Američko naoružavanje BiH armije

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
osa

#26 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by osa »

kiky wrote:ameri svoje prijateljstvo i savezništvo dijele na kašičicu ...
jadni smo mi sa takvim "prijateljima" i "saveznicima" ...
pustili su nas u agoniju dvadeset godina i čuvaju nas tek da nam je nos iznad vode i da se ne utopimo ...
:sad:
vjerojatno cijene da bi troškovi "pogreba" bili preveliki, pa vele" neka nosa iznad vode"...
kiky

#27 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by kiky »

ako ti tako kažeš ...
:D
osa

#28 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by osa »

kiky wrote:ako ti tako kažeš ...
obrati pažnju na prvu riječ...
kiky

#29 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by kiky »

vjerojatno je ona najbitnija ...
tender

#30 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

Ma koga su oni nauružavali lažovi. Držali stražu na Jadranu da ne bi koji metak prošao za HR i BiH. Ameri se ližu s četnicima isto kao i prije.
oridjidji

#31 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by oridjidji »

Armija BIH se naoruzavala svojim rutama. Obicno je to bila razmjena finansijsko-oruzana razmjena dobara izmedju armije BIH i visokoobavjestajnih krugova Srbije. U Bihackoj regiji, nasa vojska i crvene beretke Srbije su non stop svercovali oruzje. Imate dokumentarac koji vjerno svjedoci o tome o Crvenim beretkama u kojim Atif Dudakovic vjerno svjedoci o tome.
Drugi nacin je bila, trgovina sa HVO-om i sverc oruzja sa kriminogenim pojedincima iz Hrvatske.
Treci nacin je bio kao vid Iranske i Saudijske pomoci Hrvatskoj i nasoj vojsci. Tako da je mnostvo oruzja koje je stiglo 94 godine kao pomoc Bosancima bilo dato i Hrvatskoj vojsci. Tome ne samo da je kumovala Iranska i Saudijska samovolja, vec i Amerika koja je Hrvate ucinila strateskim partnerom Bosne i okrenula ih od destruktivnih ideja koje je Tudjam djelio sa Slobodanom od dogovora iz Karađorđeva, a to je bila ideja podjele Bosne.
Nesto naoruzanja je stiglo i sa dobrovoljcima iz arapskih zemalja, ali sasvim neznatna kolicina za kolicinu koja se uvezla na prethodno tri spomenuta nacina.
bogoljub

#32 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by bogoljub »

Meni je interesantan podatak da gdje god Ameri da dođu promoviraju smanjenje naoružanja, uništenje istog, Laffo ZASTARILO!!!!
A onda kažu, E imamo vam mi prodati naše puške recimo M-16 (kojoj se cijev savije nakon pet rafala)

Svugdje u svijetu to rade. Pa mora se od nečeg i živjeti.
Ako mi ne uništimo svoje kragujevke kome će oni jadni prodati svoje M-16.

Postavlja se i sljedeće pitanje: Ako nema rata u svijetu, kome će Ameri prodavati naoružanje?
Proizvodnja naoružanja i njen izvoz se poredi sa izvozom nafte arapskih zemalja.

Zato se njima isplati da počne rat, gdje bilo. Nije bitno. Može se nekoliko tanđara i topova i pokloniti, ali zato će se to duplo troduplo vratiti.!
neretvanac

#33 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by neretvanac »

oridjidji wrote:Armija BIH se naoruzavala svojim rutama. Obicno je to bila razmjena finansijsko-oruzana razmjena dobara izmedju armije BIH i visokoobavjestajnih krugova Srbije. U Bihackoj regiji, nasa vojska i crvene beretke Srbije su non stop svercovali oruzje. Imate dokumentarac koji vjerno svjedoci o tome o Crvenim beretkama u kojim Atif Dudakovic vjerno svjedoci o tome.
Drugi nacin je bila, trgovina sa HVO-om i sverc oruzja sa kriminogenim pojedincima iz Hrvatske.
Treci nacin je bio kao vid Iranske i Saudijske pomoci Hrvatskoj i nasoj vojsci. Tako da je mnostvo oruzja koje je stiglo 94 godine kao pomoc Bosancima bilo dato i Hrvatskoj vojsci. Tome ne samo da je kumovala Iranska i Saudijska samovolja, vec i Amerika koja je Hrvate ucinila strateskim partnerom Bosne i okrenula ih od destruktivnih ideja koje je Tudjam djelio sa Slobodanom od dogovora iz Karađorđeva, a to je bila ideja podjele Bosne.
Nesto naoruzanja je stiglo i sa dobrovoljcima iz arapskih zemalja, ali sasvim neznatna kolicina za kolicinu koja se uvezla na prethodno tri spomenuta nacina.
1. Vecina iranskog oruzja je dolazila preko Ploca
2. Hrvatska je zahtjevala 25% oruzja
3. HVO bi sebi uzeo jos toliko na punktovima da bi propustio dalje
4. Na kraju je, znaci, samo pola toga oruzja dolazilo do Mostara, tj. mostarskog korpusa ARBiH, jer je preko Mostara dolazilo svo oruzje za ARBiH koje je islo rutom Iran-Turska-Hrvatska !
BaileyS

#34 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by BaileyS »

HORN1 wrote:Vjesti pričaju o nekakvom naoružavanju BiH armije u toku rata, imali boraca koji su vidjeli to oružje, ja lično nisam pa me interesuje koliko tu ima istine a koliko su te izjave u službi politike ito petnest godina nakon rata.
Znamo za NATO udare na kraju rata ali američko oružje mi je potpuno nepoznato.

Jok, strumpfovi nam dobavili Crvene stríjele kojima je spaseno Sarajevo a time i opstanak drzave u vrijeme ofanzive na Stup.

Jedan dio balavaca zadojen panislamizmom nagadja o ratu i na svaki nacin pokusava umanjiti znacaj Amerikanaca za opstanak BiH. Naravno da Amerikanci nisu donijeli strijele ali su vjerovatno najzasluzniji sto su iste dospjele do Hransice da bi na nosilima, kamuflirane u ranjenike, prenesene preko aerodromske piste. Da ne bi toga ne bi bilo ni nas ovdje a ovaj forum bi se zvao aleksandrovo-x. Ko je bio u Sarajevu u to vrijeme a imao dovoljno godina da je prerastao igranje klikera pred zgradom zna o cemu pricam i zna da ne pretjerujem.

Da se razumijemo, nisu nama Ameri pomogli u onolikoj mjeri koliko bi mi to zeljeli, sigurno ne u mjeri koliko su valjali Kosovu ali prijateljstvo treba necim zaraditi. Kad su Ameri u pitanju tu nema ljubavi ni predrasuda (za razliku od Evropljana) vec se radi o cistom interesu. Eh, nije ni meni drago sto npr USA podrzava drzavni teror Izraela nad Palestincima ali dovoljno imam soli u glavi da shvatim da drugacije ne moze biti. To je jednostavno njihov interes i sve i da hoce ne mogu drugacije. Neka muslimani u USA zasucu rukave, obezbjede kapital koliki kontrolise jevrejska zajednica i imat ce najjaceg saveznika na svijetu.

Neka Bog pozivi Ameriku jer da je po Evropljanima a i prijateljima sa Bliskog istoka, nas ne bi ni bilo.

RAKETE: Sve ono čime je bivša JNA raspolagala u naoružanju, braniocima ovoga grada bila je samo želja. Pa ipak: marta 1993. godine, u vrijeme žestoke ofanzive na Stup, kada su četnički tenkovi u dva maha izašli do petlje u Azićima, Sefer Halilović je naredio Zaimu Backoviću: "Pošiljka noćas po cijenu života mora ući u grad." Backović i Nijaz Zorbić, tadašnji komandant jedinice Silver fox, dolaze u komandu Četvrte viteške i kažu: "Moramo unijeti MTS u Grad." Ojačava ih i Četvrta, pa je pred diverzantima kojima tada komanduje Emir Bogunić Čarli složen zadatak: lanser 107 mm sa raketama, lanser TF - crvena strijela, ručni bacači, LPG-jevi, zolje, ose... na nosilima, prekriveni bijelim čaršafima, pored unproforaca ulaze u grad. Posada lansera TF i njen komandir po naredbi Mustafe Hajrulahovića Talijana odlaze na Sokolje: crvena strijela tada pogađa jedan tenk i jedan transporter. Ofanziva je zaustavljena.

http://www.bhdani.com/arhiva/251/t25159.shtml

Evo je i na slici, sa blogga rahmetli Pospanka

Image

http://boreokoociju.blogger.ba/arhiva/2005/12/09/115198
tender

#35 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

DEBILU!! "Crvena Strela" je oružje ruskog porijekla, a te konkretne koje smo mi upotrebljavali na Stupu i drugdje jesu bile proizvedene u Narodnoj Republici Kini po ruskoj licenci naravno.
tender

#36 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

Dakle, ja zbilja ne znam da je iti jedan metak od strane Amerikanaca nama došao, ili bilo koje druge članice NATO pakta osim Turske. Nemam dokaza za suprotno, ali po svemu što ja znam oružje od Amerikanaca nije dolazilo kao ni bilo kakvo oružje NATO standarda.
Oružje s kojim sam ja dolazio u dodir jeste bilo u cjelosti "istočnog" standarda ilitiga, najjednostavnije - ruski patenti ali su u vrlo maloj mjeri dolazilo iz same Rusije mada je i tamo kupovano. Ogromna većina oružja koja je nama došla jeste bila porjeklom iz Sjeverne Koreje. Dalje je bila zastupljena NR Kina, SR Vijetnam, ali i Ukrajina, Rumunija, Poljska, Bugarska, Slovačka, Mađarska, Moldvija, Rusija i sve to oružje je bilo proizvedeno po ruskoj licenci. Jedino je oružje iz Turske bilo po NATO standardu, tzv. inčana municija i lahko naoružanje - HEKLER.
Istina je da su Ukrajina, Rumunija i Rusija sasvim sigurno prodavali oružje i opremu Srbiji a možda i još neke druge države.
Dakle, oružje i opremu smo kupovali od zemalja s "crne liste" Washingtona i njihovih najljućih protivnika a o nekoj podršci Washingtona u tom smislu ne može biti niti govora. Pitanje finansiranja kupovine i MTS-a je druga tema i u to nisam upućen a to nije ni važno iz današnje perspektive.
Kada je Hrvatska u pitanju onda se tu radi o apsolutno istoj situaciji - "istočno naoružanje". Hrvatskoj je pošlo za rukom da nabavi 400 - 500 tenkova, uglavnom T- 55, minimalno 11 MIG-ova 21
Onjegin

#37 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Onjegin »

tender wrote:Dakle, ja zbilja ne znam da je iti jedan metak od strane Amerikanaca nama došao, ili bilo koje druge članice NATO pakta osim Turske. Nemam dokaza za suprotno, ali po svemu što ja znam oružje od Amerikanaca nije dolazilo kao ni bilo kakvo oružje NATO standarda.
Iz provjerenih izvora znam da su Ameri isporučivali municiju našim snagama zračnim putem.
black

#38 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by black »

iran je sa americkim aminovanjem dostavljao naoruzanje
tender

#39 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

Nije tačno ovo prvo, a pogotovo ne ovo rugo. Dokažite to ako možete
Onjegin

#40 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Onjegin »

tender wrote:Nije tačno ovo prvo, a pogotovo ne ovo rugo. Dokažite to ako možete
Ja ću teško dokazati jer jedino što imam jeste riječ visokopozicioniranog dužnosnika naše vojske.
black

#41 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by black »

tender wrote:Nije tačno ovo prvo, a pogotovo ne ovo rugo. Dokažite to ako možete
pa izmedju ostalog oruzja nosio sam i iranski hekler :mrgreen:
tender

#42 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

black wrote:
pa izmedju ostalog oruzja nosio sam i iranski hekler :mrgreen:
Turski HEKLER, a da su nas tolko naoružavali mi bi smo došli do Moskve. Istina je da je na kraju rata Iran poslao neke rakete 600 km dometa.
drndalo

#43 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by drndalo »

tender wrote:DEBILU!! "Crvena Strela" je oružje ruskog porijekla, a te konkretne koje smo mi upotrebljavali na Stupu i drugdje jesu bile proizvedene u Narodnoj Republici Kini po ruskoj licenci naravno.
Kao prvo nije lijepo ljude vrijedjati, posebno ne kada ti fali argumenata!

Pa cu i ja tebi reci: DEBILU ! Crvena strijela nije ni ruskog ni CCCP porijekla, "Maljutka" i "Fagot" jesu...

Kinezi jesu tu napravili jednu cudnu mjesavinu USA/Francuske/Njemacke/UK tehnologije, koja je dobro radila... Kod nas je zavrsila Pakistanska pod-varijanta... "Fagot" kao sistem iz CCCP-a je generacijski najblizi pandan (poluautomatsko vodjenje...) ovome, osim sto je on navodjen laserom, a "Crvena strijela" je poluautomatski navodjena opticki...

Ne mislite valjda da je to moglo doci u BiH (bar u ovaj dio koji nije kontrolisao Sloba...) u znacajnijim kolicinama, a da "Ameri" to nisu barem precutno aminovali ? Ko tako misli ima ozbiljnih problema sa percepcijom mogucnosti moderne tehnike koju ljudi imaju, i za koju mi ni culi tada nismo... Naravno, tome jako pomaze i drzanje skoro pa sve i jednog politicara koji im moze zatrebati "u dzepu"... Ne mislite valjda da su Tudjman i Susak u napadu milosti i dobrog raspolozenja potpisali Washington-ski sporazum...? :skoljka:

HR = 400-500 tenkova ? Smanji malo, pobicu djecu ! Znas li ti koliko je to 500 tenkova ? Cini mi se da ne znas...

Iran = 600 km dometa ? Sta da gadjamo s njima ? Bec ili Minhen ? Ko bi to opsluzivao ? Hamin mali ? Nije to papovka, pa da se svako s njom moze za*ebavat !
Last edited by drndalo on 03/05/2010 13:52, edited 1 time in total.
black

#44 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by black »

tender wrote:
Turski HEKLER, a da su nas tolko naoružavali mi bi smo došli do Moskve. Istina je da je na kraju rata Iran poslao neke rakete 600 km dometa.
nije turski vec iranski, ali nemam se namjeru ubjedjivati :mrgreen:
tender

#45 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

drndalo wrote:
tender wrote:DEBILU!! "Crvena Strela" je oružje ruskog porijekla, a te konkretne koje smo mi upotrebljavali na Stupu i drugdje jesu bile proizvedene u Narodnoj Republici Kini po ruskoj licenci naravno.
Kao prvo nije lijepo ljude vrijedjati, posebno ne kada ti fali argumenata!

Pa cu i ja tebi reci: DEBILU ! Crvena strijela nije ni ruskog ni CCCP porijekla, "Maljutka" i "Fagot" jesu...

Kinezi jesu tu napravili jednu cudnu mjesavinu USA/Francuske/Njemacke/UK tehnologije, koja je dobro radila... Kod nas je zavrsila Pakistanska pod-varijanta... "Fagot" kao sistem iz CCCP-a je generacijski najblizi pandan (poluautomatsko vodjenje...) ovome, osim sto je on navodjen laserom, a "Crvena strijela" je poluautomatski navodjena opticki...

Ne mislite valjda da je to moglo doci u BiH (bar u ovaj dio koji nije kontrolisao Sloba...) u znacajnijim kolicinama, a da "Ameri" to nisu barem precutno aminovali ? Ko tako misli ima ozbiljnih problema sa percepcijom mogucnosti moderne tehnike koju ljudi imaju, i za koju mi ni culi tada nismo... Naravno, tome jako pomaze i drzanje skoro pa sve i jednog politicara koji im moze zatrebati "u dzepu"... Ne mislite valjda da su Tudjman i Susak u napadu milosti i dobrog raspolozenja potpisali Washington-ski sporazum...? :skoljka:

HR = 400-500 tenkova ? Smanji malo, pobicu djecu ! Znas li ti koliko je to 500 tenkova ? Cini mi se da ne znas...

Iran = 600 km dometa ? Sta da gadjamo s njima ? Bec ili Minhen ? Ko bi to opsluzivao ? Hamin mali ? Nije to papovka, pa da se svako s njom moze za*ebavat !
Pa i ja se pitam za te rekete i koja im je svrha bila, ali je to oružje stiglo u ljeto 1995. godine, ne ranije.

Što se tiče Hrvatskih snaga tu ima opis snaga u "Bljesku" i "Oluji":

http://hr.wikipedia.org/wiki/Operacija_Oluja
150.000 vojnika
350 tenkova
800 topničkih oruđa
30 zrakoplova i helikoptera

Po engleskoj verziji:
130,000 soldiers (HV),[2]
~25,000 (ABiH)
350 tanks (HV)
15 tanks (ABiH)
500 artillery pieces,
50 rocket launchers,
18 aircraft,
~17-38 helicopters,
FAGOT su posjedovale i naše snage. MALJOTKE smo u ratu pravili sami u nekoj tvornici u Tešnju dok nije nestalo repromaterijala izbijanjem sukoba sa HVO. CRVENA STRIJELA kad se sklopi može stati u jedan automobil - karavan, pa možda i dvije i mogle su se prošvercovati na stotinu naćina. Ništa posebno
jefferson

#46 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by jefferson »

tender wrote:Dakle, ja zbilja ne znam da je iti jedan metak od strane Amerikanaca nama došao, ili bilo koje druge članice NATO pakta osim Turske. Nemam dokaza za suprotno, ali po svemu što ja znam oružje od Amerikanaca nije dolazilo kao ni bilo kakvo oružje NATO standarda.
Oružje s kojim sam ja dolazio u dodir jeste bilo u cjelosti "istočnog" standarda ilitiga, najjednostavnije - ruski patenti ali su u vrlo maloj mjeri dolazilo iz same Rusije mada je i tamo kupovano. Ogromna većina oružja koja je nama došla jeste bila porjeklom iz Sjeverne Koreje. Dalje je bila zastupljena NR Kina, SR Vijetnam, ali i Ukrajina, Rumunija, Poljska, Bugarska, Slovačka, Mađarska, Moldvija, Rusija i sve to oružje je bilo proizvedeno po ruskoj licenci. Jedino je oružje iz Turske bilo po NATO standardu, tzv. inčana municija i lahko naoružanje - HEKLER.
Istina je da su Ukrajina, Rumunija i Rusija sasvim sigurno prodavali oružje i opremu Srbiji a možda i još neke druge države.
Dakle, oružje i opremu smo kupovali od zemalja s "crne liste" Washingtona i njihovih najljućih protivnika a o nekoj podršci Washingtona u tom smislu ne može biti niti govora. Pitanje finansiranja kupovine i MTS-a je druga tema i u to nisam upućen a to nije ni važno iz današnje perspektive.
Kada je Hrvatska u pitanju onda se tu radi o apsolutno istoj situaciji - "istočno naoružanje". Hrvatskoj je pošlo za rukom da nabavi 400 - 500 tenkova, uglavnom T- 55, minimalno 11 MIG-ova 21
Ovdje stvarno neki ljudi imaju problema sa razumjevanjem medjunarodnih odnosa!
Kao sto sam rekao vec u jednom postu, amerikanci su naoruzavali afganistance ruskim oruzjem koje je izrael arobio od Egipta, Jordana i Sirije.
Amerikanci ti nece dati svoje oruzje jer to znaci DIREKTNU umjesanost u rat.
drugo, iz cega bi ispalio metak 5.56mm u ratu u BiH???? Znaci najbolji nacin da naoruzas ARBiH je da aminujes i finansijski pomognes nekog drugog da dostavi oruzje koje nasi ljudi znaju koristiti, tj. s kojm su vec upoznati jer jeJNA oruzje se vecinom baziralo na ruskom. Stoga u ratu ne gubis vrijeme na ponovni trening i obucavanje.
Neko spomenu raketa 600km dometa???? Koji ce nama to k....??
tender

#47 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by tender »

STINGER rakete su zarobljeno Sovjetsko oružje? Samo ti sanjaj mladiću
jefferson

#48 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by jefferson »

tender wrote:STINGER rakete su zarobljeno Sovjetsko oružje? Samo ti sanjaj mladiću
Afganistanci su prvenstveno bili opremani SA-7 raketama.
Ako je neki stigner i dosao u posjed afganistanaca to je doslo od nekih dilera oruzja iz afrike.
Inace u popularnoj stampi, pogotovo na zapadu svako prenosivo oruzje zemlja-zrak se zove stinger po originalnom stingeru.
takodje, Sa-7 je laksa za upravljati i tada je imala bolje karakteristike od Stingera.
takodje, afganistanci koi znaju upravljati sa SA-7 mgu upravljati bez problema i sa zarobljenim SA-7.
Sanjaj ti djecace! ne naoruzavas nekog sa oruzjem koje je skroz drugacije od oruzja kojeg mozes vrlo lako zarobiti plus je komplikovanije u situaciji kada imas nepismene ljude koji ce time upravljati.
Alfons Kauders

#49 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
tender wrote:STINGER rakete su zarobljeno Sovjetsko oružje? Samo ti sanjaj mladiću
Afganistanci su prvenstveno bili opremani SA-7 raketama.
Ako je neki stigner i dosao u posjed afganistanaca to je doslo od nekih dilera oruzja iz afrike.
Inace u popularnoj stampi, pogotovo na zapadu svako prenosivo oruzje zemlja-zrak se zove stinger po originalnom stingeru.
takodje, Sa-7 je laksa za upravljati i tada je imala bolje karakteristike od Stingera.
takodje, afganistanci koi znaju upravljati sa SA-7 mgu upravljati bez problema i sa zarobljenim SA-7.
Sanjaj ti djecace! ne naoruzavas nekog sa oruzjem koje je skroz drugacije od oruzja kojeg mozes vrlo lako zarobiti plus je komplikovanije u situaciji kada imas nepismene ljude koji ce time upravljati.
http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Cyclone

u ovom slucaju lik je u pravu... pored ruskog oruzja mudzahedinima su isporucivani i zapadni sistemi u onim situacijama kada se nije moglo nabaviti slicno rusko oruzje, npr. stinger i milan...

a za hekler... black je u pravu... mada se prave po licenci i u turskoj i u iranu, kod nas su stizale iranske varijante...

tender, crvena strijela je kopija tow-a napravljena na osnovu primjeraka zarobljenih nakon pada juznog vijetnama... i ne nazivaj ljude debilima, jer je ocito da ni sam nisi plaho nacitan...
Max Bunker

#50 Re: Američko naoružavanje BiH armije

Post by Max Bunker »

Po prici koju je meni ispricao rodjak, koji je par mjeseci proveo u Mostaru na ratistu, nasi su placali VRS da granatira HVO u zapadnom dijelu Mostara ( sa Ruista ). Kasnije se malo situacija promijenila, te je A RBiH dosla u posjed odredjenog artiljerijskog naoruzanja.
Medjutim, meni je mnogo fascinantnija prica o nabavci naoruzanja i svercu a usko je vezano za Siroki Brijeg, zapadnu obalu Mostara i jos neke kote oko Mostara. Nasi su valjda, po pricama rodjaka i jos nekih sto su se borili dole sa njim, mogli zauzeti Siroki Brijeg u jednom trenutku ( izvukli su cak artiljeriju na neko brdo odmah vise Sirokog ), zapadna obala je u jednom trenutku bila u finom okruzenju al' nasi su cijelo vrijeme dobijali naredbe da ne idu dalje. Zasto ? Zato da u trenutku kada HVO zaustavi konvoj sa naoruzanjem ili humanitarnom pomoci, nasi mogu krenuti u napad na te polozaje jer HVO nije imao snage da se brani bez pomoci HV i na taj nacin se vrsio pritisak na Hrvate.
Post Reply