Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Rasprave o vjerskim temama.
Optimus Prime

#26 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by Optimus Prime »

theTruePath wrote:inace taj Muhammed Kalisch je nedavno izjavio da vise nije musliman
Pa to je i vise nego logicno.
Ipak, covjek je proucavajuci nezavisne historijske spise pronasao ogromne rupe u fundamentu Islama. Kada dodjes do te spoznaje obicno ne postoji put nazad(kod racionalnih ljudi, barem).
theTruePath

#27 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

Optimus Prime wrote:
theTruePath wrote:inace taj Muhammed Kalisch je nedavno izjavio da vise nije musliman
Ipak, covjek je proucavajuci nezavisne historijske spise pronasao ogromne rupe u fundamentu Islama. Kada dodjes do te spoznaje obicno ne postoji put nazad(kod racionalnih ljudi, barem).

Ok to razumijem,problem je jedino sto se on godinama predstavlja religioznim muslimanom te kao takav siri neke skroz hereticne ideje,,eh kad vidi da ga muslimani ne bendaju ni 2% onda se proglasava nemuslimanom ;)
theTruePath

#28 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

A, vjerujte, bilo je takvih knjiga jer mi je direktni predak bio jedan od prvih bosanskih reisa.
to u islamu nista ne znaci,eto vidis,,ti potomak nekog reisa a danas cafir a ja potomak zesceg komuniste a danas vjernik :D
Optimus Prime

#29 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by Optimus Prime »

theTruePath wrote:
Optimus Prime wrote:

Ok to razumijem,problem je jedino sto se on godinama predstavlja religioznim muslimanom te kao takav siri neke skroz hereticne ideje,,eh kad vidi da ga muslimani ne bendaju ni 2% onda se proglasava nemuslimanom ;)
ad hominem argumenti nisu validni.
Bitno je ono sto je covjek napisao i potvrdio uz pomoc nezavisnih izvora.

Mislim, ja ko ateista sam naravno uvjeren da Muhamed nije boziji poslanik, posto ne vjerujen da bog uopce postoji.
Ali me je Kalischev tekst ipak dobro iznenadio posto covjek tvrdi da je sve sto se "po muslimanina" desavalo u sedmom stoljecu jedna jedina teoloska konstrukcija. ne samo da tvrdi da Muhamed uopce nije postojao nega tvrdi to i za prve cetiri halife.
arzuhal

#30 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by arzuhal »

Al' haj to...nego je on počeo sumnjati i dal on sam postoji..tako da više nije bio ni musliman, ni nemusliman...skont'o je da je Ništa...'em ti Descartesovu metodičku skepsu, ona bar vodi do Cogita...
theTruePath

#31 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

pa eto ako njegova teorija ikada zazivi medju muslimanima mislim da ce kralj Saudije pristati da otvore kabur poslanikov a.s,,te ashaba pored njega..mozda se uvjere u suprotno onda :-)
theTruePath

#32 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

arzuhal wrote:Al' haj to...nego je on počeo sumnjati i dal on sam postoji..tako da više nije bio ni musliman, ni nemusliman...skont'o je da je Ništa...'em ti Descartesovu metodičku skepsu, ona bar vodi do Cogita...

ah ah,,onaj Ekrem iz Amerike to bolje objasnjava-eto sta znam,nista ne znam,a i dje da znam
:D
strongwoman

#33 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by strongwoman »

sarajlija1965 wrote:
lejlatab wrote:Ne bih ulazila u prethodno napisano... da ne bih poludilaaaaaaaaa :x :x :x

Ali gospodine "Sarajlija i to 1965".. uzmite knjigu "Kur'an je istina" - morat cu vam provjeriti izdavaca - skupili su se naucnici doktori, astrolozi - krscani da opovrgnu Islam,,, francuzi, njemci itd.. i zamislite kroz to naucno istrazivanje dosli do zakljucka KUR'AN JE ISTINA... imas sve dokumentovano, slikovno opisano (da se ne moras previse udubljivati u razmisljanje).. knjiga ima narandzaste korice...

Eto... selam
Gospodjo lejlatab,
Odrastao sam u muslimanskoj familiji, okruzen vjerskim knjigama, te sam ih mnoge uistinu i procitao. A, vjerujte, bilo je takvih knjiga jer mi je direktni predak bio jedan od prvih bosanskih reisa. Ipak, liberalno vaspitanje mi je omogucilo da se upoznam i sa astronomijom, kosmologijom, kvantnom mehanikom, evolucijom i svim drugim divnim aspektima Nauke koja se bori da nam objasni svijet oko nas na nepristrasan, racionalan nacin usput cineci nas zivot laksim i, Boga mi, duzim. Posto vidim da sam vas i ovako uzrujao, necu vam reci koje shvatanje svijeta je pobjedilo. Recimo samo da svake hefte sa neta skidam New Scientist, a ne Saff... :wink:

I da.... Gospodjo lejlatab... Ne znam kako da vam to njezno kazem, ali... Astrologija NIJE Nauka!!! :-D

Alejkumuselam.
Mislim da gospodja lejlatab uopste nije spomenula da je astrologija nauka, mislim da se ispred rijeci astrologija nalazi zarez... ili se varam..
Hele nejse, evo tebi link za knjigu o kojoj sam ti pricala
http://www.interliber.com/catlistdetail ... &content=0

Kur`an je istina : naucnici pred Kur`anom
Priredio: Abdelmajid Zendani; Prijevod: Asaf Dzanic
Izdavac: Planjax ; Tesanj, BiH; Juli 2003.

Rezime
Malo nauke udaljava od Boga, mnogo ga priblizava. . .

Otkrivajuci do sada skriveni smisao u pojedinim Kur`anskim ajetima koji su izgleda bili namijenjeni da prethode zahtjevnim ciljevima naucnog duha 20. stoljeca, poznati istrazivaci iz SAD-a, Kanade, Njemacke, Indije, Japana, Tajlanda itd. upravo podsjecaju na umjetnost ajeta koji kazu da su 'ucenjaci oni koji se najvise boje boga'. Cjelina njihovih otkrica pokazuje, ustvari, da ne samo da Kur`an nije opovrgnut naukom, vec da najnovije naucne cinjenice predstavljaju zapanjujuce slicnosti sa Kur`anskim objavama.
Ovdje se ne radi o tome da se od Kur`ana stvori kurs egzaktnih nauka. Radi se samo o tome da se odrede ajeti 'ostavljeni u pricuvu' da bi, u datom trenutku, osnazili dokaze namijenjene da potvrde teznje pozitivizma i scijentizma da Kur`an ne bi mogao biti djelo Poslanika Muhammeda; takva naucna egzegeza Kur`ana zadovoljava racionalisticke duhove koje privlace tananosti moderne nauke i koji, ne mogavsi 'osjetiti Boga', stalno traze da Ga 'dokazu'. Njima Kur`an kaze:
'Mi cemo im pruziti dokaze Nase u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur`an istina' (Kur`an, 41/ 53).
sarajlija1965

#34 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

Optimus Prime wrote:
Fakat na Wikipediji me baci na njegovo novo ime: Sven Kalisch!!! :shock: Ali vidim da je do petnaeste bio protestant, pa se valjda vratio korijenima... Eh, ne znam za vas, ali bas to sto je visestruki konvertit mi ne uljeva povjerenje, ne mirise mi to na nekog racionalnog naucnika... Vise na religioznog sizofrenika (u smislu podvojene licnosti, ne kao uvreda) :)
Last edited by sarajlija1965 on 05/05/2010 20:48, edited 1 time in total.
strongwoman

#35 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by strongwoman »

sarajlija1965 wrote:
lejlatab wrote:Ne bih ulazila u prethodno napisano... da ne bih poludilaaaaaaaaa :x :x :x

Ali gospodine "Sarajlija i to 1965".. uzmite knjigu "Kur'an je istina" - morat cu vam provjeriti izdavaca - skupili su se naucnici doktori, astrolozi - krscani da opovrgnu Islam,,, francuzi, njemci itd.. i zamislite kroz to naucno istrazivanje dosli do zakljucka KUR'AN JE ISTINA... imas sve dokumentovano, slikovno opisano (da se ne moras previse udubljivati u razmisljanje).. knjiga ima narandzaste korice...

Eto... selam
Gospodjo lejlatab,
Odrastao sam u muslimanskoj familiji, okruzen vjerskim knjigama, te sam ih mnoge uistinu i procitao. A, vjerujte, bilo je takvih knjiga jer mi je direktni predak bio jedan od prvih bosanskih reisa. Ipak, liberalno vaspitanje mi je omogucilo da se upoznam i sa astronomijom, kosmologijom, kvantnom mehanikom, evolucijom i svim drugim divnim aspektima Nauke koja se bori da nam objasni svijet oko nas na nepristrasan, racionalan nacin usput cineci nas zivot laksim i, Boga mi, duzim. Posto vidim da sam vas i ovako uzrujao, necu vam reci koje shvatanje svijeta je pobjedilo. Recimo samo da svake hefte sa neta skidam New Scientist, a ne Saff... :wink:

I da.... Gospodjo lejlatab... Ne znam kako da vam to njezno kazem, ali... Astrologija NIJE Nauka!!! :-D

Alejkumuselam.
Mislim da gospodja lejlatab uopste nije spomenula da je astrologija nauka, mislim da se ispred rijeci astrologija nalazi zarez... ili se varam..
Hele nejse, evo tebi link za knjigu o kojoj sam ti pricala
http://www.interliber.com/catlistdetail ... &content=0

Kur`an je istina : naucnici pred Kur`anom
Priredio: Abdelmajid Zendani; Prijevod: Asaf Dzanic
Izdavac: Planjax ; Tesanj, BiH; Juli 2003.

Rezime
Malo nauke udaljava od Boga, mnogo ga priblizava. . .

Otkrivajuci do sada skriveni smisao u pojedinim Kur`anskim ajetima koji su izgleda bili namijenjeni da prethode zahtjevnim ciljevima naucnog duha 20. stoljeca, poznati istrazivaci iz SAD-a, Kanade, Njemacke, Indije, Japana, Tajlanda itd. upravo podsjecaju na umjetnost ajeta koji kazu da su 'ucenjaci oni koji se najvise boje boga'. Cjelina njihovih otkrica pokazuje, ustvari, da ne samo da Kur`an nije opovrgnut naukom, vec da najnovije naucne cinjenice predstavljaju zapanjujuce slicnosti sa Kur`anskim objavama.
Ovdje se ne radi o tome da se od Kur`ana stvori kurs egzaktnih nauka. Radi se samo o tome da se odrede ajeti 'ostavljeni u pricuvu' da bi, u datom trenutku, osnazili dokaze namijenjene da potvrde teznje pozitivizma i scijentizma da Kur`an ne bi mogao biti djelo Poslanika Muhammeda; takva naucna egzegeza Kur`ana zadovoljava racionalisticke duhove koje privlace tananosti moderne nauke i koji, ne mogavsi 'osjetiti Boga', stalno traze da Ga 'dokazu'. Njima Kur`an kaze:
'Mi cemo im pruziti dokaze Nase u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur`an istina' (Kur`an, 41/ 53).
Last edited by strongwoman on 05/05/2010 20:34, edited 1 time in total.
Optimus Prime

#36 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by Optimus Prime »

theTruePath wrote:pa eto ako njegova teorija ikada zazivi medju muslimanima mislim da ce kralj Saudije pristati da otvore kabur poslanikov a.s,,te ashaba pored njega..mozda se uvjere u suprotno onda :-)
I sta ce naci unutra?
Skelete covjeka koji je umro prije 1400 godina!

Nije poenta u tome da li je nekadao postojao neki Muhamed koji je sa ciljem ujedinjenja arapskih plemena potpomogao afirmaciji jedne nove religije u sedmom stoljecu , nego u tome koliko se vjerska propaganda podudara sa nezavisnim historijskim istrazivanjima.
Last edited by Optimus Prime on 05/05/2010 20:34, edited 1 time in total.
arzuhal

#37 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by arzuhal »

theTruePath wrote:
arzuhal wrote:Al' haj to...nego je on počeo sumnjati i dal on sam postoji..tako da više nije bio ni musliman, ni nemusliman...skont'o je da je Ništa...'em ti Descartesovu metodičku skepsu, ona bar vodi do Cogita...

ah ah,,onaj Ekrem iz Amerike to bolje objasnjava-eto sta znam,nista ne znam,a i dje da znam
:D
jes, jes! Image Ekro je to bolje rek'o, sažetije, lapidarnije :D
arzuhal

#38 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by arzuhal »

sarajlija1965 wrote:
Optimus Prime wrote:
Fakat na Wikipediji me baci na njegovo novo ime: Sven Kalisch!!! :shock: Ali vidim da je do petneste bio protestant, pa se valjda vratio korijenima... Eh, ne znam za vas, ali bas to sto je visestruki konvertit mi ne uljeva povjerenje, ne mirise mi to na nekog racionalnog naucnika... Vise na religioznog sizofrenika (u smislu podvojene licnosti, ne kao uvreda) :)
Ah, uvaženi sarajlijo, naš optimus obično takve nalazi :D
Optimus Prime

#39 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by Optimus Prime »

arzuhal wrote:
ne znam sta je nejasno.
Covjek je sa 15 godina pronasao islam.
Zivio 30 godina kao vjernik i nakon sto je pronasao rupe u fundamentu vjere napustio islam.
Pa ne ocekujes valjda od njega da i dalje klanja pet puta dnevno?

A usput, covjek zna mnogo vise o islamu nego Maurice Baucaille i harun Yahya o astronomiji, ali vam ne smeta da njih citirate kada se radi o navodnim cudima u kuranu.
Last edited by Optimus Prime on 05/05/2010 20:46, edited 1 time in total.
strongwoman

#40 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by strongwoman »

Optimus Prime wrote:
arzuhal wrote:
ne znam sta je nejasno.
Zivio 30 godina kao vjernik i nakon sto je pronasao rupe u fundamentu vjere napustio islam.
Pa mogao je od 15-45 godina zivjeti kao musliman, ali ga u 45 godini ufatio klimaks :D nije mogao vise bez alkohola, provoda, ovozemaljskog uzivanja, nije mogao samo sa jednom zenom, NIJE TO LAHKO... SAMO NAJJACI OSTAJU!!!
theTruePath

#41 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

Optimus Prime wrote:
arzuhal wrote:
ne znam sta je nejasno.
da da,sve do 21 aprila 2010 godine,nema ni mjesec :D

steta njegova :D
arzuhal

#42 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by arzuhal »

lejlatab wrote:
Optimus Prime wrote:
arzuhal wrote:
ne znam sta je nejasno.
Pa mogao je od 15-45 godina zivjeti kao musliman, ali ga u 45 godini ufatio klimaks :D nije mogao vise bez alkohola, provoda, ovozemaljskog uzivanja, nije mogao samo sa jednom zenom, NIJE TO LAHKO... SAMO NAJJACI OSTAJU!!!
Sinoć bio ''Ali'', onaj film o Muhamedu Aliju kojeg glumi Will Smith. I, ono, Ali je oženjen, ima djecu, al' voli šarat...kae u jednom momentu đevojci na koju se nameračio:

- Ja sam nevjeran musliman i kod Boga. Volim žene...Trebao sam islam upoznat u pedesetoj...
bogoljub

#43 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by bogoljub »

Mislim da je gospodin koji je postavio temu sa jednim kulturnim naslovom pozvao da mu mi svi pomognemo da nadjemo sve kritike i sve laži koje su iznešene protiv Islama. To je apsurdno gospodine.
Ti kao što i sam kažeš si jedan vrsni intelektualac, matematičar, prirodoslovac. Za očekivati je bilo od takvog jednog pametnog čovjeka da sam istraži i prvo pročita detaljno cijeli Kur'an. Pa onda kao jedan od pametnih ljudi to uporedi sa Logikom. Tek onda kada to uradi, moguće je da postavlja odredjena pitanja o nejasnoćama. Naravno,Logično je i to da pitanja trebaju biti upućena ljudima koji znaju tumačiti i tefsiriti Kuran.

A ukoliko te baš interesuju laži o Islamu i Quranu, te baš i nisi dosegao intelekt čovjeka koji SAM može vidjet, skontati i uvidjeti neku nepravilnost u Kuranu i izreći kritiku, onda te upućujem da pročitaš barem 5-6 vrsnih orjentalista čiji je zadatak bio baš to, što ti svojim umom ne možeš da dokućiš.
Optimus Prime

#44 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by Optimus Prime »

lejlatab wrote:
Optimus Prime wrote:
arzuhal wrote:
ne znam sta je nejasno.
Nisi skontala poentu. Ne radi se dakle o alkoholu ili sex orgijama.
Covjek je jednostavno spoznao da prenesene legende o Muhamedu ne mogu biti 100% autenticne zato sto se dobrim dijelom kose sa nezavisnim zapazanjima ljudi iz Muhamedovog doba.
U gore postanom eseju navodi hejbet primjera!
sarajlija1965

#45 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

Optimus Prime wrote:
arzuhal wrote:
ne znam sta je nejasno.

A usput, covjek zna mnogo vise o islamu nego Maurice Baucaille i harun Yahya o astronomiji, ali vam ne smeta da njih citirate kada se radi o navodnim cudima u kuranu.
Ali zasto mijenjati ime? To samo znaci da je jednu religiju (ponovo) zamijenio drugom. K'o biva, hriscanstvo je bolje, Jevandjelja su istinitija... Tobejarabi.... :-D Ja ne klanjam pet namaza, ali i dalje nosim lijepo persijsko ime... 8-)
theTruePath

#46 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by theTruePath »

sarajlija1965 wrote:
Optimus Prime wrote:
arzuhal wrote:
ne znam sta je nejasno.

Ali zasto mijenjati ime? To samo znaci da je jednu religiju (ponovo) zamijenio drugom. K'o biva, hriscanstvo je bolje, Jevandjelja su istinitija... Tobejarabi.... :-D Ja ne klanjam pet namaza, ali i dalje nosim lijepo persijsko ime... 8-)
mjenjaj obavezno :shock:
strongwoman

#47 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by strongwoman »

sarajlija1965 wrote:
Jesi li vidio link za knjigu koju sam ti poslala?
Optimus Prime

#48 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by Optimus Prime »

sarajlija1965 wrote:
Optimus Prime wrote:
arzuhal wrote:
ne znam sta je nejasno.

Nije presao na krscanstvo, samo napustio islam, koliko ja znam!
Sven mu je prvobitno ime!
Zvao se Muhamed Sven Kalisch, a sad samo Sven Kalisch.
sarajlija1965

#49 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

Optimus Prime wrote:Nadam se da znas njemacki.

http://www.giordano-bruno-stiftung.de/A ... alisch.pdf

Tekst potice od renomiranog profesora isalmskih nauka sa Univerzitata u Münsteru (Njemacka) Muhameda Kalisch-a.
On se dugo bavio povjesnim kontekstom nastanka kurana i dosao je do zakljucka da je vrlo moguce da je prorok Muhamed samo jedna teoloska konstrukcija to jest da vjerovatno u onoj formi u kojoj ga kuran i hadisi opisuju nikada nije ni postojao, posto na tako nesto upucuju mnogi nezavisni historijski spisi.
Univerzitet Münster ga je nazalost zbog pritiska iz Centralnog savjeta muslimana Njemacke nakon toga suspendovao.
Uglavnom tekst je vrlo interesantan. Ako ne znas njemacki zamoli nekoga da ti prevede.

Na kraju dokumenta imas spisak literature koju je Kalisch koristio pa ti to moze dalje pomoci u pronalasku sirih informacija.
Hvala na linku... Eh, para vrijedi ova opcija translate na Chrome-u. :thumbup:
sarajlija1965

#50 Re: Kuran kroz prizmu istorijskog kriticizma

Post by sarajlija1965 »

lejlatab wrote:
sarajlija1965 wrote:
Jesi li vidio link za knjigu koju sam ti poslala?
Da, hvala... Nema je skinuti sa neta, ali je garant ima kod Sahinpasica ili kod Sirana... :)
Post Reply