ORDINACIJA za zdr. probleme

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Pikaboo

#26 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by Pikaboo »

Hvala na savjetima,apsolutno cu poslusati.Mozda i ima intolerantnosti na neku hranu.A uradit cu i test na tu bakteriju....Zaista mi niko nije nikada predlozio niti jedno od ovoga,a i ja se nisam mozda dovoljno zalila na bolove pa me niko nije ni shvatao ozbiljno.
Hvala jos jednom
PalaSa Marsa

#27 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by PalaSa Marsa »

A tu li si Doktore. Ja obih sve redom, kad evo je Odrinacija. Mozel' pitanje? :)
PalaSa Marsa

#28 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by PalaSa Marsa »

PalaSa Marsa wrote:A tu li si Doktore. Ja obih sve redom, kad evo je Odrinacija. Mozel' pitanje? :)
Evo ga pitanje Doktore.
Zanima me dali je neko imao iskustva sa tabletama za kontrolu, odnosno regulisanje lucenja nadbubrezne zlijezde, i ako jeste, da mi objasni kako i na koji nacin ustvari regulise lucenje tih hormona, dali postoji neki rizik ako i kad ih se uzima i koji, i uopste dali mogu ostati posljedice, i dali su uopste preporucljive i "zdrave"/efikasne te tablete. Zovu se Prednisolon. Unaprijed Hvala. :)

Prenijela sam pitanje sa neke od teme, jer nisam znala gdje da pitam. :-) :D
DoctorSa

#29 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

PalaSa Marsa wrote:
PalaSa Marsa wrote:A tu li si Doktore. Ja obih sve redom, kad evo je Odrinacija. Mozel' pitanje? :)
Evo ga pitanje Doktore.
Zanima me dali je neko imao iskustva sa tabletama za kontrolu, odnosno regulisanje lucenja nadbubrezne zlijezde, i ako jeste, da mi objasni kako i na koji nacin ustvari regulise lucenje tih hormona, dali postoji neki rizik ako i kad ih se uzima i koji, i uopste dali mogu ostati posljedice, i dali su uopste preporucljive i "zdrave"/efikasne te tablete. Zovu se Prednisolon. Unaprijed Hvala. :)

Nažalost to nije moja uža specijalnost, tako da uistinu ne bih znao o pozitivnim i negativnim stranam tog lijeka. Ako ga imate kod sebe, onda možete pročitati kako on i na koji način djeluje, a navedeni su i nus efekti. Naravno i nakon što se odobri neki lijek, on se i dalje kontroliše, ispituje pri masovnoj upotrebi. Samo ljekari čija je to uža specijalnost, trebali bi da prate najnovija istraživanja i nus efekte o tom lijeku.
Inaće je nemoguče pratiti i poznavati svaki lijek. Još jednom mi je žao što ovjdje stvarno ne mogu ništa pomoći
zemo_online

#30 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by zemo_online »

znas li ista za uho,grlo,nos?
DoctorSa

#31 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

nismo na pijaci :lol:
*mima*

#32 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by *mima* »

Nego dje smo?
PalaSa Marsa

#33 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by PalaSa Marsa »

DoctorSa wrote:
PalaSa Marsa wrote:
Evo ga pitanje Doktore.

Nažalost to nije moja uža specijalnost, tako da uistinu ne bih znao o pozitivnim i negativnim stranam tog lijeka. Ako ga imate kod sebe, onda možete pročitati kako on i na koji način djeluje, a navedeni su i nus efekti. Naravno i nakon što se odobri neki lijek, on se i dalje kontroliše, ispituje pri masovnoj upotrebi. Samo ljekari čija je to uža specijalnost, trebali bi da prate najnovija istraživanja i nus efekte o tom lijeku.
Inaće je nemoguče pratiti i poznavati svaki lijek. Još jednom mi je žao što ovjdje stvarno ne mogu ništa pomoći
Hvala Doktore, vrlo ljubazno od Tebe. :-D
Osoba nije uzela ove tablete o kojima je rijec, tako da sad za sad sve ostaje enigma. :-D
O'zone
Globalni moderator

#34 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by O'zone »

Imam jedno pitanjce na dvije strane :-D

Evo jutros dobih nalaz Urinokulture koji glasi ovako: Staphylococcus epidermidis, broj bakterija u 1 ml urina 103.
Dok nalaz urina je:
Boja-Tamno žuta
PH- 6,0
Spec. težina-1010
Bjelančevine-U tragu
Leukociti-10 do 12
Bakterije-Nešto
Eritrociti- 8 do 10
Sluz-Nešto

Pošto poslije ovoga slijedi pregled urologa i nefrologa ali zbog Centara obiteljske medicine gdje se moraš naručiti i čekati dok ne umreš samo za uputnicu rekoh da priupitam ovdje za kakav savjet. Pored svega ovoga prije 6 mjeseci mi je dijagnosticirana hydronefroza lijevog bubrega zbog kamenca kojeg sam se otarasio ali je ostavio posljedice.

Hvala doktore :D :D :D
mneme

#35 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by mneme »

PalaSa Marsa wrote:
Evo ga pitanje Doktore.

Prednisolon je iz grupe kortikosteroida-lijekovi koji se koriste kad se iscrpe sve ostale mogucnosti. Najcesce se koriste kod autoimunih bolesti(svaka bolest kojoj se ne zna uzrok svrsta se u autoimune),kod insuficijencije nadbubrezne zljezde, kao imunosupresor kod transplantacije organa...
Elem,kortikosteroidi su pravo mocni,ali imaju puno nus pojava. Najcesce se od nus efekata javlja diabetes mellitus,gojaznost (stomak i lice se udebljaju,dok extremiteti ostaju kao i prije-tzv.facies lunata), krvarenje iz gastrointestinalnog trakta, retencija tecnosti (edemi), hipertenzija, promjene raspolozenja, akne...
DoctorSa

#36 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

Pošto poslije ovoga slijedi pregled urologa i nefrologa ali zbog Centara obiteljske medicine gdje se moraš naručiti i čekati dok ne umreš samo za uputnicu rekoh da priupitam ovdje za kakav savjet. Pored svega ovoga prije 6 mjeseci mi je dijagnosticirana hydronefroza lijevog bubrega zbog kamenca kojeg sam se otarasio ali je ostavio posljedice.

Hvala doktore :D :D :D[/quote]

Odgovor:

Boja-Tamno žuta - povečana vrijednost urohroma
PH- 6,0 - normalna vrijednost, kiseo urin, super, eto nije još niži zato što imaš bakterije
Spec. težina-1010 - super
Bjelančevine-U tragu
Leukociti-10 do 12
Bakterije-Nešto
Eritrociti- 8 do 10
Sluz-Nešto
Eh za ovo ostalo što nije uredu u nalazima ja bi postavio dijagnozu akutnog neinfektivnog glomerulonefritisa, al naravno to će ti definitivno potvrditi nefrolog.
Vjerujem da si dobio urino kuluturom na koje antibiotike je osjetljiv Staphylococcus epidermidis, i još od svog ljekara traži da ti dadne uputnicu za ultrazvuk bubrega, bubrežnih kanala, mokračnog mjehura. A ako si stariji, u kompletu onda i prostate :-D . Hidronefroza može da dovede do stvaranja cista u bubrezima, smanjenja funkcije bubrega, pa tako da ti preporučujem da naglasiš kad budeš radio ultrazvuk da si imao hidroneforzu. Još bi preporučio da uradiš ureu i kreatinin da se vidi funkcija bubrega. Ovo ti je krvni nalaz, i mislim da ćeš ga svakako trebati imati kad budeš išao specijalisti. Kopletna krvna slika sa ureom i kreatininom.

Kamenci ti uvijek zbog mehaničke destrukcije sluznice dovode do infekcija urinarnog sistema. Ti možda tu infekciju od ranije "vučeš" a da si je tek sad utvrdio. A kad je u pitanju bubreg, hidronefroza je definitivno ostavila posljedice po bubreg, samo zavisi koliko je dugo trajala. Kako god ne prepadaj se nije toliko opasno, ako nije doslo do velikih oštečenja. A i da jeste već bi ti do sada to otkrili.

Znaći ultrazvuk,DETALJNO, da se vidi da nije ostao još negdje neki kamenac, jer ti eritrociti pokazuju mini krvarenje, urea i kreatinin - funkcija bubrega (osnovna pretraga)......mislim da sam sve rekao:)
Ako sam nesh propustio slobodno se javi sa dodatnim pitanjima, rado ću pomoći
O'zone
Globalni moderator

#37 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by O'zone »

Hvala na brzom odgovoru.

Funkciju bubrega sam radio prije cca 4 mjeseca i sve je bilo super ali dosta toga se može promjeniti u tom periodu sad ću ponovo na sve pretrage pa ćemo vidjeti ako doživim da dođem na red u Ambulanti i Koševu :D :D :D
cyprus

#38 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by cyprus »

E doktore, sad sam dobro, al još nisam sazno uzrok one svoje temperature :D . Jedino znam iz nalaza da su mi trombociti sniženi. Šta to može značit?
DoctorSa

#39 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

cyprus wrote:E doktore, sad sam dobro, al još nisam sazno uzrok one svoje temperature :D . Jedino znam iz nalaza da su mi trombociti sniženi. Šta to može značit?

Kolko sniženi? Ostalo sve uredu? Krvariš li (usna duplja....)? Imas li modrice?
Daj mi vrijednosti AST i ALT? AKo to nisi radio, haj i to uradi:)

Koliko je tebi godina?.......i ne ostaj samo tako....moraš ti to detaljno ispitati, al prvo mi odg na ova pitanja
memlija

#40 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by memlija »

Poštovanje doktore....
jedno pitanje...
omega 3 kapsule, smiju li se piti i onim mjesecima koji u sebi nemaju slovo R, i je li isto i sa ribljim perlama za djecu
DoctorSa

#41 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

memlija wrote:Poštovanje doktore....
jedno pitanje...
omega 3 kapsule, smiju li se piti i onim mjesecima koji u sebi nemaju slovo R, i je li isto i sa ribljim perlama za djecu

na ovo nemam commentar....ili je šprdancija....ili šprdancija
cyprus

#42 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by cyprus »

DoctorSa wrote:
cyprus wrote:E doktore, sad sam dobro, al još nisam sazno uzrok one svoje temperature :D . Jedino znam iz nalaza da su mi trombociti sniženi. Šta to može značit?

Koliko je tebi godina?.......i ne ostaj samo tako....moraš ti to detaljno ispitati, al prvo mi odg na ova pitanja
Čini mi se da je "iznos" trombocita 130.
Za ostalo mi ništa nije rekla, a za sedimentaciju mi je čak rekla da je savršena.
Hm, to za modrice me pitala i doktorica, i ako ja kontam šta je modrica, onda ih nemam.
Usna duplja, pa zna mi se često desit kad perem zube da mi malo krvare desni, al kontam da je to do četkice :S
AST i ALT nemam pojma šta su...
Imam 22 godine.

A rekla mi je doktorica da joj se javim za 20-tak dana kad budem imo vremena, pošto ga sad nemam, da to još ispitamo...

Edit: sinoć kad sam išo spavat primjetio sam modricu na koljenu (ne sjećam se da sam se udario, al može bit i da jesam). Sad sam googlo malo i vidio da bi se moglo raditi o trombocitopeniji. Pošto prvi put čujem za tu bolest, možeš li mi reći kolika je vjerovatnost da baš to imam i trebam li se brinuti, kao i da li je moja temperatura mogla imat veze s tim? Unaprijed hvala... :)
Pikaboo

#43 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by Pikaboo »

memlija wrote:Poštovanje doktore....
jedno pitanje...
Omega 3 je laneno ulje ,Omega 6 je riblje ulje a Omega 9 je ulje od Borazine (ljekovita biljka)
cyprus

#44 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by cyprus »

cyprus wrote:
DoctorSa wrote:

Čini mi se da je "iznos" trombocita 130.
Za ostalo mi ništa nije rekla, a za sedimentaciju mi je čak rekla da je savršena.
Hm, to za modrice me pitala i doktorica, i ako ja kontam šta je modrica, onda ih nemam.
Usna duplja, pa zna mi se često desit kad perem zube da mi malo krvare desni, al kontam da je to do četkice :S
AST i ALT nemam pojma šta su...
Imam 22 godine.

A rekla mi je doktorica da joj se javim za 20-tak dana kad budem imo vremena, pošto ga sad nemam, da to još ispitamo...

Edit: sinoć kad sam išo spavat primjetio sam modricu na koljenu (ne sjećam se da sam se udario, al može bit i da jesam). Sad sam googlo malo i vidio da bi se moglo raditi o trombocitopeniji. Pošto prvi put čujem za tu bolest, možeš li mi reći kolika je vjerovatnost da baš to imam i trebam li se brinuti, kao i da li je moja temperatura mogla imat veze s tim? Unaprijed hvala... :)
Đe doktor nestade :D :oops:
DoctorSa

#45 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

Đe doktor nestade :D :oops:[/quote]

Uh kolko sam se ja tebi napisao, šta je ovo nema posta :shock:
ira.m

#46 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by ira.m »

...
Last edited by ira.m on 21/09/2011 23:33, edited 1 time in total.
DoctorSa

#47 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

idicaa wrote:
DoctorSa wrote:Imate zdravstveni problem, a od onih ste (većine) koji se boje posjetiti ljekara. Obratite se i rado ću vam pomoći:)

nekih sitnih zdrastvenih problema imam....ali iako sam u stalnom radnom odnosu vec pet godina ne mogu ovjeriti kjizicu jer nema uplata za doprinose....katastrofa....naplaca se ja...naplaca...

Evo ja radim gratis :D
slucajni_prolaznik1

#48 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by slucajni_prolaznik1 »

ma ovdje imate sve.... sve mozete naci sto vas zanima... http://medicinabih.info/
DoctorSa

#49 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DoctorSa »

slucajni_prolaznik1 wrote:ma ovdje imate sve.... sve mozete naci sto vas zanima... http://medicinabih.info/
i šta ti na svakoj str. reklamiraš :lol:
DaCo_sa

#50 Re: Ordinacija za zdr. probleme

Post by DaCo_sa »

Kao prvo pozz za sve na forumu i drago mi je da ima neko strucan (nadam se) da nam malo pojasni neke stvari . J a sam vec na ovom forumu otvarao temu *hijatalna henija* ali evo nije na odmet da i ovdje pokusam objasniti svoje simptome pa vas molim da mi malo objasnite nesto vezano za HH. Desava mi se da me poslije jake kiseline koja me muci vec duze vrijeme uhvati jaka vrtoglavica . trni mi glava , pritisak u glavi , ne rijetko mi i srce ludzacki lupa, trnci desne ruke i vilice , skok pritiska (izmjeren u hitnoj svaki put ) bude 160/105 , malaksalost i mislim da sam nabrojao sve :-) Od nalaza radio svasta , EKG normalan (osim pulsa koji bude 160 nekad) , krv uredu malo gusca ,leukociti malo povecani 10 i trigliciridi na zadnjem od mjerenja 3.60 ostalo ok . Radio UZ srca blago prosirene srcane supjine ( sve 4 ) ostalo uredno EF 58% . Na gastroskopiji utvrdzena velika HH , gerb . E sad me zanima dali ovi moji simptomi mogu biti izazvani HH tj. od zeludca ili trebam insistirati na daljim pretragama i kojim ? Svako misljenje ce mi dobro doci i vasa iskustva ako neko ima ovaj problem . Hvala unaprijed i veliki pozz za sve !!
Post Reply