Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
sodom

#26 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by sodom »

kamen spoticanja wrote:
sodom wrote:1. Da li je moguće ugraditi implantat na mjesto stalnog zuba koji je izvadjen?

Info: Zub je izvadjen na okrutan nacin :D ( polomljena je vilica nakon 2h vadjenja i komplikacija zbog 2 vrha korijena nalik "kuglama") i konkretno radi se o 6ci zubu u donjoj vilici.

Da li je moguca rekonstrukcija vilice i ugradnja implantata?

2. Koliko odokativno implantat kosta u Sarajevu?

3. Šta uraditi sa desnima koje se povlače?
1.naravno da je moguce,ako postoji dovoljna kolicina kosti implant je moguce ugraditi...ako pak ne postoji...postoje razni nacini da se nivo kosti poveca...kostanim greftovima i sl...nego zanima me kakva je bila fraktura vilice...da li ona vertikalna (dakle pukla je vilicna kost po duzini) ili su se slomili pojedini fragmenti kosti zubne alveole
2.odokativno veze nemam :D to ipak moras pitati po ordinacijama u sarajevu one koji implantiraju
3.s desnima je vazda cirkus :D volio bih da znam sta je uzrocnik povlacenja desni...kamenac,ne pravilno cetkanje,neke navike,ortodontski problemi zuba....? pa cu ti pokusati pomoci?
svako dobro zelim :)
1. Vilica je polomljena i uklonjena kako bi se dijelovi korijena izvadili, dakle namjerno je uklonjena dlijetom.
2. OK, hvala.

3. Kamenac mi se poceo pojavljivati kada sam poceo da intenzivnije konzumiram cigarete, kao poslijedica kamenca i desni su se pocele povlaciti (valjda).
Prestao sam pusiti, ali je kamenac ostao (nema ga puno) a desni se izgleda i dalje kao pomalo povlace.
Cetkam zube 3x dnevno, cetkicom srednje tvrdoce, a inace imam veoma gusto postavljene zube (izvadjene zdrave 3 četvorke kako bi se stvorilo dovoljno mjesta za ostale zube).
Šta je uzrok, stvarno ne znam... šta bi mogao biti?
Karmen86

#27 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Karmen86 »

Pozdrav,
ja sam operirala cistu na gornjoj lijevoj dvojci, u suštini mi niko ništa nije ni rekao, nikakav nalaz radio da se ustanovi kako i zbog cega ta cista. Radila sam u Vrazovoj, od tada me nijednom nisu zubi zaboljeli i stvarno sam se preporodila. Međutim, sama operacija i nije bas bila nesto sto mi je ostalo u ugodnom sjecanju, malo zbog doktorice koja mi je j.... majku jer sam bila isprepadana (priznajem da sam tezak pacijent), malo zbog tog svog odnosa suti i ne pitaj sta ti radimo,ovo je nas posao. No, doktorici svaka cast, uradila mi je izuzetno dobro zub, te mi je rekla da nikada u zivotu nije vidjela nista slicno, a da dnevno ima bar jednu operaciju ciste.
I tako, na donjoj desnoj petici mi rekose da imam jos jednu cistu koju moram operirati, međutim, nikako da se nakanim da odem i to uraditi, odnosno skupljam pare da sad idem nekome privatno, stvarno me ta doktorica izvrijeđala pravo i bas mi ruzne stvari nagovorila jer sam se rasplakala nakon operacije, iako bih najradije skupila snagu i opet joj otisla jer mi je super zub uradila.
Moje pitanje je, koliko je normalno imati dvije ciste, jednu na gornjoj vilici, drugu na donjoj i moze li se taj problem sa cistom rijesiti vadjenjem zuba?
kamen spoticanja

#28 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by kamen spoticanja »

sodom wrote:
kamen spoticanja wrote:
sodom wrote:1. Da li je moguće ugraditi implantat na mjesto stalnog zuba koji je izvadjen?

Info: Zub je izvadjen na okrutan nacin :D ( polomljena je vilica nakon 2h vadjenja i komplikacija zbog 2 vrha korijena nalik "kuglama") i konkretno radi se o 6ci zubu u donjoj vilici.

Da li je moguca rekonstrukcija vilice i ugradnja implantata?

2. Koliko odokativno implantat kosta u Sarajevu?

3. Šta uraditi sa desnima koje se povlače?
1.naravno da je moguce,ako postoji dovoljna kolicina kosti implant je moguce ugraditi...ako pak ne postoji...postoje razni nacini da se nivo kosti poveca...kostanim greftovima i sl...nego zanima me kakva je bila fraktura vilice...da li ona vertikalna (dakle pukla je vilicna kost po duzini) ili su se slomili pojedini fragmenti kosti zubne alveole
2.odokativno veze nemam :D to ipak moras pitati po ordinacijama u sarajevu one koji implantiraju
3.s desnima je vazda cirkus :D volio bih da znam sta je uzrocnik povlacenja desni...kamenac,ne pravilno cetkanje,neke navike,ortodontski problemi zuba....? pa cu ti pokusati pomoci?
1. Vilica je polomljena i uklonjena kako bi se dijelovi korijena izvadili, dakle namjerno je uklonjena dlijetom.
2. OK, hvala.

3. Kamenac mi se poceo pojavljivati kada sam poceo da intenzivnije konzumiram cigarete, kao poslijedica kamenca i desni su se pocele povlaciti (valjda).
Prestao sam pusiti, ali je kamenac ostao (nema ga puno) a desni se izgleda i dalje kao pomalo povlace.
Cetkam zube 3x dnevno, cetkicom srednje tvrdoce, a inace imam veoma gusto postavljene zube (izvadjene zdrave 3 četvorke kako bi se stvorilo dovoljno mjesta za ostale zube).
Šta je uzrok, stvarno ne znam... šta bi mogao biti?
1.ok, shvatio, bilo je to tzv komplikovano vadjenje zuba...rtg snimkom vrlo lako je utvditi nivo alveolarne kosti...svako ko se bavi implantologijom znati ce procjeniti da li je nivo kosti dovoljan...no ako se radi o ne bas mnogo starom pacijentu, u dobrom zdravstvenom stanju ne sumnjam da je kosti dovoljno :) moguce je da bude nekih estetskih problema nakon implaniranja,no u podrucju zuba o kome govoris to toliko i nije vazno...
2.nema na cemu :)
3.kamenac se stvara nevezano za konzumiranje cigareta...kamenac ce se stvarati sve dok traje lucenje pljuvacke...dakle do kraja zivota(koliko ce se stvarati to je individualno i genetski predispozirano)...cigarete samo oboje kamenac pa ga lakse i upecatljivije vidis :) ...e sad koliko sam shvatio ovako bez pregleda ti imas ortodonsku predispoziciju s neredovitim ciscenjem kamenca...dakle stanje zvano periodontitis se razvilo...moj je savjet (opet pod predpostavkom da sam dobro diagnosticirao ovako virtualno :) )redovito skidanje kamenca...idelano svakih 6 mjeseci...ili bar jednom godisnje...upotreba zubnog konca svaki dan,i ispravljanje tehnika cetkanja...za ispravne tehnike cetkanja pitaj svog stomatologa...neka ti pokaze na tvojim zubima pred ogledalom :)
kamen spoticanja

#29 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Karmen86 wrote:Pozdrav,
ja sam operirala cistu na gornjoj lijevoj dvojci, u suštini mi niko ništa nije ni rekao, nikakav nalaz radio da se ustanovi kako i zbog cega ta cista. Radila sam u Vrazovoj, od tada me nijednom nisu zubi zaboljeli i stvarno sam se preporodila. Međutim, sama operacija i nije bas bila nesto sto mi je ostalo u ugodnom sjecanju, malo zbog doktorice koja mi je j.... majku jer sam bila isprepadana (priznajem da sam tezak pacijent), malo zbog tog svog odnosa suti i ne pitaj sta ti radimo,ovo je nas posao. No, doktorici svaka cast, uradila mi je izuzetno dobro zub, te mi je rekla da nikada u zivotu nije vidjela nista slicno, a da dnevno ima bar jednu operaciju ciste.
I tako, na donjoj desnoj petici mi rekose da imam jos jednu cistu koju moram operirati, međutim, nikako da se nakanim da odem i to uraditi, odnosno skupljam pare da sad idem nekome privatno, stvarno me ta doktorica izvrijeđala pravo i bas mi ruzne stvari nagovorila jer sam se rasplakala nakon operacije, iako bih najradije skupila snagu i opet joj otisla jer mi je super zub uradila.
Moje pitanje je, koliko je normalno imati dvije ciste, jednu na gornjoj vilici, drugu na donjoj i moze li se taj problem sa cistom rijesiti vadjenjem zuba?
cista je moze enukleirati(izvaditi dakle) i vadjenem zuba kroz ekstrakcioni otvor...ali je jako tesko...i sanse da dio ciste ostane i ponovo se prosiri mnogo su vece...tako da se uglavnom preporucuje operativni zahvat...no to zavisi od terapeuta...
a cisticnih promjena mozes imat,i teoretski ,koliko moze stati u vilicnu kost :D
sodom

#30 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by sodom »

Hvala puno doktore, puno nam zuba povadio :D
Zlajs

#31 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Zlajs »

[quote="kamen spoticanja"][quote="Zlajs"]svaka cast na temi i volji da ogovoris na nasa pitanja :thumbup:

eh ovako prvo cu napisat o cemu se radi pa onda pitanja:D
prije mjesec sam ponovo operisao cistu u korijenu donja dva keca na stomatologiji u Sa i imam samo rijec hvale za njih.
ta cista se prvo pojavila prije vise od 15 godina i tad me je odjednom jako zabolilo i zubar mi je reko da se mora operisat sto sam i uradio.malo poslije toga se ona vratila i kad pogledam na ogledalo vidjela se, kao bijelkasto oteklina al me nije bolilo sve do prosle godine kad sam osjetio neku malu bol koja traje par sekundi i nestane. onda sam to na stomatologiji operiso i jos sam u nekoj fazi lijecenja. moram jos pazit na prednja dva keca jer se malo klimaju :D

sad pitanje:
1. koliko je ta cista opasna ako se vrati opet?
2. ako se vrati, znaci li to opet operacija ili se moze nekako lijecit?
3. kako je moguce da se na provjeri vitalnosti zuba ispostavi da su zubi vitalni (provjeravo tri puta, te nekom strujom pa onda hladnom vatom i osjetio sam sve) a u toku operacije kad je otovrio i vidio sve govori hirurg da nemas sanse da je ovaj zub vitalan?

veliki POZDRAV[/quote]
hmmm...sad bas nece biti zahvalno konkretno odgovoriti jer nisam vidio situaciju ali cu pokusati opcenito procati o tome,o cemu me pitas :)
1.cista kao patoloska promjene na kosti(naravno ako se radi o cisti,jer iz iskustva znam da se kod nas cesto licitira s nekim stvarima koji u sustini nisu...)posjeduje razne forme i oblike i nastaje na razlicite nacine...kao posljedica traume,hronicnih bolesti zuba koje se ne lijece,kao geneticki predispozirana...i uglavnom veci dio raznih oblika cisticne promjene nema obicaj da se vraca nakon operativnog zahvata(izuzetak su lose uradjeni operativni zahvati,i neke specificne vrste cisticnih promjena)...realno opasnost od cisticne promjene je u slabljenju kosti u kojoj se sama cista nalazi...dakle postoji opasnost od lomljenja vilicne kosti u kojoj cista obitava...postoji jedan jako mali procenat kad cisticna promjena prelazi u malignitet ali to su fakat rariteti...no literatura ih spominje...
mene zanima,da li je tebi radjena biopsija cisticne mase nakon operativnog zahvata i ako jeste sta je nalaz pokazao?
i nisam te shvatio bas najbolje...da li se tebi proces ponovo vratio ili ti samo strahujes od toga?
2.cisticne promjene (naravno ako su cisticne,a to se utvrdjuje rtg snimkom,klinickim iskustvom terapeuta i definitivno biopsijskim nalazom nakon operativnog zahvata,koji je uzgred budi receno obavezan u svim ozbiljnim zemljama nakon takvog tretmana i sumnje na bilo kakvu promjenu)u pravilu ne reaguju ni na jednu vrstu terapije izuzev operativnog odstranjivanja...opet klinicki slucajevi postoje,i licno se mogu pohvaliti takvim jednim uspjehom...ali procenat uspjesnosti je jako mali cca. 4-5% i zbog toga medikamentozna terapija nije izbor lijecenja...
opet ponavljam ako se radi o cisti...neke druge apikalne promjene tipa granulom i sl. dobro reaguju na "obicna" lijecenja i samo u iznimnim situacijama ide se na operativni zahvat...
3.vitalitet zuba je jos uvijek misterija...mislim nije misterija ali jos uvijek ne postoji ni jedan test koji s 100% preciznoscu pokazuje da li je zub vitalan ili ne...histoloski testovi su jasno pokazali da i u gangrenoziranim zubima koji su jako dugi takvi,mogu postojati nervna vlakna koja su jos uvijek vitalna i kao takva mogu provoditi impuls ...dakle test vitaliteta je samo malo pomagalo,ali nikad se ni jedan ozbiljan klinicar 100% ne oslanja na njega...za procjenu vitaliteta po mom misljenju najvaznije je iskustvo terapeuta...
eto pokusao sam sto laickije,i opet ponavljam pricam generalno,jer tvoj slucaj nisam vidio i ne mogu kazati apsolutno nista konkretno :)
svako dobro zelim :)[/quote]

prije oko 15 godina se cista prvi put pojavila i tad je odstranjena. malo poslije toga na mjestu gdje je bila cista pojavilo se nesto kao gnojna kesa koja je s vremenom rasla dok ne pukne i ne iscuri. ja nisam osjecao nikakve bolove pa nisam ni isao kod zubara sve do kraja prosle godine kad sam osjetio male bolove. otisao sam kod zubara da popravljam zube i spomenuo mu moj slucaj, tad smo uradili snimak i zubar je odma rekao da je cista i da odem na oralnu hirurgiju na stomatologiji. gore sam uradio sve preglede i potvrdili da je cista u pitanju, zakazana i uradjena mi je operacije prije mjesec dana. bio sam na kontrolama, izvadio konce i receno mi je da dodjem opet na kontrolu za 6 mjeseci. ja strahujem od toga da se ona ponovo vrati i koliko je opasno ako se ponovo vrati :sad: izvadjenu cistu sam odnio na patologiju i tek sam neki dan podigao patoloski izvjestaj. ja bas i ne razumijem sta pise u izvjestaju pa sam postavio sliku :)
[url]http://img687.imageshack.us/img687/1593/13042010368.jpg[/url]
kamen spoticanja

#32 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

sodom wrote:Hvala puno doktore, puno nam zuba povadio :D
nema na cemu,zadovoljstvo je moje :)
i parola je "nema vadjenja zuba,dok sami ne poispadaju" :D
dakle vadjenje zdra'o :D
kamen spoticanja

#33 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

@zlajs bojim se da sliku ne mogu aktivirati...ili je greska u postavci ili je do mene ali ne vidim...no da budes siguran odneses patohistoloski nalaz onome ko ti je radio operativni zahvat...i budes miran :)
a ako je nalaz ok,nema potrebe da se sekiras...sve ce biti ok :)
Zlajs

#34 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Zlajs »

kamen spoticanja wrote:@zlajs bojim se da sliku ne mogu aktivirati...ili je greska u postavci ili je do mene ali ne vidim...no da budes siguran odneses patohistoloski nalaz onome ko ti je radio operativni zahvat...i budes miran :)
a ako je nalaz ok,nema potrebe da se sekiras...sve ce biti ok :)
danas sam nosio izvjestaj hirurgu koji me je operiso i naravno koji sam ja peh, covjek je na godisnjem i dolazi za dvije sedmice. evo nesto mjenjo po postavkama i sad bi trebalo da je vidljiva slika :-)
Image
kamen spoticanja

#35 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

da,to je ono o cemu smo govorili...klinicki imponira kao recidiv ciste koja je uklonjena prije 14 godina...naravno puno je proteklo vremena da bi se moglo sa sigurnoscu kazat da je to od stare ciste...no sumnja je opravdana...ali patohistoloski nalaz pokazuje da je to radikularan cista...i to je ok...dakle nista maligno i nista problematicno...uzrocnik su zubi...
ako je cista temeljito uklonjena,a ne sumnjam da jeste,sansa da se ponovo vratit su gotovo nikakve,tako da mozemo reci da ih nema...
dakle sve je ok...samo cuvaj te zube...nista tvrdo gristi ..sta vise zaboravi da ih imas,osim za estetske potrebe...
Zlajs

#36 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Zlajs »

kamen spoticanja wrote:da,to je ono o cemu smo govorili...klinicki imponira kao recidiv ciste koja je uklonjena prije 14 godina...naravno puno je proteklo vremena da bi se moglo sa sigurnoscu kazat da je to od stare ciste...ali sumnja je opravdana...ali patohistoloski nalaz pokazuje da je to radikularan cista...i to je ok...dakle nista maligno i nista problematicno...uzrocnik su zubi...
a ako je cista temeljito uklonjena,a ne sumnjam da jeste,sansa da se ponovo vratit su gotovo nikakve,tako da mozemo reci da ih nema...
dakle sve je ok...samo cuvaj te zube...nista tvrdo ..sta vise zaboravi da ih imas,osim za estetske potrebe...
sad mi je vec lakse, spao mi je pravo tezak teret s ledja.
HVALA ti na detaljnom odgovoru, na odvojenom vremenu...svaka ti cast :thumbup: !
kamen spoticanja

#37 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Zlajs wrote:
kamen spoticanja wrote:da,to je ono o cemu smo govorili...klinicki imponira kao recidiv ciste koja je uklonjena prije 14 godina...naravno puno je proteklo vremena da bi se moglo sa sigurnoscu kazat da je to od stare ciste...ali sumnja je opravdana...ali patohistoloski nalaz pokazuje da je to radikularan cista...i to je ok...dakle nista maligno i nista problematicno...uzrocnik su zubi...
a ako je cista temeljito uklonjena,a ne sumnjam da jeste,sansa da se ponovo vratit su gotovo nikakve,tako da mozemo reci da ih nema...
dakle sve je ok...samo cuvaj te zube...nista tvrdo ..sta vise zaboravi da ih imas,osim za estetske potrebe...
sad mi je vec lakse, spao mi je pravo tezak teret s ledja.
HVALA ti na detaljnom odgovoru, na odvojenom vremenu...svaka ti cast :thumbup: !
nema na cemu...i peri zube :D
Kraljica_Suza

#38 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Kraljica_Suza »

@kamen spoticanja,

Ne mogu ti poslati privatnu poruku, ne znam zasto...ili je do foruma ili do mene?
kamen spoticanja

#39 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Kraljica_Suza wrote:@kamen spoticanja,

Ne mogu ti poslati privatnu poruku, ne znam zasto...ili je do foruma ili do mene?
mozda je nekome pun inbox,outbox meni ili tebi...ili ne znam :?
Kraljica_Suza

#40 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by Kraljica_Suza »

kamen spoticanja wrote:

Meni nije puno nista...ali kad kliknem posalji, sve isto stoji..
jel moze na mail?
kamen spoticanja

#41 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Kraljica_Suza wrote:
kamen spoticanja wrote:

Meni nije puno nista...ali kad kliknem posalji, sve isto stoji..
jel moze na mail?
moze...saljem ti mail na pp
bez_ideje

#42 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by bez_ideje »

Cestitke na ideji
Elem,nakon perioda pretjeranog cetkanja zuba,malo su mi se povukle desni na peticama.zubarka mi je haman zapovijedila da uzmem Curoprax cetkicu,ja uzela teske duse...nikad se nisam odrekla onih dinosaur cetkica .....kakva cuda treba da ocekujem za ovu zrtvu :mrgreen: ??
Odustala sam od Paradontaxa,nakon 3 tube.......nisam vidjela nikakvu razliku u odnosu na ostale paste....
Nemam kamenca,ne pusim.....nastojim pravilno cetkati zube i koristim konac .....
kamen spoticanja

#43 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

bez_ideje wrote:Cestitke na ideji
Elem,nakon perioda pretjeranog cetkanja zuba,malo su mi se povukle desni na peticama.zubarka mi je haman zapovijedila da uzmem Curoprax cetkicu,ja uzela teske duse...nikad se nisam odrekla onih dinosaur cetkica .....kakva cuda treba da ocekujem za ovu zrtvu :mrgreen: ??
Odustala sam od Paradontaxa,nakon 3 tube.......nisam vidjela nikakvu razliku u odnosu na ostale paste....
Nemam kamenca,ne pusim.....nastojim pravilno cetkati zube i koristim konac .....
kako isla ona pjesma "cuda ne postoje" :D
i ne ocekuj cuda...samo nastavi da odrzavas higijenu usne suljine kako je dogovoeno :D i to ce da traje...
i curaprox je ok za takav jedan slucaj...samo ostano dosljedna,jer ti na prvu curaprox nece biti ni izbliza ono sto su ti bile "dinosaurus" cetkice...cuj dinosaur :-)
ali efekat je dobar...
i naravno kontrola kod stoamtologa svakih 6 mjeseci
bez_ideje

#44 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by bez_ideje »

Image
Hvala puno na odgovoru .... :thumbup:
dzana

#45 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by dzana »

ooo cestitke na novoj ordinaciji..
nisam bas djon obraz da praznih ruku dodjem na naselje:

Image

kontala sam ili ove maske ili stolica..
duboka_misao

#46 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by duboka_misao »

samo da se pozdravim, a naletim nekad :D :thumbup:
kamen spoticanja

#47 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

dzana wrote:ooo cestitke na novoj ordinaciji..
nisam bas djon obraz da praznih ruku dodjem na naselje:

Image

kontala sam ili ove maske ili stolica..
maske su mrak...ovo je britanska stomatoloska skola...ovako oni uzimaju djecu na frku :D
hvala na poklonu :D
kamen spoticanja

#48 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

duboka_misao wrote:samo da se pozdravim, a naletim nekad :D :thumbup:
:)
divlji badem

#49 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

Post by divlji badem »

Lijep pozdrav doktore :-D .Zanima me da li u slučaju presijecanja nerva mandibulae (mislim da je dr. rekao da je u pitanju n. facialis),može doći do regeneracije??Imam osjećaj utrnutosti donje usne ,koji traje od operacije,dr. me jednako ubjedjuje da će se nerv oporaviti ,ali evo već dvije godine ništa.Pila sam b-komplex,ali ništa. :(
Unaprijed hvala :)
kamen spoticanja

#50 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))

divlji badem wrote:Lijep pozdrav doktore :-D .Zanima me da li u slučaju presijecanja nerva mandibulae (mislim da je dr. rekao da je u pitanju n. facialis),može doći do regeneracije??Imam osjećaj utrnutosti donje usne ,koji traje od operacije,dr. me jednako ubjedjuje da će se nerv oporaviti ,ali evo već dvije godine ništa.Pila sam b-komplex,ali ništa. :(
Unaprijed hvala :)
:( nazalost ta komplikacija je cesta...sumnjam da je u pitanju facialis...tu se po svemu sudeci radi o mandibularisu...
e sad sto se tice parestezije(utrnutost dakle) ona ce proci onda kad se spoje presjeceni krajevi nerva...hipoteticki gledano to se moze desiti danas,sutra,za godinu,dvije ,pet,deset.dvadeset...ili nikad...mada su slucajevi da se nikad ne poveze jako jako rijetki i javljaju se kod nekih sistemskih bolesti ...mene sad zanima da li se smanjuje taj tvoj osjecaj trnjenja...ili je dvije godine konstantan? kakva je bila operacija u pitanju...koliko dugo si pila b komplex...jesi probala s K vitaminom...?
i jos nesto...jesi li pravila snimak te strane vilice u zadnje vrijeme?
Post Reply