isto hahahaDile wrote:u zadnje vrijeme sve vise razmisljam da odem odavde, i sto sam bila tolika budala i ostala kad sam imala otvorene mogucnosti pa da skoro biram gdje da odem, ali jok ja htjela da ostanem u svojoj drzaviHebla me ona.... da nam ovog trenutka ukinu vize, smijesno mi je razmisljati e odmah ide. jeste sad eto svi cekaju najezdu bosanaca rasirenih ruku, jes' aha
![]()
ali sve vise imam osjecaj da iz dana u dan ova drzava tone sve dublje i dublje i da ce tesko ovdje biti kakvog napretka u narednih 10-15 godina.
uglavnom, ja ako odlucim da odem, i stvarno i odem, necu se vratiti ni na godisnji odmor 7 dana... jer mi se sve vise gadi i drzava i narod i kilmaovdje. odoh negdje gdje je uvijek toplo, pa makar i kakva druga zemlja treceg svijeta u africi
odlazak mladih iz BIH
- innovision
#26 Re: odlazak mladih iz BIH
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#27 Re: odlazak mladih iz BIH
Ne mora biti do toga iskljucivo. Postoji jedan dio mladih koji je ukljucen u razne organizacije itd. koji radi nesto za sebe, buducnost, drzavu, ali glavni problem omladine, kao i vecine naroda ovdje je sto nismo slozni.uvjek dobar gost wrote:no mladima fali uzora, inicijative, ideala, a sve to su sjebale nazovi patriote svojih naciona.... poserem im se ja u stau !
Samo zajedno se nesto moze ostvariti, a ne da dvoje radi, a 202 pije kafe i nosa index reda radi, i kuka. E jbg...
Slazem se uvezi ovoga, a ovo prvo je ona surova istina.innovision wrote: 1.fakultet nije tezak ali je napravljen tako da te psihicki unisti
2.slaba perspektiva sa diplomom
4.nesigurna buducnost u svakom smislu.
-
sumirprimus
#28 Re: odlazak mladih iz BIH
"Kako nezvanično doznajemo noćas je u Afganistanu poginuo jedan BH državljanin, a drugi teško ranjen, nakon što je granatirana baza."....
Sta reci...sve je jasno
Sta reci...sve je jasno
- Vragolan
#29 Re: odlazak mladih iz BIH
hajte vala svi, ostat cemo samo mi preve patriJote, a vi cete trazit da se vratite kakda mi od BiH napravimo novu svicarsku i kada budemo jeli zlatnim kasikama
p.s. ima jedna fina izjava iz rata koju je dao lord oven (sjeme mu se zatrlo), koju mozemo upotrijebiti u kontekstu odlaska iz BiH u zapadnje zemlje: DON'T DREAM DREAMS
p.s. ima jedna fina izjava iz rata koju je dao lord oven (sjeme mu se zatrlo), koju mozemo upotrijebiti u kontekstu odlaska iz BiH u zapadnje zemlje: DON'T DREAM DREAMS
-
xyz101
#30 Re: odlazak mladih iz BIH
zivio sam cetiri godine u floridi,Dile wrote:u zadnje vrijeme sve vise razmisljam da odem odavde, i sto sam bila tolika budala i ostala kad sam imala otvorene mogucnosti pa da skoro biram gdje da odem, ali jok ja htjela da ostanem u svojoj drzaviHebla me ona.... da nam ovog trenutka ukinu vize, smijesno mi je razmisljati e odmah ide. jeste sad eto svi cekaju najezdu bosanaca rasirenih ruku, jes' aha
![]()
ali sve vise imam osjecaj da iz dana u dan ova drzava tone sve dublje i dublje i da ce tesko ovdje biti kakvog napretka u narednih 10-15 godina.
uglavnom, ja ako odlucim da odem, i stvarno i odem, necu se vratiti ni na godisnji odmor 7 dana... jer mi se sve vise gadi i drzava i narod i kilmaovdje. odoh negdje gdje je uvijek toplo, pa makar i kakva druga zemlja treceg svijeta u africi
i morao pobjeci nazad na sjever
vrucina je ogavna.
a najgore je kada se nema 4 sezone (proljece, ljeto, jesen, zima)
uvijek sunce.
nekad kisa pada,, ali sa suncem.
nekad vjetar duva,, ali sa suncem.
nekad se vazduh moze parati nozem,, ali sa suncem,.
uvijek sunce, uvijek isto.
poludio sam.
-
xyz101
#31 Re: odlazak mladih iz BIH
najbolje prodje u inostranstvu onaj kome je jasno sljedece:Vragolan wrote:hajte vala svi, ostat cemo samo mi preve patriJote, a vi cete trazit da se vratite kakda mi od BiH napravimo novu svicarsku i kada budemo jeli zlatnim kasikama
1. ) sto se tice politicara, svi su isti.(lopovi)
2.) sto se tice korpucije, svagdje je isto.
3.) sto se tice shtele za posao, sve je isto.
kada to shvatis, onda ces uspjeti u inostranstvu.
poz'
- Vragolan
#32 Re: odlazak mladih iz BIH
zato i kazem don't dream dreamsxyz101 wrote:najbolje prodje u inostranstvu onaj kome je jasno sljedece:Vragolan wrote:hajte vala svi, ostat cemo samo mi preve patriJote, a vi cete trazit da se vratite kakda mi od BiH napravimo novu svicarsku i kada budemo jeli zlatnim kasikama
1. ) sto se tice politicara, svi su isti.(lopovi)
2.) sto se tice korpucije, svagdje je isto.
3.) sto se tice shtele za posao, sve je isto.
kada to shvatis, onda ces uspjeti u inostranstvu.
poz'
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#33 Re: odlazak mladih iz BIH
pa jel san da ti je plata na vrijeme da te ne šikaniraju da te ne vrijeđaju da ti mediji ne prosipaju samo crnjake i da političari ne prijete ratom...
jel to san?
jel to san?
-
xyz101
#34 Re: odlazak mladih iz BIH
jestekomi wrote:pa jel san da ti je plata na vrijeme da te ne šikaniraju da te ne vrijeđaju da ti mediji ne prosipaju samo crnjake i da političari ne prijete ratom...
jel to san?
-
xyz101
#35 Re: odlazak mladih iz BIH
1.) dali ti je plata na vrijeme u americi ako radis za privatnika koji ne zna hoce li moci preziviti sljedeci mjesec ?
sumnjam.
2.) prica o ratu ?
irak, afganistan.. i ostali bullshiti.
3.) mediji ne prosipaju crnjake ??
jesi li zivio u njemackoj, francuskoj, svedskoj ?
pa tamo mediji pricaju kao da se svi nalaze u africi i ljudi se hrane bacajuci djecu na vatru.
manjeg crnjaka sigurno neces tamo chuti.
sumnjam.
2.) prica o ratu ?
pa tamo mediji pricaju kao da se svi nalaze u africi i ljudi se hrane bacajuci djecu na vatru.
- AdNaN88
#36 Re: odlazak mladih iz BIH
...
Last edited by AdNaN88 on 15/03/2010 16:00, edited 1 time in total.
- Šeha
#37 Re: odlazak mladih iz BIH
Jao kakva gomila gluposti...xyz101 wrote:1.) dali ti je plata na vrijeme u americi ako radis za privatnika koji ne zna hoce li moci preziviti sljedeci mjesec ?
sumnjam.
2.) prica o ratu ?
- Vragolan
#38 Re: odlazak mladih iz BIH
sve je san, osim ovog sa platom, doduse sad u vrijeme recesije mozda je i to san,komi wrote:pa jel san da ti je plata na vrijeme da te ne šikaniraju da te ne vrijeđaju da ti mediji ne prosipaju samo crnjake i da političari ne prijete ratom...
jel to san?
ako ti ne prijete ratom prijete ti bradatim spodobama iz afganistana ili bosne
sikaniraju te jer si iz zemlje bradatih spodoba ili si mozda i ti bradata spodoba samo si "maskiran" jer ne nosis bradu
nisi njihov, nego si sa balkana, odnekud si dosao i uzeo jednom njihovm posao
uglavnom, stranac si, mi imamo sandzaklije, hrvati hercegovce, slovenci bosance, svabe turke itd itd itd
kuzis
- uvjek dobar gost
#39 Re: odlazak mladih iz BIH
To ne bi bio san samo da se malo potrudimo, sve generacije su se za nešto borile, nešto gradile i stvarale.... nama treba samo neko pametan da lupi šakom od stol, da isprepuca par glavonja i da ljudi onda stanu iza njega ili nje.. da se ljudima ponudi energija neka i vizija... zapamtite stanovnika u BiH ima oko 4 miliona kao neko predgrađe velikog svjetskog grada nama malo fali samo, ali prvo skontajmo šta hoćemo, da u svojoj zemlji živimo kao ljudi il da idemo kolektivno u egzodus i da se žrtvujemo za svoju djecu .... i meni malo fali da društvene procese nabijem nogom i predam papire za Novi Zeland il gdje već jer gade narodi, gade mi se kantoni, entiteti, gadi mi se sve jer ne vidim budućnost u enklavama u monolitno nacionalnim okruženjima i sličnim sranjima.....komi wrote:pa jel san da ti je plata na vrijeme da te ne šikaniraju da te ne vrijeđaju da ti mediji ne prosipaju samo crnjake i da političari ne prijete ratom...
jel to san?
- Šeha
#40 Re: odlazak mladih iz BIH
- Ako radis kod privatnika gazda ce uzeti kredit isplatiti plate i objaviti bankrot ako je u finansijskim problemima. Ali bez plate neces sigurno ostati.Vragolan wrote:sve je san, osim ovog sa platom, doduse sad u vrijeme recesije mozda je i to san,komi wrote:pa jel san da ti je plata na vrijeme da te ne šikaniraju da te ne vrijeđaju da ti mediji ne prosipaju samo crnjake i da političari ne prijete ratom...
jel to san?
sikaniraju te jer si iz zemlje bradatih spodoba ili si mozda i ti bradata spodoba samo si "maskiran" jer ne nosis bradu
uglavnom, stranac si, mi imamo sandzaklije, hrvati hercegovce, slovenci bosance, svabe turke itd itd itd
kuzis
- Ako si u Americi onda si imigrant u zemlji imigranata i kao takvog te smatraju jednakim. Ni manje ni vise.
- Plasenja terorizmom ima ali si mnogo manje pod medijskom presijom nego u Bosni. Mozes normalno zivjeti zivot bez gledanja vijesti. Dok u Bosni zelis da ih gledas jer ti neposredno o glavi rade (sto mediji sto komsije.)
Odvadite malo...
-
xyz101
#41 Re: odlazak mladih iz BIH
imas djelomicno pravo.
nece ti u americi niko dirat ako ne diras nikoga.
slobode imas vece i briga manje ako ne gledas tv.
ali onda si idiot koji ne zna sta se oko tebe desava
mislim, mozes i u bosni ugasiti tv.
o platama si u pravu.
ali sta o korupciji ?
politicarima?
stelama na poslu ?
dali mozes dobiti neki drzavni posao u americi bez stele ?
hajde, iskreno
ps. ni u bosni ne mozes ostati bez plate.
znam momke koje rade na gradjevini, i ako ih gazda odmah ne isplati, oni uzmu mjesalicu i ostali materijal sa sobom dok ne budu placeni.
to je demokratija na bosanski nacin
-
edvin
#42 Re: odlazak mladih iz BIH
Da, mozda kada pricamo o odlasku prije dvadeset-trideset godina i bilo je neke perspektive, ljudi su se mogli snaci, zaraditi i planirati nesto u domovini. Uredjenja u zemljama u zapadnoj Evropi su bila mnogo "uredjenija" ali vise definitivno nije isto. Proteklih godina je ekonomska situacija u zemljama zapadne Evrope sve slozenija a recesija u zadnjih par godina je ozbiljno uzdrmala i trziste rada. Tako da treba dobro promisliti prije bilo kakce konacne odluke.
Ima i jedna druga dimenzija, kad ti je dvadeset godina onda je nesto najvaznije naci dobar poso, zaradjivati veliku lovu, ganjati karijeru, itd. Kad profuras 35-u (pisac ovih redova je profuro za par godina -:), onda ti pocnu neke druge stvari znaciti puno vise. Npr. jedan espresso dnevno sa pravim prijateljima i uz mahalanje ti mozda znaci vise nego jedan BMW X6 i ljetovanje u Excelsioru za koje da bi imo mogucnosti moras da radis po 80 sati sedmicno.
Ali sve donosi svoje, samo kazem da ako bilo kakve mogucnosti imas, ostani u svojoj zemlji, nigdje te sunce tudje grijati nece. To je moje misljenje.
Ima i jedna druga dimenzija, kad ti je dvadeset godina onda je nesto najvaznije naci dobar poso, zaradjivati veliku lovu, ganjati karijeru, itd. Kad profuras 35-u (pisac ovih redova je profuro za par godina -:), onda ti pocnu neke druge stvari znaciti puno vise. Npr. jedan espresso dnevno sa pravim prijateljima i uz mahalanje ti mozda znaci vise nego jedan BMW X6 i ljetovanje u Excelsioru za koje da bi imo mogucnosti moras da radis po 80 sati sedmicno.
Ali sve donosi svoje, samo kazem da ako bilo kakve mogucnosti imas, ostani u svojoj zemlji, nigdje te sunce tudje grijati nece. To je moje misljenje.
Last edited by edvin on 15/03/2010 15:05, edited 1 time in total.
- Vragolan
#43 Re: odlazak mladih iz BIH
ja opet kazem ne sanjati snove, jeste taj privatnik ce te isplatiti a gdje ces ti, na ulicuŠeha wrote:- Ako radis kod privatnika gazda ce uzeti kredit isplatiti plate i objaviti bankrot ako je u finansijskim problemima. Ali bez plate neces sigurno ostati.Vragolan wrote:sve je san, osim ovog sa platom, doduse sad u vrijeme recesije mozda je i to san,komi wrote:pa jel san da ti je plata na vrijeme da te ne šikaniraju da te ne vrijeđaju da ti mediji ne prosipaju samo crnjake i da političari ne prijete ratom...
jel to san?
kuzis
- Ako si u Americi onda si imigrant u zemlji imigranata i kao takvog te smatraju jednakim. Ni manje ni vise.
- Plasenja terorizmom ima ali si mnogo manje pod medijskom presijom nego u Bosni. Mozes normalno zivjeti zivot bez gledanja vijesti. Dok u Bosni zelis da ih gledas jer ti neposredno o glavi rade (sto mediji sto komsije.)![]()
Odvadite malo...
to za zemlju emigranata pa da te smatraju jednakim macku o rep objesi, tamo se gleda koliko radis
jeste, ne gledas vijesti pa nakraju neznas da je sranje u ruandi, koju ne znas naci na karti
hocu da kazem da nije tako bajno, mozes ti imati doktorat iz nuklearne fizike ali taj posao nikad neces dobiti ako za njega, u isto vrijeme aplicira i john smith, i ako te primi neces raditi za platu koju ima john smith,
bajno je otiic tamo i da se vratis "iskrivljenih ledja" sa dobrim stekom za dzenaze
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#44 Re: odlazak mladih iz BIH
Postoji li ikakav nacin da se danas ode iz Bosne? Ja bi najradije u Australiju, al fakat ne znam postoji li neka legalna mogucnost?
- Šeha
#45 Re: odlazak mladih iz BIH
- Prvi rodjak mi radi za State Department i posao je dobio apsolutno bez stele. Pametan momak znao je sta hoce i sta se trazi i uz studije je ucio Arapski. Znaci bez ikakve stele, rezime, aplikacija, intervju i dobio posao.xyz101 wrote:dobro seha,,
imas djelomicno pravo.
nece ti u americi niko dirat ako ne diras nikoga.
slobode imas vece i briga manje ako ne gledas tv.
ali onda si idiot koji ne zna sta se oko tebe desava![]()
mislim, mozes i u bosni ugasiti tv.
o platama si u pravu.
ali sta o korupciji ?
politicarima?
stelama na poslu ?
dali mozes dobiti neki drzavni posao u americi bez stele ?
hajde, iskreno
ps. ni u bosni ne mozes ostati bez plate.
znam momke koje rade na gradjevini, i ako ih gazda odmah ne isplati, oni uzmu mjesalicu i ostali materijal sa sobom dok ne budu placeni.
to je demokratija na bosanski nacin
- Naravno da i u Bosni mozes ugasiti TV ali kao sto sam rekao, ne zelis jer ti i komsije i mediji i politicari rade direktno o glavi i hoces da znas sta ti se sprema. Na zapadu je to malo opustenije. Mozes izabrati da budes neobrazovani idiot ako hoces jer znas da ti sutra nece doci komsija u selo i ubiti te ili protjerati ili sta ja znam. U Bosni te tenzije poslije rata nikad nisu prestale.
- Korupcije ima svuda, naravno ali na zapadu je jedno sto puta manja nego kod nas. U svakom pogledu i svugdje. Na zapadu je lakse sa stelom ali moze i bez stele. Kod nas, bez stele mozes odmah odustati od onoga sto si naumio.
-
beautifullshinyb.
#46 Re: odlazak mladih iz BIH
naravno da vani nije savrseno, nigdje nije, to svi znamo. ali, ono sto je bitno je da je puuuuno bolje nego ovdje, da je svijet ispred nas i do stotinu godina, i tako ce biti narednih puuno godina, ma sta mi mislili o tom.
svaka cast patriotama, ali ja ne planiram najbolje godine zivota provesti nadajuci se boljem.
svaka cast patriotama, ali ja ne planiram najbolje godine zivota provesti nadajuci se boljem.
-
xyz101
#47 Re: odlazak mladih iz BIH
arapski u state departmentu ?Šeha wrote:
- Prvi rodjak mi radi za State Department i posao je dobio apsolutno bez stele. Pametan momak znao je sta hoce i sta se trazi i uz studije je ucio Arapski. Znaci bez ikakve stele, rezime, aplikacija, intervju i dobio posao.
- Korupcije ima svuda, naravno ali na zapadu je jedno sto puta manja nego kod nas. U svakom pogledu i svugdje. Na zapadu je lakse sa stelom ali moze i bez stele. Kod nas, bez stele mozes odmah odustati od onoga sto si naumio.
stvarno, to je originalno.
kako se ja nisam tog sjetio ?
nije da ti ne vjerujem , nego,, stvarno... ono,
ne vjerujem ti
poznajem pedesetak nasih momaka, sa magistratima i doktoratima koji nisu uspjeli uletjeti u drzavni posao state departmenta.
osim ako znas malo arapskog, ono cia, i ostalo njesra.
izvini, ali fantazije ne spadaju u moj reportoar.
poz
- Šeha
#48 Re: odlazak mladih iz BIH
A gdje ces u Bosni kad ti privatnik da otkaz? Opet ces na zapadu lakse naci novi posao nego u Bosni.Vragolan wrote:
ja opet kazem ne sanjati snove, jeste taj privatnik ce te isplatiti a gdje ces ti, na ulicu
Naravno da se gleda koliko radis, to i ja govorim. Gleda se koliko radis a ne odakle si!to za zemlju emigranata pa da te smatraju jednakim macku o rep objesi, tamo se gleda koliko radis
Ovo je cista glupost, znam primjera koliko hoces, ukljucujuci i sebe samog, koji ti mogu osporiti ovu teoriju/pricu/nebulozu. Govorim za Ameriku, ne znam kako je drugdje.hocu da kazem da nije tako bajno, mozes ti imati doktorat iz nuklearne fizike ali taj posao nikad neces dobiti ako za njega, u isto vrijeme aplicira i john smith, i ako te primi neces raditi za platu koju ima john smith,
Ovo je cisti supljak, dobar mozda za neku kafansku pricu. To je prica za ljude koji su bez skole i bez zelje da se skoluju, bez znanja jezika i bez zelje i volje da ga nauce. Takvi ljudi ce podvaliti ledja i irgetiti sav svoj radni vijek. Ali sta bi ti ljudi radili kod nas?bajno je otiic tamo i da se vratis "iskrivljenih ledja" sa dobrim stekom za dzenaze
Pogledaj sad malo drugu stranu medalje, ljude koji su zavrsili fakultete na zapadu. Ljude koji su profesori, inzinjeri, bankari... Ja ih znam dosta i vjeruj mi da im je bolje nego u Bosni u svakom pogledu sem mozda u broju slobodnih dana. Socijalno, ekonomski... neuporedivo.
To, "stek za dzenaze", "radno odijelo i pidzama" i druge otrcane fraze... su samo to... otrcane fraze.
- Šeha
#49 Re: odlazak mladih iz BIH
Vjerovao ili ne vjerovao. Nije moje da te ubjedjujem. Ali poznata je cinjenica da americkim diplomatama hronicno fali poznavaoca Arapskog. Bilo je to i na vecernjim vijestima.xyz101 wrote:arapski u state departmentu ?Šeha wrote:
- Prvi rodjak mi radi za State Department i posao je dobio apsolutno bez stele. Pametan momak znao je sta hoce i sta se trazi i uz studije je ucio Arapski. Znaci bez ikakve stele, rezime, aplikacija, intervju i dobio posao.
stvarno, to je originalno.
kako se ja nisam tog sjetio ?
nije da ti ne vjerujem , nego,, stvarno... ono,
ne vjerujem ti![]()
poznajem pedesetak nasih momaka, sa magistratima i doktoratima koji nisu uspjeli uletjeti u drzavni posao state departmenta.
osim ako znas malo arapskog, ono cia, i ostalo njesra.
izvini, ali fantazije ne spadaju u moj reportoar.
poz
Rodjak mi sada radi u americkoj ambasadi u Jordanu a do ove godine je bio u S. Arabiji. Bez stele i bez problema.
Covjek je dobio Fullbright-ovu stipendiju i pare preko NSLI (google-uj sta je ako te zanima) i studirao je pravo.
Last edited by Šeha on 15/03/2010 16:17, edited 1 time in total.
- nellington
#50 Re: odlazak mladih iz BIH
Kako je preči Amerima Bošnjo od Amerikanca arapskog porijekla? To mi je jedino neobično u priči.