Za pocetak bi bilo dovoljno da shvatis da je svako organiziranje na principu 'bratija,gangova,porodica,klanova' primitivno i zaostalo i da vuce drustvo u propast i da tu svijest siris okolo medzu ljudima koje poznas ili medzu djecom ako ih imas. Ako se vecina ljudi pocnu ponasati po naprednijim,eticnijim i civiliziranijim obrascima ponasanja,neces imati potrebu da se branis,ni sebe ni porodicu.[/quote]kijameta wrote:[.
U biti cijenim pacifizam, i sama sam takva, mrzim nasilje, ali sve ima svoje granice. Dodje trenutak kad se moras braniti jer ces nastradati, ti ili neko tvoj ko je slab, bespomocan, ranjiv, star....
Ja sam metar i po sa 45 kila, i zamisli situaciju, idem kuci, napadnu me 2-3 klinca od 12-13 godina, otmu mi sve sto imama, tasnu, pare, mob.... i jos me gurnu, padnem i udarim se, ....
Scenario 1.
Odem u policiju, prijavim ih, oni su tu uvijek, lokalci, dodje policija, pokupi ih, dobar dan, dobar dan, jeste li to, jesmo, eee pa nemojte vise, reci cemo vas mami i tati ... i blablabla i dovidjenja, slobodni ste.
Sutra, ti klinci dovedu jos svoje raje, od 14-15 godina i zajedno ubiju boga u meni, zato sto sam ih prjiavila... i poslije bolinice opet isposcetka, policija, maloljetnici, nema zatvora.... i ja ne smijem izaci iz kuce.
Epilog; odselim se u drugi dio svijeta
Scenario 2.
Imam par brace, rodjaka, prijatelja... i oni spengaju te klince i nauce ih nesto o marisanju, na vlastitioj kozi, vrate mi sve sto su ukrali i jos ih zaplase, pa se klinci odsele, a ja nastavim zivjeti normalno...
Mozda se ne uklapam u tvoje stavove, ali valja prezivjeti, ako zivimo u dzungli, onda vaze pravila dzungle.