zapremina vs potrosnja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

citroen

#26 Re: zapremina vs potrosnja

Post by citroen »

johntra wrote:ne znam....kod mene MiTo 1,4 TBI 150 KS nije prelazio osam gradske vožnje i to baš kad je špica, dok je nova Octavia 1,4 TSI motorom prolazila i sa litar manje, naravno imala je 120 KS...MiTo mi je više trošio na otvorenom... :D
taj u Leonu je već koncepcijski star motor i vuče svoje korijene iz 1,8 turbo motora, koji nisu bili baš štedljivci...mislim da su noviji turbo benzinci, pa čak i veće kubikaže od 1.8, pa čak i od 2.0, mnogo štedljiviji...ja sam sebi već zapikao 1,8 TBI u 159-ci, pa čekam bingo, ovo ono... :-)
Mito od 150KS trosi po gradu 8l,jesam budala sto sam kupio diesela :? aj se ti druze malo saberi,a octavia znaci 7l u spici :lol: :lol: :lol: koji quratz ovi vise proizvode ove dizelase :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mišmaš

#27 Re: zapremina vs potrosnja

Post by mišmaš »

sabanss wrote:
fixitagaint wrote:@mišmaš
pretpostavljam da vuce i po skroz niskim obrtajima bez veceg napora?
Obzirom na vrstu vozila mogu naslijepo potvrditi da vuce i u leru :D
vuče, i neka vuče, drago mi je... da znam da imam vozilo, tj da moram točit gorivo :D fakat, uopšte mi ne smeta to, dokle god ide ovako kako ide, dok se "otima" sa pola gasa i ubrzava za oko 7s do 100 iako je terenac i tako aerodinamičan kako jest... i dok guta podlogu nebitno asfalt, blato, snijeg, i dokle može vuć prikolicu/šlepat 3,5 tone...
emko1234

#28 Re: zapremina vs potrosnja

Post by emko1234 »

e ne znam kako al ja ti kazem johntra sta sam ja vidio..a ja volim pritisnut gas al kad vidis kako na toj cupri kazaljka goriva paada golim okom kad ga poderes izgubis volju za deranjem..jer jest brz auto al brz je i moj audi al ne trosi toliko..i mislim da ne mozes reci da je 2.0tfsi koncepcijski star motor..mozda je bio star prvi sa 186 i 200 ks al ovaj sa 265 i nije bas star..leti al trosi..u svakom slucaju ja sa svojim stilom voznje si ne bi mogao priustit da ga vozim svaki dan koliko vozam sadasnje auto..
jefferson

#29 Re: zapremina vs potrosnja

Post by jefferson »

emko1234 wrote:
johntra wrote:ako je iko vozio ove nove turbobenzince, zna da je potrošnja jaaaaaaaako prihvatljiva, čak na nivou dizelske u nekim slučajevima...ne treba objašnjavati da je ugodnost u vožnji mnogo rafiniranija u odnosu na dizela...sigurno, moj sljedeći izbor motora za neko auto...
johntra prijatelju..ne bih se slozio..vozio sam dosta auta s 2.0 tfsi motorom al nisam uspio oborit neki rekord u stednji.. cupra leon 265ks..nece ispod 12 po gradu da ga jebes a kad je ubijas ide i do 24l po gradu..otvoreno 9 litara mlitave voznje malo gasa 12..twingo 1.2 tce po gradu potrosi isto ko solidan 1.6 benzinac..mislim da je to sve propaganda i mazanje ociju..kako povjerovat da auto koje ima 200+ ks s turbom moze u prosjeku trosit 8 litara?ja ne mogu da povjerujem u to iskreno..dok sam recimo vozio 330ci sa 231 ks i po gradu laganini 10,6 litara prosjek..meni je toliko golf trosio :-) :-)
Ja nikad nisam volio VW benzince, ali eto kupi ga.
I valjda mi je trebalo da ga kupim da bi potvrdio da sam bio upravu.
Jebote moja prijasnja Mazda 2.5V6 je trosila od ovog Passata 1.8T manje goriva i bolje je isla iako imaju isto ks, Passat veci nm, i brzinu vise, i jos je bila veca od passata.
Zajeba se sto ne kupi SAAB 2.0T sa 200ks. Opelov motor, SAAB turbina, milina :D
Ovaj VW, svake sedmice mi dodje nesto kuci iz VW-a, te bobine, te siber, te lezajevi, pa u pm vise. A ulje? pa jebote ko da je space shuttle a ne VW. Te mora striktno vw 502.00, te poseban uvecani filter jer se motor zastopa usljed taloga, pa cak imas u SAD posebnu kulturu gdje vlasnici kupuju Castrol 0W30 jer su skontali da je najbolji za VW motore a ne ona ulja sto sipaju u servisu.
Elem, poslije ovog passata BMW ili Mercedes, ako ne to, onda Honda, Acura ili Mazda. One miltave Toyote necu da gledam!
Cafe Camargue

#30 Re: zapremina vs potrosnja

Post by Cafe Camargue »

emko1234 wrote:e ne znam kako al ja ti kazem johntra sta sam ja vidio..a ja volim pritisnut gas al kad vidis kako na toj cupri kazaljka goriva paada golim okom kad ga poderes izgubis volju za deranjem..jer jest brz auto al brz je i moj audi al ne trosi toliko..i mislim da ne mozes reci da je 2.0tfsi koncepcijski star motor..mozda je bio star prvi sa 186 i 200 ks al ovaj sa 265 i nije bas star..leti al trosi..u svakom slucaju ja sa svojim stilom voznje si ne bi mogao priustit da ga vozim svaki dan koliko vozam sadasnje auto..
iako ne znam o kojem audiju govoriš, tj o kom motoru, pretpostavljam da je dizel
i objektivno, turbo dizeli i turbo benzinci su dva različita svijeta
s jednom veoma bitnom razlikom.. što ti na 100 km/h u dizelu dođeš do pete, a u benzincu šaltaš iz druge u treću
naravno, uvijek postoji ta dimenzija potrošnje, ali brate... voziti dizela i voziti benzinca... dva različita shvatanja vožnje
GaRGa

#31 Re: zapremina vs potrosnja

Post by GaRGa »

Osovinu pokrece obrtni momenat a ne konjske snage takod a jaci motor koji pri nizem broju obrtaja ostvaruje veci obrtni momenat manje trosi

primjer novi BMW i mercedes sa 3 hiljade kubika motorom trosi 10 litara goriva na 100 km
GaRGa

#32 Re: zapremina vs potrosnja

Post by GaRGa »

emko1234 wrote:
johntra wrote:ako je iko vozio ove nove turbobenzince, zna da je potrošnja jaaaaaaaako prihvatljiva, čak na nivou dizelske u nekim slučajevima...ne treba objašnjavati da je ugodnost u vožnji mnogo rafiniranija u odnosu na dizela...sigurno, moj sljedeći izbor motora za neko auto...
johntra prijatelju..ne bih se slozio..vozio sam dosta auta s 2.0 tfsi motorom al nisam uspio oborit neki rekord u stednji.. cupra leon 265ks..nece ispod 12 po gradu da ga jebes a kad je ubijas ide i do 24l po gradu..otvoreno 9 litara mlitave voznje malo gasa 12..twingo 1.2 tce po gradu potrosi isto ko solidan 1.6 benzinac..mislim da je to sve propaganda i mazanje ociju..kako povjerovat da auto koje ima 200+ ks s turbom moze u prosjeku trosit 8 litara?ja ne mogu da povjerujem u to iskreno..dok sam recimo vozio 330ci sa 231 ks i po gradu laganini 10,6 litara prosjek..meni je toliko golf trosio :-) :-)

to za 24 litra si se malo zajebao kod mene taj motor najvise 14 trosi po gradu i to konstatnog deranja.. a najmanje 12 tako da je svejedno kako ces ga vozit isto trosi sto mi se i najvise svidja kod njega :)
Qler

#33 Re: zapremina vs potrosnja

Post by Qler »

mozda je gledao trenutnu potrosnju :D

ja navucem TDI-a na 30l/100km :D trenutne :D
mišmaš

#34 Re: zapremina vs potrosnja

Post by mišmaš »

Qler wrote:mozda je gledao trenutnu potrosnju :D

ja navucem TDI-a na 30l/100km :D trenutne :D
navučem hemija na 88l/100km trenutne pa opet evo me :D
drndalo

#35 Re: zapremina vs potrosnja

Post by drndalo »

U idealnim uslovima, manje kubika, na manje obrtaja, sa slicnim stepenom iskoristivosti motora, sa slicnim stanjem motora, manja kubikaza ce uvijek manje trositi...

Stvari se mogu promijeniti ako se i kada neki parametri mijenjaju... Van idealnih...

Meni je svojevremeno VW Jetta 1.6 trosila malo manje nego kolegin VW Golf 1.3 u prosjeku... Ja sam svoju tjerao 50% mogucnosti, da pratim njega kojem je to bilo 80%... Najjednostavnije receno...

Kad ga je vozio bas da trosi manje od mog, i uspio je, patnja je bila obojici, ali... :dance:
gaius

#36 Re: zapremina vs potrosnja

Post by gaius »

evo podatak za poređenja.. octavia 1,8TSI 160KS+DSG.. prosječna 7,8 na zadnjih 3000 km.. ubrzanje isto toliko..
shibonja

#37 Re: zapremina vs potrosnja

Post by shibonja »

Opel Insignia 2.0 CDTI 130 ks , 6.8l potrosnja na predjenih 2000 km ,poredjenja radi :-)
gaius

#38 Re: zapremina vs potrosnja

Post by gaius »

a ubrzanje? :))
mišmaš

#39 Re: zapremina vs potrosnja

Post by mišmaš »

a izgled? :D

Normala da ce bolje biti ubrzanje kod Skode sa 30 vise HP i masom manjom 200 kg... i to je ono o cemu cijelo vrijeme na temi govorim... sve zavisi od performansi... ne moze ici ko avion, a trositi 4.1l/100km...
gaius

#40 Re: zapremina vs potrosnja

Post by gaius »

da.. ali hoću da kažem da benzinci (pa tako i TSI) troše sve manje.. a razlika dizel/benzin je nebo i zemlja..
zonbirile

#41 Re: zapremina vs potrosnja

Post by zonbirile »

ne kontam postavljača teme,stalno se traže idealni isti uslovi,a to vodi samo tome,stavi dva motora na ispitni sto,turiraj simuliraj vožnju i normalno da će veći motor više trošiti.
mišmaš

#42 Re: zapremina vs potrosnja

Post by mišmaš »

tu bih se složio, potrošnja kod benzinaca opada, ali mirnoća rada i performanse dizelaša rastu... eh jest ova tehnologija uznapredovala :D
AdnanSA

#43 Re: zapremina vs potrosnja

Post by AdnanSA »

Nije mi jasno šta ti hoćeš na kraju da dokažeš?
Da veći i jači motor u istoj karaoseriji troši manje???
Pa sam si dao odgovor na samom početku da Avensis sa manjim motorom troši manje. 100 Toyotinih inžinjera ti je dalo info. Možda samo nekada će manji motor trošiti više ako ga se forsira žestoko ali prosječno manji troši manje.
SaMaster

#44 Re: zapremina vs potrosnja

Post by SaMaster »

kurty wrote:3 maj... znaci prije 7 dana... povratak s mora... 2,2 CDI motor...

Image

vozio sam poprilicno brzo, jer sam ispred sebe imao "razbijaca", neki ludjak jurcao, ja ga pratio...
tri osobe u autu, gepek pun, i jos uvijek su bile zimske gume... 5,7 l predobra stvar
67 km/h nije poprilicno brzo :P
citroen

#45 Re: zapremina vs potrosnja

Post by citroen »

SaMaster wrote:

Image

vozio sam poprilicno brzo, jer sam ispred sebe imao "razbijaca", neki ludjak jurcao, ja ga pratio...
tri osobe u autu, gepek pun, i jos uvijek su bile zimske gume... 5,7 l predobra stvar
Covjek je vozio 270km na dionici duzine 67km,kako ne kontas :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
sabanss

#46 Re: zapremina vs potrosnja

Post by sabanss »

SaMaster wrote: 67 km/h nije poprilicno brzo :P
Na potezu prema moru prosjecna od 64 km\h nije ni mala brzina :D
kurty

#47 Re: zapremina vs potrosnja

Post by kurty »

SaMaster wrote:

Image

mozda i nije...medjutim, imajuci u vidu, da nekad ista dionica traje i po 5 sati, onda je poprilicno brzo...
johntra

#48 Re: zapremina vs potrosnja

Post by johntra »

citroen wrote:
johntra wrote:ne znam....kod mene MiTo 1,4 TBI 150 KS nije prelazio osam gradske vožnje i to baš kad je špica, dok je nova Octavia 1,4 TSI motorom prolazila i sa litar manje, naravno imala je 120 KS...MiTo mi je više trošio na otvorenom... :D
taj u Leonu je već koncepcijski star motor i vuče svoje korijene iz 1,8 turbo motora, koji nisu bili baš štedljivci...mislim da su noviji turbo benzinci, pa čak i veće kubikaže od 1.8, pa čak i od 2.0, mnogo štedljiviji...ja sam sebi već zapikao 1,8 TBI u 159-ci, pa čekam bingo, ovo ono... :-)
Mito od 150KS trosi po gradu 8l,jesam budala sto sam kupio diesela :? aj se ti druze malo saberi,a octavia znaci 7l u spici :lol: :lol: :lol: koji quratz ovi vise proizvode ove dizelase :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
vjeruj mi da sam se i ja iznenadio, ali sam kasnije skontao da je to i neko pravilo kod svih novih turobenzinaca...zaboravih napomenuti da je slična stvar bila i sa Yetijem 1,4 Tsi, znači radi se o tri različita auta, sa dva različita motora...svoje navode smijem potpisati i reći ih javno gdje treba :D ...zato sam i naveo da mi je MiTo trošio više na otvorenom 8-) ...pa za novi FIAT-ov 1,8 TbI deklariše se potrošnja od oko 9-10 litara po gradu, a motor ima 200 ks...
SaMaster

#49 Re: zapremina vs potrosnja

Post by SaMaster »

sabanss wrote:

Ne razumijem sta hoces da kazes? Da je ovo dobro? Gledajuci tvoju potrosnju ne bih bio bas zadovoljan. Sad mozda i grijesim, ali pretpostavljam da vozis dizel auto.
E sad, ja vozim benzin, BMW E46, 2002 god, i moja potrosnja na relaciji Sarajevo-Dubrovnik-Sarajevo iznosi 5.8l/100km ili tacnije 33l benzina na 567 km.
GaRGa

#50 Re: zapremina vs potrosnja

Post by GaRGa »

SaMaster wrote:
sabanss wrote:

Ne razumijem sta hoces da kazes? Da je ovo dobro? Gledajuci tvoju potrosnju ne bih bio bas zadovoljan. Sad mozda i grijesim, ali pretpostavljam da vozis dizel auto.
E sad, ja vozim benzin, BMW E46, 2002 god, i moja potrosnja na relaciji Sarajevo-Dubrovnik-Sarajevo iznosi 5.8l/100km ili tacnije 33l benzina na 567 km.

buraz kako ti dosadno vozis, jesu ti puntinci zaspali u autu u voznji ? :))))))))) ja sam sa 55 litara presao 620 km do Dubvrovnika i dole malo lokalne voznje po rivijeri a 1.8 je motor ;)
Post Reply