Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

essex

#26 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by essex »

moderator wrote:
essex wrote:
zagazaga wrote:Ne ljutim se samo kažem da deklaracije i parole neće ništa promjeniti :D
pa sta ti ja rekoh na to? pridruzi se sa tim svojim shvatanjima da ne ostane na deklaraciji...je li tako?
Zasto da ona sa svojim stavom i aktivnostima stane pod tvoju deklaraciju?
dobar dan gosn drug iz ck...evo zasto...da, i nije moja deklaracija...ima citava lista ljudi koji su na njoj radili...
zagazaga wrote:Ne bih pisala ono iza čega ne stojim i ne mislim da se nekom trebam javljati!......možda sam budala, ali implementiram navedeno već dugo......to je moj način da volim svoju zemlju, i nisam sama......malo nas je al' nas ima!
essex

#27 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by essex »

moderator wrote:
essex wrote:
dobar dan gosn drug iz ck...evo zasto...da, i nije moja deklaracija...ima citava lista ljudi koji su na njoj radili...
Da li je nekome potrebna povelja o ljudskim pravima da bi iste postivao?
Ja pitam Zasto neko mora da se stavi pod kisobran tvoje deklaracije ( kazem tvoje jer je ti postavljas ovdje)?
pa povelja je i naprvljena zato sto se nista od toga nije postivalo...
ja nisam rekao da mora, samo joj je upucen poziv kao i svima koji isto razmisljaju...nista vise...ko ce pomoci da se ovo realizuje, nebitno je stao ispred ili iza Deklaracije, bitno je da se ideja koja je ovjde prezentovana implementira, a putevi su, kao i uvijek razliciti...pa i sam bog nam je dao razne puteve ka njemu, samo sto se mi satrasmo da ubjedimo jedni druge da je NAS put jedini do samog boga...
essex

#28 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by essex »

inhibitor wrote:
essex wrote: BOSNA BOSANCIMA!
A Hercegovina Hercegovcima?

Salu na stranu, jel se skupljaju neki potpisi, il ovo samo tako stoji na webu?
nema potpisa, javi se nekome u Akciji Gradjana ili Frontu...za sada je samo ovako, citat ce se na prvomajskim proslavama a onda cemo dogovoriti dalji put...i nece samo ostati na webu...
Realist-idealist

#29 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by Realist-idealist »

Opet essex ide dalje sa svojim zabludama kojima pokusava unistiti bosanstvo a sve iz najboljih namjera. Tvoj poziv sadrzi masu nepravilnih i historijski neodrzivih konstrukcija gdje mijesas stvari na pr. kad kazes da vi koji ne pripadate ni jednoj religiji a prema tome ni jednom narodu - sto je genericki gledano apsurd a s obzirom na samoopredjeljenje pravo - zelite se vezati za Bosnu i Hercegovinu iskljucivo, boreci se protiv "konstitutivaca" tj. torasa itd itd.

Kao i na drugoj temi na kojoj smo vodili slicnu diskusiju opet si pokazao da ti fali sira vizija da bi tvoja deklaracija imala smisla. Prije svega vodjen si nerazumijevanjem historije nastanka bosanskih naroda i drugo, tvoje metode postizanja zeljenog vode prema suprotnom.

Sve se svodi na parolisanje koje je jedan od forumasa ovdje iznio: "Bosna bosancima". Koliko je glupa i sama pomisao da ova izjava objasnjava dublju problematiku onoga sto nas okruzuje u nazad sto i nesto godina a najintenzivnije tokom i nakon rata treba promokomentirati na samo jedan nacin: bosanstvo je historijski sinonim za bosnjastvo. To je prva stvar. Druga postavka, bosnjastvo je evolutivno starije od bosanstva jer niko nije sve do modernog vrakta nas nazivao bosancima jer takva konstrukcija je savremenija. Treca postavka, bosnjastvo koje je bilo jednako bosanstvu su odbili bosanski katolici i pravoslavci i prihvatili sprpstvo i hrvatstvo (kasnije preinaceno u bos. srbi i bos. hrvati sto je i ispravnije kad su vec stvari ovakve), sto je rezultat dugog procesa nacionalne indetifikacije. Cetvrto, bosanski muslimani, koji nemaju alternativnu drzavu gdje zivi vecina muslimana slavena koja ima svoju autohohtonu narodnost koja je prerasla vremenom u naciju, nisu mogli uzeti sebi neko alternativno ime a nisu mogli ni ostati samo muslimani (makar se radilo i o Muslimanima) pa su se opredijelili za arhaicnu verziju modernog imena bosanac a to je bosnjak. Bosnjak sustinski znaci stanovnik Bosne i Hercegovine a kasnije je uzela za sebe novo znacenje, stanovnik Bosne i Hercegovine koji je porijeklom i tradicijom povezana sa onim dijelom nacije koja je kulturno, lingvisticki i po obicajima muslimansko pa makar i izostajala prava religioznost i cak da je vecina naroda ateisticka. To ne znaci na drugoj strani da oni koji se osjecaju bosnjacima moraju nuzno danas biti muslimani, apsolutno ne. To je rezultat opet historijske evolucije koja je inkorporirala sekularno opredjeljenje visa-vi tradicionalno-religioznog osjecanja.

Jedino bi imalo smisla promovirati integranlno bosanstvo danas ako bi se ubijedili podjednako i bosanski srbi i bosanski hrvati da ga prihvate jer inace imaces masu ljudi koji tradicionalno gledano pripadaju bosnjackom narodnom korpusu + nesto ljudi iz mijesanih brakova + mala grupa Srba i Hrvata. Cak da ti i dalje insistiras da je ovim ljudima nasilno pridodato bosnjastvo i da oni to realno nisu, bez obzira sto vjeruju u to (i imaju pravo s obzirom na slobodu samoopredjeljenja), indikativno je opet da bi vecina tvojih narodno-nacionalnih bosanaca opet dolazili iz tradicionalno muslimanskih porodica, sto znaci da tvoj projekat ne bi uspio.
Bosnolog

#30 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by Bosnolog »

jackamil wrote:ne brinite, bosnolog jos nije vidio ovu temu, sad ce i on... :lol: :lol:

iz istog su "staba" :D

:idea:
Ina9

#31 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by Ina9 »

http://www.youtube.com/watch?v=fkr9IfPT ... r_embedded

Ovo ce biti sasvim dovoljno kao odgovor.....a i Deklaracija BH GRADJANA, tj. BOSANACA....

Predlazem Adminu da medju ove smajlice ubaci ZASTAVU RBiH , umjesto ove dejtonske , IZDAJNICKE, pa da idemo dalje....rado bih NASU, BOSANSKU, PONOSNU, SA SEST LJILJANA , POSTAVILA IZA OVOG KOMENTARA.....hvala... :zjev:
Bosnolog

#32 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by Bosnolog »

..
art vandeley

#33 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by art vandeley »

Ina9 wrote:http://www.youtube.com/watch?v=fkr9IfPT ... r_embedded

Ovo ce biti sasvim dovoljno kao odgovor.....a i Deklaracija BH GRADJANA, tj. BOSANACA....

Predlazem Adminu da medju ove smajlice ubaci ZASTAVU RBiH , umjesto ove dejtonske , IZDAJNICKE, pa da idemo dalje....rado bih NASU, BOSANSKU, PONOSNU, SA SEST LJILJANA , POSTAVILA IZA OVOG KOMENTARA.....hvala... :zjev:
bosanaca? a gdje su hercegovci? ili mislite svako na svoju stranu?
dominico

#34 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by dominico »

essex wrote: treci entitet? ista stvar...uglavnom se demokratija svede na volju vecine jer je jedina ispravna...znam, sada ces ti poceti o jugi i istim principima, juga je bila federacija i zbog toga nije moglo da sljaka, mislim federacija Nacija i to je kocilo pristup proste vecine...bosna je Domovina Etnija, sa Bosanskohercegovackom Nacijom i tu je razlika...a i stvaranje treceg entiteta (pa ni postojanje danasnja dva) nije dugorocni interes nase Domovine jer je politika segragacije koja je napustena cak i u njjacoj zemlji aparhejda, JAR...da je segragacija ispravna politika danas bi je vidio i u USofA a nebi nestala u talasima pokreta za ljudska prava...nadam se da kontas i ovo oko treceg entiteta, koliko god bila zelja i s pravom bilo dozvoljeno da se o tome prica i zahtijeva, sama podloga zahtijeva je neprirodna za nasu Domovinu i zbog toga negativna po njenu buducnost...
A postojanje 1.entiteta (FBiH) i 2. entiteta(RS) je ko biva 'prirodno'?

Kad se ukine 1. i 2. entitet onda se može pričat i o ukidanju 3.
Do tada 3. entitet nastavlja sa svojom egzistencijom (de facto mislim,de iure treba još malo vremena da se prizna)
hercegovac_pravi

#35 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by hercegovac_pravi »

dominico wrote: A postojanje 1.entiteta (FBiH) i 2. entiteta(RS) je ko biva 'prirodno'?

Kad se ukine 1. i 2. entitet onda se može pričat i o ukidanju 3.
Do tada 3. entitet nastavlja sa svojom egzistencijom (de facto mislim,de iure treba još malo vremena da se prizna)
:lol: :lol: :lol: :lol:
Evo upravo sam provozo malo oko vjećnice drugog četničkog entiteta, pardon prvog zapadno-hercegovačkog entiteta...mislim onako virtualno jer se samo tu može i pronaći. probaj i ti pravi đir
P.S. shvati da Dodik nemere imat dva entiteta a da Hrvati nemaju ni jedan. zato piši propalo
sammo

#36 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by sammo »

Slazem se da bi ostali trebali biti vise prisutni u politickoj sferi u BIH, ali to o bosanskoj naciji ne pije vode, jer nema Hercegovaca i jos nesto, Bosanci nisu među ostalima. Drzavljanstvo BIH i bosanska nacija nisu isto, ne bi to zeljeli ni ostali...npr. iz Hercegovine...imaju BIH drzavljansto, po nacionalnosti su x...sta imaju oni veze sa Bosanstvom?!
essex

#37 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by essex »

sammo wrote:Slazem se da bi ostali trebali biti vise prisutni u politickoj sferi u BIH, ali to o bosanskoj naciji ne pije vode, jer nema Hercegovaca i jos nesto, Bosanci nisu među ostalima. Drzavljanstvo BIH i bosanska nacija nisu isto, ne bi to zeljeli ni ostali...npr. iz Hercegovine...imaju BIH drzavljansto, po nacionalnosti su x...sta imaju oni veze sa Bosanstvom?!
kakvi ba ostali?, ko su ostali? oni koji nisu konstitutivni? pa upravo je tu i problem...ostali ne postoje i jedini nacin je da se ubace u politiku je kroz izjednacavanje svih nas koji smo prostojednostavno bosanci sa svim ovim torasima...i nije bosanska nacija, u pitanju je bosanskohercegovacka nacija, a bosanska je etnija, bas da bi se izjednacili sa torasima...novi tor? pa ako gospoda zele politicke igre torova moraju dozvoliti svima nama politicki tor sviju nas koji ne zelimo da nam vjera odredjuje kojem toru pripadamo nego da to za sve nas koji u to vjerujemo bude kulturna i historijska pripadnost nasljedju nas bosanaca...
samo da razumijes, nacija proizilazi iz pripadnosti drzavi, etnija je kultoroloski odredjena...hercegovina je samo jedna od bosanskih regija koja je sa pijanim austrijancem dosla u naziv drzave, isto kao sto je i hrvatska u to doba dobila naziv od tog istog pijanog austrijanca "hrvatska, slavojina i dalamacija" pa nevidis njih da se upiru sa tim nazivom nego su ga cim su mogli zbrisali u ime svog historijskog imena, opravdano...
dominico

#38 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by dominico »

hercegovac_pravi wrote: :lol: :lol: :lol: :lol:
Evo upravo sam provozo malo oko vjećnice drugog četničkog entiteta, pardon prvog zapadno-hercegovačkog entiteta...mislim onako virtualno jer se samo tu može i pronaći. probaj i ti pravi đir
P.S. shvati da Dodik nemere imat dva entiteta a da Hrvati nemaju ni jedan. zato piši propalo
To što vi maštate da će ostati ovaj dvoentiteski sustav su samo vaši mokri snovi
therrarrius

#39 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by therrarrius »

Koliko je samo bilo ''deklaracija'', ''peticija'', ''mirnih okupljanja'', raznoraznih pokreta kao sto je dosta, koji nikada nista nisu uradili osim pojeli kvalitetnu kolicinu guvana.
Dobro je OSA rekao, deklaracije se ne jedu, deklaracije normalan narod tjeraju na povracanje jer nece nista promjeniti, nista novo donijeti, a mi se vrtimo u krug i ganjamo vlastiti rep od 95-e godine.
Pitam se koliko cemo morati popiti septickih jama obecanja dok ne skontamo da nas konstantno lazu.
hercegovac_pravi

#40 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

dominico wrote:
hercegovac_pravi wrote: :lol: :lol: :lol: :lol:
To što vi maštate da će ostati ovaj dvoentiteski sustav su samo vaši mokri snovi
Kakav ba dvoentitetski "sustav"...neda Ćaršija njakih entiteta a o mahali da ne pričamo, kare mahala "štrc milojka" :zzzz:
Ustvari kad malo bolje razmislim, možete dobiti samo mjesnu zajednicu, taman vas toliko ima da popunite sve funkcije.
dominico

#41 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by dominico »

hercegovac_pravi wrote:
Kakav ba dvoentitetski "sustav"...neda Ćaršija njakih entiteta a o mahali da ne pričamo, kare mahala "štrc milojka" :zzzz:
Ustvari kad malo bolje razmislim, možete dobiti samo mjesnu zajednicu, taman vas toliko ima da popunite sve funkcije.
Sad kad vas Mile popiše u RS-u, vas će biti toliko za stati ispod jedne šljive
essex

#42 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by essex »

dominico wrote:
hercegovac_pravi wrote:
odlicno...neka popise pa da imamo argumenat vise sta je proizvod genocida i razlog vise za ukidanje daytonijade i dva blentiteta koji implementiraju segragaciju...ozezi mile, bujrum junacino...da, i onda cemo samo pitati "a sta je sa annex7?" :D
hercegovac_pravi

#43 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

dominico wrote:
hercegovac_pravi wrote:
To ti samo znaĆi da nas je višlje u pederaciji..pa ti sad vidi.. :dance:
Vengo,drž' se ti guvna i pojate hebo entitet, ta šta bi vi sunjim? Dali smo vam jedan kunton (zhk) pa niste ustanju sunjim vladat a nemoli da vam damo entitet. Vi bi se Iskrvili izmeđuse, ovo što vam nedamo da se ništa pitate je za vaše dobro.

P.S @essex izvini za OT na temi.
Mjesanac

#44 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by Mjesanac »

essex wrote:da li je vrijeme da gradjanska demokratija uzme stvari u svoje ruke i dovede drzavu u stanje normalnosti, ili cemo i dalje dopustati da nas ustogljenost "konstitutivaca" i njihovih toraskih politika, potreba i zelja vuce u sve dublji i dublji ambis nestanka nase Domovine...jasno je do sada svim razumnima, sto vise njihovih zelja se ispostuje sve je manje nase Domovine...a da stvar bude jos crnja, oni kao desnica dobivaju jedno 35 posto glasova, ali blokadom onih napradnih snaga koji bi nesto i ucinili osigravaju se da jedva 50% izadje na izbore, sto im je dovoljno da vladju, vasvjek, ako im dozvolimo...a to sve mogu jer su "konstitutivni" i provode sve politike i zakone koji njima idu na ruke...

a sta je sa nama ostalima, koji vidimo nasu domovinu kao nase porijeklo, nevezano za vjeru? mi smo tim njihovim uskogrudim politikam bas oni blokirani koji bi nesto i napravili ali nam nedaju jer znaju da ca sa nasim dolaskom poceti pakovati svoje kofere...svi mi koji smatramo da nam je Domovina zajednicka, svi mi koji zelimo bolju buducnost za sve nas, svi mi znamo da je gradjanska opcija i gradjanske stranke jedina opcija za napredak ove nase jadne i napacene zemlje, zemlje koji su torasi srozali na nivo ispod treceg svijeta, gdje ljudi jedu iz kontejnera, rade uglavnom na crno kao robovi za nadnice koje kada se pomenu na zapadu ljudi pitaju "a da li je to nedeljno primanje?"...kada mu kazete da je to mjesecna plata zidara covjek nemoze da vjeruje (samo da napomenam, bricklayer (zidar) je na zapadu u sindikatu, nemoze poceti ispod $16/satu (mozda danas cak i vise, odavno imam ovaj podatak)...vrlo brzo dolaze do $20-$22/satu))...
da li ziteljima nase Domovine treba obezbijediti ovaj nivo nadnica? da, ali ne sutra...ko god to obeca taj laze...ono sto obezbjedjuje visoke plate je privreda, a ovi torasi su je gotovo rasprodali i nije ni cudo sto ljudi rade za mizerne plate...

vrijeme je za promjene. vrijeme je da se i mi pitamo koji ne potpadamo pod takozvani "konstitutivni blok", ne zato sto smo drugacije religije (svi mi dolazimo vecinom iz 3 najvece konfesije u Domovini) nego zato sto nesmatramo da je religija uopste bitna pri odredjivanju prema Domovini. Domovina nam je zajednicka, religija je licna stvar svakog od nas i kao takva se treba i postovati a ne sa njom politiku voditi i dovoditi Domovinu, nasu JEDNU I JEDINU do nestanka zato sto su to potrebe religijskih politika koje svoje olicenje i pravnu podlogu nalaze kroz "nacije" i "konstitutivni blok", ekskluzivitet koji demokratija ne poznaje, a kamo li Gradjanska Demokratija...

grupa koja voli svoju Domovinu, svoju JEDNU I JEDINU se nasla da napravi jednu obicnu izjavu, zelju, nadu u bolju buducnost, koja se izrazila kroz Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine...to su obicni ljudi, iz Domovine, iz Dijaspore neki vec i okupljeni oko vec postojecih NVO, neke od tih NVO su punom parom prisli i radili na izradi ove jednostavne zelje za boljom buducnoscu...svi smo se mi okupili i dali svoje prijedloge, svadja je bilo, ali i mora jer svi zele srcem ono najbolje za svoju Domovinu, ali ono sto je najbitnije, sve su to razumni ljudi koji shvacaju i te svadje kao rezultat tih zelja i nista vise...

sa svim ovim recenim, dopustite sebi 5 minuta i procitajte nase zelje i nadu za bolju buducnost sviju nas, da postanemo normalna drzava, drzava JEDNAKIH PRED JEDNAKIMA, drzava GRADJANSKE PARLAMENTARNE DEMOKRATIJE!

pozdrav domovini...

evo link za Deklaraciju...

https://acrobat.com/#d=myISAJ4V5Vplx3OC*5V6cw

BOSNA BOSANCIMA!

:thumbup: :thumbup: :thumbup: Svaka cast, ne bi ni sam bolje napisao. Samo ne mozemo se protiv lopova na vlasti boriti deklaracijama, nego tako sto cemo izaci na izbore u sto vecem broju i glasati za bilo koju stranku koja nije vodjena nacionalizmom. Jer odavno je postalo jasno da nake Izetbegovice, Tihice, Dodike nije briga za nacionalne interese odredjenog naroda, vec da su ih vjesto iskoristili da bi sebi napunili racune.

Bosna i Hercegovina svima onima koji je vole svim srcem :bih:
cyprus

#45 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by cyprus »

Otkad dijaspora spada u građane BiH?
high_volume

#46 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by high_volume »

cyprus wrote:Otkad dijaspora spada u građane BiH?
Ne vidim smajlić pa ne vjerujem... Ti to ozbiljno pitaš?
freebih

#47 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by freebih »

cyprus wrote:Otkad dijaspora spada u građane BiH?
Oduvijek i zauvijek dok postoji Ustav RBiH i Medjunarodno pravo i povelja UN-a.
To nije "dijaspora" vec su to izbjeglice.
Provokatorima poput clana "cyprus" je jedini cilj zavaditi gradjane RBiH u Dejtonistanu sa nasim izbjeglicama vani.
Danas i treca i cetvrta generacija Jevreja prima odstetu od Njemacke a clan "cyprus" ovdje nama razvlaci pamet i dovodi u pitanje drzavljanstvo ljudi koji su samo prije 18 godina zivjeli i radili u BiH.
cyprus

#48 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by cyprus »

Ne dovodim ja u pitanje državljanstvo nego samo pojam građanin. Nekako mi nema smisla... Ali moguće da je do mene. Interesuje me da li su stvarno državljanin i građanin sinonimi?
essex

#49 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by essex »

Mjesanac wrote: :thumbup: :thumbup: :thumbup: Svaka cast, ne bi ni sam bolje napisao. Samo ne mozemo se protiv lopova na vlasti boriti deklaracijama, nego tako sto cemo izaci na izbore u sto vecem broju i glasati za bilo koju stranku koja nije vodjena nacionalizmom. Jer odavno je postalo jasno da nake Izetbegovice, Tihice, Dodike nije briga za nacionalne interese odredjenog naroda, vec da su ih vjesto iskoristili da bi sebi napunili racune.

Bosna i Hercegovina svima onima koji je vole svim srcem :bih:
ma kakav mjesanac, ti si ba bosanac :D ...nego za izbore...j anevidim stranku za koju bih glasao...ja preporucujem svima da bojkutuju izbore upravo zbog sistema koji je nakaradan i ne dozvoljava osnovno postivanje ljudskih prava, favorizuje sve one koji su za nacionalizam a blokirao je sve one koji su gradjanski naelektrisani...ipak za one koji se odluciti glasati ja bih preporucio BOSS jer se mirnes jedini pokazao da se ne boji ni lanac na vratima skupstine razvaliti ni reci u lice ono sto misli onima kojima to misli...bosna treba takvih ljudi u politici a on je za sada sam pa ako vam se vec izlazi na nedemokratske izbore podrzite barem nekoga ko zeli promjenu i koji ce raditi na toj promjeni...
essex

#50 Re: Deklaracija Gradjana Bosne i Hercegovine

Post by essex »

cyprus wrote:Ne dovodim ja u pitanje državljanstvo nego samo pojam građanin. Nekako mi nema smisla... Ali moguće da je do mene. Interesuje me da li su stvarno državljanin i građanin sinonimi?
svako moze imati dvojno drzavljanstvo, medjutim porijeklo je uvijek samo jedno, tako da je i to gradjanin R BiH ustvari porijeklo i na to se misli...
Post Reply