban auto, bez daljnjeg, dobro drzi cestu, ali ima gadan i neprecizan "kamionski" mjenjac. Po mom ukusu, cudan interijer, ali sve u svemu pozitivni utisci. Ovo je bila Laguna sa maksimalnom opremom i 17" felgama sa niskoprofilnim gumama, pa je zbog toga svaka rupa bila moja, a i saht, pa je malo vise lupalo sve unutra.

4) Peugeot 607, najudobniji i najprostraniji od svih testiranih, ali totalno nepregledan i "usporen". Probao sam 2.2 HDI, ima takodjer cudan takt, kamionski, i mjenjac od "po" metra sto me iritiralo. Interijer izgleda lijepo, ali nije bas najbolja zavrsna obrada. Zvuk zatvaranja vrata, nekako lupaju cudno, kao i Laguna. Na njemu su bile 16" felge sa gumama R16/225/65 pa se rupe nisu ni osjetile :D :D. Jako udoban.

5) Skoda Superb, tadasnja verzija 2006. godine, bazirana na Passatu B5, od svih navedenih ima najbolji kvalitet interijera i najmanje skripi (nikako) preko sahtova i rupa. U njoj se ni bubica ne cuje. Ima prilicno fin interijer. Zvuk zatvaranja vrata prilicno zadovoljavajuc. Pretvrda sjedista.

6) Passat, plastika srednja zalost, skripi, moglo je i bolje. Jako lijepo osvjetljenje kabine sa dosta pretinaca. Prilicno tvrd ovjes, ali se u krivinama ponasa fenomenalno. Dosta prostora za noge i dizajn interijera po mom ukusu. Odlican motor i najtisi zvuk zatvaranja vrata.

Peugeot 607 je definitivno najudobniji, ali zobg lijenosti i nepreglednosti ga nisam kupio. Neki su mi savjetovali da probam Avensis, ali je bilo kasno jer sam kupio ovog Passata.

Inace, ovaj Passat je moj PRVI VW.
Svako zna svoje,ali ti mogu reci da je taj tvoj pasat obicne tacke za jednu lagunu.Znam covjeka koji je vozio lagunu,pa kupio takvog pasata iz USA sa full opremom(a znas kakva je full oprema u USA).POsto covjek prelazi jako puno kilometara godisnje kaze da mu je to najveca greska u zivotu(kupovina pasata).Ledja kaze otpadaju od voznje u tom "stroju".I eno ga sad narucio onaj renaultov monovolumen sa 7 sjedista(da me ubijes,ne mogu se sjetiti kako se zove :D )...Tako da se sumira,pasat mozda jest ljepsi,ali laguna je ne udobnija,nego daleko udobnija.......
Zove se Escape!
Blobi

#29 Re: Mit ili istina?

Post by Blobi »

kone wrote: Svako zna svoje,ali ti mogu reci da je taj tvoj pasat obicne tacke za jednu lagunu.Znam covjeka koji je vozio lagunu,pa kupio takvog pasata iz USA sa full opremom(a znas kakva je full oprema u USA).POsto covjek prelazi jako puno kilometara godisnje kaze da mu je to najveca greska u zivotu(kupovina pasata).Ledja kaze otpadaju od voznje u tom "stroju".I eno ga sad narucio onaj renaultov monovolumen sa 7 sjedista(da me ubijes,ne mogu se sjetiti kako se zove :D )...Tako da se sumira,pasat mozda jest ljepsi,ali laguna je ne udobnija,nego daleko udobnija.......
Pa napisao sam da je Laguna izrazito udoban auto, ima udobniji polozaj za sjedenje nego u Passatu. Ali je kvalitet izrade unutra los. I nov (vozilo s testne voznje), skripi na rupama. Tu Lagunu sam vozio po gradu, i ima pretvrdo kvacilo, hvata visoko i to mi se nije svidjelo. Jedino bi automatik Laguna dosla u obzir. Nije ni ovaj Passat daleko bolji sto se tice kvaliteta izrade unutra (jeste bolji), ali skripi manje od Lagune. Sto se tice udobnosti nemam zamjerke, a idem na poslovna dvodnevna putovanja u Hrvatsku svake druge sedmice, i vozim se ovim Passatom, i nemam problema sa bolom u ledjima. Imam ortopedska sjedista sa mogucnocu podesavanja oslonca za kicmeni stub. Jedino mi se "ukoci" noga od drzanja gasa, pa mi treba neko vrijeme da dodjem sebi :D.

Ali opet ti kazem, prije kupovine sam isprobao dosta tih mid size executive autica (nisam Avensisa i Mondea), i prenosim svoje utiske (objektivne i realne). Kad sve sagledas i zaokruzis, Passata sam kupio iskljucivo zbog nekako lijepe linije i motora, koji je po mom misljenju najbolji motor te zapremine koji postoji na trzistu. A ovo govori samo za sebe - 170.000 km bez ikakvog kvara. Medjutim, uskoro cu da ga prodam i isprobat cu Avensisa, a ako ne Avensis, onda Audi A6, da ne gledam ruznu plastiku ovog Passata.
Blobi

#30 Re: Mit ili istina?

Post by Blobi »

johntra wrote:ja ću samo reći, dok je onih koji pate za VW-om iz raznih razloga, da li je u pitanju maštanje, drkanje, kompleksi, potreba, lafo jeftino održavanje, ja ću uvijek kupovati sebi auto koje volim i koje nije ništa lošije...zato ja u neku ruku i zahvaljujem likovima koji iskeširaju brdo love za prosječno kompaktno autosa znakom VW, a ja prođem bolje od njih za kolju milju manje... :D zato, hvala obožavateljima VW-a...dok je bekana, biće i povale...
Pa ima ljudi koji vole VW pa kupe auto od tog proizvodjaca jer im se nesto svidi. Meni se recimo svidio Passat B6, i to je jedini VW koji bih kupio. Inace ne volim VW, ali objektivno imaju finu ponudu auta.

Samo, zasto se pojedinci ne mogu drzati "meni moje, tebi tvoje" parole?
NEOPLAN

#31 Re: Mit ili istina?

Post by NEOPLAN »

Better Man wrote: Zove se Escape!
Nope... zove se Espace... :D
respo

#32 Re: Mit ili istina?

Post by respo »

Better Man wrote:
Zove se Escape!
ili mozda espace?
holowey

#33 Re: Mit ili istina?

Post by holowey »

Better Man wrote:
Zove se Escape!
ili se mozda zove espace?

sad bi jos bar pet ljudi trebalo da mu kaze da se zove espace
:lol:
jefferson

#34 Re: Mit ili istina?

Post by jefferson »

Blobi wrote:
kone wrote: Svako zna svoje,ali ti mogu reci da je taj tvoj pasat obicne tacke za jednu lagunu.Znam covjeka koji je vozio lagunu,pa kupio takvog pasata iz USA sa full opremom(a znas kakva je full oprema u USA).POsto covjek prelazi jako puno kilometara godisnje kaze da mu je to najveca greska u zivotu(kupovina pasata).Ledja kaze otpadaju od voznje u tom "stroju".I eno ga sad narucio onaj renaultov monovolumen sa 7 sjedista(da me ubijes,ne mogu se sjetiti kako se zove :D )...Tako da se sumira,pasat mozda jest ljepsi,ali laguna je ne udobnija,nego daleko udobnija.......
Pa napisao sam da je Laguna izrazito udoban auto, ima udobniji polozaj za sjedenje nego u Passatu. Ali je kvalitet izrade unutra los. I nov (vozilo s testne voznje), skripi na rupama. Tu Lagunu sam vozio po gradu, i ima pretvrdo kvacilo, hvata visoko i to mi se nije svidjelo. Jedino bi automatik Laguna dosla u obzir. Nije ni ovaj Passat daleko bolji sto se tice kvaliteta izrade unutra (jeste bolji), ali skripi manje od Lagune. Sto se tice udobnosti nemam zamjerke, a idem na poslovna dvodnevna putovanja u Hrvatsku svake druge sedmice, i vozim se ovim Passatom, i nemam problema sa bolom u ledjima. Imam ortopedska sjedista sa mogucnocu podesavanja oslonca za kicmeni stub. Jedino mi se "ukoci" noga od drzanja gasa, pa mi treba neko vrijeme da dodjem sebi :D.

Ali opet ti kazem, prije kupovine sam isprobao dosta tih mid size executive autica (nisam Avensisa i Mondea), i prenosim svoje utiske (objektivne i realne). Kad sve sagledas i zaokruzis, Passata sam kupio iskljucivo zbog nekako lijepe linije i motora, koji je po mom misljenju najbolji motor te zapremine koji postoji na trzistu. A ovo govori samo za sebe - 170.000 km bez ikakvog kvara. Medjutim, uskoro cu da ga prodam i isprobat cu Avensisa, a ako ne Avensis, onda Audi A6, da ne gledam ruznu plastiku ovog Passata.
Po mom misljenju imas dosta motora ispred tog motora: BMW, MB, FIAT, Renault itd.
Taj motor zbog vrste ubrizgavanja razvija drugacije (tj. naglo) snagu, i vrlo je zabavan za voziti. U stvarnosti, stvara prosjecne performanse a o kulturi rada je suvisno govoriti.
Inace kada su presli na CR sistem, tu negdje se i pokazalo koliko je taj motor ispodprosjecan kada ga poredis sa FIAT-om, BMW, MB, Renaultom ili Fordom, pa cak i OPEL-om koji ima 20ks jaci motor.
Mislimd a se VW DEBELO zajebo kada je odlucio uvesti taj motor umjesto da stavi viseventilsku glavu na provjereni 1.9. 2.0 je imao ogomnih problema prve dvije godine, potrosnja ulja, kvarovi itd.
Tvoja verzija nije imala tih problema, medjutim ona sa 140ks u Golfu V i prvim primjercima Passata B6 nastavlja tradicuju Opelovih dizela iz osadesetih i devedesetih!
k3m0

#35 Re: Mit ili istina?

Post by k3m0 »

samo jedno pitanje....
ljudi moji jeli iko od vas sjeo u japanca.... pa VW Golf je lama.... a cijene dijelova nisu ni blizu kao sto se prica....
Fozgen

#36 Re: Mit ili istina?

Post by Fozgen »

Kao sto neko rece.
Ja bi volio da svi voze VW i nadam se da ce ljudi sljedecih 50 godina insistirat na VW.
Svaka cast ovim novim passatima i sl. al fakat nisu jedina i najbolja auta u toj klasi.
radostan dan

#37 Re: Mit ili istina?

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 21/10/2011 15:57, edited 1 time in total.
sabanss

#38 Re: Mit ili istina?

Post by sabanss »

k3m0 wrote:samo jedno pitanje....
ljudi moji jeli iko od vas sjeo u japanca.... pa VW Golf je lama.... a cijene dijelova nisu ni blizu kao sto se prica....
Nisam i ne zelim voziti nista van Grupacije :D
drndalo

#39 Re: Mit ili istina?

Post by drndalo »

Znaci zadovoljavas osnovni uslov da budes VAG Gruppenführer... 8)
sabanss

#40 Re: Mit ili istina?

Post by sabanss »

drndalo wrote:Znaci zadovoljavas osnovni uslov da budes VAG Gruppenführer... 8)
Sveti kvartet:

Skoda, Seat, VW, Audi...

Hijerarhija je od dna prema vrhu :D
Gile Šampion

#41 Re: Mit ili istina?

Post by Gile Šampion »

Često putujem na relaciji BiH-sjever Njemačke i kad se vozim autobanom,mogu primjetiti da Audi,Mercedes,BMW,VW su vozila koja su vrijedna spomena...

Ove neke Lagune,Pezoi,Citroeni,Alfe,Fiati i ostali su drugorazredna pa cak i trecerazredna vozila koja nisu vrijedna paznje,al u bukvalnom smislu....
drndalo

#42 Re: Mit ili istina?

Post by drndalo »

@Gile
Bogami ti je moc zapazanja = samo takva... :shock: :? :thumbup:
Better Man

#43 Re: Mit ili istina?

Post by Better Man »

Gile Šampion wrote:Često putujem na relaciji BiH-sjever Njemačke i kad se vozim autobanom,mogu primjetiti da Audi,Mercedes,BMW,VW su vozila koja su vrijedna spomena...

Ove neke Lagune,Pezoi,Citroeni,Alfe,Fiati i ostali su drugorazredna pa cak i trecerazredna vozila koja nisu vrijedna paznje,al u bukvalnom smislu....
E nek si nam rekao šta valja, a šta nevalja! Novi Citroen 5 je izmislio auto za Passta, pa i za pojedine modele Audia, a ni Mercedes nije što je nekad bio i isto takođe i BMW nije bezgriješan.
Cafe Camargue

#44 Re: Mit ili istina?

Post by Cafe Camargue »

de se malo uhavizajte... ono što su bmw, audi i naročito mercedes pravili prije 10 godina, to danas rade ostali

ne znam što se toliko prepirete, pa toga su svjesni i u tim kompanijama
toyota, nissan i sl. formiraju svoje premium odjele, da bi bili konkurentni, kome? zna se, velikoj trojci njemačke autoindustrije
drndalo

#45 Re: Mit ili istina?

Post by drndalo »

Audi,Mercedes,BMW,VW
Da, znam dosta toga, ali obrati paznju na ovo gore drustvo... Imal' tu kakav visak ?
Blobi

#46 Re: Mit ili istina?

Post by Blobi »

Zanimljivo je kolika se frka digne oko VW grupacije/BMW-a/Mercedesa. Iza dobrog konja se prasina dize :D.

Ili je to problem neprihvatanja tudjeg misljenja.
citroen

#47 Re: Mit ili istina?

Post by citroen »

Kad se vrati Ljubisa onda komentarisite......... :D Aleee alleeeeee :dance: :dance:
Blobi

#48 Re: Mit ili istina?

Post by Blobi »

Mora malo i ovih Francuza bit. S kim bi se prepucavali da je Renault bolji od VW-a :D :D.
mišmaš

#49 Re: Mit ili istina?

Post by mišmaš »

pazi ovog gore gileta što lupa ko maksim po diviziji... a i lik prije gore što je isprobao masu vozila, malo je pobrkao lončiće, jer Peugeot 607 je viša srednja klasa, a passat i ostali nabrojani srednja, tako da shodno tome ide i udobnost, enterijer i sve ostalo... 407 je u klasi passata... Dalje, teško je objasniti neke stvari ovima "VW slijepcima" koji ne vide dalje od nosa, recimo ja bih uvijek izabrao citroen c5, lagunu, mazdu neku, nego pretplaceno wanna be premium vozilo sa traktorskim motorom, ustvari da vozim skodu u drukcijem oklopu... nije mi to to, sta cu do mene je... :sad:

a ovaj gore sto kaze da laguna skripi nenormalno :? bog se pita drug onda sta su tebi dali da vozis i rekli "eto to je laguna"...
kone

#50 Re: Mit ili istina?

Post by kone »

mišmaš wrote:pazi ovog gore gileta što lupa ko maksim po diviziji... a i lik prije gore što je isprobao masu vozila, malo je pobrkao lončiće, jer Peugeot 607 je viša srednja klasa, a passat i ostali nabrojani srednja, tako da shodno tome ide i udobnost, enterijer i sve ostalo... 407 je u klasi passata... Dalje, teško je objasniti neke stvari ovima "VW slijepcima" koji ne vide dalje od nosa, recimo ja bih uvijek izabrao citroen c5, lagunu, mazdu neku, nego pretplaceno wanna be premium vozilo sa traktorskim motorom, ustvari da vozim skodu u drukcijem oklopu... nije mi to to, sta cu do mene je... :sad:

a ovaj gore sto kaze da laguna skripi nenormalno :? bog se pita drug onda sta su tebi dali da vozis i rekli "eto to je laguna"...
Nisam htio nista reci na ovo...Kaze u istoj recenici da je auto udobno i da skripi :lol: Ne skripi moja stara 9 godina,a da skripi novo auto.A passat osjeti onu liniju na asfaltu,a da ne govorimo o nekim rupama...Prica nigdje veze...Samo neka se on drzi WV i njegove udobnosti i nema problema...Ko ne zna,znace valjda nekad....Drzi se ti passata i raznoraznih golfova :wink:
Post Reply