I mene ovo interesuje, ima li neko kakvih informacija?Admir_1984 wrote:Kakve su sanse da se ode u Australiju?
Odlazak iz BiH (pomoć)
- 2407
#26 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
- Murat Sabanovic
#27 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
tesko kolega,tesko....da ne kazem nemoguce...nego ovaj,kojim si se ti zanimanjem mislio baviti??? danas zemlje uglavnom "uvoze " kadrove koji im nedostaju. inforimsi se oko nedostatka strucnih kadrova za zemlju u koju si naumio...
fora"rat bio",ne pali vise !!!
fora"rat bio",ne pali vise !!!
-
Lutalica_sa
#28 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
Jedna opcija je otici u Ameriku kao turista i ostati na crno. Raditi, zaraditi (na crno) i istovremeno ganjati legalizaciju boravka bilo kroz zenidbu, ili azil. Zvuci glupo, ali nista drugo mi na pamet ne pada.
-
melb26sa
#29 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
Ti ne procita da user vec ima zenuLutalica_sa wrote:Jedna opcija je otici u Ameriku kao turista i ostati na crno. Raditi, zaraditi (na crno) i istovremeno ganjati legalizaciju boravka bilo kroz zenidbu, ili azil. Zvuci glupo, ali nista drugo mi na pamet ne pada.
Azil u danasnje vrijeme za ljude iz BiH u USA ne prolazi. Rat je prosao.
Neka igra zelenu lutriju, sad ce opet primati aplikacije u oktobru pa dvije sanse - salje zena pa ukljuci i njega pa salje user i ukljuci zenu.
- jedna tamo
#30 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
želim ti sve najbolje, da uspijete ti i žena....samo budi spreman na ogromnu nostalgiju....user_friendly wrote:Pozdrav,
Imam 27 godina, diplomirao sam na Fakultetu Kriminalističih Nauka u (Univerzitet Sarajevo) prije 2g. Također supruga mi je diplomirala Stomatologiju u Sarajevu prije skoro dvije godine. Već duže vrijeme sam zainteresovan da zauvijek napustim ove prostore i sreću potražim negdje drugdje.
Nema nafake u ovoj našoj mrtvaji. Cijeli rat sam proveo nekoliko stotina metara od prve borbene linije, putovao pješke 15 km svaki dan pod ratnim okolnostima da ne bih propuštao nastavu, proživljavao sve ono što su proživljavali oni koji su tu bili čitav rat, oni koji su proživili post-ratnu agoniju 96',97',98' i sad sam tu i mi je pun k.... svega.
Nepotizma, oportunizma, korupcije, debilizma, balkanizma, krkanizma, džigarizma, klišeizma, besparice, politikanstva, nacionalističih nadj......, banaka, međunarodne zajednice, lošeg fudbala, neljubaznih konobara, medijskog smeća itd itsl. Već dvije godine nemam posla u svojoj struci (nema mjesta za stranački nepodobne, apolitične ljude koji žele da rade svoj posao i žive svoj život). Trenutno radim kod privatnika 6 dana u sedmici za mizerne pare.
Žena mi je aplicirala mislim u svaki Dom Zdravlja koji postoji u ovom vilajetu, ali uvijek je bila odbijena uz lijep osmjeh i uz sve najbolje. Helem, razlog pokretanja ove teme jeste potreba konsultacije sa ljudima, mojih godina (gore-dole) koji su napustili BiH i koji žive negdje vani. Potrebne su mi informacije da li postoje i gdje kakvi migracioni programi (Kanada, USA, Skandinavija, Australija itd), kolike su šanse da se upadne u taj program, šta je sve potrebno; uslovi, dokumentacija, i kome se obratiti (ambasada, kontakt telefon itd.). Također vaša iskustva, mišljenja o vašem boravku i životu "vani" uopšte bila bi neprocjenljiva.
Unaprijed hvala
- Fair Life
#31 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
Nostalgija za onim od cega zeli pobjeci?jedna tamo wrote:želim ti sve najbolje, da uspijete ti i žena....samo budi spreman na ogromnu nostalgiju....
Ne razumijem?
- piupiu
#32 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
Imas temu pod Dijaspora, cini mi se, koja se zove Kako otici iz BiH ili nesto slicno gdje je dosta raje pisalo o razlicitim opcijama.2407 wrote:I mene ovo interesuje, ima li neko kakvih informacija?Admir_1984 wrote:Kakve su sanse da se ode u Australiju?
Za Australiju generalno imaju dvije opcije u ovom trenutku (ako nemas rodbine) -- skilled migration (dakle, pogledas na vladinoj stranici za imigraciju koji su kadrovi trenutno deficitarni, ima ih svakojakih i svake godine se mijenjaju), a ima i druga opcija -- predas molbu za Novi Zeland, gdje se jos uvijek lako dobijaju vize, ostanes tamo 3 godine dok ne dobijes drzavljanstvo (mislim da je i u Australiji sada 3 ili 4 godine do drzavljanstva), pa predjes u Australiju gdje imas maltene sve beneficije kao i australijski drzavljanin, zdravstveno, mozes raditi, itd, it sl ... pa onda predas molbu za ovdasnje drzavljanstvo.
U Australiju takodje mozes doci i da studiras nesto, pa onda skupljati poene za ostanak, ali tada imas ogranicen broj radnih sati, to je malo teza varijanta. Mozes isto tako doci kao turista, pa traziti posao gdje ce neko htjeti da te sponzorise za ostanak, onda ostanes da radis s tom firmom 3 godine i usput predajes molbu za 'permanent residence'. Ima hiljadu i jedna varijanta.
Evo ti ovdje lista zanimanja koja se trenutno traze:
http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf
Imas "Commissioned Police Officer" na listi, pa bi vjerovatno mogao na tu temu nesto uraditi. Ima dosta poslova u zdravstvu, pa bi ti se zena mogla prekvalificirati ovdje, na primjer (pardon ovim drugim zainteresovanim, ja odgovorih postavljacu teme
A ovo ti je inace stranica gdje mozes vidjeti sve moguce vrste viza, naci formulare, mjesta gdje mozes poslati molbu, cijene viza, itd ...
http://www.immi.gov.au/
Jezik je pod obavezno za Skilled Migration, dakle, prihvatite se engleskog.
Australija je lagana za zivot, malo dosadna i malo daleko, ali je vjerovatno najbolja zemlja na svijetu za zivot na planeti u ovom trenutku. Jos bi ti najbolje bilo kad ne bi htio za Sydney ici (migracija 50%), iako je najveci grad, skup je za zivot (ali ni priblizno skup kao evropski gradovi). Melbourne je evropskiji, Adelaide je dosadan, Perth je lijep (tamo ima puno posla u ovom trenutku, ali mahom u rudarstvu -- sto je daleko od rudnika Kreka, tu se ogromna lova zgrce), Brisbane je 'zivahan' i fin, Tasmanija je prelijepa ali bi umro od dosade i tako to.
Proces traje oko 6 mjeseci, kao i kanadski, samo treba pazljivo pregledati kriterije i raditi na tome da tvoja molba dobro 'odgovori' na sve kriterije bodovanja. Tj treba pametno postaviti stvari.
Ako prodjes prvi krug, onda ce te zvati na intervju (vjerovatno u Bec, ako ides preko te ambasade), i moraces odraditi ljekarski pregled (koji se takodje placa). Osim toga, ako te jednom odbiju, mozes se zaliti po sto hiljada puta, i nove molbe slati, takav je sistem. Znam ljudi koji su u Australiji po 20 godina, a jos nemaju sredjene papire, ali ih niko ne moze istjerati van jer ima milion i jedna opcija za produzenje viza, zalbe, molbe, itd.
Moraces uraditi prevode kvalifikacija i svih dokumenata, i imati potvrdu da nisi kaznjavan. Jedini problem, kad ides sa skilled migration, je (mislim) da ne mozes odmah dobiti socijalnu pomoc kad dodjes, nego moras doci 'naoruzan' i traziti posao odmah (ali to provjeri, nisam 100% sigurna).
I tako to ... eto, nadam se da je od pomoci.
-
xyz101
#33 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
5000 kermi za ordinaciju ?muamers wrote:
Reko sam nek ode negdje VANI zaradi pare, npr. Njemacku i kad te pare tamo zaradi moze za 5000KM kupiti cijelu ordinaciju (licno poznajem stomatologa koji je to uradio). ...
da ne mislis 50 000 ?
-
xyz101
#34 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
porediti kanadu i usa je kao porediti mercedes sa stojadinom (zastava)/.user_friendly wrote:
Uglavnom postoji šansa za Kanadom, kako čujem od nekih ljudi tamo je puno bolje nego u SAD-u.
kanada je u ovom slucaju stojadin
- Brisbane
#35 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
Samo da potvrdim, da je ovo sve tacno.piupiu wrote:Imas temu pod Dijaspora, cini mi se, koja se zove Kako otici iz BiH ili nesto slicno gdje je dosta raje pisalo o razlicitim opcijama.2407 wrote:I mene ovo interesuje, ima li neko kakvih informacija?Admir_1984 wrote:Kakve su sanse da se ode u Australiju?
Za Australiju generalno imaju dvije opcije u ovom trenutku (ako nemas rodbine) -- skilled migration (dakle, pogledas na vladinoj stranici za imigraciju koji su kadrovi trenutno deficitarni, ima ih svakojakih i svake godine se mijenjaju), a ima i druga opcija -- predas molbu za Novi Zeland, gdje se jos uvijek lako dobijaju vize, ostanes tamo 3 godine dok ne dobijes drzavljanstvo (mislim da je i u Australiji sada 3 ili 4 godine do drzavljanstva), pa predjes u Australiju gdje imas maltene sve beneficije kao i australijski drzavljanin, zdravstveno, mozes raditi, itd, it sl ... pa onda predas molbu za ovdasnje drzavljanstvo.
U Australiju takodje mozes doci i da studiras nesto, pa onda skupljati poene za ostanak, ali tada imas ogranicen broj radnih sati, to je malo teza varijanta. Mozes isto tako doci kao turista, pa traziti posao gdje ce neko htjeti da te sponzorise za ostanak, onda ostanes da radis s tom firmom 3 godine i usput predajes molbu za 'permanent residence'. Ima hiljadu i jedna varijanta.
Evo ti ovdje lista zanimanja koja se trenutno traze:
http://www.immi.gov.au/allforms/pdf/1121i.pdf
Imas "Commissioned Police Officer" na listi, pa bi vjerovatno mogao na tu temu nesto uraditi. Ima dosta poslova u zdravstvu, pa bi ti se zena mogla prekvalificirati ovdje, na primjer (pardon ovim drugim zainteresovanim, ja odgovorih postavljacu teme).
A ovo ti je inace stranica gdje mozes vidjeti sve moguce vrste viza, naci formulare, mjesta gdje mozes poslati molbu, cijene viza, itd ...
http://www.immi.gov.au/
Jezik je pod obavezno za Skilled Migration, dakle, prihvatite se engleskog.
Australija je lagana za zivot, malo dosadna i malo daleko, ali je vjerovatno najbolja zemlja na svijetu za zivot na planeti u ovom trenutku. Jos bi ti najbolje bilo kad ne bi htio za Sydney ici (migracija 50%), iako je najveci grad, skup je za zivot (ali ni priblizno skup kao evropski gradovi). Melbourne je evropskiji, Adelaide je dosadan, Perth je lijep (tamo ima puno posla u ovom trenutku, ali mahom u rudarstvu -- sto je daleko od rudnika Kreka, tu se ogromna lova zgrce), Brisbane je 'zivahan' i fin, Tasmanija je prelijepa ali bi umro od dosade i tako to.
Proces traje oko 6 mjeseci, kao i kanadski, samo treba pazljivo pregledati kriterije i raditi na tome da tvoja molba dobro 'odgovori' na sve kriterije bodovanja. Tj treba pametno postaviti stvari.
Ako prodjes prvi krug, onda ce te zvati na intervju (vjerovatno u Bec, ako ides preko te ambasade), i moraces odraditi ljekarski pregled (koji se takodje placa). Osim toga, ako te jednom odbiju, mozes se zaliti po sto hiljada puta, i nove molbe slati, takav je sistem. Znam ljudi koji su u Australiji po 20 godina, a jos nemaju sredjene papire, ali ih niko ne moze istjerati van jer ima milion i jedna opcija za produzenje viza, zalbe, molbe, itd.
Moraces uraditi prevode kvalifikacija i svih dokumenata, i imati potvrdu da nisi kaznjavan. Jedini problem, kad ides sa skilled migration, je (mislim) da ne mozes odmah dobiti socijalnu pomoc kad dodjes, nego moras doci 'naoruzan' i traziti posao odmah (ali to provjeri, nisam 100% sigurna).
I tako to ... eto, nadam se da je od pomoci.
Ko misli ici u Australiju, ovo obavezno treba procitati...
-
notabene
#36 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
U potpunosti te podrzavam na tom putu. Ja sam profesor koji vec 2 godine nema posla i također dok neke stvari ovdje sredim planiram otici. Ko god je valjao otisao je, ostao je šljam i mulj... Sve je tako idealno programirano da se ubije bilo kakva svijest u ljudi, na kraju krajeva ova drzava je i napravljena za kriminal i tu se nista ne moze narednih 50 godina ispravit. Ne vrijedi zaista raditi za kiriju citav mjesec, bez ikakve egzistencije i buducnosti. Bio sam jedno vrijeme vani i mogu te ohrabriti i reci da tamo bilo koji posao da radis više ce te cijeniti nego ovdje, a da ne govorim o tom da ces biti adekvatno placen za posao koji uradis. Za godinu dana rada vidjet ces rezultat, a mozda i obezbjediti neki pocetak egzistencije u materijalnom smislu... Ko god nije kriminalac i ološ otisao je odavde, ovdje nema zivota jer je ovdje najprimarniji zivot luksuz za normalne "obicne" ljude.. Ovdje vlada horor horora i svugdje ce ti biti bolje nego u ovoj mocvari..
- Skyfox
#37 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
ziva istina... nakon godine dana u Pragu mislio sam da cu se objesit od nostalgije. Al tad sam bio dosta mladji i sad znam da me to ne bi vratilo taman uvenuo ceznuci.Fair Life wrote:Nostalgija za onim od cega zeli pobjeci?jedna tamo wrote:želim ti sve najbolje, da uspijete ti i žena....samo budi spreman na ogromnu nostalgiju....
Ne razumijem?
Ko ima priliku da ode neka je svakako iskoristi, puno su vece sanse za uspjeh. Moji prijatelji koji su otisli su slikari, kipari, glumci... i zive od tog posla, ne zivotare nego bas zive... Da su ostali ovdje ne bi se ni bavili tim profesijama nego bi bili ekonomisti, racunovode, filozofi... ovako ostvaruju svoje snove. Naravno da ima problema ali ko ih danas nema...
Uvijek se mozes vratiti ako ne uspije.
-
michio
#38 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
Ne napustaju svi zemlju pod istim okolnostima. Ti si otisao u Australiju iz logora.Fair Life wrote:Nostalgija za onim od cega zeli pobjeci?jedna tamo wrote:želim ti sve najbolje, da uspijete ti i žena....samo budi spreman na ogromnu nostalgiju....
Ne razumijem?
-
xyz101
#39 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
ko god ima zelju da ode, neka ide.
kako neko rece, uvijek se mozes vratiti.
da ruze cvjetaju tamo daleko, nije tacno.
stotine hiljada glumaca, kipara, slikara ne mogu zaraditi da jedu u americi.
prezivljavaju kao konobari, chistaci kuhinja, i sl.
ali ako si spreman za posten rad i dosao si vani da zavrnes rukave, onda ces vjerovatno imati vise nego u bih.
ali ako si spreman za posten rad i dosao si vani da zavrnes rukave, onda ces vjerovatno imati vise nego u bih.
- osa
#40 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
tako im i treba, treba znati pratiti tržište radne snage, čuj stotine tisuća bi glumile, slikale i bavile se kiparstvom, e da je kruha bez motike. da ih ima tisuće svi bi imali posla i dobro živjeli...xyz101 wrote:ko god ima zelju da ode, neka ide.
-
Lutalica_sa
#41 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
melb26sa wrote:Ti ne procita da user vec ima zenuLutalica_sa wrote:Jedna opcija je otici u Ameriku kao turista i ostati na crno. Raditi, zaraditi (na crno) i istovremeno ganjati legalizaciju boravka bilo kroz zenidbu, ili azil. Zvuci glupo, ali nista drugo mi na pamet ne pada.![]()
Neka igra zelenu lutriju, sad ce opet primati aplikacije u oktobru pa dvije sanse - salje zena pa ukljuci i njega pa salje user i ukljuci zenu.
Pa sta ako ima zenu. On se ozeni "za papire", dobije radnu dozvolu, izdrzi 3 godine tako i onda ozeni svoju suprugu ponovo. Mnogo nasih to radi. Ona naravno moze da boravi u Americi, radi nesto na crno, cuva djecu ili slicno jbga....
Melb, ti ono iz Chi?
-
michio
#42 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
Lako je Shobi klesati kite za Las Vegas kad postoji potraznja za takvim artiklima. U Bosni bi pricao da ga niko ne shvata.
- jutarnji
#43 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
Haj` to za kriminalistickog inspektora mogu i skontat, politika, ovo, ono...al` kako nema posla za stomatologa
u zemlji gdje imas tri zdrava zuba po glavi stanovnika?

u zemlji gdje imas tri zdrava zuba po glavi stanovnika?
-
xyz101
#44 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
iskreno, meni je ovaj artikal od pocetka sumnjiv.
vlasnik teme pocinje sa pricom kako on nije politicki angaziran da bi dobio posao u bosni.
onda sam procitao njegova zadnja pisanja po ovom portalu i mogao sam zakljuciti da je veoma angaziran na politickim temama.
drugo, njegova supruga je stomatolog koji ne moze naci posao u bosni ?
hmm,, ?
stomatolog ne moze svako biti. moras zavrsiti odredjen nivo prakse i stvoriti radnog iskustva prije nego dobijes diplomu stomatologa (tako je barem u ostatku svijeta).
ako je tacno da mozes poceti neku privatnu ordinaciju sa 5000 KM, evo ja sam spreman financirati to.
ponuditi cu rado 5000 KM neosiguranog kredita supruzi, sa veoma povoljnom kamatom.
molim neka se vlasnik ove teme javi na moj PP !
jedini uslov je da njegova supruga pokaze dokaz o zavrsenoj struci.
vlasnik teme pocinje sa pricom kako on nije politicki angaziran da bi dobio posao u bosni.
onda sam procitao njegova zadnja pisanja po ovom portalu i mogao sam zakljuciti da je veoma angaziran na politickim temama.
drugo, njegova supruga je stomatolog koji ne moze naci posao u bosni ?
hmm,, ?
stomatolog ne moze svako biti. moras zavrsiti odredjen nivo prakse i stvoriti radnog iskustva prije nego dobijes diplomu stomatologa (tako je barem u ostatku svijeta).
ako je tacno da mozes poceti neku privatnu ordinaciju sa 5000 KM, evo ja sam spreman financirati to.
ponuditi cu rado 5000 KM neosiguranog kredita supruzi, sa veoma povoljnom kamatom.
molim neka se vlasnik ove teme javi na moj PP !
jedini uslov je da njegova supruga pokaze dokaz o zavrsenoj struci.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#45 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
Nejma.jutarnji wrote:Haj` to za kriminalistickog inspektora mogu i skontat, politika, ovo, ono...al` kako nema posla za stomatologa
u zemlji gdje imas tri zdrava zuba po glavi stanovnika?![]()
Ja znam cetvero stomatologa, od toga jedan radi i to ne u svojoj bransi, drugi radi u domu zdravlja jer je sin doktora.
- drmadzija
#46 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
@xyz
A svasta. Covjek se fino javio, izrazio zelju da ode vani i zatrazio bilo kakvu informaciju i moralnu podrsku. I ti se sad nas'o sa nekakvom sumnjom i bakracima da mu sve useres. Malo mu je njegovog belaja pa mu se i ti natovari na grbacu.
Pusti covjeka nek' ide svojim putem.
A svasta. Covjek se fino javio, izrazio zelju da ode vani i zatrazio bilo kakvu informaciju i moralnu podrsku. I ti se sad nas'o sa nekakvom sumnjom i bakracima da mu sve useres. Malo mu je njegovog belaja pa mu se i ti natovari na grbacu.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#47 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
Lutalica_sa wrote:melb26sa wrote:Ti ne procita da user vec ima zenuLutalica_sa wrote:Jedna opcija je otici u Ameriku kao turista i ostati na crno. Raditi, zaraditi (na crno) i istovremeno ganjati legalizaciju boravka bilo kroz zenidbu, ili azil. Zvuci glupo, ali nista drugo mi na pamet ne pada.![]()
Pa sta ako ima zenu. On se ozeni "za papire", dobije radnu dozvolu, izdrzi 3 godine tako i onda ozeni svoju suprugu ponovo. Mnogo nasih to radi. Ona naravno moze da boravi u Americi, radi nesto na crno, cuva djecu ili slicno jbga....
Melb, ti ono iz Chi?
-
melb26sa
#48 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
Lutalica_sa wrote:melb26sa wrote:Ti ne procita da user vec ima zenuLutalica_sa wrote:Jedna opcija je otici u Ameriku kao turista i ostati na crno. Raditi, zaraditi (na crno) i istovremeno ganjati legalizaciju boravka bilo kroz zenidbu, ili azil. Zvuci glupo, ali nista drugo mi na pamet ne pada.![]()
Melb, ti ono iz Chi?
Ti ocito ne znas kako sada USCIS sve provjerava - de malo procitaj sta je Stokes intervju. Da ne spominjem kasnije kad bude vrijeme za drzavljanstvo ako se nadje bilo kakva misrepresentation ne da nece dobiti drzavljanstvo vec ce mu i zelenu kartu oduzeti. Apsolutno se sada pojacao enforcement vezano za zaposljavanje tako da doci na turisticku vizu i ostati ma nema sanse da je ikada zaposle a o amnestiji ilegalaca nema ni govora.
Da, ja radim u Chi.
-
xyz101
#49 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
ja sam ponudio da pomognem, ako je istina da mu je supruga stomatolog.drmadzija wrote:@xyz
ako nije istina, one nije trebao tako napisati.
svima zelim sretan put ako zele ici u inostranstvo.
ali u lazima su kratke noge.
ako ne mislis zavrnuti rukave i raditi vise i bolje od covjeka koji je rodjen u domicilnoj drzavi, onda ce i inostranstvo za takve bosance biti neprihvatno.
ali promjena je dobra.
neki ljudi trebaju da promjene okolinu kako bi napunili baterije i krenuli novim putem.
ali neki (vecina) ljudi su diletanti u bosni, i diletanti ce ostati u inostranstvu.
- drmadzija
#50 Re: Odlazak iz BiH (pomoć)
A covjece popusti. Pomoc se moze pruziti i bez postavljanja uslova i kojekakvih zajebancija.
Kako god, sretno juzer frendli. Sretno i tebi xyz.
Kako god, sretno juzer frendli. Sretno i tebi xyz.