xyz101 wrote:Toto wrote:
U mojoj kasabi u wallmartu, tragetu i searsu nema friskog hljeba niti oni imaju pekaru , nema ni svezeg voca ni povrca, nemaju ni mesnicu niti riblju pijacu, nemaju cak ni deli, ovo sve ima u Whole food, safeway. lucky supermarketu i slicnim ali zato safeway nema odjel za televizore kompjutere itd
Wallmartu i Target su slican koncept ali sto se tice kvaliteta robe i odnosa kvaliteta i cijena Target je -bar meni- za jednu klasu visi standard od Wallmarta. Walamartt u principu ima jako los servis i garancije za tehnicku robu. Sears je opet skroz drukciji od Walmarta i targeta
u tvojoj kasabi mozda nema, ali u 90% walmartovih prodavnica ima.
ali necemo vise o tome.
mi smo ovdje poredili jedan trgovacki lanac sa drugim; a ti si poceo sa nekim pijacama.
zapamti, nije ni walmart oduvijek bio veliki internacionalni konglomat.
sam walton je poceo svoju prvu radnju u dogradjenoj shupi u vukoebini arkansasa.
kako je on uspio da izgradi internacionalnu korporaciju pocevsi sa jednom manjom shupom, to je za svako divljenje.
a kako je to sam waltom uradio, molim lijepo ?
samo niskom cijenom.
uspio je da ponudi jeftiniiju cijenu i bolju uslugu nego njegovi kompetitori ?
kada dodjes u walmart, sta prvo vidis ??
neku staru nanu ili dedu koja ti kaze " dobrodosli".
taj koncept je revolucionaran u trgovackoj branzi.
zasto nasi domaci lanci ne bi kopirali neki od tih walmartovih osobina?
ako je radilo za njih, zasto ne bi za nas ?
ps.
molim samo nemoj o pijacama.
to je sasvim drugaciji koncept.,.,
u tvojoj kasabi mozda nema, ali u 90% walmartovih prodavnica ima
sto se prethodnog tice 90% nisi u pravu
nije lose da ti vjerujes svojim profesorima, samo da znas da oni svoje diplome ne mogu da nostrificiraju u zemlji u kojoj je nastao Walmart i da ti nisu ispricali cijelu pricu ...
sam walton je poceo svoju prvu radnju u dogradjenoj shupi u vukoebini arkansasa.
pa sta sam ja nakacio na slikama nego da pokazem odakle trebaju da pocnu BiH trgovci jer Walmart moze da nastane samo u americi i skoro nigdje na svijetu, a u nas mogu da nastanu samo ovakvi kao sto ih vidjas na slikama koje sam ti nakacio.
u americi postoji na desetine drugih trgovackih lanaca koji su po svemu primjereniji BiH i bolje bi ti bilo -kad imas internet- da to istrazis
oko wallmarta ima bar pedestak slicnih trgovaca koji su radili i sad rade sve isto to sto ti navodis da je radio gazda Wallmarta pa nisu uspjeli kao on...
Walmart se fokusirao na bofl robu iz Kine gdje je mogao da ostvari astronomske marze. Kad tome dodas da je on i iz garaze mogao da racuna na prebogato trziste od 300 miliona onada tek dobijes recept za uspjeh walmarta koji se u bih nikada nece moci desiti ni za narednih 100 godina.
Ne moras da mi vjerujes ali: u wallmartu je 95 % robe iz Kine i ima nesto smrznute hrane za mikrovalne uglavnom iz Meksika. Target je sto se prehrambenih artikala za dvije klase ispred Wallmarta i po asortimanu
Safeway opet ima 9o% robe iz amerike jer uglavnom trguje prehrambenim proizvodima, lijekovima i sanitarijama.
Kina veoma malo od hrane i lijekova izvozi za ameriku. Tako da trgovci ne mogu da klepaju velike marze iako je i hrana izuzetno skupa, upravo jer je domaca a troskovi proizvodnje u USA su visertukoi veci nego u Kini.
Ali to ne smeta da samo u dva mala kantona veliicine Hercegovine imas oko 250 vinarija. I na hiljade farmi ranceva koji proizvode sve sto se moze proizvesti.
O CSA (community suported agriculture) modelu zadrugarstva koji je lanac od 1500 zadrugara koji opsuzuje trziste od 2 000 000 i godisnje obrne kao pola BiH privrede ti profesori nisu pricali. Nisu jer nemaju pojma o tome a trebali bi. Vjerojatno su te iz statistike ucili da se ekstremumi odbacuju i ne kontaju za prosjeka. tako bi svako iz BiH trebao zaboraviti Walmart, Mc Donalds, Nike, kao sto trebaju zaboraviti space shutle, nuklearne podmornice i jos milion dugih stvari i traziti modele primjerenije svojim uslovima.
nemam namjeru da se natezem s tobom iz prostog razloga sto si ti wallmart teoreticar i pricas na osnvu jednog procitanog pasusa iz neke knjige od prije 20 g ..ja sam wallmart prakticar i odem u njega jednom mjesecno, dok u druge trgovacke lance idem skoro svakodnevno
Prica o Wallmartu i McDonaldsu u BiH se mogu zaboravi. takva prica se nikada nece desiti u BiH i
ps.
molim samo nemoj o pijacama.
to je sasvim drugaciji koncept
Walmart je osnovan mislim 1960 a u zenitu je bio 1985 mozda su i tvoji profesori zi tog vremena. Ovo je zemlja gdje se sve moze okrenuti naglavacke za 5 godina.
Wlamart i slicni su bili totalno unistili pijace, privatne pekare, mesare, slasticarne; zadnjih destak godina se desava obrnut proces, bar u onom djelu koji se tice prehramnebih proizvoda, gdje je kaifornija svjetska velesila.
U walmartu gotovo da odumire prehrambeni odjel... Wlamart postaje gvozdjarija kineske robe.
Trebalo bi vidjeti kako je prosao kroz ovu krizu jer su ameri po prvi put u zadnjih 30 g poceli ozbiljno stediti uglavnom na cinculencijama, plastikanerima mirisnim svjecama i stotinama komada tekstila koje kupuju i bacaju jer i nikad ne obuku...
ja sam ti opisao kakva je Walamrt bio prije 3-4 sedmice...
ako je Wlamart u sarajevu presiso ovaj kalifornijski onda smo mi zaostali za Sarajevom