generalno, nisam neki narocit pobornik za kupovinu novog modela ili jos manje leasing istogg..
VW Tiquan vs Toyota Rav4
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#26 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
ja bas
to sto platis za auto i nije nesto mnogo ako izuzmes full/kasko osiguranje koje je obavezno na novom koje ti finansiras ili leasujes, svejedno
generalno, nisam neki narocit pobornik za kupovinu novog modela ili jos manje leasing istogg..
- Edin H.
#27 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Ko preferira voziti bez kocnica neka kupi Toyoyu 
-
whow
#28 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Edin H. wrote:Ko preferira voziti bez kocnica neka kupi Toyoyu
e dobra to ova . zato su garant i dali ovakav deal
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#29 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
njemu cemo dati Yarisa, nek se pridruzi Toyota porodici jednom za svagdawhow wrote:Edin H. wrote:Ko preferira voziti bez kocnica neka kupi Toyoyu
e dobra to ova . zato su garant i dali ovakav deal
-
whow
#30 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Ja da radim za Toyotin marketing team poklonio bi ti novu 2010 Toyotu Corollu obzirom da si ti vjerovatno najvjerniji Toyo fan . Ne stvarno sto se tice odnosa ulozeno dobiveno Toyota je stvarno vrh , napraviti compact SUV koji je po svemu priblizan tom Tikvanu a da je pri tome 25% jeftiniji je ono cime se definitivno osvajaju nova trzista. To sto druge firme imaju brze , bolje , ljepse , udobnije modele postaje irelevantno onoga momenta kada se pogleda cjena vozila. To sto je recimo BMW X3 bolje vozilo u odredenom broju kateggorija sigurno ne moze opravdati skoro pa duplu cijenu . Mislim da je jedni konkurent Toyoti kao novom narodnom vozilu postao hyundai.corolla02 wrote:njemu cemo dati Yarisa, nek se pridruzi Toyota porodici jednom za svagdawhow wrote:Edin H. wrote:Ko preferira voziti bez kocnica neka kupi Toyoyu
e dobra to ova . zato su garant i dali ovakav deal![]()
- corolla02
#31 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
njemu cemo dati Yarisa, nek se pridruzi Toyota porodici jednom za svagda![]()
Ja da radim za Toyotin marketing team poklonio bi ti novu 2010 Toyotu Corollu obzirom da si ti vjerovatno najvjerniji Toyo fan . Ne stvarno sto se tice odnosa ulozeno dobiveno Toyota je stvarno vrh , napraviti compact SUV koji je po svemu priblizan tom Tikvanu a da je pri tome 25% jeftiniji je ono cime se definitivno osvajaju nova trzista. To sto druge firme imaju brze , bolje , ljepse , udobnije modele postaje irelevantno onoga momenta kada se pogleda cjena vozila. To sto je recimo BMW X3 bolje vozilo u odredenom broju kateggorija sigurno ne moze opravdati skoro pa duplu cijenu . Mislim da je jedni konkurent Toyoti kao novom narodnom vozilu postao hyundai.
-
whow
#32 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Evo danas na vjestima javljaju da je u Martu Toyota zabiljezila rekordan porast prodaje uprkos negativnoj medijskoj kampanji koja se trenutno odigrava. Mislim da je poenta vrlo jednostavna a to je da cjena im ogroman utjecaj na prodaju . Sa druge strane kupci su pokazali da vjeruju u Toyotu uprkos problemima koji se pojavljuju u zadnje vrijeme. Ja moram priznati da jos nikada nisam kupio novo auto a da nije imalo neki opoziv od kojih su mnogi bili opasniji od ovoga sa papucom. 2005 VW je imao opziv grijaca sjedala koji su potencijalno izrokovali "pozar". Nissan je mjenjao master cilindar na vcini svojih vozila proizvedenih u zadnje dvije godine, GM i Ford stalno nesto opozivaju dakle nema auta bez problema.
- corolla02
#33 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
ne postoji kompanija koja moze istovremeno opozvati 8 i kusur mil. auta a bukvalno vec sutra napraviti plus u prodaji, ta cifra od 42% cini mi se za prosli mjesec je opet ispred Ford ili GM koji su se zadovoljili sa 40%
Tojotin menagment i proizvodnja koja se bazira na "Kaizen" proizvodnoj ideologiji koja je skrenula paznju svih ostalih velikih igraca(i razlicitih industrija), npr. negadasnji GM ov Saturn je bio zasnovan na ovoj ideologiji medjutim nije islo radi radnicke unije, kao i kulturnih razlika izmedju Am. i Jap.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kaizen
primjena kaizena u WIKA, njemacka kompanija gdje sam ja nekoc radio
http://www.youtube.com/watch?v=2cZTm_yMVIM
Tojotin menagment i proizvodnja koja se bazira na "Kaizen" proizvodnoj ideologiji koja je skrenula paznju svih ostalih velikih igraca(i razlicitih industrija), npr. negadasnji GM ov Saturn je bio zasnovan na ovoj ideologiji medjutim nije islo radi radnicke unije, kao i kulturnih razlika izmedju Am. i Jap.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kaizen
primjena kaizena u WIKA, njemacka kompanija gdje sam ja nekoc radio
http://www.youtube.com/watch?v=2cZTm_yMVIM
- Šeha
#34 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Moze to svaka kompanija uraditi ako (kao sto je Toyota sad uradila) obori cijenu autima za 15-20%!corolla02 wrote:ne postoji kompanija koja moze istovremeno opozvati 8 i kusur mil. auta a bukvalno vec sutra napraviti plus u prodaji, ta cifra od 42% cini mi se za prosli mjesec je opet ispred Ford ili GM koji su se zadovoljili sa 40%
Problemi ce nastati kad tu cijenu budu htjeli dici! Slican problem su imali amerikanci prije par godina kad su spustili kamatu na 0% i onda su sebe satjerali u cosak. Nisu vise imali manevarskog prostora za snizenje a recesija udarila... I onda se desilo sta se desilo.
Ja mislim da problem koji Toyota ima (ne sa kocnicama i gasom nego sa jako ostecenom reputacijom) je mnogo veci nego sto se sada misli i trajace godinama. Ili ce morati, kao sada, davati auta jako jeftino jako dugo ili ce gubiti udio na trzistu. Sta god urade nece im biti lako.
Izvini Corolla, znam da su ti drazi i od majke i od oca
- corolla02
#35 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
naravno, svak ima pravo na svoje misljenjeŠeha wrote:Moze to svaka kompanija uraditi ako (kao sto je Toyota sad uradila) obori cijenu autima za 15-20%!corolla02 wrote:ne postoji kompanija koja moze istovremeno opozvati 8 i kusur mil. auta a bukvalno vec sutra napraviti plus u prodaji, ta cifra od 42% cini mi se za prosli mjesec je opet ispred Ford ili GM koji su se zadovoljili sa 40%
Problemi ce nastati kad tu cijenu budu htjeli dici! Slican problem su imali amerikanci prije par godina kad su spustili kamatu na 0% i onda su sebe satjerali u cosak. Nisu vise imali manevarskog prostora za snizenje a recesija udarila... I onda se desilo sta se desilo.
Ja mislim da problem koji Toyota ima (ne sa kocnicama i gasom nego sa jako ostecenom reputacijom) je mnogo veci nego sto se sada misli i trajace godinama. Ili ce morati, kao sada, davati auta jako jeftino jako dugo ili ce gubiti udio na trzistu. Sta god urade nece im biti lako.
Izvini Corolla, znam da su ti drazi i od majke i od ocaali to je moje misljenje.
Toyotina reputacija ili ne prodaja nije narusena ovim recallom, tj. vec je to stvar historije, vec upravo ovom recesijom, svaka kompanija u kojoj 30% od ukupne prodaje se odnosi na SUV ili truck market itekako je osjetila ovu krizu, ili recimo, Porche koji je zbog recesije zatrazio VW umbrella ili kriza u Mercedes-Maybach sektoru.
medjutim, sad kad smo na izlasku iste, stvari ce ici bolje za Toyotu kao i drugee..
-
Kikson
#36 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Kurava 4 100% bolja limarija je tanka kod Tiguana fujwhow wrote:Evo jedna poslastica za ljubitelje dobre diskusije i polemike. Pred vasim sudom se nalaze jedan klasicni Europljanin VW Tiquan ,izgraden na sasiji legendarnog Golfa te RAV4 nastala na DNA-u Toyote Corolle i na najboljojim tradicijama urbanog SUV-a i Japanskog inzenjeringa. Koje su im prednosti , mane , sta valja a sta ne. Misim da su i cijenom ova dva vozila tu negdje tako da poredenje ima smisla i po toj osnovi.
- Šeha
#37 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
corolla02 wrote:
naravno, svak ima pravo na svoje misljenje![]()
Toyotina reputacija ili ne prodaja nije narusena ovim recallom, tj. vec je to stvar historije, vec upravo ovom recesijom, svaka kompanija u kojoj 30% od ukupne prodaje se odnosi na SUV ili truck market itekako je osjetila ovu krizu, ili recimo, Porche koji je zbog recesije zatrazio VW umbrella ili kriza u Mercedes-Maybach sektoru.
medjutim, sad kad smo na izlasku iste, stvari ce ici bolje za Toyotu kao i drugee..
Toyota svoje modele nije pojeftinila dok ih ovaj skandal nije pogodio. To bez dvojbe opovrgava tvoju teoriju. Nisu oni zbog ekonomske krize smanjili cijenu nego zbog narusenog imidza. I trebace im dugo, dugo da ga poprave.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8498036.stm
http://edition.cnn.com/video/#/video/us ... =allsearch
http://www.npr.org/templates/story/stor ... =123444882
Ako je kakva utjeha ja bi ih tek sada uzeo u obzir pri kupovini. Sada kada su jeftiniji. Ruzniji su mi od evropljana ali sada imaju dobar argument na svojoj strani - jeftiniji su! Prije su kostali isto (u pet deka) a dizajn i unutrasnjost su im bili inferiorni (kvalitet motora i dugotrajnost za mene nisu imperativni jer vozim novo auto prve tri godine a toliko svi traju.)
Dok god drze cijene dole bice ok ali ako budu htjeli da ih vrate gdje su bile do ovog skandala onda ce biti u govnima. Pravo pitanje je: mogu li oni finansijski opstati ako prodaju vozila po ovim cijenama?
- corolla02
#38 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Seha ne sekiraj se ba
ma nije tebi Toyota nesto, to je vec poznato; u ostalom, sto se sekirati za nesto sto je manje vrijedno
inace, u muci se poznaju junaci, tj. Toyota ocigledno ima recept za uspijeh dugorocno
btw, ova ekonomska kriza je gora od the Great Depression po mnogim analizama, ali posto zivimo u modernom dobu, gdje su mnoge poluge na dohvatu ruke, pa je se dala znatno ublaziti; takodjer, americki marketi su sruseni za manje od 2 godine i dosli na historijski "low" ali zato su opet za manje od 1 godinu se oporavili za oko 60%. Sad, jel jedan pad u proslosti mjerilo za neinvestiranje u isti dugorocno, mislim da ne.
inace, u muci se poznaju junaci, tj. Toyota ocigledno ima recept za uspijeh dugorocno
btw, ova ekonomska kriza je gora od the Great Depression po mnogim analizama, ali posto zivimo u modernom dobu, gdje su mnoge poluge na dohvatu ruke, pa je se dala znatno ublaziti; takodjer, americki marketi su sruseni za manje od 2 godine i dosli na historijski "low" ali zato su opet za manje od 1 godinu se oporavili za oko 60%. Sad, jel jedan pad u proslosti mjerilo za neinvestiranje u isti dugorocno, mislim da ne.
- Šeha
#39 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Ne znam otkud ti to da se sekiram?!
Pokusavam argumentovano diskutovati ... ali trebao sam znati bolje
Pokusavam argumentovano diskutovati ... ali trebao sam znati bolje
Kakve veze ima ova izjava sa temom?btw, ova ekonomska kriza je gora od the Great Depression po mnogim analizama, ali posto zivimo u modernom dobu, gdje su mnoge poluge na dohvatu ruke, pa je se dala znatno ublaziti; takodjer, americki marketi su sruseni za manje od 2 godine i dosli na historijski "low" ali zato su opet za manje od 1 godinu se oporavili za oko 60%. Sad, jel jedan pad u proslosti mjerilo za neinvestiranje u isti dugorocno, mislim da ne.
- corolla02
#40 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
pa i Toyota traduje na NYSE, nego da imam novce onda bi bili na Toyota stocku vec u februaru
Toyota, nakon svega, still Moving Forward
i da, ovdje baratamo ipak sa starim informacijama iz februara tj. kad je recall bio na vrhuncu, sto je vec 2 mjeseca iza; te Prius scene iz NJ ili iz CA su svakako pomogle da anti-toyota kampanja splahne i pokazu se vec pozitivni rezultatii..http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8498036.stm
http://edition.cnn.com/video/#/video/us ... =allsearch
http://www.npr.org/templates/story/stor ... =123444882
Toyota, nakon svega, still Moving Forward
- Šeha
#41 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Zato sto je DRASTICNO srezala cijene tada. I prodavace se dok niskim cijenama budu konkurentni. Ali sta ako budu htjeli vratiti cijene na nivo na kojem su bile prije nego sto je ovaj skandal izbio? Tada ce izgubiti tu umjetnu konkuretnost koju sada imaju i ostace samo ta losa reputacija.
Moje misljenje je da ce ovu nizu cijenu morati zadrzati barem dobrim dijelom ove godine.
Moje misljenje je da ce ovu nizu cijenu morati zadrzati barem dobrim dijelom ove godine.
- corolla02
#42 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Seha no sikiriki
opet; kad auta s greskom odu sa placeva/dio recalla, dolaze novi modeli sa novim papucicama i sl.
japanska solidarnost na djelu, http://www.sarajevo-x.com/auto/noviteti ... /100402032, isti su mogli ici kod Forda, kao sto to rade svojim platformama, ali ipak su otisli i svoje povjerenje poklonili zemljacima
japanska solidarnost na djelu, http://www.sarajevo-x.com/auto/noviteti ... /100402032, isti su mogli ici kod Forda, kao sto to rade svojim platformama, ali ipak su otisli i svoje povjerenje poklonili zemljacima
-
whow
#43 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Šeha wrote:Moze to svaka kompanija uraditi ako (kao sto je Toyota sad uradila) obori cijenu autima za 15-20%!corolla02 wrote:ne postoji kompanija koja moze istovremeno opozvati 8 i kusur mil. auta a bukvalno vec sutra napraviti plus u prodaji, ta cifra od 42% cini mi se za prosli mjesec je opet ispred Ford ili GM koji su se zadovoljili sa 40%
Izvini Corolla, znam da su ti drazi i od majke i od ocaali to je moje misljenje.
Mislim da je Sheha u pravu. Toyota , bar ovdje u Canadi , je cijenom bila u paru sa VW-om koji je ovdje izuzetno na cijeni. Prije dvije godine dok su Nissan, Mazda pa cak i Honda imali izuzetno niske kamatne stope Toyota je sjecam imala 4.9% na Corollu i Yarisa i to na 48 % dok je sve duze od toga islo na 7.9%i vise. Sada Rav4 4WD se daje na 48 mjeseci za 0% kamata sto je usteda od $ 6000 samo na financigu sto je u stratu usteda od oko 25% u odnosu na razdoblje prije opoziva. Druga pozitivna strana je da Toyotini dealeri , mozda po prvi put postuju MRSP cijene koje se mogu naci na Toyotinoj zvanicnoj web stranici . Svako ko ima iskustva sa kupovinom automobila zna da je MRSP cijena obicno bila rezervirana za cash dealove i cijena u salonu bi bila vece i ukljucivala bi extra troskove kao sto su dealer prep. admin fees , obiljezavanje stakala -etching , kojekakve zastite i osiguranja i slicne gluposti koje su u biti samo trik sa se podigne cijena vozilu . Po prvi put Toyota posluje bez ovih trikova u naumu da proda sto vise vozila sto im izgleda polazi za rukom jer kao sto Sheha rece konacno su konkurenti cijenama. To za image je tacno ali kao sto rekaoh za pametnog covjeka ovo je pravo vrijeme da se kupi Toyota isto kao sto je najbolje vrijeme da se kupi GM ili Ford bilo prije 2 godine kada su se Chevroleti i Fordovi davali lopatom a danas je grebeni Ford skuplji i od Honda i Toyote jer navodno ima dobar kvalitet u sto ja uopce ne vjerujem . Mislim da treba razdvojiti ono sto rade mediji da bi prodavali vjesti od realnosti a realnost je da Toyota pravi izuzetno kvalitetna vozila koja su kao sto rece Sheha , u pet deka sa Europskim s tim da Europska odnose prevagu u tih pet deka ali sada kad je Toyota jeftinija dosta kupaca koji su redovno kupovali Jettu , Passata ili Tikvana ce malo razmisliti i mozda ce tih nekih 3-4 hiljade razlike znaciti da ce umjesto VW ovaj put provozati Toyotu . Ne znam ali money talks.
- citroen
#44 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Kad su cijene toyote bile visoke Toyota je prodavala najvise automobila,opet sad kad su cijene nize toyota prodaje najvise auta,jednostavno receno Toyota je vrh po kvaliteti a to priznaju i sami Njemci koji su nedavno prema ADAC-u potvrdili da je to najpouzdaniji "CAR" i pored ove silne kampanje protiv njih zbog lafo naglog ubrzavanja
.....triba li jos sta spomenuti..... 
-
emko1234
#45 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
ode tema opet preko bare...
helem auta koja su u klasi i koja su po mnogo cemu slicni s tim sto je toyota tu malo duze..po meni koji sam isao na jednu test voznju i vozio sam ravu sa 2.2d4d d-cat motorom sa 177 ks i ful opremom..iskreno previse mi je za tu toyotu dat 80 milja..iskreno..tikvan starta od nekih 47 sad pa moze se fino nabesat stvari da cijena bude paprena..al mislim da su po svemu tu negdje..s tim sto u najboljim izvedbama oba izgledaju prejebeno s 18-kama i onim ukrasnim lajsnama i zajebancijama..mislim da na tikvanu ima vise doplata i vise motora..tu je jos xtrail,tucson,4007,outlander onaj ruzni reno koleos i citroen koji dijeli platformu s outlanderom i da x3,glk i brat q5..ima svega za sve dzepove i ukuse..
-
whow
#46 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Nakon dvije test voznje koje su me odusevile i ponude koju nisam mogao odbiti RAV4 je usla u garazu. VW za Tikvana trazi pravo malo bogastvo iako u biti nema nikakvih posebnih prednosti u poredenju sa RAV4.
- citroen
#47 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
Ajd nek bude sa srecomwhow wrote:Nakon dvije test voznje koje su me odusevile i ponude koju nisam mogao odbiti RAV4 je usla u garazu. VW za Tikvana trazi pravo malo bogastvo iako u biti nema nikakvih posebnih prednosti u poredenju sa RAV4.
- corolla02
#48 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
e jesi liwhow wrote:Nakon dvije test voznje koje su me odusevile i ponude koju nisam mogao odbiti RAV4 je usla u garazu. VW za Tikvana trazi pravo malo bogastvo iako u biti nema nikakvih posebnih prednosti u poredenju sa RAV4.
- Šeha
#49 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
U najbolje vrijeme si ga uzeo! Nikad nije bio jeftinijiwhow wrote:Nakon dvije test voznje koje su me odusevile i ponude koju nisam mogao odbiti RAV4 je usla u garazu. VW za Tikvana trazi pravo malo bogastvo iako u biti nema nikakvih posebnih prednosti u poredenju sa RAV4.
-
doboj
#50 Re: VW Tiquan vs Toyota Rav4
trebas promjeniti nick u ;RAV4.whow wrote:Nakon dvije test voznje koje su me odusevile i ponude koju nisam mogao odbiti RAV4 je usla u garazu. VW za Tikvana trazi pravo malo bogastvo iako u biti nema nikakvih posebnih prednosti u poredenju sa RAV4.