Ne daj boze da si desnicarosa wrote:mislim da je to malo sofisticiranije pitanje, postoji politička grupacija u cijelom svijetu koja povezuje postojanje krupnog kapitala s postojanjem radnih mjesta, socijalnom sigurnošću i sl. , tj. oni cijene da bez bogatih nema ni uspješne ekonomije a samim time ni prosperiteta za ostale. desnica više teži osobnoj odgovornosti, tj. da čovjek sam brine o svojim osnovnim potrebama a država je servis koji mu daje zakonske okvire za to, naprotiv ljevica više zastupa učešće države u tim stvarima.seln wrote:Populizam nije nicija ekskluziva, pogotovo u pitanjima "patriotuzma" se desnica cesto sluzi njime. Istina je da se ljevica obraca masama, jer ne postoji drzava u kojoj vecinu cine bogati.osa wrote: desnica je u principu onaj dio političkog spektra, koji zastupa krupni kapital, a ljevica malo više naginje populizmu i širim masama, u tim sustavima nekako mi se čini da desnica ima više uspjeha( gledajući na ekonomiju) iako sam i sam poklonik ljevice.
Desnica ima uspjeha jer je sponzorise krupni kapital, vrlo jednostavno.
teško je decidirano reći koji sustav je bolji, jer se ciklički smjenjuju, naime ljudima i kad je dobro užele se promjene, ali ima dosta primjera gdje su uspješne ekonomije zbog davanja prevelikih ili nerealnih davanja socijalnih prava, urušile, a onda nekako ispadne da uvijek desnica to spašava, tj. reže prava, dovodi državne financije u red i sl., iako ima i kontra primjera, ali su rjeđi.
Krupni kapital postoji i u izrazito socijalnim drzavama, npr. u Svedskoj, Austriji...a Njemacka, u kojoj je na vlasti "desna" stranka, vise je sociajlna od Britanije, u kojoj vladaju laburisti.
Dalje, najveci dug je napravila jedna izrazito desnicarska vlada, ona Busova.
Nije to tako jednostavno...