ne bih toliko galamila na ramazanski tv program (konkretno na hayatov). mislim da je uloženo u njega sasvim dovoljno truda da ga ne treba nipodaštavati. i bude veoma dobrih i respektabilnih gostiju od kojih se mogu čuti lijepe stvari. čini mi se da je prošle godine omjer otprilike išao 50:50 - jednu večer je gost bio neko iz teološkog svijeta, a drugu neko iz svijeta ilahija/sevdaha/pjevljivog bh. popa.
druga stvar - treba imati na umu da mnogo ljudi koji poste, ramazan doživljavaju upravo na način koji promovišu neki gosti programa kada ih upitaju:
šta je za vas ramazan pa odgovor bude:
za mene je ramazan miris somuna... druženje porodice.. sevdah.. i topa.
i neka im to, neka se ramazan doživljava na bilo koji lijep način - vakat je grozan, narod nije briga ni za šta, kamoli za vjeru i tradiciju, pa je šteta "oduzimati" onima koji ramazan doživljavaju kao
somun, sevdah i topu priliku da ga dožive. možda im je to i jedini način da ga dožive.
postači koji žele malo više duhovnosti će je sebi naći - otići će na mukabelu, otići na teraviju, predavanje.. uostalom, ne ostane previše vremena da se pogleda taj program od-do ako će se uzeti par minuta pred iftar da se prouči nekoliko istigfara, da se postavi sofra.. pa poslije iftara dok se napravi kahva, akšam, i eto te žuriš na teraviju.
znam jednog efendiju koji bi uoči svakog ramazana zalijepio vaktiju na tv ekran i skidao bi je nakon posljednjeg ifatar
a vjeronauka u školama - vara se onaj ko misli da se u dijete mogu usaditi bilo kakve lijepe osobine u 45 minuta sedmično ako iste te vrijednosti porodica u kući ne zagovara. hoće li dijete prestati psovati ako mu se u školi kaže
nije lijepo psovati, a kod kuće mu majka svaku drugu upotpuni sa slovima j i b?
plus - je li to samo predmet vjeronauke obavezan da djeluje odgojno u školama - tim odgojno-obrazovnim institucijama?
neko spomenu bajrame na kojekakvim partijima - e to je dno.
ali evo meni sada naumpadaju neke prakse vezane za "umjetnost i estetiku" džamija - ne sviđaju mi se previsoke munare koje nisu ni u kakvoj proporciji sa ostatkom džamije. preeeeogromni lusteri za koje se daju basnoslovne cifre. ni što stavljaju svjetla duž cijele munare a ne samo na šerefetima kao na donjoj slici (hajd da je to u kakvom velikom gradu u kojem sve šljašti, npr. u las vegasu

, ali u nekom našem lijepom selu gdje preovladavaju kućice, baščice.. ne izgleda lijepo)