Otvaranje kafica

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

sheikh

#26 Re: Otvaranje kafica

Post by sheikh »

sarajev_o wrote:Zasto je kod 80% bosanaca u genetskom kodu da otvore kafic. :lol:

To fkt ni ja nisam nikada mogao shvatiti :thumbup:
Hendrix

#27 Re: Otvaranje kafica

Post by Hendrix »

Ja mislim da je i biti vlasnik kafića neka vrsta i satisfakcije koju ne možeš imati ako recimo držiš prodavnicu mješovite robe. Znate kako to ide, sve gazde kafića najpoželjniji, zajebani momci, ma nema dalje a obično takvima kafić radi jer su debelo u ilegalnom radu i sivoj ekonomiji.
E sad, sve to gleda čovjek sa strane, vozaju auta, a debili, nemaju ni srednje škole završene, dva broja sabrat problem, uvijek dobre koke s njima....i eto ideje za otvaranjem, ne kažem da je to slučaj sa čovjekom koji je pokrenuo temu, ali govorim o onome što sam ja vidio. Kafić je biznis u koji se svako razumije, svi mo vidjeli šta se radi kafice , sokovi alkohol, ma ne treba ti ništa sve znaš i to je vjerovatno još jedan razlog zašto je popularna ideja.

Ja sada ne mogu da nabrojim koliko sam puta čuo za ovu ideju od nekih poznanika, ali uvijek je isti šablon...nema škole nikakve, proveo je pola života sjedeći u kafiću i usput dobio ogroman kompleks gledajući gazde kako se šepure te je nakon godina razmišljanja došao na genijalnu ideju da i on otvori to, jer ako može onaj tamo mogu i ja. Jedno 90% samo laprda i nikad i ne mrdne sa mjesta, 10% ih je fakat krenulo u neku ozbiljniju analizu i rad a ja znam samo jednog koji još uvijek ima kafić ali mi se stalno žali da je na ivici isplativosti a ne smije da počne krasti.

Pa vidi jarane, bujrum, tvoj biznis tvoj rizik, ljudi su ti gore napisali konkretne probleme koje ćeš imati i razmisli dobro prije nego bilo šta uložiš s činjenica da na forumu tražiš ovakve savjete za nešto tako ozbiljno mi izgleda kao da nisi dobro proučio šta da radiš i šta ti je sve potrebno.
mimsy

#28 Re: Otvaranje kafica

Post by mimsy »

Ma mani se kafica,baci se na poljoprivredu,zdrava hrana se sad najvise trazi :D Ja bi u gradu otvorila kakvu piljaru jednino od 0-24,tu se pare ako je lokacija dobra i fin prilaz ...
nova_korisnica

#29 Re: Otvaranje kafica

Post by nova_korisnica »

sarajev_o wrote:Zasto je kod 80% bosanaca u genetskom kodu da otvore kafic. :lol:

zato sto je kod 99% da piju kafu...ili ovih 80% barem to misli :)

btw, ne znam gdje planiras taj kafic otvarati, ali ja bih ti sugerisala da malo obidjes ovo sto ima otvoreno...da vidis kako vecina zjapi prazno....
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#30 Re: Otvaranje kafica

Post by -LIBERO- »

Jako je bitna lokacija tog kafica. Moja dva poznanika imaju suvlasnicki dio u dva kafica,jedan je u NG drugi u Centru. Ovaj u NG je i bolje uredjen cak i savjesnije posluje,gostoprimstvo na nivou..i kada pogledas u svim segmentima je bolji projekat od ovog kafica u centru. Ali djaba sve i trud i ulaganje i marketing i trud oko toga ...ovaj kafic u cebntru grada razvaljuje bukvalno, Uvijek pun,aktuelan i tako vec godinama.

Imam osjecaja da je 80% te problematike u lokaciji,naravno uredjenosti..ali vala i u rezonovanju pojedinih vlasnika kafica koji pokusava uvijek zaraditi dodatnih 3 marke na kilu kafe ili litri vodke...pa razumijem ja sve ali vecina naruci svjesno slabiju kafu jer po kili ce biti bolji 5 maraka. Islicno uskosicarno rezonovanje,a fakticki sam sebi jamu kopa.

Treba znati raditi sa tim i imati logiku da se automatizmom ne moze zaraditi odmah 10.000 mjesecno samo cinjenicom stoo eto kao ja imam svoj kafic ja sam gazda.

Cudan je mentalni sklop nas bosanaca pa tako i ovih sto drze kafice i ugostiteljske objekte,ali i nas koji koristimo njihove usluge. E sada,treba tu potrefiti sredinu i izbalansirati sve to :D
RtrnOfSalisbury

#31 Re: Otvaranje kafica

Post by RtrnOfSalisbury »

mozda nije estetski ali pustati iskljucivo izvornu muziku, 24 sata, ponekad dovesti pokoju zvijezdu da je gosti vide i opipaju ... brzo bi se to proculo i publika bi dolazila iz cijele regije, za mjesec dana bi trazio veci prostor
Post Reply