Bosancica

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26 Re: Bosancica

Post by Chmoljo »

18. May. 2010. 20:29 Banned user for reason “krsenje pravila sa-x foruma”
» -medeni-, perokonjanik

7 dana

naučite se međusobnoj komunikaciji.
Nezbilj

#27 Re: Bosancica

Post by Nezbilj »

perokonjanik wrote:
Pa nije bio lingvista :) . Ali ovo za vlahe to je vic godine . Ti vlasi su nista drugo nego srbi. Nemoj da se cenjkamo , znamo da pravi vlasi pricaju neku varijantu romanskog jezika. . Cuj vlah prica ijekavicu . Zasto je takav problem reci da su to Srbi a ne vlasi . Isto bi ja tako mogao reci da na balkanu nije bilo bosanskih muslimana nego da su oni turci . Jer tako se vecina nazivala od strane srba ,cak su i sami sebe nazivali turcima . Balkanski vlase imas danas u i po srbiji , ja nisam primetio da pricaju ijekavicu ili jekavicu kao maternji :mrgreen: Pa jel su oni vladari kod kojih je koristena jekavica vlasi . Znaci vas standardni jezik je srpski . To nije tesko zakljuciti
I jos jednom da citiram ko je vlah '' Hrvati – ovo pričam po svom znanju – nas Trace (Race) i Ilire, koji se od njih u dijalektu znatno razlikujemo, zovu sve Vlasima". Dakle, slavonski se znatno razlikuje od hrvatskog dijalekta i ko je taj slavonski, a to znači štokavski dijalekat, govorio, zvali su ga Vlahom pa bio pravoslavni ili katolik.''
A sto se tice Bosancice zasto bosanski franjevac Matija Divković to pismo zove srpska slova .sarpski ga zove (glagoljaš fra Antun Depope .
Znaci ime Bosancica ne pije vodu . Po bosni je to pismo u 90 posto slucajeva nazvano znaci i od franjevaca srpskim , tako da price da ti pisari sto dolaze iz srbije zovu srpskim ne pije vodu . Jer franjevci nisu dolazili iz srbije . ili mozda jesu , jedva cekam da vidim tu teoriju :mrgreen:
Mozda je postojao bosanski jezik , kao sto kaze konstantin filozof , ali verovatno su bosansci pod nekoliko stotina godina okupacije bili istrebljeni :mrgreen:
Pošto ti istorija očigledno nije baš jača strana pa se gubiš u osjecaju za vremenska razdoblja potsjećam te da je Konstantin živio u 15. vijeku i da u to doba u cijeloj Evropi imamo svega nekoliko univerziteta dok je na Balkanu pismenost bila privilegija rijetkih. Lingvistika kako nauka nije ni postojala tako da nisu ni postojali lingvstičari prema tome tvoja teza je besmislena i komična.
Vlasi u 15. vijeku odnosno početkom osmanskog perioda već su u potpunosti slavenizirani i ne koriste više romanski jezik. Međutim Vlasi se u ovom periodu i dalje posmatraju kao posebna skupina kako u etničkom tako i u staleškom smislu. I srednjevijekovna Srbija i osmanska carevina barataju sa pojmom Vlasi različitim od pojma Srbi tako da žao mi je ali bojim se da opet nećeš moći zadovoljiti svoj bolesni nagon za posrbljavanjem svega i svačega. Koliko osnove ima teorija da su balkanski Vlasi generisali jekavsi refleks jata nisam ni ja siguran ali takva teza postoji. Osim toga također postoji teza i da je ikavski refleks jata povezan sa izvornim govornicima ilirskog jezika u Dalmaciji i Bosni.

Što se tiče Bosančice, stvari su vrlo jednostavne i jasne sviđalo se to tebi ili ne. Bosančica je naziv za zapadnu verziju ćirilice nastale u Bosni u srednjem vijeku. Bosansko pismo razvijalo se i koristilo i toko osmanskog perioda kako u katoličkim crkvenim krugovima tako i kod bošnjačkog plemstva odakle i potiče naziv Begovica. Evo pogledajte malo tabelu koja prikazuje pomenute razvojne faze.
Image
hrabren miloradovic

#28 Re: Bosancica

Post by hrabren miloradovic »

Nezbilj wrote: Pošto ti istorija očigledno nije baš jača strana pa se gubiš u osjecaju za vremenska razdoblja potsjećam te da je Konstantin živio u 15. vijeku i da u to doba u cijeloj Evropi imamo svega nekoliko univerziteta dok je na Balkanu pismenost bila privilegija rijetkih. Lingvistika kako nauka nije ni postojala tako da nisu ni postojali lingvstičari prema tome tvoja teza je besmislena i komična.
Vlasi u 15. vijeku odnosno početkom osmanskog perioda već su u potpunosti slavenizirani i ne koriste više romanski jezik. Međutim Vlasi se u ovom periodu i dalje posmatraju kao posebna skupina kako u etničkom tako i u staleškom smislu. I srednjevijekovna Srbija i osmanska carevina barataju sa pojmom Vlasi različitim od pojma Srbi tako da žao mi je ali bojim se da opet nećeš moći zadovoljiti svoj bolesni nagon za posrbljavanjem svega i svačega. Koliko osnove ima teorija da su balkanski Vlasi generisali jekavsi refleks jata nisam ni ja siguran ali takva teza postoji. Osim toga također postoji teza i da je ikavski refleks jata povezan sa izvornim govornicima ilirskog jezika u Dalmaciji i Bosni.

Što se tiče Bosančice, stvari su vrlo jednostavne i jasne sviđalo se to tebi ili ne. Bosančica je naziv za zapadnu verziju ćirilice nastale u Bosni u srednjem vijeku. Bosansko pismo razvijalo se i koristilo i toko osmanskog perioda kako u katoličkim crkvenim krugovima tako i kod bošnjačkog plemstva odakle i potiče naziv Begovica. Evo pogledajte malo tabelu koja prikazuje pomenute razvojne faze.
Nezbilje politički naoštren da upotrebljavaš istoriju , moram ti reći da si jedan lažov i manipulant?! , bez uvrede ali tako je , nadam se da Modovići neće zameriti!
A to je zbog sledećih razloga?!

Dokaži ono boldovano?! , znači dokaži da su vlasi koristili romanski jezik , a to znači da navadeš ikakav spis ,spomenik , ijednog vladara da išta nagoveštava da je romanofon tj.latin!

Samo si paušalno to izgovorio iz čiste mržnje i nipodaštavanja srpskog naroda , zato molim te ili dokaži išta romansko direktno i nedvosmisleno i čisto jasno?! , ili prestani da lažeš i manipulišeš , jer time vređaš i ideš fašističkom strujom Starčevića i ostalih hrvatskih i muslimanskih fašista!

Znači direktno te pitam , a ti direktno odgovori , a ako dokažeš i mene i moje pitanjue totalno prizemljiš , ja ću reći da sam govno pojeo i da sam smrad , a ti da si u pravu i da sve što kažeš je apsolutna istina!! :bih:
Chmoljo

#29 Re: Bosancica

Post by Chmoljo »

hrabren miloradovic wrote:
Nezbilje politički naoštren da upotrebljavaš istoriju , moram ti reći da si jedan lažov i manipulant?! , bez uvrede ali tako je , nadam se da Modovići neće zameriti!
hoće, ako su ona dvojica gore dobila ban, dobićeš ga i ti. sve si ostalo mogao napisati bez ovog dijela i post ne bi izgubio na značenju.

18. May. 2010. 23:53 Banned user for reason “krsenje pravila sa-x foruma”
» hrabren miloradovic; 7 - dana
perokonjanik

#30 Re: Bosancica

Post by perokonjanik »

Meni je jako zanimljiv fenomen negiranja svega kod Srba pa i ijekavice . Pa cak sami luzicki Srbi imaju neku verziju ijekavice i ekavice . Vlasi stvorili ijekavicu , a romani , a ko je onda kod luzickih srba stvorio ijekavicu . Da nisu nemci :D
Nezbilj

#31 Re: Bosancica

Post by Nezbilj »

perokonjanik wrote:Meni je jako zanimljiv fenomen negiranja svega kod Srba pa i ijekavice . Pa cak sami luzicki Srbi imaju neku verziju ijekavice i ekavice . Vlasi stvorili ijekavicu , a romani , a ko je onda kod luzickih srba stvorio ijekavicu . Da nisu nemci :D
Mislim da bi se trebao zamisliti nad fenomenom da više niko ne smatra shodnim komentarisati gluposti koje pišeš.
perokonjanik

#32 Re: Bosancica

Post by perokonjanik »

Nezbilj wrote:
perokonjanik wrote:Meni je jako zanimljiv fenomen negiranja svega kod Srba pa i ijekavice . Pa cak sami luzicki Srbi imaju neku verziju ijekavice i ekavice . Vlasi stvorili ijekavicu , a romani , a ko je onda kod luzickih srba stvorio ijekavicu . Da nisu nemci :D
Mislim da bi se trebao zamisliti nad fenomenom da više niko ne smatra shodnim komentarisati gluposti koje pišeš.
Cekaj imas u hercegovini srpskoj zemlji bosancicu , i u bosni . Zbog cega tvrdis da je bosancica bosanska .
i koji je jezik srba? da li su postojali za tebe uopsste sredjovekovni srbi ili su izmisljeni
Imas povelju od vlaskih sinova(pogledaj temu vlahe) gde pisu na ekavskoj scakavici. U bosni je bila ikavica i ekavica , znaci da su vlasi srednjovekovni bosnjaci. :mrgreen:
hrabren miloradovic

#33 Re: Bosancica

Nezbilj@

Dokaži ono za vlahe?! , da su slovenizirani u 15.veku?! , znači daj neki dokument gde se eksplicitno vidi vlaški momenat stanovništva u zaleđu(Hum,..)11,12,13,14vek?! , a to je neki vladar sa imenom i prezimenom koje je romansko , onda jezik tj.neke vladarske isprave li spomenik na romanskom jeziku , onda da sami sebe ako već postoje nazivaju Vlasima?!

Ako to ne dokažeš , sve što pišeš je propaganda i neistina iz čiste mržnje i negiranja Srba!

Zato daj dokaze ili umukni!!
Chmoljo

#34 Re: Bosancica

Post by Chmoljo »

hrabren miloradovic wrote:Nezbilj@

Dokaži ono za vlahe?! , da su slovenizirani u 15.veku?! , znači daj neki dokument gde se eksplicitno vidi vlaški momenat stanovništva u zaleđu(Hum,..)11,12,13,14vek?! , a to je neki vladar sa imenom i prezimenom koje je romansko , onda jezik tj.neke vladarske isprave li spomenik na romanskom jeziku , onda da sami sebe ako već postoje nazivaju Vlasima?!

Ako to ne dokažeš , sve što pišeš je propaganda i neistina iz čiste mržnje i negiranja Srba!

...dramatično je povikao hrabren :-)
hrabren miloradovic

#35 Re: Bosancica

Chmoljo wrote:

Pa jbt samo gusla o tim vlasima a ništa nema kao dokaz , tj.laže!

Tu šatro bifla neke dukumente , citira neoustašku priču o nekim vlasima , a kad ga pitaš jednostavno pitanje , ćuti i smrdi jer zna da mlati , ali izgleda da to njega i ne tangira jer to mu je cilj!
A ti nemoj biti moderator non-stop nego se priključi i reci mu da pojasni svoje mlaćevine , a ako to ne uradi onda je mojo dramatično povikavanje potpuno legitimno i istinito , tako da će tvoj komentar koji si izneo u postu biti izlišan!
perokonjanik

#36 Re: Bosancica

Post by perokonjanik »

Chmoljo wrote:

Tu šatro bifla neke dukumente , citira neoustašku priču o nekim vlasima , a kad ga pitaš jednostavno pitanje , ćuti i smrdi jer zna da mlati , ali izgleda da to njega i ne tangira jer to mu je cilj!
A ti nemoj biti moderator non-stop nego se priključi i reci mu da pojasni svoje mlaćevine , a ako to ne uradi onda je mojo dramatično povikavanje potpuno legitimno i istinito , tako da će tvoj komentar koji si izneo u postu biti izlišan!
Ma istorija je takva da mozes solidno lupati gluposti . Evo izvodim dokaz da su bosnjaci vlasi

Ovaj dokumenat nesumljivo govorori da postoje vlasi i da su scakavci , sto znaci da su sredjovekovni bosanci najverovatnije potomici vlaha .Srbi su uvek bili samo stokavci , a ova povelja neumljivo govori da su ti vlasi bosanci tj scakavci . Sami ovi vlasi su katolici , kao i solidan procenat ljudi u srednjovekovnoj bosni
''55. KRAJIŠNICI SE BORE PROTIV BISKUPSKE ŽIROVINE

„Pismo Đurđa, vojvode i suca ”svih vlaških sinova„ u Ivanićkoj kapetaniji, 5. X. 1642. zagrebačkom biskupu Benediktu Vinkoviću, koji je od Predavača - kmetova katoličke vjere, prebjeglih s turskog područja i nastanjenih u toj kapetaniji - zahtijevao da mu plaćaju žirovinu u novcu ili naturi.
(R. Lopašić, Spomenici Hrvatske Krajine II, 1885, str. 261.)

”Illustrissime ac reverendissime domine! Prijel sem list v. gospodstva, u kojem pišete, vaše gospodstvo, zaradi Predavec, da bi oni vašemu gospodstvu žirovinu penezi plaćali ali desetem. A toga nigdar nije bilo, niti se može posvedočiti, da bi oni ali koji drugi plaćali kakovum takovum plaćum, nego da su mirovno i slobodno žirili i pasli oni i drugi ostali. I je tomu okolo pet deset let, kako smo se v kršćansku zemlju naselili i nastanili u tu šumu, u živu šumu, u strahotnom vremenu, tako nemojte nas, vaše g., proganjati.

A kade vaše gospodstvo pišete, da bi oni bili ono tretije godišće dare obećali, tako oni nisu pasli, nisu ga dali, ar toga nijedna krajina počinjati nigda ne će, da bi laški(vlaški) sini biskupom i svetomu Štefanu kralju kakovum tlakom služili, ar raz prez toga dosta imaju laški sini u Ivanećki krajine tlačiti generalu i njega svetlosti krajine stražum u dne i u noći; k tomu zibke zibljući i braneći od neprijatelja vere katoličanske, i druge ostale straže odbavljajući, kako v. gospodstva podložnici ne čine, kako laški sini straže i brane.

Tako prosimo i molimo v. gos. plemenitoga gospodstva, kako našega mil. gospodina, da bi nas vaše g. ne bi bantuvalo(uznemiravalo), i da ne bi bilo burkanja(svađa) med krajinom, nego da bi mirovno žirili i prebivali, kako su i za drugeh gospode biskupov preminućeh žirili i prebivali u mirovnosti i u (v)seh drugeh ostale, ar, gospodine visoko plemeniti, da bi laških sinov ne bilo, puste bi krajine bile, nego se š njimi krajine brane i potpiraju i oni su kakoti jedan (š)ćit.

I to dobro znate, vaše gospodstvo, da smo jedna bratja, da oni ne mogu prez nas živi biti, kakoti ni mi med sobu. Tulikajše tužimo se vsi jedinjeni zakonom, v. g. učinili povernuti ili isplatiti one kermce okolu sedam, tako da bi se krajina ne burkala med sobu, ar ja ne možem krajine deržati, ar se ona hoće zadovoljiti i fantiti(osvetiti).

Datum in capella s. Stefani protomartyris in Graberye, die vero 5 octobris 1642. Vašeg gospodstva ponizan sluga Gjuraj, vojvoda i sudac vsih laških sinov Ivanićke pokrajine.„

Dr. Jaroslav Šidak, ”Historijska čitanka za hrvatsku povijest„, 1952, str. 137-138.

Takodje isti ti bosnjaci koji sebe nazivaju vlasima , u U Statuta Valachorum bivaju nazvani i od beckog dvora vlasima . A argument koji govori da su to ti isti vlasi je clan koji glasi
Prigodom svjedočenja neće se po slavenskom običaju zaklinjati na dušu nekog drugog, nego će svatko napose ispitivan o onome što je vidio i što znade svjedočiti pod zakletvom. Zadaća pak suca i prisjednika bit će odrediti čiji su dokazi bolji.
Znaci iz obe povelje saznajemo da se radi o sloveniziranim vlasima koji su sckavaci , tj mogu biti samo sredjovekovni bosnjaci

Nasljednik hercegovačkoga prestola Vladislav Hercegović iz iste dinastije 15. avgusta 1451. godine piše pismo Dubrovačkoj republici: "I joste zapisuju hocu i trvdju, da – dopustiv meni Gospod Bog gospoctva – da nisam voljan, ni da mogu,nikada zabraniti ni zaustaviti ni jedne moje ljude, ni Vlahe ni Srblje,slobodno hoditi u Dubrovnik, trgovati tako soli kako ine trge i vse ine svoje posle slobodno opraljati ; pace, ni ine gospod eljudi da nisam voljan preko nasega kotara ustaviti, ni braniti hoditi slobodno svojimi trzi i s nimi opravami u Dubrovnik."
Kako u Humu znaci imamo Srbi i vlahe , a poznato je da su hercegovici u tom vremenom pobosnjaceni (po neozbilju ) , ali se sacuvao ocito i srpski udeo, jasno je ko dan da su ti Bosnjaci vlasi .
Vecinu sredjovekovnih povelja u Bosni su pisali srpski pisari i time prikrivali vlasku komponentu dobrih Bosnjana .
U srpskim poveljama pominju se bosnjaci kao vlasi . Bosnjaci(vlasi )su najcesce bili stocaru , a to su naucili na brdima Bosne . Zbog njihovog dara i talenta za stocarstvo bili su za unamljivani od svih vladara na balkanu . Nesumljiv dokaz o bosnjacima sirom Balkana su i gornaci , cije samo ime glasi gorski covek tj bosnjak .

Poznati vlaski (bosjnacki velikas ) Vlatko (samo ime mu govori da je vlah ) Vukovic je ucestovao na boju na kosovu .

Sad i povelje bana Ninoslava imaju smisla , jer je Vlah bosnjanin , a Srbin rob . Da je srbin rob tu ima vec i suvise dokaza i njih ne treba navoditi . :mrgreen:

Ali bitno je da su vlaski sinovi ustvari bosansi sinovi , a to ima smisla jer u bosni nema srba do 20 veka , jer neki fratar kaze da ih nema .
:-)
Jos malo nauke :mrgreen:
etmologija imena bosanci . Kao sto je poznato u mnogim jezicim dolazi do menjanja v u b , tako na primer u bosnjackom i hrvatskom jeziku koji su jako srodni jezici(jer su hrvati uzeli jezik bosnjacima ) imamo reci varvarin - barbarin , vizantija , bizantija . Primera ima zasita dosta .
Tako je od imena vlasi , vremenom nasalo blasi , zbog medjusobnog dovikivanja sa brdo na brdo nastalo je blosi.
Vremenom se b gubi zbog potrebe jasnog dovikivanja pa nastaje bosi. Kad kotroman got nemac dolazi na vlast u bosi , to ime postaje gotsko bosin , i to je lako preslo u bosni a sloveniziranjem vlaha to je postalo bosanci
hrabren miloradovic

#37 Re: Bosancica

Perokonjanik@

Ma znam sve samo što ovde su sve ignoranti njih ne zanima ono što im smeta , već i dalje deklamuju Starčevićansko-austrijsko-bla,bla priču krajem 19.veka i ustaške rasističke priče! , jer to je njihova prava poenta!

Ovo zadnje za etimoogiju vlaha i ovog Bosina je :thumbup: :D

A ja sam još ranije više puta stavljao da je jedino pominjanje imena Kulin osim Bana Kulina je iz kraljevske Žičke povelje i spiska vlaha iz 1224g! , ali džabe niko nije se ni osvrnuo na to jer kako rekoh njih to ne interesuje!
Chmoljo

#38 Re: Bosancica

Post by Chmoljo »

hrabren miloradovic wrote: A ti nemoj biti moderator non-stop nego se priključi i reci mu da pojasni svoje mlaćevine , a ako to ne uradi onda je mojo dramatično povikavanje potpuno legitimno i istinito , tako da će tvoj komentar koji si izneo u postu biti izlišan!
zaboli mene moderatorski ćošak šta će ko, odnosno neće uraditi. kao i tebe šta moje moderatorstvo radi. :wink:
Nezbilj

#39 Re: Bosancica

Post by Nezbilj »

Chmoljo wrote:

Izvinite što upadam, nisam pratio raspravu od početka. :D Vidim da sam ovde predmet nekakvih optužbi, ali mi je stvarno mrsko da dokazujem da je zemlja okrugla. Dakle da ne bi sad citirao sam sebe, jer smo ove rasprave već više puta vodili i da ne bi citirao redom sve autore koje poznajem, mislim da će biti puno jednostavnije da nam Hrabren predoči navode tog autora koje tvrdi ili dokazuje da u Hercegovini odnosno Humu NISU živjeli Vlasi i da ti Vlasi NISU bili neslavenskog porijekla.
hrabren miloradovic

#40 Re: Bosancica

Nezbilj@

Znači kažeš zemlja okrugla aa?! , i odgovaraš na jednostavno pitanje takođe pitanjem jer nisu u stanju da staneš iza svojih reči koje ovde prosipaš o vlasima?!

Možeš dalje nastaviti , jer se sad lepo vidi kakav si diletant i mrzitelj , jer nisi u stanju i nemaš ništa da staneš iza svojih reči , jer ja nisam pominjao vlahe niti nazivao nekog vlasima već ti , tako da ti treba da pojasniš vrlo jednostavno svoje tvrdnje , a to su "Imena pismo i jezik" , sve ostalo me ne zanima !
perokonjanik

#41 Re: Bosancica

Post by perokonjanik »

Nezbilj wrote:
Izvinite što upadam, nisam pratio raspravu od početka. :D Vidim da sam ovde predmet nekakvih optužbi, ali mi je stvarno mrsko da dokazujem da je zemlja okrugla. Dakle da ne bi sad citirao sam sebe, jer smo ove rasprave već više puta vodili i da ne bi citirao redom sve autore koje poznajem, mislim da će biti puno jednostavnije da nam Hrabren predoči navode tog autora koje tvrdi ili dokazuje da u Hercegovini odnosno Humu NISU živjeli Vlasi i da ti Vlasi NISU bili neslavenskog porijekla.
Sto se tice vlaha , ja sam vec naveo da postoje ljudi koji pricaju jezikom srednjovekovne Bosne i izjasnjavaju se sa vlaskim sinovima . Znaci , dao sam ti dokaz da je jezik u sredjovekovnoj Bosni u stvari vlaski , to jest da su vlasi stvorili taj jezik . Sa tvojom neosovanom tvrdnjom da je vlaski ijekavski , i mojom potvrdjenom da su ljudi koji koriste sredjovekovni bosanski jezik sebe zovu vlasima , imamo da vlasi pricaju ijekavsku stokavicu i ikavsku scakavicu . Kako je moguce da vlasi stvore oba dijalekta ?
'55. KRAJIŠNICI SE BORE PROTIV BISKUPSKE ŽIROVINE

„Pismo Đurđa, vojvode i suca ”svih vlaških sinova„ u Ivanićkoj kapetaniji, 5. X. 1642. zagrebačkom biskupu Benediktu Vinkoviću, koji je od Predavača - kmetova katoličke vjere, prebjeglih s turskog područja i nastanjenih u toj kapetaniji - zahtijevao da mu plaćaju žirovinu u novcu ili naturi.
(R. Lopašić, Spomenici Hrvatske Krajine II, 1885, str. 261.)

U samoj Raskoj postoje Srbi i Vlasi, isto tako i u Humu.
U poveljama moze se primetiti da ne postoj nesto sto se naziva bosnjak u humu . Postoje samo vlasi i srbi
''''Humski vlastelin i močni čelnik bosanskoga vojvode Sandalja Hranića od Kosača Pribislav Pohvalić 4. maja 1406. godine piše u pismu na srpski: "…s drugim listom srpscim koi ie za ovim listom...a drugi list, koi za ovim ide srpski iest pisan". Isti plemić piše 9. januara 1407. godine: "…ovi list srpski...u drugom listu srpskom…u prvom listu srpskom ". Pribisavovi posljednji zapisi, 15. marta 1409. godine: "ovi list srpski blizu ovogai moga pisan".
potvrdjuje da ima srba
12. septembra 1434. godine vojvoda Juraj Vojsalić od hrvatsko-bosanskih Hrvatinića. Govoreći o zapadnoj Hercegovini sa mahom rimokatoličkom pored srpskopravoslavnog rišćanskog življa, on veli: "i u vsem’u zemih zastamo, u dr’zan’ju ili Sr’blinu ili Vlahu".
potvrdjuje da ima srba i vlaha
Herceg Stefan Vukčić od Kosača 1449. godine nad grobom svetoga Save u Mileševi proglašava se za "milostiju boziom herceg od svetog Save, gospodar humski i primorski, veliki voevoda rusaga bosanskoga, knez drinski i k tomu."
potvrdjuje da ima srba

Nasljednik hercegovačkoga prijestola Vladislav Hercegović iz iste dinastije 15. avgusta 1451. godine piše pismo Dubrovačkoj republici: "I joste zapisuju hocu i trvdju, da – dopustiv meni Gospod Bog gospoctva – da nisam voljan, ni da mogu, nikada zabraniti ni zaustaviti ni jedne moje ljude, ni Vlahe ni Srblje, slobodno hoditi u Dubrovnik, trgovati tako soli kako ine trge i vse ine svoje posle slobodno opraljati ; pace, ni ine gospod eljudi da nisam voljan preko nasega kotara ustaviti, ni braniti hoditi slobodno svojimi trzi i s nimi opravami u Dubrovnik."

Herceg Stevan Vukčić sklapa ugovor sa Dubrovčanima 15. aprila 1454. godine: "takodje tko se god ugovori dubrovcanin ali trgovac dubrovacki za ponesenje karvana ali koga god ponosa, da ga nie volian svrci drugi ni Vlah ni Srbin do mesta, dokla se oni bude na miô."

Kako imamo da je u vreme sandalja u Hercegoccini postoje ijekavica i ikavica , a samo dve grupe naroda vlasi i srbi
mozemo pretpostaviti da je jedan jezik srpski a drugi vlaski
odgovor dobijamo
Iz pisma vlaskih sinova koji govore scakavsku ikavicu a sebe nazivaju vlaskim sinovima (nesumljivo govori da vlasi govore kao i sredjovekovni bosnjaci .
a u poveljama sandalja gde se pise ijekavica (ime je srpski list ) . Mala je verovatno da su oba vlaska jezika .
verovatno su sami bosnjaci bili potomci vlaha ,a to potvrdjuje i solidan broj spomenika u bosni na kojima je pronadjen latinski zapis .
vedrank

#42 Re: Bosancica

Post by vedrank »

perokonjanik wrote:
Nezbilj wrote:
perokonjanik wrote: Super sve je to sjajno, samo 80 posto taj spis naziva srpskim pismom . Znaci ako se pojavljuje u hrvatskoj , to odmah znaci i da je hrvatsko pismo . Pa zanima me kako su to hrvati poliglote , Koriste cakavicu , kajkavicu , cilrilicu , glagolkicu , latinicu .
hrvati nikad nisu pisali cirilicom ,pogledaj malo istoriju poljnice pa ces videti zbog cega se tamo pisalo cirllicom
Nije ti jasno zašto bi ćirilicu koja se pojavljuje u Hrvatskoj zvali hrvatskom ćirilicom ili onu koja se pojavljuje u Bosni bosanskom ili bosančicom, a jasno ti je zašto bi se ćirilica koja se pojavljuje u Srbiji zvala srpskom? Da nije to možda neki stručnjak Srbin iz Srbije izmislio ćirilicu koja se u 9. i 10. vijeku, proširila na okolne zemlje, pa bi ga iz poštovanja prema izvornom porijeklu ovog pisma trebali nazivati srpskim? Halo ba! Ohladi malo...Kao što si mogao saznati iz mog prethodnog posta, večina autora se slaže, da zapadna ćilica ili bosančica sadrži dovoljno karakteristika i razlika u odnosu na srpsku ili bugarsku verziju ćirilice, tako da imamo dovoljno osnove posmatrati ih odvojeno i nazivati ih prema područjima na kojima su nastala. Isto se odnosi i na srpsku, bugarsku ili rusku ćirilicu koje nemaju ništa značajnije posebnosti, ali niko naravno ne osporava pravo onima koji proučavaju ta pisma i smatraju ih baštinom svojih područja, država ili naroda, da ih nazivaju kako im se sviđa. Dakle bosanska ćirilica je verzija ćirilice isto kao i srpska, bugarska i druge verzije ćirilice.

Kao što se zna, ćirilicu je konačno formulisao Klement Ohridski, učenik Ćirila i Metodija i iz područja Makedonije, koja je tada bila u sastavu Bugarsku, gdje se ćirilica prvo i proširila. Kao slavensko crkveno pismo ćirilica se putem crkvenih misija širila na druga slavenska područja uključujući i Rašku, Duklju, Dalmaciju i Bosnu. Dakle ako bi iko trebao da insistira na nekakvom brendiranju ćirilice onda su to Bugari što bi u svakom slučaju bilo maloumno, isto kao što je maloumno i srpsko svojatanje ovog pisma.

U Bosni se služila slavenska liturgija i nakon raskola odnosno nakon nastanka katoličke i pravoslavne crkvene organizacije u Bosni se i dalje koristila slavenska liturgija te ćiriličko pismo, iako je Bosna do pojave bosanske crkve odnosno 13. vijeka bila dio katoličke crkvene hijararhije. Bosanski vladari su također u svojoj korespodenciji koristili ćirilicu, a kao što je poznato najstariji južnoslavenski pisani dokument, pisan bosanskom ćirilicom na bosanskom jeziku izdao je bosanski ban Kulin 1189. tako da bi bilo logičnije da se i u Srbiji ćirilica naziva bosanskom ćiriliom jer je najstariji pisani dokument na ovom pismu nastao u Bosni.

U Dalmaciji i Hrvatskoj služila se međutim latinska liturgija te je zato ćiriličko stvaralaštvo u ovim područjima znatno siromašnije. Srbija je sa druge bila dio pravoslavne crkvene hijararhije u kojoj se također služila slavenska liturgija a od 13. vijeka formira se SPC koja kako svoje pismo također koristi ćirilicu. Bosna nije bila dio teritorijalne crkvene organizacije SPC kao što su bosanska i srpska srednjevijekovna država bile potpuno odvojene sve dok bosanski kralj Tvrtko u 14. vijeku nije pripojio Rašku Bosni čime je srpska srednjevijekovna država prestala da postoji i postala teritorijalni dio bosanske države. Dakle bosanska i srpska ćirilica imale su tokom večeg dijela srednjeg vijeka, a i kasnije sve do 19. vijeka, potpuno odvojene puteve razvoja, što je dovelo do nastanka posebnosti karakteristika ove dvije verzije ćirilice. Tek nakon Vukovih reformi nastaje moderna ćirilica koju na neki način možemo smatrati srpskom ćirilicom obzirom da je njen tvorac znameniti Srbin. Kontaš išta??

Samo još da dodam, da su tvoj patološki nagon za nametanjem srpskog imena i identiteta, te nipodaštavanje bosanskohercegovačke kulturne i istorijske baštine, vrijedni prezira.
Izvini kolega , idi uputi pisarima zalbu koji su listove na 'bosancici ' zvali srpskim listom , ili srbicom. Pa taj stil pisanja je koristen u Bosni ,Makedoniji , Duklji i Zahumlju . Daj mi od nekog vladara povelju definisanje tog pisma kao bosancicu . Kad kod je imenovan naziv pisma kazato je srpsko pismo . Cak i dubrovacani su pismo smatrali srbicom to isto bosansko
A i ovaj sandalj da li drogira kad je ovo napisano http://img63.imageshack.us/img63/4787/002auv.jpg
Vuk Karadžić je sastavio „Srpski RJEČNIK istolkovan njemačkim i latinskim riječma“! DA DECKO KORISTIO COVJEK IJEKAVICU, PA TI SAD VIDI ODAKLE POTICE "SRPSKI JEZIK"...
Post Reply