Opel vs Škoda

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sumirprimus

#26 Re: Opel vs Škoda

Post by sumirprimus »

Vala,kako ona nabeša "malo" doplate, jos iljadu i po i moze uzet oktaviju 1.4 :mrgreen:
nera18

#27 Re: Opel vs Škoda

Post by nera18 »

hahahaha
a da kupim clia ipak :P

od chevroleta i 10 000 sam stigla do corse od 16000
od mene i previse :-)
sumirprimus

#28 Re: Opel vs Škoda

Post by sumirprimus »

nera18 wrote:hahahaha

odes u srbiju i kupis fiata novog ispod 9 milja te izadje... :) subvencije vako nako... :)
vuk sit,pare na broju,piĆi i uz brdo i niz brdo :mrgreen:
jefferson

#29 Re: Opel vs Škoda

Post by jefferson »

emko1234 wrote:govorio sam o 1.2htp motoru sa 51kw..znaci 70ks..taj motor fabijin ide sigurno bolje nego opelov 1.2 sa 80ks u corsi..
Ide bolje ali u k....!!!
Hajde sto ne ide, nego trosi ko da je u pitanju Octavia RS sa 200ks!
Nerice, Opel je uvijek imao super benzince, a Corsa je odavno u evropi jedno od najomoljenijih gradskih autica.
1.0 je ipak preslabo za konfiguraciju nasih cesta, stoga je 1.2 ipak bolja opcija.
emko1234

#30 Re: Opel vs Škoda

Post by emko1234 »

vala ja ne znam gradsko auto koje ne trosi..drugarica mi je imala clia predzadnjeg..dok se nije malo razradio nije ispod 10 mogo sici u gradu..ista je stvar i s tom fabijom koja pije 8-9 po gradu ko od sale a ni onaj bumbar od corse nece uzet nista manje..nemojte da se lazemo kod nas je gorivo uzasne kvalitete a ta auta nisu bas toliko stedljiva po gradu kosto se prica..ako djevojka oce vec da stedi nek uzme dizela i kraj price..fabia dizel predzadnja sa 1.4tdi motorom i 75ks je trosila 4,5-do 5 litara po gradu..
a ti jeffersone ako ne vjerujes da fabia ide bolje onda probaj brate i jedno i drugo pa ces se sjetit sta sam napisao..
pokretacici teme-picanto je sranje iskreno..po meni se ne moze poredit ni s fabijom ni corsom
nera18

#31 Re: Opel vs Škoda

Post by nera18 »

obratit cu se cika bunji :(

http://www.bunjo.ba/polovna.htm
NEOPLAN

#32 Re: Opel vs Škoda

Post by NEOPLAN »

1.2 u Skodi je trocilindras dok je u Corsi 1.2 cetverocilindras. Ako ces auto za grada i povremeno na otvoreni put onda je Corsa 1.2 super. Ako mislis malo cesce van grada onda bez 1.4 i 90KS ni ne pomisljaj.

Sto se škode tiče, Fabia mi je jedina škoda koja mi se nimalo ne svidja. A plus sto je ovaj model na akciji katastrofa. Kad sjedneš unutra ko da si u kinder jaje sjeo, samo crna plastika, plastika i samo plastika. Ni malo šarma, elegancije, ničeg. Oprema katastrofa, imas klimu, al nemaš ni radio ni el prozore ni daljinsko otkljucavanje, nista... I da, kad sam ja pitao (ljetos) servis za Fabiu 160 KM na 10000, za Corsu 120 KM na 15000. Meni su u Berlijeti nudili power crvenu Corsu sa onom opremom iz reklame, 1.4 motor i 5 vrata za 18500 maraka (tada je akcijska cijena bila 18000). Oni su otvoreni za pregovore svake vrste... U ASA autu kad sam došao da gledam Fabiu, neka me je cura usluzivala oko onih osnovnih stvari, a kad smo došli do priče o plaćanju i cijeni, došao je neki gospodin i objasnio dosta stvari oko auta, al cijenu nije htio reci, sve je govorio "ma lako cemo..." A to sto je djelovao kao da negdje žuri i sve nešto na trku radio, ne spominjem... Uglavnom, kao potencijalna mušterija sam se jako ružno osjećao u ASA autu. Kao da sam došao na pijacu a ne u auto salon. Ne reklamiram nikoga, samo iznosim svoja iskustva.
jefferson

#33 Re: Opel vs Škoda

Post by jefferson »

emko1234 wrote:vala ja ne znam gradsko auto koje ne trosi..drugarica mi je imala clia predzadnjeg..dok se nije malo razradio nije ispod 10 mogo sici u gradu..ista je stvar i s tom fabijom koja pije 8-9 po gradu ko od sale a ni onaj bumbar od corse nece uzet nista manje..nemojte da se lazemo kod nas je gorivo uzasne kvalitete a ta auta nisu bas toliko stedljiva po gradu kosto se prica..ako djevojka oce vec da stedi nek uzme dizela i kraj price..fabia dizel predzadnja sa 1.4tdi motorom i 75ks je trosila 4,5-do 5 litara po gradu..
a ti jeffersone ako ne vjerujes da fabia ide bolje onda probaj brate i jedno i drugo pa ces se sjetit sta sam napisao..
pokretacici teme-picanto je sranje iskreno..po meni se ne moze poredit ni s fabijom ni corsom
Vozio, vozio emko! I ako je tebi 3cil mozda dalo utisak motora umjesto miksera, sto i jeste, onda svaka cast!
S onom 1.2 Corsom mozes i preticat kako treba, sa HTP (sto je pomalo komicna skracenica) ako ne iskljucis klimu najebo si, ali doduse tu uvijek moze biti saputnik koji ce otvoriti vrata i malo nogama pomoci da pogura :D
Ja sam tu fabiu vozio na relaciji do oko 140km, ali prijatelj je s tom istom fabijom koju sam vozio isao u Njemacku, jer je auto od firme gdje radi.
On je bas konto kupiti takvo auto i nakon puta u njemacku odlucio se za Clia 1.2. Razlog? Cijelo vrijeme puta nisu uspjeli potrosnju spustiti ispo 8-9ltr, jer cim auto predje 110km/h trosi kao da je u pitanju Hummer a ne Fabia!
maxell_sarajevo

#34 Re: Opel vs Škoda

Post by maxell_sarajevo »

Samo pazi da ti nakon dvije godine Opel ne pusti hrđu :lol:
maxell_sarajevo

#35 Re: Opel vs Škoda

jefferson wrote:
emko1234 wrote:vala ja ne znam gradsko auto koje ne trosi..drugarica mi je imala clia predzadnjeg..dok se nije malo razradio nije ispod 10 mogo sici u gradu..ista je stvar i s tom fabijom koja pije 8-9 po gradu ko od sale a ni onaj bumbar od corse nece uzet nista manje..nemojte da se lazemo kod nas je gorivo uzasne kvalitete a ta auta nisu bas toliko stedljiva po gradu kosto se prica..ako djevojka oce vec da stedi nek uzme dizela i kraj price..fabia dizel predzadnja sa 1.4tdi motorom i 75ks je trosila 4,5-do 5 litara po gradu..
Vozio, vozio emko! I ako je tebi 3cil mozda dalo utisak motora umjesto miksera, sto i jeste, onda svaka cast!
S onom 1.2 Corsom mozes i preticat kako treba, sa HTP (sto je pomalo komicna skracenica) ako ne iskljucis klimu najebo si, ali doduse tu uvijek moze biti saputnik koji ce otvoriti vrata i malo nogama pomoci da pogura :D
Ja sam tu fabiu vozio na relaciji do oko 140km, ali prijatelj je s tom istom fabijom koju sam vozio isao u Njemacku, jer je auto od firme gdje radi.
On je bas konto kupiti takvo auto i nakon puta u njemacku odlucio se za Clia 1.2. Razlog? Cijelo vrijeme puta nisu uspjeli potrosnju spustiti ispo 8-9ltr, jer cim auto predje 110km/h trosi kao da je u pitanju Hummer a ne Fabia!

Nije mi jasno na boardu kod mene pri brzini od 100-110km/h trosi 4,5 litra, pravac prema Mostaru, ako hoces pokazat cu ti i sliku :wink:
maxell_sarajevo

#36 Re: Opel vs Škoda

...
holowey

#37 Re: Opel vs Škoda

Post by holowey »

NEOPLAN wrote:1.2 u Skodi je trocilindras dok je u Corsi 1.2 cetverocilindras. Ako ces auto za grada i povremeno na otvoreni put onda je Corsa 1.2 super. Ako mislis malo cesce van grada onda bez 1.4 i 90KS ni ne pomisljaj.
ako ce se u autu vecinom voziti dvoje ljudi sa stvarima, 1.2 corsa je i vise nego dobar izbor... izuzetak bi bila dvojica stopedesetkilasa sa po pet vreca cementa u gepeku :lol:

bas me nesto zanima kako li smo prije vozili van grada? nazad 20 godina auto od 55-60 konja je bilo solidna makina, a sada je 90 konja minimum? :lol:
Vragolan

#38 Re: Opel vs Škoda

Post by Vragolan »

holowey wrote:
NEOPLAN wrote:1.2 u Skodi je trocilindras dok je u Corsi 1.2 cetverocilindras. Ako ces auto za grada i povremeno na otvoreni put onda je Corsa 1.2 super. Ako mislis malo cesce van grada onda bez 1.4 i 90KS ni ne pomisljaj.
ako ce se u autu vecinom voziti dvoje ljudi sa stvarima, 1.2 corsa je i vise nego dobar izbor... izuzetak bi bila dvojica stopedesetkilasa sa po pet vreca cementa u gepeku :lol:

bas me nesto zanima kako li smo prije vozili van grada? nazad 20 godina auto od 55-60 konja je bilo solidna makina, a sada je 90 konja minimum? :lol:
i to bio fico, yugo, stojadin
NEOPLAN

#39 Re: Opel vs Škoda

Post by NEOPLAN »

holowey wrote: bas me nesto zanima kako li smo prije vozili van grada? nazad 20 godina auto od 55-60 konja je bilo solidna makina, a sada je 90 konja minimum? :lol:
Da al prije nisi imao ove modedne dzdze-bidze koje kad upalis prepolovis snagu auta......a i brzinski prosjek je bio manji....prije se kad prodjes 80 govorilo "Jao kako juri!" :D a sad kad ides 80 za tobom ide 5 Golfova i Audija i blicaju ti da pozuris..... :-)
jefferson

#40 Re: Opel vs Škoda

Post by jefferson »

maxell_sarajevo wrote:
jefferson wrote:

Nije mi jasno na boardu kod mene pri brzini od 100-110km/h trosi 4,5 litra, pravac prema Mostaru, ako hoces pokazat cu ti i sliku :wink:
aha, eh eto ja vozam Passata 1.8T pa cu ti uslikati kako u datim momentima potrosnja iznosi 4.5ltr, ali me uvijek jebe prosjek pa ne mogu nikako ispod 8.
Govorim o voznji na auto-putu. Sve dok se vozi na nasim "cestama" je i nekako OK (ne ukljucujuci preticanje) medjutim izadjes na auto-put i vozis 1000km i tu vidis sta si kupio.
Ja sa Octaviom tdi na auto-putu ne mogu potrositi ispod 6ltr, ali naravno, sad ce se neko javiti i reci ja potrosio 3.5ltr.
Last edited by jefferson on 22/03/2010 17:02, edited 1 time in total.
jefferson

#41 Re: Opel vs Škoda

Post by jefferson »

holowey wrote:

Pogledaj prosjecnu tezinu auta prije 20g i sada.
4+ zracnih jastuka, ASR,ABS, galvanizovani celik, ovo, ono, i eto ode ko s pjesmom preko 1 tone. EURO NCAP je super stvar, ali je tezina otisla u pm.
Better Man

#42 Re: Opel vs Škoda

Post by Better Man »

nera18 wrote:hahahaha

S novim Cliom nećeš pogriješti. ja sam svog Kupio 2007. godine i nisam imao ni najmanjih problema do sada. Prešao sam skoro 60 hiljada. Udoban, pouzdan itd. Sad je u ponudi redizajnirana verzija. Na tebi je da izabereš.
rolenc

#43 Re: Opel vs Škoda

Post by rolenc »

Evo malo tehnickih podataka.

Corsa 1,0 Essentia
(44 kW/60 KS); max. okr. mom. 88 Nm na 4000 o/min; max. brz. 150 km/h; ubrzanje od 0-100 za 18,2 s; potrošnja 7,3 / 5,6 / 4,6 lit; prtljažnik 285 lit.

Corsa 1,2 Essentia
(59 kW/80 KS); max. okr. mom. 110 Nm na 400 o/min; max. brz. 168 km/h; ubrzanje od 0-100 za 13,9 s; potrošnja 7,7 / 5,8 / 4,7 lit; prtljažnik 285 lit.

Fabia 1.2 12V HTP classic
51 kW/70 KS); max. okr. mom. 112 Nm na 3000 o/min; max. brz. 163 km/h; ubrzanje od 0-100 za 14,9 s; potrošnja 7,7 / 5,9 / 4,9 lit; prtljažnik 300 lit

Fabia 1.2 HTP basic
44 kW/60 KS); max. okr. mom. 108 Nm na 3000 o/min; max. brz. 155 km/h; ubrzanje od 0-100 za 16,5 s; potrošnja 7,8 / 5,9 / 4,8 lit; prtljažnik 300 lit
holowey

#44 Re: Opel vs Škoda

Post by holowey »

Vragolan wrote:
holowey wrote:

i to bio fico, yugo, stojadin
to je bio i golf 1.3 koji i dan danas bez trunke stida za 18 sati dobaci od sarajeva do istanbula
holowey

#45 Re: Opel vs Škoda

Post by holowey »

NEOPLAN wrote:
holowey wrote: bas me nesto zanima kako li smo prije vozili van grada? nazad 20 godina auto od 55-60 konja je bilo solidna makina, a sada je 90 konja minimum? :lol:
Da al prije nisi imao ove modedne dzdze-bidze koje kad upalis prepolovis snagu auta......a i brzinski prosjek je bio manji....prije se kad prodjes 80 govorilo "Jao kako juri!" :D a sad kad ides 80 za tobom ide 5 Golfova i Audija i blicaju ti da pozuris..... :-)
da, to mi se posebno u gradskoj voznji desava...vozim 70-80 a iza mene blicaju...

na cestama u nasoj zemlji imas max 100km ceste gdje ti je sigurno razviti brzinu vecu od 100km/h tako da nekome ko ne ide na daleke puteve po zapadu ne vidim svrhe imati bijesno auto (osim za *urcenje, da oproste dame na rjecniku)...
Zux

#46 Re: Opel vs Škoda

Post by Zux »

Nije ni Dacia Sandero za odbaciti, jeftinija je od ove dvije opcije, Renaultov motor, malo dignuta i prilagodjena nasim (namjenski Rumunskim cestama :D). Na testovima, posebno izdrzljivosti, odlicno prolazila.
emko1234

#47 Re: Opel vs Škoda

Post by emko1234 »

meni je daleko bolji osjecaj u voznji bio s fabiom nego s tom corsom..sto se tice potrosnje svako malo auto s malim motorom kaf forisiras trosice gorivo..jednostavno ti motori nisu napravljenji za forsiranje i za brzu voznju..sta ces ti divljat s autom koje ima 80ks i 1.2 motor..to nije malo konja al motor je mali..meni licno na 110km/h 5 brzinom na oko 2000rpm auto pokazuje trenutnu potrosnju od 5,5 do 6 litara..
sto se tice konstatacije da nema dovoljno puta po bosni gdje mozes vozit vise od 100km/h,mislim da je malo neozbiljno to govorit..imamo mi itekako dovoljno puta za brzine al problem je kad brzine forsira neko ko nije vidio servisa 5 godina :D
holowey

#48 Re: Opel vs Škoda

Post by holowey »

emko1234 wrote:meni je daleko bolji osjecaj u voznji bio s fabiom nego s tom corsom..sto se tice potrosnje svako malo auto s malim motorom kaf forisiras trosice gorivo..jednostavno ti motori nisu napravljenji za forsiranje i za brzu voznju..sta ces ti divljat s autom koje ima 80ks i 1.2 motor..to nije malo konja al motor je mali..meni licno na 110km/h 5 brzinom na oko 2000rpm auto pokazuje trenutnu potrosnju od 5,5 do 6 litara..
sto se tice konstatacije da nema dovoljno puta po bosni gdje mozes vozit vise od 100km/h,mislim da je malo neozbiljno to govorit..imamo mi itekako dovoljno puta za brzine al problem je kad brzine forsira neko ko nije vidio servisa 5 godina :D
ja sam tu brzinu spomenuo kao brzinu pri kojoj je sigurno voziti... istina je, ima dosta vise ceste kod nas gdje se moze voziti 100kmh i vise ali ti je glava u torbi, sto zbog konfiguracije terena sto zbog stanja puteva...a treba imati na umu i da nisi sam na cesti kad fursas...

uzimajuci u obzir postavljaca teme (tj. nick) i moguci izbor, sve je to u 5 deka, i 1.0 masina ce biti sasvim dovoljna...

da je ikako moguce, svim pocetnicima bih odredio da prvih 20-30k km voze iskljucivo ruzno pace ili neko drugo auto sa zrakom hladjenim motorom...dok ne steknu rutinu voznje... pa pogledajte crnu hroniku, a vi se nasli pametni da savjetujete djetetu auto sa 90 i vise konja :-)
kurajber

#49 Re: Opel vs Škoda

Post by kurajber »

CORSA PO MENI 100% ATRAKTIVNIJI AUTIC, JEST DA JOJ JE MOTOR SLAB, MADA NI SKODA NIJE PUNO JACA. OPEL !!
nera18

#50 Re: Opel vs Škoda

Post by nera18 »

nera18 mogu se prodat ko puter ha?!
i pocetnik :lol:
Post Reply