Šta ima za Sutorinu, Dodik je pričao da će tražiti povrat Sutorine Republici Srpskoj?milenko wrote:NeUm...ime mjesta daje odgovor na temu...
Neum kao BH luka
- nellington
#26 Re: Neum kao BH luka
- milenko
#27 Re: Neum kao BH luka
izvini, jel' ti to mene pitas, ako jeste, zasto???nellington wrote:Šta ima za Sutorinu, Dodik je pričao da će tražiti povrat Sutorine Republici Srpskoj?milenko wrote:NeUm...ime mjesta daje odgovor na temu...
- nellington
#28 Re: Neum kao BH luka
Pa eto, Neum ti se čini kao loš izbor, pa nekako rekoh da li bi bolji izbor bila Sutorina...
- milenko
#29 Re: Neum kao BH luka
pa normalno da je los...od ekoloskis preko geografskih do ekonomskih...a za sutorinu, prvi put sad cuh od tebe...ododoh potrazit na guglertu...al' ako je dodik to rek'o onda ne bi trebalo da sumnjam...zajebacemo roterdam...nellington wrote:Pa eto, Neum ti se čini kao loš izbor, pa nekako rekoh da li bi bolji izbor bila Sutorina...
- burekodsira
#30 Re: Neum kao BH luka
cudi me da se niko nije dotakao Ploca i/ili odgovorio na uvodni post... i tu smo zakinuti ko i u svemu 
- silent_BoB
#31 Re: Neum kao BH luka
praksa je jednostavna
npr:bazen na otoci je "pravljen" 8 godina...niko nije bacao kladiva,nevjerovatno al svi su se slozili i radili na tome
evo neka se sloze oko Neuma, pa treba brat bratu 50 godina...sta god da budu od njega radili,da li luku ili turisticki razvijali
npr:bazen na otoci je "pravljen" 8 godina...niko nije bacao kladiva,nevjerovatno al svi su se slozili i radili na tome
evo neka se sloze oko Neuma, pa treba brat bratu 50 godina...sta god da budu od njega radili,da li luku ili turisticki razvijali
- osa
#32 Re: Neum kao BH luka
ploče su luka za potrebe bih gospodarstva..
- milenko
#33 Re: Neum kao BH luka
eto vama ploce, da se sudski ne sporimo, zarad dobrosusjedskih odnosa...poplocacemo mi neum, nije to neki problem za nas...osa wrote:ploče su luka za potrebe bih gospodarstva..
- osa
#34 Re: Neum kao BH luka
čuj "eto vama ploče", pa ploče i jesu naše, biti za potrebe, ne znači biti u vlasništvu, usluga po prihvatljivim cijenama i svi zadovoljni, kud ćeš više....milenko wrote:eto vama ploce, da se sudski ne sporimo, zarad dobrosusjedskih odnosa...poplocacemo mi neum, nije to neki problem za nas...osa wrote:ploče su luka za potrebe bih gospodarstva..
-
Eborg
#35 Re: Neum kao BH luka
Čekaj, ko smo to "mi" a ko to "oni" sad? 
- osa
#36 Re: Neum kao BH luka
Eborg wrote:Čekaj, ko smo to "mi" a ko to "oni" sad?
da li je uopće bitno, za sukob bilo koje vrste, pa prema tome i verbalni moraš imati "nas i njih", a sukobi pokreću svijet, bez toga bi vegetirali....
-
detroit-mercy
#37 Re: Neum kao BH luka
E hebiga, kada moze Dodi da pravi zracnu luku u Trebinju onda mozemo i mi puno bolje, da pravimo luku u Neumu.
Nego, je li ima ko da studira ekonomiju ovdje, mislim na pravim fakultetima ne na onim vikend. Koji ce nam racku luka, kada u nasoj neposrednoj blizini imas vec 4-5 izgradjenih koje mogu servisirati BH industriju. Te pare (a nisu male), koje bi se spickale u luku (cija bi iskoristenost kapaciteta bila veoma upitna) bi trebalo uloziti u podizanje privrede i normalne infrastrukture tako da roba od sjevera do juga zemlje prelazi za nekih 4-5 sati a ne dva dana.
Cuj sada bi i luku da grade, ja taman pomislio da je Dodo vrh ekonomske misli sa svjojim aerodromima kad ono ima i boljih od njega.
Nego, je li ima ko da studira ekonomiju ovdje, mislim na pravim fakultetima ne na onim vikend. Koji ce nam racku luka, kada u nasoj neposrednoj blizini imas vec 4-5 izgradjenih koje mogu servisirati BH industriju. Te pare (a nisu male), koje bi se spickale u luku (cija bi iskoristenost kapaciteta bila veoma upitna) bi trebalo uloziti u podizanje privrede i normalne infrastrukture tako da roba od sjevera do juga zemlje prelazi za nekih 4-5 sati a ne dva dana.
Cuj sada bi i luku da grade, ja taman pomislio da je Dodo vrh ekonomske misli sa svjojim aerodromima kad ono ima i boljih od njega.
- Haris.ba
#38 Re: Neum kao BH luka
Ma počela je tema malo pojednostavljeno. I raja se ovdje većinom zeza. Ali hajmo malo ozbiljnije: Ploče su u Hrvatskoj. Državni teritorij. Ali to ne znači da moraju biti državno vlasništvo Hrvatske.osa wrote:
čuj "eto vama ploče", pa ploče i jesu naše, biti za potrebe, ne znači biti u vlasništvu, usluga po prihvatljivim cijenama i svi zadovoljni, kud ćeš više....
Donijeli ste zakon o pomorskim dobrima, pa mislim da ste se tu pokrili što se tiče vlasništva.
Ali, koristeći vašu logiku: Pelješki most pravimo na našoj teritoriji,zarad naših interesa ("povezivanje" teritorije) i nema BiH ništa sa time. Zašto se ne može isto upotrijebiti na Neum? Evo, izabrali ste Josipovića. Najbolji dokaz koliko je sposoban u regionalnim odnosima biće test ratificiranja granice sa BIH, željeznička pruga preko Bihaća, i rješavanja problema oko Ploča. Nažalost niste spremni pravedno rješavati otvorene međudržavne probleme. Od korištenja hidropotencijala Trebišnjice, Buškog jezera(šta kad bi Bosna rekla to je naše, usluga po prihvatljivim cijenama i svi zadovoljni, kud češ više), vlasničkih udjela u Janafu, imovina preduzeća iz BiH u Hrvatskoj...
Postoje određene frustracije u Bosni gdje se praktično primjeti da Hrvatska uspjeva da ganja pravdu samo kad odgovara njenim interesima, ali kad treba ista pravila primijeniti na interese Bosne -kapak. Mada ima dosta i našega javašluka, ali podmećete nogu gdje stignete (državni organi).
P.S.
Izgradnja luke u Neumu nije primarno ekonomski razlog. I ne može se gledati samo kroz to. Ali ja bi bio zadovoljan kada bi se luke na rijeci Savi sredile i koristile kako treba.
P.P.S.
Nadam se samo da će Hrvatska imati razumjevanja prema važnosti Ploča za BiH, i riješiti otvorena pitanja prije nego se izgradi pruga Bar - Trebinje - Čapljina. Tu onda tržište može da odradi mnogo stvari koje će vjerovatno negativno uticati na budućnost Ploča. Al' eto. Vidjećemo.
Last edited by Haris.ba on 23/03/2010 13:54, edited 1 time in total.
-
Eborg
#39 Re: Neum kao BH luka
Ja nisam predložio, samo sam pokrenuo temu o problemu o kojemu se odavno priča. 
-
zonbirile
#40 Re: Neum kao BH luka
---------------------------------------------Haris.ba wrote:Ma počela je tema malo pojednostavljeno. I raja se ovdje većinom zeza. Ali hajmo malo ozbiljnije: Ploče su u Hrvatskoj. Državni teritorij. Ali to ne znači da moraju biti državno vlasništvo Hrvatske.osa wrote:
čuj "eto vama ploče", pa ploče i jesu naše, biti za potrebe, ne znači biti u vlasništvu, usluga po prihvatljivim cijenama i svi zadovoljni, kud ćeš više....
Donijeli ste zakon o pomorskim dobrima, pa mislim da ste se tu pokrili što se tiče vlasništva.
Ali, koristeći vašu logiku: Pelješki most pravimo na našoj teritoriji,zarad naših interesa ("povezivanje" teritorije) i nema BiH ništa sa time. Zašto se ne može isto upotrijebiti na Neum? Evo, izabrali ste Josipovića. Najbolji dokaz koliko je sposoban u regionalnim odnosima biće test ratificiranja granice sa BIH, željeznička pruga preko Bihaća, i rješavanja problema oko Ploča. Nažalost niste spremni pravedno rješavati otvorene međudržavne probleme. Od korištenja hidropotencijala Trebišnjice, Buškog jezera(šta kad bi Bosna rekla to je naše, usluga po prihvatljivim cijenama i svi zadovoljni, kud češ više), vlasničkih udjela u Janafu, imovina preduzeća iz BiH u Hrvatskoj...
Postoje određene frustracije u Bosni gdje se praktično primjeti da Hrvatska uspjeva da ganja pravdu samo kad odgovara njenim interesima, ali kad treba ista pravila primijeniti na interese Bosne -kapak. Mada ima dosta i našega javašluka, ali podmećete nogu gdje stignete (državni organi).
P.S.
Izgradnja luke u Neumu nije primarno ekonomski razlog. I ne može se gledati samo kroz to. Ali ja bi bio zadovoljan kada bi se luke na rijeci Savi sredile i koristile kako treba.
brate okolo na okolo,nego jesi li ti ikad bio u Neumu,dok tako pišeš.
- osa
#41 Re: Neum kao BH luka
ima istine u tom što kažeš, naime, kad tvrdiš da hrvatska gleda samo svoj interes, istina je, a čiji bi interes trebala gledati, ako netko smatra da je interes bih izgradnja luke u neumu, molim, neka gradi, treba samo riješiti cestovnu i željezničku infrastrukturu, izgraditi lučke kapacitete, malo produbiti podmorje i nagovoriti stanovnike neuma na to, mislim da im je u interesu u gradu imati dizalice, tisuće kamiona, vagona i sl.Haris.ba wrote:Ma počela je tema malo pojednostavljeno. I raja se ovdje većinom zeza. Ali hajmo malo ozbiljnije: Ploče su u Hrvatskoj. Državni teritorij. Ali to ne znači da moraju biti državno vlasništvo Hrvatske.osa wrote:
P.S.
ja mislim da je jeftinije koristiti kapacitete luke ploče, ma čak i rijeke ili crnogorskih luka ali, molim, hvatajte se lopata i udri....
- Haris.ba
#42 Re: Neum kao BH luka
Kakvi bio - kupao se.zonbirile wrote:brate okolo na okolo,nego jesi li ti ikad bio u Neumu,dok tako pišeš.
Ako si čitao moj prvi post na temi - shvatićeš moj stav o luci u Neumu. Čak i da svi u BiH žele luku, teško bi se napravila. I kad bi se pare našle. Ali bi se mogla napraviti. Treba li luka u Neumu državi? Teško. Nisam ja zaluđenik ideja nekih tamo komšija da država nije država ako nema mora ili svoju luku
Meni će biti dovoljna džamija.
hajd ponoviću:osa wrote:kad tvrdiš da hrvatska gleda samo svoj interes, istina je, a čiji bi interes trebala gledati,
-
zonbirile
#43 Re: Neum kao BH luka
@haris.ba
nemoj se ljutiti ,ali stvarno ne razumijem,pa to nije patriotizam to je idiotizam.Sječam se baš Ganića pred prve izbore i kakanja o Neumu kao bosanskom Hong Kongu.Mjesto da tad zduših,prepoznavši što idiote od ubijeđenja,što lopove od rođenja,ja ostadoh i evo opet slušam ista sranja.
nemoj se ljutiti ,ali stvarno ne razumijem,pa to nije patriotizam to je idiotizam.Sječam se baš Ganića pred prve izbore i kakanja o Neumu kao bosanskom Hong Kongu.Mjesto da tad zduših,prepoznavši što idiote od ubijeđenja,što lopove od rođenja,ja ostadoh i evo opet slušam ista sranja.
- Haris.ba
#44 Re: Neum kao BH luka
Đe ćemo se nad dvoje ljutiti?zonbirile wrote:@haris.ba
Pa pišem kontantno. Evo još jednom i neću više. Spominjem razloge zašto (uglavnom od bošnjačkih palitičara i intelektualaca) dolaze priče o Neumu. Ima tu ljudi koji tome prilaze studiozno, ali ima i inatluka. A ima i političkih igrarija kao to će prisiliti Hrvatsku da popusti oko Ploča. Slažem se da je ekonomski nelogično praviti luku kada već postoje Ploče, Bar, pa i Split, te Rijeka. Ali u gradnji luka ekonomija nije presudna. Ima tu i strateških interesa države(kod nas je to postalo pežorativno, al eto).
Ono što mene interesira oko Neuma, i o tome bih volio razmijeniti informacija(ko ima) jeste o teritorijalnom razgraničenju. To je meni mnogo zanimljivije.
-
detroit-mercy
#45 Re: Neum kao BH luka
Mislim da nisi shvatio Harisov post, ta prica oko luke Neum je vise politicke prirode da bi se malo omeksao stav Hravtske oko luke Ploce i pristupa moru. Naravno da svako normalan zna da od toga nema nista, niti tu ima bilo kakve ekonomske logike (mada sa nasim nisi nikada siguran). Po meni, stvari sa lukom ploce ce se srediti onoga momenta kada prvi bager izadje na gradiliste pruge prema Crnoj Gori, ekonomska logika ce natjerati Hrvatsku da omeksa svoj stav oko Ploca koje su prvenstveno izgradjene da bi servisirale BiH privredu. Hrvatskoj industriji luka Ploce, pored Splita i Rijeke ne znaci zaista nista.zonbirile wrote:@haris.ba
-
Eborg
#46 Re: Neum kao BH luka
Ima li BiH ikakve nekretnine u luci Ploče i koliko godišnje mi njima plaćamo tu uslugu? Nije li ono pred koju godinu terminal "Krivaje" propao u Pločama jer se pametnjakovići nisu sjetili da ga traže nazad ili tako nekako?
-
detroit-mercy
#47 Re: Neum kao BH luka
Naftni terminali Pederacije u luci je ono sto ja znam, vjerovato ima jos toga ali ko zna.Eborg wrote:Ima li BiH ikakve nekretnine u luci Ploče i koliko godišnje mi njima plaćamo tu uslugu? Nije li ono pred koju godinu terminal "Krivaje" propao u Pločama jer se pametnjakovići nisu sjetili da ga traže nazad ili tako nekako?
-
zonbirile
#48 Re: Neum kao BH luka
----------------------------------------------detroit-mercy wrote:Mislim da nisi shvatio Harisov post, ta prica oko luke Neum je vise politicke prirode da bi se malo omeksao stav Hravtske oko luke Ploce i pristupa moru. Naravno da svako normalan zna da od toga nema nista, niti tu ima bilo kakve ekonomske logike (mada sa nasim nisi nikada siguran). Po meni, stvari sa lukom ploce ce se srediti onoga momenta kada prvi bager izadje na gradiliste pruge prema Crnoj Gori, ekonomska logika ce natjerati Hrvatsku da omeksa svoj stav oko Ploca koje su prvenstveno izgradjene da bi servisirale BiH privredu. Hrvatskoj industriji luka Ploce, pored Splita i Rijeke ne znaci zaista nista.zonbirile wrote:@haris.ba
to i jeste naš problem,jer osim nas ne držimo nikoga za normalnog.Kao što reće i Hrvati znaju da je to sranje kroz gusto granje,uostalom ne kontam sem manjeg trajekta i sadoline,pedaline šta se može kretati neumskom valom,u tihoj luci eventualno daska za jedrenje.
- chuchumbamayumbe
#49 Re: Neum kao BH luka
ima li neko priblizan odgovor?!chuchumbamayumbe wrote:Koliko bi para kostalo da se napravi luka koja bi zadovoljila potrebe BiH?!
Ono, kada bi se gradila u Neumu (zanemarimo dubinu zaliva i da li bi neko dozvolio ili ne bi)?!
Dakle, sa koliko nula se pise ta investicija?!
-
Eborg
#50 Re: Neum kao BH luka
I mene živo interesuje.