Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

zijancer

#26 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by zijancer »

si, to je predratni propis o sklonistu
on je isao ovako nekako '' platiti 1% investicione vrijednosti objekta ili izgraditi skloniste za isti''
posto se nikome nije isplatilo graditi skloniste, uplacivali su..i ja se pitam gdje su ta silna sklonista bila u ratu? mislim dok stignes do njega vjerovatno si mrtav.. ni to nije imalo smisla
samo su oni nizovi na vracama imali izgradena atomska sklonista.. i to na potencijalnom klizistu :mrgreen: sto je bilo cudo nad cudima..ali imali smo super građevince tad
uglavnom, danas je uvedena olaksica koja glasi '' ili tako dimenzionirati prvu plocu da ista moze podnijeti urusavanje objekta''

ove takse za rentu, uređenje i skloniste.. ne placaju se dva puta za jedan te isti kvadrat koji si legalno izgradio ili za koji si dobio građevinsku( jer da bi je uopste dobio, morao si platiti sve te takse za kvadraturu koja je prikazana projektom)
postoji jos i posebna naknada- taksa koju placaju jedino oni koji legalizuju bespravno izgraden/dograden/nadzidan objekat
ali ako imas dogradnju, nadzidivanje, prosirivanje ili slicno, mimo onoga sto ti je bilo obuhvaceno gradevinskom, placas ove prve tri takse iskljucivo za novonastalu razliku u kvadraturi objekta (pod uslovom da ides normalnim putem, znaci prvo pribavis gradevinsku :zoka: )
rusmir.ba

#27 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by rusmir.ba »

duboka_misao wrote:
rusmir.ba wrote:to je "legalna kradja" jer to su preuzeli iz starog sistema a dobro im dodje zacepiti rupe

citam npr da je negdje u krajini podjeljeno borcima 50.000KM koji su prikupljeni od naknade za sklonista...
ako se ovdje kad zarati opet (sto ima sanse ) ja i ti rusmire ako se ne ispalimo gdje, lopatu u ruke i kakve bajte iskopati, jer cemo svi mandrknuti ako budemo cekali na ova sklonista za koja se odvaja silna lova.
ako se ovdje zarati ne trebaju nam pare za atomska nego da se kupe avioni i jedrilice da se expresno ispalimo odavde :D
a moze se i kopati. samo nikako lopatom :-)

danas mi rece kolega sa kojim radim 6god da ode od 1.6. u Toronto da radi, poslao aplikaciju 2006. i sad ga pozvali da dodje, drago mi nekako radi njega ali opet pravo mi krivo jer ode prava raja vanka :(

a sto se tice ovih dadzbina - ne placam ja dvaput, radi se o stanu u stamb. zgradi iz 1965. koji pretvaram u poslovni prostor, valjda zato treba dodati, iako je to neko vec platio al eto...1% nije puno jer ne pravim nanova, a sama adaptacija je mala pa ce to doci do 100KM max...

inace mi traze 150KM za ovu dozvolu u Institutu za rad, pa sto onda ne dati i drzavi jos koji KM :D
argentaria

#28 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by argentaria »

A sta sve treba prikupiti od papira da bi se podnio zahtjev za gradjevinsku dozvolu.Imam zemljiste na kome namjeravam graditi stambeni objekat (kucu).
semmy

#29 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by semmy »

argentaria wrote:A sta sve treba prikupiti od papira da bi se podnio zahtjev za gradjevinsku dozvolu.Imam zemljiste na kome namjeravam graditi stambeni objekat (kucu).
nek ti je bog na pomoci...pripremi dovoljno zivaca, snage i vremena..
odes u opcinu u kojoj imas zemlju da prvo provjeris da li je uopce tu dozvoljena gradnja ( da li je na gradevinskoj teritoriji ili ne ) ako nije neces nikad dobiti dozvolu i trazis im papir na kojem ti sve fino stoji sta ti treba

evo sta su nama trazili prije 2-3 godine
1.zahtjev za idavanje gradjevinske dozvole
2.kopija pravosnaznog rjesenja urbanisticke saglasnosti
3.urbanisticko tehnicki uslovi
4.lokacija objekta
5.izvod iz katastra za pripadajucu gradjevinsku parcelu
6.dokaz o pravu vlasnistva ili pravu koristenja zemljista radi gradjenja odnosno prava gradjenja
7.projekat u 2 primjerka, uradjen na nivou glavnog projekta radi provjere da li odgovara izdatim urbanisticko – tehnickim uslovima i radi njegove ovjere
8.saglasnost K.J.K.P. vodovod i kanalizacija, elektrodistribucija, sarajevogas, bh telekom na lokaciju i projektnu dokumentaciju
9.prometnu saglasnost ministarstva saobracaja kantona sarajevo
10.rjesenje sluzbe za imovinsko-pravne,stambene, geodetske poslove i katastar nekretnina o obracunatoj naknadi za pogodnost gradskog gradjevinskog zemljista- rente i dokaz o izmirenju iste
11.geomehanicki nalaz o nosivosti tla i uslovima fundiranja

i naravno duzan si sklopiti ugovor sa opcinom gdje gradis o regulisanju medjusobnih odnosa za uredjenje gradskog gradjevinskog zemljista na cijeloj povrsini zemljista, a prema uvjetima javnih komunalnih preduzeca..

i da ne zaboravim uplata za sta drugo nego atomsko skloniste koje nikad niko nece naparaviti :x

nadam se da nisam nista propustila

gdje se sta vadi pojma nemam, to moram supruga pitati jer je on to sve ganjao...ima bolje zivce od mene, ja bi ih sve podavila
argentaria

#30 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by argentaria »

Hvala "zijancer"-u i "semmy"-u za iscrpne odgovore.Znam da mi predstoji nemoguca misija sa administracijom,al valjda cu imati snage i zivaca da se izborim.Nikako mi nije jasna ova naknada za atomsko skloniste.Da li po zakonu postoji neka odredba na kojoj udaljenosti od mjesta stanovanja treba da se nalazi isto,i sta mi u stvari placamo time. :-)
zijancer

#31 Re: Gradjevinska dozovola, jel neko vadio skorije?

Post by zijancer »

po svoj prilici :skoljka: pravo na vlastitu kucu :mrgreen: vlastitu slobodu :mrgreen:
ne brini za atomsko
renta je vazda :P 4-5 puta veca cifra od one za skloniste
Post Reply