Pa već sam ti rekao da su to jedine dvije logične varijante po mom mišljenju, dakle ne oboje, nego ili jedno ili drugo. Ili da ne postoje nosioci uopšte ili da ako već postoje, kao što jeste slučaj, onda bi trebali postojati i bonus poeni za pobjeđivanje tih istih nosioca.profil wrote:Sto se tice tvoje kritike, mislim da moras malo pojasniti svoj stav, tj. malo bolje precizirati problem koji vidis.Da li je to samo postojanje nosioca, kao sto tvrdis ovdje, ili je to nedodjeljivanje bonusa za pobjedu protiv nosioca, kao sto si rekao u prethodnom postu? Jer jedno iskljucuje drugo.
A to koji je problem postojanja nosioca, pa vrlo jednostavno je to obrazložiti, pogledaj procenat klubova u grupnoj fazi Evropske lige koji su bili nenosioci u Play-offu, a pri tome su startali iz drugog ili trećeg pretkola, samo su dva takva kluba igrala grupnu fazu, a to su Raid iz Beča i Šturm iz Graza, dakle 2 od 48 timova su startali iz drugog ili trećeg pretkola, bez priviligije nosioca i dospjeli su do samog takmičenja.
Drugim riječima, odmah u startu, kad se rasporede koeficijenti, odmah možeš znati da su svi manji klubovi zavaljeni i da su tu eto samo da odigraju koje pretkolo i da idu kuci, te da je njihov prolazak u grupnu fazu takmičenja izuzetak, a ne pravilo.
A na kraju se čak ni izbacivanje tih nosioca ne nagrađuje. Ili evo ti konkretno, na primjeru mog Sarajeva, mi smo morali izbaciti jednog nosioca (Spartak), drugog nosioca (Helsingborg), pa se boriti i sa trećim nosiocem (Cluj), a na kraju smo dobili isto bodova, kao recimo i danski Odense, koji je izbacio jednog nenosioca (Rabotnički), te ispao od drugog nenosioca (Genove).
Dakle oni su izbacili jednu slabiju ekipu, te ispali od druge slabije, a mi smo izbacili dvije jače ekipe i ispali od treće jače ekipe, a na kraju smo i mi i oni dobili 1.50 bodova za ovu sezonu: http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uef ... f2010.html
Ili u drugoj varijanti, ako već ne bi postojali nosioci, onda bi npr. Sarajevo imalo priliku da u tom četvrtom pretkolu / plej-ofu ne dobije Cluj, nego recimo Genk, Sigmu (naše dvije stare mušterije
Ali naravno, to gospođa UEFA nikada neće dozvoliti, jer bi automatski postalo moguće da u tom pretkolu se sastanu u jednoj utakmici Werder i Villareal, a u drugoj Sarajevo i Levadia, a to njima nije u interesu i nikad neće biti. Ali eto, onda kad nosioci već moraju postojati, tada bi bila pravda i da postoje bonus poeni koji se dobijaju pobjeđivanjem nosioca, nešto slično kao što se primjenjuje kod FIFA-ina rang liste, gdje pobjeda nad Omanom, ne vrijedi kao pobjeda nad Brazilom, jer se koeficijent osvojenih bodova u utakmici množi sa koeficijentom pozicije na rang listi.