Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- vox-populi
#26 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
Cijene su jedna stvar, slazem se da su polovna auta preskupa.
Ono sto meni nije jasno, kako bilo ko moze izdvojiti 4.000 KM za 20 godina star tabut od Golfa 2? Kad vec imas tih 4.000 KM, zar se ne moze nesto naci po toj cijeni a da je poslijeratna generacija? Mora li bas biti Golf 2? Razumijem, jeftino odrzavanje, odes u trafiku po dijelove i sl. ali kad skontas kod tih punoljetnih auta cesto i radis neki servis. Na kraju ti taj Golf 2 ne izadje toliko jeftiniji od nekog, lupam Forda ili Clia iz 1997. A vozas nesigurnije auto.
Ono sto meni nije jasno, kako bilo ko moze izdvojiti 4.000 KM za 20 godina star tabut od Golfa 2? Kad vec imas tih 4.000 KM, zar se ne moze nesto naci po toj cijeni a da je poslijeratna generacija? Mora li bas biti Golf 2? Razumijem, jeftino odrzavanje, odes u trafiku po dijelove i sl. ali kad skontas kod tih punoljetnih auta cesto i radis neki servis. Na kraju ti taj Golf 2 ne izadje toliko jeftiniji od nekog, lupam Forda ili Clia iz 1997. A vozas nesigurnije auto.
-
Fozgen
#27 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
"Nemoj Forda nevalja mu trap", "nemoj Renault skupi djelovi u p... materinu" je 50% odgovora koje ces dobiti ako nesto slicno spomenes. Ali nekako kako ja kontam zar nije cijena dijelova ono sto odredjuje kvalitet?vox-populi wrote:Cijene su jedna stvar, slazem se da su polovna auta preskupa.
I svako se auto kvari samo zavisi kako ga ko vozi i kako ga servisira. Lada se slabo kvari a ako se pokvari mos je popravit sa dva sarafcigera i "papagajkama" pa je opet malo ko voza.
-
Fozgen
#28 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
Error ! nije spam 
- shlauf
#29 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
Ako auto kuća prodaje auto koje nije kupljeno novo u Sloveniji onda se vraća DDV u iznosu od 20% a ako je kupljeno NOVO u Sloveniji nema vraćanja DDV-a (na početku teksta gdje je opis sa godištem i kilometražom ako je stavljena zastava Slovenije onda je taj auto kupljen NOV u Sloveniji), isto važi ako kupuješ privatno od fizičkih lica. Pošto se plaća kešom može se odbiti još koja stotina €.radostan dan wrote:Primjetio sam da na navedenoj adresi, kod ponude nekih auta je podvučeno - povrat pdv-a, a kod nekih nije. Npr- kod renaulta. Možeš li objasniti ovo?shlauf wrote:Spići u Sloveniju i kupi sebi vozilicu. Odmah ti od cijene umanje njihov porez DDV u iznosu od 20%. Možeš vidjeti ponudu i cijene na http://www.avto.net Tako sam ja sebi lagunu kupio.Control panel wrote:ove cijene ce biti dokle god te dvice i slicana auta ne budes mogapo uvoziti iz njemacke. tj dok se ne ukine ogranicenje na godista i cijene krseva ce biti visoke.
i ja hocu da mijnejam auto i gledam cijene nista normalno ne mozes kupiti za 10.000 KM iole nesto bolje je vec oko 15.000 kod nas a za tu cijenu u njmeackoj mozes uzeti mrak auto.
jos jedna prednost zemlaja koje su u EU je sto nemaju carine ni poreza zato je slovencima dobro. kod njih svaki goljo moze voziti Glofa 4 a kod nas moras imati dosta love da bi vozio i dvojku.
imali iko ikakvu informaciju hoce li se vise ukidati ono ogranicenje. pa pod cijenu da i ja na svom starom pasatu od 21 godinu izgubim koju stoju.![]()
vrlo rado bih uzeo nesto novijeali nas ubi ovo ogranicenje. gledam ima stvarno supoer auta ocuvanih do 10 godina starih, ali ga prvo ne mozes uvesti a onda te ovi nasi docekaju sa haracem. i sta ti onda ostaje d skuckas par tisuca za dvicu, a trosi ko upaljac, jeftino odrzavanje.
a slovenac ode do minhena uzme auto tri godine staro, sto je ko novo , i dodje i samo ga registruje u SLO.
hebiga niko nam nije kriv sto nas ovi nesposobni politicari ne uvedu u EU.
Aleee aleeeeeeeeeeee![]()
Ljubiše mi mog !!!!
Ljubiše ti
Aleeee aleeeeeeeeeee
Ljubiše mi mog !!!!
-
radostan dan
-
radostan dan
#31 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
sad će 3 i po godine kako je tema pokrenura.
stoji li još konstatacija iz naslova, da su polovni automobili u bih skupi...je li došlo do nekih promjena?
stoji li još konstatacija iz naslova, da su polovni automobili u bih skupi...je li došlo do nekih promjena?
- CaneBos
#32 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
Itekako..polovni automobili u BiH su prejeftini u odnosu na zemlje okruzenja, cijene istih vozila, istog godista i karakteristika su daleke vece tamo, samo pogledajte glavne prodajne sajtove u Sloveniji, Austriji, Italiji i sl. Sto opet ukazuje na cinjenicu da su sva vozila iz uvoza koja prodaju sverceri autima ili lazirano godiste, ili kilometraza ili proslo dobar karambol pa radjeno. Normalno, naleti se i na auto koje je neko za sebe uvukao, vozio pa prodaje, ali naletit na to i biti siguran..ehhradostan dan wrote:sad će 3 i po godine kako je tema pokrenura.
-
staradis
#33 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
koliko znam moze auto starije od 7 godina ali da je motor euro 3 ili vise
-
syd2o2
#34 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
U osnovi euro3 auta su od 2000. godine pa dalje, tako da se od tad moze uvoziti.
- relax11
#35 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
Vidi prijatelju!
Ti za ovog golfa koji je stavio cijenu 4.000.. daj 2.000km u kesu pred njegovim ocima da vidis ti te radosti i srece
Mogu ija svoj koji vrijedi lupam 10.000 staviti cijenu od 15.000 nije nikakav problem
Ti za ovog golfa koji je stavio cijenu 4.000.. daj 2.000km u kesu pred njegovim ocima da vidis ti te radosti i srece
Mogu ija svoj koji vrijedi lupam 10.000 staviti cijenu od 15.000 nije nikakav problem
-
staradis
#36 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
da da kes obara cijene xD
-
radostan dan
#37 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
keš obara cijeu, svi pričaju, ali nigdje nikog sa konkretnim primjerom...
- johntra
#38 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
more se oboriti...imam situaciju svog brata, a i svoju isto... 
-
staradis
#39 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
kod nas ti je seljacka politika, posebno na piku niko ne stavlja vise realne cijene nego se moras cjenkati
-
radostan dan
#40 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
na piku svi puni love, niko ne obara više od stoju dvije, tri, uz obavezno -lafe, legendo, jaraniko, evo ko tebi...
(jes, al u kukcu, mislim na ovo - puni love)
(jes, al u kukcu, mislim na ovo - puni love)
- bach
#41 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
Već tri po godine prošlo i još tema živa...radostan dan wrote:sad će 3 i po godine kako je tema pokrenura.
Polovnjaci su još uvijek skupi
http://www.pik.ba/artikal/5492499/golf- ... om-stanju/
Ima mentola svakakvih,a li se cjenkanjem cijena može spustiti i do 30 posto, nekad i malo više. Vladaju principi "daj šta daš" i pošteno pa ko koga prevari"
http://www.pik.ba/artikal/7664393/golf- ... 6-668-660/
odvatno
http://www.pik.ba/artikal/8089964/jetta-turbo-dizell/
Hoće li ikada ljudi u ovoj zemlji doći pameti
-
radostan dan
-
preludezalude
#43 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
Cijenu bilo cega diktira odnos ponude i potraznje. Dokle god ima ovoliko puno zainteresiranih za kupovinu golfa2, i cijena ce mu biti visoka. Druga je stvar sto nas svijet jos uvijek zivi u nekim ubjedjenjima da nema bolje od "xy" marke. Danas nema losih motora i losih auta kao sto je to bilo prije 20 i vise godina. Ali eto, nas covjek je cudo. Kad nesto utuvi u svoju glavu, ni maljem mu to ne mozes izbiti iz glave. Sverceri i svi prodavci ce to naravno iskoristiti, kao sto bi i ja sam iskoristio.
-
staradis
#44 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
zato sto nasa raja odbija da servisira auta kako bog zapovijeda
- johntra
#45 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
ja posljedni put oborio 800 kM, doduše, isticala je i registracija autu za mjesec...radostan dan wrote:teško...
moj buraz skinuo skoro dvije milje i to preko telefona...
-
preludezalude
#46 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
Niko nikoga ne moze natjerati gdje ce servisirati auto. Ja svoje auto servisiram gdje ja hocu. Moje auto - moja odgovornost. Druga je stvar sto tehnicki pregledi pustaju na cestu tehnicki neispravna auta. Da su nam tehnicki pregledi rigorozni i da svoj posao rade kako treba, sigurno ovakva situacija nebi bila. Sam sam bio svjedok kad sam radio atest na svom autu. Zadrzao sam se na tehnickom dva sata vremena. U tom vremenu je proslo desetak auta kroz tehnicki. Samo dva su zadovoljila emisiju izduvnih gasova, ali su svi prosli tehnicki pregled.
-
staradis
#47 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
mozes ti servisirati auto gdje hoces ali ako ti u knjizi auta pise da mijenjas ulje na 10 k kilometara sa uljem tog i tog kvaliteta onda to i treba da uradis nije tu knjizicu pisalo 100 inzinjera onako, isto je za dijelove
-
radostan dan
#48 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
na koliku cifru?johntra wrote:ja posljedni put oborio 800 kM, doduše, isticala je i registracija autu za mjesec...radostan dan wrote:teško...
moj buraz skinuo skoro dvije milje i to preko telefona...
-
condy
#49 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
Polovnjaci kod nas caruju. Uvijek se iznenadim kad odem negdje vani, i kad vidim dosta novih vozila na cesti, starih max. godinu, dvije. Ta vozila kod nas su prava rijetost.
- sema911s
#50 Re: Zašto su polovni automobili u BiH tako skupi?
dok sam radio u tehnickom pregeldu tip dolazi sa opel kadet razbijena sajba nekoci, nema auspuha, gume koje gume,., i ja gledam ono zao mi covjeka kad mu dobaci kolega jos nisi zamjenio sajbu,.,kaze tip ma nevozim puno a i vidim ovako,.,
a sto su avti skupi ,., jebga ljudima mrsko sjet na bus,.,i namirit se avtom iz uvoza,. a uvjek je bilo budala,., kolega prodade dvicu za 5000km,., jest da je ocuvana,., al pogledas avto proiizvedeno 92(Zamisljeno 83),., ima max 1 ncap zvjezdu i on u to stavi djete,. pogledas kocioni mehanizam zastario,. samo avto pregazilo vrijeme,. al opet ovdje se cijene ti auti sto se lahko mogu popravit,.,
a sto su avti skupi ,., jebga ljudima mrsko sjet na bus,.,i namirit se avtom iz uvoza,. a uvjek je bilo budala,., kolega prodade dvicu za 5000km,., jest da je ocuvana,., al pogledas avto proiizvedeno 92(Zamisljeno 83),., ima max 1 ncap zvjezdu i on u to stavi djete,. pogledas kocioni mehanizam zastario,. samo avto pregazilo vrijeme,. al opet ovdje se cijene ti auti sto se lahko mogu popravit,.,