"Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
Moderator: anex
-
Minjo
#26 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
Ja sam iz CG pa odlično znač šta je T-Com i T-Mobile. To je jedna lešinarska organizacija, nikakve koristi nećete imati. Cijene poziva će prividno biti jeftinije. Imaćete pakete sa povoljnim pozivima prema 3-4 broja, 5eura mjesec dana razgovora u mreži koliko hoćeš, 2e poruke u vikendu koliko hoće i sl. Ali zato su pozivi između mreža bezobrazno visoki (u CG 13 centi), kao i prema inostranstvu. Taj T-Mobile u CG evo sad će 7 godina nije u stanju da po broju korisnika pretekne Promonte (Telenor koji je suprotnost njima).
U fiksnoj dok m:tel i WiMax nijesu došli imali smo paprene cijene ADSL paketa, sam osnovni paket IPTV je bio 9.90e. Pretplatu su dogli sa 6.5 eura na 7 pa sad na 8.5 eura. Sada ih je m:tel prodrmao na polju fiksne i intrneta, pa su sad povoljniji i od njih i nema izgovora tipa "infrastruktura ne zadovoljava zahtjeve za ADSL". Znači, ulagaće i imaćete povoljnosti samo ako ih konkurencija natjera. Ako izračunaju da im je dovoljno RS tržište fiksne i interneta, a zadovolje se sa mobilnom kakva je sada nikakvih povoljnosti nećete imati.
DT će Telekom Srije kupiti za nešto preko milijardu eura, što je ljetnja rasprodaja za 8miliona korisnika u SRB i oko 1.5 miliona u BiH i CG.
Iz HT Eroneta će se vjerovatno povući jer ne može jedna kompanija biti nosilac 2 licence. U ovom slučaju HTE će izvući najdeblji kraj, a i onako su na kliamvim nogama.
Da bi BHT zadržao poziciju mora se promijeniti upravljačka struktura, jer ipak je masu puta potvđeno "Sve što je državno nije ničije".
Sve i svemu na osnovu iskustava iz Srbije i Hrvatske puno bolji partneri su Mobikom i Telenor. U CG T-Com mnogi čitaju kao Terorist - Company.
U fiksnoj dok m:tel i WiMax nijesu došli imali smo paprene cijene ADSL paketa, sam osnovni paket IPTV je bio 9.90e. Pretplatu su dogli sa 6.5 eura na 7 pa sad na 8.5 eura. Sada ih je m:tel prodrmao na polju fiksne i intrneta, pa su sad povoljniji i od njih i nema izgovora tipa "infrastruktura ne zadovoljava zahtjeve za ADSL". Znači, ulagaće i imaćete povoljnosti samo ako ih konkurencija natjera. Ako izračunaju da im je dovoljno RS tržište fiksne i interneta, a zadovolje se sa mobilnom kakva je sada nikakvih povoljnosti nećete imati.
DT će Telekom Srije kupiti za nešto preko milijardu eura, što je ljetnja rasprodaja za 8miliona korisnika u SRB i oko 1.5 miliona u BiH i CG.
Iz HT Eroneta će se vjerovatno povući jer ne može jedna kompanija biti nosilac 2 licence. U ovom slučaju HTE će izvući najdeblji kraj, a i onako su na kliamvim nogama.
Da bi BHT zadržao poziciju mora se promijeniti upravljačka struktura, jer ipak je masu puta potvđeno "Sve što je državno nije ničije".
Sve i svemu na osnovu iskustava iz Srbije i Hrvatske puno bolji partneri su Mobikom i Telenor. U CG T-Com mnogi čitaju kao Terorist - Company.
- atko
#27 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
Svakako ce biti zanimljiva situacija na balkanu ne samo u BiH ... jer ce DT uci i na CG trziste preko mtel-a ... a ako je vec tamo iz koji operater ce napustiti
St ose cjena tice, mi smo jako malo trsite i logicno je da na 2-3 miliona korisnika nemozes ici sa nizim cjenama a na vecu masu ... al svakako ce biti vise trzisne utakmice i vise kvalitete u uslugama kad ze konkurencija zaostri
St ose cjena tice, mi smo jako malo trsite i logicno je da na 2-3 miliona korisnika nemozes ici sa nizim cjenama a na vecu masu ... al svakako ce biti vise trzisne utakmice i vise kvalitete u uslugama kad ze konkurencija zaostri
-
Minjo
#28 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
T-Com i T-Mobile brendovi već su u CG skoro 7 godina. DT je kupio CG telekom sredinom 2003. Biće zanimljivo da li će se CG m:tel samo pripojiti T-Comu što otvara vrata za još jednog operatera, ili će ga jednostavno prodati.atko wrote:Svakako ce biti zanimljiva situacija na balkanu ne samo u BiH ... jer ce DT uci i na CG trziste preko mtel-a ... a ako je vec tamo iz koji operater ce napustiti![]()
Moguća je i verzija da DT spoji HT E i Telekom Srpske u jednu firmu što bi za njih i bilo najbolje na BH tržištu.
-
Bodkin
#29 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
ne moze to uraditi zbog antimonopolskih zakona.morace prodati ht licencuMinjo wrote:T-Com i T-Mobile brendovi već su u CG skoro 7 godina. DT je kupio CG telekom sredinom 2003. Biće zanimljivo da li će se CG m:tel samo pripojiti T-Comu što otvara vrata za još jednog operatera, ili će ga jednostavno prodati.atko wrote:Svakako ce biti zanimljiva situacija na balkanu ne samo u BiH ... jer ce DT uci i na CG trziste preko mtel-a ... a ako je vec tamo iz koji operater ce napustiti![]()
Moguća je i verzija da DT spoji HT E i Telekom Srpske u jednu firmu što bi za njih i bilo najbolje na BH tržištu.
- atko
#30 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
Pa covjek i kaze ako dodje do spajanja to otvara vrata za jos jednog operatera ... znaci licencu proda a infrastrukturu, ljude i ostalo smerdza u jednu kompaniju.
-
Bodkin
#31 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
aha ok,nisam to tako gledaoatko wrote:Pa covjek i kaze ako dodje do spajanja to otvara vrata za jos jednog operatera ... znaci licencu proda a infrastrukturu, ljude i ostalo smerdza u jednu kompaniju.
- respo
#32 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
ali fazon je da oni nemaju licencu nego samo su u vlasnickoj strukturi ht-a i to ne bas velik procenat sto ne znaci da se mora povuci iz vlasnicke struktureatko wrote:Zato sto DT nece graditi kulu od karata kao BHT ... jer racunaju da ce jednog dana kad BHT ispuse doci neko i kupiti ga za sitnis poput vodafona ili slicnih igraca iz lige sampiona ... to sto konkurencije danas nema ne znaci da je nece sutra biti ... ljudi gledaju malo dalje od nosa ipakKarabaja wrote:A što ste tako sigurni da i DT neće početi iskorištavati monopol koji mu se ovdje nudi, nego će ga svjesno razbiti?
I nije poenta u tome da ce sve odjednom biti dzaba ... poneta je da ako placam ADSL 30 KM dobijem uslugu na nivou 21 stoljeca za te novce
A sto se tice napustanja HTE to moraju zbog zakona, postoji konkurencijsko vjece koje ce reci da jedan operater ne moze imat dvije telecom licence u jednoj drzavi bla bla
udio u vlasnistvu i imati licencu su 2 razlicite stvari
- alibaba_i_30_godina
#33 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
Ne mozes biti dionicar dva konkurentna preduzeca ...respo wrote:ali fazon je da oni nemaju licencu nego samo su u vlasnickoj strukturi ht-a i to ne bas velik procenat sto ne znaci da se mora povuci iz vlasnicke struktureatko wrote:Zato sto DT nece graditi kulu od karata kao BHT ... jer racunaju da ce jednog dana kad BHT ispuse doci neko i kupiti ga za sitnis poput vodafona ili slicnih igraca iz lige sampiona ... to sto konkurencije danas nema ne znaci da je nece sutra biti ... ljudi gledaju malo dalje od nosa ipakKarabaja wrote:A što ste tako sigurni da i DT neće početi iskorištavati monopol koji mu se ovdje nudi, nego će ga svjesno razbiti?
I nije poenta u tome da ce sve odjednom biti dzaba ... poneta je da ako placam ADSL 30 KM dobijem uslugu na nivou 21 stoljeca za te novce
A sto se tice napustanja HTE to moraju zbog zakona, postoji konkurencijsko vjece koje ce reci da jedan operater ne moze imat dvije telecom licence u jednoj drzavi bla bla
udio u vlasnistvu i imati licencu su 2 razlicite stvari
- Pasiflora
#34 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
Ovo je vrlo zanimljivo pitanje. Ima li neko odgovor?milenko wrote:zna li ko kolika je bila cijena akcija bh telekoma, kad je dodik prodavao telekom srpske, a kolika je sada cijena???
-
Bodkin
#35 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
sad kolika je ne znam ali znam da su nasi planirali tada prodati ni manje ni vise nego 80%+ dionicasitno wrote:Ovo je vrlo zanimljivo pitanje. Ima li neko odgovor?milenko wrote:zna li ko kolika je bila cijena akcija bh telekoma, kad je dodik prodavao telekom srpske, a kolika je sada cijena???
- respo
#36 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
mozes ali ne mozes imati u oba preduzeca pravo donosenja odluka to je otprilike 50% u vecini preduzecaNeyDan wrote:Ne mozes biti dionicar dva konkurentna preduzeca ...respo wrote: ali fazon je da oni nemaju licencu nego samo su u vlasnickoj strukturi ht-a i to ne bas velik procenat sto ne znaci da se mora povuci iz vlasnicke strukture
udio u vlasnistvu i imati licencu su 2 razlicite stvari![]()
![]()
shvatas?
- Chemist
#37 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
50 % + 1 dionica (tzv. zlatna dionica)...ne mozes imati vecinski paketrespo wrote:mozes ali ne mozes imati u oba preduzeca pravo donosenja odluka to je otprilike 50% u vecini preduzecaNeyDan wrote:Ne mozes biti dionicar dva konkurentna preduzeca ...respo wrote: ali fazon je da oni nemaju licencu nego samo su u vlasnickoj strukturi ht-a i to ne bas velik procenat sto ne znaci da se mora povuci iz vlasnicke strukture
![]()
shvatas?
-
udrch
#38 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
Misliš 4,5 milajrde Turskih lira..Bodkin wrote:sad kolika je ne znam ali znam da su nasi planirali tada prodati ni manje ni vise nego 80%+ dionicasitno wrote:Ovo je vrlo zanimljivo pitanje. Ima li neko odgovor?milenko wrote:zna li ko kolika je bila cijena akcija bh telekoma, kad je dodik prodavao telekom srpske, a kolika je sada cijena???za nekim 4.5 milijardi
BH Telecom ne vrijedi više od 1,5 milijardi..
- respo
#39 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
pa o tome i govorimChemist wrote: 50 % + 1 dionica (tzv. zlatna dionica)...ne mozes imati vecinski paket
negdje je limit 49%
a negdje je pravo odlucivanja 75% (mislim na odlucivanje samo toga ko posjeduje to)
sto znaci da dt moze imati 48% udjela u hte i da se ne mora povlaciti osim ako nije drugacije rijeseno u hte
-
Bodkin
#40 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
pa govorim ti da je to bilo dok je bila aktuelna prodaja i ovo je u km. to su bile cifre za javnostudrch wrote:Misliš 4,5 milajrde Turskih lira..Bodkin wrote:sad kolika je ne znam ali znam da su nasi planirali tada prodati ni manje ni vise nego 80%+ dionicasitno wrote:
Ovo je vrlo zanimljivo pitanje. Ima li neko odgovor?za nekim 4.5 milijardi
BH Telecom ne vrijedi više od 1,5 milijardi..
-
zonbirile
#41 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
samo totalni naivci vjeruju u bolje dolaskom stranog operatera.Neće biti ni investicija,ni boljeg kvaliteta,ni snižavanja cijena,a otpustiće sukcesivno 50% zaposlenih.Ne treba likovati,reflektuje se to na fondove,poreze.Razmišlja li iko što je HT Mostar tako loš u odnosu na ostale.Pa stvar knjiženja i prikazivanja dobiti.Realno će se desiti sa more,manje više šminke od novih paketa,rezanaja investicija i održavanja,otpusta 50% zaposlenih da češ imati ispod 100mil.profita,a sada imaš prijavljenih 160mil.kako?Lijepo,tako kažu u godišnjem izvještaju i čiča miča svršena priča.Pa od generalne postavke da niko ne dolazi d bi šta dao,neko uzeo,sve je jasno.
-
xyz101
#42 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
hvala minjo za odgovor iz prve ruke.Minjo wrote:Ja sam iz CG pa odlično znač šta je T-Com i T-Mobile. To je jedna lešinarska organizacija, nikakve koristi nećete imati. Cijene poziva će prividno biti jeftinije. Imaćete pakete sa povoljnim pozivima prema 3-4 broja, 5eura mjesec dana razgovora u mreži koliko hoćeš, 2e poruke u vikendu koliko hoće i sl. Ali zato su pozivi između mreža bezobrazno visoki (u CG 13 centi), kao i prema inostranstvu. Taj T-Mobile u CG evo sad će 7 godina nije u stanju da po broju korisnika pretekne Promonte (Telenor koji je suprotnost njima).
ovi koji se raduju propadanju bh telekoma, mora da su na drogama ili stvarno se radi o maloljetnim osobama.
bh telekom je zlatno jaje federacije bih.
ta se kompanija uvijek moze prodati. kupci ce se naci ako treba danas, sutra ili za 5 god.
ali zasto prodavati ?
zar nije unosnije na osnovu te imovine dobivati povoljnije kredite ?
okrenite se oko sebe.
pocevsi od hr, slo,, grcke
zemlje koje mogu dobiti povoljne kredite , to su zemlje koji imaju bolji zivotni standard.
zasto prodati kravu muzaru, molim lijepo ?
zar nije bolje prodavati mlijeko i zivjeti od toga?
- Vragolan
#43 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
haj ne seri matere tixyz101 wrote:hvala minjo za odgovor iz prve ruke.Minjo wrote:Ja sam iz CG pa odlično znač šta je T-Com i T-Mobile. To je jedna lešinarska organizacija, nikakve koristi nećete imati. Cijene poziva će prividno biti jeftinije. Imaćete pakete sa povoljnim pozivima prema 3-4 broja, 5eura mjesec dana razgovora u mreži koliko hoćeš, 2e poruke u vikendu koliko hoće i sl. Ali zato su pozivi između mreža bezobrazno visoki (u CG 13 centi), kao i prema inostranstvu. Taj T-Mobile u CG evo sad će 7 godina nije u stanju da po broju korisnika pretekne Promonte (Telenor koji je suprotnost njima).
ovi koji se raduju propadanju bh telekoma, mora da su na drogama ili stvarno se radi o maloljetnim osobama.
bh telekom je zlatno jaje federacije bih.
ta se kompanija uvijek moze prodati. kupci ce se naci ako treba danas, sutra ili za 5 god.
ali zasto prodavati ?
zar nije unosnije na osnovu te imovine dobivati povoljnije kredite ?
okrenite se oko sebe.
pocevsi od hr, slo,, grcke, amerike.
zemlje koje mogu dobiti povoljne kredite , to su zemlje koji imaju bolji zivotni standard.
zasto prodati kravu muzaru, molim lijepo ?
zar nije bolje prodavati mlijeko i zivjeti od toga?
i izvuci glavu iz guzice
ustvari izvinjavam se mozda si ti jedan od upslenih ili imas indirektne koristi od tog legla javasluka
-
rahmanjin
#44 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
apsolutno se slazem. Ovi kriticari sto govore za prodaju neka mi navedu samo jedan primjer u okruzenju gdje je DT uradio ulaganje u investicije, novu mrezu... i gdje su to napravili dobre rezultate. Primjer je i kod nas HT Mostar jos tu DT ima manjinski dio pa kroji kapu a zamislite sta bi radili da imaju vecinski. Kad ovo govorim mislim na godisnje izvjestaje HT Mostar, pare se izvlace a dobit su prikalzali oko 4 miliona, nema sta posteno. Ja ovim ne branim BHT, tamo se moraju desiti drasticne promjene ali mislim da to ne treba prodavati, pogledajte velike zemlje rijedak je primjer da je neko prodao vecinski dio svog telekoma, imamo i primjer Slovenije, a kao negativan primjer imamo zemlje u okruzenju.zonbirile wrote:samo totalni naivci vjeruju u bolje dolaskom stranog operatera.Neće biti ni investicija,ni boljeg kvaliteta,ni snižavanja cijena,a otpustiće sukcesivno 50% zaposlenih.Ne treba likovati,reflektuje se to na fondove,poreze.Razmišlja li iko što je HT Mostar tako loš u odnosu na ostale.Pa stvar knjiženja i prikazivanja dobiti.Realno će se desiti sa more,manje više šminke od novih paketa,rezanaja investicija i održavanja,otpusta 50% zaposlenih da češ imati ispod 100mil.profita,a sada imaš prijavljenih 160mil.kako?Lijepo,tako kažu u godišnjem izvještaju i čiča miča svršena priča.Pa od generalne postavke da niko ne dolazi d bi šta dao,neko uzeo,sve je jasno.
-
zonbirile
#45 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
nažalost priča sa BHTelecomom se može posmatrati i iz ugla kredita MMF-a.Pošto će se pare spiskati ,a za 2g treba vračati,uzeti će se novi kredit od MMF.Klasična dužnička spirala,omča,a zalog je Telecom i resursi.Uostalom to je već viđeno,svrha postojanja MMF je upravo to.
-
xyz101
#46 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
uvredama samo spustas sebe na nivo idiota.Vragolan wrote:
haj ne seri matere ti
i izvuci glavu iz guzice
ustvari izvinjavam se mozda si ti jedan od upslenih ili imas indirektne koristi od tog legla javasluka
zapitaj se zasto nijemci ne unistavaju svoje leglo javasluka, deutsche telekom ??
a ja sam poslije koledza proveo pola godine kao intern na deutsche telekomu.
vjeruj mi da od tih 6 mjeseci, sve sto sam naucio je da su nijemci najlenjiji narod na svijetu.
pametan, da.
ali lijen ko kruh.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#47 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
država je najgori vlasnik i to je jedina istina
- alibaba_i_30_godina
#48 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
Na to sam i mislio ... al' tek sad sam vidio da si napisao da oni u ht-u imaju neki manji procenat. Jel' zna neko koliko tacno imaju udjela u ht-u, nemam sad vremena da trazim?!respo wrote:mozes ali ne mozes imati u oba preduzeca pravo donosenja odluka to je otprilike 50% u vecini preduzecaNeyDan wrote:Ne mozes biti dionicar dva konkurentna preduzeca ...respo wrote: ali fazon je da oni nemaju licencu nego samo su u vlasnickoj strukturi ht-a i to ne bas velik procenat sto ne znaci da se mora povuci iz vlasnicke strukture
![]()
Ne znam gdje si bio intern u dt-u, tj. u kojem gradu/pokrajini al' tvrditi da su ljudi iz Njemacke lijeni, je vise nego neozbiljno.xyz101 wrote: uvredama samo spustas sebe na nivo idiota.
zapitaj se zasto nijemci ne unistavaju svoje leglo javasluka, deutsche telekom ??
vjeruj mi da od tih 6 mjeseci, sve sto sam naucio je da su nijemci najlenjiji narod na svijetu.
pametan, da.
ali lijen ko kruh.
(ili ti nisi upoznao prave ljude)
- Vragolan
#49 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
xyz101 wrote:uvredama samo spustas sebe na nivo idiota.Vragolan wrote:
haj ne seri matere ti
i izvuci glavu iz guzice
pametan, da.
ali lijen ko kruh.
da ti idiot rekne nesta
i ja bi bio lijen da imam kolonije iz kojih muzem pare
drugo, da Bht upravljaju strucni ljudi a ne podobni a im ne bi rekao
trece, nemaju konkurencije pa ih boli neka stvar za uslugu, ako hoces mobitel da kupis preko njih stani u red i cekaj 2 sata,
cetvrto, moras kompletnu krvnu sliku i sistematski odraditi da bi dobio taj mobitel na rate
peto, problem sa adsl-om ne znaju rijestit
sesto, ta firma radi samo da bi politacri mogli sebi palte dizati, ko fol nesta para ide iz autoput, umjesto pola prihoda da ide u te svrhe
nije problem sto je u drzavnom valsnistu, nego nista se ne radi da se prosiri trziste, nista se ne radi da se poboljsa usluga, nista se ne radi da bi korisnici bili zadovljni
jaki su kod patriota (takvih kao sto si ti) i dok je njih (patriota) oni ce raditi i imati plate desetinama hiljada maraka, tek tako a ne po ucinku
mogu ti do ujutro nabrajati, ali ja sam samo idiot i ostacu a ti budi pametan i budi i dalje njihov korisnik
- ultima_palabra
#50 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH
Koliko sam pronašao, Telekom RS je zvanično prodat 20.1.2007., tada je dionica BH Telecoma vrijedila 39,58 KM, a danas vrijedi 22,05 KM. Obzirom na finansijsku krizu i na to koliko su pale ostale dionice na SASE, BHT nije loše prošao.sitno wrote:Ovo je vrlo zanimljivo pitanje. Ima li neko odgovor?milenko wrote:zna li ko kolika je bila cijena akcija bh telekoma, kad je dodik prodavao telekom srpske, a kolika je sada cijena???
Ovi iz BH Telecoma mogu zahvaljivati Dodiku na toj odluci, jer nisu dobili strance kao konkurente, već Telekom Srbije koji boluje od sličnih bolesti kao i naš... doduše i sa Mtelom se jedva nose