Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Andaluzijski pas

#26 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Andaluzijski pas »

zna i libero nešto pametno napisati

čudo

:thumbup:
Andaluzijski pas

#27 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Andaluzijski pas »

relativno pametno
Deriguz

#28 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Deriguz »

Splinter wrote:ne mogu to da shvatim, a sta recimo kada ta nekomercijalna muzika postane odjednom komercijala...
sta onda, zar nije vecini koja se bavi muzikom cilj da od nje i zivi...
znaci ako pocne da zaradjuje, gubi status alternativca??
moze li mi to neko objasniti...
To i mene zanima :roll:
hotazmaj

#29 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by hotazmaj »

Sunrise00 wrote:
hotazmaj wrote:Ja bih rekao da je rijec urbano umrla jos odavno, jos od kako su ovaj grad naselili ljudi koji su ga gledali samo na razglednicama jer nisu imali TV. Necu dalje o njima.

Neko pomenu Levante na ilidzi... E pa davno je to nekad bilo kad su D'blavorsi tu kao i u Gongu pravili nezapamcene svirke, sjecam se citav kafic pije a ni jedna se flasa ne slomi, tad je i Sloga bila aktuelna. Nekako je sve bilo pitomije, pa teatar, korner... Sta smo puta pjeske kuci dosli jer u tom stanju zaboravimo na tramvaj :lol:

E onda je dosla era turbo folka koja na zalost jos traje i ne nazire joj se kraj

Ja opet ne znam koliko bi se rijec urbano mogla povezati sa gore nabrojanim mjestima? Mozda prije sa recimo Vinotekom i njoj slicnim mjestima.
a da ti kazem da znam ljude koji su cistokrvne Sarajlije i koji su veci seljaci od onih sto su dosli direktno sa sela :-)
Istina :lol: U svakom zitu ima kukolja
shown

#30 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by shown »

jbt trendove ja i sad slušam Rainbow i Šabana i boli me cucumber šta ko misli o meni.Jebo mene ako će me drugi kroz svoje mišljenje pravit čovjekom .lahimanet sherifa,aj šut sherifa
Deriguz

#32 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Deriguz »

eto vam ga NA! :mrgreen:
Last_one

#33 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Last_one »

Hvala "Liberu" za jako dobar post. Ne zato sto me I ON nije napao (iz nepoznatog razloga) već što je naveo primjere i rekao nešto konkretno.
Dakle, ja nisam zapamtila svirke u ratnim danima pa i poslijeratnim, tad nisam izlazila zbog godina ali sam slušala određenu muziku. Igrom slučaja to je bio pretežno rock. Kasniej, neka moja raja su evoluirala ka tvrđim zvukovima, slušalo se sve i svašta: rock, metal, death metal, poneko punk....domaće snage....
Poenta je da smo u svemu tome pronalazili inspiracije, ideje i svi izrasli u ljude kojih se ovaj grad ne treba stidjeti.

Priznali mi to ili ne - određena muzika nosi određen stil života.

Opet se ograđujem (jer sam ubjeđenja da će se naći neki dušebrižnik da mi kaže kako ne mora značiti da neko ko sluša Seku Aleksić mora biti nekulturan, bacati papiriće po ulici i razbijati flaše) jer ne generalizujem. Sve su stvari ličnog ukusa i na ovoj temi zaista NE ŽELIM GOVORITI O DRUGIM STILOVIMA....mene interesuje ROCK KULTURA GRADA SARAJEVA a ona je urbana, pa kom' se to sviđalo a kom' ne.....

Dakle, svrha postavljanja ove teme je imala za cilj dobijanje što više informacija o trenutnom stanju ali i genezi događaja i razvoju rock scene grada Sarajeva. U biti, tekst koji pišem ide na jedan engleski internet portal.....eto. sad znate i svrhu.
Dakle, konstruktivni postovi su i dalje dobrodošli. Svi oni koji imaju potrebu opstruiranja i "traženja dlake u jajetu" neka slobodno preskoče temu. Peace!
DaysleepeR

#34 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by DaysleepeR »

Last_one wrote:Osamdesetih smo bili grad urbane raje i raje općenito...koliko je Sarajevo danas grad svega toga?
Ovaj post želim uvrstiti u jedno istraživanje, pa su mi iskrena i relevantna mišljenja jako bitna.

Dakle, ja mogu naprojati na prste jedne ruke mjesta gdje se još uvjk može čuti (danju i noću) kako svira Nirvana, Rolling Stones-i i tako dalje....
ALI, JA NE ŽELIM DA OVDJE GOVORIMO KAKO JE GROZNO I KAKO SU SELJACI SVUDA OKOLO....HAJDE DA NAVODIMO SVIJETLE PRIMJERE! HAJDE DA GOVORIMO O MJESTIMA I DOGAĐAJIMA KOJA/KOJI SU JOŠ UVJEK URBANI, NEKONVENCIONALNI, PRKOSNI, SUPER......

Na Vama je red...... :-D :thumbup:
Urbana mjesta u gradu na kojima se pretežno ili stalno može čuti urbana muzika, žive svirke rock muzike i sl.

Underground
AG Club
Route 66 Biker Bar (a ne Bajker kako neki navode, jadna majko)
Rigorozni Džo Tex Mex
Celtic Pub
Rock Teatar
Korner Pub
The Pub
City Pub
Cheers
Čarda
Club B
Club Bock

a tu mogu ići komotno i

SO.BA
Balkan Cafe
Podrum
Opera

iako je tu uglavnom DJing aktuelan, ali svejedno

Što će reći da je Sarajevo itekako grad rockera i rock & roll-a samo treba znati gdje ga ima, kao što je bilo i prije rata.
Ko ne zna da ima ovoliko mjesta koja su rockerska znači da ga ni ne sluša niti ga traži...
parkaš

#35 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by parkaš »

DaysleepeR wrote:
Last_one wrote:Osamdesetih smo bili grad urbane raje i raje općenito...koliko je Sarajevo danas grad svega toga?
Ovaj post želim uvrstiti u jedno istraživanje, pa su mi iskrena i relevantna mišljenja jako bitna.

Dakle, ja mogu naprojati na prste jedne ruke mjesta gdje se još uvjk može čuti (danju i noću) kako svira Nirvana, Rolling Stones-i i tako dalje....
ALI, JA NE ŽELIM DA OVDJE GOVORIMO KAKO JE GROZNO I KAKO SU SELJACI SVUDA OKOLO....HAJDE DA NAVODIMO SVIJETLE PRIMJERE! HAJDE DA GOVORIMO O MJESTIMA I DOGAĐAJIMA KOJA/KOJI SU JOŠ UVJEK URBANI, NEKONVENCIONALNI, PRKOSNI, SUPER......

Urbana mjesta u gradu na kojima se pretežno ili stalno može čuti urbana muzika, žive svirke rock muzike i sl.

Underground
AG Club
Rigorozni Džo Tex Mex
Celtic Pub
Rock Teatar
Korner Pub
The Pub
City Pub
Cheers
Čarda
Club B
Club Bock

a tu mogu ići komotno i

SO.BA
Balkan Cafe
Podrum
Opera

Što će reći da je Sarajevo itekako grad rockera i rock & roll-a samo treba znati gdje ga ima, kao što je bilo i prije rata.
Ko ne zna da ima ovoliko mjesta koja su rockerska znači da ga ni ne sluša niti ga traži...
Da dodam i ETNO BAR na Dobrinji... :thumbup:
DaysleepeR

#36 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by DaysleepeR »

vidiš zaboravih :) svakako i Etno Bar
shin

#37 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by shin »

Hajm'o prvo definistati sta je ''rock'' i ''r'n'r'' muzika, pa da vidimo koliko je sarajevo bilo ''rockeski''.

Ovdje vlada pojam sta god se svira na elektricnoj gitari da je ''rock'' :lol:
neshto

#38 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by neshto »

DaysleepeR wrote:

Underground
AG Club
Rigorozni Džo Tex Mex
Celtic Pub
Rock Teatar
Korner Pub
The Pub
City Pub
Cheers
Čarda
Club B
Club Bock

a tu mogu ići komotno i

SO.BA
Balkan Cafe
Podrum
Opera

da i ja dodam babilon (ex nava) na čaršiji, pušta se više alternativa nego klasični rock...
DaysleepeR

#39 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by DaysleepeR »

shin wrote:Hajm'o prvo definistati sta je ''rock'' i ''r'n'r'' muzika, pa da vidimo koliko je sarajevo bilo ''rockeski''.

Ovdje vlada pojam sta god se svira na elektricnoj gitari da je ''rock'' :lol:
hajd ipak da ne idemo toliko u dubiozu :)

i Ceca se svira na električnoj gitari, zna se dobro šta je rock
bullmastiff

#40 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by bullmastiff »

znam dosta ljudi iza manjih predjela , puno su urbaniji od ovih sarajevskih gradskih osoba :D
vise ljudi u manjim sredinama slusaju rock..nego ovi sarajevska krema..
Control panel

#41 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Control panel »

DaysleepeR wrote:
hajd ipak da ne idemo toliko u dubiozu :)

i Ceca se svira na električnoj gitari, zna se dobro šta je rock
u gradu (kantonu) u kojem se trosi skoro 30 miliona na kulturu mi pricamo o r'n'r a isti ti gradjani kulturnog grada bi se ''pobili'' ko bi prije dosao do karte za cecin koncert na kosevu.
BiH-x

#42 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by BiH-x »

DaysleepeR wrote:

Underground
AG Club
Rigorozni Džo Tex Mex
Celtic Pub
Rock Teatar
Korner Pub
The Pub
City Pub
Cheers
Čarda
Club B
Club Bock

a tu mogu ići komotno i

SO.BA
Balkan Cafe
Podrum
Opera

maher

#43 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by maher »

zaista bi volio da ovo istrazivanje, ako je to stvarno, pokaze neke stvari...gdje se to od carsije do cengic vile mogu slusati narodnjaci? ne bih rekao da je vise takvih mjesta...daysleeper je fino nabrojao gdje se moze cuti rnr...a roling stonsi su davno prestali biti mjerilo bilo cega...mislim da je u sarajevu veci problem to sto se uglavnom slusa stara muzika...u odnosu na predratno vrijeme kada je glavni fol bilo biti u toku i slusati najnoviju muziku...
theTruePath

#44 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by theTruePath »

sad se tek vidi koliko je Sarajevo zapravo seljacko...hajte negdje na zapadu recite da je slusanje rocka "urbano" a neke druge muzike "ruralno",ima da vam se u oci ismiju :-) :lol: :D

svako slusa ono sto mu se svidja,u svakoj zemlji postoji mainstream muzika,,ovdje su to narodnjaci,i to nije seljacki niti urbano znaci biti alternativac..alternativac je nesto drugo
Zlata M.

#45 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Zlata M. »

theTruePath wrote:sad se tek vidi koliko je Sarajevo zapravo seljacko...hajte negdje na zapadu recite da je slusanje rocka "urbano" a neke druge muzike "ruralno",ima da vam se u oci ismiju :-) :lol: :D

svako slusa ono sto mu se svidja,u svakoj zemlji postoji mainstream muzika,,ovdje su to narodnjaci,i to nije seljacki niti urbano znaci biti alternativac..alternativac je nesto drugo
da, rekoh, kazem da se slazem ! :D
( inace sve cesce zanijemim na temama ovog tipa... "urbano"..."ruralno"... :-) :run: oh, Boze dragi ! )

nego, dok se vi dogovorite...
evo jedne dobre !

:bih:
DaysleepeR

#46 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by DaysleepeR »

theTruePath wrote:sad se tek vidi koliko je Sarajevo zapravo seljacko...hajte negdje na zapadu recite da je slusanje rocka "urbano" a neke druge muzike "ruralno",ima da vam se u oci ismiju :-) :lol: :D

ti mora da slušaš "urbani folk" :D

mislim da ti bolje ide diskutovanje o islamu, nego o muzici, svakako je haram...
DaysleepeR

#47 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by DaysleepeR »

Zlata M. wrote: :thumbup:
da, rekoh, kazem da se slazem ! :D
( inace sve cesce zanijemim na temama ovog tipa... "urbano"..."ruralno"... :-) :run: oh, Boze dragi ! )

nego, dok se vi dogovorite...
evo jedne dobre !
http://www.youtube.com/watch?v=z7WnR-P6Ruk
:bih:
klasična ppnkaa pardon konzumentica urbanog folka :D
Gost1515

#48 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by Gost1515 »

znači urbano:

statix

#49 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by statix »

@LIBERO :thumbup:

Sjecam se sa osmjehom tog vremena, a pored Kuka sviralo se i partijalo i u CDA i Internetu. :D
DaysleepeR

#50 Re: Koliko je Sarajevo grad rockera & rock and roll-a?

Post by DaysleepeR »

Gost1515 wrote:znači urbano:

jel ovo neka ironija?

:D
"Sweet Home Alabama" was written as an answer to two songs, "Southern Man" and "Alabama" by Neil Young, which dealt with themes of racism and slavery in the American South. "We thought Neil was shooting all the ducks in order to kill one or two," said Ronnie Van Zant at the time.
stoga... :D

BTW. Lynyrd Skynyrd nisu iz Alabame nego sa Floride iz grada Jacksonville koji je veći od Sarajeva :run:
Post Reply