Staticki elektricitet

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

symbolstar

#26 Re: Staticki elektricitet

Post by symbolstar »

Staticki elektricitet se desava zimi zato sto je zrak suh, ljeti ima vise vlage u zraku...vise vode u zraku znaci da se elektroni odbijaju od tijela lakse tako da se elektricni naboj ne uspijeva nakupiti...
Ma.Le.Na

#27 Re: Staticki elektricitet

Post by Ma.Le.Na »

znaci da bi otvaranje prozora cesce pomoglo?

i zasto se to desava samo meni i kolege ali ne i ostalima u kancelariji?
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#28 Re: Staticki elektricitet

Post by 1946 »

Ma.Le.Na wrote:
citroen wrote:
Tebi je potreban elektricar :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
nije smijesno :D
stanem svaki put pored vrata...udahnem...stisnem zube i uhvatim za steku...prstom prvo pa onda rukom..

fkt problem :roll:

tepih je isti...a ljeti mi se ovo ne desava.. :roll:
Pa navuci rukav preko šake kad dotičeš metal :D
Ma.Le.Na

#29 Re: Staticki elektricitet

Post by Ma.Le.Na »

1946 wrote: Pa navuci rukav preko šake kad dotičeš metal :D
neces vjerovati da prolazi i kroz tkaninu :roll: :(
1946

#30 Re: Staticki elektricitet

Post by 1946 »

Mogli smo te prodati Elektroprivredi kao čisti izvor energije, .ebo one vjetrenjače :D
Ma.Le.Na

#31 Re: Staticki elektricitet

Post by Ma.Le.Na »

:lol: :lol: :lol:
symbolstar

#32 Re: Staticki elektricitet

Post by symbolstar »

pa malena ocito si jako dobar provodnik :)
za_sada_bez_dobrog_nicka

#33 Re: Staticki elektricitet

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Ma.Le.Na wrote:znaci da bi otvaranje prozora cesce pomoglo?

i zasto se to desava samo meni i kolege ali ne i ostalima u kancelariji?
Možda nosiš puno svile.

Šta misliš zašto papa svaki put ljubi zemlju nakon slijetanja aviona? Da se razelektriše! Zato što nosi svilu, a na visini je suh i hladan zrak...
Image
cartman

#34 Re: Staticki elektricitet

Post by cartman »

Dobro je da sam vidio temu... Vec nekoliko mjeseci me muci slican problem, samo sto ja nisam vozac pa moj problem nema veze sa autom :D Znaci, po stanu, kud god da krenem, sta god da taknem dobro me zdrma. PC,ormar,frizider,prozor, ma sta god dotaknem od plastike ili metala zdrma me da se sj*bem, da prostite. nekad to nisu jaki shokovi ali opet je neugodno, a nekad su bas bolni. npr neki dan, posto mi je u kuhinji metalna ploca izmedju sporeta i sudopera, krenuo sam da uzmem nesto i slucajno se naslonio rukom na nju, bukvalno se vidjela iskrica kad sam dotako metal, i pecnulo me tolko da sam mislo da me puko grom :D

a sto se tice uzroka, ja inace naginjem alternativi i paranormalnom ( :D ), istina je da je to do vazduha, al nikad mi se ovo nije desavalo prije a u istom stanu sam vec treca godina. znaci da ta teorija, po meni, pada u vodu. mozda se desavaju neke promjene u zemljinoj ionosferi? HAARP? :D
Ma.Le.Na

#35 Re: Staticki elektricitet

Post by Ma.Le.Na »

cartman wrote:Dobro je da sam vidio temu... Vec nekoliko mjeseci me muci slican problem, samo sto ja nisam vozac pa moj problem nema veze sa autom :D Znaci, po stanu, kud god da krenem, sta god da taknem dobro me zdrma. PC,ormar,frizider,prozor, ma sta god dotaknem od plastike ili metala zdrma me da se sj*bem, da prostite. nekad to nisu jaki shokovi ali opet je neugodno, a nekad su bas bolni. npr neki dan, posto mi je u kuhinji metalna ploca izmedju sporeta i sudopera, krenuo sam da uzmem nesto i slucajno se naslonio rukom na nju, bukvalno se vidjela iskrica kad sam dotako metal, i pecnulo me tolko da sam mislo da me puko grom :D

a sto se tice uzroka, ja inace naginjem alternativi i paranormalnom ( :D ), istina je da je to do vazduha, al nikad mi se ovo nije desavalo prije a u istom stanu sam vec treca godina. znaci da ta teorija, po meni, pada u vodu. mozda se desavaju neke promjene u zemljinoj ionosferi? HAARP? :D
mozda smo odabrani?! :shock: 8-) :D :D
plemba

#36 Re: Staticki elektricitet

Post by plemba »

ja odavno guzicom zatvaram vrata auta. šta ću drugo :roll: :lol: :lol: :lol:
cartman

#37 Re: Staticki elektricitet

Post by cartman »

Ma.Le.Na wrote: mozda smo odabrani?! :shock: 8-) :D :D

ma nemoj bit smijesna i nerealna... mozda samo imamo nadnaravne moci :lol: :lol: :D :run:
Ma.Le.Na

#38 Re: Staticki elektricitet

Post by Ma.Le.Na »

Image

:D

a sad natrag na temu...kako se rijesiti strujnih udara? :roll:
cartman

#39 Re: Staticki elektricitet

Post by cartman »

stajaznam, malo sam surfao netom i pored tradicionalnih metoda meni je pomogla fizicka aktivnost (trcanje,teretana), opustanje uz muziku, meditacija.
1946

#40 Re: Staticki elektricitet

Post by 1946 »

:D
duboka_misao

#42 Re: Staticki elektricitet

Post by duboka_misao »

plemba wrote:ja odavno guzicom zatvaram vrata auta. šta ću drugo :roll: :lol: :lol: :lol:
moja metoda je zatvaranje vrata drzeci se za staklo ,svo je zamrljano al bar ne varnicim
holowey

#43 Re: Staticki elektricitet

Post by holowey »

uzemljite se pa ce se naboji konstantno prazniti i nece biti neugodnih udara :D

salu na stranu, ovakav elektricitet vam moze sprziti racunar ako prckate po njemu a niste uzemljeni... sinteticka garderoba samo pomaze da nakupite naboj, isto tako i vunena... obuca sa gumenim djonom sprecava uzemljenje pa se ne mozete prirodnim puetm osloboditi elektriciteta i pec pec :lol: mozda nije ni do vas nego se nadjete na sintetickom ili vunenom cilimu i eto elektriciteta...

primjetio sam da do praznjenja dolazi samo ako dodirnem vecu metalnu povrsinu a sa manjim, recimo kljucevima mi se to ne desava... tako sam pokusao da drzeci kljuc u ruci dotaknem nesto metalno: primjetio sam iskricu i onaj poznati mini prasak ali nisam nista osjetio... znaci preko kljuca sam se oslobodio naboja...

ali kako je ovo privremeno rjesenje, nema druge nego oblaciti vise prirodnih materijala, pamuka, lana, koze, ili cesce dodirivati metalne povrsine kako bi se naboj praznio prije nego se sakupi dovoljno da vas pecne...
AS_sa

#44 Re: Staticki elektricitet

Post by AS_sa »

a sam još čuo da je dobro u vožnji trljat balon po kosi, istovremeno lizat bateriju od 9V i vuč lijevu nogu po laminatu pa onda izać vani i dotaknut auto :D

poslije toga ti se samo kosa digne i okice zacakle :lol:
Nisrin

#45 Re: Staticki elektricitet

Post by Nisrin »

Ja sam samo na poslu puna elektriciteta do te mjere da ne mogu prici kopir-aparatu ili vratima, niti mogu nekome pruziti ruku sto je jako neugodno, jer moram :D
Koga god dotaknem to je strasan elektricitet i nije vise bezazlen, jer me boli ruka do kosti XD

nosim prirodne materijale, gumene cizme, mislim da je to tepiha u vecini kancelarija ali je cudno da samo ja imam problem, niko vise...cak sam pomocu papira pokusala vrata otvoriti i nista postigla nisam...opet isto...
holowey

#46 Re: Staticki elektricitet

Post by holowey »

Nisrin wrote:Ja sam samo na poslu puna elektriciteta do te mjere da ne mogu prici kopir-aparatu ili vratima, niti mogu nekome pruziti ruku sto je jako neugodno, jer moram :D
Koga god dotaknem to je strasan elektricitet i nije vise bezazlen, jer me boli ruka do kosti XD

nosim prirodne materijale, gumene cizme, mislim da je to tepiha u vecini kancelarija ali je cudno da samo ja imam problem, niko vise...cak sam pomocu papira pokusala vrata otvoriti i nista postigla nisam...opet isto...
i vuna je prirodna a odlicno nakuplja staticki elektricitet :D

mozda bas te gumene cizme sprjecavaju konstantno praznjenje jer si izolovana...
...
dgL_

#47 Re: Staticki elektricitet

Post by dgL_ »

Nisrin wrote:Ja sam samo na poslu puna elektriciteta do te mjere da ne mogu prici kopir-aparatu ili vratima, niti mogu nekome pruziti ruku sto je jako neugodno, jer moram :D

nadji nekog dobrog elektricara nek ti izmjeri napon, nek te spoji i nek prati kako je kad stojis, hodas, trcis... :P :lol: :lol: Mislim da nebi trebalo da imas vise od 10V :P
Nisrin

#48 Re: Staticki elektricitet

Post by Nisrin »

Pa svake cizme imaju gumeni djon hahaha Ne znam, sta god obucem isti problem ali SAMO NA POSLU, nigdje vise :D
alenthekiller

#49 Re: Staticki elektricitet

Post by alenthekiller »

na autoputu redovno kad dotaknem dugme ono pecne malo, i to uvijek ljeti :D
holowey

#50 Re: Staticki elektricitet

Post by holowey »

Nisrin wrote:Pa svake cizme imaju gumeni djon hahaha Ne znam, sta god obucem isti problem ali SAMO NA POSLU, nigdje vise :D
Iznenadila bi se da znas koliko malo obuce ima gumeni djon, vecinom je to plastika. Kakav pod imate u firmi? Parket/laminat/keramika ili ima neku oblogu? Mozda je to krivac. Ili eventualno stolica?
Post Reply