Koji BMW?!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Koji od ova tri modela biste izabrali?

2011 X5 3.0
19
28%
2011 528i
25
37%
2011 335is
24
35%

Total votes: 68

gurabija78

#26 Re: Koji BMW?!?

Post by gurabija78 »

koliko sam skontao, kupujes auto u SAD?
jesi li bio u mogucnosti provjeriti kako izgleda uzivo ovaj auto?
http://www.teslamotors.com/models/
whow

#27 Re: Koji BMW?!?

Post by whow »

gurabija78 wrote:koliko sam skontao, kupujes auto u SAD?
Pa sudeci po navedenim performansama Tesla je valjda najkompetentnije vozilo u klasi sportskih hibrida .
Sa dosegom od 300 milja oko 460 km na jednom punjenju te ubrzanjem od 5.6 sec do stoje ,minimalnim vremenom punjenja baterija radi se o vozilu koje cjenom i perfomansama potpuno parira BMW. Sta ce biti sa ovim vozilom u svakodnevnoj upotrebi i exploataciji tesko je reci , mislim da ce svakoako naci svoje trziste. Za test voznje ga jos nema.
Šeha

#28 Re: Koji BMW?!?

Post by Šeha »

Nema toga na cesti jos (2012 kazu)
Izgleda super ali meni to nije opcija. Parkiram na ulici i dok ne budu po svakom komsiluku imali uticnice nema sanse da ga mogu imati :D :) Jedino da kucam po komsiluku sa produznim kablom i molim za punjenje :D

Onda kad krenem negdje na put... recimo u Montreal posto tamo idem bar 2x godisnje (a duzi je put od 300milja koliko je ovome domet) sta radim kad mi nestane baterije? Cekam pet do osam sati da se napuni? :D :D

Neprakticno skroz. Dok ne budu imali baterije na mijenjanje a mognu se mijenjati na benzinskoj pumpi.
Šeha

#29 Re: Koji BMW?!?

Post by Šeha »

whow wrote:
Pa sudeci po navedenim performansama Tesla je valjda najkompetentnije vozilo u klasi sportskih hibrida .
Sa dosegom od 300 milja oko 460 km na jednom punjenju te ubrzanjem od 5.6 sec do stoje ,minimalnim vremenom punjenja baterija radi se o vozilu koje cjenom i perfomansama potpuno parira BMW. Sta ce biti sa ovim vozilom u svakodnevnoj upotrebi i exploataciji tesko je reci , mislim da ce svakoako naci svoje trziste. Za test voznje ga jos nema.

Nije Tesla hibrid. Electric motor only.
japo-

#30 Re: Koji BMW?!?

Post by japo- »

:cry:
GaRGa

#31 Re: Koji BMW?!?

Post by GaRGa »

ja bi uzeo ovaj ispod, isto motor ko u 3ci al puno puno laksi i ljepsi :)

Image
anonimni clan

#32 Re: Koji BMW?!?

Post by anonimni clan »

[quote="Šeha"]Kad bi imali priliku, koji od ova tri bi izabrali? Obratite paznju na modele i motore.

Ja bih izabrao ovaj!
Image
whow

#33 Re: Koji BMW?!?

Post by whow »

Šeha wrote:
Nema toga na cesti jos (2012 kazu)
Izgleda super ali meni to nije opcija. Parkiram na ulici i dok ne budu po svakom komsiluku imali uticnice nema sanse da ga mogu imati :D :) Jedino da kucam po komsiluku sa produznim kablom i molim za punjenje :D

Onda kad krenem negdje na put... recimo u Montreal posto tamo idem bar 2x godisnje (a duzi je put od 300milja koliko je ovome domet) sta radim kad mi nestane baterije? Cekam pet do osam sati da se napuni? :D :D

Neprakticno skroz. Dok ne budu imali baterije na mijenjanje a mognu se mijenjati na benzinskoj pumpi.
Mislim da bar kad je u pitanju infrastruktura za punjenje baterija postavljanje elektricnih uticnica predstavlja neko minimalno ulaganje koje je takoder i tehnicki jednostavno . U Kanadi na primjer svaka kuca , parking i garaza vec imaju uticnice za grijac bloka motora koji je neophodan zbog niskih temperatura tako da to i nije neki problem . U New Yorky bi vjerovatno bilo teze postaviti uticnicena sva potrebna zbog ociglednih razloga ali taj problem je umanjen sa veoma dugackim dosegom baterije od 300 milja odnosno 460 km po jednom punjenju. Ako se zna da je Americki prosjek voznje 60 milja dnevno onda duzina punjenja i nije bas neki problem osim ako ne putujes dnevne rute razdaljine dulje od 460 km u kome slucaju se javlja problem dopune odnosno izmjene baterija . Mislim da svaka "nova tehnologija" ima svoje poteskoce ali da elektricni motor vjerovatno trenutno najblizi realnoj upotrebi. Ne treba zaboraviti da ni struja nije besplatna te da proizvodnje iste takoder doprinosi zagadzivanju okoline itd , itd . Tako da ni to nije neko konacno rjesenje ali predstavlja neki dobar pocetak.
B34R

#34 Re: Koji BMW?!?

Post by B34R »

3-ce su izdale po meni najljepse linije s toga glas za trecu opciju...
Haris.ba

#35 Re: Koji BMW?!?

Post by Haris.ba »

X 6 je strašno dobro auto, ali meni i strašno ružno. Vožnja je fantazija, ali ja bi ga bolje nacrtao.
x5 uzmi ako ti treba suv. 5-u uzmi ako imaš para za nju(mada mnogi kažu da je auto za autoputa, a ne grada - ne slažem se). A 3-u kupe uzmi ako nemaš djece. Meni je nekako najlogičnija(mada je bmw auto koje se uzima srcem a ne logikom) bmw 1 kupe naspram 3 kupe. A mislim da je jeftinija i više od 10.000$ (barem je tako u BiH). Barem meni klasa 3-e je izgubila smisao kakav je imala dolaskom 1-e. Kad uzimaš bmw (osim ako nisi milioner) treba malo i dugoročnije razmišljati. Tada se kupe uzima samo ako imaš dodatno auto. Jer kad čovjek stari, osim ako se ne pomami, ipak određene stvari ne gleda istim očima ko prije. A jesi razmišljao o 3-i limuzina?
Šeha

#36 Re: Koji BMW?!?

Post by Šeha »

Haris.ba wrote:X 6 je strašno dobro auto, ali meni i strašno ružno. Vožnja je fantazija, ali ja bi ga bolje nacrtao.
x5 uzmi ako ti treba suv. 5-u uzmi ako imaš para za nju(mada mnogi kažu da je auto za autoputa, a ne grada - ne slažem se). A 3-u kupe uzmi ako nemaš djece. Meni je nekako najlogičnija(mada je bmw auto koje se uzima srcem a ne logikom) bmw 1 kupe naspram 3 kupe. A mislim da je jeftinija i više od 10.000$ (barem je tako u BiH). Barem meni klasa 3-e je izgubila smisao kakav je imala dolaskom 1-e. Kad uzimaš bmw (osim ako nisi milioner) treba malo i dugoročnije razmišljati. Tada se kupe uzima samo ako imaš dodatno auto. Jer kad čovjek stari, osim ako se ne pomami, ipak određene stvari ne gleda istim očima ko prije. A jesi razmišljao o 3-i limuzina?
Jedinica ovdje ima drugaciju reputaciju. Voze ga ili zene ili djeca mladja od 21 godine. Ispitivanje koje su radili nedavno sa vlasnicima 1-serije dalo je podatak da 80% vlasnika jedinice ne zna da auto ima zadnju vucu. Osim toga malo je uza i manja od trice tako da, sto se mjesta tice, trica ima vise smisla.

Ovu novu trojku kupe (335is) sam vidio na autosajmu i bas je fina. M3 trim. Dizajn petice je haos ali zrtvovao bih performanse jer je ne bih mogao uzeti sa ovim turbo motorom nego obicnu (528i)

X6 nisam stavio u izbor jer je vise od 10 hiljada skuplji nego ostali. (sva tri ova su cijenom tu negdje)

3 limuzinu (sedan) imam trenutno i super je ali kupe mi je ljepsi dizajn. O tom po tom, ima do te odluke jos godina :) Ovo je meni najljepse vrijeme, kad pocnem ici po salonima i birati, sve su ti opcije, pa malo gledas pa biras pa testiras...

Sad sam za vikend gledao Jaguara XF. Da ga hoce samo malo spustiti i njega bih ubacio u izbor. Bas puno dobijes za cijenu. Da u BMW ubacis sve stvari koje uz Jaguar dobijes automatski tu bi bili negdje cijenom. Ili, sa druge strane, da iz Jaguara mozes izvaditi par nepotrebnih stvari (navigacija, sjedista sa grijanjem i hladjenjem, grijanje volana i sl. skupe gluposti) cijenom bi bas napadao BMW.

E klasa je po meni precjenjena. Osnovna verzija kosta kao 535i i tu nema dileme. 535 motor je toliko bolji da uopste nisu konkurencija. Da kosta kao 528 ozbiljnije bih ih uzeo kao izbor.

Audi kosta kao BMW a opet su inferiorni u motorima. Recimo za A5 sa sestocilindricnim motorom (3.2 ili sta li je vec) traze kao za bmw 335ci a BMW ce ga oderati na cesti. Da bi dobio iste performanse moras ici na S5 koji je cijenom opet puno skuplji. I sve tako nekako ide. Puno traze za ono sto daju. Gledao sam A6 recimo. Za lease mi trazi 590 mjesecno. Za te pare mogu hladno uzeti 535, X6, i Jaguara XF - sve bolja auta od A6.

Da, i nemam djece :D :)
olensoner

#37 Re: Koji BMW?!?

Post by olensoner »

GaRGa wrote:ja bi uzeo ovaj ispod, isto motor ko u 3ci al puno puno laksi i ljepsi :)
Laksi jeste, ali ljepsi od E90 coupea definitivno nije, bar meni :mrgreen:
anonimni clan

#38 Re: Koji BMW?!?

Post by anonimni clan »

Haris.ba wrote:X 6 je strašno dobro auto, ali meni i strašno ružno. Vožnja je fantazija, ali ja bi ga bolje nacrtao.
Ne treba mi SUV ali da imam para za njega izbor bi pao na X6.Bez obzira na podijeljena misljenja o njegovom izgledu.
Inace vozim 5_cu i uskoro je mijenjam.........naravno 5-com ali novijom........heheheheh
Kupe i sportski izgled je mene prosao........sin se lozi na to i kaze cim pocne zaradjivati punu platu,a to je za jednu god. kupuje kupe.
3-ka nije izgubila smisao kako kazes izlaskom 1-ce jer se radi o razlicitim klasama,i BMW je uvodjenjem serije 1 samo popunio prazninu u svojoj ponudi.
U njemackoj je 1-ca pravi hit medju omladinom i onim tetama......nude ih u raznim varijantama,2vrata,4 vrata,sa i bez izbacenim gepekom pozadi,kao kupe ,kao kabrio.........ma pravo auto za mladjariju........
Haris.ba

#39 Re: Koji BMW?!?

Post by Haris.ba »

Ma ne želim kvariti temu pričom o jedinici, skontao sam da je različita pozicija keca u Americi i Evropi. Mislim da ih u Americi ne prodaju kao "hatcback". Ali malo mi je velika pljačka pored 1-e sa najjačim motorom uzeti 3-u. Ma to je moj problem - malo sam tvrdica.

Ma ovo je isto ko birati između Penelope Kruz, Đenifer Aniston i Monike Beluči.
anonimni clan

#40 Re: Koji BMW?!?

Post by anonimni clan »

Haris.ba wrote:Ma ne želim kvariti temu pričom o jedinici, skontao sam da je različita pozicija keca u Americi i Evropi. Mislim da ih u Americi ne prodaju kao "hatcback". Ali malo mi je velika pljačka pored 1-e sa najjačim motorom uzeti 3-u. Ma to je moj problem - malo sam tvrdica.

Ma ovo je isto ko birati između Penelope Kruz, Đenifer Aniston i Monike Beluči.
Odprilike tako nekako..........
whow

#41 Re: Koji BMW?!?

Post by whow »

Izbor je stvarno ogroman . Znam da si ti dozivotni BMW fan ali ja bih svakako dao shansu i ostalim markama . Istina je da BMW drzi cjenu u Americi bolje nego bilo koja druga marka ali mislim da je previse odlicnih automobilo na trzistu da bih proveo citav zivot vozeci jednu marku. Meni je interesantan recimo i ovaj novi Camaro koji je bar po pisanju auto kritike i po ocjeni strucnjaka pun pogodak a cjenom malo skuplji od recimo Golfa GTI. Naravno nije luxsuzan kao BMW ali ima svojih prednosti. Kada je u pitanju SUV segment Toyota ima sport verziju RAV4 sa V6 verzijom od 269 ks koje je recimo 20-25 hiljada jeftinija od X3. Ponovo nije BMW ali je odlicna za ono za sto je namjenjena. Jaguar je super auto ukoliko ga mislis voziti sljedecih 15 godina jer strasno gubi na cjeni i teze ga je prodati Onda tu je Infiniti koji takoder nije za odbaciti . Problem je naravno u tome sto se covjek u BMW-a zaljubi kao u zenu i postane sljep za sve druge marke zar ne?
jefferson

#42 Re: Koji BMW?!?

Post by jefferson »

whow wrote:Izbor je stvarno ogroman . Znam da si ti dozivotni BMW fan ali ja bih svakako dao shansu i ostalim markama . Istina je da BMW drzi cjenu u Americi bolje nego bilo koja druga marka ali mislim da je previse odlicnih automobilo na trzistu da bih proveo citav zivot vozeci jednu marku. Meni je interesantan recimo i ovaj novi Camaro koji je bar po pisanju auto kritike i po ocjeni strucnjaka pun pogodak a cjenom malo skuplji od recimo Golfa GTI. Naravno nije luxsuzan kao BMW ali ima svojih prednosti. Kada je u pitanju SUV segment Toyota ima sport verziju RAV4 sa V6 verzijom od 269 ks koje je recimo 20-25 hiljada jeftinija od X3. Ponovo nije BMW ali je odlicna za ono za sto je namjenjena. Jaguar je super auto ukoliko ga mislis voziti sljedecih 15 godina jer strasno gubi na cjeni i teze ga je prodati Onda tu je Infiniti koji takoder nije za odbaciti . Problem je naravno u tome sto se covjek u BMW-a zaljubi kao u zenu i postane sljep za sve druge marke zar ne?
Sve je to fino sto si ti rekao, ali,
Niti jedan automobil ne vozi kao BMW!
Znas da vozim passata, vozio sam japnace, svasta nesto, ali samo je jedan uzitak u voznji :D
Valbon_1

#43 Re: Koji BMW?!?

Post by Valbon_1 »

whow wrote:Izbor je stvarno ogroman . Znam da si ti dozivotni BMW fan ali ja bih svakako dao shansu i ostalim markama . Istina je da BMW drzi cjenu u Americi bolje nego bilo koja druga marka ali mislim da je previse odlicnih automobilo na trzistu da bih proveo citav zivot vozeci jednu marku. Meni je interesantan recimo i ovaj novi Camaro koji je bar po pisanju auto kritike i po ocjeni strucnjaka pun pogodak a cjenom malo skuplji od recimo Golfa GTI. Naravno nije luxsuzan kao BMW ali ima svojih prednosti. Kada je u pitanju SUV segment Toyota ima sport verziju RAV4 sa V6 verzijom od 269 ks koje je recimo 20-25 hiljada jeftinija od X3. Ponovo nije BMW ali je odlicna za ono za sto je namjenjena. Jaguar je super auto ukoliko ga mislis voziti sljedecih 15 godina jer strasno gubi na cjeni i teze ga je prodati Onda tu je Infiniti koji takoder nije za odbaciti . Problem je naravno u tome sto se covjek u BMW-a zaljubi kao u zenu i postane sljep za sve druge marke zar ne?
Tacno tako :) :thumbup: :D
Šeha

#44 Re: Koji BMW?!?

Post by Šeha »

Meni i bratu je zanimacija ici po salonima, gledati i testirati auta. U lokalnim salonima nas vec znaju :)

Gotovo sva auta koja si pobrojao sam probao sem te RAV Sport.

Jedna fina stvar koju BMW radi je da od prodavaca dobivam obavijesti kad ce dobiti koji model i ako hocu da dodjem da ga vidim i probam. Tako sam probao i novu sedmicu i dobio sam poziv da testiram novu peticu.

Mene drzanje cijene ne zanima toliko jer auta uzimam na lease tako da ih ne drzim duze od 3 godine.

I naravno da ne kupujem BMW naslijepo. Uvijek prvo odredim cijenu koju zelim platiti pa napravim uzi izbor auta (obicno MB, Audi, BMW, Lexus, Acura i Cadillac)

Od ovog izbora jedino Acura konstatno parira odnostom cijena/dobiveno BMW-u. Acura ima najnizu cijenu od svih "luxury brands" a daje ti skoro sve opcije standard. Jedino navigacija je opcija. Jasno imas inferioran (mada odlican) motor ali zato vise luksuznih opcija za puno manje para (usteda cak do 10000, TSX vs. 335)

MB ima dobru pocetnu cijenu ali za svaku sitnicu moras doplatiti. Malte ne i za onaj upaljac.

Audi ima inferiorne motore naspram BMW-a jednake cijene. Da su malo jeftiniji bili bi mnogo konkurentniji po mome misljenju. Dizajn im je odlican.

Lexus (govoricu o IS-250/350 jer taj sam gledao kad sam kupovao svoje auto) ima malo manje mjesta nego trica, pogotovo pozadi. Malo je jeftiniji ali i motor mu je slabiji (250) ako uzmes 350 onda je iste cijene kao 335i a opet mu je motor slabiji.

Cadillac nije tada davao lease pa sam ga odmah izbacio iz utrke. Gledao sam CTS naravno.
whow

#45 Re: Koji BMW?!?

Post by whow »

Šeha wrote:Meni i bratu je zanimacija ici po salonima, gledati i testirati auta. U lokalnim salonima nas vec znaju :)

Gotovo sva auta koja si pobrojao sam probao sem te RAV Sport.

Jedna fina stvar koju BMW radi je da od prodavaca dobivam obavijesti kad ce dobiti koji model i ako hocu da dodjem da ga vidim i probam. Tako sam probao i novu sedmicu i dobio sam poziv da testiram novu peticu.

Mene drzanje cijene ne zanima toliko jer auta uzimam na lease tako da ih ne drzim duze od 3 godine.

I naravno da ne kupujem BMW naslijepo. Uvijek prvo odredim cijenu koju zelim platiti pa napravim uzi izbor auta (obicno MB, Audi, BMW, Lexus, Acura i Cadillac)

Od ovog izbora jedino Acura konstatno parira odnostom cijena/dobiveno BMW-u. Acura ima najnizu cijenu od svih "luxury brands" a daje ti skoro sve opcije standard. Jedino navigacija je opcija. Jasno imas inferioran (mada odlican) motor ali zato vise luksuznih opcija za puno manje para (usteda cak do 10000, TSX vs. 335)

MB ima dobru pocetnu cijenu ali za svaku sitnicu moras doplatiti. Malte ne i za onaj upaljac.

Audi ima inferiorne motore naspram BMW-a jednake cijene. Da su malo jeftiniji bili bi mnogo konkurentniji po mome misljenju. Dizajn im je odlican.

Lexus (govoricu o IS-250/350 jer taj sam gledao kad sam kupovao svoje auto) ima malo manje mjesta nego trica, pogotovo pozadi. Malo je jeftiniji ali i motor mu je slabiji (250) ako uzmes 350 onda je iste cijene kao 335i a opet mu je motor slabiji.

Cadillac nije tada davao lease pa sam ga odmah izbacio iz utrke. Gledao sam CTS naravno.
Potpuno sam zaboravio na Acuru koja je definitivno best buy u segmentu mada je TL -u definitivno potreban novi model da parira konkuenciji. Ovaj zadnji redesign mi je totalno off. Istina BMW je BMW .
Njanjo

#46 Re: Koji BMW?!?

Post by Njanjo »

KAd bude X5 mogao ici gdje Lada Niva moze onda cu ga smatrati za valjanog SUV-a...dotad opcija 2 :D
ado-šampion

#47 Re: Koji BMW?!?

Post by ado-šampion »

Njanjo wrote:KAd bude X5 mogao ici gdje Lada Niva moze onda cu ga smatrati za valjanog SUV-a...dotad opcija 2 :D
SUV = Sport Utility Vehicle. :wink:

X5 je SAV (Sport Activity Vehicle). Nije ni napravljen za to da ide gdje ide Niva.

Kad sam već počeo pisati o temi, malo je glupa tema, iskren da budem, mislim pitanje o izboru tri auta koja je većina (da ne kažem svi!) ovdje vidjela samo u časopisu, u prolazu ili na eventualnu na testnoj vožnji (uzmimo staru peticu, o novoj je još bespredmetno pričat).

Isto kao da mi je ovaj jaran došao i rekao de vidi tamo na sa-x valja li onaj 730d iz 2007. :? , smiješno, iako je taj dosta jeftiniji od sva tri nabrojana.

Ali dobro, svako ima pravo postavljati šta hoće, samo mi je malo bezveze i smiješno kad vidim odgovore na temu ljudi koji samo sanjaju o tim BMWima, jedino jedan čovjek koji je fakat imao neko od tih auta. :roll:
japo-

#48 Re: Koji BMW?!?

Post by japo- »

ado-šampion wrote:
Njanjo wrote:KAd bude X5 mogao ici gdje Lada Niva moze onda cu ga smatrati za valjanog SUV-a...dotad opcija 2 :D

X5 je SAV (Sport Activity Vehicle). Nije ni napravljen za to da ide gdje ide Niva.

Kad sam već počeo pisati o temi, malo je glupa tema, iskren da budem, mislim pitanje o izboru tri auta koja je većina (da ne kažem svi!) ovdje vidjela samo u časopisu, u prolazu ili na eventualnu na testnoj vožnji (uzmimo staru peticu, o novoj je još bespredmetno pričat).

Isto kao da mi je ovaj jaran došao i rekao de vidi tamo na sa-x valja li onaj 730d iz 2007. :? , smiješno, iako je taj dosta jeftiniji od sva tri nabrojana.

Ali dobro, svako ima pravo postavljati šta hoće, samo mi je malo bezveze i smiješno kad vidim odgovore na temu ljudi koji samo sanjaju o tim BMWima, jedino jedan čovjek koji je fakat imao neko od tih auta. :roll:

:bih: :bih: :bih: :thumbup: :thumbup: ado ziviJo..
this is bosnia......... :mrgreen: al sam rahat :-) :-)

Image

moj bmw i moram reć da je beton još uvjek, i naravno za 10 godina ću kupiti peticu i z 2005

Image
citroen

#49 Re: Koji BMW?!?

Post by citroen »

ado-šampion wrote:

Ako je X5 SAV, sta je onda X6 :?
srce_ruke_lopata

#50 Re: Koji BMW?!?

Post by srce_ruke_lopata »

Seha, jes' mozda razmislj'o ovom BMW:

Image

:D
Post Reply